Şimdi Ara

İnsan kromozomları nakledilen fareler hala fare mi?...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Guardian, insan kromozomlarının farelere başarıyla nakledildiği deneyin öncelikle Down sendromu hastalarının tedavisinde yeni bir umut ışığı yaktığını bildiriyor. Ama bir etik soru gündemde: Ortaya çıkan yaratığa artık bir fare diyebilir miyiz?

    --------------------------------------------------------------------------------

    BBC-Guadian'ın manşetinde bilim dünyasından bir haber var. Konu, fareler ve insanlar.
    John Steinbeck'ten değil, Londra'da çalışan bir grup genetikbilimciden bahsediyoruz.
    Beynin gelişiminde, kafatası ve kalbin oluşumunda anormalliklere yol alan Down sendromu, genetik bir hastalık. Biraz daha ayrıntıya girecek olursak, döllenme sırasında 21'inci kromozomun birden fazla kopyalanmasıyla ilgili.
    Guardian, çalışmalarını Science dergisinde yayımlayan bilimadamlarının sözkonusu kromozomu naklettikleri farelerde Down sendromu hastalığının ortaya çıktığını bildiriyor.
    Guardian'a mülakat veren araştırmacılardan biri ''daha önce hiç böyle birşey denenmemişti'' diyor.
    Etik bir çizgi aşıldı
    Ve de denenmesini istemeyenler var. İngiltere merkezli Genetik Alarm adlı örgütün başkanı, Guardian'a ''etik bir çizginin aşıldığını'' söylüyor:
    ''Başka bir canlı türünün -bu durumda bir insanın- kromozomunu alıp yeni bir canlı türüne aktarmak, genetik mühendisliğini istenmeyen mecralara taşıyor. Ortaya çıkardıkları yaratığa artık bir fare diyebilir miyiz? Yoksa fare ve insan arasında bir melez tür mü?''







  • Splinter usta olur ortaya çıkan mahluk.
  • Mutasyona uğrayan her canlı, biyolojide o sınıftan çıkacak diye birşey yok , ama etik değer olarak da bakabiliriz olaya.

    Mesela bir insan, 23 üzeri n kromozomdan 46 kromozomludur, ama down sendromu olan insanlarda 47 kromozom vardır ve o kromozom karşılıksız kalır, bütünleşeceği parça yoktur.Bu "kişilere" etik olarak insan deriz ama biyolojide ne deriz.Sonuçta ortada bir genetik bozukluk var, hastalık sayarsak, insandır.


    Fare konusuna gelince, genetik değişme olmuş ve yeni bir canlı türemiş ise (!), yani o genler saklı kalmamış ise yeni bir canlı diyebiliriz belki de
  • Kendi bildiimle kalmadım, araştırmacı karıştırmacı gasteciniz olarak araştırdım Gördüğünüz gibi, belirli farklılıklar var etik olarak insanlar, ama biyolojide ne olur bilmem ama hastalık sayarsak tabi ki insanlar, ama sonuçta ortalıkta genetiksel bir değişiklik var yani olmayadabilir.Eh biraz karışık oldu amma neyse

    Yüz: Down-Sendromlu bir çocuğun yüzü genelde yuvarlakça ve basıktır.
    Baş: Brakisefaliktir.
    Gözler: Hemen tüm Down-Sendromlu çocukların gözleri badem gibi yukarı doğru çekiktir. Gözlerinin burun taraflarında "epikantus" denen bir deri kıvrımı vardır. Yeni doğanlarda göz içinde beyaz veya hafif sarı lekeler olabilir. Bunlar zaman içinde kaybolur.
    Saçlar: Saçlar genelde yumuşak, seyrek ve parlaktır.
    Ense: Down-Sendromlu yenidoğanın ensesinde büyüdükçe kaybolan bir deri kıvrımı gözlenebilir. Saç çizgisi ensede genelde daha yüksektedir. Ense daha düz gibi durmaktadır.
    Kas tonusu: Yenidoğanların boyun ve diğer eklemleri gevşektir. Çocuklar ele alındığında pelte gibi gözlenir. Yani kasları gevşektir. Buna Hipotoni denir.
    Ağız : Ağızları genellikle küçüktür. Damaklari yüksektir. Tüm kaslarda olduğu gibi dilin, ve ağız kaslarının gevşekliği nedeniyle dil genelde dışarı sarkıktır.
    Eller: Eller geniş ve parmaklar kısadır. Bir çoğunda avuç içinde enlemesine kalın bir çizgi vardır. (Simian hattı)
    Ayaklar: Ayaklar genellikle dardır ve ayak baş parmak ile ikinci parmak arasında bir boşluk vardır.(Sandalet boşluğu)
    Boy: Down-Sendromlu çocukların kilosu ve boyu doğumda genellikle normalden pek farklı değildir. Bazıları ise ortalamanın biraz altında olabilirler. Erişkin yaşta genelde kısa boyludurlar. Ailelerinin boy ortalamasına yaklaşanların sayısı az değildir.
    Down-Sendromu tipleri nelerdir




  • Herşeyden önce Down sendromlu bireyler neşeli, dürüst ve kurallara uyumludurlar. Yardımseverdirler. Acıma duyguları çok iyi gelişmiştir. Kinlenme, bencillik ve çıkarcılık onlardan uzaktır. Doğayı severler. Dine eğilimleri fazladır. Sempatiklikleri ile toplumda hemen her zaman ilgi odağı olurlar. Olumsuzluklardan çabuk etkilenirler. Duygusaldırlar. Taklit yetenekleri çok iyi gelişmiştir. Güzel sanatlarda başarılı olurlar. Müzik ve resim konusunda alacakları eğitim onlarda olan cevheri ortaya çıkaracaktır.




    Tamam sustum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.