Şimdi Ara

Binalarda merkezi sistem geri geliyor ve Kombiler Tarih Oluyor mu? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
0
Favori
26.235
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mastor1

    Merkezi sistemde millet zamlı ve en soğuk ayda 160 lira verirken kombide 527 lira aylık verdik çok memnunuz kafamız rahat denmiş daha ne denir ki




    Eee yani ne desek bos o zaman ya bende anlayamadım. Neredeyse merkezi sistemde adam butun kısı 527 nin biraz ustu bir rakama bitiriyor! Se_co arkadasımıza ise 527 lira aylık ucret geliyor kombi var, yinede kombi avantajlı diyecek neredeyse...
    Sormak lazım;

    1- Asgari ucret ne kadar?
    2- Siz kombinizi o ayda 20 gun bile kapatsanız yani 10 gun acık bıraksanız diger sistemde hep acık kalsa siz yine 173,91 TL on gunluk ortalama odeyecektınız oysa adam bir ay ısnıyor.

    Ben sizin dairedeki kombi mantıgını anlayamadım ama 527 BOTAS a aylık verecegıme kombiyi 30 gun kapalı tutar baska cozum bakardım hoscakalın... Yani mastor1 arkadas gibi bende sizi anlamakta gucluk cekiyorum kombili sistem sizce daha mı mantıklı sizce?




  • Se_co'yu anlamayan tek ben değilmişim en azından buna sevindim:D:D
  • ben yukarda demiştim avatajlı diyeceğim kombiye ama ev yalıtımlı olduğu zaman herhangi bir problem çıkarmaz tabi o 527 değilde bizim her sene 300-400 gibi yüksek rakama alıştığımız için 127 milyon zamlı hali gelmiş doğalgaza.. iyide arkadaşlar ben o paraya memnunuz rahatız demedim ki.. biraz daha okursanız o metin varsa söyleyin.

    bu arada merkezi sistemde daha avantajlı ve daha kara geliyor çünkü tek kazan ile ısınıyorsunuz bu kazanlar genelde dış hava sensörüne göre ayarlanıyor ona göre otomatikman yanıyor fakat doğalgaz merkezi sistemde ucuza geliyor fakat diğerleri öyle değil.
    kömürde mesala görevlinin kazanla ilgilenmesi şart.
    fuel-oil zaten kazık biliyorsunuz.

    kombili sistem merkezi sistemle uğraşamam yok ben ne yapacam evde durmuyoruz vs diyenler için avantajlı fakat genelde evde oturanlar için oluyor ama merkezi sistem iyi ama apartmanda hepsi parasını ödüyorsa sorun olmaz.. apartmanda kavga etmektende,milletin çenesini çekemem diyenler için kombi iyi demiştim orda.. iyide ben 527 ye rağmen zaten avantajlı demedim.
    normalde öyle giderse mecburen sobaya dönüş yapacağız..

    biliyorsunuz yeni yapılan apartmanlarda baca olmadığı için mecburi kombi kullanıyoruz.. düşünebiliyormusunuz daha ilk geldiğinde çok yakmamıza rağmen en yüksek fatura 285 ti dimi.. şimdi aldı başını gidiyor bu arada doğalgaz indirimi gelecekmiş diyorlar ama indirim olsa bile kışa doğru tekrar zamlanır..

    asgari ücretle çalışanlar çoğu kombiyi yakmıyor.
    ya yaksa akşam yakar bir iki saat sonra güm..
    biz yaksak eskiden 60-70 rahat yakardık şimdi 40-45 ama gene değişen yok. 425 lira fatura geliyor.. buna ben iyi diyemem en iyisi kömür.
    ama kömürdede uğraşması var ama ben uğraşırım benim için sorun değil.
    asgari ücret zaten biliyorsunuz ki 400-500 küsür.
    o 500 lira ile ancak elektrik,su vs derken doğalgazın borca girer örnek teyzem asgari ücret üzerinden emekli maaşı alıyor kombisi 10 gün kapalı akşamleyin 38 de yakmasına rağmen fatura kazık 225 en düşük ayarda bile..

    ve bizim apartman önceden yapılırken merkezi sistem döşenmediği için o gelen 527 ile kombiye devam mecburiyiz çünkü.. başka ısıtma kaynakları örnek ufo(almanızı önermem önünü ısıtıyor yanlar buz),klima iyide onunda A sınıfı olanlarını almak zorundasınız elektrik tüketimi bakımından ama klimada arçelik,vestel,beko vs onlar alınmaz..

    baca yok.. soba kuramadığımız için ne yapacaksın soğukta kalana kadar elektrik sobası yaksan bu sefer yüksek elektrik faturaları çabası..

    merkezi sistemi sonradan döşenemeyeğine göre? ne yapacaksın zamlı halinde bile kombiyi kullanmak zorundayız.. ister kapat battaniye altında dur sıcak suyu aç gene aygazını kullan 100 kağıt..
    yazın aygaz yakılır,sıcak su kullan kaloriferleri yakmadan düşünebilirseniz 15-25 kağıttı daha zam gelmeden öncekinde şimdi ne oldu 70 ten aşağı düşmez oldu.
    kafamız rahat oh demedim orda direk merkezi sisteme geçtim kombiye neden avantajlı dediğim orada açıklanmış

    ve dediğim gibi merkezi sistem iyi olabilir ama sistem düzenli döşendikten sonra birde apartmandakilerin hepsi sorunsuz insanlar olduğu zaman herhangi bir sorun çıkarmaz neden ben bireysel sistem dedim?
    bir apartmanı düşün..
    2 kişi yok.. evde durmuyor adam vanayı kapatmadan gider bir iki petek açık kalır.. sonra ondan para isteyeceksiniz bu seferde bu olmadı,haydi diğeride diyecek fazla gelmiş
    50 milyon zarar..

    apartmanla uğraşmak kolay değil.

    ve dediğim gibi merkezi sistem apartmanı düşündürüyor yoksa bizler gibi insanlara kalsa biliyorsunuz milletimiz toplu yaşamada uyum sağlamayadı ondan bizim gibi insanlara en çok kombi avantaja geliyor niye dersen ben çekememem aidat vs ödeyemem.. diyenler gibi.

    aslında merkezi sistem daha avantajlı daha kara geliyor o yüzden merkezi sistem iyi. fakat kombi neden avantajlıya diyebilirdim çünkü bizim gibi insanlarımızın toplu yaşama uyum sağlayamadığı sürece merkezi sistem bu devirde zor döşenir..

    söyle düşüneyim ben çok rahat konforlu ısınıyorduk fakat apatman derki tam iki sene sonra kombiye dönüş yapalım uğraşamayız böyle..

    ve kazan aşağıda çürümeye kalıyor o yüzden kombi millete rahat geliyor bize böyle 527 ile zamlı halde birde o 60-50 falan yakmamıza rağmen ev iyi-soğuk değişiyor..

    yakında merak etmeyin doğalgazımızı bile keserler..
    türkiyede bizim doğalgaz kaynağımız yok doğalgazı kazık hali ile rusyadan alıyoruz biliyoruz hepimiz.

    hayır birde apartman yapılırken mütaahhitler kombi sistemi döşeyip bırakıyorlar..
    tabi en kazık faturalar ile kombi kullanmak bize düşüyor.. çoğu milletimize bakarsak bacası olan gene iyi..
    sobayı kuruyor oh..

    ama biz ne yapıyoruz en kazık faturarlarlara rağmen milletin çenesini çekmek durumuna göre düşünebilirsem avantajlıya geliyor.. o yazdığım mesajı biraz eksik yazdığımın farkındayım.
    fakat baca yok,
    kombiyi kapatıpta duramayıp yakarsan mecbur ödeyecen 527 yi.. sonradan baca yapılırsa iyi olucak o belediyemiz.. bacaları bile yasaklamış.. bakarsanız o yüzden mecbur kombi,doğalgaz kullanmaya mecbur kalıyor millet biz düşünüyoruzki temiz,rahat ama yok yok..
    biz 600 milyon maaş yani işi,gücü meslek sahibi olamayanlar asgarı ücret üzerinden maaş alıyor kombi yanıyor ve 250-300 milyon fatura geliyor geri kalanda diğer faturalar çabası.

    böyle zamlar gittiği sürece oh kafam rahat diyemem demedimde ve bundan sonra rahat olamayız artık.. o zamlı gelen fatura bundan sonra artacaktır..
    genelde merkezi sistem üzerinde durmuştum.

    birde bu zamlardan sonra en iyisi kömür demiştim onda tek soba ile ortalığı ısıtmaya çalışıyorsun bu seferde kömür kazık geliyor tıpkı doğalgaz gibi düşünebilirsiniz ama sobayı doğru dürüst yakamazsan tabi kömür boşa gider.. kömürün tonu olmuş zaten 600-800 liraya denk getiriyor..
    Soba kullanmak her milletin harcı değildir.
    turbo sobalarda 2 faraş kömür sana yetiyor.. bacasını kapattığın zaman kor halinde o zaman 3-4 saat daha yetiyor sana.. ama kovalı sobalarda uyuyan soba olması lazım
    kombi mantığında biz anlamış değiliz 527 gelmiş.. ben sanki yazdım orda oh kafam rahat yok bilmem ne onu bile demedim sadece faturayı söyledim neden kombi avantaja geliyor o bizim gibi insanlarımızın toplu yaşama alışamadığı için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Se_co -- 3 Mayıs 2009; 15:11:06 >




  • Yaw bizim de burda derdimiz zaten hali hazırda kombisi olanlara atın kombileri kurun merkezi sistem çalıştırın değil ki. Ha isteriz böyle bir şey olsun ama karlı olmayabilir bile böyle bişey, sonuçta yapacağınız yatırım bina ömrü ile alakalı.

    Biz diyoruz ki normalde kombiye göre merkezi sistem daha iyi. Neden daha iyi, Tek merkezde sıcaksu üretiliyor, ilgili yerlerlere dağıtılıyor, onlarca cihazın verimi işin içine girmiyor.

    Ha isteriz ki belediyenin biri gelsin bir tesis yapsın orda şehir çöplerini kalitesiz linyit yaksın , bölgesel ısıtma yapsın, sıcaksu hatları evlere gelsin doğal gaz hattı yerine.Hem sbiz yok kombiydi yok kazancıydı işinden kurtulalım, hem filtrasyon iyi olacağından çevre kirlenmesin hem de ucuza ısınalım.

    Burada benim yazdıklarım yeni yapılacak binalara yönelik şeyler. Eğer apartman kuruyorsanız yalıtımı doğru düzgün yapın, merkezi sistem döşeyin.Hatta siteler kuruluyorsa oralara ufak bölgesel ısıtma sistemleri kurulsun. Bugun çoğu üniversite kampüsü böyle ısınıyor, merak eden gitsin universitesinin ısıtma merkezini gezsin, ne kadar güzel bişi olduğunu görürsünüz o zaman:D:D




  • Zaten yönetmeliğe göre zorunluluk geliyor bundan sonra bina proje ruhsatı alırken herşey belli olacak bina kullanım alanı 1000 metrekareden büyükse tesisat merkezi sisteme göre inşa edilecek. Sonradan kafasına göre karar alıp kombiye geçtik merkeziye geçtik diye bir şey söz konusu olmayacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 4 Mayıs 2009; 17:15:44 >
  • Hayırlı ve Uğurlu Olsun:

    Yeni binalarda kombiler tarih oluyor, merkezi ısıtma başlıyor

    Türkiye'de 5 Aralık'tan itibaren inşa edilecek binalarda merkezi ısıtma sistemi zorunlu hale gelecek. Bu uygulama ile yıllık 2 milyar dolar tasarruf sağlanacağı tahmin ediliyor.

    Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği, 5 Aralık 2009 tarihinden itibaren düzenlenerek uygulamaya giriyor.

    Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği (KBSB) Başkanı Ali Eren, yönetmeliğin 1000 metrekare inşaat alanını geçen tüm binaları etkileyeceğini söyledi. Eren, şu sıralar yönetmeliğe son şeklinin verildiğini vurgulayarak; BEP yönetmeliği şu anda Başbakanlık’ta son düzenlemelerin yapıldığı aşamada. Sayın Başbakanımız için enerji verimliliğinin büyük önem taşıdığını göz önünde bulundurarak, yönetmeliğin doğalgazda tasarrufu ön plana alan değişikliklerle yürürlüğe girmesi için gereken tüm hassasiyetin gösterileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.


    KOMBİDE AVRUPA'NIN İKİNCİ PAZARIYIZ
    Ali Eren, yönetmelik çerçevesinde, yeni yapılan 1.000 metrekare ve üzerindeki binalarda merkezi ısıtma sisteminin zorunlu hale getirilmesinin büyük önem taşıdığını ve verimli enerji kullanımı açısından büyük bir adım olduğunu belirterek, bu uygulamanın özellikle ekonomik anlamda bir rahatlama sağlayacağının altını çizdi.

    Eren; “1989 yılında Türkiye’nin doğalgaza geçmesi ile birlikte, bireysel ısınma sistemleri, yani kombiler, hızla Türkiye pazarına girerek, yaygınlık kazandı. Avrupa ülkelerinde CO2 emisyonlarının düşürülmesi ve gaz tasarrufu amacı ile merkezi ısıtma sistemleri ile ilgili düzenlemeler yapılırken, Türkiyede trend tersine ilerleyerek konvansiyonel kombi satış rakamları ile Avrupa’nın ikinci büyük pazarı konumuna geldi” şeklinde konuştu.

    Türkiye de her yıl yaklaşık 600 bin yeni konut ihtiyacı olduğunu belirten Eren, yılda ortalama 400 bin adet yeni konut inşaatı yapılacağı varsayımı altında bile bu binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanılması ile yıllık 500 milyon Dolar tutarında tasarruf elde edileceğini bildirdi.

    Eren; “BEP yönetmeliğinde yer alan merkezi sistem zorunluluğunun mevcut binaları da kapsayacak şekilde düzenlenmesi durumunda söz konusu tasarruf 4 katına çıkarak, ülke ekonomisine her yıl 2 milyar dolar katkı sağlayacak.” dedi.


    KOMBİLER DAHA FAZLA TÜKETİYOR
    Ali Eren, 2008 yılı sonu itibarı ile Türkiye’de çalışır durumda 5.3 milyon adet kombi bulunduğunu ve her yıl yaklaşık 500 bin adet kombi satıldığını söyledi. Eren, "Kombi ısıtma sistemleri, merkezi sistemlere oranla yüzde 10-30 oranında daha fazla doğalgaz tüketiyor. Bu fark yıllık ortalama 1 milyar dolara denk geliyor. Hali hazırda kullanılan kombilerin 500 milyon dolar tutarında bakım masrafını ve her yıl 500 milyon dolarlık yeni kombi satışını da göz önüne aldığımızda, ülke olarak mevcut sistemde yıllık zararımızın 2 milyar dolar olduğu ortaya çıkıyor" dedi.


    güncellenme zamanı 14.21 | 17.11.2009 Milliyet.com.tr



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 17 Kasım 2009; 15:41:24 >




  • Şimdi birşey merak ettim yeni yapılacak konutlarda atıyorum 90 metrekare bir daireli çift daire sistemli bir 3 katlı bina dikilecek ve bunlardamı merkezi sistemli olacak?

    yoksa belli bir metrekarenin üzerindekilermi?

    bir cievaplayabilirmisiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Se_co

    Şimdi birşey merak ettim yeni yapılacak konutlarda atıyorum 90 metrekare bir daireli çift daire sistemli bir 3 katlı bina dikilecek ve bunlardamı merkezi sistemli olacak?

    yoksa belli bir metrekarenin üzerindekilermi?

    bir cievaplayabilirmisiniz.



    Sorunuzun cevabı bir ustundeki mesajda var dikkatinizden kaçmış;

    mastor1 arkadasın yazısında geçiyor:

    KOMBİDE AVRUPA'NIN İKİNCİ PAZARIYIZ
    Ali Eren, yönetmelik çerçevesinde, yeni yapılan 1.000 metrekare ve üzerindeki binalarda merkezi ısıtma sisteminin zorunlu hale getirilmesinin büyük önem taşıdığını ve verimli enerji kullanımı açısından büyük bir adım olduğunu belirterek, bu uygulamanın özellikle ekonomik anlamda bir rahatlama sağlayacağının altını çizdi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Se_co

    Şimdi birşey merak ettim yeni yapılacak konutlarda atıyorum 90 metrekare bir daireli çift daire sistemli bir 3 katlı bina dikilecek ve bunlardamı merkezi sistemli olacak?

    yoksa belli bir metrekarenin üzerindekilermi?

    bir cievaplayabilirmisiniz.



    Kaba bir hesapla net 90m2 > Brüt 100 m2 x 6 daire dersek = 600 m2 oturma alanı olduğundan 1000 m2 nin altında kalıyor, merkezi sistem mecburiyeti yok.

    Fakat: 5-6 kattan ve 120 m2 çift daireden > 1500 m2 den aşağı bina pek fazla yapılmadığına göre bundan sonra kombiciler bayağı üzülecek.
  • Nasil olsa bosuna olacak yazmayayim diyordum ama bu konu ciddiye bindikce beni cok rahatsiz ediyor, Bari yazayimda icimde kalmasin.

    Bildigimiz kombilerde, ozellikle yogusmali olanlarda verim zaten % 100 e cok yakin. Yakilan dogal gazin tasidigi kimyasal enerjinin hemen hemen hepsi isi enerjisine donusturulup isitilacak ortama verilebiliyor. Bu dogalgazi kombi yerine merkezi sistemde kullanip cok daha fazla bir verim degeri saglamak bu kainatta mumkun degil. Zaten merkezi sistem denen seyde ya ayni sisteme sahip buyuk bir kombi yada yanayana konmus cok sayida evde kullandigimiz kombilerden ibaret. Birde Merkezi sistemde yanma olayi isitilacak ortamdan uzakta gerceklestigi icin isitilan suyun evlere borularla tasinmasi sirasinda olusacak isi kayiplari ve bu suyu borularda pompalarken pompanin yakacagi elektrik sarfiyatida goz onune alininca merkezi sistemin daha verimli olacagini dusunebilmem mumkun degil.

    Hatta bazi durumlarda merkezi isitma dahada verimsiz hale gelecek. Bir ornek vereyim. Yazin gece kalktiniz banyo yapacaksiniz. Merkezi sistem soguk sekilde beklerken siz sicak suyu acinca calismaya basladi. Once kendini isitacak, sonra yoldaki borulari isitacak, sonrada siz dusunuzu alacaksiniz. Su isinana kadar akan su bir israf, sizin isiniz bitincede borularda kalan o kadar sicak bir baska israf. Bunuda suyu acan odese ne olur, herkes odese ne olur? Adalet, tasarruf bunun neresinde ?

    Bana yine devlet-hukumet katinda birileri baski yapti ve isini yuruttu gibi geliyor. Kazancilar birligimi nedir bir birlik bu konuda cok aktif. Daire kombisini yasaklamak merkeziyi mecbur tutmak niye, ikiside serbest olsun, bizim vatandas zaten isini bilir, gerekirse sifir mercedesine tup taktirir.

    Birde avrupanin onde gelen kombi pazari olmak var. Bu gayet normal cunku avrupada bizdeki kadar yeni ev yapilmiyor, avusturyada bir mimar arkadasim var, sinek avliyoruz diyor. Nufus artmiyor, herkes zaten mimarisi isitmasi vesairesiyle duzgun binalarda oturuyor. alacaklari kombiyi, merkeziyi bastan almislar is bitmis. Bizde ise hala daha odun, komur yaniyor daha dogal gaz sehirlerimize yeni yeni yayiliyor, tabiiki kombide buyuk pazar olacagiz. Bu avrupalilar kombi almiyor merkezi aliyorda kombiyi sadece bize kakaliyor demek degilki.

    Bu gunlerde orta direkten bir mahallede 20 daireli bir apartmanda en az iki uc daire maasini alamiyor, zaten geriside gecim sikintisi icinde. Evdeki kombi bozulsa adam evde paltoyla idare edecek. Ama merkezi sistem gelirse kaloriferi kapatsada yine genel giderden merkezi sistem isletme ve tamir masrafi odeyecek.

    Apartmanindaki merkezi sistem iptal edilipte kombiye gecince pisman olan kac kisi var ? Eger enerji tasarrufu icin birseyler yasaklanacaksa sizinde bildiginiz gibi sirada bundan once gelecek cok sey varki zaten bu bir tasarruf saglamaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cengizumur -- 18 Kasım 2009; 16:27:24 >




  • Bende şunu yazmak istiyorum..Isınma maliyeti olarak merkezi sistem her zaman ekonomik..Çünkü bütün bina ısınıyor...Kombide alt katın boş ise birde dairenin etrafı açık ise yak gazı dur....Isınacagım diye.....Bu konuda en büyük avantaj kombide müstakilsin kimseye baglı değilsin..Suyunu istediğin sıcaklıkta kullanma hakkın var...İstediğin ay hafta gün gece istediğin sıcaklıkta kombi yakma imkanın var....Merkezi sistemde yöneticinin buyruğu ve kapıcının keyfi ne bağlısın....En önemli zorluk ise adam kılığında gelip ev kiralayıp babam hasta, anam öldü, çok sıkışık durumdayım bir ay sonra vereceğim deyip 6 ay aidat, kira ,yakıt parası vermeden dairede oturup sonra defolup giden şahsiyetsiz asalak insanlar.....Ev sahipleriyle yönetimi birbirlerine düşman edecekler...Buda işin en kötü yanı.... Ver icraya uğraş dur. Kaç tane borçlusu var ? Sana sıra kaç yıl sonra gelecek ?......Adresini bulursan ne mutlu sana.....Bulamadın....6 aylık kira gitti...Birde aidatlarını öde..Eletrik parasını öde..Sıcak su parasını öde.....Birde yakıt parasını öde.....Kapıdaki saat sökülür...yeni abonelik için borcu sıfırla derler...........



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 25 Eylül 2010; 8:06:04 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cengizumur

    Nasil olsa bosuna olacak yazmayayim diyordum ama bu konu ciddiye bindikce beni cok rahatsiz ediyor, Bari yazayimda icimde kalmasin.

    Bildigimiz kombilerde, ozellikle yogusmali olanlarda verim zaten % 100 e cok yakin. Yakilan dogal gazin tasidigi kimyasal enerjinin hemen hemen hepsi isi enerjisine donusturulup isitilacak ortama verilebiliyor. Bu dogalgazi kombi yerine merkezi sistemde kullanip cok daha fazla bir verim degeri saglamak bu kainatta mumkun degil. Zaten merkezi sistem denen seyde ya ayni sisteme sahip buyuk bir kombi yada yanayana konmus cok sayida evde kullandigimiz kombilerden ibaret. Birde Merkezi sistemde yanma olayi isitilacak ortamdan uzakta gerceklestigi icin isitilan suyun evlere borularla tasinmasi sirasinda olusacak isi kayiplari ve bu suyu borularda pompalarken pompanin yakacagi elektrik sarfiyatida goz onune alininca merkezi sistemin daha verimli olacagini dusunebilmem mumkun degil.

    Hatta bazi durumlarda merkezi isitma dahada verimsiz hale gelecek. Bir ornek vereyim. Yazin gece kalktiniz banyo yapacaksiniz. Merkezi sistem soguk sekilde beklerken siz sicak suyu acinca calismaya basladi. Once kendini isitacak, sonra yoldaki borulari isitacak, sonrada siz dusunuzu alacaksiniz. Su isinana kadar akan su bir israf, sizin isiniz bitincede borularda kalan o kadar sicak bir baska israf. Bunuda suyu acan odese ne olur, herkes odese ne olur? Adalet, tasarruf bunun neresinde ?

    Bana yine devlet-hukumet katinda birileri baski yapti ve isini yuruttu gibi geliyor. Kazancilar birligimi nedir bir birlik bu konuda cok aktif. Daire kombisini yasaklamak merkeziyi mecbur tutmak niye, ikiside serbest olsun, bizim vatandas zaten isini bilir, gerekirse sifir mercedesine tup taktirir.

    Birde avrupanin onde gelen kombi pazari olmak var. Bu gayet normal cunku avrupada bizdeki kadar yeni ev yapilmiyor, avusturyada bir mimar arkadasim var, sinek avliyoruz diyor. Nufus artmiyor, herkes zaten mimarisi isitmasi vesairesiyle duzgun binalarda oturuyor. alacaklari kombiyi, merkeziyi bastan almislar is bitmis. Bizde ise hala daha odun, komur yaniyor daha dogal gaz sehirlerimize yeni yeni yayiliyor, tabiiki kombide buyuk pazar olacagiz. Bu avrupalilar kombi almiyor merkezi aliyorda kombiyi sadece bize kakaliyor demek degilki.

    Bu gunlerde orta direkten bir mahallede 20 daireli bir apartmanda en az iki uc daire maasini alamiyor, zaten geriside gecim sikintisi icinde. Evdeki kombi bozulsa adam evde paltoyla idare edecek. Ama merkezi sistem gelirse kaloriferi kapatsada yine genel giderden merkezi sistem isletme ve tamir masrafi odeyecek.

    Apartmanindaki merkezi sistem iptal edilipte kombiye gecince pisman olan kac kisi var ? Eger enerji tasarrufu icin birseyler yasaklanacaksa sizinde bildiginiz gibi sirada bundan once gelecek cok sey varki zaten bu bir tasarruf saglamaz.



    sağolasınız açıklamalar için zaten bende merkezi sisteme sıcak bakmıyorum paran yok kapat kombiyi otur ama yanlız merkezi sistemde rahat rahat ısınmak var ama yanlız aidatı var yakıt parası var tamir masrafı var..(kalorifer kazanı bakımı,tamiri vs)
    sıcak su olayını bilmem merkezi sistemde ama bir üssteki arkadaşın dediği gibi ise o zaman sakat iş diyorum.. kombide çnükü iki üç saniye sonra sıcak su geliyor.
    ama öbür türde aşağıda kazan yanacak iyice yancak suyu ısıtıcak ordan borular vasıtası ile sana ulaşacak uzun bir zaman alır diyorum.




  • Birkaç nokta:

    - Bu yönetmelik 5 aralık 2009 sonrasında yeni inşa edilecek binalar için geçerli yani şu anda kombi kullanan kişilere etkisi yok.

    - Merkezi sistem kötüdür kimse para ödemez istendiği gibi ısınılmaz diye toptancılık doğru değil.

    - Eski kömürlü kazan kapıcı yakarsa yanar yönetici kapatırsa söner şeklinde düşünmeyin Yeni merkezi sistem projeleri çok daha gelişmiş otomatize olacak.

    - Her daireye ısıtma ve sıcak su sayaç sistemi konulacak para ödemeyenin suyu ısıtması kesilecek aynen elektriği kesildiği gibi.

    - Sıcak geliyorsa kısacaksın soğuksa açacaksın, istediğin saate göre otomatik programlı olabilir, ama ısındığın kadar sayacın yazdığını ödeyeceksin

    - Merkezi sıcak su için musluğu açın kazan yansın diye bir şey yok, devamlı sıcak su dolu bir depo yani eşanjör var, ayrıca sıcak su geri dönüş sistemiyle sürekli devir halinde dairenizde musluğu açtığınızda hazır olabilir , örnek: otellerdeki sistemler.


    Herşeyin çaresi var fakat bedelini siz ödemek şartıyla tabiki.

    Ne demiş Napolyon ? p. p.. p...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 19 Kasım 2009; 9:34:22 >




  • İnsanlarımızın kaçırdığı nokta yeni nesil merkezi ısıtma sistemlerinin eskilerden çok farklı bir mantıkla çalışması. Eskiden 20 daireli bir binada aylık 2000TL doğalgaz parası geldi mi bunu 20 ye bölüp dairelerden tahsil ederler. En iyi ihimalle petek uzunluğuna veya m2 ye göre tahsilat yaparak adil bir aidat paylaşımı yapmaya çalışırlardı. Şu anki sistemler çok farklı. Her daire girişinde dairede ısıtma amaçlı kullanılan suyun enerji değerini ölçen kalorimetre adlı cihazlar mevcuttur. Bu cihazlar üzerinde kullandığınız enerji miktarı doğalgaz sayacı gibi kaydeder. Sayaçtan okunan değere göre ne kadar su geçmişse o kadar para ödersiniz. Bazı modelleri ise online merkezi bilgisayar bağlantılıdır ve her dairenin tüketim miktarı ay sonunda merkezi bilgisayarda otomatik olarak görünür ve buna göre fatura çıkarılır. İki durumda da siz kullandığınız enerji kadar para ödersiniz. Öyle yönetici açtığında ısınırız kapattığında donarız mantığı olmaz. Sistem dış sıcaklık belli bir değerin altına düştüğünde otomatik olarak çalışmaya başlar. Bu sistemlerin uygulandığı binalarda kat arası yalıtımlarının da yapılması gereklidir. Bu sayede siz alt veya üst kattaki yakmasa dahi onun dairesini ısıtmazsınız. Sadece kendi evinizi ısıtırsınız. Konya da bir yakınımın oturduğu sitede anlattığım uygulamanın aynısı mevcut. Kışın en soğuk zamanlarında kaloriferlerin çok azını açtığını söylediği halde evleri fırın gibiydi. Dış cephe zaten yalıtımlı. Kat araları da yalıtıldığında dairenin ısı kaybı çok azaldığı için ısıtma gereksinimi ortadan kalkıyor. Bu nedenle bu tarz sistemlerin zorunlu hale getirilmesi bence yakıt tasarrufu açısından olumlu bir gelişme. Ama dediğim gibi eski nesil değil yeni nesil merkezi ısıtma sistemleri ile. Örnek aşağıdaki linkte mevcut.

    http://www.alarko-carrier.com.tr/AC_Urunler.asp?ID=ACU&UrunKodu=96




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mastor1

    - Merkezi sıcak su için musluğu açın kazan yansın diye bir şey yok, devamlı sıcak su dolu bir depo yani eşanjör var, ayrıca sıcak su geri dönüş sistemiyle sürekli devir halinde dairenizde musluğu açtığınızda hazır olabilir , örnek: otellerdeki sistemler.



    Konfor icin evet ama bu devir halindeki su bedavaya isinip, bedavaya pompalanmiyor. Nerede kaldi tasarruf ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cengizumur


    quote:

    Orijinalden alıntı: mastor1

    - Merkezi sıcak su için musluğu açın kazan yansın diye bir şey yok, devamlı sıcak su dolu bir depo yani eşanjör var, ayrıca sıcak su geri dönüş sistemiyle sürekli devir halinde dairenizde musluğu açtığınızda hazır olabilir , örnek: otellerdeki sistemler.



    Konfor icin evet ama bu devir halindeki su bedavaya isinip, bedavaya pompalanmiyor. Nerede kaldi tasarruf ?





    Hiçbir şey bedava değil ama o kadar da kötü değil:

    - Sıcak kullanma suyu sirkülasyonu için ufak tip sirkülasyon pompası 1 apartman için yeterli, yani 1 kombideki kadar pompa yeterli oluyor harcadığı elektrik masrafını 20 daireye bölün.

    - Sıcak su eşanjörü ve boruların izolasyonu gerektiği gibi yapıldığında verimli bir sistem




  • quote:

    Orijinalden alıntı: makineman

    İnsanlarımızın kaçırdığı nokta yeni nesil merkezi ısıtma sistemlerinin eskilerden çok farklı bir mantıkla çalışması. Eskiden 20 daireli bir binada aylık 2000TL doğalgaz parası geldi mi bunu 20 ye bölüp dairelerden tahsil ederler. En iyi ihimalle petek uzunluğuna veya m2 ye göre tahsilat yaparak adil bir aidat paylaşımı yapmaya çalışırlardı. Şu anki sistemler çok farklı. Her daire girişinde dairede ısıtma amaçlı kullanılan suyun enerji değerini ölçen kalorimetre adlı cihazlar mevcuttur. Bu cihazlar üzerinde kullandığınız enerji miktarı doğalgaz sayacı gibi kaydeder. Sayaçtan okunan değere göre ne kadar su geçmişse o kadar para ödersiniz. Bazı modelleri ise online merkezi bilgisayar bağlantılıdır ve her dairenin tüketim miktarı ay sonunda merkezi bilgisayarda otomatik olarak görünür ve buna göre fatura çıkarılır. İki durumda da siz kullandığınız enerji kadar para ödersiniz. Öyle yönetici açtığında ısınırız kapattığında donarız mantığı olmaz. Sistem dış sıcaklık belli bir değerin altına düştüğünde otomatik olarak çalışmaya başlar. Bu sistemlerin uygulandığı binalarda kat arası yalıtımlarının da yapılması gereklidir. Bu sayede siz alt veya üst kattaki yakmasa dahi onun dairesini ısıtmazsınız. Sadece kendi evinizi ısıtırsınız. Konya da bir yakınımın oturduğu sitede anlattığım uygulamanın aynısı mevcut. Kışın en soğuk zamanlarında kaloriferlerin çok azını açtığını söylediği halde evleri fırın gibiydi. Dış cephe zaten yalıtımlı. Kat araları da yalıtıldığında dairenin ısı kaybı çok azaldığı için ısıtma gereksinimi ortadan kalkıyor. Bu nedenle bu tarz sistemlerin zorunlu hale getirilmesi bence yakıt tasarrufu açısından olumlu bir gelişme. Ama dediğim gibi eski nesil değil yeni nesil merkezi ısıtma sistemleri ile. Örnek aşağıdaki linkte mevcut.

    http://www.alarko-carrier.com.tr/AC_Urunler.asp?ID=ACU&UrunKodu=96



    Yukarida bu konu defalarca aciklandi. Kullandigin kadar ode sistemini burada kimsenin kacirdigini zannetmiyorum.

    Kullandigin kadar ode sistemini biliyoruz. Iyi isi yalitiminin onemini ve daireler arasinda ve hatta ayni daire icinde odalar arasindaki yalitimin onemi ve tasarruf uzerine etkilerinide biliyoruz. Bunlari acikladiktan sonra tasarruf sebebi olarak merkezi isitma sistemini gostermenizi anlayamadim.

    Profilinizde yuksek makine muhendisi oldugunuzu goruyorum, ben sadece makine muhendisiyim. "Bir tanidigimin evi yeni odeme sistemli merkezi sisteme sahip cok az yakit parasi geldi" gibi anekdotal bilgiler yerine sizinle biraz daha makine muhendisi gibi konusmak ve bilgilerinizden faydalanmak isterim.

    Bu konudaki ilk postumda evdeki kombilerin zaten %100'e vara verimi oldugunu, daha baska bir sistemle bu verimi dahada arttirmanin cok mumkun olmadigini anlatmaya calistim. Kazancilar dernegi baskaninin soyledigi gibi %30 gibi bir verim artisi zaten enerji muhendisligini bilen birinin soylememesi gereken bir laf. Bu termodinamigin birinci kuralina ters.

    Birde isi enerjisini kullanilacagi yerin uzaginda yani merkezi kazan dairesinde uretip, kullanilacagi dairelere iletimi sirasinda mecburen var olan kayiplardan bahsettim. Dolayisiyla kombili sistemin bu acidan merkezi sisteme gore tasarruf konusunda bir artisida var, merkezi sistemin yeni sistem yani kullandigin kadar ode sistemine sahip olmasida bunu degistirmemeli. Bunun disindada iki sitem arasinda bir verim farki goremiyorum. Kacirdigim nokta nedir ?

    Birde genel olarak yeni merkezi isitmali, yani yeni odeme sistemli binalar ayni zamanda iyi isi yalitiminada sahip. Bu yalitimin sagladigi tasarruf yeni merkezi sisteme malediliyor gibi.




  • Fikirlerimizi açıklayalım ama tartışmayı kişiselleştirmeden devam etmekte fayda var,

    Benim aklıma birkaç soru takılıyor

    - Yalıtım konusunu hariç tutarsak zaten her durumda yapılması lazım

    - Gerçekten 100% verimli yanan kombi genelde kaç kişide var

    - Güncel Merkezi kazanların verimi kombilerden aşağı mı?

    - Yoğuşmalı merkezi kazanlar yok mu?

    - Merkezi kazan binanın dışında değil içinde dolayısıyla iletim kaçak ısısı binanın içinde kalıyor

    - Kaliteli yapılmış merkezi sistem kullanıcıları gerçekten daha az ödediler
  • kazan kullanılan binalarda sıcak su olayı nasıl oluyor? ve ocak gazı kullanımı birde illaki birinin ilgilenmesimi gerekiyor acaba sonucta bizim binada 12 daire var ve kapıcı yok tesisatı kurduk diyelim kapıcıda calısması gerekirse hic ekonomik değil ozaman bizim tarz binalar icin ama yönetmeliğe göre istenilen sınırı asıyoruz m2 olarak
  • Kapıcı istemiyorsan Otomasyon şart!

    - Kaliteli proje ve otomasyon olursa kapıcıya ancak temizlik ve alışveriş için ihtiyaç duyarsın, aylık senelik bakım vs gerekir tabiki asansöre bakım olduğu gibi...

    - Sıcak su da merkezi olabilir veya bireysel elektrikli termosifon veya dogalgazlı sofben vs...



    - Mevcut binalara dokunan yok ister kombi kullan ister soba
    - Fakaat bu yönetmelik uygulanacaksa:
    - Nasıl olsa birgün 2010 yılından sonra yapılmış 1000 m2 üzeri merkezi sistemli bir binadan daire satın almak veya kiralamak zorunda kalabiliriz.
    - Sana olmasa bile oğluna kızına eşine dostuna.

    O zaman nelere dikkat etmeliyiz ? merkezi sistemi nasıl projelendirilmiş olmalı ? vs. ..onları irdelemek asıl amaç, ki aldanmayalım!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 19 Kasım 2009; 15:22:33 >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.