Şimdi Ara

C4 için AUX giriş yapımı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
3
Favori
37.598
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • C4 teyplere AUX IN kablosu yapımı ve montajı

    Uzun zamandır yapmayı planlayıp bir türlü harekete geçemediğim bir faaliyetimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

    Bildiğiniz gibi C4 araçlarımızda kullanılan teyp Blaupunkt/Siemens RT4 olarak geçiyor. Teyp standart olarak Radio ve MP3 CD girişlerini seömemize izin veriyor. Halbuki paramızla MP3-BOX almaya kalkarsak 500 gibi maliyetlerle karşılaşıyoruz. Ayrıca bazı modellerimizde CD-Changer üniteleri de var. Yurt dışında ise farklı ses sistemleri kullanılarak navigasyon ve telefon görüşmeleri de yapılabiliyor.

    Bunları bir kenara bırakalım ve elimizdeki cihazlarla neler yapabiliriz diye bakalım. Eski kasetli teyplerimizle bir kaset adaptörü alarak harici kaynaklarımızıın arabanın tesisatında dinlenmesi kolayca halledilebiliyordu. Ancak bizim arabamızda bir Aux in konmadığından ve bu saatten sonra kaset koyamayacaklarından bu kolaylıktan vaz geçiyorduk.

    Yurtdışı forumlarda teybin iki adet harici girişi olduğunu, bunlardan birinin mp3 box, diğerinin Bluetooth kiti için kullanılabildiğini öğrendim. Ayrıca giriş olarak Line in kullanılabilmesi için yazılımla aktivasyon gerekiyormuş.

    Öncelikle buradaki çalışmamda http://homepage.mac.com/robegian/EnPassant/PhotoAlbum23.html sitesinden yararlandım. Bende olmayan kimi fotoları orada görebilirsiniz.

    Yanlış anlamaları gidermek için peşinen söyleyeyim. Bu kablo mp3-box yerini tutmaz. Standart ses jakından alınacak SES sinyallerini teybimize taşır. Direksiyon kumandası ile parça ilerletme veya ekranda parça adı görme falan beklemeyin. Ayrıca serviste teybin "Yardımcı Giriş 1" içim "Klasik" aktivasyonunun yapılmış olması gerekli. Yoksa Source tuşuna basınca "input 1" çıkmaz.

    Anlatmaya başlayalım:
    Öncelikle kablo yapımına başlayalım. Ses girişi için en yaygın kullanılan 3,5 mm stereo jak kullandım. Kablomuz, herhangi bir elektronikçiden alabileceğimiz stereo ses kablosu. Ben elimdeki 80-100 cm kabloyu kesmeden kullandım. Son kısımdaki resimlerde boyunu görüp arzunuza göre kısaltabilirsiniz. Bunun dışında koaksiyel kablo bulup iki kanalı tek şasiyle ekranlamış olabilirler. Kristal kablosu veya stereo mikrofon kablosu olarak geniş elektronik marketlerden temin edebilirsiniz. Uçlardaki soketleri, hurda bir bilgisayarın ön panel ses kablolarını bozarak elde ettim. Orijinal İtalyanca sitede çoklu soket göreceksiniz. Bendeki hurda kabloda o da vardı ama içini açıp montajıyla uğraşacağıma sadece 3 tane soket için ayrı ayrı anakart bağlantılarını sunan tekli soketleri tercih ettim.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Bu da kablonun hazırlanmış hali. Pek profesyonel sayılmaz ama yine de kısa devre veya su sızdırma dertlerinin önüne elden geldiğince geçmeye çalıştım. Bir oto teypçiye giderseniz bundan daha iyi bir çözüm bulacağınız şüpheli.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Teybi sökmeye başlıyoruz. O deliklere her hangi bir tel parçası sokabilirsiniz. Ben başta çifi buldum ama gücüm yetmedi. Acemilik de var tabii. İçerideki kulakları gevşettikten sonra hafifçe kendine çekmeniz gerekiyor. Daha kolay yapmak için çivi yerine evimdeki uzun bacaklı alien anahtarlarımı kullandım. Teyp ve klimanın yanındaki üçgen plastikleri çıkararak teybi daha kolay tutabildim.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Burada çıkmaya başlamış teybi görüyorsunuz. Alien anahtarlarımdan biri kulağı açmış. Sol tarafta plastik parçanın çıkmış halini görüyorsunuz.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Bu da teybimizin arkası. Sağdaki ince kablo anten. Onu çıkarmakta zorlandım. Soldaki ISO soket kilitli. Alttan kilidini açınca kendini otomatikman bırakıyor. Hazırladığım kablonun teyp bağlantısını yapmak için bu soketi çıkarıyoruz, içindeki boşluktan soketlerimizi geçirip takıyor ve sonra büyük soketi yerine takıp kilitliyoruz.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Bu da teybin yerinden çıkmış hali. Ses kablomuzun gireceği yerler bunlar. Yanda da aynı girişler var ama o sadece CD Changer takılacaksa aktive oluyor. Yani iki adet bağımsız ses girişini şimdilik unutun. Ancak yakın zamana kadar Citroen manuellerinde yanlış taraf ve yanlış bağlantı numaralarıyla tarif ediliyordu. Şimdi düzelttiler mi bilemem.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Büyük ISO soketimizin çıkarıldıktan sonraki hali. Ses kablomuzu alttaki boşluklardan sağdakinden geçireceğiz.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Teybimiz hakkında detay bilgi. İlginçtir, Corsa teybim de Siemensti. :)

     C4 için AUX giriş yapımı


    Teybi yerine takmadan önce bir deneme yaptım. Girişlerden uygun olanı seçiyoruz...

     C4 için AUX giriş yapımı


    O an için elimizde olan bir kaynaktan müzik buluyoruz...
    Telefonumda şarjım bitti, arabadan hem şarj ettim (sol alt), hem de ses çıkışımı (üst) verdim.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Evet kabloyu torpidoya çıkarıp teybi yerine takmadan önce durum buydu.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Teybi yerine oturtuyoruz. Dikkat edin, kolayca yerine girmesi lazım. Zorlamayın, sıkışır. Teybin arkasının aşağı sarkmaması işinizi kolaylaştıracaktır.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Yerine oturunca kulaklardan "lık" sesi duyacaksınız.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Yanlardaki plastikleri de oturttuk.

     C4 için AUX giriş yapımı


    En zorlandığım konulardan biri. Kabloyu teybin arkasından torpidodaki küçük deliğe uzatmak bir kaç dakikamı aldı. Kolumu teybin boşluğundan uzatıp diğer elimle torpidodan jakı yakalamak iyi terletti. Kablo artık orada kalacak.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Ortalık toparlanmadan önceki hal. Sadece alet edevatı toplamadım.

     C4 için AUX giriş yapımı


    Aslında kablomu torpido yerine yol bilgisayarının altındaki çekmecese saklamak istersim. Ama o kısımdaki plastiği çıkarmak uğraştırdı, ben de zorlamadım. Yoksa çekmecenin içinde arkadan bir delik açıp daha pratik halledebilirdim.

    Artık 700 MB CD yanında GigaBytelar seviyesindeki hafızalarımdan dinleyebileceğim.







  • mesut verdiğin bilgiler için teşekkürler aynen uyguladım ve sanayide ustayla teybin beynine girerek girişi aktive ettim şu an sistem çalışıyor usta da şaşırdı hemen benim arabaya da yapalım dedi eğer samsun ve çevre illerde bulunan arkadaşlar yaptırmak isterse yardımcı olurum yalnız ses kullanacağımız aux çıkışlı ve ses desibeli yüksek olmak zorunda eğer olmazsa araçta sonses yaparsak ses anca iyi oluyor formda emeği geçen mesut arkadaşıma çok teşekkürler saygılar
  • Anlatım Çok Güzeldi Hocam Ellerine Sağlık...
  • Güzel anlatım, konu üste çıksın.
  • Güzel Paylaşım arkadaşım teşekkürler Fakat bir sorum olacak 2008 model MP3 Çalar değilde normal muzik CD'si okuyan modeline uygulamak mümkünmüdür ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vau92

    Güzel Paylaşım arkadaşım teşekkürler Fakat bir sorum olacak 2008 model MP3 Çalar değilde normal muzik CD'si okuyan modeline uygulamak mümkünmüdür ?

    +? bende aynı sorunu soracaktım cd calar olanlarda uygulayabilirmi
  • CD Changer veya BT kit ses girişi varsa uygulanması lazım.

    Verdiğim teyp etiketine uyan modellerde (RD-4) zaten yapılabilir. Diğerleri için dediğim girişlerin varlığını öğrenmeniz gerekiyor.
  • evet mp3 çalarlıve ya track çalarlı olsun farketmez aynı işlem oluyor
  • evet mp3 çalarlı ve ya track çalarlı olsun farketmez aynı işlem oluyor bakım yaptırtığın tamircide veya serviste teybin içeriğini açtır ve inbut girişini aktifleştirin gerisi basit
  • İlginç
  • teğmen ilginç değil var olan olanaklardan yararlanmaktır amaç önceden kaset devri vardı cd oldu sonra dvd oldu ama şimdi onlar hepsi çöp oldu torpidoda koymaya yer arardık şimdiyse ufak bir karta istediğimiz kadar şarkı türkü yükleyip dinliyoruz saygılar
  • Yeni kasalarda kullanılan teyp ana ünitesinin özelliklerini yazabilecek var mı?
    Gerçi onda harici giriş hazır geliyor diye biliyorum
  • Aux çıkışı için ufak bir uyarı yapayım. Eğer bu işlemleri yapan arkadaşlar aracın akü kutuplarını söker seler ve yahut akü tamamıyla biterse in put çıkış özelliği iptal oluyor. Tekrar teybin beynine girerek açtırmak durumunda kalınıyor ilgilenen arkadaşlara önemle duyurulur. Saygılar .....




  • aux girişini aktif etmek icin citroen in kendi diyagnosu mu lazım yok sa universal diyagnoslar (wurth bosh) oluyormu ?
  • Hepsiburadadaki ürün daha iyi gibi.. eski aracimda 3.5mm aux girişi vardı çok da pratik olmuyor. Bu aparat ile sanırım direksiyon kontrolleri de iptal olmuyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: synthesizer

    Hepsiburadadaki ürün daha iyi gibi.. eski aracimda 3.5mm aux girişi vardı çok da pratik olmuyor. Bu aparat ile sanırım direksiyon kontrolleri de iptal olmuyor.

    evet ben aldım o üründen taktım çok güzel bi alet çok pratik takması da kolay sadece teybi yerinden çıkartıp torpidonun içinde bi delik var ordan kabloyu uzatıp teybin arkasına takmak yetiyor ama çok önemli bir eksikliği var o da ekranda hiçbirşey yazmıyor yani şarkılar çalıyor direksiyondakiler dahil tüm tuşlar aktif ama ekranda hangi klasörün kaçıncı şarkısını dinlediğine dair hiçbirşey yok.. menüsünde çok araştırdım ama yok malesef.. belki de sadece c4 lerde böyledir bilemiyorum.
  • arkadaşlar şimdi benim çözemediğim bazıları aux u açtırmamız gerekir diyor bazıları bundan hiç bahsetmemiş onu nasıl yapacağız gösterdikleri olay kolay sanırım ancak çalışmazsa ne yapabiliriz servis para ile mi açıyor aux u yani bu aracın orjinalinde olan bir şey
  • AUX açılacak demişiz, detay da vermişiz!

    Servis alırsa sadece işçilik alır. Ben bakımdan sonra yaptırmıştım, ilave para istememişlerdi. Sonuçta sadece bilgisayarı bağlayacak. Ancak standart prosedür olmadığı için teknisyene ilgili menüyü sizin göstemeniz gerekebilir.

    Çalışmazsa kabloyu diğer AUX girişine takıp deneyeceksiniz. Zira harici girişlerden biri sadece Bluetooth kitler için diye okumuştum. Teknik gerekçesini bilmiyorum.

    Ben her iki girişi de aktive ettiğim halde sadece kılavuzda yazdığım girişteki ses veriyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ercinoyman

    arkadaşlar şimdi benim çözemediğim bazıları aux u açtırmamız gerekir diyor bazıları bundan hiç bahsetmemiş onu nasıl yapacağız gösterdikleri olay kolay sanırım ancak çalışmazsa ne yapabiliriz servis para ile mi açıyor aux u yani bu aracın orjinalinde olan bir şey

    Merhaba ben de de 2008 c4 sx var.
    bu mp3 aparatını bende bağlattım ve ekran ve aux girişini özel servisten açtırdım.direksiyon kontrolleri ve klasör klasör olması gerektiği gibi çalışıyor fakat ekranda görüntü yok.
    işin ilginci bu beyin üzerinden aktif hale getirilmeden de aynı durumdaydı.yani aktif hale getirmek bi işe yaramadı.
    Ürünü aldığım kişilerle görüştüm.servis cd changer girişini ve ekranı açamamıştır diyor.ama özel servis olan arkadaşla bizzat beraber yaptık.bende az buçuk bilişim sektöründe 12-13 yıl tecrübesi olan biriyim.ayarının yapıldığını ve sistemin kabul ettiğini gördüm.
    konu hk.bilgi ve tecrübesi olan var mı?




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.