Şimdi Ara

8 ohm amfiyi 6 ohm'luk kabinlere bağlarsak ne olur

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • SONY 485 ev sineması amfim sadece 8 ohm'da çalışıyor.Eğer 6 ohm'da çalışan bir hoparlör alırsam bir sorunla karşılaşır mıyım?Deneyimli arkadaşlardan bilgi bekliyorum.



  • Sesini çok açtığında distorsiyon artar... Çıkışında aşırı akım koruması yoksa (ki olmaması imkansız gib bişey) çıkışların yanabilir çok açtığında. Başka bi sorun olmaz.
  • Aşırı akım koruması vardır muhtemelen ama, distorsiyon mutlaka yapacaktır.Ayrıca prensip olarak amplinin çıkış empedansından daha düşük empedanslı hoparlörü bağlamamak iyi ve gerekli bir tedbirdir.
  • Sadece distorsiyon sorunu olur. borayz.ın belirttiği prensipe uymak faydalı olacaktır.
  • bilgiler için teşekkürler
  • distorsiyonun ne anlama geldiğini öğrenebilirmiyim?
    bende amfi ve 2x30 wattlık kolonlar var sağdakinden tiz seslerden hafif cızırtı geliyor ne olabilir sorun?
  • Speaker ile amplifier'in cikis empedanslari arasindaki fark tamamen verimlilikle ilgili birseydir. Distorsiyon vs. olmasi soz konusu degil. Maximum power transfer condition (maksimum guc aktarim kosulu) der ki, kaynak empedansi ile yuk empedansi esit olduklarinda maksimum guc yuke aktarilmis olur.

    Amplifier'in anlik cikis voltaji Vout olsun. Amplifier'in cikis empedansi (Rout) ile speaker'i (Rload) seri bagli iki direnc gibi dusunebiliriz. Ikisinden de ayni akim akan iki direnc.
    Hangi direnc daha buyukse onun uzerinde daha fazla gerilim duser. (V=IxR)
    Iout = Vout / (Rload+Rsource)

    Speaker'in ve amplifier'in cikisindaki anlik gucler:
    Pspeaker= Iload x Vload
    Pload = Iload x Vout

    Ama yanilmamak gereken nokta sudur ki, daha uzerine fazla voltaj dussun de guc artsin diye daha yuksek empedansli (direncli diyelim...) speaker kullanmak mantiksizdir. Cunku Rload yani
    speaker empedansi artinca Iout o oranda dusecektir ve birsey elde edilmeyecektir.
    Yukaridaki denklemlere gore en verimli guc aktarim kosulu Rload=Rout oldugu haldir ki bu elektronik muh. ogrencilerine devre teorisi dersinde ilk ogretilen konulardan biridir...



    simply mathematics....




  • SBK, elektronik asla kulağın ihtiyaçlarını anlayamadığı için akustik mühendisliği doğmuştur.Senin biraz ayrıntıya girerek verdiğin denklem (ki aslında buna da gerek yoktu, lise fiziğinde öğretiyorlar) şu gerçeği değiştirmiyor: hoparlör daha düşük empedanslıysa distorsiyon olur.Bunu denklemler değil, insanın en hassas duyusu kabul edilebilecek kulaklar söylüyor.Yine de sırf postu artsın diye ıvır zıvır yorumlar yapanların yanında senin bilgiye dayanan yorumun parıl parıl parlıyor, onu da hemen belirteyim.
  • Neden distorsiyon yapar? Normal şartlar altında örneğin 6ohm yük üzerinde 10W güç harcayacak şekilde tasarlanmış bir çıkış katının sinüs formunu bozmadan yani çıkış tranzistorları aşırı saturasyona uğramadan verebileceği akım atıyorum 1A dir. Sen tutup bu sisteme 4ohm yük bağlarsan bu durumda aynı giriş işaretiyle atıyorum 1.2A akım sink edecektir ve de toplam güç 12W'a çıkacak dolayısıyla çıkış tranzistorları daha erken saturasyına uğrayıp tepelerden kırpma operasyonuna girişecektir. Tabii ki tüm bunlar tam veya tama yakın çıkış güçleri için geçerlidir. Yoksa makul seviyede (%50 gibi) çıkışlarda iki yük arasında herhangi bir fark olmayacağı (çıkış gücü dışında) aşikardır. Matematik iyi güzel de anlaşılır şekilde açıklamak kaydıyla!
  • tabi ki yaptigim aciklama source'un verilen spec.'ler dahilinde yani normal sartlar altinda calistirilmasi icin gecerli. eger amplifier'in surebileceginden daha fazla akim talep eden bir yuk baglanirsa ve amplifier'de overload protection yoksa distorsiyon yapmakla kalmaz, buram buram tuter de... :-)

    Ek aciklama yapan arkadaslara tesekkurler...
  • Bakınız; DMX'in sorusuna verdiğim ilk yanıt...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.