Şimdi Ara

Anal Fissür - Makat Çatlağı ( makatını seven okusun )

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6.056
Cevap
129
Favori
1.617.114
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
33 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yıllar sonra gelen edit : Konu almış başını gitmiş.. Ben bu durumu 1-2 hafta kadar yaşadım ve sonradan kendi kendine geçti.

    Sıvı- lifli besinler tüketip spor yaptım. Esas kilit nokta bu.

    Geçmiş olsun herkese.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Şair-i Maderzat -- 18 Kasım 2013; 13:17:05 >
  • 5.yıl editi: arkadaşlar yıllardır özel mesaj yoluyla sizlere cevap vermeye çalışıyorum. yaklasık 5 yıl önce ameliyat oldum ve herhangi bir sorun yok. normal bir insan gibiyim. ameliyatı unuttum gitti, üstüne bir de bel fıtığı ameliyatı oldum. artık önümüzdeki ameliyatlara bakacağız :)

    8 yıldır bu hastalığı çeken biri olarak yazdıklarıma kulak vermenizi istiyorum. 2009 yılından beri akut olarak bu hastalıkla mücadele ettim. Akut dönemlerde krem, merhem, beslenme, oturma banyosu vs ile çatlağı iyileştirmek çok kolay. ama beslenmeye dikkat etmediğiniz, kabız olduğunuz ve ıkındığınız dönemlere hastalık yine nüks edecektir.

    bu yılın ocak ayından beri bu sefer çatlağı iyileştiremedim. Ne yaptıysam fayda etmedi. Çünkü artık akut dönemden çıkmıştım. Hastalığım artık Kronik Anal Fissür idi. Bakın arkadaşlar bu hastalıkla ilgili yerli yabancı bir çok yazı ve yorumu okudum. Bir hasta olarak kendime göre hastalık hakkında ciddi bir bilgi birikimim var diyebilirim. Eğer kronik anal fissür olduysanız ne yazık ki ameliyattan başkası yalan. Asla iyileştiremezsiniz. Sadece çatlağı pasifize edersiniz. En ufak sert dışkıda o yaşadığınız acılar misliyle size dönecektir.

    Kronik anal fissür olduysanız iç sfinkter kasınız her dışkılamada kasılacaktır. Kasılı kalan kasta (kan dolaşımını engellediği için) çatlağınızın iyileşmesini engelleyecektir. Yanı dışkı sonrası spazm ve spazmın iyileşmeyi engellemesi kısır bir döngü olarak size dönecektir. O spazmı ortadan kaldırmanın tek yolu ise o kasın bir miktarının kesilmesidir. Oturma banyoları bir miktar işe yarayacak ama bir kaç saat sonra (her ne kadar acınızı alsada/azaltsada) iç sfinkter yine spazma girecek ve çatlağınızın iyileşme sürecini durduracaktır.

    70 sayfalık bu konuda bir sürü krem, merhem vs önerilmiş. Kronik anal fissür iseniz o yazılanlar asla işe yaramaz. Malesef acı gerçek bu. Bende sizin geçtiğiniz/geçeceğiniz (ameliyattan kaçma) yollardan geçtim. Aylarca boş yere acı çektim. Ama dün itibariyle ameliyat oldum. Sonuç hakkında bir yargıda bulunmak için henüz çok erken. Ama ilk dışkılamada bile ciddi bir rahatlık hissettiğimi söyleyebilirim (benim temelde yakındığım şey dışkılama anındaki acıdan çok, dışkılama sonrası 10-12 saat süren dayanılmaz acıydı-çünkü spazma giren iç sfinkter çatlağa ciddi bir basınç uyguluyordu).

    Gelelim benim gibi ameliyattan korkanlara :) Bakın şimdi yazdıklarım içinde hiç bir abartma, mübalağa yoktur. 38 yaşındayım. Koca adam olmama rağmen hala iğne olmaktan çok korkarım. Hastaneler benim için kabustur. Hastane kapısından adımımı attığım an içimi müthiş bir üperti ve korku kaplar. Size şunu diyebilirim. Ben bile ameliyat olduysam bu dünyada ameliyat olamayacak kimse yoktur diye düşünüyorum.

    Çektiğim acı ve çileleri gören ailem ve çevremdeki insanlar beni sürükleye sürükleye ameliyata götürdüler desem yalan olmaz. Hikayeyi kısaca anlatacak olursam: 2 gün önce beni zorla ameliyat tarihi almaya götürdüler. Doktorum durumumu anlamış olacak ki -kaçma ihtimali:)- hemen ertesi güne(yani düne) ameliyat tarihi verdi. Ve dün sabah 8 de hastaneye (özel) gittim. Ekg, gögüs filmi, kan pıhtılaşma ve diğer tahlilleri yaptırdım. Tabi ilk olarak pıhtılaşma tahlili yapıldı. Damar yolu açan hemşiye sanırım stajyerdi eli titriyordu. O da benim gibi korkuyordu. Sıkıntılı ve az da olsa acılı bir işlem sonucu damar yolu açıldı. tahliller sonucu saat 9 olmuştu. Doktor saat 11 gibi seni ameliyata alacaz dedi. 2 saatim daha var diye biraz rahatladım :) Abartmıyorum 15 dakika sonra hastabakıcı elinde tekerlekli sandalye ile geldi ve hadi ameliyathaneye dedi. Şok oldum, dondum kaldım. Ama daha 2 saatim falan var yapmayın etmeyin çırpınışlarım işe yaramadı.

    Benimle beraber başka bir kişide (sanırım kolundan) ameliyat olcaktı. Kurbanlık koyun gibi ikimizide 5 dakika kadar ameliyata kapısında beklettiler. Onun yüzünde de müthiş bir korku vardı. Birbirimize baktık. İkimizde korkuyorduk, durumu anladığımız için hafifçe ve mahçup bir edayla gülümsedik. İlk onu çağırdılar. 1 dakika sonra ise beni. Farklı odalara girmiştik sanırım. Odaya girdiğimde müthiş bir soğuk hava karşıladı beni. O filmlerde ve dizilerde görüğümüz ameliyat yatağı, çeşitli cihazla, ışıklar, kocaman bir projektör... Masaya yüz üstü yatırdılar beni. Kollarımı koyabileceğim kolçaklar vardı. Oraya uzattılar kollarımı. Üzerime o malum yeşil ameliyat örtüsünü örttüler ve popoyu açtılar. O an odada hemşireler, orada çalışan bir kaç eleman ve anestezi uzmanı vardı. Anestezi uzmanına kafamı çevirerek titrek bir sesle "benim operasyonum sedasyon+local anestezi ile olacak dedim"....................................................................

    O bir sürü noktanın sebebi mi nedir? O kurduğum son cümleden sonrasını hatırlamıyorum :) Ben hiç fark etmedim ama sanırım ben o cümleyi kurarken anestezi uzmanı sedasyon işlemi uyguluyordu.

    1 saat sonra odamda uyandım. "hayatımın o 1 saati kayıp, o arada ne olduğunu bilmiyorum :)"

    Uyandığımda malum yerde hafif bir sızı vardı. Sızının sebebinin ameliyat değil oraya koyulan tamponun çatlağa yaptığı baskı olduğunu anlamam çok uzun sürmedi. 3-4 saat daha yarı uykulu bir halde serumlar eşliğinde odada kaldım. Bu arada ameliyat sonrası sol elimin üstünde açılan o damar yolu da ağrımıyordu. Sanırım sedasyonun etkisi. 3-4 saat sonra taburcu oldum. Kalktım, üstümü eşimin yardımıyla giydim, asansörle aşağı indim, kapıdan çıkıp arabama OTURDUM ve 7 km sürdükten sonra evimdeydim. Bugün sabah ilk dışkılamamı gerçekleştirdim. Yukarıda da dediğim gibi ciddi bir fark var. Dışkılama sırasında yok denecek kadar az bir ağrım oldu. Ama asıl bomba dışkılama sonrası ağrımın OLMAMASIYDI. Harika!!! Dün eve geldikten sabah ilk dışkılamaya kadar makat bölgemde hafif bir sızı olmuştu. Meğer o sızı tampon yüzündenmiş. Tamponu çıkarsam o da olmayacak. Ama doktor ilk dışkıya kadar tamponun kalmasını söylemiş eşime. Neyse artık fazla uzatmadan son cümlelerimi yazayım, yoruldum :)

    Ameliyattan korkmayın. Ben çok korkuyordum ama boşa ağrılar çekmişim aylarca.
    Doktorunuzu iyi seçin (proktoloji alanına gönül vermiş, uzmanlaşmış genel cerrahlara ameliyat olun). Ben iskenderun'da Doç Dr. Turgut Karaca tarafından ameliyat edildim. Hastaneye giriş ücreti ve ameliyat için 750 tl verdim. 50 tl ilaçlar ile bu operasyon bana 800 tl gibi bir rakama mal oldu.
    Fissürünüzü parmakla kontrol etmek isteyen doktordan koşarak uzaklaşın. Artık bakarak kontrol ediliyor.
    Kapalı ameliyatı tercih edin. Açık ameliyatın iyileşmesi uzun sürüyormuş ve sonrası biraz sıkıntılıymış.
    Eğer herhangi bir durumunuz yoksa ameliyatınızı sedasyon + local anestezi ile olmaya çalışın. Çok rahat, hiçbir şey hatırlamıyorsunuz.
    Anestezi uzmanı olan sağlık kuruluşlarını tercih edin. Çünkü anestezi ciddi bir durumdur ve herkesin eline bırakılmaması gerekir. İşi bilmeyen birinin elinden ciddi anlamda kötü sonuçlar çıkabilir.
    Doktorlar bu ameliyatı yaparken hemoroidlerinizi alalım diyebilirler. Eğer hemeroid probleminiz yoksa hemoroidlerinizi aldırmayın. Eğer aldırırsanız ameliyat sonrası daha sıkıntılı geçecektir.
    Ve en önemlisi ameliyattan korkmayın. Benim kadar korkan yoktur buy işlerden ama ben bile bunu diyorsam gerisini siz düşünün.
    Tekrar ediyorum, kronik anal fissürün hapla merhemle cartla curtla iyileşme ihtimali oldukça düşüktür. Mucizelere bağlıdır. Tek yol "lis" ameliyatıdır.
    Sanırım bu kadar :)

    NOT: Buraya kadar yazılanlar KRONİK ANAL FİSSÜR hastalığından muzdarip olan kişiler içindir. Durumunuzun akut mu kronik mi olduğunu doktor kontrolü ile öğrenebilirsiniz. Geçmiş olsun.
    Sindirim sistemi ile alakalı bir durum, haftalardır kabızlık çekiyordum.. Dışkılama işini yarım yamalak yapıyordum ama rahatlayınca yarıda kesiyordum işte Ulan dün girdim lavaboya, oraları hızlı geçiyorum... makatı çatlatıp çıktım. Doktorla telefonda görüştüm, açıp bakıcaz diyo.. Domaltırım demediği kaldı, beslenmeme dikkat ediyorum şimdilik gitmicem doktora falan
    Yaklaşık 4 ay önce bu rahatsızlığı yaşadım ve doktor ameliyatsız geçmez demesine rağmen beslenme, yaşam şeklimi değiştirerek ve araştırmalarım sonucu belirlediğim tedaviyi uygulayarak 1 ay süren acılı dönem sonucu doktorun teşhisi koyması ve "kesinlikle ameliyat" demesi sonrasında 2 hafta gibi bir süre içersinde atlattım. Ne kadar berbat bir sorun olduğunu bildiğim için tecrübelerimi bölümler halinde aktarmak istiyorum.

    Sorunun düzeyi: Sorunu farketmeden 2-3 ay önce kan gelme olmuştu. Artık farkına vardığımda ise ağrıdan dolayı hiçbir şeyden zevk almaz, oturamaz hale gelmiştim. 2-3 hafta böyle geçti. Sonra doktora gittim. Ameliyatsız geçmeyeceğini söyledi. Yinede ameliyat öncesi tedavi yöntemlerini kullanmak istedim ve başarılı oldum.

    Tedavi sürecinde kullandıklarım:
    -Günde 3 defa Hametan krem + Günlük 15-20 dk. oturma banyosu(sıcak su) temel etmenler. (Hametan krem deriyi güçlendirerek fissürün kapanmasına yarıyor, sıcak su banyosu ise kasılmış olan adeleleri "ki çatlağın nedeni bu" gevşediyor.)
    -Lifli beslenme + Sağlıklı beslenme: (Ekmek tüketimi minimuma indirdim, sabahları ETİ Lifalif+süt/meyve suyu karışımı ile kahvaltı ettim. Ayrıca fissür kapanana kadar yememeniz gereken yiyecekler var, bunları araştırın. Özellikle acı, ekşi yiyeceklerden uzak durun. En önemli etmen kabızlıktan uzaklaşmak, tabii ishalde olmamalısınız.
    -Yürüyüş: Abartılmadan kan dolaşımını artıkmak amacıyla yapılmalı. Ben rahatsızlıktan önce koşuya başlamıştım, rahatsızlık döneminin sonlarına doğru tekrar koşmaya başladım ama ağrılar oluyordu koşu sonrasında. Zararı olabileceği için (kan dolaşımını arttırsa da) koşuyu önermiyorum. Ayrıca rahatsızlık süresince kesinlikle ağırlık, yoga, plates antremanları yapılmamalı. Kasılmayı arttıracak ve sorunu büyütecektir. Rahatsızlık geçtikten sonra yapılabilir hatta düzenli bir yaşam adına yapılmalı.
    -Tuvalet alışkanlıkları: Rahatsızlık süresince de sonrasında doğru beslenme gerekiyor. Özellikle tuvalette kendinizi zorlamamalısınız, ıkınmamalısınız. Kaliteli kağıt kullanmalısınız (kağıt ıskatılmalı ve sadece dokundurulmalı. Tuvalet sonrasında su ile bölge temizlenmeli. Rahatlamak için sıcak su banyosunu tuvalet sonrası uygulayabilirsiniz.
    -Stresi, kas kasılmalarını azaltma: Papatya çayı kasları gevşetir. Nefes antremanları zihninizi rahatlatır. Ayrıca pozitif bir düşünce yapısı önemli.

    Tedavi süresi: İlk hafta yavaş bir iyileşme süresi oldu. İkince hafta iyileşme hızlandı. Üçüncü hafta artık kurtulmuştum. (Sorun atlatıldıktan sonra 1 hafta daha hametan krem+sıcak su banyosu devam edilmeli)

    Tedavi sonrası: Artık hayatınızla ilgili büyük bir ders aldınız. Düzenli spor, sağlıklı beslenme, doğru tuvalet alışkanlıkları hayatınızın bir parçası olmak zorunda. Fazla kilolardan kurtulmalı, metabolizmanızı düzenlemeli, forma girmelisiniz. Özellikle koşuyu hayatınıza katmanızı öneririm.

    Sorun geçmediyse sonraki basamak sırayla ne olmalı:
    2. Tedavi Yöntemi: Hametan kremin yerini nitrogliserinli krem almalı.
    1 ay Nitrogliserinli krem+ oturma banyosu tedavisi uygulanmalı. (Nitrogliserinli kremi eczacınıza hazırlatabilirsiniz, kargoyla gönderen eczacıda var.) Sanırım bir firmada daha pahalı bir miktara kutulu olarak satıyordu.
    3. Tedavi Yöntemi: Botox tedavisi. Ücretli olan bu yöntem ameliyattan önce tercih edilmeli. Amerika'da ameliyattan önce bu yöntem uygulanıyor. Hatırladığım kadarıyla pek çok Avrupa ülkesinde de sigorta kapsamında öncelikli olarak uygulanıyordu(emin değilim). Avantajı ameliyatta ki kalıcı kaçırma sorunu ihtimalinin çok daha az olması. Lakin tedavi sonrasında düzenli beslenme, spor sistemi kesinlikle gerçekleştirilmeli.
    4. Tedavi Yöntemi: Ameliyat. Kesinlikle deneyimli bir doktorla çalışılmalı (mümkünse progtolog)
    En son tercih olmalı. Kasılmış adelenin kesilmesiyle bölge rahatlatılıyor. Lakin yanlış adelenin kesilmesi ve kalıcı kaçırma ihtimali var.

    Nüksetme ihtimali: Her tedavi sonucunda bu ihtimal var. Yaşam tarzınızı sağlığınızı öncülleyerek düzenlemek zorundasınız.

    Kaynakçam: Üzerinden süre geçtiği için linkleri hatırlamıyorum lakin bu konu üzerine internette yazılan yazılar dışında birkaç türkçe ve ingilizce makale okumuştum. Bunlara ek olarak tectübelerimi aktarmak istedim. Yukarıda yazdıklarım kendi görüş ve deneyimlerimdir. Olası negatif durumlar uygulayan kişinin sorumluluğundadır.
    Öncelikle herkese geçmiş olsun . Bu sıkıntıları geçirmiş, ağrı ve acıları dibine kadar çekmiş biri olarak ne hissettiklerinizi anladığımı bilmenizi isterim. 4 yıl kadar önce bu başlıkta bende sorular sorup çok çare aradım. (bknz. eski sayfalar)
    Şifayı veren Rabbimiz Teâlâ şüphesiz fakat şifayı değişik vesilelere bağlıyor. İlaç , doktor, ameliyat,krem , yiyecek içecek ... Ve vakti gelince veriyor. Biraz sabır inşallah ümitsizlik ve stres yok çünkü bunlar süreci daha kötüye götürür.
    Bendeki yara kronikleşmiş idi ( iyi oldu derken tekrarladı ve 6-7 ay kadar sürdü.) Birçok doktora gittim. Ameliyat dediler botoks dediler vs. vs. Bunlar da çözüm yolu elbet ama bana göre ameliyat en son ve hatta en son tercih olmalı . GOP taksim eğitim araştırma hastanesinde gittiğim dr.lardan biri kendisinin de bu sıkıntıyı atlattığını ve ameliyat tavsiye etmediğini söylemişti

    Olay şu ki makatın çıkış kısmında aşağıdaki sebepler nedeniyle küçük bir yırtık oluşur. İnsanoğlu dışkıılamak zorunda olduğu için bu küçük yırtık sürekli tahrişe uğrar ve iyileşmesi diğer yerlerdeki yaralardan uzun sürer. Kendisi küçücük olan yırtığın büyük acısı popo deliği etrafındaki sfinkter denilen bir kasın kasılması ile oluşur. Ve kısır döngü başlar

    Bu rahatsızlığın 3 sebebi var
    1 - Ikınmak
    2 - Kabızlık
    3-. ishal ( uzun süreli ishal)

    Bu üçünden sakınırsak bu rahatsızlık olmaz , olursada kronikleşmez, kısır döngüye girmez ve çok kısa sürede iyileşir. Nitekim benim geçirdiğimi bilen ve tavsiyelerimi almış bir arkadaşım Ramazan Ayında kabız ve ıkınma yoluyla yırttığı makatı henüz akut döneminde ilaç ve krem kullanmadan sadece beslenme değişikliği ile birkaç günde iyileşmiştir.

    Yapmamız gerekenlere gelecek olursak ;
    1 - Ikınmayın : Hiçbir maliyeti olmayan bir yapmama eylemi İkınmamak... Çıkmıyorki ya hu demeyin. Bende çok dedim ama deli gibi çıkıyor meret hemde :) Hergün aynı saatte ( hatta aynı saat aynı dakika ) yapmaya alıştıracağız . Ve kırmızı alarm verince wc ye gideceğiz yani çok tuvaletimiz gelince Alışınca zaten o saatte alarm veriyor. Ve karından nefesle ittireceğiz popodan değil. Sıkıştığınız için zaten kendisi yer çekimine tabi olup size veda edecek
    Popodan ıkınma yırtığın büyümesi yada tekrarlamasına neden olur. Baktık çıkış bitti yada durdu asla popodan ıkınma yok bu seferlik hasılat bu diyeceğiz temizlik safhasına geçeceğiz. Temizlikde çok acı çekenler wc tasına ılık (çok sıcak olmasın) su koyup peçeteyi bu suya batırıp nemlendirerek çok bastırmadan ve sert sürtmeden yapabilir. (Nedeni : Temizlik acı verici oluyor. Islatılmış peçete yumuşak olur . Yavaş silme tahrişi önler. llık su sfinkterin ani kasılıp ağrı yapmasını önler.)

    2 - Kabızlık : Haftada 3 ten az büyük yapma diye tabir edilen zor çıkarma, kuru ve az dışkı diyerek de açıklanabilecek hoş olmayan bir durum. Kabız olmamak için yapmamız gerekenler ;
    * Hareketli yaşam : spor, egzersiz, yürüyüş !! evde olsak bile !! Bağırsağın hareketleri bizim hareketlerimuzden etkilenir. Her daim oturan popo kabızlığa mahkumdur.
    * Posalı gıda tüketimi : bağırsağın yakıtı posa-lif yersen çalışır . ( Bkz. Lifli gıdalar nedir Google amca )
    * Su içmek : günde en az 8 bardak su içmeliyiz. Yediğimiz gıdaların lifleri su tutma özelliği ile dışkıyı yumuşatır ama Yeterli miktarda su içersek bu yumuşaklık olur. Olmayan su tutulamaz.
    * Probiyotik ve prebiyotik tüketin. ( Bknz. Google)

    (Bağırsak düzenleyici de kullanılabilirsiniz ama uzun süre kullanımı bağırsak tembelliğine neden olur.)

    3 - İshal : ishalden de kabızlık kadar sakınmak gerekir. Çünkü yoğun ve uzun süreli ishalin makatı tahriş etmesiyle fissür oluşabileceği gibi halihazırda var olan fissürüde olumsuz etkilemekte ve oldukça acı vermektedir.

    Esasında yukarıda anlattığım bütün mevzuları internette var hatta bu konu başlığı altında birçok arkadaşımızın paylaşımlarında da var . Ama tekrarda fayda olduğu da bilinmekte.

    Bütün bu kaideleri göz önünde bulundurduktan sonra tedavi süreci başlamış demektir. Yoksa ıkınmayı bırakmadan, hareketli yaşamadan, kabızlığı çözmeden tedavi olmak mucizeyi beklemektir.

    TEDAVİ YÖNTEMLERİ

    Kremler : Birçok doktor muayenesi sonrası size değişik isimlerde fitil ve kremler verip gönderirler. Birçoğuda hiçbir işe yaramaz. ( Örn: Procto glyvenol gibi ) Bunlara ek olarak anestezik kremlerde verirler . Bunlar biraz olsun makat acısını dindirir. ( Örn : meşhur anestol pomad ) Birde nitrogliserin içerikli kremler vardır ki bunlar epey ses getirmiştir. Oldukça dikkatli kullanılması gereken bu kremlerin işlevi makatta kasılıp da yırttığın iyileşmesini engelleyen ve oldukça acı veren sfinkter denen kası gevşetmesidir. Wc öncesi yada sonrası kullanılabilir. ( Örn: meşhur Rectoderm , Rectogesic yada Dr. talimatıyla eczane tarafından hazırlanan nitrogliserinli krem ) . Kullanım miktarı hassasiyet içerir yan etki yapma olasılığı vardır. Şahsen ben nitrogliserinli hazır yada yaptırılmış kremlerden hiç kullanmadım.

    Botoks : Cerrahın belirli bir dozajdaki zehri veredip makata enjekte etmesiyle makatın kasılan kasını bir nevi felç edip acıya son vermesidir. İyileştirici değil acı önleyicidir ve yine siz kabız olmamaya, ıkınmamaya vs dikkat edeceksiniz.

    Ameliyat : Yırtıkla alakalı kasın geri dönüşü olmadan fişinin çekilmesi (kesilmesi) dir. Ağrı ve acıya son dersiniz fakat sonrasında yine tekrarlamaması için yine beslenme ıkınmama vs dikkat etmelisiniz tabi bunun yanında "dışkı kaçırma" olası riski vardır o kas oraya boşuna konulmamıştır çünkü.

    Bu konuyu başından sona okumuşsak zaten birçok kişi çözüm yolları sunmuş. Ben de çok araştırdım. Vel hasılı kısaca kendim uyguladığım tedavi yöntemler;
    1 - Hareketli yaşam, yürüyüş,egzersiz
    2- Bol su (en az 8 bardak=2 litre
    3 - Bol lif içeren gıdalar (bknz. Google)
    * Her sabah aç karnına 2 bardak hafif ılık su içtim ve her yemekten hemen önce bir yemek kaşığı zeytinyağı aldım
    * Keten tohumu ve Nohut yemeği tavsiye ederim

    4--Ikınmamayı ve tuvalete günün aynı saatlerinde çıkmayı öğrendim. (Doğru dışkılamayı anlatan hekimlerin sayfalarını ziyaret edebilirsiniz)

    5- Acı korkusuyla wc gitmeyince ya da tam boşaltma olmayınca önceden kalan dışkı içeride sıvı kaybediyor ve ilk çıkacak kısmı kuruyor. Bu kuru ve sert kısım yarayı tahriş ediyor kanatıyor. Bunun için eczaneden aldığım enjektör içine (10 luk ya da 20 lik tam hatırlayamadım) zeytinyağı ve hafif ılık suyu karıştırdım ve makattan içeri sıktım. Yapılması zor gibi ama imkansız değil lavman misali hem sıkıştırır hem çıkışı yumuşatır. (tuhaf bir eylem ama tahrişi önler iyileşmeye yardımcı olur) Bu yöntemi bu konu başlığında ya da diğer forumlarda bir arkadaş paylaşmıştı sağolsun

    6-- Procto glyvenol bir halta yaramaz ama ucuna takılan aparat maharetli. Dıştan kremlerle yumuşatın popoyu ve o aparatla makatını içine doğru yağlayın TUVALET ÖNCESİ . Dışkı sert olsa bile kayar gider ve yaranın yüzeyi krem tabakası ile kapandığı için tahriş olmaz Ben aparatı Hametan Pomada takmıştım..Bu kremler kortizon içeriyor fazla uzun süre kullanmamalı deriyi incelttiği söyleniyor. Biraz pahalı ama göğüs çatlak kremi var markası Lansinoh daha yoğun kıvamlı tuvalet öncesi sürün içeriye doğru dışkının çatlağı kanatmasını tahriş etmesini önler. Bir ay kadar bahsettiğim kremleri kullandıktan ve iyileşme hissettikten sonra Arko krem vazelin gibi ucuz kremler taşıdım yanımda çünkü kronikleşmişti bendeki bir kaç ay temkinli davrandım kabızvari olduğumu hisseder hissetmez tuvalet öncesi kremledim. (Hem ucuz hem taşınabilir.) Bu madde uzun oldu ama Püf noktası bu olay. Yaranın iyileşmesi için asla tahriş olmaması lazım ki kapansın
    (Kaşıntı başlamışsa iyileşme başlamış demektir)

    7-Temizlik hafif ılık suya peçete batırıp çok yavaş sildim. Dışarıda normal su ile de yapabilirsiniz bölge temiz olsun ama çok narin davranın

    8 - İyileşmeye bir etkende kasılan kası gevşetmek. Bunun için evde ılık su oturmalaları yapabilirsiniz. Dışarıda sıcak su torbası Ciddiyet isteyen bir işim vardı fakat sağlık daha önemli olduğun için İş yerinde ne derler umursamadım sıcak su torbasını yanımda taşıdım.

    9- İyileştirici olarak pamuğa döküp makata koyarak(yüzüstü yatıp) ya da makata damlatarak hakiki zeytinyağı veya kantaron yağı kullandım. Kasıldığı zaman bir kaç damla zeytinyağı acıyı hemen kesti. Kantaron zaten İyileştirici özelliği ile bilinir. Hametan Pomad pişik kremi ama yara iyileştirme özelliği var mı bilmiyorum. Lansinoh biraz pahalı ama göğüs çatlak kremi muhtemelen makat çatlağına da iyi geliyordur. Bu kremlerin dediğim gibi en önemli faydası dışkı çıkışında yaranın üzerini kapatıp tahrişi önlenmesi. Zeytinyağı ve kantaron tekrar ediyorum İyileştirici özelliği var

    Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Ağrı ve acısını bildiğim için detaylı yazmak istedim. Hamdolsun 4 yıldır ne bulursak yiyoruz. Herhangi bir sorun yok çok şükür. Şifayı veren Allah'tır. Bütün bu anlattıklarım benim maharetim değil burada ve diğer platformda paylaşım yapan hekim ve arkadaşların tavsiyelerini harmanlayıp benim yaptıklarım. Vesile olanlardan Allah cc razı olsun
    HERKESE MERHABALAR,

    Daha önce Ramazan Tarik UNSAL' a ameliyat oldugumu, iyilesme surecinde oldugumu, ameliyatimin iyi gectigini ve ileride sonuclara göre ayrintili yazi yazacağımı söylemiştim. Forumdan doktor bey hakkinda cok soru gelince ayrintili bir yazi yazma geregi duydum.
    Fissur ve fissur hattinda fistül olusumundan dolayi Ramazan Tarik UNSALA 25 agustos 2021 gunu ameliyat oldum.
    2021 nisan ayinda kabizliktan dolayi fissurum olustu. 2.ayinda fistulde ortaya cikti. Baktim gecmiyor illet, fistül de olustu atnalina felan doner diye hemen ameliyat olmaya karar verdim. Cogu dr lis yapiyordu. Farkli farkli ameliyat teknikleri yapan dr lar var. Tabiki bende herkes gibi nete yazdim bu alanda en iyi kim, en iyi teknik ne diye arastirmaya basladim cogu dr lazer ve lis yapiyordu. Lazerin nuksu lisin de kas kesimi olduğundan onlardan cekindim. Flep teknigini gördüm. Flep tekniginde de otomatik olarak iyi reklam yaptığından karşıma ramazan tarik ünsal çıktı. Cogu videosunu izledim her yerde yorumlara bakıyordum olumsuz yorumlarda yok, dedim bu adam iyi gibi telefondan soruyorsun anında cevap veriyor. Ameliyata garanti veriyor eski haline döneceksin diyor. Ben de dedim madem bu kadar iyi bir adam olayim ameliyat tek seferde kurtulayım. Neyse 2021 agustos 25 de gittik yanina çok acılı bir muayene sonrası fissürümün ilerleyebilecek en son noktaya geldiğini, daha kötü olamayacağını, intersfinkterik fistülüm olduğunu operasyon sonrasi eski halime döneceğimi söyledi. Ben gözü kararttim. Garanti veriyordu. Olumsuz yorum yoktu. Aci felan umrumda da degil en fazla 1 hafta cekerim diyordum. Sonrasinda ayni gün ameliyat karari aldik. 15 bin tl de anlaştık. Muayene sonrasi hastaneye gittim. Giris islemleri felan hastaneye 3 bin TL ödedim bu arada her şey peşin hastane dahi peşin istiyor. Kredi karti bile kabul etmiyorlar. Neyse dedim kurtulayimda su izdiraptan para felan da umrumda değil. Ayni gün ameliyat oldum. Epidural eşliğinde ağrisiz ameliyat sonrasi odama yatırıldim. Epidural etkisi gectikten sonra ağrılar başladı ancak dayanilmayacak derecede değildi. 3 gun hastanede kaldim. Doktor bey her gun pansuman yapti. Pansumanları çok acılıydı ama olsundu sonunda kurtulacaktim tünelin sonunda aydinlik vardi herkes de öyle diyordu yorum yapanlar video çekenler. 3 gun hastanede kaldim. 4 gun evde yattim 7 gün yemek yasakti 7. gunde yeme izni vardi. Neyse yedim wc ye çıkamadım. Doktor beyi aradim durumu anlattim bu konuda yardimlarini iletti ne zaman arasam telefona yanit veriyordu bu konuda hakkını yiyemem. 8. Gunde muayenesine gittim her seyin normal olduğunu söyledi. 1 ay sonra tekrar gel dedi. Neyse ayrildik geldim Samsuna. Sicak su oturmalarina devam ettim. Dikisler dökülmeye basladi. Ancak büyük abdest yaparken mukozoda doygunluk hissi, rahat çalışamama durumunu hissediyordum. Dikislerin halen var olmasina bağladım bu durumu. Dikişlerin çoğu döküldükten sonra ameliyatin 28. Gununde felan wc de kabiz olmadığım halde gaitanin rahat çıkamadığını hissediyordum sanki darlık vardi gibi. O gün wc yi bu sekilde tamamladim. Ertesi gün yine ayni durum oldu ancak ben yine kabız değildim. Bu wc sonrasinda da yine zorlama ve sonrasinda bir rahatlama hissettim aynadan baktığımda flepte açıklık olduğunu gördüm hemen telefondan doktor beye sordum. Doktor bey, açılmalarin normal olduğunu ve kisa surede kapanacağını soyledi. Doktor beye güvenim tamdı. Neyse ilerleyen günlerde wc ye çıkıyordum kabiz değildim ama gaita rahat çıkamıyordu sanki bölgede gaitanin çıkmasını engelleyen bir durum vardi. Flep yapilan ve kuyruk sokumundan alınan deri parçasının esnemedigini veya yetersiz kaldığını hissediyordum ki korktugum başıma geldi ve wc de makatimda kanama oldu kanama sonrasi temizlik yaparken elime bir deri parçası geldi ve o anda büyük bir hüsran yaşadim hemen doktor beye duruma anlattim ve kendisi geciktirmeden yanima gelmemi söyledi. Flepin düşmesinden sonra fistul akıntısı yoğun bir şekilde yeniden başladı. Hemen doktorun yanina 1000 km yol katederek gittim yine acılı bir muayene sonrasında odasına gectik. Kendisine psikolojimin çok kötü olduğunu söyledim. Doktor bey bana flepi yirttigimi söyledi. Ben de kendisine nasil olur, videolarinizda flepi yirtani gormedim dedigini ve elime deri parçası geldiğini söyledim. Doktor bey onun flep olmadığını, kan pihtisi olabilecegini gözlerime bakarak soyledi (!). Ayrica kendisine fistul akintisi gibi akintinin devam ettiğini söyledim.Kendisi bu duruma da o akıntı degil fistül yok, biz onu aldik dedi. Ben artik orada aldatildigimi hissettim ki sonradan da gittigim doktorlar bu durumu onayladı. Cunku yara net bir sekilde ortadaydi. Doktor bey bana proktolog isimli krem verdi ve yaranin 10 güne kapanacağını söyledi. Halbuki durumum, ameliyat olmadığım önceki halim gibiydi. Tek fark sadece fistul icin dış delik yoktu oraya yama yapmisti. Ameliyat öncesi durumumun cok kötü olduğunu kremle felan düzelemeyecegini söylemişti simdi ise hemoroid için kullanilan bir krem vermis, 10 güne kapanir diyerekten beni adeta sallamıştı. Neyse muayenesinden cikarken benden önce kendisine muayene olan biri disarida beni beklemiş. Kendisi bana, ben de muayene oldum ameliyat olacagim sen nasılsın demişti ben de kendisine durumu anlattim. Doktor beyin flebi yirttigimi söylediğini, bana soyledigini ilettim. Sonradan bu arkadas doktor beye ameliyat olan birine benim durumunu anlatmis. O şahısta doktora bu durumu iletmiş. Doktor beyde o flebi çatlatmadi sadece onda pıhtılaşma olduğunu söylemiş. Halbuki bana muayenesinde flebi catlattigimi söylemişti. Aldatıldığımı bir kez daha anladim. Neyse doktorun verdigi kremi 10 gun kullandim gecmedi kendisine durumu izah ettim 10 gun daha kullan dedi. Tabi ben inanmadim lakin kremi yaklasik 1 ay kullandim şikâyetlerim hiç azalmadı. Çatlak halen duruyor ve akıntı içerden devam ediyordu. Artik kendisine de yazmadim ve bircok farkli doktora gittim hepsi de çatlağın durduğunu ve catlak hattinda fistulun olduğunu akintinin buradan geldigini söylüyorlardi. MR da bile tespit edilemeyen fistülleri tespit ettiği söylenen Ramazan tarik ÜNSAL benim fistül deligimi görememişti veya görmek istememisti. Tabi ben gittigim her doktordan psikolojim daha bozuk halde ayrılıyordum hepsi ameliyat diyordu zaten cok zorlu bir süreç yaşamıştım tekrar mi aynı şeyleri yaşayacaktım, inanin para hic umrumda degildi yeterki kurtulayimdi 100 bin tl bile verirdim. Diger bir onemli konu da arkadaşlar; Doktor bey kuyruk sokumundan fissure ve fistüle yama yaptigindan kuyruk sokumu da bozulmuştu. Orada bir gerginlik vardi ve oturdugum zaman ağrı yapiyordu bir de bu durum başıma bela oldu. Psikolojik olarak cok bunalima girdim bir ara intihari düşündüm. İşin en kötü yani ise doktor beyin videolarinda bahsettigi gibi garanti veriyorum, sorumluluk bende gibi yayinlarinin yalan olmasiydi. Her seyi gectim kuyruk sokumu agrisi beni cok rahatsiz ediyordu.
    Ameliyattan 6 ay sure gecti şikâyetlerim aynen devam ediyordu. Keske zamani geri alabilseydim. Lis olsaydim diyordum. Artik dayanamadigimdan 2.ameliyati mi oldum su an 2.ameliyatimin ilk haftasindayim ve ameliyat video mu da buraya atıyorum görün ne halde oldugumu.

    Sonuc olarak: Cogu doktor flepin mantikli olduğunu ancak normal bil cildin mukozaya flep yama yapilmamasi gerektiğini en uygun flebin mukozadan yapilmasi gerektiğini hele hele kuyruk sokumuna kesinlikle müdahele edilmemesi gerektiğini söylüyordu. Artik iş işten geçmişti benim için, 2.ameliyatimda duzeltmeleri göreceksiniz ayrica catlagima mukozodan flep yapildi. Bu yorumu yapmak istemezdim, üzgünüm ayrica magdurda oldum. Bir yeri tamir ederken bir yeri bozmak cok mantiksiz ve bunu kuyruk sokumunda agri olarak yaşadım.
    Olumsuz yorumunu gormediğim Ramazan Tarik ÜNSAL hakkindaki olumsuz yorum bana nasip oldu. Duzelsem dahi ömür boyu makatin yamuklugunu yasayacagim muhtemelen artik kader diyorum. Siz siz olun saglam olan kuyruk sokumunu bozdurmayin. 2.ameliyatimi trabzonda ayhan cagilci'ya oldum uzun vadede sonuclarini Ramazan tarik unsal hakkinda yazdigim gibi eksisiyle artisiyla yazacagim. Tekrar yaziyorum kuyruk sokumunuzu bozdurmayin.

    2.ameliyat videom Ayhan ÇAGILCI yapmis oldugu operasyonda ilk ameliyata iliskin tespitlerini yapiyor
    https://www.youtube.com/watch?v=Cz0vk2aDXnQ&feature=youtu.be
    quote:

    Orijinalden alıntı: szmania

    5.yıl editi: arkadaşlar yıllardır özel mesaj yoluyla sizlere cevap vermeye çalışıyorum. yaklasık 5 yıl önce ameliyat oldum ve herhangi bir sorun yok. normal bir insan gibiyim. ameliyatı unuttum gitti, üstüne bir de bel fıtığı ameliyatı oldum. artık önümüzdeki ameliyatlara bakacağız :)

    8 yıldır bu hastalığı çeken biri olarak yazdıklarıma kulak vermenizi istiyorum. 2009 yılından beri akut olarak bu hastalıkla mücadele ettim. Akut dönemlerde krem, merhem, beslenme, oturma banyosu vs ile çatlağı iyileştirmek çok kolay. ama beslenmeye dikkat etmediğiniz, kabız olduğunuz ve ıkındığınız dönemlere hastalık yine nüks edecektir.

    bu yılın ocak ayından beri bu sefer çatlağı iyileştiremedim. Ne yaptıysam fayda etmedi. Çünkü artık akut dönemden çıkmıştım. Hastalığım artık Kronik Anal Fissür idi. Bakın arkadaşlar bu hastalıkla ilgili yerli yabancı bir çok yazı ve yorumu okudum. Bir hasta olarak kendime göre hastalık hakkında ciddi bir bilgi birikimim var diyebilirim. Eğer kronik anal fissür olduysanız ne yazık ki ameliyattan başkası yalan. Asla iyileştiremezsiniz. Sadece çatlağı pasifize edersiniz. En ufak sert dışkıda o yaşadığınız acılar misliyle size dönecektir.

    Kronik anal fissür olduysanız iç sfinkter kasınız her dışkılamada kasılacaktır. Kasılı kalan kasta (kan dolaşımını engellediği için) çatlağınızın iyileşmesini engelleyecektir. Yanı dışkı sonrası spazm ve spazmın iyileşmeyi engellemesi kısır bir döngü olarak size dönecektir. O spazmı ortadan kaldırmanın tek yolu ise o kasın bir miktarının kesilmesidir. Oturma banyoları bir miktar işe yarayacak ama bir kaç saat sonra (her ne kadar acınızı alsada/azaltsada) iç sfinkter yine spazma girecek ve çatlağınızın iyileşme sürecini durduracaktır.

    70 sayfalık bu konuda bir sürü krem, merhem vs önerilmiş. Kronik anal fissür iseniz o yazılanlar asla işe yaramaz. Malesef acı gerçek bu. Bende sizin geçtiğiniz/geçeceğiniz (ameliyattan kaçma) yollardan geçtim. Aylarca boş yere acı çektim. Ama dün itibariyle ameliyat oldum. Sonuç hakkında bir yargıda bulunmak için henüz çok erken. Ama ilk dışkılamada bile ciddi bir rahatlık hissettiğimi söyleyebilirim (benim temelde yakındığım şey dışkılama anındaki acıdan çok, dışkılama sonrası 10-12 saat süren dayanılmaz acıydı-çünkü spazma giren iç sfinkter çatlağa ciddi bir basınç uyguluyordu).

    Gelelim benim gibi ameliyattan korkanlara :) Bakın şimdi yazdıklarım içinde hiç bir abartma, mübalağa yoktur. 38 yaşındayım. Koca adam olmama rağmen hala iğne olmaktan çok korkarım. Hastaneler benim için kabustur. Hastane kapısından adımımı attığım an içimi müthiş bir üperti ve korku kaplar. Size şunu diyebilirim. Ben bile ameliyat olduysam bu dünyada ameliyat olamayacak kimse yoktur diye düşünüyorum.

    Çektiğim acı ve çileleri gören ailem ve çevremdeki insanlar beni sürükleye sürükleye ameliyata götürdüler desem yalan olmaz. Hikayeyi kısaca anlatacak olursam: 2 gün önce beni zorla ameliyat tarihi almaya götürdüler. Doktorum durumumu anlamış olacak ki -kaçma ihtimali:)- hemen ertesi güne(yani düne) ameliyat tarihi verdi. Ve dün sabah 8 de hastaneye (özel) gittim. Ekg, gögüs filmi, kan pıhtılaşma ve diğer tahlilleri yaptırdım. Tabi ilk olarak pıhtılaşma tahlili yapıldı. Damar yolu açan hemşiye sanırım stajyerdi eli titriyordu. O da benim gibi korkuyordu. Sıkıntılı ve az da olsa acılı bir işlem sonucu damar yolu açıldı. tahliller sonucu saat 9 olmuştu. Doktor saat 11 gibi seni ameliyata alacaz dedi. 2 saatim daha var diye biraz rahatladım :) Abartmıyorum 15 dakika sonra hastabakıcı elinde tekerlekli sandalye ile geldi ve hadi ameliyathaneye dedi. Şok oldum, dondum kaldım. Ama daha 2 saatim falan var yapmayın etmeyin çırpınışlarım işe yaramadı.

    Benimle beraber başka bir kişide (sanırım kolundan) ameliyat olcaktı. Kurbanlık koyun gibi ikimizide 5 dakika kadar ameliyata kapısında beklettiler. Onun yüzünde de müthiş bir korku vardı. Birbirimize baktık. İkimizde korkuyorduk, durumu anladığımız için hafifçe ve mahçup bir edayla gülümsedik. İlk onu çağırdılar. 1 dakika sonra ise beni. Farklı odalara girmiştik sanırım. Odaya girdiğimde müthiş bir soğuk hava karşıladı beni. O filmlerde ve dizilerde görüğümüz ameliyat yatağı, çeşitli cihazla, ışıklar, kocaman bir projektör... Masaya yüz üstü yatırdılar beni. Kollarımı koyabileceğim kolçaklar vardı. Oraya uzattılar kollarımı. Üzerime o malum yeşil ameliyat örtüsünü örttüler ve popoyu açtılar. O an odada hemşireler, orada çalışan bir kaç eleman ve anestezi uzmanı vardı. Anestezi uzmanına kafamı çevirerek titrek bir sesle "benim operasyonum sedasyon+local anestezi ile olacak dedim"....................................................................

    O bir sürü noktanın sebebi mi nedir? O kurduğum son cümleden sonrasını hatırlamıyorum :) Ben hiç fark etmedim ama sanırım ben o cümleyi kurarken anestezi uzmanı sedasyon işlemi uyguluyordu.

    1 saat sonra odamda uyandım. "hayatımın o 1 saati kayıp, o arada ne olduğunu bilmiyorum :)"

    Uyandığımda malum yerde hafif bir sızı vardı. Sızının sebebinin ameliyat değil oraya koyulan tamponun çatlağa yaptığı baskı olduğunu anlamam çok uzun sürmedi. 3-4 saat daha yarı uykulu bir halde serumlar eşliğinde odada kaldım. Bu arada ameliyat sonrası sol elimin üstünde açılan o damar yolu da ağrımıyordu. Sanırım sedasyonun etkisi. 3-4 saat sonra taburcu oldum. Kalktım, üstümü eşimin yardımıyla giydim, asansörle aşağı indim, kapıdan çıkıp arabama OTURDUM ve 7 km sürdükten sonra evimdeydim. Bugün sabah ilk dışkılamamı gerçekleştirdim. Yukarıda da dediğim gibi ciddi bir fark var. Dışkılama sırasında yok denecek kadar az bir ağrım oldu. Ama asıl bomba dışkılama sonrası ağrımın OLMAMASIYDI. Harika!!! Dün eve geldikten sabah ilk dışkılamaya kadar makat bölgemde hafif bir sızı olmuştu. Meğer o sızı tampon yüzündenmiş. Tamponu çıkarsam o da olmayacak. Ama doktor ilk dışkıya kadar tamponun kalmasını söylemiş eşime. Neyse artık fazla uzatmadan son cümlelerimi yazayım, yoruldum :)

    Ameliyattan korkmayın. Ben çok korkuyordum ama boşa ağrılar çekmişim aylarca.
    Doktorunuzu iyi seçin (proktoloji alanına gönül vermiş, uzmanlaşmış genel cerrahlara ameliyat olun). Ben iskenderun'da Doç Dr. Turgut Karaca tarafından ameliyat edildim. Hastaneye giriş ücreti ve ameliyat için 750 tl verdim. 50 tl ilaçlar ile bu operasyon bana 800 tl gibi bir rakama mal oldu.
    Fissürünüzü parmakla kontrol etmek isteyen doktordan koşarak uzaklaşın. Artık bakarak kontrol ediliyor.
    Kapalı ameliyatı tercih edin. Açık ameliyatın iyileşmesi uzun sürüyormuş ve sonrası biraz sıkıntılıymış.
    Eğer herhangi bir durumunuz yoksa ameliyatınızı sedasyon + local anestezi ile olmaya çalışın. Çok rahat, hiçbir şey hatırlamıyorsunuz.
    Anestezi uzmanı olan sağlık kuruluşlarını tercih edin. Çünkü anestezi ciddi bir durumdur ve herkesin eline bırakılmaması gerekir. İşi bilmeyen birinin elinden ciddi anlamda kötü sonuçlar çıkabilir.
    Doktorlar bu ameliyatı yaparken hemoroidlerinizi alalım diyebilirler. Eğer hemeroid probleminiz yoksa hemoroidlerinizi aldırmayın. Eğer aldırırsanız ameliyat sonrası daha sıkıntılı geçecektir.
    Ve en önemlisi ameliyattan korkmayın. Benim kadar korkan yoktur buy işlerden ama ben bile bunu diyorsam gerisini siz düşünün.
    Tekrar ediyorum, kronik anal fissürün hapla merhemle cartla curtla iyileşme ihtimali oldukça düşüktür. Mucizelere bağlıdır. Tek yol "lis" ameliyatıdır.
    Sanırım bu kadar :)

    NOT: Buraya kadar yazılanlar KRONİK ANAL FİSSÜR hastalığından muzdarip olan kişiler içindir. Durumunuzun akut mu kronik mi olduğunu doktor kontrolü ile öğrenebilirsiniz. Geçmiş olsun.
    Evet arkadaşlar. Tam 1 yıl önce ameliyat olmuş biri olarak bir şeyler karalamak istiyorum. Buraya yazacağım şeylerin sizleri gerçekten bilgilendireceğini düşündüğüm için yazıyorum. Yukarıdaki hastalık ve ameliyat sürecimi okumadıysanız önce ilk olarak yukarıyı okuyun. Yukarıda yazdıklarımdan itibaren son sayfaya kadar yazılanları okudum. Genel olarak ameliyattan korkanlar (ameliyat sonrası dışkı kaçırma vs.), kronik anal fissür olduğu halde kremle diyetle yağla balla iyileşebileceğini sananlar, akut anal fissürü oturma seansları ve kremlerle iyileştirenler (akut fissürü iyileştirmek kolay) bir de önceki sayfalardaki kadar çok olmasa da ürün tanıtımı yapan dolandırıcılar mevcut.

    Tekrar etmekte fayda var. Kronik anal fissürü yağ balla otla püssürle iyileştirme şansınız gerçekten çok ama çok zayıf bir olasılık. Neden mi? Kronik fissürde çatlağınız çok derindir. hatta benimkinde o kadar derinmiş ki, çatlaktan iç sfinkter kasım görülüyormuş.

    Kronik çatlakta dışkılama sonrası iç sfinkter kasınız kasılacak ve çatlağa basınç uygulayacaktır. Bu basınçta size tarifsiz acılar olarak dönecektir. Kasılan sfinkter kası acı dışında size başka bir kötülükte yapacaktır. O bölgede kan dolaşımını engelleyip/azaltıp çatlağınızın iyileşmesini durduracaktır.

    Yukarıdaki paragraftan şu anlamı çıkartabilirsiniz. Tuvalet sonrası diğer tuvalet zamanına kadar çatlağın iyileşmesi için bir zaman aralığı var. Ama iç sfinkter kasılıp basınç uyguladığı için hem acı çekiyorum, hem de o bölgede kan dolaşımım durduğu için oradaki yırtığımın iyileşmesi için gerekli maddeleri mevcut olmayan/azalan kan dolaşımı yoluyla elde edemiyorum. O yırtığı iyileştirmek için ya bir hafta 10 gün falan tuvalete gitmeyeceğim ( böyle bir şeye imkan yok ben de zaten laf olsun diye yazdım) ya da işi bilen proktolojiye gönül vermiş bir doktora (genel cerrahi) gideceğim. Hangi şıkkı seçeceğiniz gayet açık sanırım.

    Kronik anal fissürden müzdarip iseniz ve burada akut anal fissür hastalığından müzdarip olan ve yağla kremle iyileşenlerin yolunu takip ediyorsanız çok vahim bir hata yapıyorsunuzdur. Çünkü akut anal fissürü iyileştirmek kolaydır. Doğru beslenme krem, sıcak su oturmaları falan filanla 1 hafta bilemedin 10 günde o küçücük yırtığı iyileştirirsin. Ama kroniksen olmaz o iş. Yok kardeşim ben yağla balla geçirecem dersen fissürü anal daralma takip edecektir. Devamlı kaasılı kalan iç sfinkter zamanla gelişecek ve makatta daralmaya neden olacaktır. Misal daha önceki dışkının kalınlığını küçük boy bir salatalık ile örneklendirirsek, o salatalık günden güne incelecek ve bir zaman sonra kurşun kalem kalınlığında incecik dışkılamaya başlayacaksın. Tabi bu evreye gelene kadar gerek tuvalette olsan gerekse de dışkılama sonrası 8 10 12 saatler tarifsiz acılar çekeceksin.

    Daha önceki sayfalarda bir arkadaş ne yaparsam yapayım dışkının başlangıcı hep sert oluyor diye bir cümle yazmıştı. Sayın arkadaşım onun nedeni alafranga tuvalet kullanman. Alafranga tuvalet nedeniyle tam boşaltım yapamadığın için içeride kalan bir parça dışkı ertesi gün sert olarak karşına çıkmaktadır. Makat çatlağı olan arkadaşların ALATURKA tuvalet kullanmasını öneririm. Tam boşaltım yaparsınız. Hem de daha kısa bir sürede.

    Gelelim bana. Ameliyatımın üstünden 1 yıl geçti. Kapalı ameliyat yöntemiyle operasyon yaptılar. İyileşmesi daha hızlı ve acısız.
    Ameliyat sonrası dışkı tutamama altına kaçırma falan bunlar hikaye. Dikkat!! Ameliyatınız doğru yapılırsa bir önceki cümle geçerli olacaktır. İşi bilmeyen bir doktor kasınızı fazla keserse eee elbetteki dışkı tutamama sorunu yaşarsınız. Yine bu işi bilmeyen doktor arkadaş az keserse bu seferde iyileşemezsiniz. Bu yüzden her genel cerraha değil bu işi üzerinde yoğunlaşmmış defalarda LİS ameliyatı yapmış bir doktor bulun.

    Dışkı tutamama sorunu yaşadım mı? Öyle bir sorun yaşamadım. Ama dışkılama ihtiyacı duyduğunuz zaman makul bir sürede tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorsunuz. Peki bu makul süre ne kadar? Ameliyattan sonra ilk zamanlar bu makul süre 10 15 belkide 20 dakikaydı. Ve bu makul süre zaman geçtikçe uzamaya başlıyor. 1 yıl oldu. Makul süre benim için su an 1 saat 1 buçuk saat ve daha fazlası diyebilirim. Çünkü kesilen kas zamanla kendini toplamaya başlıyor. Bence bu makul süre bünye ile ilgili. Kiminde daha uzun olabilir. Tabi kimde de daha kısa. Ama belli bir süre sonra makul süre normal insanlar seviyesine ulaşacaktır.

    Daha fazla yazmak isterdim. Ama şu an için sanırım aklıma gelipte anlatabileceklerim bunlar. Belki daha sonra ekleme yapabilirim.

    Ama önce şuna karar verin. Kronik miyim akut evrede miyim? Bunun kararını doktor (tekrar tekrar iyi bir proktolog) verecektir. Sonrası için ise kendinizi Türk Hekimlerine emanet edin.
    Anoplasti ameliyatımı 29 haziranda oldum. Şimdi hala hastanedeyim şuan yatıyorum. Yarın taburcu olacağım. Sabah gittim kanal yolu açtılar. Lavman yaptılar. Sonrasnda ameliyat haneye doğru yatağımla beraber gittim. Spinal anestezi ile uyuşturuluyorsunuz. Spinali vermeden evvel de hafif kafanızı güzel yapacak bir şey veriyorlar gerginseniz bile bele giren iğne acıtmıyor. İşlem 1 saat sürdü. 4-5 saat uyuşuktum. İlk önce sağ bacağımın baldırı sonra sol sonrasında yvaş yavaş ayak bileğimi, ayak parmaklarımı sonrasında makatımı ve en son penisimi hissettim. Ağrı kesici verilmesi için çişinizi yapmanız gerekiyor ameliyattan sonra çünkü verdikleri serumları idrarla atıyorsunuz. Çişinizi yapamadıysanız sonda takıyorlar. Ben sondadan korktuğum için uyuşukluğum tamamen geçmesini bekledim ve yapayım diye ancak büyük hataydı çünkü inanılmaz bir ağrı çektim. Yani anüsünüzde zaten tampon oluyor ve kesiklere baskı yapıyor. Yeni ameliyattan çıkmışsınız ve hiç ağrı kesici verilmediğini düşünün. Siz direkt sondayı taktırıp(zaten uyuşukken sondayı hissetmiyorsunuz) sonrasında Ağrı kesicileri almaya başlayın. İğne ve damardan verdiler, onlar bile kesmedi azıcık. En son morfin verdiler. O bile kesmedi 30-45 dakika ancak ondan sonra etki etmeye başladı ve uyuyakalmışım. 2-3 saatlik uyuşturuculu uyku sonrası uyandım ve tamponum erimiş ve bitmişti. Ağrı gene oluyor ama dayanabileceğiniz bir ağrı o ilk uyuşukluğun geçmeye başladığı andaki ağrıdan sonra o ağrıyı seviyor hale geliyorsunuz.
    Dün ve bugün hoca pansuman yapmaya geldi. Çok ağrı vermiyor pansuman esnası ancak ondan sonra hafif yanma ağrı olabiliyor 1-2 saat. Şimdi ise iyiyim. yürüyebiliyorum, kendi başıma kalkabiliyorum. Yarın da taburcu olacağım.
    Ramazan hocanın dediğine göre lazerle beni nasıl yaktıysa rektumumun içini makasla zor kesmiş. 7 cm e kadar bir yanık doku tabakası varmış ve darlık oluşmuş. Darlık da beraberinde olmayan başka hastalığı basürü getirmiş. Çıkarttığı hemeroid parçalarını da gördüm ameliyat bitiminde. Ameliyattan sonra yemek içmek yani ağızdan hiçbir şey alamıyorsunuz yasak. Verdiklerim serumlar hem tok tutuyor susuzluk çekmiyorsunuz.
    1 hafta kadar katı gıda tüketmeyeceğim. İlk tuvaletimden sonrasını ve düzelme sürecini de aktarırım. Özel hastane olduğu için fiyat biraz pahalı 17.800 verdim test fiyatları ve hastane doktor vs totalde. ancak asla verdiğime pişman değilim çünkü hayatımda engelli gibiydim. Yürüyemiyor, oturamıyordum.
    Herkese geçmiş olsun. Umarım kurtulurum ve siz de kurtulursunuz.
  • çok kötü bir hastalık. Ağrısı dayanılmaz boyutlara ulaşabilir. Ameliyat da çare olmayabilir. Kabız olmamaya bakacaksın başka çaresi yok .
  • Bol bol zeytinyağı yemeni tavsiye ederim, geçmiş olsun.
  • Sindirim sistemi ile alakalı bir durum, haftalardır kabızlık çekiyordum.. Dışkılama işini yarım yamalak yapıyordum ama rahatlayınca yarıda kesiyordum işte Ulan dün girdim lavaboya, oraları hızlı geçiyorum... makatı çatlatıp çıktım. Doktorla telefonda görüştüm, açıp bakıcaz diyo.. Domaltırım demediği kaldı, beslenmeme dikkat ediyorum şimdilik gitmicem doktora falan
  • Bende de Hemoroid var sanırım dostum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: manisa451907

    Bende de Hemoroid var sanırım dostum


    İşte bunu hiç ama hiç ihmal etme. Fissürden daha sancılıdır.

    Çok geçmiş olsun..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Şair-i Maderzat -- 2 Haziran 2021; 11:20:30 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Şair-i Maderzat


    quote:

    Orijinalden alıntı: manisa451907

    Bende de Hemoroid var sanırım dostum


    İşte bunu hiç ama hiç ihmal etme.

    Çok iğrenç be sancılı bir hastalıktır.

    Benim kuzenimde var tuvaletten ağlayarak çıktığını bilirim, makatına buz sokmuş adam ya ! o derece yanıyormuş.

    Kimisi de sıcağı sever, kaloriferin üstüne oturur.

    Valla ben şu çatlak yüzünden 2 gündür adam gibi oturamıyorum.. bi laf var ya ;

    ..... boş otobüste ayakta gidersin diye,

    sabah boş otobüste ayakta geliyodum neyse ki 2 durak sonra doldu otobüs

  • Bunun sonu hemoroide kadar varır.
    Önceki ay eski yöntemle(ameliyatla g.tüme bıçakla daldılar)ameliyat oldum.Çok kötü bişey,kan revan içerisindeydi ortalık tuvaletimi yaparken

    Yani vermek istediğim mesaj.....

    Yediğinize içtiğinize dikkat edin,yoksa kabız olursunuz,kabız olursanız hemoroid olursunuz,hemoroid olursanız mıçamazsınız,oturamazsınız
  • Makat Çatlağı mı...

    Yok böyle bir hastalık.. Aman dikkat..

    Bol bol su ve en azından yürüyüş..

    Düzenli beslenme, sulu yemek..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Şair-i Maderzat


    sabah boş otobüste ayakta geliyodum neyse ki 2 durak sonra doldu otobüs



  • İlerlemiş haline hemoroid diyorlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Şair-i Maderzat

    korkudan daha kahvaltı yapmadım yav, çorba içmeye bile korkuyorum..
    makat kıymetli beyler, rahat sıçmak büyük nimetmiş


    Buna çok güldüm ya dogru aslında :)
  • kaju fıstığı çok yağlı olduğundan ishal yapar dediler, 80 gram yedim işe yarayacak mı bakalım.

    kilosu 25 lira, 2 liralık alabildim sadece
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Şair-i Maderzat

    kaju fıstığı çok yağlı olduğundan ishal yapar dediler, 80 gram yedim işe yarayacak mı bakalım.

    kilosu 25 lira, 2 liralık alabildim sadece

    bu forumda benim kadar bundan ceken yoktur, bundan 6 sene kadar once oldum, 2 sene idare ettim, sonlara dogru dayanilmaz boyuta geldi, ameliyat oldum, gene gecmedi, magnesie calcinee diye bi toz var ondan yarim olcek al hergun, neyse tekrar oldum ameliyat cok unlu bir profesore 2.5 milyar para verdik o zamanin parasiyla, sonradan ogrendim ameliyata kendi bile girmemis, orda bir bayan doktor vardi onu sokmus, neyse parayi alalim dedik, o da sorun oldu, gitti 2.5 milyar, hocanin soyismi mentes, gazi tip profesor, neyse su anda her gun yarim olcek o dedigim ilactan kullaniyorum, olene kadar da kullancam, ilac 5 milyon recetesiz, ve 100 gun goturuyor.Kesin al, mushildir o hic bir zarari yok.Yarim olcek cok cok az bir miktar.
  • @ata1606 korkuttun olm beni

    ben yakın zamanda geçer diye zannediyorum, geçmez mi la, iyileşmez mi bu çatlak ?
  • Bol su iyi gelir. Yumuşatıyor dışkıyı.
    Bunun dışında artık sıvı agırlıklı beslenmelisin kardeş. Gecmis olsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: forester34

    Bol su iyi gelir. Yumuşatıyor dışkıyı.
    Bunun dışında artık sıvı agırlıklı beslenmelisin kardeş. Gecmis olsun.


    Hatırlattığın iyi oldu, yazını görür görmez 2 bardak su içtim hemen.
  • http://www.mevluttopbas.net/
    bu adam için uzman diyorlar hasta adam sedyede muayenehaneye girdi yürüyerek çıktı diyorlar
    bir çok yakınım bu doktora gittiklerini özel kendi bildiği bi yöntemle tedavi ettiğini söylüyorlar
    türkiyede bir numara diyorlar
    kendim denemedim ama sanırım yolum düşecek
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Şair-i Maderzat

    @ata1606 korkuttun olm beni

    ben yakın zamanda geçer diye zannediyorum, geçmez mi la, iyileşmez mi bu çatlak ?



    Geçer hocam ama yediklerine dikkat et.. Ara sıra sıcak su oturması yap..

    Ben leğen alıyordum. Geçiyorum televizyonun karşına, laptop u da sehpanın üzerine yanıma alıyordum.. Şöyle yarım saat leğene oturuyordum.. Kalkınca da popoyu kurulayıp kalkardım.. Çok gülüyordum kendime..
  • Hocam çok berbat bir hastalık. Geçmiş olsun. Ayrıca hala gülebilmen şaşırttı
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.