Şimdi Ara

YARDIM!!! diz üstümün ekranı karardı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
426
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • selam arkadaşlar,
    bir elimde el feneri diz üstümle sizlere yazmaya çalışıyorum,vallahi komik bir durum.
    bu sabah diz üstü bilgisayarımı açtım,fakat ekran karanlık,bir kaç kere açtım kapattım hep aynı
    daha sonra bir el feneri ile ışık gösterince ekranı gördüğümü farkettim,her şey normal fakat ekrana ışık gelmiyor
    bütün ayarlara baktım her şey normal ve düzgün çalışıyor
    hatta sistemi geriye attım gine ekran karanlık
    sizce ne olabilir,?
    yardımlarınız için teşekkürler



  • yedek tft ekran taktım maalesef çalışıyor,galiba dizüstünün ekranında sorun var yani ayarlarla ilgili değil
    ginede bir fikri olan yokmu?
  • hiç kimsenin bir fikri yokmu hayret
  • ekranın altında boylu boyuca florasan bir lamba var yaklaşık 1mm kalınlığında büyük bir ihtimal o yanmıştır.aynı olay benim başıma geldi
  • quote:

    Orjinalden alıntı: PLASTICBOOK

    ekranın altında boylu boyuca florasan bir lamba var yaklaşık 1mm kalınlığında büyük bir ihtimal o yanmıştır.aynı olay benim başıma geldi

    evet verdiğin cevap çok enteresan peki bunu değiştirmesi pahalimi arkadaşım?
  • Arkadaşım bir şey soruyorsunuz ama detaylı bilgi vermiyorsunuz.
    Ondan sonra da "cevap veren yok mu?" diye başlıyorsunuz. Tabi kimse bir şey yazmaz.

    Niye böyle dedim? Çünki verilecek cevap cihazı kaç yıldır kullandığına, markaya, ekranın cinsine, boyutuna göre değişir.

    Aynı olayı ben de yaşadım. 2002 yılında 1 yıldır kullandığım TOSHIBA Satellite 3000-400 cinsi notebookun 14'' lik ekranı çalışırken bir anda karardı daha doğrusu çok koyu gri hale geldi. Masaüstü simgeleri ve açık word dokumanı belli belirsiz görünüyordu. Işık tutunca biraz daha seçiliyordu. Defalarca aç-kapa ayar değişikliği olayı çözmedi. Notebooku başka ekrana bağladık masaüstü normal göründü.

    Doğru servise dedik. Servis de anlamadı problemi. Üstelik Mecidiyeköydeki TNB merkez servis idi. Almanya'ya soruldu ve alınan cevap enteresandı. Toshibanın o cins notebooklarında böyle bir sıkıntı varmış. Peki çözüm: Ekrana şırıngayla bir sıvı zerkedildi. Yani aşı yapıldı Anında düzeldi. Servis konu benim cihaz sayesinde öğrendi. Bu sıvının tuhaf bir adı var. Şimdi hatırlamıyorum.

    Bence hemen git ve bu olaydan bahset. Alet Toshibaysa anlayacaklardır. Başka markaysa belki ilk defa karşılaşacaklardır, bende olduğu gibi. İyi şanslar.
  • özür dilerim haklısın,hemen diz üstünün özelliklerini vereyim
    dell latitude d-505 centrino 1600
    6 aylık filan,garantisi varda içinde önemli verilerim var,tamire gerek olmadan olabilirmi diye soruyorum
    yabancı sitelerde araştırmama göre içinde küçük bir parça yanmış gibi
  • Bu soru sorulup cevap gelmeyince "Cevap veren yok mu? Niye kimse cevap vermiyor ne biçim forum burası" diye yakınmalarla ilgili daha geniş bir yazı yazacağım sonra, ama şimdilik şunu söyleyeyim: Arkadaşlar, burası help desk değil, burada çoğu kişi amatör notebook kullanıcıları, genellikle başlarından geçen tecrübelere dayanarak cevap veriyorlar. Kaldı ki herkes tüm gün bu forumun başında değil, sorunuza belki saatler sonra foruma girince cevap gelecek. Dolayısıyla sorunuzu sorduktan 1-2 saat sonra "yok mu cevap" diye sormanız sadece rahatsız edici oluyor.

    Soruna gelirsek.. Çok basit anlatımla TFT LCD ekranlar şöyle çalışır:

     YARDIM!!! diz üstümün ekranı karardı


    Arkada bir ışık kaynağı bulunur, bu ışık kaynağının geçmesine veya geçmemesine izin veren bir LCD (Liquid Crystal Display-Sıvı Kristal Ekran) yapısı bulunur (adından da anlaşılacağı üzere sıvıdır ama katı madde özellikleri gösterirler. Bir Kimya Mühendisi olarak bu yapının oldukça basit ancak bir o kadar da karmaşık olduğunu söyleyebilirim) Bunların önünde de yanıp sönen pikselleri ihtiva eden TFT (Thin Film Transtitor) bulunur.

    Şu durumda iki şekilde ekran kararabilir:
    1- Işık kaynağı sönmüştür.
    2- LCD sıvısı özelliğini kaybetmiştir. (evet ekranınızın içinde aslında jelimsi bir sıvı var, ekranı bir gün kırarsanız bu sıvının aktığını görürsünüz)
    Misal Calculus'ta LCD sıvısı sanırım bozulduğu için (çünkü ışıktan, sıcaktan vs çok kolay etkilenir, bu yüzden izole bir halde saklanır ekran içinde ama bu izolasyon bir şekilde kaybolursa bozulur.

    Her iki koşulda da servise gitmesi gerekir. Yardımı olduysa ne ala..
  • tşk ederim ama bazı acil durumlarda cevap beklememiz kadar doğal bir şey olamaz hele el feneri ile yazılıp bir cevap bir umut beklendiği zaman
    bazı arkadaşlar bir konu açıp bir daha o konuya uğramıyorlar bile,en azında ben her gelen cevabı bekledim ve cevapladım
    tenkitinide anlamış değilim
  • bütün lcd ekranların altında bulunan ve ekranın aydınlatmasını sağlayan florasant ampulün resmini gönderiyorum. arızayı yazıcıoğlu iş hanında en üst katta bulunan poyraz bilgisayara onarttım.benim ekran 17 inc olduğu için biraz pahalı oldu 150 dolar para vermiştim.

     YARDIM!!! diz üstümün ekranı karardı
  • Abi çok acilse DELL'in servisini arar sorarsın. Acil şeyi buraya sormakla zaten hata yapıyorsun bence, bu hem vakit kaybına neden olabilir, hem de alacağın cevaplar seni yanlış yönlendirebilir.

    1 saat bile geçmeden cevap alamaman kadar doğal birşey yok.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: iasonion

    Abi çok acilse DELL'in servisini arar sorarsın. Acil şeyi buraya sormakla zaten hata yapıyorsun bence, bu hem vakit kaybına neden olabilir, hem de alacağın cevaplar seni yanlış yönlendirebilir.

    1 saat bile geçmeden cevap alamaman kadar doğal birşey yok.

    arkadaşım sana ne,bir tarafına bir şeymi battı!!!
    bu sitede o kadar boş konular varken sende geldin bana çatıyorsun,hem diz üstünde ekran kararması her kesin başına gelebilecek bir olay.demekki o kadarda boş bir konu değilmiş
    hem sen mesleğini yanlış seçmişsin,mühendislliği birak polisliğe başla!!!
    ginede kalbini kırdımsa özür dilerim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: PLASTICBOOK

    bütün lcd ekranların altında bulunan ve ekranın aydınlatmasını sağlayan florasant ampulün resmini gönderiyorum. arızayı yazıcıoğlu iş hanında en üst katta bulunan poyraz bilgisayara onarttım.benim ekran 17 inc olduğu için biraz pahalı oldu 150 dolar para vermiştim.

     YARDIM!!! diz üstümün ekranı karardı


    sanada teşekkürler,konuya bayağı açıklık getirdin
    pazartesi servise gidecem cevabı yazarım(servise vermek istemiyordum ama galiba el mecbur)
  • Olacak iş değil.. İyilik miyilik yaramıyor bazılarına..

    Araştırdım, uğraştım ve o cevabı yazdım yukarıya.. Şimdi kalkıp verdiğin cevaba bak: "birşey mi battı, git polis ol" falan.. Bir de dalga geçer gibi kalbimi kırdıysa özür dilermiş.. Gidin allah aşkına yaa..

    Gereksiz, boş konu gibi birşey mi dedik? Forumun selameti için uğraşıyoruz, senin umrunda mı bu? Millet köle ya, hemen hazrete cevap vermek zorunda!!.. Aciliyeti var ya işin!.. Dell'in teknik servisi çünkü burası, para alıyorum ben yukarıda sana yazdığım cevap için!

    Valla insan zıvanadan çıkıyor.. Yazıklar olsun, ne deyim..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iasonion -- 24 Eylül 2005, 23:02:49 >
  • arkadaşlar bu sayede ilerde alacağım leptap hakkında detaylı bilgi alıyorum hepinize teşekkürler
    ve bu forumu çok seviyorum
  • sayın iasonion
    iğne batırarak cevap vereceksen hiç cevap verme,bende biliyorum sevise verip arızasını öğrenmeyi,ben sadece bu problemi herkesle paylaşmak istedim çünkü komiğime gitti el feneri ile bilgisayar kullanmamı
    ben sana ne diyeyim
    burası forum değilmi?yoksa yanlışmı yerdeyim?
    bazı insanlarda ne tuhaf?
    bu açtığım benim topic ,sen girip bana sağol, cevap veriyorsun ama ondan sonrada böyle yap,şöyle yapamazsın diyorsun
    afedersin ama ne yapıp ne yapmıyacağım sana düşmez eğer bir hatam varsa burada sorumlu kişiler var
    kraldan fazla kralcı olmayalım
    selam ve sevgilerle
    @2000watts
  • 1- Kraldan fazla kralcı olmak için ortada kral olması lazım. Oysa burada kral değil, gayet demokratik bir ortam var. Demokratisi de başkalarını rahatsız etmeden birşey yapma, söz söyleme sanatıdır. Senin laf-ı güzafların sadece beni değil, bu konuda defalarca rahatsızlığını dile getirmiş bir çok kullanıcıyı rahatsız ediyor.

    2- Problemi paylaşmak istersin, çözümünü sormak istersin, buna birşey diyen mi var?? Anlamıyor musun, sana burada asıl demek istediğim cevap gelmeyince "hiç kimsenin bir fikri yokmu hayret " gibi bir postu ilk mesajından tam 10 saat 9 dakika sonra hala yazıyor olman. Bu süre içinde Dell'e başvursan elli kere çözümü söylerlerdi sana. Burada o sorunun çözümünü alacağının garantisini kim verdi sana? Millet mecbur mu çözüm bulmaya? Çözümü bulan zaten yazar, ki bak mesela ben görür görmez cevabımı yazdım, üste çıkmasına gerek yoktu merak etme, zaten okunmamış tüm mesajları okuyup elimden geliyorsa bilgimi paylaşmaya çalışırım.

    3- Bir daha da birisine bir konuda mesai harcayıp yardım edersem iki olsun. Ufacık bir forum adabına uyma isteğini bile "sana birşey mi batıyor" diye cevaplayan -sonra da iğneleyeceksen cevap yazma diyen, nerde iğnelemişsek?- kullanıcılar oldukça, uğraşımın ne önemi var!
  • seninle daha fazla polemiğe girmeyeceğim.ginede iyi forumlar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.