Şimdi Ara

Pitbull hakkıbnda yasal durum, zorunluluklar ve yaptırımlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
47.623
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Pitbull türü köpekler konusunda yasa ile ilgili bilgisi olabnların yardımına ihtiyacım var.

    Türkiye'de 2004 yılında çıkan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. Maddesine göre “Pit Bull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirmek, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek” yasaklanmıştır.

    Benim bildiğim kadarıyla beslemek hala yasak değil. (Yoksa yasak mı?). Ancak teknik olarak 6 yaşın altında köpek de olmaması gerekir etrafta bu durumda. Ama var.

    Sorum şu, diyelim ki 3-4 yaşında pitbull'u olan biri var.

    • Bu köpeğe bakması yasal mıdır? Değilse kime şikayet edilir? Şikayet nasıl değerlendirilir?
    • Bakması yasak değilse, tasma ipi çözülerek serbest bırakılması (4-5 dakikalığına yani geçici olarak da olsa) yasak değil midir?
    • Tasmalı olsa bile ağızlıksız dolaştırılması yasak mıdır?
    • Ayrıca sanıyorum kısırlaştırılıp Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine kayıt ettirilmeleri gerekli, eğer bu yapılmamışsa da köpek sahibine nasıl bir yaptırım uygulanır?
    • Madem çoğaltılması ve satışı yasak, sahibine nereden bulduğu veya kimden satın aldığı sorularak, satan için yasal işlem yapılıyor mu?


    Bu sorularım çocukların da oynayabildiği ya da bulunabildiği yerlerde dolaştırıldığını gördüğüm beyaz bir pitbull'un tehlikeli olmasından çekindiğim içindir.

     Pitbull hakkıbnda yasal durum, zorunluluklar ve yaptırımlar







  • Yasaklar var yalnız bunlara uyulmuyor.Pitbull besleyen polisler var tanıdık gerisini siz düşünün.Ayrıca kesinlikle tasmasız ve ağızlıksız dolaştırılmamalı.
    Bu arada resmini koyduğunuz hayvan pitbull değil bullterrierdir.
  • Evet resim temsilidir, ve bull terrierdir. Ancak pit bull zaten en az 4 türü kapsayan bir ana grup adı olarak da kullanılıyor aynı zamanda: American Pit Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier ve English Bull Terrier ki resimdeki bu sonuncu. Ağızlıksız ve serbest dolaştırılan da bu.

    Polis de besliyorsa suç işliyor demektir. Anladığım kadarıyla pek kimsenin umrunda değil. Bize bir şey olmaz cehaleti her şeyde olduğu gibi bu işte de hakim. Görenler de koyun misali seyirci. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın durumu. Yahu yarın dokunacak, "boşver yarın düşünürüz".

    Ben yasaları bulmak istiyorum tam öğrenmek için. Şu 2004'te çıkanı bir bulup okuyacağım ama bir de fiilen bu konuda mücadele vermiş birisi varsa beler yaşamış, sonuca ulaşmış mı onu da merak ediyorum.
  • http://www.tumgazeteler.com/?a=1495968 hocam yasa bu ama cezai yaptırımlar belediyeden belediyeye değişiyor buda 3000 ila 5000 tl para cezası.Ayrıca yasak ırklara sahip olan kişiler belediye kayıt yaptırıyorlar.Malesef köpek birine saldırmadan besleyenin ceza alacağını düşünmüyorum yasa çok gevşek uygulanıyor.
  • Şikayette bulunun gereğini yaparlar. Diğer yandan her pitbull saldırgan değildir. Ama Türkiye'de dövüştürüyorlar, vahşi yetiştiriyorlar. Beslendikleri yerler, üzerlerine uygulanan "egzersizler" itibariyle saldırgan oluyorlar.
  • Zabıtaya şikayet edin belediye ilgilenir. Ne cesaret besliyolar anlamak zor.
  • Lütfen gerekli şikayeti yapınız..
  • kuralsızlığın olduğu yerde kaos hakimdir.

    pitbull besleyen insanların genel profili belli!
    egolarını, bastırılmış güç hevesleirni köpekleri üzerinden tatmin etmeye çalışan; sağlıklı düşünme yetisinden yoksun kişiler! dolayısıyla bu insanlara 'yaptırımsız' bir yasa-kanun-kural dayatamazsınız! çok sert ve ağır yaptırımlar olacakki; o zaman bu ırklara yönelimden vazgeçebilirler belki. o da belki!
  • ne alaka kardeşim ben bir pitt saihib değilim ama çoğunuz çok boş düşünüyor.yok efendim cezası ağır olucakmışta beslemiycekmiş.tabiki besliycek ama mizacını kontrol altında tutucak.dövüştürmüycek sosyalleştiricek.siz her piti aynı kefee koyuyosunuz.nasıl her insna bir değilse her köpekte bir değildir.sahibi onu nasıl yönlendirrse oda öyle olur.lütfen o kafanızı biraz çalıştırında önce düşünün bi
  • cok onemli bir nokta atlaniyor. kopekler sahiplerini mutlu etmek icin ellerinden geleni yaparlar. yanlis insanlarin ellerine silah veriliyor bu durumda. bu kopekler sahipleri nasil yetistirirse o sekilde davranis sergiliyor. kopekleri degil bilincsiz ego tatminliginden ve kendi ezik bunyelerinden dolayi ayrica toplum icinde(kendi dar alanlarinda) bir yer edinebilmek icin bu kopekleri yanlis egitiyorlar. egitilirken zaten zulum cekiyor hayvanciklar. dovuluyorlar karanlik yerde kapatiliyorlar. niye ? sahip denilen alt beyni gelismemis ve bel alti ego tatminliginden dolayi bu zavallalilar bu sekilde toplumda tehlike arz ediyorlar. oysa cok saglikli yetisen ve asla saldirmayan o kadar cok pitt, dogo, bull varki.
    kopekleri toplayip napicaklar? tabiki itlaf edilecek onca can. yazik degilmi???o alt insanciklari toplayip saglam bir egitime tabi tutsalar ya.
    neymis belediyeye sikayet edilsinmis.
    ben bir pitt veya yasakli hale gelmis bir kopek yetistirseydim benim evlat olarak baktigim kopegi obama gelse alamaz.evlat cunku o. oyuncak degil.mal hic degil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asabibunye -- 28 Haziran 2010; 4:57:49 >




  • @haliTR3
    Türkiye'de pitbull besleyen tiplerin genelinde ilginç ilginç hareketler var(Bknz. Gösteriş).


    @asabibunye
    Kanun söylüyorsa söke söke elinden alırlar o köpeği.
  • bakın bu konuda yapılması gereken bu tür köpekleri beslemek isteyenlere kurs sonucu bir belge verilmesidir.şunuda söyşeyim kimse söke söke alamaz.çünkü bu konuda ülkemizde hiçbir altyapı yok.hadi aldılar diyelim.okadar köpeği napacaklar?sözde barınaklara koyucaklarmış.her barınak full dende öte dolu.köpekleriaç kalmasın diye yaşam asavaşı vermekte.büyük ihtimalle toplanılan köpekleri uyutucaklar.ozaman ne olucak peki?hayvan hakları diye birşey var duymuşunuzudr.çıkıcak insanlar avrupada mahkemelere başvurucak.türkiyenin adı birkez daha kirlenecek ülke zan altında kalıcak.kimse bu kararı uygulamıycakki en kısa süredede zaten bu durum düzeltilcektir.önce sokaktaki köpekleri bi toplamalılar.ki onları bile toplayamıyolarki bırak bu ırkları toplasınlar
  • Eskiden bazı ırkların yasağına karşıydım ama son zamanlarda gördüklerim bazı ırkların yasaklanması yönünde

    Aslında mesele x ırk değil,o köpeği piskopat yapan adamada bişeyler yapılmalı yoksa o adam köpek almaz gider silah alır bıçak alır yine zorbalık yapar

    Bi de ben bişeyi anlamıyorum,köpek almak istedim 1 yıl 1,5 yıl bekledim hem maddi sebeplerden hemde onunla ilgilenemiyeceğim için zaman darlığı yüzünden alamadım peki bu ellerinde pitbull dolaştıran millete saldırtan ayılar nasıl köpek bakabiliyorlar merak ediyorum,hakketen aklım almıyor,iyi bakmak isteyen alamıyor kötü bakanlar çifter çifter alıyor =)
  • hocam o ayılar ne aşısını yaptırıyo nede adam gibi bakıyo.basıyo ekmekle ev yemeğini okadar
  • Açıkçası bütün pitbulların kısırlaştırma olayına karşıyım bişey sorcam ona bakılırsa insan insanı öldürüyor onie kısırlaştırılmıyor söylermisiniz bana o nie öldürülmüyor.Söyleyin bana inan insanın malını çalıyor o nie kısırlaştırılmıyor.İnsan doğaya nekadar çok zarar veriyor.Neden söylermisiniz bana neden o hayvanların ırklarını yoketmek nedemek ya !!!!!
  • arkadaşlar bendede 2 tane pitbull var ama hiç saldırgan değiller örnek verirken türkiye diye genel ornek vermeyelim. istersen sikayette edebilirsin kardesm internetten herşeyimi bulabilirler :)3
    bence insanlara ehliyet verlilrken yapıldğı gibi köpek alırkende psikoteknik sınavı yapılmalı ve köpek bakabileceğine dair bir sabıka kaydı ve ehliyet gibi bir belgesi olmalı her önüne gelen bakarsa ohooo



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olalexxx -- 6 Temmuz 2010; 16:31:08 >
  • Bende pitbull bakmayı çok isterim... Ama geçenlerde tanıdık bi abi pitbull almıştı. Köpek hiç bişey yapmaz kimseye saldırmazdı. ( bahçeye kaçan çocukların topları hariç :) ) Komşular şikayet etmiş... Galiba belediye götürdü köpeği.
  • eger pitbul beslıyorsan kanun acık .avukat parasını ödersin +3000 tl besleme cezası var artık köpeginde alırlar elınden ve uyutulur .benden söylemesi bir dilekceye bakarlar sözle şikayet etmıceksiniz savsaklıyorlar.Öyle bir olayda avukat tutun ve davacı olur nasılsa avukat parasını köpegi besleyenden alıcaklar+ 3000 tl para cezası ve köpegide elınden alıncak kanun acık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unixx -- 4 Haziran 2014; 17:22:32 >
  • En başda köpeğim yok ama çok besledim 20 yıl kadar her türüde besledim şimdi olsa pincher beslerim o ayrı :) bu yazıyı konuda çok bilgi kirliliği ve güncellemesi gerekliliği olduğu için yazıyorum..


    Yasayı aşağıda veriyorum yasa 2004 den bu yana bir kaç kez güncellendi en başda cezai yaptırım besliyene değil üreten satan hediye eden sahiplendirten insanlara.. kısaca bu işden rant sağlayan insanlara o belli 3500 tl ceza onlara ..

    Kaldıki Yasada hiç bir yerde "Yasaklı tür" "Yasak ırklar" "Yasak köpekler" ibaresi bulunmamaktadır Tehlikeli Köpekler denmektedir.. tehlike ayrı bir şeydir yasak ap ayrı bir şeydir.. tehlikeli şeye önlem alırsanız tehlikeli olmaktan çıkar yasada zaten tehlikeli köpekleri besliyenlere bu önlemleri yazmış şunu bunu yapıcaksınız diye..

    Besliyen insanlara zaten yasa yapıcılar aşağıda şıklar şeklinde kurallar manzumesi koymuş eğerki hayvan sahibi bu kurallara uyarsa hiç bir problem yok..
    besliyen insan eğerki köpeğini İl Hayvan Koruma Kurullarına bildirimde bulunursa kısırlaştırır belediyeye kayıtı yapar sağlık karnesi aşıları tamsa hiç bir şey olmaz.. kanun aşağıda net ve açık şekilde belirtmiş..

    Eğerki birinin elinde pitbull var yada besliyor diye şikayet ederseniz ve o kişinin yasanın öngördüğü bütün resmi kayıtları evrakları tamsa her yere kayıtını bildirimini yapmışsa sağlık karnesini çıkartmışsa bu sefer hayvan sahibinin size dava açma şikayet etme hakkı saklı kalır ve %100 de kazanır haksız olduğunuz için..

    Birde pitbulla benziyen en az 7-8 tehlikeli köpek kapsamında olmayan türlerde var gidipde o köpeği pitbull sanıp şikayet ederseniz ve o köpek pitbull değilseki sahibi çok rahat ispat eder onu veterinerden alıcağı bir yazılı belgeye bakar o zaman tekrardan sizin başınız ağrır.. köpeğin sahibi haklı olarak sizle hukuki olarak uğraşabilir..

    çevremde çok boxer,bulldog bazı kısa tüylü kırma köpekleri pittbulla karıştıraninsanlar görüyorum onu bırakın jackrusseli yavru pitbull sanan insan gördüm.. o yüzden her bıyıklı eniştemiz her sakallı da hacı değil.. her pitbulla çok benzeyen köpekde pitbull değildir..

    kişisel tek diyebiliceğim şey köpek saldırgan olmaz.. insanın içinde ne varsa köpeğe o aks eder o yansır.. kanişi gidip karanlık odaya 5 gün kapatıp hergün döverseniz o köpek o odadan çıktığında en saldırgan pitbulldan bile vahşi olur.. Tam zıttı bir pitbullu sevgidolu insancıl yetiştirirseniz bir kaniş kadar şımarık ve tatlı olur.. her şey insanda biter köpeklere boşuna çamur atmayalım onlar boş hardisk gibidir ne verirsek onla dolarlar..


    SAYI : B 18 0 DMP 0 03 05 010 01/ 126 22/04/2008

    KONU : Tehlikeli köpekler

    DAĞITIMLI

    Bilindiği üzere Bakanlığımızca; hayvanların rahat yaşamalarını, iyi ve uygun muamele edilmelerini, onların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin giderilmesini sağlayan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 01.07.2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

    Söz konusu Kanunun 14. maddesinin (l) bendinde; “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklâmını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır” hükmü yer almaktadır.

    Bu hükme uymayanlara Kanunun 28. maddesi gereğince hayvan başına 3.000 YTL. idarî para cezası verilir ve hayvanlara el konulur.

    Bu hükme açıklık getirilmesi amacıyla, Kanunda belirtilen Pitbull Terrier, Japanese Tosa haricinde ülkemizde Kanunun 14. maddesi kapsamında değerlendirilecek olan köpek ırklarına dair Bakanlığımızda oluşturulan 20.11.2007-208 sayılı Müsteşarlık Makam Oluru ile bir komisyon kurulmuş olup Hayvanları Koruma Kanununun 14. maddesinde yer alan Pitbull Terrier ve Japanese Tosa’ya Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu ırkların melezleri de ilave edilmiştir.

    Ayrıca, tehlikeli köpekleri bulunduran hayvan sahiplerinin aşağıdaki hükümlere uymaları gerekmektedir;

    1) Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve yukarıda belirtilen ırkların melezlerini bulunduran hayvan sahipleri söz konusu talimatın yayımından itibaren üç ay içinde İl Hayvan Koruma Kurullarına bildirimde bulunarak bunları kayıt altına aldıracak, altı ay içerisinde kısırlaştırarak, kısırlaştırıldıklarına ilişkin belgeleri il hayvan koruma kurullarına teslim edeceklerdir.

    2) Köpeğine ve kendisine ait bilgileri ilgili belediyeye kayıt yaptıracaktır.

    3) Adres değişikliği olması halinde ilgili belediyeye bildirecektir.

    4) Köpeğin ölmesi halinde köpeğine ait bilgi ve belgeleri 7 gün içinde ilgili belediyeye teslim edecektir.

    5) Mesken dışında dolaştırılan hayvanların dışkılarını temizleyecektir.

    6) Köpeğin üzerinde belli bir uzaklıktan görülebilecek şekilde tasarımlanmış ve geceleri yansıtıcı özelliği olan bir tasma takılacak ve tasmaya bağlı kayış yerine zincir kullanacaktır.

    7) Köpeğin gezdirilmesi sırasında dayanıklı malzemelerden yapılmış ağızlık takacaktır.

    8) Binada tehlikeli bir köpek olduğunu belirten uyarı levhaları köpeğin olduğu binanın tüm giriş yerlerine asacaktır.

    9) Köpek; binanın içinde veya dışında kapalı bir alanda olduğunda, kaçamayacağı ve binaya gelen ziyaretçilere zarar vermeyeceği bir şekilde barındıracaktır.

    10) Tüm veteriner kliniklerine bakım ve tedavi amaçlı gelen tehlike arz eden köpeklerin veteriner hekimler odası tarafından ilgili Valiliğe yazılı olarak bilgi verilmesi gerekmektedir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkmoon34 -- 7 Mayıs 2015; 15:43:22 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.