Şimdi Ara

GÜNEŞ PANELLERİ (SOLAR PANEL) Genel Paylaşım (220. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5.231
Cevap
166
Favori
600.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 218219220221222
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar karavanıma ufak bir sistem kurmak istiyorum.
    kısaca :
    a--2 veya 3 adet şerit led
    b--su devirdaim pompası var 12 v
    c--12 volt 15 " tv
    d-- ekstradan tam emin değilim .olmayabilir.12 volt buzdolabı
    yaz dönemlerinde lambalar gece saatinde televizyon kullanılacak.
    alibabadan birçok malzemeyi temin edebilirim.bana linkini atmanız yeterli
    ucuz ve kullanıslı bir sıstem ıstıyorum.
    şimdiden tesekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aytac_1973 -- 30 Ekim 2017; 9:29:7 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hyilmaz99

    Merhaba TosunTosun..

    Bundan önce Aliexpress' ten sipariş ettiğim hücreler henüz Çin'den çıkmadan gümrükten satıcıya iade edildi. Ben de siparişi iptal edip belirli bir süre sonra tekrar sipariş verdim. Hücre detaylarını aşağıda yazdım.

    a) Hücreler gelince şimdiye kadar hiç yapmadım ama video ile tanıtım yapmaya çalışacağım.
    b)Aldığım solar hücre 5x5 yani 125mmx125mm boyutlarında Mono kristal bir hücre tipi. Neden bunu seçtin derseniz bu fiyat performans aralığında başka seçenek bulamadım. Çok araştırdım; ucuz olanların gücü oldukça düşük, biraz gücü yüksek olanlar da pahalı. Benim bütçeme uyan panel özelliklerini aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz. https://tr.aliexpress.com/item/40-Adet-Bir-S-n-f-2-7-W-125-MM-G-ne-Pili-DIY-Ev/32679467080.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3Srl3k
    Bu arada ilk siparişimi iptal ettikten sonra uygun fiyata 400 TL. N11 den 160 watt hazır panel aldım. Neden aldım? Açıkçası hücreleri birleştiremem paneli yapamam diye korktum. Sonra yeniden yapmak için cesaretim geldi. Paneli Çinden gelen hücreler ile yapsam yine yaklaşık aynı maliyet olacak. Fakat kendim yapayım derseniz vereceği keyif daha başkadır.

    c) Solar Panel yapımı ile ilgili Youtube kanallarında birçok videoyu tekrar tekrar hiç usanmadam izledim. bu sayede Kafama takılan birçok soruya cevap bulabiliyorum hatta izlemekten büyük zevk alıyorum. Bu arkadaşlara da buradan sonsuz teşekkür ederim.

    Solar Sistem için neler Gerekli?

    1. Solar Hücre = Mono Kristal veya Polikristal Silikon olmak üzere hazır satılıyor. Ben 2 barlı 40 adet hücre sipariş ettim. gelince fotoğraf ve video ile paylaşım sağlarım. Lehimlemesi kolay olsun diye 2 barlı seçtim. 4 bar olanları da var.
    2. Temperli Cam= Henüz hücreler gelmedi ama 60cmX125cm boyutlarında 3mm camdan sipariş ettim. Sağolasın cam&Balkon ( Eser Cam Balkon) imalatı yapan bir esnaf yardımcı oldu. fiyatı çerçeve dahil 55 TL.

    3. Shotcky Diyot. Bu konuda şimdilik profosyonel bilgim yok. Benim alanım değil çünkü. Fakat Panelde meydana gelebilecek herhangi bir gölgelenme durumunda geri akıma engel olarak hücreleri korumak amacıyla kullanılıyor. Diyot bağlanmaz ise gölgelenme esnasında panel verimi oldukça düşüyor.

    3. Epoksi Reçine: N11 den aldım. 59 TL. linkini paylaşıyorum;https://urun.n11.com/tekne-bakim-urunleri/arc-150-ultra-seffaf-dokum-tipi-kristal-clear-epoksi-15-kgset-P125559965
    Şimdiye dek hiç uygulamadım. Fakat 2 ayrı bileşenden oluşuyor. Aktivatör ile ana reçine karışıtılarak cam üzerine yayılıyor. Bundan sonra lehimlenmiş ve birleştirilmiş hücreler cam ve reçine üzerine sabitleniyor. Bu sayede hücrelerin hava ve nem teması kesiliyor. Reçinden farklı olarak Eva film de kaplanabiliyor fakat ısıl işlem ve vakum gerektiriyor.

    4. MC4 konnektör. kablo bağlantıları yapmak için gerekli Aliexpress'ten sipariş ettim. 10 adetli yaklaşık 7 usd.https://tr.aliexpress.com/item/10Pairs-x-MC4-Connector-male-and-female-MC4-Solar-Panel-Connector-used-for-Solar-Cable-2/639042804.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3Srl3k

    5. Solar şarj kontrol cihazı 10 Amper 7,5 usd.: Neden gerekli? Panellerden gelen akım ve gerilimi kontrol ederek aküleri şarj etmek için kullanılıyor. Akülerin uzun ömürlü olması için düzenli şarj edilmesi gerekiyor. Yani yüksek voltaj ile uzun süre şarj etmek akü ömrünü bitiriyor. Teknik detaylarını çok bilmesem de daha verimli olan ve daha pahalı olan MPPT modelleri var. panellerden şarj verimini %30 a kadar artırabiliyor. https://tr.aliexpress.com/item/10A-20A-30A-12V-24V-Auto-work-PWM-Solar-Charge-Controller-with-LCD-Dual-USB-5V/32818868189.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3Srl3k

    6. Modifiye sinüs inverter 1500 watt: Yüksek güç ile denemedim fakat 1500 watt güç kaldırabileceğini düşünmüyorum. Şimdilik benim işimi görüyor. Akülerden çıkış alarak bağladım. Normalde şarj kontrol cihazında çıkış almam gerekiyor fakat ilk yüklenmede sanırım 10 Amperden fazla çektiği için Şark Kontrol cihazı çıkışı kapatıyor.30 amperlik şarj kontrol cihazı almayı planlıyorum. 25 amh akü ile 5 saate kader 80 watt Led TV mi çalıştırıyor. https://tr.aliexpress.com/item/Solar-Power-Inverter-3000W-Peak-12V-DC-To-230V-AC-Modified-Sine-Wave-Converter-1500W/32813766597.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3Srl3k

    7. Kablo, voltaj göstergesi anahtar vs. ; Kablo kesiti önemli. Yüksek akım için kalın kablo kullanmanız gerekebilir. Bu konuda biraz deneme yanılma ve bolca araştırma faydalı olacaktır.

    Merak ettiğiniz noktalarda elimden geldiğince açıklama yapmak istedim.


    arkadaşım kolay gelsin.
    aldığın malzemeler toplamda 350 - 400 arası tutuyor.şuan nette 150 lik paneller 400 civarı satılmakta.
    sence hazır almak dahamı iyidir




  • Her geçen gün panel fiyatları ucuzluyor. Paneli kendiniz yapmanız da oldukça zor. Hücreler çok hassas, lehimleme yaparken veya reçine yaparken kırılıyor. Fabrikasyon olarak hazır almanız uygun olur.
    Ben hobi amaçlı ve merakımı gidermek için bir tane yaptım. Tam olarak güneşli boş bir gün yakalayamdım. Bu yüzden tam test etme şansım olmadı. Fakat çalışıyor.
    Evde yapacaksanız annenizden, eşinizden, çocuklarınızdan gelecek tepkileri de göz önünde bulundurun derim. Çünkü evi tamirhaneye çevirdin diyerek söze başlayacaklar. Gerisini siz tahmin edersiniz.

     GÜNEŞ PANELLERİ (SOLAR PANEL) Genel Paylaşım GÜNEŞ PANELLERİ (SOLAR PANEL) Genel Paylaşım GÜNEŞ PANELLERİ (SOLAR PANEL) Genel Paylaşım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hyilmaz99 -- 24 Ekim 2017; 17:9:12 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aytac_1973

    arkadaşlar karavanıma ufak bir sistem kurmak istiyorum.
    kısaca :
    a--2 veya 3 adet şerit led
    b--su devirdaim pompası var 12 v
    c--12 volt 15 " tv
    d-- ekstradan tam emin değilim .olmayabilir.12 volt buzdolabı
    yaz dönemlerinde lambalar gece saatinde televizyon kullanılacak.
    alibabadan birçok malzemeyi temin edebilirim.bana linkini atmanız yeterli
    ucuz ve kullanıslı bir sıstem ıstıyorum.
    şimdiden tesekkürler.

    arkadaşlar buna kaç volt akü ve ne cins olmalı.ayrıca panel ne alınmalı
  • cehaletimi mazur görürseniz ufacık bir sorum var, güneş panelinden gelen elektriği direk rezistanslı tele bağlasam ısınır mı? akü, inverter vs olmadan bu düzenek çalışır mı? güneş oldukça rezistans ısınsın yeter bana.
  • ishadami kullanıcısına yanıt
    Güneş Paneli güneşli ortamda yük altında 12 volt 1-6 amper arası akım veriyor.
    bağlacağınız rezistans 1-6 amper aralığında ise neden ısınmasın? Fakat 500 watt lık rezistansı ısıtmaz neden zaten güneş paneli maksimum 150 watt.

    basit bir hesap yaparsanız 12 volt gerilim ve 3 amper ortalama ile 36VA yani yaklaşık 36 wat elde edersiniz. 30 wattlık bir rezistans ısınabilir.
  • hyilmaz99 kullanıcısına yanıt
    teşekkür ederim, alternatif akım, doğrudan akım meselesi nedeniyle sormuştum, 250 wattlık bir panel alıp, mini bir fanlı ısıtıcı tasarlama düşüncesindeyim. hobi ve deneysel amaçlı, ufak bir odanın ısınmasına yardımcı olur mu onu test etmek istiyorum.
  • ishadami kullanıcısına yanıt
    doğru akım veya alternatif akım farketmez diye tahmin ediyorum. Araba çakmaklığı da doğru akımla çalışıyor. Bu bilgiler profesyonel bilgi değil, doğrusu sonucu ben de merak ediyorum.
  • Ertan081 merhaba. Nasıl gidiyor enerji üretimi? Yazın ortalama günlük kaç kwhlık enerji alabidiniz sistemden? yılın aynı dönemine bakınca verimde azalma var mı?

    Biz ,güneş enerjisi ısıtma sisteminden 1 Kasım günü ,günlük 59 kwhlık verim aldık..
  • Ben hobi amaçlı kurdum. Kuruluma yaptığım evimin balkonu güneşi doğrudan alarak verimli bir üretim yapacak doğrultuda değil. Bu yüzden gelen bahara dek ara verdim diyebilirim.
  • ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi McManamann -- 23 Kasım 2017; 10:0:58 >
  • ertan081 E kullanıcısına yanıt
    Merhaba size danismak istedigim bir konu var cevaplarsaniz sevinirim cunku pek fazla bilgiye rastlayamadim.
    Evime 1kw lik on grid sistem yapmayi dusunuyorum.ben bu sistemi yetkili mercilere basvurmadan yapamazmiyim.sonucta urettigimi satmayacagim kendi tuketimimi indirmeyi amacliyorum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim bildiğim kadarıyla kendi kullanım için izin almana gerek yok. Sonuçta 1kw 2 tane 250 wattlık bir panel değil mi? Hatta Yanlış bilmiyorsam 1 Megawatt a kadar izin gerekmiyor diye biliyorum. Şebekeden bağımsız olunca off-Grid olması gerekmiyor mu?
  • Arkadaşlar eminim bu 200 sayfa içinde anlatılmıştır ancak bakamadım.

    Bende kurulu bir düzenek var yıllardır çalışıyordu ama geçen gün tüm lambalar söndü ben de pek anlamam bu islerden kablolarını nasıl değiştirebilirim bağlantı kablolarını nasıl çıkarıp takabilirim sıfır kablo nereden alabilirim yardımcı olur musunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • umitt07 U kullanıcısına yanıt
    sizinki on grid değil of grid, dolayısıyla izne gerek yok, şebekeden bağımsız olacak panel, akü, invertörden oluşacak bir sistem yalnız 1kw sizin ne işinize yarayacak
  • Ozan Artun O kullanıcısına yanıt
    merhabalar, şimdilik bir azalma yok hatta bu yaz çok güneşli ve kurak olduğu için geçen yıldan biraz daha fazla enerji ürettik, haziran-temmuz ağustos bandında - gündüz ev kullanımım hariç aylık yaklaşık 2.000kwh ilk üretimim oldu. bir yıllık dönemde (Kasım 2016-Ekim 2017) gündüz kullanımlarım hariç 13.663kwh elektrik satmışım elektrik şirketine, sizin sistem doğrudan sıcakla ilgili benim sistem ise güneşle ilgili. benim sistem 1 kasım günü 40.50kwh elektrik üretmiş
  • ertan081 E kullanıcısına yanıt
    Yapmak istediğim on grid sebeke baglantili akusuz sistem.sizinkiyke ayni fakat ben elektrik satmayacagim kendi tuketimimi azaltacagim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi umitt07 -- 18 Kasım 2017; 15:29:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • umitt07 U kullanıcısına yanıt
    şebeke bağlantısı olduktan sonra izin zorunlu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ertan081

    merhabalar, şimdilik bir azalma yok hatta bu yaz çok güneşli ve kurak olduğu için geçen yıldan biraz daha fazla enerji ürettik, haziran-temmuz ağustos bandında - gündüz ev kullanımım hariç aylık yaklaşık 2.000kwh ilk üretimim oldu. bir yıllık dönemde (Kasım 2016-Ekim 2017) gündüz kullanımlarım hariç 13.663kwh elektrik satmışım elektrik şirketine, sizin sistem doğrudan sıcakla ilgili benim sistem ise güneşle ilgili. benim sistem 1 kasım günü 40.50kwh elektrik üretmiş

    Evet iyiymiş. Siz ısı pompası kullanıyorsunuz değil mi?COP değerinden dolayı 40 kwhlık elektrikle 120 kwhlık ısı enerjisi elde edebilirsiniz...

    Elektrik şirketi, elektriği satarken 0,60 dan satıyor alırken 0,20den alıyor gibi birşey duymuştum. Ayrıca kullanım olmadığı dönemlerde de satın almıyormuş böyle zorluklar yaşadınız mı?

    Ayrıca sizde hiç pil yok değil mi? Zaten bu sistem kurulacaksa siiznki gibi olmalı... Pil maliyetleri amortisman süresini çok uzatıyor...

    Bu arada sizin panel alanı kaç metre kare? 40 metre kare olduğunu tahmin ediyorum. Bu durumda siz metre kare başına 1 kwhlık enerji almışsınız bizim kollektörler in toplamı 20 metre kare biz 60 kwhlık kazanım aldık. yani fotovoltaik panellerin yaklaşık 3 katı bir verim var su ısıtmada. Ancak siz bu enerjiyi ısı pompası ve klimalarda kullandığınız için hemen hemen verim aynıya geliyor...

    Maliyetler biraz daha ucuzlasın ben de dünya bankası kredisiyle bu sistemi düşünebilirim...




  • Ozan Artun O kullanıcısına yanıt
    ısı pompası nibe COP değeri 3-5 rası değişiyor hava sıcaklığına göre, doğrudur panel alanı yaklaşık 40m2, elektriği normal aboneler gibi alıyorum yaklaşık 0,45 gibi, satışım dolar kuru üzerinden kwh=13,3cent bu güne kadar ne satımda nede ödemede herhangi bir sorunla karşılaşmadım. her zaman almak zorunda şirket
  • 
Sayfa: önceki 218219220221222
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.