Şimdi Ara

Dış politikayı belirleyen temel etkenler ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
11.191
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar uluslararası ilişkiler dersi var ama kitap yok , çalışın dedi hoca ama nette yok bu konu hiçbiyerde ? Biraz bilgi istiyorum bu konuda.



  • Aslında bunun devletin yönetim şekliyle değiştiğinden bahsederek başlasak iyi olur. Ya da karar alma mekanizmasında aktif rol oynayan biraylerin politik tavırları da önemli. Realist, liberal , idealist, otoritaryan veya demokratik yönetimlerde faktörler amaçlar ve kullanılar araçlar çok farklı olabilir. Bireyler mantıklı yaklaşımlar veya yanlış anlamalarla dış politikalarını belirleyebilirler. Genellikle bireysel etkilerde kaynakların güvenilirliği, kanıtlar tartışmalara veriler yanıtlar vb. Bireylerin beklentilerini karşılamakta çok önemli olabiliyor dış politika yapımında. Sivil yada askeri bürokrasilerin etkisi, çıkar gruplarının (büyük şirketler, lobiler vb.) ve kamuoyunun düşüncesi dış politikanın en belirleyici unsurları olarak önümüze gelebilir.Ulus içi veya uluslararası düzeyde oldukça önemli bir yer kaplıyor tabi kamuoyu. Bunu da halkın eğitim düzeyi,kültür, gelir düzeyleri çok çok önemli. Ama sıralamak gerekirse madde madde

    Rasyonel model
    Liderler
    Grupların düşünceleri
    Hükümet müzakere modelleri
    Organizasyonal işlem modelleri olarak maddelendirilebilir

    Devletlerin güvenliklerini, otonomilerini, refahlarını statü ve prestjlerini korumak sağlamak arttırmak en önemli amaçlar tabiki..

    Seviyede önemli yani olayı ne seviyede ele aldığın...Bireysel, çıkar grupları seviyesi yada bürakrasilere, kamuoyuna göre...Genel olarak savunmacı yada saldırgan politika tutumları da önemli tabi güç dengesinin sağlanması, tehtitlere karşı cevap vermek amaçlarına göre değişiyor.

    Tüm bu faktörlerin sonucunda verilen kararlar genellikle diplomasi,askeri müdahale, zorlama (tutum ve/veya politika değiştirilmesi vb), ekonomik yaptırımlar, propaganda, gizli servis operasyonları eşliğinde son bulur


    Genellikle terimleri ingilizce bildiğim için yanlış kelimeler olabilir kusura bakmayın...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.