Şimdi Ara

Mali müşavir nasıl olunur?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
164.396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar mali müşavir olmak için illa 4 yıllık üniversitemi okumak lazım. Açıköğretimden yada 2 yıllık muhasebe bölümünden sonra stajları tamamlayınca serbest muhasebeci mi olunuyor? Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşabilirmi? Teşekkürler.



  • Genel şartlar:

    Madde 4 – Meslek mensubu olabilmenin genel şartları şunlardır:

    a) T.C. vatandaşı olmak (yabancı serbest muhasebeci malî müşavirler hakkındaki hüküm saklıdır).

    b) Medenî hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak.

    c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.

    d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis yahut zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak.

    e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak.

    f) Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak.

    Madde 5 – A) Serbest muhasebeci malî müşavir olabilmek için aşağıdaki özel şartlar aranır.

    a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak.

    b) Staj amacıyla serbest muhasebeci malî müşavir veya yeminli malî müşavir yanında iki yıl çalışmış olmak.(bu 3 yıl oldu diye biliyorum)

    c) Serbest muhasebeci malî müşavirlik sınavını kazanmış olmak.

    Türkiye genelinde malî denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında 8 yıllık hizmet süresini dolduranlar ile (a) bendinde sayılan konularda en az 8 yıl öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışmış bulunanlar için sınav şartı aranmaz.

    d) Serbest muhasebeci malî müşavirlik ruhsatını almış olmak.

    B) Serbest muhasebeci olmanın şartları:

    (A/a) bendinde belirtilen konularda ön lisans seviyesinde öğrenim görmüş olanlar ile ticaret liseleri ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar, staj şartını yerine getirmiş olmaları halinde, sınav şartı aranmaksızın sadece serbest muhasebeci unvanı ile çalışırlar. "Serbest muhasebei malî müşavir" unvanının kullanamazlar ve Kanunun (2/A) maddesinin (b) ve (c) bentlerinde belirtilen işleri yapamazlar. Staj süresi ön lisans seviyesinde mezun olanlar için 4 yıl, ticaret liselerinden ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar için 6 yıldır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Raimond -- 14 Haziran 2009; 21:01:24 >
  • Teşekkür ederim.
    Anladığım kadarıyla 2 yıllıklardan serbest muhasebeci olunuyor.
    Açıköğretim mezunları Serbest muhasebeci malî müşavir olabilirler mi?(müşavirlik sınavını kazandığı taktirde.)
  • Serbest muhasebecilik olayı tamamen kaldırıldı şu an. Daha önceden stajını devam ettirenler olabilir sadece. Onlarda mali müşavir olabilecekler

    -Açıköğretim İşletme, İktisat ( 4 yıllık ) gibi bölümlerden mezun olduktan sonra, SMMM stajyerliği sınavına giriyorsun. Kazandığın takdirde SMMM veya YMM yanında 3 yıl staj yapıyorsun. Stajın sona erdikten sonra SMMM Yeterlilik sınavına gireceksin. Onu da kazanırsan belgeyi almaya hak kazanmış oluyorsun.
  • yani kısacası...şansında varsa diyelim aöf mezunu olsan belki boğaziçi mezunundan bile daha ii bir iş ve kazançlı olabilirsin muhasebede...hani mesela yani..teoride olabilir bişi
  • bende yeni işleteme bitirdim aöf


    mali müşavir olmak istiyomda muhasaebeyi hiiç sevmiyom bankada çalışmakmı mantıklı acep


    smmm olsam ekmek varmıı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: triger

    bende yeni işleteme bitirdim aöf


    mali müşavir olmak istiyomda muhasaebeyi hiiç sevmiyom bankada çalışmakmı mantıklı acep


    smmm olsam ekmek varmıı

    Kolay değil.Muhasebeyi sevmiyorsan bu işe hiç girme.Şimdi başlasan 4 yılda ancak smmm olursun.Para kazanacağının garantisi yok.Zaten muhasebeciler stajyer almak istemiyor.
  • valla onu bilmem ama bizim burda var bi mali müşavir 2 yılda köşeyi döndüler .naylon fiş vs.
  • ben birşey sormak istiyorum.bir kişi mali müşavir olduktan sonra eline diplomasını aldıktan sonra o diplomayı kiralamak isterse o diplomaya kira bedeli olarak ne kadar para verilir.yada böyle birşey yokmu buna bir açıklılık getirecek olan varsa şimdiden teşşekür ediyorum.
  • Benim babam yeminli mali müşavir ve haftada 6 gün çalışıyor, sabah 8de işe gidiyor. Maddi kazancı fena değil ama çok yorucu bir iş bence.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muharrem-reis

    ben birşey sormak istiyorum.bir kişi mali müşavir olduktan sonra eline diplomasını aldıktan sonra o diplomayı kiralamak isterse o diplomaya kira bedeli olarak ne kadar para verilir.yada böyle birşey yokmu buna bir açıklılık getirecek olan varsa şimdiden teşşekür ediyorum.

    3568 sayılı yasanın 9.maddesinde derki; Meslek ruhsatnamesinin bir başkasına kiraya verilmesi veya herhangi bir şekilde bir başkasına kullandırılması MESLEKTEN ÇIKARMA CEZASI nı gerektirir. Ayrıca o sorumluluğun altınada kimse girmek istemez..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egeli lodos -- 13 Mart 2012; 22:15:29 >
  • maaşlar ne durumda peki
  • msjım bulunsun bu aralar bende araştırıyorum..
  • Ne maaşı?İyi bir üniversite mezunu yeni mezunsan denetim şirketleri alır hayvan gibi çalıştırır piyasaya göre iyi maaş verir.Yoksa büroya girersin tüm hamallığını yaptırırlar asgari ücret bile alamazsın.İşi öğrenene kadar sürünürsün yıllar sürer bu olay.Öyle kısa sürede öğrenilecek bir iş değil.Ben 7 ay çalışıp bıraktım.
  • Hiç bulaşmayın.

    Not: Stajım Mayıs 2013'te bitiyor, daha yeterlilik sınavları var.
  • Bu kadar kötü olduğunu bilmiyordum
  • M.müşavirlik Sinavi için kaç Yil muhasebe çinin yaninda calisnak lazim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tacimmüdür

    M.müşavirlik Sinavi için kaç Yil muhasebe çinin yaninda calisnak lazim

    - Önce bulunduğunuz yerdeki odaya gidip dosya açtıracaksınız.

    - Sonra staja giriş sınavı var, (Genel Kültür-Genel Yetenek) 60 tı başarı notu bir zamanlar şimdi kaç bilmiyorum (çan eğrisi var deniyordu ben girdiğimde) 60 puan ve üstü alman lazım

    - staja giriş sınavını geçersen bir mali müşavirin yanında ya da bir şirketin muhasebesinde müşavir gözetiminde 3 yıl staj yapman lazım

    - 3 yıl boyunca interaktif sınavların olacak

    - 3 yılın sonunda 7 dersten klasik sınava tabi tutulacaksın bundada ders geçme notu 50, tüm derslerin ortlamaası 60 tı, şimdi kaç bilmiyorum.

    Sonra Mali Müşavirlik belgeni alırsın. (Bi boka yaradığı da yok, yıllarca uğraşıp aldım, çekmecede duruyor)
  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt
    tabelasız,belgesiz kaçak çalışanlardan falan yakınıyorsunuz sanırım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Trenchtown-_-

    tabelasız,belgesiz kaçak çalışanlardan falan yakınıyorsunuz sanırım

    Artık kaçak çalışan çok fazla yok ama işini düzgün yapmayanlar var. Adam 300 tane defter tutuyor, 100 - 150 tl ücret karşılığı. 2-3 Kişiyle 250-300 defter tutunca da tuttuğu defter bakkalın veresiye defterinden de beter oluyor. Ama bunu bilmeyen mükellef ücret olarak o adamın aldığını örnek gösteriyor. Haliyle meslekte kalite düşüyor, ücretler düşüyor.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.