Şimdi Ara

A sınıfı ve inverter farkı nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
49
Cevap
3
Favori
111.412
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • A sınıfı klima ile inverter klimanın elektrik tasarruf farkları var mı? Farkları varsa bu fark çok mu? Elektrik faturası A sınıfında çok gelir mi?



  • Klimaların sınıflandırılması coefficent of performance (COP) değeriyle ölçülür. Nedir bu COP peki, kullanılan elektriğin verilen ısıya oranı diyebiliriz. Şimdi COP değeri 3.21 ve üzeri değerde olan klimalar A sınıf olarak geçer. Her inverter A sınıf olmadığı gibi her A sınıfta inverter değildir. Sınıflandırma enerji tüketimi dediğimiz verim olayıdır. İnverter nedir peki. İnverter klimalarda kullanılan ana parça olan kompresörün bir modelidir. İnverter kompresörler sabit hızlı kompresörlerden farklı olarak devir sayılarını yani hızlarını azaltıp artırabilirler. O anki hava koşullarına göre yavaşlayıp enerji tasarrufu sağlarlar. Sabit hızlı olanlar ise sadece durur veya çalışır. Arabalarda nasıl dur kalk yapınca çok benzin gidiyorsa sabit hızlıda da aynı. İnverter ise hiç durmaz fakat hız düşürür.
    İnverter kompresörün mucidi Toshibadır. Daikin ve Mutsibishiden farklı olarak rotary denilen bir kompresör tipini geliştirmiştir. Diğerlerinde scroll denilen inverter kompresörler kullanılır. Zaten bu 3 marka harici klima da tasarruf edecek diye alınmaz. Toshiba önce ac sonra dc inverter teknolojisini geliştirmiştir. En son çıkan ikiz rotary tip kompresörler tam bir mühendislik harikasıdır. Scroll kompresörlerde hız azaltması en fazla maximum gücün yarısı olurken Toshiba 129 kademe güç seçimi yapabilmektedir.
    Not: Makina Mühendisi ve Merkezi sistem Klima uzmanıyım.




  • sayın ailhan forumdaki maillerime kısa bir cvp atabilirmisiniz.
    24.000 btu de zibro, diamond arasında kaldım.
    tşkler
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ailhan

    Klimaların sınıflandırılması coefficent of performance (COP) değeriyle ölçülür. Nedir bu COP peki, kullanılan elektriğin verilen ısıya oranı diyebiliriz. Şimdi COP değeri 3.21 ve üzeri değerde olan klimalar A sınıf olarak geçer. Her inverter A sınıf olmadığı gibi her A sınıfta inverter değildir. Sınıflandırma enerji tüketimi dediğimiz verim olayıdır. İnverter nedir peki. İnverter klimalarda kullanılan ana parça olan kompresörün bir modelidir. İnverter kompresörler sabit hızlı kompresörlerden farklı olarak devir sayılarını yani hızlarını azaltıp artırabilirler. O anki hava koşullarına göre yavaşlayıp enerji tasarrufu sağlarlar. Sabit hızlı olanlar ise sadece durur veya çalışır. Arabalarda nasıl dur kalk yapınca çok benzin gidiyorsa sabit hızlıda da aynı. İnverter ise hiç durmaz fakat hız düşürür.
    İnverter kompresörün mucidi Toshibadır. Daikin ve Mutsibishiden farklı olarak rotary denilen bir kompresör tipini geliştirmiştir. Diğerlerinde scroll denilen inverter kompresörler kullanılır. Zaten bu 3 marka harici klima da tasarruf edecek diye alınmaz. Toshiba önce ac sonra dc inverter teknolojisini geliştirmiştir. En son çıkan ikiz rotary tip kompresörler tam bir mühendislik harikasıdır. Scroll kompresörlerde hız azaltması en fazla maximum gücün yarısı olurken Toshiba 129 kademe güç seçimi yapabilmektedir.
    Not: Makina Mühendisi ve Merkezi sistem Klima uzmanıyım.


    Şu aşağıdaki paragrafın ne kadar doğru olduğunu söyler misiniz acaba? Ben anlayamadım gitti bu olayları...

    **************************************************************
    İnverterlı klima aldığımız zaman, ortama göre biraz büyük seçilmesinde fayda var, çünkü o zaman inverter devreye rahatlıkla girebilir ve düşük hızlarda sürerek klimada tasarruf sağlar. (Ama büyük klimanın nominal çalışma gücüde fazladır, bu durumda küçük klima seçmek mi daha tasarrufludur yoksa inverterı sürekli devreye giren büyük klima mı) Klasik klimanın ise ortama göre büyük seçilmesi iyi değildir çünkü ikide bir devreden çıkar yada devreye girer. Buda tüketim anlamanında kötüdür. (Ama ufak klimada sabir hızla sürekli çalışır buda tüketimdir, sürekli çalışan az tüketen mi tasarrufludur, yoksa ara ara çalışan çok tüketen mi)
    ***************************************************************




  • Arkadaşlar klima satın alırken öncelikle ısıtma ve soğutma btu değerlerini öğrenin. Yani nominal kapasiteye yani 12000 16000 falan bakmayın bile. Evet inverter klima alırken amacımız düşük hızlarda da çalışmasını sağlayıp enerji tasarrufu yapabilmektir. O halde ihtiyacımız olan kapasitenin üstünde bir seçim yapmak diye bir söylenti dolaşıp durur piyasada. Hayır kesinlikle tam ihtiyacınız olan kapasiteyi almalısınız. Zaten bize verilen klima kapasiteleri maximumdur. Yani biz zaten klimayı sürekli -15 derece soğukta veya +46 derece sıcakta çalıştırmıcazki. Bu hava koşullarında en fazla toplam 2 gün çalışcak klimamız. Zaten bu hesaplanan COP değerleri de sadece tek bir hava koşulunda yani iç ortam 27 dış 35 derecede ölçülen değerdir. İnverter da önemli olan hızını nekadar değiştirebildiğidir. Yani yıllık genel sıcaklık değişimlerine göre ölçülmüş değerler. Bunun ölçümü SCOP diye Avrupa ve japonyada yeni yeni gelişen bir sistemle ölçülebiliyor. Tabi bu ölçümün yaygınlaşmasını istemeyen firmalar var. Bu noktada inverter cihazları da kendi içinde değerlendirmek gerekir. Özetle tam kapasite seçiniz ve Mutsibishi electrik, Daikin ve Toshibadan başka cihaz alcaksanız en ucuz olanını alınız. Rubenis mesela.




  • Mitsu Heavy'i önermemenizin bir nedeni var mı? electric modellerine göre 700-1000 ytl daha ucuz, EER'si daha yüksek. Birde electric'lerde ısıtmada yazılım problemleri yüzünden geçmişte elektronik kartları değişen serilerden almak durumundayım, buda endişe veriyor.
  • Mitsubishi Electric ve Heavy aynı sınıfta değerlendirilmez. Heavyi carrierle karşılaştırabilirsin. Alarko carrierin inverter serileri yine rotary kompresördür. Mercedesle Reno nasıl karşılaştırılırki. Ama ikiside sonuçta ayağını yerden keser.Toshiba skv serilerine de bi bakın bence.
    quote:

    Orjinalden alıntı: 911GT3

    Mitsu Heavy'i önermemenizin bir nedeni var mı? electric modellerine göre 700-1000 ytl daha ucuz, EER'si daha yüksek. Birde electric'lerde ısıtmada yazılım problemleri yüzünden geçmişte elektronik kartları değişen serilerden almak durumundayım, buda endişe veriyor.
  • Herkez farklı birşey söylüyor anlayabilmiş değilim. Reno - Mercedes benzetmesi yaparken bunun gerekçelerini söylerseniz sevinirim.

    Kendi karşılaştırma yaptığım konuda Heavy kağıt üstünde daha iyiydi...
    http://forum.donanimhaber.com/m_31872696/tm.htm
  • Mitsubishi electric krigamine modeliyle kaarşılaştırma yapmanız lazım.İki markanın da en üst modeli yani.
  • Valla ben kendi alacağım cihazlara bakıyorum, 20000 btu üzeri cihazlar, teknik kataloglarını inceledim baya bir, Electric modellerinin üstün olduğu bir nokta göremedim. Sadece fiyat olarak 700-1200 ytl pahalılar. 20000 btu üzeri inverter cihazlarda az fark bulunurken, klasik cihazlarda verimlilik anlamında ciddi farklar var. Bu noktada Electric tercih etmenin anlamını göremiyorum.
  • slm arkadaşlar
    Inverter compressor veya Rotary compressor
    hangisi daha iyi,
    hangisi daha az elektrik harcar
  • inventer compresör rotary kompresör diye bi kategori yok

    klima cihazlarında kullanılan 3 farklı tip kompresör var

    1. pistonlu kompresör
    2.rotary compresör
    3.scroll compresör

    en az enerji harcayan klima kompresörü modeli inventer olandır DC akımla çalışır.. klima cihazının dış ünitesinin içindeki elektronic kart şebekeden gelen alternatif akımı doğru akıma çevirip kompresöre iletir kompresörde ortam ısısını algılayan sensör vasıtası ile kompresörün devrini düşürür veya yükseltir...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ailhan

    Arkadaşlar klima satın alırken öncelikle ısıtma ve soğutma btu değerlerini öğrenin. Yani nominal kapasiteye yani 12000 16000 falan bakmayın bile. Evet inverter klima alırken amacımız düşük hızlarda da çalışmasını sağlayıp enerji tasarrufu yapabilmektir. O halde ihtiyacımız olan kapasitenin üstünde bir seçim yapmak diye bir söylenti dolaşıp durur piyasada. Hayır kesinlikle tam ihtiyacınız olan kapasiteyi almalısınız. Zaten bize verilen klima kapasiteleri maximumdur. Yani biz zaten klimayı sürekli -15 derece soğukta veya +46 derece sıcakta çalıştırmıcazki. Bu hava koşullarında en fazla toplam 2 gün çalışcak klimamız. Zaten bu hesaplanan COP değerleri de sadece tek bir hava koşulunda yani iç ortam 27 dış 35 derecede ölçülen değerdir. İnverter da önemli olan hızını nekadar değiştirebildiğidir. Yani yıllık genel sıcaklık değişimlerine göre ölçülmüş değerler. Bunun ölçümü SCOP diye Avrupa ve japonyada yeni yeni gelişen bir sistemle ölçülebiliyor. Tabi bu ölçümün yaygınlaşmasını istemeyen firmalar var. Bu noktada inverter cihazları da kendi içinde değerlendirmek gerekir. Özetle tam kapasite seçiniz ve Mutsibishi electrik, Daikin ve Toshibadan başka cihaz alcaksanız en ucuz olanını alınız. Rubenis mesela.


    *Hocam yanlış mı anladım bilmiyorum:
    "İnverter klima alırken yüksek kapasiteli almak ile düşük kapasitelisini almak arasında, kullanımdaki tüketim yönünden fark olmaz" diyorsunuz galiba.
    Yani inverter bir klima, minimum kapasitede de maximum kapasitede de; aynı verimlilikte mi çalışıyor?
    Örnek olarak, nominal kapasitesi 12 bin btu olan bir inverter; 5000 btu ile 15000 btu kapasite hızlarda çalışırken "enerji verimliliği" aynıdır mı oluyor?

    Doğru mu anlamışım?




  • inverter klimada en çok dikkat edilmesi gereken noktanın klimanın kapasitesini ne kadar düşürdüğüne bakmak olduğunu söylerdim hep bununda ispatını bu kış yaptım,evde yalıtım yok hatta ısı kaybı var baca deliklerinden ve klimanın biri 24 satt durmadan diğeride 12-15 saat çalıştı evin elektrik tüketimi dahil toplam faturam 186tl'yi geçmedi işin can alıcı noktası ise şu benim klimalar diamond electric a sınıfı güya ama eurovent öyle demiyor d sınıfı midea üretimi klimalar ve d sınıfı klimanın elektrik faturasına etkisi 1 klima olarak 24 saat açık hesaplarsaK 90TL,d sınıfı 9000btu(ısıtmada 13500 btu max)değere sahip bir klima 90tl harcıyor ayda 24 saat açık birde cop değeri 4-5 aralığında olan klimalar bakın aylık tüketimi ne kadar 24 saatlik tüketimde
  • Inv.klimalar %30 ile %70 araliginda en verimli calisiyor.yani size uygun nominal kapasiteye gore secim yapacaksiniz.1-2 saat sonra bu araliklarda calisir. Buyuk secersen sik olark durp calisir,kucuk secersen tamgaz gider is yapar ama verimsiz calisir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim kafam daha çok karıştı, durumumu anlatayım siz karar verin;

    standart tarifeli elektronik sayacı olan bir ev; yaklaşık 16 m2 ,ara kat ve yalıtım yok, alüminyum pencere ve ısı kaybı olan bir yer. 12 lik inv. bir klimayı nasıl kullanırsak enerji tasarrufu sağlarız?

    zibro sp1735 için enerji tüketimi yaklaşık ne olur?
    toshiba skv ras13 için enerji tüketimi yaklaşık ne olur?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hunter87 -- 9 Temmuz 2011; 1:24:43 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hunter87

    Benim kafam daha çok karıştı, durumumu anlatayım siz karar verin;

    standart tarifeli elektronik sayacı olan bir ev; yaklaşık 16 m2 ,ara kat ve yalıtım yok, alüminyum pencere ve ısı kaybı olan bir yer. 12 lik inv. bir klimayı nasıl kullanırsak enerji tasarrufu sağlarız?

    zibro sp1735 için enerji tüketimi yaklaşık ne olur?
    toshiba skv ras13 için enerji tüketimi yaklaşık ne olur?


    *12'lik inverter bir alet orada verimli olarak kullanılabilir, eğer aşırı soğuk yada sıcak istemezseniz.
    Yani yazın 25, kışın 22-23 C hedeflerseniz. (Bu kullanım tarzı tüm klimaların ekonomik kullanımı için geçerli)
    Ayrıca, kışın ısıtma yaparken klimayı devamlı açık bırakmak, içerdeyken 22, ev içinde değilken 16 C bir değere ayarlamak, inverter klimadan maximum verim almanın en iyi yolu.
    *sp1735'in verimliliği ras13skv'den daha yüksek görünüyor, ancak referans noktası (nominal güç) belirtilmemiş.
    Ayrıca ras13skv'nin max. gücünün daha yüksek olduğu da gözönüne alınırsa, aradaki verimlilik durumunun pek farklı olmayacağını sanıyorum.
    Şimdi zibrocular "cop-eer değerlerinin farkına baksana" derlerse, ben de "hangi noktada ölçülmüş onlar" derim.
    Velhasıl kesin şey söyleyebilmek için öncelikle (zibro için) sağlam veri lazım.
    *ras13skv için o boyuttaki bir mekanda rejime girdiğinde (ısıtma için-dışarısı 10 C içerisi 22 C istendiğinde) yaklaşık saatte 8-10 bin btu atıp 400-500 w ceryan çeker diye tahmin ederim.
    Tabii gerçek durum için mutlaka mekanın konumu-ısı kaybı durumunu bilmek gerekir, bizimki tam anlamıyla "ezbere" oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kocausta* -- 9 Temmuz 2011; 10:06:55 >




  • Zibro ürünlerinde Tüm veriler nominal kapasitelere göre veriliyor.Yani SP 1735 için11.300 Btü/h soğutma yaparken 880 wat enerji tüketiyor.Ve EER 3,76 bu değerlerdir.Ki Toshiba nın skv serisi yanına bile yaklaşamaz.
    Ayrıca çok yüksek kapasiteye çıkmak demek nominal kapasitenin üzerinde çalışma demek EER ce COP nin de düşmesi demek.Zaten arkadaş 16 m2 alanda kullanacağına göre öyle bir ihtiyaçta olmayacak.

    Bu iki cihaz arasındaki en belirgin farklar
    ZİBRO SP 1735
    Made in Japan
    5 yıl garanti
    %30 daha yüksek EER ve COP
    SP serisinde Dış ünitede Extra defrost resistans sayesinde ısıtmada çok kısa defrorst zamanı(-15)
    Çok daha sessiz dış ünite
    En güzel yanı bu kadar bariz farka aynı paraya ZİBRO
    Valla aslında SKV ile karşılaştırmak hata SKV ile 6534 serisini karşılaştırmak daha doğru olur.

    Size yaklaşık TL tüketiminide söyleyeyim.
    Günlük 10-12 kullanımda soğutmada 30-40 TL ısıtmada 40-60 TL ancak faturaya ek olur.




  • 1735 serisinin nominal kapasitedeki harcadıgı enerji sogutmada 880 ısıtmada 810 wattır toshibanın nom. degerde harcadığı enerji sogutmada 1.100 watt
    ısıtmada 1.130 wattır (zaten ensonunda ampermetrede ikisinide ölçüp videosunu koyacam) iki ürün arasında bariz %30 fark var artı 1735 serisinde ionizer mevcuttur toshibanın bi üst serisinde ionizer için 400 tl fark alıyor
  • zibro 2035 ile toshiba süper daiseka karşılaştırlsa peki hangisi daha psrformanslı (para önemli değil)
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.