Şimdi Ara

İrritabl Barsak Sendromu ( Hassas Barsak , İbs , Spastik Kolon ) (10. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
12.376
Cevap
199
Favori
1.896.929
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sevgili IBS liler,

    Bana IBS teshisi konana kadar gezmedigim hastane doktor ve yaptirmadigim test kalmadi. Nedenler oyle cok ve cesitli olabiliyor ki onlari arastirmaktansa psikolojik deyip gecmeyi tercih ediyorlar. Ornegin benim bagirsaklari yerinde tutan baglarim biraz esnekmis bu nedenle bagirsaklar biraz asagiya kayiyormus baski olusturdugu icin tuvaletim bitmemis hissine kapilip uzun suren WC maceralarinda omrumu tuketiyormusum. (Rekorum 7 saat lutfen bu noktaya takilmayiniz..) Bunun icin yapilaca kbir ameliyat da olmadigina gore bosuna bekleme cik dedi doktor. Yani WC de uzun kaliyorum doktor bana bir care diyorsun adam sana bekleme cik diyor. Ha sahi ben neden dusunemedim degil mi?

    Psikolojiyle falan neden alakasi yok onu soyleyeyim. Psikolojik diyen arkadaslar bir noktada hakli. Evet mutsuzluk stres sizin bazi hormonlarinizi degistirir azaltir iste o nedenle de bagirsaklar bozulabilir. Yani dusunceyle mutsuzlukla olmaz bunlar. Arada kacirdiginiz bir nokta var. Psikoloji birseyi bozuyor o sey de bagirsaklari. Psikolojiden deyip takma kafana diyeceklerine o seyi tamamlamanin yolunu arasalar herkes rahat edecek. Ornegin Cikolata yemek seratonin salgilatir sizi mutlu eder. Seratoninin 90% bagirsaklarda uretildigini biliyoruz. Mutsuzlugunuzun bagirsaklari bozmasi veya bu ikisinin birbiriyle alakali olmasi bu nedenle. Sadece Stres ve Psikoloji olsaydi cok daha mutsuz zamanlarim olmustu ki bagirsaklarim iyiydi. Mutluyum huzurluyum bi sorunum yok diyorum ama nedense kimseye dinletemiyorum. Inanmislar bir kere psikoloji bozuk. NE yapalim yapacak birsey yok.

    Daha kotusu baska bir nedenle antidepresan kullanmistim. Sonra azaltarak biraktim. Haydii 2 ay sonra bagirsaklar cozuttu mu? Ne yaptiysak olmadi. Doktor tekrar anti depresan almaya baslamalisin dedi. Citoles e esir olduk sizin anlayacaginiz. Bu sefer bagirsaklar anti depresansiz her saniye tuvalete gitmek istemeye basladi.

    Bu konuda kesin birsey var arkadaslar. Hepiniz kendi cozumunuzu bulmak zorundasiniz. Benim doktora duspatalin yaz sana TV verecem demisler herhalde paso duspatalin yazdi. Bir ise de yaramadi. Belki Buskopan yarayacakti. Ama doktorlara ne diye ve nasil guvenecegiz ki? Hepsi belli ilaclari yazmak icin anlasiyorlar. Ayrica hic birininde ne hastalikla mucadele etme istegi var ne de sizin derdinizi anlayip sizi onemsedigini dusunuyorum. Sonucta o yapmasi gerektigini yapiyor. Ama sizin isinize asla yaramayacak belki de.

    En iyisi hafif bir antidepresan, yaninda size iyi gelecek buskopan vb. bir ilac (ben onu deneyecegim), bir de nane yagi vs diye onerilen bitkisel seyler. Denemekten zarar gelmez. Ilac devleri ve para babalari yani sistemi yonetenler sizin iyilesmenizi degil boyle surekli ilac tuketmenizi istiyorlar. Hic bir hastaliginda caresinin bulundugunu dusunmuyorum sahsen. Bakin bakalim neyin caresi bulunmus. Bugun asil onemli olan hic bir hastalik yok edilemiyor. Uzaya gittiler bunu mu yapamayacaklar guldurmeyin beni. Kanser, Seker Hast, IBS, Grip turleri, Alzeimer, MS, Ulser, Migren ve daha pek cok hastalik iyilestirilemiyor arkadaslar. Unutun care bulunmasini falan. Zaten onlari yok etmek isteyen de yok. Onlar olacakki hastaneler, doktorlar, ilac uretenler para kazanacak. Koskoca bir endustriden bahsediyoruz. Isteseler de yapamazlar yaptirmazlar.

    Herkese gecmis olsun. Dedigim gibi denemeye devam..




  • 1 senedir bu hastalıkla sevişiyorum marjinal önerilerinizi bekliyorum
  • Arkadaslar, gunde 60 mg Laroxyl (3 x 2 adet) ve 30 mg Buscopan (3 x 1 adet) bende ise yaradi. Tavsiye edenlerin gozlerinden opuyorum. :)
  • Rabbim hepimize şifa versin... bizimde imtahınımız, ALLAH'tan gelene başımız üstüne...
    gerçekten zor hastalık sebebi ne olursa olsun
    kaç yıldır bu hastalığı çektiğimi unuttum

    hep pisikolojik diyorlar, bence tamamen böyle değil
    sanki bağırsaklar yeteri kadar kuvvetli değil tutmuyor salıyor
    az fazla yiyince, sulu yiyince, az fazla yürüyünce hatta eskiden fazla konuşunca geliyor büyük kenef 1,5 dk tutamıyorum

    “2012 Yılı itibariyle Kesin Tedavisi Henüz Bilinmeyen Bir Sağlık Problemi” denmiş
    2013 için duamızı yoğunlaştıralım da imtihanımız kolaylaşsın hayırlısı ile İNŞAALLAH
  • bilgiler için teşekkür ederim.
    takip...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Galiba bende bu hastalık var ama benim ki psikolojik olarak kaynaklanmıyor galiba.Bir şeye alerjim var ondan kaynaklanıyor.
  • ibs sürekli tuvalet değil cırcır hastalığı durduk yere ishal oluyıon varmı böyle bir şey
  • hocam 2 elini yumruk yapıp ellerinin üstüne oturuyorsun ve hiçbir derdin kalmıycak dene gör..
  • Sayenizde hastalığımın adını buldum, panik atak olmadığımı ve yalnız olmadığımı anladım (buruk bir mutluluk)


    Merhaba ben 27 yaşındayım.2 buçuk yıl önce eşimden ayrıldım.öncesinde sonrasında çok rahat ve aktiftim; arkadaşlarımla geziyor, piknik yapıyor, denize giriyor, alışveriş yapıyor kendimi gayet iyi hissediyordum.ayrılmayla ilgili hiçbir üzüntüm sıkıntım yok; ayrıldığım kişinin rahatsız etmesi dışında.onun dışında da problemim yok ailem çok anlayışlı ve sevgi dolu; çevrem ve arkadaşlarım da aynı şekilde.işe girdiğimde kendime güvenim daha da artmıştı. ben problemi geçmişte yaşadığım sorunların bu şekilde dışa vurduğunu düşünüyorum.

    Sorunumun sorun olduğunu farkedeli 7 ay oluyor.işe giderken(en fazla 6 dk sürüyor hızlı adımla) birden yolda çarpıntı, karın ağrısı, titreme, göz kararması hemen eve döndüm.sonra zorla doktora orda bile bekleme süresi wc de geçti neredeyse.ama sadece tuvalet hissi var.doktor panik atak dedi hap verdi 2 gün kullanıp bıraktım.hap kullanma taraftarı değilim.kendimi hayattan soyutladım.arabayla 2 dk süren iş mesafeme abim bırakıyordu ki o bile zor oluyordu.iş yerine girene kadar hep aynı his.

    En önemlisi çoğu arkadaşın dediği gibi; evde hiç bir şey yok. ailemle olduğum zaman, beni anlayan arkadaşlarımla olduğum zaman, onların evlerindeyken falan birşey yok. ama oraya gidene kadar ya da bir yere dolaşmaya çıkıldığı zaman karnımda ağrı, aklımda ya gelirse, wc varmıdır, rezil olursam düşüncesi rahat rahat gezemeden, tadını çıkaramadan dönüyorum.uzun yola ailemin arabası olmadan gidemiyorum, otobüse binmeyi özledim.

    Bir keresinde yemekten sonra fuara gittik yengem ve dayımla. "rezalet" . tam dönme dolaba binelim dediler dayımın kızı istedi, sıra bekliyoruz önümüzde bir kişi var birden karnımda sancı ben fırladım wc ye gidiyorum dedim yengeme. bir yerde durdum gidecek halim yok adım atsam rezalet işte.kızlar vardı stantda sordum nerde hemen arkamdaki yeri görmemişim az geç kalsammm, gerçi kendime rezil oldum yaaaa kim bile kim anlayaa :(

    Geçen ay olan kpss sınavında rahat olmaya çalıştım.kuzenle aynı binada girdik. sınavdan önce wc yi buldum; tedbir. hemen sınıfımın karşısında olması büyük şans:) sınıfa girdim, adımı falan yazdım sınava az var aklımda "wcye gitsem, gitmesem" 4 dk kaldı hadi gideyim dedim.biraz bişi yaptım fazla beklemiyim dedim.gittim sınav başlamış ama sınavda rahattım şükür. üstümdeki etkisini bir hayli attım gibi. ama hala dışarı çıkarken son dakka wc ye girip çıkıyorum. şu otobüs olayını denemem lazım ama nasıl.

    Bu sanırım arada şiddetlenip, arada sinen bir rahatsızlık.ben mesela et, özellikle kırmızı et yedim mi bu olacak diye korkup şartlıyorum kendimi.5 yıldır köfte harici yılda 4-5 kere kırmızı et yiyen bir insanım.ama dışarda ne yer ne içersem bu olaccakmış gibi geliyor, bir şey yemeğe içmeye gerek bile yok aslında, aklımda ve karnımda bu kancayla dolaşıyorum.ben nasıl aktif ve sosyal olayım. ama olacağım, yeneceğim bu hissi inanıyorum. ;)

    Benim gibi olan herkese geçmiş olsun, Allah yar ve yardımcımız olsun.




  • Bendede bu sorun vardı sonradan s.çma olayını düzenli yapmaya başladım her sabah 8de 2 hafta içinde düzeldim.
  • meteospasmyl ve debridat kullanın yüzde 80 azalacak
  • Maalesef bende 5 yildir bu hastalikla ugrasiyorum.yediklerinize cok dikkat edin.yediginiz seyin size dokunup dokunmadigini bu aciyi cekerek anlayacaksiniz.ben kiymadan,cigkofteden,kizartmadan,aci sostan uzak duruyorum.evet cok kotu bir hastalik.birazdan 10 saatlik bir otobus yolculuguna cikacagim napacagim bilmiyorum..
    Eskiden cok kotuydum okula gidemiyordum gittigimde izin alip geri geliyordum.devamsizligim cok fazlaydi.ama bu yil genede cok rahatladim eskiye gore.iste bugun yolculuga cikacagim icin agrimaya basladi karnim gene..bu hastalikla savasan arkadaslara tavsiyem gastroentolojiye gidin kolonoskopi,endoskopi yaptirin.belkide sizdeki baska bir hastalikdir.ben kolonoskopi,endoskopi ve diger tum tahlilleri verdim.ibs cikti.doktorum yemekten once meteospasmly ve spasmomen,yemekten sonra Lomotil diye bir ilac verdi.Lomotili belki duymayanlar vardir aranizda,eger gercekten ibs hastasiysaniz kesinlikle kullanin faydasini goreceksiniz.ibsnin iki cesidi var,ishal seklinde olan ve kabiz seklinde olan.ben ishal seklinde olana yakalandim.. Lomotil duzenleyici ve bagirsaktaki fazla sulanmayi durduran bir ilac.ve bu ilacin fiyati 2 lira :) ama recetelidoktorunuzla gorusun arkadaslar,bu hastalik yuzunden hayatinizi mahvetmeyin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • .................................



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elvis-Presley -- 11 Şubat 2020; 11:49:47 >
  • çok zor bi hastalık ama tedavisi kafaya takmamakla oluyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaplan261 -- 28 Aralık 2012; 19:56:00 >
  • Bu hastalık çok nadirdir sanıyordum ama forumda okuduklarımdan sonra tek şanssız ben değilmişim demekki. Arkadaşlar bende de bu tuvalet problemi var, mesela evde ortam rahat istediğim zaman tuvalete gidebilirim ya kabız gibiyim resmen, ne zaman dışarı çıksam bişeyler yesem hemen aklıma gelir acaba yediğim şey dokunur mu bağırsaklarıma, tuvaletim gelirse ne yaparım diye ki bu tür heyecanlandığım durumlarda mutlaka gelir. Artık bir yere giderken hep kakam gelirse tuvalete gidebilirmiyim diye acil durumda ulaşabilceğim yerleri seçiyorum. Otobüsle köprüyü geçmiyorum mutlaka metrobüs kullanıyorum veya deniz yolunu kullanıyorum. Dışarda sıçmadığım vapur, motor, restaurant, cami, cafe kalmamıştır. Geçen yıl anafranil kullanmaya başlamıştım ve çok iyi gelmişti ancak şimdi yine şikayetler var galiba ilaca alıştı bünyem ve dünden itibaren Atarax kullanmaya başladım psikiyatristin kontrolünde, Allah herkese acil şifalar versin, kız arkadaşım var gezmeyi çok sever, böyle bir rahatsızlığımın olduğundan bahsettim ama detaya hiç girmedim, girsem belki de bu sebeple ayrılacağız. Çok zor durum arkadaşlar




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TargetMan

    Bu hastalık çok nadirdir sanıyordum ama forumda okuduklarımdan sonra tek şanssız ben değilmişim demekki. Arkadaşlar bende de bu tuvalet problemi var, mesela evde ortam rahat istediğim zaman tuvalete gidebilirim ya kabız gibiyim resmen, ne zaman dışarı çıksam bişeyler yesem hemen aklıma gelir acaba yediğim şey dokunur mu bağırsaklarıma, tuvaletim gelirse ne yaparım diye ki bu tür heyecanlandığım durumlarda mutlaka gelir. Artık bir yere giderken hep kakam gelirse tuvalete gidebilirmiyim diye acil durumda ulaşabilceğim yerleri seçiyorum. Otobüsle köprüyü geçmiyorum mutlaka metrobüs kullanıyorum veya deniz yolunu kullanıyorum. Dışarda sıçmadığım vapur, motor, restaurant, cami, cafe kalmamıştır. Geçen yıl anafranil kullanmaya başlamıştım ve çok iyi gelmişti ancak şimdi yine şikayetler var galiba ilaca alıştı bünyem ve dünden itibaren Atarax kullanmaya başladım psikiyatristin kontrolünde, Allah herkese acil şifalar versin, kız arkadaşım var gezmeyi çok sever, böyle bir rahatsızlığımın olduğundan bahsettim ama detaya hiç girmedim, girsem belki de bu sebeple ayrılacağız. Çok zor durum arkadaşlar

    Evet bu ilaçta gerçekten böyle birşey söz konusu,iyi gelen ilaç bir süre sonra vucuda alışıyor ve sorunlar devam ediyor.geçmiş olsun.
    Bu hastalık dısında benim başka şikayetlerimde var acaba sizdede var mı ?
    *Uykuya doyamamak
    *sürekli yorgunluk hissi,baş ağrısı




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hk@n

    quote:

    Orijinalden alıntı: TargetMan

    Bu hastalık çok nadirdir sanıyordum ama forumda okuduklarımdan sonra tek şanssız ben değilmişim demekki. Arkadaşlar bende de bu tuvalet problemi var, mesela evde ortam rahat istediğim zaman tuvalete gidebilirim ya kabız gibiyim resmen, ne zaman dışarı çıksam bişeyler yesem hemen aklıma gelir acaba yediğim şey dokunur mu bağırsaklarıma, tuvaletim gelirse ne yaparım diye ki bu tür heyecanlandığım durumlarda mutlaka gelir. Artık bir yere giderken hep kakam gelirse tuvalete gidebilirmiyim diye acil durumda ulaşabilceğim yerleri seçiyorum. Otobüsle köprüyü geçmiyorum mutlaka metrobüs kullanıyorum veya deniz yolunu kullanıyorum. Dışarda sıçmadığım vapur, motor, restaurant, cami, cafe kalmamıştır. Geçen yıl anafranil kullanmaya başlamıştım ve çok iyi gelmişti ancak şimdi yine şikayetler var galiba ilaca alıştı bünyem ve dünden itibaren Atarax kullanmaya başladım psikiyatristin kontrolünde, Allah herkese acil şifalar versin, kız arkadaşım var gezmeyi çok sever, böyle bir rahatsızlığımın olduğundan bahsettim ama detaya hiç girmedim, girsem belki de bu sebeple ayrılacağız. Çok zor durum arkadaşlar

    Evet bu ilaçta gerçekten böyle birşey söz konusu,iyi gelen ilaç bir süre sonra vucuda alışıyor ve sorunlar devam ediyor.geçmiş olsun.
    Bu hastalık dısında benim başka şikayetlerimde var acaba sizdede var mı ?
    *Uykuya doyamamak
    *sürekli yorgunluk hissi,baş ağrısı

    Uykuya doyamama ve yorgunluk problemi var bende de. Çok çabuk yoruluyorum, dersten çıkıp eve gelince direk uyuyasım geliyor, 8 saatin altında uyursam huzursuz gergin oluyorum o gün ve eve gelir gelmez 1-2 saat uyurum mutlaka.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TargetMan

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hk@n

    quote:

    Orijinalden alıntı: TargetMan

    Bu hastalık çok nadirdir sanıyordum ama forumda okuduklarımdan sonra tek şanssız ben değilmişim demekki. Arkadaşlar bende de bu tuvalet problemi var, mesela evde ortam rahat istediğim zaman tuvalete gidebilirim ya kabız gibiyim resmen, ne zaman dışarı çıksam bişeyler yesem hemen aklıma gelir acaba yediğim şey dokunur mu bağırsaklarıma, tuvaletim gelirse ne yaparım diye ki bu tür heyecanlandığım durumlarda mutlaka gelir. Artık bir yere giderken hep kakam gelirse tuvalete gidebilirmiyim diye acil durumda ulaşabilceğim yerleri seçiyorum. Otobüsle köprüyü geçmiyorum mutlaka metrobüs kullanıyorum veya deniz yolunu kullanıyorum. Dışarda sıçmadığım vapur, motor, restaurant, cami, cafe kalmamıştır. Geçen yıl anafranil kullanmaya başlamıştım ve çok iyi gelmişti ancak şimdi yine şikayetler var galiba ilaca alıştı bünyem ve dünden itibaren Atarax kullanmaya başladım psikiyatristin kontrolünde, Allah herkese acil şifalar versin, kız arkadaşım var gezmeyi çok sever, böyle bir rahatsızlığımın olduğundan bahsettim ama detaya hiç girmedim, girsem belki de bu sebeple ayrılacağız. Çok zor durum arkadaşlar

    Evet bu ilaçta gerçekten böyle birşey söz konusu,iyi gelen ilaç bir süre sonra vucuda alışıyor ve sorunlar devam ediyor.geçmiş olsun.
    Bu hastalık dısında benim başka şikayetlerimde var acaba sizdede var mı ?
    *Uykuya doyamamak
    *sürekli yorgunluk hissi,baş ağrısı

    Uykuya doyamama ve yorgunluk problemi var bende de. Çok çabuk yoruluyorum, dersten çıkıp eve gelince direk uyuyasım geliyor, 8 saatin altında uyursam huzursuz gergin oluyorum o gün ve eve gelir gelmez 1-2 saat uyurum mutlaka.


    Keşke bu hastalığın kesin çözümü olsa..Bu hastalık yaşam kalitesini düşürüyor,ölmek istiyorum bazenleri.Allah hepimizin yardımcısı olsun.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hk@n

    quote:

    Orijinalden alıntı: TargetMan

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hk@n

    quote:

    Orijinalden alıntı: TargetMan

    Bu hastalık çok nadirdir sanıyordum ama forumda okuduklarımdan sonra tek şanssız ben değilmişim demekki. Arkadaşlar bende de bu tuvalet problemi var, mesela evde ortam rahat istediğim zaman tuvalete gidebilirim ya kabız gibiyim resmen, ne zaman dışarı çıksam bişeyler yesem hemen aklıma gelir acaba yediğim şey dokunur mu bağırsaklarıma, tuvaletim gelirse ne yaparım diye ki bu tür heyecanlandığım durumlarda mutlaka gelir. Artık bir yere giderken hep kakam gelirse tuvalete gidebilirmiyim diye acil durumda ulaşabilceğim yerleri seçiyorum. Otobüsle köprüyü geçmiyorum mutlaka metrobüs kullanıyorum veya deniz yolunu kullanıyorum. Dışarda sıçmadığım vapur, motor, restaurant, cami, cafe kalmamıştır. Geçen yıl anafranil kullanmaya başlamıştım ve çok iyi gelmişti ancak şimdi yine şikayetler var galiba ilaca alıştı bünyem ve dünden itibaren Atarax kullanmaya başladım psikiyatristin kontrolünde, Allah herkese acil şifalar versin, kız arkadaşım var gezmeyi çok sever, böyle bir rahatsızlığımın olduğundan bahsettim ama detaya hiç girmedim, girsem belki de bu sebeple ayrılacağız. Çok zor durum arkadaşlar

    Evet bu ilaçta gerçekten böyle birşey söz konusu,iyi gelen ilaç bir süre sonra vucuda alışıyor ve sorunlar devam ediyor.geçmiş olsun.
    Bu hastalık dısında benim başka şikayetlerimde var acaba sizdede var mı ?
    *Uykuya doyamamak
    *sürekli yorgunluk hissi,baş ağrısı

    Uykuya doyamama ve yorgunluk problemi var bende de. Çok çabuk yoruluyorum, dersten çıkıp eve gelince direk uyuyasım geliyor, 8 saatin altında uyursam huzursuz gergin oluyorum o gün ve eve gelir gelmez 1-2 saat uyurum mutlaka.


    Keşke bu hastalığın kesin çözümü olsa..Bu hastalık yaşam kalitesini düşürüyor,ölmek istiyorum bazenleri.Allah hepimizin yardımcısı olsun.

    Bir şekilde kendimize uygun tedaviyi bulmaya çalışıp bu hastalıkla yaşamayı öğreneceğiz. Ben yarın debridat ve normix kullanımına başlayacağım. Zaten Atarax alıyorum şu an günde 1 tablet 25 mg. Bakalım sonuç ne olacak




  • Arkadaşlar bende sayenizde yanlız olmadığımı öğrendim. Bu illet hastalık 17-18 yaşlarımda başladı, şimdi 21 yaşındayım. Sabah kahvaltımı edip tuvalet ihtiyacımı gidermeme ragmen sürekli tuvaletim varmış gibi hissederdim. Bu olay genelde otobus, metro vs. Toplu taşıma araçlarını kullandığım zaman olurdu. Asıl en berbat olanı ise dersanemdeki deneme sınavlarıydı. yanıma, çevreme yakın arkadaşlarım otursun diye dua ederdim. Sınıftaki sessizlik ile karnımın sol tarafında hareketlenme başlar(gaz hareketi gibi) garip sesler çıkarırdı. Hatta sınıfta buna gülenler bile oluyordu. Sınava falan konsantre olamıyordum. Doktora gittiğimde proton pompası inhibitörü falan yazdı ama nafile... şimdi ise üniversitedeyim okulum evime çok yakın bu yüzden biraz daha rahatım ama bu illet geçmiş değil. Ailem ankarada ve yaptığım 12 saatlik otobüs yolculuğu bana resmen işkence oluyor. Allah hepimize şifa versin. İnşallah bu illetin bir çaresi bulunur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.