Şimdi Ara

Türkiye'de Düğün Kültürü

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
8.819
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İlk gün kız evinde kına gecesi düzenlenir.Gündüzden hazırlıklar yapılır.Yerine göre gelenlere yemek verilir.Akşama doğru yavaştan çalgı çalınmaya başlar.Seslerin arması demek kına gecesinin başlaması demek..Biraz eğlenceden sonra kına yakma merasimi düzenlenir.Bir tepsiye kına serilir.Çay tabaklarına mumlar dikilir.Gelinin başı kırmızı şalla örtülür.Arka planda gelini ağlatabilecek şarkı söylenir.Çevresindeki kadın-kızlarda etrafında mumlarla dönerler.Gelini ağlatmak için uğraşırlar.Kına gecesi böylece bitmiş oluyor.
    Ertesi gün gelin alma günüdür.Akşamda büyük düğün yapılır.Genelde öğlen sonu damat tarafından gelin alınmaya gelinir.Davul-zurna eşliğinde tabiki.Gelin son kez evde ki ailesiyle vedalaşır.Damat gelmiş ama içerdekiler gelini vermezler..Para isterler.Para yoksa gelinde yok.Gelenek işte..Damat mecburen verir birşeyler.Gelin davullu zurnalı evden çıkar.Arabaya binmeden önce dua okunur.Damat evine gelinince kurban kesilir,dua okunur.İndirmelik alınır.

    Bizim yörelerde genelde böyle oluyor.Bir çok ilde ilçede köyde farklı düğün törenleri oluyor.Türkiye bu konuda çok çeşitl bir kültürü var.

    Sizin yörelerinizde düğünler ne şekilde oluyor ?



  • Orta anadolu kültürü bizimki. Genel itibariyle her herde aynıdır
  • Anadolu'nun büyük bir kısmında bu şekilde yapılır.
  • Güneydoğu anadolu bölgesindeki düğünler gerçekten festival havasında geçiyor ve insan inanılmaz keyif alıyor hatta günlerce bu şenlikler sürebiliyor bu da ' düğün dernek ' geleneğinin ülkemizdeki yerinin önemini açıklıyor.
    Gün geçtikçe bu tür sosyal faaliyetlere uzak kalıyoruz düğünler yerini salonda 2 saatlik nikahlara bırakıyor bu da kültür yozlaşmasına mahaliyet veriyor..
    Davul , zurna , halay , eğlence , sevinç gerisi yalan.
  • Oktay Sinanoğlu Bye Bye Türkçe isimli kitabında Türklere oynanan iki büyük oyundan da bahsediyor.Türklük dolayısı ile türkçenin ve Müslümanlık bilincinin unutturulmak istendiğine vurgu yapıyor.
    Türkiyede ki düğünlere bakış açısında da güzel bir yorumu var.Dünyada, Rusyada bile kilise düğünleri yapıldığını, ülkemizde ise dini törenlerden uzak garip bir hava da kutlandığını söylüyor.
  • Bir de havaya ateş açılmasa çok iyi olacak.Birçok insan bu yüzden düğünlerden kaçar oldu.
    Birçok masum canından oldu.Ne yazık ki devam ediyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: eloko

    Bir de havaya ateş açılmasa çok iyi olacak.Birçok insan bu yüzden düğünlerden kaçar oldu.
    Birçok masum canından oldu.Ne yazık ki devam ediyor.

    aslında havaya ateş etmek gelin yeni evine gelirken misafirlere yaklaştığınını haber vermek için kullanılırmış ama mağlesef günümüzde için fokunu çıkarttılar Bixi ve keleş ile mermi sıkma rekabetine çevirdiler

    şehirde düğün törenler çok zor mahallede hastası yaşlısını düşünmek lazım
  • quote:

    Orjinalden alıntı: eloko

    Bir de havaya ateş açılmasa çok iyi olacak.Birçok insan bu yüzden düğünlerden kaçar oldu.
    Birçok masum canından oldu.Ne yazık ki devam ediyor.


    Güzel bir tespit. Tebrikler
  • Söz kesme sırasında kızdan nufüs kağıdı alınır. Nufus kağıdı ile silah kız babası tarfından aynı tepsiye konulur. Kız babası erkeğe, ben yetiştirdim bu güne getirdim bundan sonra onu kollayacak, ona gül gibi bakacak olan sensin, eğer aklına ve bilgine güveniyorsan nufus kağıdını al sözü keselim. Eğer kızıma göz kulak olacakken sorun yaşaarım diyorsan tabanca ile nufus kağıdını al der. Eğer aklına güvenmesine rağmen karısnı kollayamaz , iyi bakmaz ise o tabanca azraili olur. Etkili bir yöntemdir, bu adetle yapılan evlilikler hep mutluluk içinde sürer gider. Kimsenin öldürüldüğü yoktur maksat gözdağı. Lazlara aittir bu gelenek. Bizde kına yoktur ama kültür etkileşiminden dolayı şimdilerde yapılıyor. Düğünde tulum çalınıp horon tepilir. Horon esnasında bir ara herkez durur. İçlerinden biri Lazca gelin ve damadı tanıtır. Hep bir ağızdan mutluluklar dilenir. Horona kaldığı yerden devam edilir. Kız istemeye gidildiğinde damat adayı gelmez. Kız istemeye gitme olayına "Elçilik" denir.
  • Alkollü düğünler iyidir. halayda iyidir. halay neden iyidir zengini fakiri omuz omuza verir oynar. ama mantıksız orası ayrı.
  • Bu gelenek bize ait değil dostum iyi araştırmalısın.
  • şimdi yok bizim değildir rakıya kahveye yunan diyen arkadaşlar gelmeden söyleyeyim bizim düğünleri düğün yapan biziz.Heleki bodrum düğünleri googledan araştırın dibekderelileri falan.Vel hasıl özet geline damada para takmak destek çıkmak.
  • Büyük bir kısmı arap kültüründen etkilenmiş olan bir toplumda neyin geleneği bu diye bir sorun kendinize Allah aşkına!
  • @Tuğrul 35
    kâbusum benim bu sokak Düğünleri

    DH de 《beğendim》 butonuna ihtiyaç var direnmek niye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Düğün iyidir güzeldir insanları kaynaştırır.
    Bide tuzlu kahve var
  • Nereden bulup çıkarttınız bu konuyu ya

  • Bak smiley kullanmış birde! Benimde konunun Mayıs 2009'da açılmış olması ve Mayıs 2013'de hort yapılması dikkatimi çekti, galiba düğün-dernek mevsimi başlayınca aklına geliyor bizim milletin bu konu!
  • Çal keke çaaaal
  • quote:

    Orijinalden alıntı: neommy


    Bak smiley kullanmış birde! Benimde konunun Mayıs 2009'da açılmış olması ve Mayıs 2013'de hort yapılması dikkatimi çekti, galiba düğün-dernek mevsimi başlayınca aklına geliyor bizim milletin bu konu!

    asrın sorunu olacak bu kafayla

    daha çoook hort yapılır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence dünyanın en gereksiz işi
    Allaha şükür atlattık o işleri.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.