Şimdi Ara

Balıklar hakkında kısa kısa bilgiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
18.504
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
    • Beyaz etli balıklar: Kalkan, mercan, levrek, barbunya, tekir, kefal, dülger, çipura, kırlangıç, dil, lüfer.
      Siyah etli balıklar: Hamsi, sardalye, gümüş, uskumru, istavrit, palamut, kılıç, torik, zargana, kolyoz.
      Barbunya: Morumsu rengiyle bilinir. İnce derili ve iri pullu oluşuyla kolay temizlemeye uygundur. Küçüğüne tekir denir.
      Çinakop: Küçüğüne defne denir.
      Çipura: İstanbul ve Marmara’da "alyanak" adıyla bilinir.
      Dil balığı: Ayıklanırken yüzgeçleri kesilmez. Pişirirken kıvrılmaması için iki yerinden kırılır.
      Dülger balığı: Kılçıkları kemik halinde olduğundan balıkçıya ayıklatılmalıdır.
      Gelincik Balığı: Musevi vatandaşlarımız arasında "gaya balığı" olarak da bilinir. Musevilerin Sina Çölü’nde aç kaldıktan sonra ilk yedikleri balık olduğu inancıyla kutsallık kazanmıştır. Musevilerde cuma günleri gelincik balığı pişirme geleneği vardır. Az çıkan bir balıktır. Livar ismi verilen sazdan yapılmış sepetlerin denize bırakılarak balıkların sepette biriktirilmesi yöntemiyle avlanır. Ekşi erikle, buğulama usulü pişirilen balık çok lezzetli olmasına karşın pek bilinmez.
      Hamsi: Kış mevsiminde yağlı ve lezzetlidir. İlkbahar ve yaz aylarında, yumurtasını ve spermlerini dökmüş olduğundan yağsız durumdadır.
      İskorpit: Lipsos ile çok benzer. Lipsos daha az çıkar. Dikenleri zehirli olduğundan kesinlikle balıkçıya ayıklatılmalıdır.
      İstavrit: Denizlerimizde 3 çeşit istavrit vardır. Bunlar sarıkanat istavrit, karagöz istavrit ve Karadeniz istavritidir. Her üçünün de yavrularına kraça denir. En lezzetli cinsi sarıkanat istavrittir ve kasım ayından itibaren Marmara’da görülür.
      İzmarit: Yaz aylarında sahillerde ve rıhtım kenarlarında avlamak mümkündür. İrilerine kanal veya pabuç istavriti, küçüklerine kancur ismi verilir. Eti tatlımsıdır.
      Kalkan: Asıl yaşadığı yer Karadeniz’dir. Omurgası ve kılçıkları çok kalın olduğundan balıkçıya temizletmek gerekir.
      Karagöz: Sularımızın eti beyaz ve lezzetli balıklarından biridir. Kışın daha yağlı olur. Levrek familyasındandır.
      Kayabalığı: Sindirimi kolaydır. İlkbaharda fazla tutulur.
      Kefal: Ülkemiz sularında 6 tür kefal yaşar. Bunlar haskefal, altınbaş kefal, topbaş kefal, pulaterina, ilarya, dudaklı kefaldır. Haskefaldan balık yumurtası çıkarılır. Pulaterinadan da likorinos denilen tütsülü balık yapılır.
      Kılıç: En lezzetli olduğu dönem, Karadeniz’den Marmara’ya göç devresidir. Marmara’da ilkbahar sonuna kadar zıpkınla avlanır.
      Kırlangıç: Mazak ve öksüz isimleriyle anılan türleri vardır. Mazak, kırlangıcın küçüğüdür. En iyisi asıl kırlangıçtır. En az kokusu olan balık türüdür. Çorbasını yapmak için en uygun balıktır.
      Kolyoz: Uskumruya benzer. Mavimtrak renktedir. Tuzlama yapmak için uygun bir balıktır.
      Levrek: Sindirimi kolay ve her mevsim lezzetlidir. Küçüğüne ispendek denir.
      Lüfer: Yavru halinden itibaren iriliğe ulaşana dek, defne yaprağı, çinakop, lüfer ve kofana isimlerini alır. Çinakopun ızgarası iyi olur. Lüferin ise ilkbaharda yağsız olduğu için ızgarası iyi olmaz. Kofana çok lezzetli olur.
      Mercan: Mandagöz mercan, tranca, fangri isimleriyle anılan türleri vardır. Yavrularına litrinoz denir. Karadeniz’de avlanmaz.
      Mezgit: Trol ağlarıyla avlandığı için pazarlarda sık sık bulunabilir. Uzak yerlerden geldiği için biraz bayatlamış haliyle piyasada bulunur.
      Palamut: Toriğin yavrusu olan palamut, geçici balıklardandır. Eylül’ün ikinci haftası Karadeniz'den Marmara'ya iniş ve ilkbaharda Marmara’dan Karadeniz’e çıkış yapar. Küçüğüne çingene palamutu ya da deniz bıldırcını denir. Karadeniz’in az tuzlu ve bol gıdalı sularında büyüyerek eylül ortalarında normal birer palamut olurlar. A ve D vitamini açısından diğer balıklara göre daha zengindir.
      Sardalye: Ateş balığı olarak da bilinir. Kasım ayı ortalarından ertesi senenin haziranına kadar lezzetli olmaz. Üstelik bu süre içerisinde çok az tutulur.
      Tekir: Barbunya ile aynı familyadandır. İrilerine çuka, küçüklerine ise mıcır denir. Derisi pembemsidir ve üzerinde kırmızı lekeler taşır. Barbunyadan daha lezzetlidir.
      Uskumru: Yaz mevsiminde yağlı olmadığı için lezzetli değildir ve lipari ismini alır.
      Zargana: Uzun, ince, yeşilimsi renktedir. Buğulaması dışında pişirilen yemekleri çok kılçıklı olduğu için iyi olmaz.




    SAĞLIK AÇISINDAN BALIK

    Balık, bol A, B ve D vitaminleri içerir. Sığır ve koyun etine göre daha çok protein içerir. Sardalye ve uskumru gibi balıklar yağ asitleri içerdiğinden kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucudur. Tahıllardan elde edilen proteini tamamlar. Fazla yağlı olmadığı için sindirimi kolaydır. Balık çok az karbonhidrat içerdiğinden, şeker hastaları için de iyi bir besin kaynağıdır. Madensel tuzlar (iyot, fosfor, kalsiyum, klor, flor) bakımından oldukça zengindir. 100 g balık, ortalama 100 g kalori verir. Çocukların zeka ve vücut bakımından çabuk gelişmesine yardımcı olur, kemikleri güçlendirir.

    BALIK ALIRKEN

    Tazeyken son derece yararlı bir besin olan balık, bayatladığında aynı özellikleri göstermez, aksine tehlike arz eder. Bayatlamış balıktaki toksinler zehirlenmelere ve ölümlere yol açabilir. Ayrıca taze balık pişirildiğinde, bayat balıkla karşılaştırılamayacak kadar daha lezzetli olur. Bu nedenle taze balık almak sağlığımız ve damak tadımız açısından şarttır. Bu gerekliliği yerine getirmek ise birkaç özelliğe dikkat etmekle mümkün.

    • Taze balığın eti serttir.
    • Derisi, pulları ve gözleri parlaktır. Pulları kolayca kopmaz.
    • Taze balığın solungaçları kırmızı renkli ve nemlidir. Bayat balığın solungaçlarının rengi ise turuncuya dönüktür.
    • Taze balık suya bırakıldığında dibe çöker.
    • Balıkları tanımak ve bir balığın hangi ayda daha lezzetli olduğuna dair bilgilere sahip olmak, balık almamızı kolaylaştırıcı başka bir etkendir.




    Balığın En Lezzetli Olduğu Zaman

    Bazı balık türleri sene boyu çıkar fakat lezzeti aylara göre değişir. Bazı aylarda lezzeti bir kat daha artarken bazı aylarda lezzetli azalır.

    Balıklar En Lezzetli Olduğu Aylar Ülkemizde

    Barbunya: Nisan, mayıs, temmuz - ancak artık az çıkıyor.
    Çinakop: Ekim’den sonra - ancak artık az çıkıyor.
    Dil Balığı: Her mevsimde yemeye uygundur - ancak az çıkıyor.
    Dülger: Balık her mevsimde yemeye uygundur. Artık çıkmıyor.
    Gelincik: Balık mayıs, haziran, temmuz, ağustos aylarında çıkıyor.
    Gümüş: Balık şubat ve mart aylarında çıkıyor.
    Hamsi: Aralık, ocak, şubat aylarında çıkıyor.
    İskorpit: Mayıs, haziran, temmuz aylarında çıkıyor.
    İstavrit: Her mevsimde yemeye uygundur.
    İzmarit: Kasım, aralık, ocak, şubat aylarında çıkıyor.
    Kalkan: Şubat, mart, nisan aylarında çıkıyor.
    Karagöz: Her mevsimde yemeye uygundur artık çok az çıkıyor.
    Kayabalığı: Her mevsimde yemeye uygundur, çıkıyor.
    Kefal: Her mevsimde yemeye uygundur, çıkıyor.
    Kılıç: Ağustos ile ocak ayları arası ve nisan ayında çıkıyor.
    Kırlangıç: Nisan ile eylül arası çıkıyor.
    Kofana: Eylül, ekim, kasım, aralık, ocak aylarında çıkıyor.
    Kolyoz: Temmuz, ağustos, eylül aylarında çıkıyor.
    Levrek: Mart, nisan, mayıs, haziran aylarında çıkıyor.
    Lüfer: Eylül, ekim, kasım, aralık, ocak aylarında çıkıyor.
    Mercan: Eylül, ekim, kasım, aralık aylarında çıkıyor.
    Mezgit: Her mevsimde yemeye uygundur, çıkıyor.
    Orkinos: Konserve için kullanılır, çıkıyor.
    Palamut: Ağustos, eylül, ekim, kasım, aralık, ocak aylarında çıkıyor.
    Sardalye: Temmuz, ağustos, eylül, ekim aylarında çıkıyor.
    Tekir: Şubat, mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz aylarında çıkıyor.
    Torik: Eylül, ekim, kasım aylarında çıkıyor.
    Uskumru: Kasım, aralık, ocak aylarında çıkıyor ancak artık az çıkıyor.
    Zargana: Mart, nisan aylarında çıkıyor.


    BALIĞIN TEMİZLENMESİ

    Balığın temizlenmesi, pişirilmesi kadar önemlidir. Formunu bozmadan, gerekli temizliği yapmak, iyi bir balık yemeğinin ilk aşamasıdır.

    • Öncelikle işe pulları temizlemekle başlayabilirsiniz. Balığın yüzeyini pulların tersi yönünde bıçakla kazıyarak ve sık sık yıkayarak, balığı pullarından kurtarmış olursunuz. Bu işlemi, balığı tuzlu suda beklettikten sonra daha kolay yapabilirsiniz fakat tuzlu su balığın,suyunu bırakmasına, dolayısıyla canlılığını yitirmesine neden olur.
    • İkinci aşama, balığın kuyruk, solungaç ve yüzgeçlerinin kesilmesidir. Solungaç ya da yüzgecin ucundan tutarak kaldırıp, köklerinden keskin bir bıçakla kesebilirsiniz. Kesimi zor olan bu organları keserken dikkat etmeniz gereken, balığın etine zarar vermemek.
    • Balığın dış yüzeyini temizledikten sonra iç organlarını temizlemeye geçebilirsiniz. Tabi öncelikle baş kısmını kesmeniz gerekir. Bazı balıkları, başını kesmeden de pişirebilirsiniz. Sonra kuyruk kısmından başa doğru keserek karnını yarın ve iç organlarını dışarı çıkarıp atın.
    • Son aşama olarak balığı bol suyun altında iyice yıkayın. Yıkarken dikkat etmeniz gereken nokta, kılçık kısmının üzerine yapışık olan siyah zarı da parmağınızla sıyırarak almak. Aksi takdirde balığınız tam olarak temizlenmiş sayılmaz.


    * Küçük balıkları temizlerken elinizden kaymamaları için, balıkları geniş bir kabın içine koyun ve üzerine bir miktar mısır unu serpip balıkları una bulayın. Böylece hem balıkları daha kolay temizlemiş hem de ellerinizde kalacak olan balık kokusunu azaltmış olursunuz



  • Bu bilgiler oldukça güzel. Ama taze balık seçimi konusu çok daha özen ve tecrübe gerektiren bir mesele. Bayat balık nasıl anlaşılır bu konuda biraz araştırma biraz da tecrübe önemli. Çünkü bayat balık Allah korusun gıda zehirlenmelerine kadar götürebilir. Özellikle kokuşma evresine girmiş balıklardan uzak durmak gerekir. Bu yazı hayli aydınlatıcı 7veren.com/bayat-balik-nasil-anlasilir
  • Baliga baktiginda bayat olup olmadigi anlasilir zaten.gozleri bayik ve rengi kotuyse diri durmuyosa bayattr

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim anlamadigim ithal balikla yerli valigin farki ithal olan dondurulmus oluyo ama lezzeti ayni geliyo bana.fiyat farki cok oluyo

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.