Şimdi Ara

NTSC PAL farkı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
18.582
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • internetten alınan NTSC HD video kameraların farkı nedir? Bir sorun çıkartır mı? NTSC daha mı kalitesizdir? cevaplarsanız sevinirim.



  • Ben de tam olarak aynı konu hakkında topic açmayı düşünüyordum. Aynı soruya ekleyeyim bendeki soruları :)
    Amerika'dan kamera getirmeyi planlıyorum. Malum NTSC olacak.
    Almayı düşündüğüm kamera HD 1080p ve HDD+SDHC kayıt yapıyor.
    Bu kamerayla çektiğim videoları kendi external HDD'mde saklayıp arşivlemeyi ve PS3 ve WDTV sayesinde o mts dosyalarını izlemeyi planlıyorum.

    Eğer cihaz NTSC olursa bildiğim kadarıyla TV bağlantısı dışında yapılan ham kayıt(mts) PAL ile aynı. Yani tek sorun NTSC cihazı NTSC desteklemeyen bir TV'ye bağlamaya kalkarsak çıkar. Onun dışında kaydettiğimiz dosyalarda herhangi bir şekilde farklılık yok değil mi? İlerde bu MTS dosyaları bluray formatına falan çevirmek istersek(PS3 için) o zaman sıkıntı olur mu? Yani sadece USA PS3 mü çalıştırır?

    Cevaplarınız kararımı direk etkileyecek. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
  • NTSC ABD, PAL Avrupa standardidir. NTSC'nin fps'si yuksek, PAL'in ise cozunurlugu yuksektir. Yani biri kaliteli digeri kalitesiz diil genel olarak.
    HD cozunurluklerinde cekim yaptiginizda tek fark fps kaliyor aslinda. NTSC 30p/60i, PAL 25p/50i.
    Sorun uyumlulukta cikabilir, bu da cektiginiz filmi oynatacaginiz ve goruntuyu alacaginiz aletle ilgili. Bunlarin NTSC (30fps) destegi varsa sorun yasamazsiniz.
  •  NTSC PAL farkı?

    NTSC 720x480

    PAL 720x526



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Voltron1980s -- 25 Haziran 2009; 22:23:12 >
  • merhaba,

    mühendis 78, ben de Amerika'dan kamera getirmeyi planlıyorum.
    "Almayı düşündüğüm kamera HD 1080p ve HDD+SDHC kayıt yapıyor" demişsin, 1080p çekim yapan bu kamera marka ve modelini yazar mısın..

    arkadaşlar alacağımız NTSC kamera ile yapacağımız çekimleri izlemek iin evdeki TV'nin NTSC uyumlu olması yetiyor mu.. peki bu TV'lerdeki NTSC uyumu her televizyonda bulunur mu, yoksa bulunması zor veya pahalı bir özellik midir?

    amerikanın büyük online alışveriş sitelerinden olan şu adresehttp://www.bhphotovideo.com/c/category/1820/Camcorders.html

    girdiğinizde PAL videoları ayırmış ve PAL'ler içinde hiç HD çekim yapan video yok..

    aşağıdaki sitede ise benim düşündüğüm kamera olan panasonic hdc-hs300'ün hem pal hem de ntsc'si var gibi görünüyor,
    http://www.panasonic.net/avc/camcorder/hd/global/products/hdc-hs300/specifications.html

    bu hdc-hs300'ün amerika'da pal'ini bulabilir miyiz?




  • mavibenim: TV'nin NTSC uyumlu olmasi yeterli. Cogu TV'de bu uyum bulunur, pahali bir ozellik degil. Yine de oynatmayi dusundugun TV NTSC uyumlu mu diye kontrol et sonradan pisman olma.

    bhpotovideo.com sitesinde verdigin linke baktim dikkat etmemissin sanirim PAL makineler arasinda bircok HD var. Canon Legria'larin hepsi HD mesela..

    neredeyse tum video cameralarin hem PAL hem NTSC versiyonunu uretiyor firmalar Avrupa ve ABD piyasalari icin ayri ayri. ABD'de PAL bulabilirsin diye dusunuyorum ama fiyati biraz daha yuksek olabilir mi...

    ABD'den kamera alacaksan su adresteki fiyatlarla da karsilastir:http://www.camcorderinfo.com/ratings.php




  • bhphotovideo'da hiç HD yok derken aslında panasonic'in hd'leri yok demek istemiştim..

    bir de sitelerde hs300'ün specifications'ına girdiğinizde PAL mi NTSC mi anlayamıyorsunuz?

    Bunu anlamanın bir yolu var mı?
  • belirtilmemisse dedigim gibi,
    60i veya 30p gibi ibareler gorurseniz ntsc
    50i veya 25p gibi ibareler gorurseniz pal
    dikkat: 24p "film mode" ile karistirmayin. pal = 25p

    dukkan abd'deyse ve speclerde bu degerler belirtilmemisse o kamera ntsc'dir.
  • teşekkür ederim hocam yardımlarınız için..

    tüm bu yazdıklarımızdan çıkardığım sonuç şu:

    "gönül rahatlığıyla PAL (Türkiye'deki TV sistemine uyumlu) olmayan bir kamera alabilirim, çünkü bu çok büyük sorun yaratmaz, NTSC uyumlu bir TV ile iş hallolur".

    doğru mudur??

    bir de bu NTSC olması sadece TV'den izlemeyle ilgili bir ayrıntı mı? yani, onun dışında bilgisayardan izleme, aktarma, kopyalama v.b. işlemlerde farkeden birşey var mı?
  • Tamamen farklı sistem olan NTSC ürünlerin satıldığı ve kullanıldığı Amerika ve Japonya dışında kullanmak kişinin kendi sorumluluğunda olup herhangibir sorun olduğunda kamerayı satın aldığı yere göndermesi gerekmektedir. Nasıl olsa TV ler destekliyor sorun yaratmaz diye alırsınız sonra bilgisayara aktardığınız görüntüleri DVD falan yapmak istersiniz işte o noktada yine tıkanırsınız. Kameranız arızalanır yaptıramazsınız, çektiğiniz görüntüleri çoğaltıp kolay kolay format değiştiremezsiniz. Ben çeker yine kameradan izlerim derseniz alın kullanın. Daha ötesinde büyük sorunlar var. Ucuz malın dezavantajı da oluyor maalesef.
  • merhaba forumnik

    yukarıdaki cevaplara göre tam zıt, karamsar bir cevap yazmışsın..
    elbetteki ABD'den getirtmekle bazı riskleri göze alıyoruz, garanti vb.

    ama benim sorduğum bu değil..

    alacağım kamera NTSC (ki yukarıda arkadaşın dediği gibi her markanın illa ki PAL olanı var diyor ama bulmak kolay mı bilmiyorum) olsa bile dediğiniz PC ile ilgili kayıt v.b. sorunlardan hiç bahsetmemişler..
  • bahsetmeyen kim? ben NTSC ürün alıp da mutlu mesut herişini halleden birini daha görmedim. cevabım karamsar ve zıt olabilir ama biraz pembe gözlükleri çıkartıp gerçekleri görün diye söylüyorum. Bilmeden araştırmadan sırf ucuz diye Amerikadan alınıyor. Almayın demiyorum alın ama neyin ne olduğunu bilin. Ben diyorum ki sadece çektiğinizi izleyecekseniz hiçbir problem olmaz ama PC ye aktarayım video montaj falan yapayım biraz yarı-pro işler çıkarayım derseniz ona göre NTSC destekli profesyonel yazılımlar gerekecektir. Finalcut-pro, edius, avid vb gibi. Aksi takdirde NTSC çektiğiniz görüntüyü işlemeden DVD ye basarsanız hiç bir DVD playerda okutamazsınız. Bölge kodu var vs var. HD çekiyorum HD DVD yazıcım ve playerım var diyorsanız o ayrı mevzu. Ararsanız amerikada PAL ürün de var ama fiyatları NTSC ye göre %30 - %40 daha pahalı. HS300' ü soruyorsanız 1080 60i veya 24p çekiyor. Özelliklerine göre mükemmel bir kamera, tek kötü yanı batarya ömrü az. Fiyatı nedir ? çok ucuz bir kamera değil bu.




  • Aslında bu konuyu defalarca tartıştık bu sitede. Arkadaşlar Türkiye'de yaşıyorsanız PAL kullanmanızı tavsiye ederim. Beni sitede tanıyan bilen arkadaşlar var ne iş yaptığımı bir çok kişi bilir. Tecrübelerime dayanarak gönül rahatlığıyla şunu söylüyorum PAL almanızı tavsiye ederim. Evet sizin elinizdeki cihazlar NTSC uyumlu olabilir ancak kamera sahibi olan bir çok arkadaşta gördüğüm bir durum var. Rahat durmayacaksanız. Yarı pro işlere yöneleceksiniz veya çektiğiniz görüntüleri birileriyle paylaşmak durumunda kalacaksınız. İşte o noktada zorluklar yaşayacaksını. FORUMNİK'in dediği gibi "ben NTSC ürün alıp da mutlu mesut herişini halleden birini daha görmedim" %1000 katılıyorum kendisine. Yarın öbür gün elimdeki NTSC görüntüyü PAL e nasıl çevirebilirim diye konu açmaya başlarsınız. Bakın eğer sistemler arası bu fark sorun yaratmıyor olsaydı Türkiye'de halen tüm profesyonel çekimler PAL sistem olmazdı.

    Dünya kadar paralar vereceksiniz o cihazlara yazık günah. Yarın bir gün garanti olayı işin içine girdi mi uğraşır durursunuz. Amerika'dan alacağına imkanın varsa Dubai'den getirt. çok daha ucuza hem de PAL.

    Tabiiki çektiğiniz görüntüleri kendi LCD tv nizden rahatlıkla izlersiniz kamerayı tv ye bağlayarak. Ama sadece o kadar. Ve kameralar cidden arıza çıkaran cihazlardır. Kasetliyse kafa arızası çıkarır, HDD ise HDD arızası çıkarır, kartlıysa yazılım arızası çıkarır. DVD medyaya kayıt ediyorsa zaten yanına bile yaklaşmayın.

    Biz FORUMNİK ile birlikte belki bir yıldan fazla zamandır hep bu Amerika'dan getirilecek olan NTSC cihazlara karşı çıktık ve bir çok kişiyide vazgeçirdik. Bence tavsiyelere uyun.

    Gerisi size kalmış. Alacağınız cihazlarala bol bol mutlu anlar yakalamınızı dilerim :)))




  • Konuyu hortlamak olarak görmeyin, önemli bir konu bende kendi tecrübemi yazayım

    Bende Amerikadan getirttiğim Sony nin 1080P full hd hibrit kamerası var, hali ile NTSC

    Şimdi nerede sorun yaşıyorum, sadece ve sadece PC den seyretmeye çalıştığımda görüntü alamıyorum, kimin umurunda, çekimler zaten gigabytler seviyesinde kim oturup bunları edit edecek kaç kişi uğraşacak ?

    Şu an hem cihaz üzerinden seyredebiliniyor ki pek kullanmıyorum, playstation 3 görüntüleri canavar gibi gösteriyor, aynı şekilde Western Dgitial HD TV player var o da muhteşem gösteriyor.. NTSC desteklemeyen sistem mi kaldı piyasada ? hatta WD HDTV yi CRT tv ye de bağlıyorum onda da cam gibi seyredebiliyorum.

    Dediğim gibi sadece PC ortamında sıkıntı çekersiniz bunun dışında uyumsuz bir durumunuz olmayacak.
  • Ya aslında bu olay benim de zaman zaman hala kafama takılmakta!

    Edit etme işi!

    Diyelim sistem çat pat müsait!! Edit falan etmeye!
    Ben bütün projelerimi NTSC den geldiği gibi, PAL'i falan işin içine hiç karıştırmadan, her bir şeyi NTSC olarak yapsam...??
    BD üretirken... DVD üretirken... hep NTSC'den gitsem...
    Nasıl olsa Avrupa'da ki oynatıcılar ve de TV'ler hem NTSC hem de PAL'i desteklemekte (*) ben nerde takılırım?? Ne sorunlar çıkabilir karşıma??
    Bir tek DVD oynatırken sorun çıkabilir belki??
    Bugün artık satılan bütün TV ler hep HD gibi! Eski sistem TV'ler tarihe karıştı sanki ya da karışmak üzere...
    DVD player'lar ise gene aynı... çoğu her iki sistemi de deslektemekte... desteklemiyorsa bile yeni bir tane alması 100 TL nin altında artık!!!

    (*) Amerika'dakiler ise sadece NTSC desteklemekte diye okuduydum!!




  • Yukarıda bahsedilen NTSC desteli yazılımlar ile yapacağın her türlü edit vs işleminden sonra yine NTSC sistemlerde sorunsuz izlemen gerekiyor, zaten ntsc desteklemeyen bir yazılım ile görüntüyü tam alamıyorsun, yazılım destekledikten sonra her tür edit sorunsuz olacaktır.

    Bu arada gerçekten 1080p çekimler akıllara zarar yer kaplıyor, sistemin sanayi tipi yani endüstriyel bu iş için reklamcılık film vs ye göre bir cihaz değilse sizin sisteminiz ne kadar iyi toplanmış olsada edit render vs kolay olmayacaktır...
  • export yapıyorum face ye youtbeye koymak için ve cd ye cekip akrabalrıma gondermek için ntcm mi pal mı yapıcam hocalar ?
  • Ben de amerikadan ntsc full hd panasonic kamera aldım ve ne tv de görüntülerken ne de pc de editlerken en ufak bir sorun yaşamadım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.