Şimdi Ara

Alkol olcum cihazlari ve bir sehir efsanesi..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
27.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaslar,

    alkollu araba kullanmamamiz gerektigini hepimiz biliyoruz, bu konuya bastan deginelim.

    Gecen hafta bir arkadasim anlatti, yakin arkadaslariyla reina'ya gitmis icip eglenmisler. cikmislar biraz ileride polis cevirmesi, surucu icmedim demis polis inanmamis ve ufletmis. Surucude 0 alkol cikmis. surucu 5 tane icmesine ragmen cikmadan once naneli seker atmis.

    bir hekim olarak alkolun vucuttaki metabolizmasini iyi biliyorum fakat olcum cihazlarinin calisma mantigini, neyi olctugunu bilmiyorum.

    ayni efsaneyi yasli basli bir ameliyat hemsiresinden dinledim dun aksam. onlarin da basina gelmis. sadece agizda bulunan alkol hava karisimini olcuyormus. yasina hurmeten olabilir dedim iddialasmadim fakat aklima hic yatmadi, bence sacmalik.

    agizdaki aerosole gore olcum yapiyorsa 1 duble raki icip yola cikan adamin birayla kiyaslarsak bir kac kat daha fazla alkollu cikmasi lazim. hem promil denen sey bildigim kadariyla kandaki alkol orani icin kullanilan bir birim. bu isin kandaki oranla bir alakasi yoksa, promil hesabina cinsiyet, kilo, icecegin alkol yuzdesi gibi etkenler neden katiliyor?

    daha da onemlisi olctukleri degeri neden promil olarak adlandiriyorlar?

    fikirlerinizi bekliyorum..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emtue -- 17 Haziran 2009; 15:13:28 >



  • Bir kaynaktan okuduğum yazıyı direk copy-paste yapıyorum;


    Promil nedir? Alkolmetre nasıl çalışır?
    Promil, kandaki alkol değerini belirten bir ölçü birimi. Alkolmetrenin çalışma prensibi ise elektrik arkı. Nasıl iki elektrik yüklü kabloyu birbirine değdirdiğimizde arada şimşek çakması gibi bir elektrik arkı oluşur, aynı mantık. Havadan değer alan alkolmetrelere üflendiğinde elektrik geçirgenlik değeri akciğerlerimizden gelen nefesin alkollü olup olmamasına göre değişiyor ve cihazın içindeki plakaların arasında bulunan rakamların değişmesine yol açıyor. Cihaz, alkolün nefesteki ve havadaki oranını, bunun vücuttaki ortalama kan değerlerini kendi içinde hesaplıyor ve promil olarak kandaki alkol değerini belirliyor.

    Alkolmetrenin gösterdiği değer her zaman kesin sonuç mudur?
    Elbette ki değil. Bu cihazlar her zaman aşağı yukarı bir değer verir. Aletle olabilecek en sağlıklı sonucun alınabilmesi için diyaframa yakın olan bölgedeki havanın alınması lazım. O yüzden üfleme işini de usturuplu yapmak gerekiyor, derin derin, diyaframdan. Ama ne olursa olsun en doğru sonuç, hastanede uygulanan kan testiyle alınır. Çünkü bu cihazların da en doğru sonucu verdiğini söylemek mümkün değil. Elinize kolonya sürüp birkaç dakika sonra alkolmetreye değdirseniz çok yüksek oranda promil değeri çıkabilir. Ya da bir restoranda yemek yedikten sonra alkollü mendille ağzınızı silmeniz bile promilin yüksek çıkmasına neden olur.

    Peki cihaz yanılabilir mi?
    Bu çok hassas bir konu. Eğer üfleyen kişi alkollüyse, promili düşürmek için naneli sakız çiğnemek ve bunun gibi onlarca yola başvurmak boşa çaba harcamaktır. Biz de amatör denemelerle makineyi yanıltmayı denedik ama başaramadık. Ancak, basınç nedeniyle rakım değişikliklerinde alkolmetrede yanlış değerler gelebilir. Mesela Bursa merkezde test yaptığınız bir kişiye Uludağ’da test yaparsanız daha yüksek bir değer çıktığını görürsünüz. Burada kalibrasyon değerleri devreye giriyor. Kalibrasyon değerleri, bulunduğunuz rakıma göre ayarlanana değerler. Yani İstanbul’da kullanılan bir cihaz Ankara’da kullanılamaz. Ankara şartlarına uygun değerlerin girilmesi gerekir. Ayrıca her cihazın periyodik aralıklarla kalibrasyon ayarları yenilenir. Eğer üfledikten sonra değerler yüksek çıkıyorsa ve siz kendinize bunun mümkün olmayacağı konusunda güveniyorsanız itiraz etme hakkına her vatandaş gibi sahipsiniz. Ehliyetinize, kontrol sırasında ne kadar itiraz ederseniz edin, el konulur. Ancak, mahkeme kararından sonra ehliyetinizi geri alabilirsiniz. Ancak, itiraz durumunda adli tıp kurumu tarafından test yapılması isteniyor. Burada kan testi uygulandıktan sonra, test sonucuna göre mahkemeye başvuruyorsunuz. Mahkeme kararına göre ehliyetiniz size iade ediliyor. Ama ikinci bir üfleme hakkınız yok. Çünkü üfleme yapıldıktan sonra kayda geçiyor ve işlemi yapan memur ikinci kez üflettiğinin açıklamasını yapmak zorunda. O gün kayıtta 100 tane 50 promilin üstünde çıkan ölçüm yapıldıysa 100 tane ehliyet bize göstermek durumunda.

    Kan testini ne kadar süre içinde yaptırmak gerekir?
    Bu, şartlara ve yaşanan olaylara göre değişir. 2–3 saat içinde yapılması gerekir. Bu süre zarfında olamıyorsa en geç 8 saat içinde yapılmalıdır. Ertesi güne bırakılırsa vücuttaki alkol oranının düşme durumundan dolayı yapılan test kabul edilmez.

    İki kişinin aynı miktarda aldığı alkol miktarı farklı değerler çıkarır mı?
    İnsanlar aynı miktarda alkolü almakla beraber kandaki aynı alkol yoğunluğuna sahip olmayabilir. Kiminin vücudunda kabaca söylemek gerekirse 4,5 litre, kiminin vücudunda 5 litre kan vardır. Dolayısıyla az miktarda kan bulunan kişide değer fazla çıkar. Bunun o anki beslenme durumuyla da alakası var. Sonuçta alkolün vücutta bulunması kimyasal bir olay. Vücut belli bir reaksiyon gösteriyor, karaciğer alkolü vücuttan atmaya çalışıyor. Yediğiniz gıdalar bu reaksiyonu yavaşlatabilir veya hızlandırabilir. Bu tip şeyler çok abartılı olmasa da değerlerde değişiklik göstermesine neden olabilir.



    Bu bilgiler ışığında bir hekim olarak sizin yorumunuz nedir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quadrifoglio -- 17 Haziran 2009; 15:18:51 >
  • Belki alakası yok ama,muayenem yok diye bana alkol muayenesi yaptıklarını biliyor musunuz?Ne kadar saçma değil mi?Yoksa normal mi?Sigara bile kullanmıyorum dedikçe olmadı diyorlar hemde
  • @Tubo

    cevabiniz icin tesekkur ederim.

    bana pek bir sey kalmamis bilgiler gayet net.

    benim de dusundugum akcigerden gelen hava da bulunan alkolun olculmesiydi. kan testlerinin kesin sonuc verecegi asikar fakat ulkemiz soz konusu olunca insan celiskiye dusuyor. yani alkolmetre cihazlari pahali diye dandirik bir alet kullanma ihtimallerini gozumun onune getirdim yine de mantigim almadi, sizlere danismak istedim.

    eminim bir cok arakdasimiz cevirmeye girip cikmistir, basina boyle bir olay gelen ya da boyle bir sey duyan varsa paylasmasini umit ediyorum.

    @dranov

    yuce turk polisi iste ne beklenebilir ki, muayenenin cezasi 62 lira(yedim, biliyorum) alkolunki bilmem kac kati..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emtue -- 17 Haziran 2009; 15:26:31 >
  • Şahsen asla alkollü araç kullanmadığım veya çevirmelerde de kurallara uygunsuz bir durumda bulunmadığım için başıma gelen bir şey yok. Bir kaç arkadaşımın da ehliyeti gitmişti 6 aylığına tek bilgim o.

    Çevirmelerde herhangi bir kusurum olmadığı için mütemadiyen tatlı dille polis azarlarım
    Alkol kontrolü yapıyorlar ya; bütün çıkarttıkları jelatinleri yere atıyorlar bir güzel... Siz polis olacaksınız, düzeni sağlamaya çalışırken attığınız çöplerden etrafın haline bir bakın isterseniz sizlere yakışıyor mu? diye sorduğumda, İşte: 'Beyefendi belediyenin arabası gelecek de işte temizleyecek merak etmeyin, haklısınız bir şey kalmayacak..' diyerek başlıyorlar... 'Leventten attığınız çöp Maslağa kadar gitti hangi belediye arabası temizleyecek dediğimde ise buyrun beyefendi belgeleriniz, iyi yolculuklar.. Denerek uğurlanıyorum


    edit: Copy-paste yaptığım makale'deki yanıtları İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü Emniyet Amiri Ali Özsoylar vermiş.

    Nane ile bir şey olmuyor diyerek insanları caydırmaya çalışmış da olabilir tabi iki kere düşünmek lazım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quadrifoglio -- 17 Haziran 2009; 15:38:14 >
  • kandaki promil degeri 0.7 ise kalibrasyonun ayarsız oldugunu iddia edip hastanede ölçülmesini isteyebilirsiniz ki hastaneye gidene kadar 0,5 in altına düşer 0.7 den fazla ise hiç kendinizi boşa yormayın ne polisi kandırabilirsiniz bi ihtimal 0.5 in altınada düşmez hastaneye gidene kadar direk ehliyeti verin arakadaşınızı arayın gelsin en azından araba çekilmesin bir de ona para ödemeyin.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Tubo

    Şahsen asla alkollü araç kullanmadığım veya çevirmelerde de kurallara uygunsuz bir durumda bulunmadığım için başıma gelen bir şey yok. Bir kaç arkadaşımın da ehliyeti gitmişti 6 aylığına tek bilgim o.

    Çevirmelerde herhangi bir kusurum olmadığı için mütemadiyen tatlı dille polis azarlarım
    Alkol kontrolü yapıyorlar ya; bütün çıkarttıkları jelatinleri yere atıyorlar bir güzel... Siz polis olacaksınız, düzeni sağlamaya çalışırken attığınız çöplerden etrafın haline bir bakın isterseniz sizlere yakışıyor mu? diye sorduğumda, İşte: 'Beyefendi belediyenin arabası gelecek de işte temizleyecek merak etmeyin, haklısınız bir şey kalmayacak..' diyerek başlıyorlar... 'Leventten attığınız çöp Maslağa kadar gitti hangi belediye arabası temizleyecek dediğimde ise buyrun beyefendi belgeleriniz, iyi yolculuklar.. Denerek uğurlanıyorum


    edit: Copy-paste yaptığım makale'deki yanıtları İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü Emniyet Amiri Ali Özsoylar vermiş.

    Nane ile bir şey olmuyor diyerek insanları caydırmaya çalışmış da olabilir tabi iki kere düşünmek lazım



    muayenem gecmese bende bu tarzda bir yaklasimdaydim hic umrumda olmazdi fakat muayenem gecti ve zamanim yok yaptirmaya. temmuzda memlekte kacacagim o zaman kolayca hallederim, kucuk yer her yer yakin vs.. hos alkollu arac kullanmam fakat bir seyim eksik olunca sanki hep kusurluymusum psikolojisine kapiliyorum..

    bizim bir arkadasta havaalaninda beklerken arabayi baglatmisti.

    polis burada durursan ceza yazicam demis sertce, arkadasta bilmis ya, benim kanunlara gore istedigim yerde acil olarak 15 dka durmaya hakkim var, daha yeni geldim demis. poliste hosgeldin diyip evraklari isteyince, stepnedeki lastiginin havasiz olusuna bile ceza kesmisler

    bu yuzden hic bir eksik olmasa da abartmamak lazim, atesle oynanmaz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dranov

    Belki alakası yok ama,muayenem yok diye bana alkol muayenesi yaptıklarını biliyor musunuz?Ne kadar saçma değil mi?Yoksa normal mi?Sigara bile kullanmıyorum dedikçe olmadı diyorlar hemde


    hahahaha
  • Dediğim gibi tatlı dille.. Yoksa boş işlerle uğraşmanın bir anlamı yok.
  • Geçen sene geceyarısı çevirmesinde 2 kadeh rakı içtiğim halde -0- çıktı.
    2-3 saatte içmiştim ,birden içmedim belki o yüzden olabilir ama sıfır çıkması çok enteresandı.
  • Bir arkadaşım çok alkol'lü araba kullanır ve çokta içer..

    Polis bunu çevirince havayı agzına doldurur nefes almaz sadece havayı doldurur yani havayla agzını şişirir ve alkolmetre'ye üfler ve 0 pormil çıkar bende denedim gerçekten 0 çıkıor

    Aldıgınız nefesi içinize çekmeden agzınızda tutunuz ve o havayı üfleyiniz 0 pormil çıkıyor..

    Burda kimseye alkol'lü araç kullanmayın diorum ha 1-2 tek atmışınızdır götürücek adam yoktur sizi ve polis çevirse bu şekilde yırtabilirsiniz
  • Diyorumki alkol kullanmasanız direksiyon başına geçmeden önce...

    Bu gibi oyunlara, hilelere gerek kalmaz dimi?



    Alkollü araç kullanmak çok tehlikeli, hem kendinizi hemde trafikteki diğer masum insanları tehlikeye atıyorsunuz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Rx8|CaRLioNe

    Bir arkadaşım çok alkol'lü araba kullanır ve çokta içer..

    Polis bunu çevirince havayı agzına doldurur nefes almaz sadece havayı doldurur yani havayla agzını şişirir ve alkolmetre'ye üfler ve 0 pormil çıkar bende denedim gerçekten 0 çıkıor

    Aldıgınız nefesi içinize çekmeden agzınızda tutunuz ve o havayı üfleyiniz 0 pormil çıkıyor..

    Burda kimseye alkol'lü araç kullanmayın diorum ha 1-2 tek atmışınızdır götürücek adam yoktur sizi ve polis çevirse bu şekilde yırtabilirsiniz



    guzel mantik fakat merak ettigim 2 sey var:

    1. kac dakika nefes tutabiliyorsunuz?
    2. polis 50 yi gecmedigi taktirde 2-3 defa ufletiyor, benimde basima geldi. 0 ciktigi halde ufletiyorlar, yanlistir diye. ikinci, ucuncu uflemelerde ne yapiyorsunuz?
  • Ben hayatımda alkol kullanmadım,sigara bile kullanmam.Ama en olmadık sebeplerle üfletiyolar şu mereti zoruma gidiyor yahu
  • quote:

    Orjinalden alıntı: emtue


    quote:

    Orjinalden alıntı: Rx8|CaRLioNe

    Bir arkadaşım çok alkol'lü araba kullanır ve çokta içer..

    Polis bunu çevirince havayı agzına doldurur nefes almaz sadece havayı doldurur yani havayla agzını şişirir ve alkolmetre'ye üfler ve 0 pormil çıkar bende denedim gerçekten 0 çıkıor

    Aldıgınız nefesi içinize çekmeden agzınızda tutunuz ve o havayı üfleyiniz 0 pormil çıkıyor..

    Burda kimseye alkol'lü araç kullanmayın diorum ha 1-2 tek atmışınızdır götürücek adam yoktur sizi ve polis çevirse bu şekilde yırtabilirsiniz



    guzel mantik fakat merak ettigim 2 sey var:

    1. kac dakika nefes tutabiliyorsunuz?
    2. polis 50 yi gecmedigi taktirde 2-3 defa ufletiyor, benimde basima geldi. 0 ciktigi halde ufletiyorlar, yanlistir diye. ikinci, ucuncu uflemelerde ne yapiyorsunuz?


    Sayın emtue,

    Tam o cihaz yaklaşırken yaparsanız sorun deil.. Yani içinize girmeyen havayı tekrar dışarı veriyorsunuz

    Bunu şimdi bile deneyebilirsiniz çok ferah bir hava çıkar ortaya

    2'inci ve 3'üncü defa da aynı olayı tekrarlayabilirsiniz

    Saygılar..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Rx8|CaRLioNe

    Bir arkadaşım çok alkol'lü araba kullanır ve çokta içer..

    Polis bunu çevirince havayı agzına doldurur nefes almaz sadece havayı doldurur yani havayla agzını şişirir ve alkolmetre'ye üfler ve 0 pormil çıkar bende denedim gerçekten 0 çıkıor

    Aldıgınız nefesi içinize çekmeden agzınızda tutunuz ve o havayı üfleyiniz 0 pormil çıkıyor..

    Burda kimseye alkol'lü araç kullanmayın diorum ha 1-2 tek atmışınızdır götürücek adam yoktur sizi ve polis çevirse bu şekilde yırtabilirsiniz



    tanrı üretimi bir şey olmadığına göre bir şekilde o alet kandırılabilir ama madem bahsettiğin kişi "arkadaşın" alkollü araba kullanmaması yönünde onunla konuşmanı tavsiye ederim hem kendi hem senin hem benim hemde herhangi birinin hayati riski için.


  • Burnundan alıp damağının arkasından ağzına tahliye edersen alkolmetre yanılır. Ayrıca çok yavaş üflersen de yanılır. Ama bunu önceden tecrübe etmek gerek yoksa polis hemen anlar bu işte bir dümen olduğu. Mesleğini icra etmede başarılı bir emniyet mensubu aracı kullananın gözlerinden içip içmediğini anlar. Bazı durumlarda da gereksizca alkolmetre ölçümleri yapılıyor, mesela Salı günü sabah işe giderken saat 7:50'de kırmızı ışıkta biri gelip arkanıza toslasa ve polis çağırsanız hemen jelatinden beyaz boru çıkartılıyor (ağızlık) ve "üfle" emri veriliyor.

    Naneli şeker, sakız, sarımsak, zeytinyağı gibi gıda maddeleri alkolü parçalayıcı bir etkisi olmadıdğından ve sadece nefesinize aromatik moleküller yaydığından etkisi sıfırdır.

    En iyisi HİÇ İÇMEMEK veya EVDE İÇMEK ya da dışarıda İÇECEKSENİZ bir kişnin şoför olarak seçilmesi ve onun İÇMEMESİ. Alkol molekülleri ince bağırsaktan soğurulur ve doğrudan kana karışır. Karaciğer de bu molekülleri kompleks şekerlere parçalamakla meşgul olur. Aslında alkol beyindeki nörotransmitterlere kitlenerek ve sinir uclarındaki yağ tabakasını kırarak beynin ana merkezine bir saldırı gerçekleştirir. Görüntü bulanıklaşır, dikkati toplama zorlaşır, denge, yürüme, hareket ve konuşma yetenekleri olumsuz etkilenir. Buna da biz halk arasında "güzelleşmek" deriz.

    Evet, içebilirsiniz, ama adabıyla, düzgünce ve efendice. Gidip içecekseniz bir yerde oraya arabanızla gitmeyin, taksi bulun veya bir arkadaşınızı görevlendirin.

    İçmek, içki, alkol, bira, rakı, fışkı, port, sherry, Pisang Ambon, Blue Curaçao, ne içerseniz için, yeter ki önlemini alarak ve kendizi kaybetmeden. İçkiyi sorumlu tüketin, polisle de, şeytanla da, sizi evde bekleyenlerle de ve Allah Korusun daha kötü durumlarla da muhatap olmayın

    Herkese selam ve sevgilerimi sunuyorum.

    Taner Göde

    - ...
    - Abi bir bira içtim
    - Arabadan iner misiniz
    - Abi bir bira içtim
    - Ehliyet ve ruhsatı da verin
    - Abi bir bira içtim
    - Dört araca çarptınız ama
    - Abi bir bira içtim
    - Araç sahipleri şikayetçi
    - Abi bir bira içtim
    - Nasıl bir bira içtim diyorsunuz
    - Abi bir bira içtim
    - Nerede içtiniz onu söyleyin
    - Abi bir bira içtim
    - Anlaşıldı, bu gece işimiz var....!
    - Abi
    - Anladık, bir bira içtin
    - Ama o kadar güzeldi ki 10 şişe içtim
    - OOooooo.....hhhh... aaaa-
    - ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Taner Göde -- 17 Haziran 2009; 16:13:31 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Rx8|CaRLioNe


    Sayın emtue,

    Tam o cihaz yaklaşırken yaparsanız sorun deil.. Yani içinize girmeyen havayı tekrar dışarı veriyorsunuz

    Bunu şimdi bile deneyebilirsiniz çok ferah bir hava çıkar ortaya

    2'inci ve 3'üncü defa da aynı olayı tekrarlayabilirsiniz

    Saygılar..



    yanlis anlasilmasin ben teknigi merak etmiyorum, Allah mecbur etmesin.

    bu teknigi dusununce cigere hava cekmeden, yanaklari sisirme usulu havayi alip uflemek lazim. cunku eger havayi cigere cekerseniz kesinlikle alkol cigerdeki havaya karisir.

    aletlerin de dandik oldugunu hesaba katarsak, eger agiz hacmindeki hava yetiyorsa soylediginiz taktik tutar.





    ayrica, konu alkolmetreden nasil kacariz tarafina kayiyor, dedigim gibi lutfen yanlis anlasilma olmasin.

    benim merak ettigim naneli sekerin bu cihazi yaniltip yaniltamayacagi. Malum bana soylenenler cihazin kokuya gore olcum yaptigiydi ki bence cok sacma..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Taner Göde


    - ...
    - Abi bir bira içtim
    - Arabadan iner misiniz
    - Abi bir bira içtim
    - Ehliyet ve ruhsatı da verin
    - Abi bir bira içtim
    - Dört araca çarptınız ama
    - Abi bir bira içtim
    - Araç sahipleri şikayetçi
    - Abi bir bira içtim
    - Nasıl bir bira içtim diyorsunuz
    - Abi bir bira içtim
    - Nerede içtiniz onu söyleyin
    - Abi bir bira içtim
    - Anlaşıldı, bu gece işimiz var....!
    - Abi
    - Anladık, bir bira içtin
    - Ama o kadar güzeldi ki 10 şişe içtim
    - OOooooo.....hhhh... aaaa-
    - ...


  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.