Şimdi Ara

Klima Tavsiyeleri [ANA KONU] (316. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir - 7 Masaüstü
5 sn
57.179
Cevap
701
Favori
4.426.812
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
81 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 314315316317318
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • sayın ozan bende inverter araştırmaya başladım.inverter klima fiyatları genelde klasik modellere göre fiyatlı 14000 btu da bile 2500 lü fiyatlardan başlıyor.ancak mits srk 50 zj-s 18000 btu fiyatı neden bu kategoride daha düşük anlayamadım.iklimsanın sattığı eski model mits heavy modelleri bile vermiyorlar bu fiyata.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi albatrosima -- 1 Nisan 2010; 11:08:16 >
  • günlük ortalama 5 saat kullanımda inverter klasiğe göre ne kadarlık bir enerji tasarrufu sağlayabilir dersiniz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozan07

    günlük ortalama 5 saat kullanımda inverter klasiğe göre ne kadarlık bir enerji tasarrufu sağlayabilir dersiniz


    İnverter in klasiğe göre zamandan ziyade yararı kalkış akımı.Demeraj akımı yok inverter da standart cihazlar kalkarken saatte çektiği akımın 4 5 6 katı fazla akım çekerek kalkar fakat inverter larda öyle bi akım olmadığı için başlangıç avantajı o zaten ort 1 2 saat zaman diliminden sonra ev koşulları metraja göre değişir ama kısmaya başlar ve standart cihazdan çok daha az elektrik harcar.hiç bi zaman şu kadar denemez inverter da tam kesin net ölçüm yapılamaz ne zaman ne kadar çekceği belli olmaz senin kapı açılışına odanın izalasyonuna vs gibi değişen faktörlerden dolayı ama kesin olan bişey var kalkışda çok avantajlıdır.




  • Günde 6 saat civarında kullanacaksan alabilirsin. Yok kalkış akımı yok şu bu hikaye. Yoksa hiç 1000 tl fazla verip almayınız bence. Ama kampanyada falan fiyat farkı az ise inverter alınabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: deniz2200

    Günde 6 saat civarında kullanacaksan alabilirsin. Yok kalkış akımı yok şu bu hikaye. Yoksa hiç 1000 tl fazla verip almayınız bence. Ama kampanyada falan fiyat farkı az ise inverter alınabilir.


    Kalkış akımı hikayemi.Arkadaşım ezbere şeylerle insanların kafasını karıştırmanın manası yoktur.Yok 6 saat yok 4 saat 10 saat bunlar belirleyici bişey olamaz inverter min akımla kalkar daha sonra max a çıkar bu yüzden demeraj akım yoktur cihazlarda heleki sistemler büyüdükçe bu çok daha büyük bi etken olurçÖzellikle büyük bi kompresörün kalkış akımı inverterlara göre 5 kat 6 kat daha fazladır asıl inverter in güzeeliği burda o zaman koyayım 50 metrekare yere 18.000 lik inverter i 6 saat çalıştırcam naıslsa kıscak diye bekleyeyim.




  • klima her devreye girdiğinde evin ampüllerinde bir gitgel yaşanıyor.teknik olarak bilgim çok yok ama bu aşamada çok güç çektiği açıkça belli oluyor.
  • Kalkis yada demaraj akimi nominal akimin 5-6 katina kadar cikabilir. Tek basina akimla enerji olculmez. Bu akimin hangi volt altinda ne kadar sure ile cekildigine bagli olarak enerji hesaplanir.

    Kalkis akimi sadece bir kac saniye icin cekilir. Sure cok kisa oldugu icin sarfiyati hemen hemen hic etkilemez. Bunun bir kalkis icin ve gun boyuca yaklasik olarak kaca mal oldugunu bir kac yil once bu konu altinda hesaplamistim. Kalkis akiminin olmamasi inverterli klimalara onemli bir enerji tasarruf ustunlugu saglamaz.

    Tam tersine inverterli klimada ekstra inverter devresinin kendi uzerinde yaktigi elektrik ve kompresor motorunun ideal yani nominal devrinde degilde ara devirlerde calismasindan dolayi bir miktar daha fazla elektrik enerjisi kaybi olur. Su ana kadar kesfedilmis butun elektrik motorlarinda en verimli olan calisma devir ve yuku tektir. bundan baska devir ve yuklerde motor verimi duser.

    Pekiyi inverterli klimalar neden daha yuksek COP degeri gosterir ? Cunku inverterli klimalarda ozellikle dis unitenin termodinamik kapasitesi genelde daha yuksektir. yani 9000 BTU'luk inverterli klima aslinda 12000 lik klimanin biraz dusuk kapasitede calisani gibidir.

    Herseyi bire bir olan iki klimanin birine inverter takilsa ve bunlar tam kapasitede veya buna yakin kapasitede ayni sartlarda calissa, invertersiz klima daha az elektronik devre kaybi yasayacagi icin daha verimli olur. orta ve dusuk kapasitelerde ise hangisinin daha verimli olacagi ise tartismalidir.

    Benim degerlendirmem, Inverter teknolojisinin konfora yonelik bir uygulama oldugu seklindedir. Ben inverterin bariz ekonomi saglayacagini sistemi profesyonel duzeyde bilen biri olarak dusunmuyorum.

    Tam kapasiteye yakin calistiginda isinizi gorecek kadar kucuk, invertersiz standard bir klima inverterli muadiline gore daha verimlidir. Ben 7000 BTU luk bir klimayi istanbulda guneye bakan 28 m2 civarinda bir salonda 5 yildir konforla kullanmaktayim. Marka dandik denen Cartel. orijinal COP degeri gercekten dusuk ama bu inverterli olmadigindan degil kalitesi boyle. Yinede tatminkar bir sogutma ve sarfiyat performansi yakaladim. Kisin isitmayi sadece denemek icin kisa sureli kullandim defrost tecrubem olmadi ama kucuk dis unitenin getirdigi, daha dusuk isi transfer yuzeyi sebebiyle dis unite yuzey isisi daha duseceginden ciddi defrost poblemi yasardim herhalde. Fakat ayni sebepten dolayi sogutmada daha yuksek dis unite yuzey sicakligina ulasilmasi bence ortamla isi transferinin verimini dolayisiyla genel verimi arttiran bir sey. Klimayi 199 liraya 12 taksite almistim, 2005 yilinda garntiyi acsinlar diyede servise taktirmistim, simdi olsa garantiden vaz gecer kendim takardim. Bugun sonuctan kesinlikle memnunum, bu klima yaptigim en iyi alisverislerden biridir.

    Inverter - Duz tartismasina bu baslikta birkac sene once katildim. Bu tartisma bitmez. Yine baslamak istemiyorum. Tartismalarin temelinde genelde teknik ve bilimsel bilgiye, analize dayanan yorumlar cok az oluyor.

    Ha birde benim klimam R22'li, R22'l' klimanin verimi yeni gazlara gore bariz bir sekilde daha dusuk degildir, tam tersine yeni gazlar R22 nin isini gormek, yerini almak uzere uretilmistir. R22'li klima almak dunyadaki R22 uretimini arttirmaz zaten bu gaz artik stoktan kullaniliyor. Yanlis biliyorsam duzeltin cunku ne zaman tuketimin sadece stok ve geri donusume gececeginin yili belirlenmisti. O vakti gectik zannederim. Birde ileride R22 basmak gerekirde fiyati pahali olur diye henuz dusunmeyin. fiyat o hale gelene kadar klima zaten omrunu doldurur.

    Gel bunlari yaz sonra tartismak istemiyorum de. Kusura bakmayin.




  • Gel bide bunu bi VRF üzerinden düşünelim kalkış akımının bi önemi olmadığına.Standart kompresörlü bi cihaz kalkarken tüm parçalara kompresör kart valfler TEV hepsine aynı anda tüm güçle kaldırması lazım bu elektriği etkilemez dersen pek mantıklı olmaz bu.İnverter da ise ac dc çevirim olduğu ve min kapasiteden başladığı için böyle bi akım görülmez herzaman derim sırf elektrik için değil konfor içindir ayrıca bu inverter cihazlar ama ne olursa olsun kalkış ve ileriki dönemlerde inverter cihazı herzaman daha tasarrufludur bu bi ölçülen gerçektir.Standart bi cihazın kalkış akımını ölçün ilk saniyede birde inverter i ölçün.Kalkışta min fakat 24.000 lik bi cihazda 2.5 2.6 civarı olduğunu göricekseniz.Fakat standartta bundan çok yüksek olduğunu görebilirsiniz.R22 olayına gelince kyoto ya göre 2010 itibari cihaz girişi yasakki şu an üretimi yok cihazlarda fakat R22 üretiminni durdurulması ise protokole göre 2015 tir.Ama bu tam olarak düzenlenemeyeceği zaten görülecektir ki buzdolaplarında yaşandı zaten bilhassa.




  • Sayın Cengizumur değerli bilgi ve tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.Ancak bahsettiğin kapasite bir klima Antalya için çok kullanışlı olmayacaktır.İstanbul şartlarında verdiği serinlik sizin için yeterli geliyor olabilir ama antalya çok sıcak ve nemli bir bölge 28M2 bir salon için 14000 Btu ile tartışılabilecek bir kapasitedir.birde bu bölgede klimalar hem ısıtma hemde soğutma yönünden verimli olması gerekmektedir.kalorifer,doğalgaz vs.gibi ısınma sistemleri çok yaygın değildir.özellikle yaz aylarında içerisinin sıcaklığıda birtürlü istediğimiz seviyeye gelmez bir yandan klima açar bir yandan çok soğuk hissettiğimiz için üzerimizi örteriz.klimayı kapatsak 10 dk sonra yine boğucu olmaya başlar.inverter kullanmadım hiç ama sanırım bu sorun bu kadar hissedilmiyordur.konfordan da kastınız bu olsa gerek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eina

    Gel bide bunu bi VRF üzerinden düşünelim kalkış akımının bi önemi olmadığına.Standart kompresörlü bi cihaz kalkarken tüm parçalara kompresör kart valfler TEV hepsine aynı anda tüm güçle kaldırması lazım bu elektriği etkilemez dersen pek mantıklı olmaz bu.İnverter da ise ac dc çevirim olduğu ve min kapasiteden başladığı için böyle bi akım görülmez herzaman derim sırf elektrik için değil konfor içindir ayrıca bu inverter cihazlar ama ne olursa olsun kalkış ve ileriki dönemlerde inverter cihazı herzaman daha tasarrufludur bu bi ölçülen gerçektir.Standart bi cihazın kalkış akımını ölçün ilk saniyede birde inverter i ölçün.Kalkışta min fakat 24.000 lik bi cihazda 2.5 2.6 civarı olduğunu göricekseniz.Fakat standartta bundan çok yüksek olduğunu görebilirsiniz.R22 olayına gelince kyoto ya göre 2010 itibari cihaz girişi yasakki şu an üretimi yok cihazlarda fakat R22 üretiminni durdurulması ise protokole göre 2015 tir.Ama bu tam olarak düzenlenemeyeceği zaten görülecektir ki buzdolaplarında yaşandı zaten bilhassa.


    Demaraj (kalkis) akiminin varligini bana anlatmaya calismayin. Yazdigimi bir daha okursaniz ben bu akimin getirdigi ekstra sarfiyatin yok sayilabilecek kadar az oldugunu soyluyorum. Benim bu hesabi gunun fiyatiyla yaptigim eski yazima bakin veya buyrun bu hesabi siz yeniden yapin ve aradaki farkin bir kalkista, bir gunde veya bir ayda kac kurusa geldigini hesaplayin. Bu etrafinda dolanip yorumlamak yerine acik acik hesabi yapilip kurusu kurusuna sonucun bulunabilecegi bir sey.

    Benim 7000'lik klimada Yazin en sicak gunlerinde, pek dur kalkta olmuyor. klimayi hep calisacak gibi ayarlyorum. Oglen saat 11 civarinda 23-24 derece olan oda sicakligi ogleden sonra yavas yavas en fazla 25-26 ya cikiyor. Buda ne bende ne kimsede hic bir rahatsizlik yaratmiyor. Dereceye bakmasam sicakligin biraz arttigini anlamam bile.

    Simdi bu klimada inverter olsa ne olacak ? Klima ara hiza ihtiyac duymadigindan inverter kendini devreden cikarip oturdugu yerde bosuna standby akimi cekecek. daha az sicak gunlerde bu klima bile fazla guclu geldiginden arada bir durmasi gerekiyor. boyle bir gunde dur kalk adedini hesaplariniz icin 5-10 arasinda alin.

    Yukarida buyuttugum "inverter cihazı herzaman daha tasarrufludur" yorumunuza gelince;
    Benim tecrubem boyle olmadi, bilgilerimde anlattigim sebeplerden dolayi herzaman boyle olmasi gerekmedigini soyluyor. Bu konuda gercek bir degerlendirme yapabilmek icin laboratuar sartlari gerekir. Bunun disinda faturam az geldi-cok geldi gibi degerlendirmeler cok anlamli degil.

    R22 olayini hatirlattiginiz icin sag olun. Bundan sonra R22'li cihaz uretilmeyecek. Elde kalan cihazlari siz almasaniz baskasi alacak. yani ben almayayimda talebi arttirmayayim cevreye faydam olsun gibi bir yaklasim amacina hizmet etmeyecek. Cevre acisindan soylemek istedigim buydu. Teknik acidan bakincada eger R22 ozon tabakasina zararli olmasaydi kimse bu yeni gazlarla ugrasmazdi. Birde bu gazin ozon tabakasina zararli olmasiyla, bu klimalar ozon uretiyor bize zararli olacak diye dusunmek abesle istigal. Siz oyle diyorsunuz demiyorum, R22 icin buda soyleniyorda.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: albatrosima

    Sayın Cengizumur değerli bilgi ve tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.Ancak bahsettiğin kapasite bir klima Antalya için çok kullanışlı olmayacaktır.İstanbul şartlarında verdiği serinlik sizin için yeterli geliyor olabilir ama antalya çok sıcak ve nemli bir bölge 28M2 bir salon için 14000 Btu ile tartışılabilecek bir kapasitedir.birde bu bölgede klimalar hem ısıtma hemde soğutma yönünden verimli olması gerekmektedir.kalorifer,doğalgaz vs.gibi ısınma sistemleri çok yaygın değildir.özellikle yaz aylarında içerisinin sıcaklığıda birtürlü istediğimiz seviyeye gelmez bir yandan klima açar bir yandan çok soğuk hissettiğimiz için üzerimizi örteriz.klimayı kapatsak 10 dk sonra yine boğucu olmaya başlar.inverter kullanmadım hiç ama sanırım bu sorun bu kadar hissedilmiyordur.konfordan da kastınız bu olsa gerek.


    Sagolun, Ben ille 7000 olsun demiyorum. 7000 benim ihtiyacimi gordu onu diyorum. Bence genelde teknik ekipler sikayet almamak icin gereginden buyuk kapasitede cihaz tavsiye ediyor. cunku vatandas eve gelip klimayi actimi 35 derecedeki salon 5 dakikada 22 dereceye inmezse bu klima sogutmuyor diyor. Bunun fiyatininda hem alista hemde kullanimda oduyor. Yarim saatte 25 yapsin ne olurki, zaten oyle bir durumda gidip klimaya yakin oturuyoruz. ilk andan itibaren serinliyoruz.

    Isitma konusunda haklisiniz. Defrost olayi klimayi biraz daha buyukce secmeyi gerektirebiliyor. Tabii buda konfora bagli bir mecburiyet.

    Invertersiz klimadaki dur kalk olayida abartiliyor. Durma ile calisma arasindaki farki sicakliga bakarak anlayabilecek cok kimse oldugunu ve dolayisiyla bundan gercekten rahatsiz olunabilecegini dusunmuyorum. ama klimanizin termostat sistemi kotu dizayn edilmis veya arizalidir aradaki fark 3 dereceyi bulur o zaman haklisiniz ama normalde bunun olmamasi gerekir.

    Sonucta yerine fiyatina gore bende inverterli kullanabilirim mesele o degil, ben inverterli otomatikman daha tasarrufludur denmesine karsiyim, daha dogrusu ben bunu yasamadim ve bunun boyle oldugunu soyleyipte sebep ve sonuclariyla gosterebileni henuz gormedim.




  • Bu inverter tartışması herzamanki gibi uzar gider labaratuvar ortamında testler mevcut zaten yapılıyor bizde genellikle ölçüm servis elemanlarının birebir değerlendirmesiyle gözlemliyoruz zaten.Bana anlatmayın falan gibi tabirler pek hoş değil köşe başında hayatında bi klima kullanmış biri değilim emin olun neyse R22 gazının zararı olduğu kadar R410A gazınında zararları var birisi ozon tabakasını deliyor birisi sera gazı yayıyor çok da bi farkı yok aslında ama ne hikmetse içinde clor olan ne varsa yasaklıyolar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eina

    Bu inverter tartışması herzamanki gibi uzar gider labaratuvar ortamında testler mevcut zaten yapılıyor bizde genellikle ölçüm servis elemanlarının birebir değerlendirmesiyle gözlemliyoruz zaten.Bana anlatmayın falan gibi tabirler pek hoş değil köşe başında hayatında bi klima kullanmış biri değilim emin olun neyse R22 gazının zararı olduğu kadar R410A gazınında zararları var birisi ozon tabakasını deliyor birisi sera gazı yayıyor çok da bi farkı yok aslında ama ne hikmetse içinde clor olan ne varsa yasaklıyolar.


    Biraz daha dikkatli okuyun, bana anlatmayin dedigim demaraj akiminin varligi konusunda sizinle ayni fikirde oldugumdur. Kalkis akimi yoktur demiyorum. Burada sizle ayni fikirdeyim. Daha oncede bunu soyledim, simdide soyluyorum bunu artik daha fazla ornekleyip anlatmaniza gerek yok diyorum. O konuda ayni taraftayiz yani. Yoksa tabiiki bildiklerinizi anlatin, hic oyle birsey dermiyim ?

    Laboratuar ortaminda yapilan, bire bir karsilastirma yapmaya yarayacak testlerin raporlarini, sonuclarini gormek isterim. Bunu nasil olsa bulamazsiniz diye sormuyorum, gercekten gormek isterim. Gordugunuz gibi bende bu konuya kafa yoran biriyim, boyle birseyi gormeyi cok isterim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cengizumur


    quote:

    Orijinalden alıntı: eina

    Bu inverter tartışması herzamanki gibi uzar gider labaratuvar ortamında testler mevcut zaten yapılıyor bizde genellikle ölçüm servis elemanlarının birebir değerlendirmesiyle gözlemliyoruz zaten.Bana anlatmayın falan gibi tabirler pek hoş değil köşe başında hayatında bi klima kullanmış biri değilim emin olun neyse R22 gazının zararı olduğu kadar R410A gazınında zararları var birisi ozon tabakasını deliyor birisi sera gazı yayıyor çok da bi farkı yok aslında ama ne hikmetse içinde clor olan ne varsa yasaklıyolar.


    Biraz daha dikkatli okuyun, bana anlatmayin dedigim demaraj akiminin varligi konusunda sizinle ayni fikirde oldugumdur. Kalkis akimi yoktur demiyorum. Burada sizle ayni fikirdeyim. Daha oncede bunu soyledim, simdide soyluyorum bunu artik daha fazla ornekleyip anlatmaniza gerek yok diyorum. O konuda ayni taraftayiz yani. Yoksa tabiiki bildiklerinizi anlatin, hic oyle birsey dermiyim ?

    Laboratuar ortaminda yapilan, bire bir karsilastirma yapmaya yarayacak testlerin raporlarini, sonuclarini gormek isterim. Bunu nasil olsa bulamazsiniz diye sormuyorum, gercekten gormek isterim. Gordugunuz gibi bende bu konuya kafa yoran biriyim, boyle birseyi gormeyi cok isterim.



    Labaratuvar ortamında oluşturulan değerleri ben değil şirketler yapıyor ondan yararlanıyorum.Ben gelen birebir cihazların testlerine bakıyorum ilk akımda ne kadar çektiği bi kaç saatte ne kadar çektiği vs. ki zaten bi arkadaşında forumda dakika dakika değerleri var ordanda bakabilirsin SRK71ZE-S1 e yaptığı değerler.Zaten sıkılıyorum artık bu boş tartışmalardan tartışılacak ortama konu bile yazmıyorum artık uzun uzun yazılıyor gidiyor ne anlatsan boş oluyor bazen o yüzden sadece istenilen ihtiyaca yardım ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eina -- 1 Nisan 2010; 18:24:14 >




  • Sayın cengizumur;


    Sizin mantığınız çok doğru aslında. Kendini kısmadan sürekli çalışan biri klima elbette daha makuldür fakat bunu olabilmesi için kapasitenin belirlenmesi pek kolay değil. Siz olayı soğutma açısından ele almışsınız. Ben klimayı üstelik Konya'da sadece ısıtma amacıyla kullandığım için olaya ısıtma açısından bakacağım.

    Biliyorsunuz klimalarda kapasite değerleri +7C dış hava sıcaklığı için verilir. Isıtma kapasitesi 11000 Btu/h olan bir klima bu kapasiteyi ancak 7C de verebilir. Tabi iç ortamı da 21C ye ayarladığımız kabul ediyoruz. Eğer odanın ısı kaybı sürekli 11000Btu/h olmakta ise aynı COP değerine sahip 11000 lik klasik bir klima elbette daha avantajlı olacaktır. Ben kışın soğuk aylarında da ısıtma da sıkıntı yaşamamak için mecburen kapasiteyi büyük tutmak durumundayım. 7C de dış ortam sıcaklığında odanın ısı kaybının 11000Btu/h olduğunu kabul edersek, dış hava sıcaklığı -10C ye düştüğünde aynı odanın ısı kaybı neredeyse 2 ye katlanacaktır. Bu durumda aynı klimanın bu odayı ısıtması mümkün değildir. Üstelik hava sıcaklığının düşmesinden dolayı kaliteli bir klimayı ele alsak dahi bu sıcaklıkta kapasitesinin %50 düşeceği kesindir. Yani Bu durumda benim 11000 lik klimam odanın ısı kaybının sadece %25 ini karşılayabilecek hale geldi. Ben bunun yerine 18000lik inverterli bir klima almış olsaydım kışın bana sıkıntı yaşatmadığı gibi yazın da kapasitesini kısarak gereksiz enerji harcamamaış olacaktı.

    Kışın soğuklardaki kapasite düşmesini ve evin ısı kaybının artacağını düşünerek 22000lik sabit bir klima aldık diyelim. Bu sefer bu cihaz kışın soğuk günlerinde sıkıntı çıkarmadan sürekli çalışarak(durmadan) evimizi ısttı diyelim. Bu süre 2 ayla sınırlı. Havalar ısınmaya başlayınca ne olacak bu sefer sık aralıklarla aç kapa yapacak. Bu dur kalklardaki demeraj kayıplarının haricinde borularda oluşan ısı kayıplarını da düşünmek gerekli. Çünkü kllima çalıştığı anda hemen sıcak hava üflemez. Tam performanslı sıcak hava üflemeye başlaması dakikalar alır. Bu durumda cihaz sürekli çalışmazsa bir verimsizlik ortaya çıkar.


    Sizin dediğiniz gibi soğutmada kapasite yetmediği zaman içerisi biraz ısınmaya başlar ama bu sıkıntı yaratmaz fakat ısıtmada işler tersine döner . Kısaca soğutmada sizin dediğiniz gibi kapasiteyi minimumda tutup sürekli çalışması sağlanarak inverter tercih edilmeyebilir ancak ısıtmada kesinlikle inverter tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makineman -- 1 Nisan 2010; 18:47:05 >




  • Söylediğiniz düşüncede bana göre tam ters bi mantık.İnverter cihaz min dan maximuma çıktığında çekebilceği en yüksek kapasiteyi çeker daha sonra kısar.Küçük bi inverter cihazı büyük bi alanda kullanmaya başladığınızda sürekli yüksek değerden aşağı inemeyecek ki Türkiye koşullarında mükemmel izalasyonlu yerlerin çok az olduğunu varsayarsak, max fan devri, max motor devri ve min ömür le cihaz çalıştıracaksınız.Öyle bi kullanım istiyorsanız standart kompresör kullanmanız daha manıklı inverter cihaz kapasitesini artırabiliyor diye ona göre seçim yapmak pekte mantıklı değil.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: makineman


    Sayın cengizumur;


    Sizin mantığınız çok doğru aslında. Kendini kısmadan sürekli çalışan biri klima elbette daha makuldür fakat bunu olabilmesi için kapasitenin belirlenmesi pek kolay değil. Siz olayı soğutma açısından ele almışsınız. Ben klimayı üstelik Konya'da sadece ısıtma amacıyla kullandığım için olaya ısıtma açısından bakacağım.

    Biliyorsunuz klimalarda kapasite değerleri +7C dış hava sıcaklığı için verilir. Isıtma kapasitesi 11000 Btu/h olan bir klima bu kapasiteyi ancak 7C de verebilir. Tabi iç ortamı da 21C ye ayarladığımız kabul ediyoruz. Eğer odanın ısı kaybı sürekli 11000Btu/h olmakta ise aynı COP değerine sahip 11000 lik klasik bir klima elbette daha avantajlı olacaktır. Ben kışın soğuk aylarında da ısıtma da sıkıntı yaşamamak için mecburen kapasiteyi büyük tutmak durumundayım. 7C de dış ortam sıcaklığında odanın ısı kaybının 11000Btu/h olduğunu kabul edersek, dış hava sıcaklığı -10C ye düştüğünde aynı odanın ısı kaybı neredeyse 2 ye katlanacaktır. Bu durumda aynı klimanın bu odayı ısıtması mümkün değildir. Üstelik hava sıcaklığının düşmesinden dolayı kaliteli bir klimayı ele alsak dahi bu sıcaklıkta kapasitesinin %50 düşeceği kesindir. Yani Bu durumda benim 11000 lik klimam odanın ısı kaybının sadece %25 ini karşılayabilecek hale geldi. Ben bunun yerine 18000lik inverterli bir klima almış olsaydım kışın bana sıkıntı yaşatmadığı gibi yazın da kapasitesini kısarak gereksiz enerji harcamamaış olacaktı.

    Kışın soğuklardaki kapasite düşmesini ve evin ısı kaybının artacağını düşünerek 22000lik sabit bir klima aldık diyelim. Bu sefer bu cihaz kışın soğuk günlerinde sıkıntı çıkarmadan sürekli çalışarak(durmadan) evimizi ısttı diyelim. Bu süre 2 ayla sınırlı. Havalar ısınmaya başlayınca ne olacak bu sefer sık aralıklarla aç kapa yapacak. Bu dur kalklardaki demeraj kayıplarının haricinde borularda oluşan ısı kayıplarını da düşünmek gerekli. Çünkü kllima çalıştığı anda hemen sıcak hava üflemez. Tam performanslı sıcak hava üflemeye başlaması dakikalar alır. Bu durumda cihaz sürekli çalışmazsa bir verimsizlik ortaya çıkar.


    Sizin dediğiniz gibi soğutmada kapasite yetmediği zaman içerisi biraz ısınmaya başlar ama bu sıkıntı yaratmaz fakat ısıtmada işler tersine döner . Kısaca soğutmada sizin dediğiniz gibi kapasiteyi minimumda tutup sürekli çalışması sağlanarak inverter tercih edilmeyebilir ancak ısıtmada kesinlikle inverter tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum.



    makineman,

    Yazdiklariniza tamamen katiliyorum. Hem isitma hem sogutma yapacak bir klimada iklim durumuna gore isitma icin ayri, sogutma icin ayri kapasite degerlerine ihtiyac duyulabilir. Bununda disinda birde dis unitenin buzlanmasi olayi isleri iyice karistiriyor. Cihaz isitma icin ihtiyaciniz olan kapasiteye sahip bile olsa buzlanma oldugunda kapasite sifira dusuyor. Buda kapasite hesabininda otesinde dis unite sicakliginin ne kadar dusmesi gerektigine cok dikkat etmeyi gerektiriyor. Tabii birakin normal vatandasi, servisler bile bu bilgiye sahip olabiliyormu bilmiyorum.

    Isitmada kullanilacak klimada dusuk hava sicakliginda performans beklenecekse bence ilk bakilacak sey dis unite buyuklugu. Daha buyuk dis unitesi olan (aslinda dis unitesinin isi transfer kapasitesi yuksek olan) bir klima inverteli olsada olmasada daha kucuk dis uniteli bir klimaya gore daha az defrosta girecektir.

    Ornek olarak 10000 btu isitma yaparken, 14000 lik, dis unitesi buyuk bir klima, 18000 lik dis unitesi daha kucuk bir klimaya gore daha az defrosta girecektir. Cunku 18000'lik klima ayni kapasite icin daha kucuk yuzeyden daha cok isi atmak icin dis unitdeki yuzey sicakligini daha dusurup bu yuzeyde buzlanmaya daha musait olacaktir. Sonucta gorunuste daha az kapasiteli klima isitmada yinede daha problemsiz olacaktir.

    Bunlar hep inverterli klimalara mal edilen seyler. Fakat mesela bu defrosta daha az girme olayi inverter devresi var diye olmuyor. Inverterli klimalar mesela 9000 btu diye satilirken aslinda ayni kapasitedeki klasikten daha fazla kapasiteli dis uniteyle geliyor. Genelleme yapamam ama benim zamaninda inceledigim bir kac marka oyle idi.

    Karsilastirma yapmak kolay degil. Cunku tam olarak ayni termal kapasitede br inverterli birde invertersiz klimayi laboratuara sokmak lazim. Yada daha bu isin tam hesabini kagit uzerinde yapmak lazim. Yalniz inverterle elektrik motorlarinin surulmesi konusunu bayagi iyi biliyorum ve inverterin Nominal kapasitede calisan bir cihazi daha verimli hale getirmedigini tersine kendide bir miktar elektrik yakarak sarfiyati dusurdugunu soyleyebilirim.

    Birde sizden ozur dilemek isterim. Daha once merkezi istma tesisati konusunda iki tarafada gidecek bir laf ettim. Biraz daha muhendis gibi degerlendirin gibi bir sey soyledim. Burada yaptiginiz gibi analitik degerlendirmeleri seviyorum. Bazende fazla duygusal yazabiliyorum. yorumunuz icin tesekkurler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: eina

    Söylediğiniz düşüncede bana göre tam ters bi mantık.İnverter cihaz min dan maximuma çıktığında çekebilceği en yüksek kapasiteyi çeker daha sonra kısar.Küçük bi inverter cihazı büyük bi alanda kullanmaya başladığınızda sürekli yüksek değerden aşağı inemeyecek ki Türkiye koşullarında mükemmel izalasyonlu yerlerin çok az olduğunu varsayarsak, max fan devri, max motor devri ve min ömür le cihaz çalıştıracaksınız.Öyle bi kullanım istiyorsanız standart kompresör kullanmanız daha manıklı inverter cihaz kapasitesini artırabiliyor diye ona göre seçim yapmak pekte mantıklı değil.


    Iste bende onu diyorum. 14000'lik inverteri yari gucte kullanmak yerine 7000'lik klasigi tam gucte kullanmak'ta olabilir ve ilk yatirimin daha az olmasi disinda sarfiyatta azda olsa daha az olup daha tasarruflu olacaktir diyorum. Tabii bu yukarida makinaman ile konustuklarimizin disinda mesela benim gibi sadece sogutma icin gecerli. Isitmadada klasik daha verimli olabilir ama yukarida konustugumuz bir suru faktor iyi degerlendirilmelidir. Yani inverterli otomatikman tasarruflu diye bir sey (bence) yok. Omurdende korkmayin, benim cartel 5 yildir daha birkere servis gormedi. temizliginide ben yapiyorum. Inverter arizasi masrafi korkumda yok.

    Bir onceki postta soylediginiz bir arkadasin yaptigi tabloyu bulmaya calisacagim.




  • Kaliteli klimaların ömrü 10 ila 15 yıl arası değişir ve gerekli bakımları yapıldığı sürece 10 sene sonrada ilk yaktığı kadar elektrik sarfiyatı sağlar tabi cihazına iyi bakarsan hemfikiriz orda fakat inverter bi cihazı zorlamak yerine rahat çalıştırırsanız uzun yıllar aynı kalitede hizmeti halırsınız cihazdan olabilir 10 senelik arçelikler gördüm sapasağlam 1 senelik daikin gördüm dökülen bu tabi biraz şans işi ama şansında belli kriterleri var artık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eina

    Söylediğiniz düşüncede bana göre tam ters bi mantık.İnverter cihaz min dan maximuma çıktığında çekebilceği en yüksek kapasiteyi çeker daha sonra kısar.Küçük bi inverter cihazı büyük bi alanda kullanmaya başladığınızda sürekli yüksek değerden aşağı inemeyecek ki Türkiye koşullarında mükemmel izalasyonlu yerlerin çok az olduğunu varsayarsak, max fan devri, max motor devri ve min ömür le cihaz çalıştıracaksınız.Öyle bi kullanım istiyorsanız standart kompresör kullanmanız daha manıklı inverter cihaz kapasitesini artırabiliyor diye ona göre seçim yapmak pekte mantıklı değil.

    Hangi kısmı ters açıklarmısınız? Ben de tasarruf için inverter kullanılması taraftarıyım. Çünkü bağımsız bölümlerin ısı kayıp veya kazançları mevsimlere göre oldukça farklılık göstermektedir. Kapasiteyi mevsime göre tam ihtiyacımızı karşılayacak kadar seçemeyeceğimize göre inverterli klimalar bunu çok iyi tolere ederek tasarruf yapmamızı da sağlamaktadırlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makineman -- 2 Nisan 2010; 9:27:10 >




  • 
Sayfa: önceki 314315316317318
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.