Şimdi Ara

Oda termostatı, Yalıtım, Tanımlar ve diğer Tasarruf önerileri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6.977
Cevap
143
Favori
503.954
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • TASARRUFLU ISINMANIN YOLLARI VE REV17 BASİT KULLANIM KILAVUZU EKLENMİŞTİR


    SİEMENS REV24 RF KABLOSUZ KULLANMA KILAVUZULİNK
    SİEMENS REV24 KABLOLU KULLANMA KILAVUZU (REV17 ile aynıdır)LİNK

    Kombide tasarruf amacıyla uygulanabilecek önlemler, tanımlar ve uygun önerilerin bu başlık altında toplanması düşünülmektedir. Böylece ilgilenen her arkadaşımızın başvuracağı bir kaynak olacaktır. Oda termostatı, termostatik vana, ısı levhaları, yalıtım konusunda danışmak isteyen, fikirleri olanlar da buraya yazabilir. Zaman içinde buraya sizlerin de katkısıyla birçok bilgi aktarılmaya çalışılacaktır. Tabi bu bir süre alacaktır. Başlangıç olması nedeniyle modülasyon, oda termostatı konusunu buraya aktardım. Diğer arkadaşlarımızın da katkılarını bekliyorum.
    Bu modülasyon olayı; yabancı kökenli, anlaşılması ilk etapta güç bir kelime olduğu için çok abartılıyor. Önce modülasyonun tanımı ile başlayalım: modülasyon, kombinin alev boyunu, dolayısıyla kombinin yanması için gerekli hava ve gaz karışımını ayarlayarak o andaki ısı ihtiyacı kadar ısı üretmesi, böylece yakıttan ve kombi ömründen tasarruf sağlaması olarak tanımlanır.
    Bu yabancı terim yüzünden, oda termostatıyla kullanılmayan hiçbir kombi modülasyon yapmaz diye düşünülüyor. Peki o zaman bu kombiler neden "modülasyonlu" özelliği ile satılıyor? Yada satışa sunulurken "sadece oda termostatı ile modülasyon yapar" deniyor mu? Hatta normal oda termostatları da bu nedenle modülasyon yaptırmaz sanılıyor. Sizin gibi "modülasyonsuz oda termostatının tasarrufa faydası yok" diye düşünenler çoğunlukta. Bunun doğru olmadığını 3 aşamada anlatmaya çalışayım.
    1-Oda termostatı olmayan kombide modülasyon: Oda termostatı olmayan kombiyi düşünün. Kombi ısısını 50 dereceye ayarladınız. 36 derecede önce alev boyutu yüksek şekilde kombi çalıştı. 50 dereceye yaklaşırken örneğin 45-46 derecede kombi MODÜLASYON YAPARAK alev boyutunu kısar. Yavaşça 50 dereceye ulaştırır. 50 derecede kombi kendini kapatır ve devir daimle kombi suyu sıcaklığı 36 dereceye ininceye kadar çalışmaz. Sonra tekrar aynı işlem başlar. Buna, kombinin ayarladığımız azami ısısına duyarlı MODÜLASYON diyebiliriz.
    2- Modülasyonsuz oda termostatında modülasyon: Kombi ısısını 50 dereceye, oda termostatını 22 dereceye ayarladınız. 36 derecede önce alev boyutu yüksek şekilde kombi çalıştı. 50 dereceye yaklaşırken örneğin 45-46 derecede kombi MODÜLASYON YAPARAK alev boyutunu kısar. Yavaşça 50 dereceye ulaştırır. 50 derecede kombi kendini kapatır ve devir daimle kombi suyu sıcaklığı 36 dereceye ininceye kadar çalışmaz. Sonra tekrar aynı işlem başlar. Böylece yoğuşmalı kombilerde 50 derece geçilmediği için tasarruf sağlanmaya devam edilir. Oda ısısı 22,5 dereceye geldiğinde kombiyi tamamen kapatır ve 21,5 dereceye ininceye kadar çalıştırmaz.
    3- Modülasyonlu oda termostatı ile çalıştırılan kombide modülasyon: Kombi ısısını 65 dereceye, oda termostatını da 22 dereceye ayarladınız. Dış ısı ise bugünler gibi çok düşük değil. Oda termostatı, bu ısılarda kombi ısısını genelde 50 derecenin üzerine çıkarmaz. Yoğuşmalı ise azami tasarruf sağlatır. Yukarda anlattığımızdan extra farkı budur.
    1. durum (oda termostatı olmayan kombi) ile 3. DURUM(MODÜLASYONLU ODA TERMOSTATI OLAN KOMBİ) ve 2. DURUM (MODÜLASYONSUZ ODA TERMOSTATI olan kombi) arasındaki fark şudur: Gündüz en yüksek ısının +8 derece, gece en düşük ısının -3 derece olduğu bir kenti ele alalım:
    1. durumda kombi kendi suyunun sıcaklığına göre sürekli çalışacaktır. Böylece gündüz saatlerinde iç ısı 28-29 dereceye çıksa da kombi kapanmayacak, çalışmaya devam edecektir. Gece ev ısısının +18 dereceye düşmesine engel olamayacaktır. Böylece gündüz gereksiz yakıt kullanımının önüne geçilemeyecektir. Gündüz yakıt kaybının bir bölümünü gece ısısının arttırmasında kullanamayacaktır.
    3. durum (Modülasyonlu) ve 2. durum (Modülasyonsuz) oda termostatı kullanımı arasındaki tek fark; kombi ısısını 65-70 dereceye ayarlasanız da oda ısısı çok düşmedikçe (yada varsa dış ısı sensörüne göre dış ısı çok düşmedikçe) bu ısılara çıkarmamasıdır.
    Modülasyonsuz oda termostatı kullanımında 50 dereceye ayarlayıp, oda ısısı 10 saat civarında istenilen 22 dereceye gelmediği çok soğuk günlerde 55-60'a (bir zahmet manuel) çıkararak aynı oranda tasarrufu sağlamanız mümkündür.
    Sonuç olarak; oda termostatı olmadan bir kombi düşünülemez. Kombi fiyatını değerlendirirken, mutlaka oda termostatı fiyatını ekleyip ona göre sıralama yapın. Aksi halde ucuz sandığınız kombi pahalı görünenden daha fazlaya gelebilir. Örneğin kalitesi ve fiyatı uygun ECA premix'deki çok yüksek oda termostatı fiyatı (500 TL yi bulanı var)nedeniyle diğer pahalı markalar arasındaki fark kapanmaktadır. Önceleri gereksiz gibi gelen termostat, yakıt tasarrufu ve sağlığa yararı nedeniyle mutlaka ön plana çıkacaktır.
    Örneğin bahar geçiş dönemlerinde gündüzleri gerekmeyen kombi, geç saatlerdeki ısı düşmesi ile kendiliğinden çalışmalıdır. Bunun insan sağlığı için gerekliliği tartışılmazdır. Özellikle çocuklu evlerde, gerektiğinde yanmayan veya fazla yanan kombi hastalıklara yol açar. Madem gelişmiş kombiler alıyor ve kullanıyoruz, önemli olan amaç iç ısının stabil tutulması olmalıdır.
    Bana göre, termostatik vana (kombi.com da tanesi 25 TL) çok katlı yada çok büyük ev olmadıkça çok zorunlu değildir. Sadece oturulan oda ve güneş alan misafir odalarına (en fazla 2 adet) konulmasında yarar olabilir. Yaşam odası ve güneş alan kullanılmayan odalar istenildiğinden fazla sıcak olacağından, yaşam odasındaki oda termostatı diğer odalara göre fazla sıcak görünecek ve kombi kendini çabuk kapatacaktır. Az kullanılan güneş alan odalarda ise gereksiz ısı kaybına yol açılacaktır. Termostatik vana bu sakıncaları önler. Ben, az kullandığım ve güneş alan misafir odasının vanasını tam kapatıp 1 tur açarak bunu halletmeye çalışıyorum. Ancak bu uygulamayı(normal vanadan kısma) oda termostatı olan yaşam odasında yapmamalısınız.
    Termostatik vana, sadece oda termostatı olan yaşam odasına kullanışlı olabilir. Oda termostatı yaşam odasında değilse, örneğin koridorda,çocuk odasında yada yatak odasında ise bence gerekli değildir.
    TASARRUFLU ISINMANIN YOLLARI


    Birçok arkadaşa çeşitli amaçlarla verdiğim cevapların bir arada olması için bir toparlama yaptım. Eklemelerle iyi bir kılavuz olduğunu düşünüyorum. Aklıma geldikçe yeni maddeler eklerim. Sizler de katkıda bulunun.
    Yalıtımın önemini hepimiz biliyoruz. Çatı ve zeminden yaklaşık % 15'er, duvardan % 13, pencereden ise hepsinden fazla % 37 lik ısı kaybı tahmin edilmektedir. O zaman dış duvarlar dışında yapabileceklerimiz de var.

    http://www.poldeko.com.tr/dokuman/yalitim-ansiklopedisi/isi-yalitimi-univ-raporu.pdf
    http://www.grupcam.com.tr/index.php?p=1252&l=1

    Hepinize kolay gelsin.

    1- Önce yalıtımın iyi olması gerekir. Dış yalıtım belli koşullara (çoğunluk onayına) bağlı olduğundan içten yapılacaklara önem vermeliyiz.

    a) Pencere doğramalarının duvar ile birleştiği ve cam ile doğramanın birleştiği kısma dıştan ve içten ince şeffaf silikon çekilmesi,

    b) Pencerelere ve kapılara (balkon ve dış kapı) kaliteli kauçuk bant çekilmesi,

    http://www.renksan.com.tr/tr/tr6303.htm

    c) petek arkalarına İzopan ısı yansıtıcı,
    http://www.koctas.com.tr/product/Izopan-Radyator-Arkaligi/1819-3605/

    d) son kat ise çatıya (varsa bile) 2. kat cam yünü yada biraz paranız varsa cam yününün altına beton kısmına taş yünü serilmesi,
    http://www.koctas.com.tr/izolasyon-malzemeleri/izocam-cati-siltesi-tip-400-folyolu/6177-10970/
    http://www.koctas.com.tr/izolasyon-malzemeleri/izocam-tas-yunu-ara-bolme-levhasi/2848-5641/

    e) Zemin yada 1. kat ise ciddi yalıtım güç olacağından tabana pvc yada halı kaplatılması,
    http://www.koctas.com.tr/pvc-yer-dosemeleri-reyonu-urunleri_99/#all

    f) iç duvarların önemli bölümünü etkiliyorsa, balkonların cam balkonla kapanması,
    http://www.kayasehirdusakabin.com/cam-balkon.html

    Son madde hariç hepsi düşük maliyetli ve uzun ömürlü önlemlerdir.

    2- Kombiye uygun, mutlaka saat-gün-haftalık programlı, olabildiğince hassas (en azından -+ 0,5 derece) oda termostatı kullanmalıyız. Çok katlı evlerde kablosuz olabilir.

    3- Kullanılmayan yada oransal sıcak olan bölümlerdeki peteklere termo vana takmalıyız. Odalar arası ısı yalıtımı olmadığından, sarfiyatı az azaltmak uğruna konforu yok etmemek için hiç bir peteği tamamen kapatmamalıyız. Sessiz ve sorunsuz Siemens olabilir.

    4- Evi havalandırırken pencereleri ardına kadar tam açıp 10-15 dakika içinde tamamen kapatmalıyız. Pencereleri az açıp uzun süre havalandırmak kış için uygun değildir.

    5- Kombiyi açık balkona monte ettirmeyiniz. sarfiyatı önemli ölçüde (% 10-15 gibi) arttıran faktördür. Mecburi ise balkon kapama + dolap yaptırınız. Dışarda kalan kombi borularını yalıtım malzemesi ile sardırınız.

    6- Kombi tesisatını en azından 5 yılda 1 kez su ve vakumla temizletiniz. Kimyasal kullandırmayınız.

    7- Kombiyi yılda 1 bakımını yaptırınız. Becerikli iseniz siz yapınız. Elektrik süpürgesi ile yanma odasını temizleyip kalıntıları yok edebiliyorsanız ve problemi yok ise olabilir. Kışa girerken ilk çalıştırmada 60 derecede 10-15 dakika yakın, tüm petekler açıkken kontrol edin. Hepsine sıcaklık gidiyorsa tesisatta sorun yok demektir. Bazılarında ılıklık varsa o zaman kirlilik yada ters bağlantıdan şüphelenilebilir.

    8- Ayrıca dönüş suyu filtresini (ve soğuk su giriş filtresini) yılda 1 kez temizletiniz yada öğrenip temizleyiniz. Bina yeni ise ilk yıl 2-3 kez olabilir. Kombi çalışıyor ve sıcak su üretiyor ama peteklere gitmiyorsa ilk basit iş dönüş suyu filtresini temizlemektir. Buna rağmen çözülmezse üç yollu vana sıkışması olabilir. Bunu tamirciye bırakın.

    9- Yeni kombi alırken mutlaka (premix yada condense) yoğuşmalı, şikayet sitelerinde ve özellikle çevrenizde fazla şikayet almayan, yakın çevrenizde alanların memnun oldukları servisi olan, arızaya anında müdahale eden, garantisi pamuk ipliğine bağlı olmayan, sadece kağıt üzerinde değil uygulamada da az yakan, sessiz, SEDBUK verimliliği iyi (A yada B) düzeyde olan kombileri seçin. Kombileri seçerken oda termostatı dahil fiyatlarını kıyaslayın. Ucuz görünenler pahalıya mal olabilir. Yoğuşmalı kombi + oda termostatı ile tasarruf % 25 i geçecektir.

    10- Yeni tesisat yaptırıyorsanız tesisat boruları mutlaka oksijen bariyerli olsun. Bunun amacı; tesisata oksijen geçirimini azaltmak, kireç-pas oluşmasını önleyerek kombi ve tesisatın uzun ömürlü olmasını ve daha az sarfiyatla ısınmayı sağlamaktır. Dizayn, Fırat, Kalde, Sanica olabilir.

    11- Radyatör seçiminde titiz olun. Özellikle garantisi belli şartlara bağlı olanları almayın. Şikayet sitelerinde buna benzer sıkıntı yaşayanlar var, inceleyin. Demirdöküm Plus, Demirdöküm 33mm hatveli, Alurad vs olabilir. Bunlarda 10 yıl garantili geniş hatveli ve ucuz olanları tercih edin. Geniş hatveli radyatörlerdeki verim çok daha yüksek olacaktır. Garantisi problem olan ürünlerden uzak durun.

    SİEMENS REV 17 ODA TERMOSTATI AYARLAMA KILAVUZU (basit anlatımla)


    1- Altta RUN konumunda olan düğmeyi en sola doğru (her bölümde tık sesi gelir) yavaşça çekin. En sola dayansın.
    2- Bu bölümde saati +- tuşlarına basarak ayarlayın. Sonra 1 tık sağa çekin.
    3- Bu bölümde tarihi ayarlayın. 1 tık sağa çekin.
    4- Bu bölümde sağ üstte 12345 yada 67 günler yanar, söner. Önce 12345 seçip 1 tık sağa çekin.
    5- Bu bölümde, günü kaça ayırmak istediğiniz belirir.-+ ya basarak "nnn" 3 devreyi seçin. 3 evre siyahla belirgin şekilde yanıp sönecektir. 1 tık sağa çekin.
    6- Bu bölümde gün içinde ilk zaman diliminin ne zaman başlayacağını -+ ile ayarlayın. Kaçta yanıp sönerse sönsün istediğiniz saate getirebilirsiniz. Örneğin sabah 06.00 yapın. 1 tık sağa çekin. Bu bölümde kaç derecede yanmasını istediğinizi girin. Örneğin 23,2 dereceyi girdiğinizde 23 de çalışmaya başlar. 1 tık sağa çekin. Bu bölümde ilk zaman diliminin ne zaman biteceğini ayarlayın. Örneğin 09.00 gibi. 1 tık sağa çekin.
    7- Yukardaki maddede benzer şekilde 2. zaman diliminin saat başlama, derece ve bitiş ayarlarını yapın. 1 tık sağa çekin.
    8- 6 ve 7 de anlatıldığı gibi 3. zaman diliminin saat-derece ayarlarını yapın. 1 tık sağa çekin.
    9- Bu bölümde tasarruf modunun ısısını belirleyin örneğin 22,4 gibi.
    10- Bundan sonra uzun tatile gitme modunu geçip RUN a getirin.
    11- ÖNEMLİ: 67 günler hafta sonu ve farklı olduğu için aynı ayarları yapmalısınız. Ancak zaman dilimlerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

    ÇOK ÖNEMLİ NOT: Oda termostatının arkasında uzman ayarları için düğmeler vardır. Arkadaki küçük kapağı tırnağınızla kaldırın. 1234567 tırnakları vardır ve hepsi aşağıdadır. Bunlardan 4 ve 5 i yukarı kaldırıp yuva içindeki siyah reset düğmesine 3 saniye basın. Bu şekilde oda termostatının evi kullanma alışkanlığını öğrenme fonksiyonu devreye girmektedir. Bu size ne sağlar; örneğin gündüz evi havalandırdığınızda (pencereleri az açıp 1-2 saat açık bırakma yerine ardına kadar açıp 10-15 dakikada havalandırmalısınız) o dönemde geçici ısı değişikliğini öğrenir, hemen kombiyi yakmaz

    Isı hasssiyetini 0,1 dereceye indirmek yada 0,2 veya 0,5 dereceye çıkarmak için (fab. ayarı 0,2 dir), oda termostatını düz yumuşak zemine koyup -+ tuşlarına aynı anda 3-5 saniye basın, ekran yanıp sönmeye başladığında 2 ve 5 numaralı tuşlara aynı anda 3-5 saniye basın ve 5 numaralı tuşu bırakın. 3 saniye sonra 2 numaralı tuşu da bırakın. Ekrana dil gelir. Türkçe ise 5 numaralı tuşla onaylayın bir sonraki hassasiyet bölümüne geçin. 0,2 yanıp söner. - ye basıp 0,1 e indirin ve 5 numaralı tuşla onaylayın. Tamamen uzman kurulumdan çıkmak için 2 tuşuna basın. Normale döner. Diğer bölümlerle oynamayın. Isı algılamasını falan değiştirirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sserin -- 21 Ocak 2013; 3:56:38 >







  • ben de seneye inş tüm petekleri değiştiricem. bu sene geçti artık. anlamadığım şey neden bu kadar yanlış hesaplama yapılıyor. forumda onlarca arkadaş kendi hesaplama ve imkanlarıyla daha çok ısınıyorlar ve daha az fatura ödüyorlar. Buradan şu sonuç çıkıyor; müteahhitler maliyetleri düşürmek adına hep küçük petek takıyorlar. halbuki 5mt toplam petek boyu ile 10 mt petek boyu arasında max. 500-750 tl arası fark var. adam gibi iş yapıp hayır duası alacaklarına berbat iş yapıp beddua alıyorlar...
    sevgili yayamas
    55 de çalıştırırsın yanma verimli olur ama fazla gaz tüketirsin ev sıcak olur. Çünkü termostat ile kombi dizginlenmemiş olur.
    40 da yakarsın gazı verimsiz yakarsın tüketim az olur ama ısınamazsın.

    Kendin deneyerek bulacaksın.
    Termostatsız kombiyle devamlı haşır neşir olman lazım. Kanki olursan kontrol altında tutarsın. Ya da işi termostata bırakırsın o senin yerine günde 1440 kez kombinle kanki olur.
    Anladın sen.
  • Kombi alırken uygun fiyat değerlendirmesi konusunda dikkat edilecek nokta:
    Gelişmiş yeni sistem bir kombi almaya karar verdiniz. Problem çıkarması, satış sonrası desteği, servis vb konularda değerlendirdiniz. 2-3 modelde karar kıldınız. Sıra fiyatının uygun olup olmadığı konusuna geldi. Yeni kombi alanlar, yeni nesil kombilerin olmazsa olmaz parçası oda termostatını başta almasalar da ilk fırsatta değerlendireceklerdir. Ancak bazılarımız "denizi geçtik, dere önemli değil" diyebilirler. Bunda yanılıyor olabilirsiniz.
    Örneğin premix yoğuşmalılar içinde, tanınmış bir marka-modeli en uygun 1.600 TL ye buldunuz. Bir başka tanınmış marka-model ise 1.750 TL. Aradaki 150 fark (ben dahil) birçok kişi için eşit şartlardaki tercihte önemli olabilir. Gönlü diğer pahalı marka modelden yana olsa da, tercihini uygun fiyatlı olandan yana kullanabilir. Oysa ki oda termostatları fiyatlarıyla birlikte değerlendirildiğinde sonuç tam tersi olabilir. Buna özellikle dikkat etmenizi öneririm.
    x marka model fiyatı 1.600 + kablolu dijital oda termostatı fiyatı 300 TL = 1.900 TL
    y marka model fiyatı 1.750 + kablolu dijital oda termostatı fiyatı 130 TL = 1.880 TL


    "Eşit teknolojiye sahip kombiler içinde uygun olanı aldım" derken aslında daha pahalıya aldığınızı öğrenebilirsiniz.

    Hatta bazı yeni nesil kombileri değerlendirirken modülasyonlu oda termostatı ile kullanıma uygun olup olmadığını mutlaka baştan öğrenin. Sonradan hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Örneğin yeni nesil Demirdöküm Nitromix premix yoğuşmalı modellerinde "oda termostatı ile kullanıma uygun olduğuna" dair net açıklama göremedim. Oysa ki aynı zamanda çıkarılan yeni nesil DD Nepto (konvansiyonel hermetik)modelinde, Firmaca "oda termostatı ile kullanıma uygun" olduğuna dair net açıklama yapılmış. Bu konuyu doğrudan Demirdöküm Firmasına e mail yada telefon yoluyla sorarak teyit etmeden karar vermeyiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sserin -- 19 Şubat 2011; 13:58:48 >




  • mükemmel konular ve düzenli açıklamalar devamını bekliyoruz
  • Üstat eline saglık güzel çalışma olmuş.
  • Sağolunuz, sizlerden de kısa, anlaşılır ve uygulanabilir katkılar bekliyoruz. Bu bölümden amacım; anlaşılamayan terimleri bizlerin anlayabileceği tarzda kısaca açıklamak ve öneri isteyenlere (bankacı olduğum için satış kaygımız olmadan) dilimiz döndüğünce uygulanabilir basit öneriler sunmaktır.
    Çok teknik çalışmalara mümkün olduğunca yer vermemeye çalışacağım. Mecbur kaldığımda ise mutlaka kısaca özet yapıp, denenmiş olanların sağlayacağı faydayı açıklamaya çalışacağım.
    Burada sade vatandaşın ilgilendiği konu;
    1- Bu terim nedir? Nasıl uygulanabilir?
    2- Bana sağlayacağı fayda nedir?
    3- Yaklaşık maliyeti nedir?

    Bunlara cevap vermeye çalışacağız hep birlikte.
    İnternette geziniyorum, tasarruf-yalıtım konusunda atan atana. Hepsi bir takım fabrika yada laboratuvar çalışmasına dayanıyor gibi. Ama uygulamada aynı sonucu sağlamak zor. Bu abartılı yalıtım ve tasarruf oranlarına inanan arkadaşlarımız basit işlemlere tonlarca para verip istediği faydayı sağlayamıyor. Bunu kısmen önleyebilirsek ne mutlu bize.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sserin -- 19 Şubat 2011; 15:06:04 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sserin

    Sağolunuz, sizlerden de kısa, anlaşılır ve uygulanabilir katkılar bekliyoruz. Bu bölümden amacım; anlaşılamayan terimleri bizlerin anlayabileceği tarzda kısaca açıklamak ve öneri isteyenlere (bankacı olduğum için satış kaygımız olmadan) dilimiz döndüğünce uygulanabilir basit öneriler sunmaktır.
    Çok teknik çalışmalara mümkün olduğunca yer vermemeye çalışacağım. Mecbur kaldığımda ise mutlaka kısaca özet yapıp, denenmiş olanların sağlayacağı faydayı açıklamaya çalışacağım.
    Burada sade vatandaşın ilgilendiği konu;
    1- Bu terim nedir? Nasıl uygulanabilir?
    2- Bana sağlayacağı fayda nedir?
    3- Yaklaşık maliyeti nedir?

    Bunlara cevap vermeye çalışacağız hep birlikte.
    İnternette geziniyorum, tasarruf-yalıtım konusunda atan atana. Hepsi bir takım fabrika yada laboratuvar çalışmasına dayanıyor gibi. Ama uygulamada aynı sonucu sağlamak zor. Bu abartılı yalıtım ve tasarruf oranlarına inanan arkadaşlarımız basit işlemlere tonlarca para verip istediği faydayı sağlayamıyor. Bunu kısmen önleyebilirsek ne mutlu bize.


    Üstat herzaman destekle yanındayız hic süphen olmasın. Yukarda yazınız içinde modülasyonlu termostat bölümünde tamamlanması gereken yerler var ben notlarımı aldım. Hem yazı bütünlüğü bozulmasın istedim, hemde kullanıcıların kafası karışmasın diye ilave yapmıyorum. Kullanıcıların bireysel sorularına cevap verirken zaten konulara değiniyoruz. Modülasyonlu termostat için anlattıklarımız modülasyon özelliği olmayan cihaz kullananların kafasını karıştırıyor o nedenle en iyisi yazmış olduğunuz bu ana bilgiler ışığında cihaz alacak olanlara sonrasında bireysel olarak destek vermek diye düşünüyorum.




  • Ben de yeni Ferroli Domitech kombi aldım. Yanında da Honeywell modülasyonlu oda termostatı aldım. Servis birkaç gün önce gelip kurdu. . Neyse sorunu hallettik. 2 gündür termostatla birlikte kullanıyorum.

    Ancak benim şöyle bir sorunum var. Kombiyi 60 dereceye, oda termostatını da 23 dereceye ayarlıyorum. Kombi 80-85 e kadar çıkıyor ve sıcaklık istenen düzeye gelince kapanıyor. Yani 60 ı geçiyor. Modülasyonlu olduğuna göre böyle yapmaması lazım. O zaman on/off termostattan ne farkı var. Servisi aradım anlattım anlattım bir türlü anlamadı. İlla yok normal herşey diyor. Ben diyorum ama bu modülasyonlu termostat on/off mantığıyla çalışmıyor mu? Yok diyor hatta kombide iki bağlantı noktası var diyor. Biri on/off termostat için biri kumandalı termostat için. Biz kumandalı olana bağladık yani herşey normal diyor.

    Benim ne yapmam lazım? Sorun nerde? Yani anladığım kadarıyla on/off cihaz gibi çalışıyor benem termostat.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sonbahar78

    Ben de yeni Ferroli Domitech kombi aldım. Yanında da Honeywell modülasyonlu oda termostatı aldım. Servis birkaç gün önce gelip kurdu. . Neyse sorunu hallettik. 2 gündür termostatla birlikte kullanıyorum.

    Ancak benim şöyle bir sorunum var. Kombiyi 60 dereceye, oda termostatını da 23 dereceye ayarlıyorum. Kombi 80-85 e kadar çıkıyor ve sıcaklık istenen düzeye gelince kapanıyor. Yani 60 ı geçiyor. Modülasyonlu olduğuna göre böyle yapmaması lazım. O zaman on/off termostattan ne farkı var. Servisi aradım anlattım anlattım bir türlü anlamadı. İlla yok normal herşey diyor. Ben diyorum ama bu modülasyonlu termostat on/off mantığıyla çalışmıyor mu? Yok diyor hatta kombide iki bağlantı noktası var diyor. Biri on/off termostat için biri kumandalı termostat için. Biz kumandalı olana bağladık yani herşey normal diyor.

    Benim ne yapmam lazım? Sorun nerde? Yani anladığım kadarıyla on/off cihaz gibi çalışıyor benem termostat.


    Bu açıklamadan sonra on-off termostat, dijital modülasyonsuz termostat(programlı yada programsız) ve kombi ile birlikte modülasyon yaptıran termostat kavramlarının da tam olarak anlaşılamadığı ortaya çıkmaktadır. Yukarda anlattıklarıma rağmen. Bence ilk mesajımı bir daha okuyunuz.
    On-off termostat bile, ayarladığınız kombi azami ısısına müdahale etmez, edemez. Başka bir anlatımla; modülasyonsuz (on-off mekanik yada on-off dijital veya dijital programlı) oda termostatları, oda ısısını istediğiniz ayara (sizin için 23 derece) getirirken kombi ısısını en fazla kaça ayarladınızsa (sizde 60 derece) o dereceyi geçirme özelliğine sahip değildir.
    Bana göre, servis sorunu çözememiş(veya çözmemiş), anlamazlığa vermiştir. Bağladıkları sistem; sizin müdahalenize imkan vermeyen, modülasyonlu oda termostatına uygun Ferroli kartına göre çalışmaktadır. Kombi kartı, ayarladığınız oda ısısına göre azami kombi ısısını kendisi belirlemektedir. Bu arada belirtmemişsiniz, dış ısı sensörü kullanıyor musunuz? Belki de buna göre kombi azami ısısını otomatik ayarlamaktadır. Sorununuz, daha önce dış ısı sensörü nedeniyle oluşan şikayetlere benziyor.
    Honeywell kullanmadım ama kombi en fazla ısısına karışmaması lazım. Ayarladığınız derecenin üstüne çıkarmaması gerekiyor. Servisi arayarak "ben kombi ısısını ayarladığım 60 derecenin üzerine çıkarmasını istemiyorum, kurulumun buna göre yapılmasını ve ayarlanmasını istiyorum" demelisiniz. Anlamazlığa vurmaya devam ederlerse, bu sorunu, benim anlattığım şekilde Ferroli ve Honeywell'in müşteri hizmetlerine e maille yazın ve telefonla iletin. Çözüm şeklini size bildirirler. Servisi arayarak düzeltmesini sağlarlar. Bunları harekete geçirmezseniz, ayarlama maliyetini siz ödemek zorunda kalırsınız. Yada ne yazık ki tekrar ücret ödeyerek montajdan anlayan birine ayar yaptıracaksınız.




  • Hayır dış ısı sensörü yok.

    Tam olarak anlamamış olabilirim çünkü bu konulara yabancı sayılırım yeni yeni anlamaya çalışıyorum. Ama benim az buçuk anladığım on/off cihazlar odayı belirtilen ısıya getirmek için ayarladığınız dereceyi geçebilir 60-70-80 dereceye kadar çıkabilir oda istenen ısıya gelince de kapanır. Ama bu konuyu yanlış anlamışım herhalde. Siz on/off cihazlarda ayarladığnıız ısıyı geçmez diyorsunuz. Çok ayrıntılı okumadım. Çünkü yarın şehir dışına çıkacağım. 1 ay kadar yokum. Aceleyle birşeyler bulabilir miyim diye bakıyorum.

    O zaman daha garip bu durum yok mu ortada. Ben ayarladığım ısıyı geçince on/off gibi çalışıyor diye düşünmüştüm. Servisin halledemeyeceği kesin çünkü adamlar ilk geldiklerinde bu bizim ürün değil diye bağlamadılar. Bir daha çağırırsanız 25 TL ücret alırız dediler. Ben de Ankara Bölge Müdürlüğünü aradım, ordan müşteri hizmetlerine yönlendirdiler, onlar bana nasıl olur bunu her servis bilir nasıl öyle birşey söylemişler dediler. Sonra tekrar servisi aradım müşteri hizmetlerinin böyle birşey olması mümkün değil dediiğini ilettim. Sonra gelip bağladılar. Müşteri hizmetlerini aramak daha mantıklı gibi. Sağolun bilgilendirdiğiniz için...




  • Kombi on/of durumda çalışmıyor termostat kontrollü çalışıyor termostat gerekli görevi yapmıyor devreye girip kombiyi kapatmıyor dolayısıyla kombi üst limit derecelerinde çalışıyor. Servis müdahalesi olmadan çözüleceğini düşünmüyorum. Termostat ve kombi uyumlu çalışmıyor kombi termostattan haberdar ama termosttat kombiden bir haber çalışıyor.

    1- Termostat arızalı olabilir
    2- Kombi termostatlı çalışma moduna alınmamış olabilir
    3- En düşük ihtimal kombi arızalı olmuş olabilir.

    Siz termostatın üst kısmını yuvasından çıkarın kombiyi normal şekilde kullanın yine 50c ayarlıyken daha yüksek derecede çalışıyormu görmüş oluruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sserin

    Kombi alırken uygun fiyat değerlendirmesi konusunda dikkat edilecek nokta:
    Gelişmiş yeni sistem bir kombi almaya karar verdiniz. Problem çıkarması, satış sonrası desteği, servis vb konularda değerlendirdiniz. 2-3 modelde karar kıldınız. Sıra fiyatının uygun olup olmadığı konusuna geldi. Yeni kombi alanlar, yeni nesil kombilerin olmazsa olmaz parçası oda termostatını başta almasalar da ilk fırsatta değerlendireceklerdir. Ancak bazılarımız "denizi geçtik, dere önemli değil" diyebilirler. Bunda yanılıyor olabilirsiniz.
    Örneğin premix yoğuşmalılar içinde, tanınmış bir marka-modeli en uygun 1.600 TL ye buldunuz. Bir başka tanınmış marka-model ise 1.750 TL. Aradaki 150 fark (ben dahil) birçok kişi için eşit şartlardaki tercihte önemli olabilir. Gönlü diğer pahalı marka modelden yana olsa da, tercihini uygun fiyatlı olandan yana kullanabilir. Oysa ki oda termostatları fiyatlarıyla birlikte değerlendirildiğinde sonuç tam tersi olabilir. Buna özellikle dikkat etmenizi öneririm.
    x marka model fiyatı 1.600 + kablolu dijital oda termostatı fiyatı 300 TL = 1.900 TL
    y marka model fiyatı 1.750 + kablolu dijital oda termostatı fiyatı 130 TL = 1.880 TL


    "Eşit teknolojiye sahip kombiler içinde uygun olanı aldım" derken aslında daha pahalıya aldığınızı öğrenebilirsiniz.

    Hatta bazı yeni nesil kombileri değerlendirirken modülasyonlu oda termostatı ile kullanıma uygun olup olmadığını mutlaka baştan öğrenin. Sonradan hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Örneğin yeni nesil Demirdöküm Nitromix premix yoğuşmalı modellerinde "oda termostatı ile kullanıma uygun olduğuna" dair net açıklama göremedim. Oysa ki aynı zamanda çıkarılan yeni nesil DD Nepto (konvansiyonel hermetik)modelinde, Firmaca "oda termostatı ile kullanıma uygun" olduğuna dair net açıklama yapılmış. Bu konuyu doğrudan Demirdöküm Firmasına e mail yada telefon yoluyla sorarak teyit etmeden karar vermeyiniz.



    Merhabalar, evime yeni sıva üstü kalorifer tesisatı yapıldı. Normal (alüminyum folyolu) borularla ve normal eca vana+dd plus petekle kurulum yapıldı. Toplamda 8.2 mt petek ve havlupan var. Kombi olarakta dd nitromix kombi monte edildi (Baca yoğuşmaya uygun açıda ayarlandı). Kombinin ilk çalıştırması için demirdöküm servisini arayıp randevu aldım. Bu sırada bir demirdöküm servisinden oda termostatı ve dışardan bir yerden 15 mt 2x0.75 kablo alarak gerekli yere uzattım. Kombinin ilk çalıştırmasına geldiklerinde oda termostatını da bağladılar (herhangi bir ücret almadan) ve yaklaşık 2.5 gündür hiç bir sorun olmadan kullanmaktayım. DD servisi kombiyi 70 dereceye ayarladı ki bana fazla geldi ve 55 dereceye indirdim. Fark olarak petekler biraz daha yavaş ısınıyor ve oda da daha yavaş ısınıyor fakat anladığım kadarıyla yoğuşmadan faydalanabiliyorum. Bu kadar uzun yazdığım için üzgünüm fakat demirdöküm nitromix kombi oda termostatlarıyla uyumlu ve hatta kullanım klavuzunda da belirtiliyor. Bilgiler içinde ayrıca teşekkürler!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-205A958A0 -- 20 Şubat 2011; 13:06:22 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Marksman

    quote:

    Orijinalden alıntı: sserin

    Kombi alırken uygun fiyat değerlendirmesi konusunda dikkat edilecek nokta:
    Gelişmiş yeni sistem bir kombi almaya karar verdiniz. Problem çıkarması, satış sonrası desteği, servis vb konularda değerlendirdiniz. 2-3 modelde karar kıldınız. Sıra fiyatının uygun olup olmadığı konusuna geldi. Yeni kombi alanlar, yeni nesil kombilerin olmazsa olmaz parçası oda termostatını başta almasalar da ilk fırsatta değerlendireceklerdir. Ancak bazılarımız "denizi geçtik, dere önemli değil" diyebilirler. Bunda yanılıyor olabilirsiniz.
    Örneğin premix yoğuşmalılar içinde, tanınmış bir marka-modeli en uygun 1.600 TL ye buldunuz. Bir başka tanınmış marka-model ise 1.750 TL. Aradaki 150 fark (ben dahil) birçok kişi için eşit şartlardaki tercihte önemli olabilir. Gönlü diğer pahalı marka modelden yana olsa da, tercihini uygun fiyatlı olandan yana kullanabilir. Oysa ki oda termostatları fiyatlarıyla birlikte değerlendirildiğinde sonuç tam tersi olabilir. Buna özellikle dikkat etmenizi öneririm.
    x marka model fiyatı 1.600 + kablolu dijital oda termostatı fiyatı 300 TL = 1.900 TL
    y marka model fiyatı 1.750 + kablolu dijital oda termostatı fiyatı 130 TL = 1.880 TL


    "Eşit teknolojiye sahip kombiler içinde uygun olanı aldım" derken aslında daha pahalıya aldığınızı öğrenebilirsiniz.

    Hatta bazı yeni nesil kombileri değerlendirirken modülasyonlu oda termostatı ile kullanıma uygun olup olmadığını mutlaka baştan öğrenin. Sonradan hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Örneğin yeni nesil Demirdöküm Nitromix premix yoğuşmalı modellerinde "oda termostatı ile kullanıma uygun olduğuna" dair net açıklama göremedim. Oysa ki aynı zamanda çıkarılan yeni nesil DD Nepto (konvansiyonel hermetik)modelinde, Firmaca "oda termostatı ile kullanıma uygun" olduğuna dair net açıklama yapılmış. Bu konuyu doğrudan Demirdöküm Firmasına e mail yada telefon yoluyla sorarak teyit etmeden karar vermeyiniz.



    Merhabalar, evime yeni sıva üstü kalorifer tesisatı yapıldı. Normal (alüminyum folyolu) borularla ve normal eca vana+dd plus petekle kurulum yapıldı. Toplamda 8.2 mt petek ve havlupan var. Kombi olarakta dd nitromix kombi monte edildi (Baca yoğuşmaya uygun açıda ayarlandı). Kombinin ilk çalıştırması için demirdöküm servisini arayıp randevu aldım. Bu sırada bir demirdöküm servisinden oda termostatı ve dışardan bir yerden 15 mt 2x0.75 kablo alarak gerekli yere uzattım. Kombinin ilk çalıştırmasına geldiklerinde oda termostatını da bağladılar (herhangi bir ücret almadan) ve yaklaşık 2.5 gündür hiç bir sorun olmadan kullanmaktayım. DD servisi kombiyi 70 dereceye ayarladı ki bana fazla geldi ve 55 dereceye indirdim. Fark olarak petekler biraz daha yavaş ısınıyor ve oda da daha yavaş ısınıyor fakat anladığım kadarıyla yoğuşmadan faydalanabiliyorum. Bu kadar uzun yazdığım için üzgünüm fakat demirdöküm nitromix kombi oda termostatlarıyla uyumlu ve hatta kullanım klavuzunda da belirtiliyor. Bilgiler içinde ayrıca teşekkürler!

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Tanıtım bilgilerinde olmamakla beraber kullanım kılavuzunda olduğunu araştırınca buldum. Keşke oda termostatının marka ve modelini, fiyatını da verseydiniz de kullanan arkadaşlar bilgilenseydi iyi olurdu.
    Biraz araştırınca kablosuz oda termostatının 65 TL gibi son derece uygun fiyata satıldığını da buldum. DD RF 6000 Kablosuz Oda Termostatının modelinize uyumlu olup olmadığını sorarak alın. Bence hizmet bu! Kablosuz Oda Termostatını 300-400 TL ye değil, 65 TL gibi fiyata satmak tüketiciye saygıyı gösterir. Bu konuda Demirdöküm'ü kutlamak gerekir diye düşünüyorum.
    DD RF6000 Oda termostatı satış linki




  • @sserin

    Termostat kablolu DD termostat ve servisten 50 tlye aldım. On/off standart oda termostatı şeklinde geçiyor. Bu arada verdiğiniz sitede RF 6000 modelinin Neva modeli için olduğunu belirtiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-205A958A0 -- 21 Şubat 2011; 9:23:13 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Marksman

    @sserin

    Termostat kablolu DD termostat ve servisten 50 tlye aldım. On/off standart oda termostatı şeklinde geçiyor. Bu arada verdiğiniz sitede RF 6000 modelinin Neva modeli için olduğunu belirtiyor.

    Nitromix'in oda termostatı ile kullanıma uygun olup olmadığını sorun dememde haklılık payı var olabilir. Hiçbir termostatında "modülasyon yaptırır" açıklaması yok. Sadece benim kullandığım gibi açma-kapamalı ve kombi azami ısısına bağlı modülasyon yaptırıyor. Özellikle kombinize uyumlu olup olmadığını sorun demiştim. Neva hariç tüm DD modelleri ile uyumlu kablolu oda termostatı IM-01 modeli 94 TL peşin. Haftalık programı, donma emniyeti ve yaz-kış ayarı var. Oldukça yeterli bir model.
    DD kablolu oda term.linki
    Yine bu Sitede telefonla kontrol cihazı da son derece ilginç ürün. Sık seyahate gidenler için ideal. Başka şehirden (örneğin)1 gün önce telefonla o numarayı arayarak, şu saatte çalış diye talimat veriyorsunuz. Eve geldiğinizde sıcak bir yer sizi bekliyor. Fiyatı makul, 100 TL.
    DD telefonla kumanda cihazı linki



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sserin -- 21 Şubat 2011; 15:41:08 >




  • DD Nitromix modelini incelediğimizde, açıklamalarda "fan modülasyonu" olduğu ancak oda termostatı ile bağlantılı çalışan "alev modülasyonu" olmadığı gibi bir sonuç çıkıyor.
    DD Nitromix özellikleri
    Şimdi bazı arkadaşlar (haklı olarak) "modülasyonu tam anlamamışken, şimdi fan modülasyonu ve alev modülasyonu gibi 2 çeşit mi çıktı ortaya" diyecekler. Bunu netten edindiğim bir açıklama ile anlatmaya çalışayım.

    ""Kombide bir hacim doğalgazın on hacim hava ile tam olarak yandığını biliyoruz. Ortamın ısı gereksiniminin azalması sonucu oransal oda termostatı ile kombiye alev modülasyonu yaptırılacaktır(yani gaz debisi ısı ihtiyacını karşılayacak şekilde azaltılacaktır). Gaz miktarı azalınca hava miktarının da azaltılması gerekir aksi taktirde tepkimeye girmeyen fazla hava oluşan ısı enerjisinin bir kısmının bacadan atılmasına neden olacaktır. Gaz miktarı azalınca hava miktarının da azalabilmesi için baca fanının birden fazla devirli olması gerekmektedir. Üretici firmalar tarafından fan modülasyonu yoğuşmalı kombilerde uygulanırken yoğuşmasız kombilerde önemsenmemektedir. Kombilerde bu uygulama yanma verimini doğrudan etkileyen önemli bir özelliktir. Kombi seçiminde dikkate alınmalıdır.
    Yanma verimini artırmak için yapılabilecek başka bir uygulama da kombiye alev modülasyonu (ısı ihtiyacı azalınca gaz debisinin azalmasını) sağlayan oransal (modülasyonlu) oda termostatı kullanılmasıdır. Bazı kombilere modülasyonlu oda termostatı bağlanamamaktadır. Kombi seçiminde buna da dikkat edilmelidir.
    ALev modülasyonlu (oransal) oda termostatı ısı ihtiyacınız azalınca kombiyi durdurmayıp düşük kapasitede çalıştırır. Kombinin sık sık durup çalışmasını önlemiş olur. Böylece yanma odası sürekli sıcak kaldığı için verimli yanma olur. Modülasyonsuz on-off termostat kombiyi ayarlanan sıcaklığa kadar tam kapasitede çalıştırır ve bu ayar sıcaklığına gelince kombiyi durdurur. Kombi sık sık durup çalışır. Her durup çalışmada yanma odası soğuduğu için yanma kalitesi (verimi) düşer.""


    Bu açıklamaların ışığı altında, DD Nitromix'te fan modülasyonu olduğunu ancak termostata bağlı alev modülasyonunun olmadığını net olarak söyleyebiliriz.
    Premix yoğuşmalı Nitromixteki bu eksiklik (bana göre), oda termostatı ile alev modülasyonu yaptırandiğer (premix hatta condense) yoğuşmalı kombilerden ayırıyor. Eski bacalı yada hermetik konvansiyonel kombinize benim gibi normal dijital oda termostatı alırsınız. Zaten fan yada termostata bağlı alev modülasyonu yoktur. Hatta eskisine göre yeterli tasarruf da sağlar. Ancak yeni alacağınız condense veya premix yoğuşmalı kombide alev modülasyonu yapmasını beklemek hakkınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sserin -- 21 Şubat 2011; 16:09:54 >




  • Öncelikle hala tam olarak yazdığınız modülasyonu anlamadım fakat sanırım oda termostatının modülasyonu yaptırmadığını söylüyorsunuz, ki doğru. Fakat kombi'nin kendinden gelen modülasyon özelliği kendiliğinden oda termostatıylada uyumlu olarak çalışıyor anladığım kadarıyla. Şöyle ki: ortam 18 derece diyelim oda termostatını 22 derece ayarladığınızda kombi (55 dereceye ayarlı) alev büyüklüğünü belli 5 kademeli bir skalada yavaş yavaş büyüterek artırıyor ve sıcaklık farkı çok fazla değilse en son kademeye getirmiyor ve istenilen sıcaklığa gelindiğinde alev simgesi gidiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-205A958A0 -- 21 Şubat 2011; 19:30:03 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Marksman

    Öncelikle hala tam olarak yazdığınız modülasyonu anlamadım fakat sanırım oda termostatının modülasyonu yaptırmadığını söylüyorsunuz, ki doğru. Fakat kombi'nin kendinden gelen modülasyon özelliği kendiliğinden oda termostatıylada uyumlu olarak çalışıyor anladığım kadarıyla. Şöyle ki: ortam 18 derece diyelim oda termostatını 22 derece ayarladığınızda kombi (55 dereceye ayarlı) alev büyüklüğünü belli 5 kademeli bir skalada yavaş yavaş büyüterek artırıyor ve sıcaklık farkı çok fazla değilse en son kademeye getirmiyor ve istenilen sıcaklığa gelindiğinde alev simgesi gidiyor.

    Dediğiniz doğru. Tamamlamak adına; termostat olmasa da her kombinin (bacalı, konvansiyonel hermetik, condense yoğuşmalı, premix yoğuşmalı) yapacağı budur. Örneğin; kombiyi 55 dereceye ayarladınız, 43 derecede çalıştı, 50-52 dereceye kadar alev boyutu yükselerek(sizin dediğiniz gibi kademeli) çalışır, sonra yavaşça ayarlanan 55 derece azami kombi ısısına ulaştırır. Buna kombi kartından kaynaklanan modülasyon denebilir. Daha önce açıklamıştım. Benim 10 yıllık bacalı Beretta'nın yaptığı da bu! Bir de termostatı 22 ye ayarladığınızda, 21,5 derecede çalıştırıp 22,5 derecede kapatır.
    Ancak oda termostatı ile alev modülasyonu yapan yeni sistem yoğuşmalılarda durum farklıdır. Kombi azami ısısını 65 dereceye, oda termostatını 22 dereceye ayarladınız. Gündüz hava kış için yüksek sayılacak 7-8 derecede. ALev modülasyonu ile azami kombi ısısını 50 derecenin üzerine çıkarmaz. Hatta bazen 40-45 derecede bile çalıştırabilir. Ancak hava daha soğuduğunda (veya ısının düştüğü geceleri) 65 dereceye kadar çıkarabilir. 22 dereceye ulaştığında tamamen kapatmaz ama 30 derecede (bir anlamda rolantide) yakabilir. Isı 21,9 ise çokyavaş 30 larda çalıştırmaya devam eder. 22,5 derece üstünde kapatıp, 21,5 dereceye düşünceye kadar beklemez. Buna kombi azami ısısını gerektiğinde azaltıp çoğaltan alev modülasyonu denilebilir.
    Nitromix işte tam anlamıyla bunu yapmıyor yada yapamıyor. Eski sistem kombiler gibi bunu elle yapabilirsiniz. Yeni alınan, yeni yoğuşmalı sistem kombide ise aranması gereken özelliktir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sserin -- 21 Şubat 2011; 22:06:21 >




  • Modülasyon hakkında bir kaç kelimede ben söyleyeyim.

    Modülasyon özelliği ve modülasyonlu termostat kullanımı;

    Yeni nesil kombilerin hemen hepsi 3 tam modülasyon özelilğine sahiptir bu nedemek
    1- Kullanım suyu sıcaklığına göre modülasyon
    2- Tesisat suyu sıcaklığına göre modülasyon
    3- Oda sıcaklığına göre modülasyon.
    Modülasyonlu termostat kullanarak yani oda sıcaklığına göre modülasyon özelliğinden faydalanarak daha fazla tasarruf etmemiz sözkonusu. Normal bir zaman saati özellikli, on/of çalışma prensibine göre çalışan termostatta, misal 50c'lik bir değer secildi. O anda kazan suyu sıcaklığı 20c diyelim, cihaz modülasyonunu 50c kazan suyu sıcaklığına göre yapacak, ilk başlarda yüksek kapasitede sonrasında 50c ye yaklaştıkca kapasitesini düşürerek istenilen kazan suyu sıcaklığına göre modülasyon yapacaktır. Kombi 50c ye geldikten sonra oda sıcaklığına ulaşıncaya kadar sürekli 50c de yanacaktır. (sapma değeri olabilir) Bu arada kombi sürekli dur kalk yapmadığı için ve kapasitesini belli oranda düşürdüğü ve bunu sabit tuttuğu için bir miktar tasarruf yapmış olacaktır.

    Oda sıcaklığına göre modülasyonda ise, cihaz var olan oda sıcaklığını algıladıktan sonra istenilen sıcaklığa ulaşmak için kendisine bir çalışma proğramı belirler. Gelişmiş beyine sahip cihazlarda bu özellik vardır, zaten o nedenledirki bazı modellerde modülasyonlu termostat kullanılmaz. Belirlenen çalışma proğramına göre odanın ne kadar sürede ısıtılacağı tahmin edilir ve ona göre kapasite ayarlaması yapılır. Secilmis olan kazan suyu sıcaklığı dış hava sıcaklığını düşünerek doğru olarak belirlemiş isek (genelde bu değer yüksek secilir 60c 75c aralığı gibi) cihaz modülasyon aralığını geniş tutarak (cihazın yeteneğine bağlı olarak bu aralık dar yada geniş olabilir) belirlenen çalışma proğramına göre oda sıcaklığına göre modülasyon yapacaktır. ilk örnekte kullanım şeklinde cihazın belirlenen dereceye hızlı bir şekilde ulaştığın,ı sonra sabit kaldığını göreceğiz. İkinci örnekte yani oda sıcaklığına göre modülasyonlu kullanımda ise, derecelerin daha yavaş ilerlediğini, bazen çakılı şekilde kaldığını görebiliriz. Cihaz kapasitesini kazan suyu sıcaklığına göre değil, ulaşmaya çalıştığı oda sıcaklığına göre yapacaktır. Kazan suyu sıcaklığına göre modülasyonda döngü, sürekli olarak mevcut kazan suyu sıcaklığı ile secilmiş olan değer arasında olacaktır. Yani örneklemek gerekirse 30c ile 50 arasında modülasyon yaparak çalışacaktır (Modülasyon özelliğine sahip cihazlara için gecerlidir) Diğer durumda ise oda sıcaklığına göre modülasyon özelliğine sahip cihazla birlikte aynı zamanda modülasyonlu termostat kullanıldığında bu döngü bazen 30c-35 aralığında bazen 30c - 40c aralığında bazan 30c 60c aralığında olacak mekanın ısı kaybına vb şartlara göre bu durum değişecektir. İlk kullanım örneğinde ikinci kullanım örneğine göre daha fazla yakıt tüketimi olacaktır. Bu nedenledirki önerilerimde, başkaca bir beklenti yoksa, sadece tasarruf amacıyla termosttat kullanımı isteniyorsa modülasyonlu termostatları öneriyorum. Bütün yeni nesil cihazlarda Kazan suyu sıcaklğına ve kullanım suyu sıcaklığına göre modülasyon özelliği mevcutken, bazı modellerde ilave olarak oda sıcaklğına göre modülasyon özelliği yoktur. Broşür incelemelerinde bunu desteklemediğini sizlerde görebilirsiniz.

    İkinci örneğe yani modülasyonlu termostat kullanımına ilave olarak dış hava sensörü bağlandıysa eğer, özellikle istanbul için bu çok faydalı olacaktır. Çünkü sabah sıcak olan hava, öğlen soğuk, ikindide ayaz, akşam yine sıcak olabiliyor. Bu defa dış hava sensöründen gelen bilgi ile mevcut oda sıcaklığı bilgisi cihazın beyninde derlenecek, ona göre bir çalışma proğramı belirlenecek aradaki gecislerde gereksiz yakıt tüketimi olmayacaktır. Dış havada belirli oranda düşme gözlendiğinde, kapasite yükseltilecek, havada iyileşme hissedildiginde kapasite düşürülerek geçişlerdeki gereksiz tüketim engellenmiş olacak. Yani hava sıcaklığında dalgalanlamalar dış hava duyargası tarafından tam zamanında belirlenerek, gereksiz yakıt tükemininin önüne geçilecektir. Bütün modeller dış hava sensörünü desteklemez, markaların çok az ürünü dış hava sensörünü destekler. Bunun temel nedeni yukarda anlatmış olduğum şeylerdir bu özelliklerin hepsinin uygulanabilmesi için ana kartın ve yazılımın buna uygun olması gerekir, buda cihazların daha pahalı satılmasının nedenlerinden biridir.

    Modülasyonla ilgili diğer bir önemli konu modülasyon aralığıdır. Bu aralık ne kadar genis olursa cihaz modülasyonlu kullanımda kapasitesini o derece düşürebilecek, bu orandada daha fazla tasarruflu olacaktır. Bu örneği şöyle izah edebilirim. Bir oda termostatında derece aralığı bir cihazda 0.5c lik bir adımla ilerlediğini. diğerinde 0.2 lik bir değerle ilerlediğini varsayalım. Bizim ihtiyacımız olan 22.2c oda sıcaklığına ilk örnekteki cihaz 22.5 gibi bir derece ile cevap verirken, ikinci örnekteki cihaz tam istediğimiz gibi 22.2 lik bir değerle istenilen ısıya ulaşacak aradaki 0.3 lük (0,5 ile 0 değeri arasında) gereksiz tüketime mani olacaktır. Modülasyon aralığının geniş olmasıda cihazın bu şekilde kullanımında gereksiz tüketime mani olacaktır. Cihaz kapasitesini ne kadar düşürürse, bu konuda ne kadar yetenekli olursa o derecede gereksiz tüketimin önüne geçilecektir.

    Piyasada yoğuşmalı diye satılan cihazlarda görüyorum bu aralık %42 ile %100 aralığında olan cihaz var, oysa benim önerdiğim ferroli ferasy gibi mütevazi bir modelde bile bu aralık %30 ile %100 aralığında olabiliyor. Bu durumda yoğuşmalı cihazın daha verimli olduğunu kim söyleyebilir. Elbette tam verimlilik için sadece modülasyon aralığının geniş olması yetmiyor, daha bir çok etken bu işin içinde onunda altını çizmek isterim.

    Ben tavsiye etmiş olduğum bu cihazlarda bu tespitlerin hepsini yapmış durumdayım, önerilerimde bütün bu incelemelerimi yaparak değerlendirerek artı eksi yönlerini alt alta toplayarak yapıyor, o doğrultuda öneride bulunuyorum. Elbetteki cevremde inceleme fırsatı bulduğum her cihazı inceliyorum, tüketim değerlerine bakıyorum ama bütün cihazları inceleme şansım yok. Bu nedenle karşılaştırmaları kağıt üzerinde tse vb kuruluşların onayıyla yayınlanan cihaz teknik verilerine bakarak yapıyor, yani ordaki bilgiler ışığında değerlendirmelerde bulunuyorum. Her hangi bir sahtekarlık sözkonusu ise bunun günahı bu denetimi tam olarak yapmayan yetkili kurumların ve serfika veren kuruluşlarındır. Bunun dışında bizlerin yapabileceği bir inceleme yok. Ne bütün cihazları alacak maddi gücümüz, nede bunu test edecek bir laboratuvarımız var. Yorum alan arkadaşların beklentilerini bizden alacakları cevapları bu doğrultuda değerlendirmelerini istiyorum. Bunlar benim tespitlerim benim yorumumdur ama son kararı verecek olan sizlersiniz. Hiç kimseye hiç bir markayı yüzde yüz garantiyle önermem, cihazı alacak olan arkadaşlarımız son kararı verirken bütün sorumluluğu kendileri almış olacaklardır. Kimseye zoraki bir öneride bulunmuyorum, kararı veren bütün sorumluluğu almış olur. Bizlerin elinden daha fazlası gelmez, daha fazlası için birebir inceleme ve doğru değerleme için yetkili bir mühendislik firmasıyla irtibata geçmeniz gerekiyor. Sizin icin en doğru bilgi bu şekilde elde edilecektir, görmeden gözlemlemeden, mevcut durumları kontrol edip gözönünde bulundurmadan yazacağımız herşey belli oranda size fayda sağlayacaktır. Olayın bu yönünün altını cizmek tekrardan hatırlatmak isterim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yeniceri -- 22 Şubat 2011; 1:24:13 >




  • Yalıtım, bizim gibi yakıtta dışa bağımlı ekonomilerde Devlet politikası olmalıdır. Bunun esas nedeni; kişisel ısı kayıplarının, global kayıplardan çok çok az olduğudur. Dış cephe dahil ciddi yalıtıma ödediğiniz para size ortalama 3-5 yılda geri dönebilir. Oysa ki Devletin kazancı inanılmazdır. Yakıta ödenen dövizler yüzünden çeşitli dönemlerde Ülke olarak büyük sıkıntılar yaşadık. Şimdilerde ise çıkarılan yasalarla eski binalarda yalıtım yapılması zorlanmakta ve ucuz, uzun vadeli kredilerle de desteklenmektedir.
    Burada önemli olan konu, biz ne yapmalıyız? Yalıtımlı binalarda oturuyorsak sorun yok. Ancak dış cephe yalıtımsız binalarda, yada zemin veya son katta oturuyorsak, Kat Malikleri Kurulunun insafına kaldık demektir. Yalıtımın ucuz bir tadilat olmaması nedeniyle biz de çekimser yaklaşırız. Çok katlı konutlarda sadece dış cephe yalıtımının 2.000-3.000 TL arasında olduğunu varsayarsak konu netleşmiş olur. Bunun dışında, çatı yalıtımı ve pencere doğramalarının değişmesi ayrı bir sorundur.
    İç cephe yalıtımını yaptırayım deseniz, yine ucuz bir tablo çıkmaz ortaya. Üstelik evin net kullanım alanı küçüleceği gibi 2-3 mm lik malzemelerle yada boyalarla "yalıtımı sağlar" kandırmacası ile karşı karşıya kalabiliriz. 2-3 cm kalınlığından fazla olan yalıtıma uygun malzemelerle yaptırmaya karar vermek için, yalıtım.com sitesine bakmanızı öneririm. Burada en azından TSE numaralarını alarak malzeme araştırırsınız. Aksi takdirde ödediğinize göre umulan yararı sağlamayan yada tüm modern dünyanın terk ettiği asbestli kanserojen yalıtım malzemelerine sahip olabilirsiniz.
    Bunlar pahalı ve karışık işler gibi geldiyse "alacağımız hiçbir önlem yok mu?" diyebilirsiniz. Bana göre tasarruf için alınması gereken basit, oransal ucuz ve yarar sağlayacak önlemleri şöyle sıralayabilirim. Bunların çoğunu uyguladığım ve uygulattığım için rahatlıkla yazabiliyorum. Bu öneriler başka bir yerden alıntı değildir.
    1- Pencere doğramalarınız aluminyum doğrama, PVC tabir edilen cinsten ve yeterli (çekmemiş) ise sorun yok. Benim gibi ahşap pencere doğramalarınız varsa, 2-3 yılda bir önce çürümeye karşı önlem alıp, mat vernikli boya ile boyamada sayısız yarar var. Daha sonra dıştan ve içten, doğramanın betonla kesiştiği noktaları şeffaf silikonlamak, ısı ve yağmur suyu yalıtımı konusunda etkili olmaktadır. Komşularımın çoğuna şiddetli yağmur yağdığında su girdiği halde, bizde böyle bir sorun olmamaktadır. Hatta bir adım ileri giderek cam ile doğramanın kesiştiği noktalara da şeffaf silikon(ucunu hiç kesip büyütmeden) çektim. Tabi bunları yapmayı sıcak havalara saklayın.
    Artık Avrupada çift cam pencereden 3 cam pencere üretimine geçilmiş olduğunu ve Devlet destekli İngiliz Gaz Şirketinin bunu önerdiğini belirtelim. Üç cam pencere üreticisinin linki ve resmi aşağıda broşürün 22.sayfasında.
    Üçlü Cam
    Üç cam için erken olduğunu söyleyip, bizlerin az bir masrafla en azından pencere yalıtımını yapmamız gerektiğini belirtelim.
    2- Benim gibi son katta oturuyorsanız, çatı arasındaki yalıtımı ortak yapmayı beklemeyin. En basit ve ucuz önlem, hemen üst bölümü tespit edip yeterli izocam çatı şiltesi alıp sermektir. Fiyatları (Koçtaş'ta) 12m2 si 25 TL civarında. Toptan fiyatları 4-5 TL KDV hariç. Ucuz bulduğunuz yerden alın.
    Koçtaş İzocam çatı şiltesi
    Çatı şiltesi toptan fiyatları
    Çatı şiltesine alternatif olarak taş yününü deneyebilirsiniz. 60x120 cm 5 TL Koçtaş'ta. Ucuz nerde varsa alın.
    Taş yünü Koçtaş fiyatı
    3- Zemin yada dışarıya kısmen zemini olan 1.katta oturuyorsanız, ısı ve su yalıtımını birlikte düşünmelisiniz. 1. katta oturanların, dışarıya denk gelen zemin altına dışardan izolasyon ödemesi, oransal olarak az bir rakama gelecektir. Katkısı ise fazla olur.
    4- Kat kaloriferli evde oturuyorsanız, öncelikle oda termostatı edinmekle işe başlayın. Kombinize uygunluğu onaylanan modelleri kullanın. Yada benim gibi 10 yıllık bacalı kombi yada konvansiyonel hermetik kombi kullanıyorsanız, Siemens oda termostatlarına bakınız. Garantisi bitmiş, modülasyonlu sistemi olmayan kombiye sahip olanlar aşağıdaki linktekini en azından edinmeliler. Her kombiye uyar. İstediğiniz ısıya geldiğinde kombiyi tamamen kapatması, gerekmedikçe yakmaması tasarrufu kanıtlamaktadır.
    Bu tür linkleri görsel amaçlı veriyorum. Tabi çevrenizde ucuz bulduğunuz yerden alın.
    Siemens dijital oda termostatı
    80+50 TL montaja mal olur. Şimdi taksanız, 2-3 ayda kendini amorti eder. Baharda (Mart-Mayıs) tasarruf oranı daha yüksektir. Bu durum zaman bakımından Şubat-Nisan aylarında sıcak yerler için de geçerlidir. Özellikle çocuklu aileleler için idealdir.
    5- Petek arkasından ısı kaybını önlemek, araştırmalardaki tüm olumlu sonuçlara rağmen bence psikolojik rahatlık sağlıyor. Oda termostatından önce yaptım, çok tatmin edici olmadı. Belirgin(ayda % 3 e yakın tasarruf dahi olmadı) bir yakıt tasarrufu gözlemlemedim. Yine de eski soba sistemi arkasındaki ısı yansıtan levha mantığına uygun edinebilirsiniz. Sobalarda yüksek ısı nedeniyle yansıma fazla olur. Petek arkası levhalardan böyle performans beklemeyin. Yaklaşık 100 TL na mal olur.
    6- Termostatik vana, çok katlı yada çok büyük evlerde az kullanılan her bölümde zorunludur. 180 m2 yi aşmayan evlerde ise az kullanılan ve güneş alan misafir odalarında ve oda termostatı olan yaşam odalarında yarar sağlar. Ortalama evlerde 2 adetten fazlası bence gereksizdir. Ben az kullandığım misafir odasının peteğini tam kapatıp 1 tur açarak bu sorunu giderdim. Böylece sıcak su ağırlıklı olarak kullanılan bölümlere gider, kısmen tasarruf sağlayabilir. Bu arada önemli bir not, hiçbir peteği tam olarak kapatmayınız. Odalar arasında yalıtım yetersizdir ve ayrıca kapı kenarlarından ısı kaçağını önleyemezsiniz. Yalıtıma uygun olmadığı gibi, örneğin 9 m'lik petek sistemini 6 m ye indirirsiniz. Bunun tasarruf bakımından mantığı olamaz. Tercih sizin. Kombi.com da ECA marka olanı 25 TL.
    Bu tür önlemlere zamanım oldukça değineceğim. Umarım yararlanırsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sserin -- 22 Şubat 2011; 3:03:22 >




  • Çok güzel konulara değinmişsiniz hiç bir kelimeyi atlamadan tek solukta okudum bütün sayfayı, bizde yeni bir ev aldık ev 1 senelik ısı ve ses yalıtımı çok iyi bir biçimde yapılmış 3 katlının 2. katı altı ve üstü dolu güney doğu cepheli ve yerden ısıtmalı, yani sizin anlayacağınız tasarruf için çok uygun bir konuma sahip(daha taşınmadık ama şu zamanlarda kombi çalışmadığı halde evin içersine girdiğimizde dışarda 4-5 derecelik bir soğuk olduğunda dahi farkedilir bir sıcaklık söz konusu)umarım seneye kışa doğalgaz konusunda güzel tasarruflar sağlayacağımızı az miktarlara güzelce ısınacağımızı düşünüyorum(umarım yanılmam çünkü beni korkutan evin tek kötü yanı kombinin demirdöküm kalisto gibi sorduğum kişilerin öyle çokta iyi bir model olarak göstermemeleri)

    Şuan için gerek duyarmıyım oda termostatına yazdıklarımdan ötürü bilmiyorum ama eve taşındıktan sonra duruma göre bende almayı düşünüyorum ve bu konunun o zamanlarda çok işime yarayacağı kanaatindeyim, böyle bir konu açtığınız ve bilgi ve görüşlerinizi bizimle paylaştığınız içinde size ayrıca teşekkür ediyorum.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.