Şimdi Ara

Bireysel Emeklilikten 10 Yıldan Önce Ayrılanlardan Kesilen %15 Kesintinin Ödenmesi (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.097
Cevap
59
Favori
352.369
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 1-Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı
  • adamım oyunu kime verdin merak ettim :=)

    Bu saflıkla :)
  • Hırsızın hiç mi suçu yok :))

    Bu durumu 6 yıl önce yaşadığımda; ben de 7 yıllık bir banka çalışanıydım, bankadan ayrılalı da bir yıl olmuştu. BES uzmanı hanım, eşimle işyerinde tanışmış ve aylık 50 TL olarak kaydını yapmış. Sonra durumu bana da anlattı bana da mantıklı geldi, özellikle vergi indirimi cazipti. Görüşmemiz neticesinde ben de aylık 100 TL ile sisteme kaydımı yaptırdım.

    Bankacı hanım, eşimin işyerine başkalarını da sisteme kaydetmek için sürekli gidip geliyordu, karşılıklı sohbetleri sırasında birikimimiz olan 20.000 TL gündeme geliyor. Nihayetinde eşimi BES sistemine bu parayı yatırmaya ikna ediyor. Ben de gidip kendisiyle görüştüm, istediğimiz zaman sistemden çıkabileceğimizi ve fazlasıyla paramızı tekrar alabileceğimize bizi ikna etti.

    Sevgili arkadaşlarım 6 yıl önce BES bu kadar bilinmiyordu, sistemden çıkıpta % 15 stopaj kesintisi yaşayan pek yoktu. Bir yerde karşınızdaki insana güveniyorsunuz, o da benim daha önce ayrıldığım meslektaşım, herkesi kendiniz gibi biliyorsunuz. Tecrübe biraz yaşanarak, bedel ödenerek öğreniliyor. Ve insanları en çok da yakınındakiler, güvendikleri yanıltabiliyor. Doğrudur benim 3.000 TL zararım oldu, nihayetinde birşeyleri de deneyimlemiş oldum, belki biraz pahalıya mal oldu. Bu yaşadığım beni ileride yaşayacağım daha büyük olumsuzluklardan koruyacakta olabilir. Artık kulağımda küpe var.

    Velhasılı kelam; bunun saflıkla, hangi partiye oy vermekle ilgisi yok sanırım.

    Allah iyi insanlarla karşılaştırsın.




  • Gelişme varmı?
  • yukarıda genellikle %15 kesiniden bahsetmiş benim a.hayat emeklilik 5 yıldan önce çıkmak isteyenlerden adını tam hatırlamadığım bi "komisyon" alıyor. 500tl den fazlaydı sanırım. bende konuyu takipteyim ancak şahsi kanaatim şu ki; yaklaşık 4-5 aydır imkb den yabancı çıkışı vardı normalde 40.000 lere düşmesi gereken imkb yi "borsa" ya endeklenen bireysel emeklilik fonları ayakta tutuyor şuan (minumum 10.000 puanlık bir etkisi var ve her düşüşte artıyor)..cari açıktan dolayı hükümetin eli de sıkışık eğer %15i serbest bırakırsa piyasa için pek de hayırlı olmaz.. yanılıyor muyum?
  • sisteme gireli 1,5 sene oldu her ay %5 (300 tl de 15 tl) yönetim işletim gideri kesintisi oluyor bu beni rahatsız ediyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: telit35

    sisteme gireli 1,5 sene oldu her ay %5 (300 tl de 15 tl) yönetim işletim gideri kesintisi oluyor bu beni rahatsız ediyor


    hangi şirketle çalışıyorsunuz ben şu an % 0,75 ödüyorum.
    yönetim gider kesintisinden daha önemli olan nokta ise fon işletim gider kesintisidir aslında bunada dikkat edin.
  • Ben 5 yılı doldurur doldurmaz çıktım. Şimdi de sırada maliyeden stopajı geri almak var..
  • bende acı bir tecrübeyle çıkmıştım 3-4 yıl her ay 100tl civarında bir kesinti vardı daha sonra banka bana kapatılan hesaplarımın brinde artı para vardı ancak kapatma esnasında bir şey demediler ancak hesap kapandıktan sonra 0.13 tl icin 43 tl lik bir masraf çıkarmış 0,13 okadar önemli bir miktarmış ki bankanın en üst düzeydeki yönetici ve avkatın imzasıyla okula kadar gelmişti bende bu sinirle hemen bankaya gidip hiç bir şekilde haber vermiyorsunuz nasıl bir bankasınız diye çıkıştım ve ne kadar birikimim varsa hem bes den hemde hesaplarımı kapatmıştım. o günlerde internette gezinirkn bir söz okmuştum italyan bir iş adamı elemanlarına şöyle demiş

    "bankacı milleti semer vuramayacağı eşeye ot vermez"

    biraz argo ama bu söz o gün bu gündür kulağıma küpe oldu.
  • Bu sisteme girerken çıkmamak üzere girilmeli bence eğer çıkacam derseniz zarar kaçınılmazdır.Ben 170 eşim 130 tl ödeyerek vergi indiriminden yaralanıyoruz ve yatırdığım parayı unutuyoruz.Ne 5 sene sonra ne 10 sene sonra çıkmayı düşünmüyoruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: auzun99

    bende acı bir tecrübeyle çıkmıştım 3-4 yıl her ay 100tl civarında bir kesinti vardı daha sonra banka bana kapatılan hesaplarımın brinde artı para vardı ancak kapatma esnasında bir şey demediler ancak hesap kapandıktan sonra 0.13 tl icin 43 tl lik bir masraf çıkarmış 0,13 okadar önemli bir miktarmış ki bankanın en üst düzeydeki yönetici ve avkatın imzasıyla okula kadar gelmişti bende bu sinirle hemen bankaya gidip hiç bir şekilde haber vermiyorsunuz nasıl bir bankasınız diye çıkıştım ve ne kadar birikimim varsa hem bes den hemde hesaplarımı kapatmıştım. o günlerde internette gezinirkn bir söz okmuştum italyan bir iş adamı elemanlarına şöyle demiş

    "bankacı milleti semer vuramayacağı eşeye ot vermez"

    biraz argo ama bu söz o gün bu gündür kulağıma küpe oldu.

    O soz Turkiye'de başka turlu soylenir ama soylenmez burda simdi




  • hürriyet yazarı şükrü kızılotun bugünkü yazısı
    Bireysel emeklilikte şikâyet et, vergini al


    YÜZBİNLERCE vatandaşa bir umut daha...

    Dava açma süresini kaçıranlardan, daha önce Hürriyet’te önerdiğimiz “Şikayet yolu ile düzeltme” yolunu izleyenlere, ana paradan kesilen yüzde 15 vergiler iade edilmeye başladı...
    OLAY NEYDİ?

    Bireysel emeklilik sistemi, katılımcı sayısı 2,5 milyon civarında, fon büyüklüğü de 13 milyar lira civarında olan bir sistem. Üyelerin yüzde 38’i 25-34 yaş, yüzde 33’ü 35-44 yaş, yüzde 19’u 45-55 yaş arası kişilerden oluşuyor. 56 yaş üzerinde bu oran yüzde 4.
    İleri yaşlarda, “ikinci bir emekli aylığı” umuduyla sisteme girilip prim ödeniyor.
    Bu arada, genellikle paraya ihtiyaç nedeniyle sistemden ayrılmalar da oluyor. Ayrılanlara; anaparaları ve getirisi ödeniyor. 10 yılı doldurmayanlara yapılan ödemelerde; hem anaparadan hem de getirisinden yüzde 15 vergi kesiliyor.
    Anaparadan vergi kesilmesi, vergi sisteminin özüne ve yasalara aykırı. Nitekim Gelir Vergisi Kanunu’nda da anaparadan vergi kesileceği, yazılı değil.
    Haksız kesilen vergiyi geri almak isteyenlerin; 30 gün içinde, İstanbul Vergi Mahkemesi Başkanlığı’na dava açmaları gerekiyor. Açılan davaların tamamı, “vatandaş lehine” sonuçlandı. Danıştay’da “anaparadan vergi kesilemez” diye karar verdi (Dn. Dördüncü Dairesi, 24 Ocak 2011 Tarih ve E.2009/8882, K.2011/269). Bunların tamamını Hürriyet okurlarına “canlı yayın” yapar gibi anında duyurduk.
    Onları yönlendirip, dilekçe örneğini de verdik. Gidip dava açtılar ve paralarını “tıkır tıkır” geri aldılar.
    DAVA SÜRESİNİ KAÇIRANLAR

    Vatandaşın çoğu “vergi uzmanı” olmadığı için 30 günlük dava açma süresini kaçırdı.
    Sonra da “anaparadan kesilen vergileri nasıl geri alacağım?” diye kara kara düşündü.
    Onlara da “Şikayet yolu ile düzeltme” yolunu önerip, dilekçe örneğini verdik.
    Bununla ilgili sonuçlar da gelmeye başladı.
    Okurlarımızdan Aydın Özmen, olumlu sonucu bizimle paylaşıyor:
    “Hocam, 30 günlük süreyi kaçırmıştım. Önerdiğiniz yolu izledim. Önce düzeltme dilekçesi, ardından ‘şikayet yolu ile Maliye Bakanlığı’na düzeltme dilekçesi’ verdim. Aldığım olumsuz yanıt, bana dava açma hakkını kazandırdı. Davayı açtım ve lehime sonuçlandı. Anaparadan kesilen vergiyi geri alabileceğim. Bir örneğini de Hürriyet okurları için gönderiyorum”
    İlgilenen okurlarımız 24 Haziran 2011 tarihli kararın tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirler.
    MAHKEME KARARININ TAM METNİ

    SÜREYİ KAÇIRAN NE YAPACAK?

    1- Öncelikle, anapara ödemesinden vergi kesintisi yapan bireysel emeklilik şirketinin, hangi vergi dairesinin mükellefi olduğunu öğrenecek.
    2- Ardından o vergi dairesine hitaben bir dilekçe yazacak. Dilekçede özetle, olay anlatılacak ve Vergi Usul Kanunu’nun 117.maddesi uyarınca “hesap hatası” yapıldığı belirtilerek, anaparadan kesilen verginin iadesi talep edilecek.
    3- Vergi dairesinin bu başvuruyu reddetmesi ya da 60 gün içinde yanıt vermemesi halinde, red veya 60 günün dolduğu tarihten itibaren “60 gün içinde” Maliye Bakanlığı’na, “Şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi” verilecek.
    4- Maliye Bakanlığı’nın olumsuz yanıtı veya 60 gün içinde yanıt vermemesi durumunda, 30 gün içinde, “İstanbul Vergi Mahkemesi Başkanlığı”na dava açılacak.
    Dava konusu bir olayla ilgili “karar mutlaka olumlu çıkar” diyebilmek, hukuken mümkün değil. Ancak yukarıda örneği verilen, yakın tarihli olumlu bir emsal karar var.
    Bu işin doğrusu, bir yasa ile sorunu kökten çözmek olmalı...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayhan1966 -- 27 Temmuz 2011; 7:44:01 >




  • Ne kadar saçma bir düzen
    mahkemeye başvurursan hakkını alıyorsun
    başvuru da bulunmaz isen açık açık soyuluyorsun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi telit35 -- 27 Temmuz 2011; 12:10:44 >
  • arkadslar tam olarak ne yapmamaız gerekiyor?

    ben,m de 5. yılım doldu ve ihtişyactan geri ödeme istedim 11 bin küsürden kesintiden sonra 9 bin besşyuz verceklerini 1bucuk sotpaj devletin kesinti yaptıgını soylediler..

    itiraz icin ne yapmam gerekiyor?? tşklerr
  • Sıcak fırsatlarda bu konunun olması
  • Ben dilekçemi veriyorum. Bu hafta. Gelişmeleri paylaşacağım. Dedikodulara göre (Gelir İdaresinin taaa içinden) eylül ekim gibi düzenleme yapılacakmış...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: decsan

    Ben dilekçemi veriyorum. Bu hafta. Gelişmeleri paylaşacağım. Dedikodulara göre (Gelir İdaresinin taaa içinden) eylül ekim gibi düzenleme yapılacakmış...



    konuyu tam okuyamadım nereye ve ne sekilde dilekçe yazmamız gerekiyor? tşklerr
  • .......................
  • quote:

    Orijinalden alıntı: decsan

    Ben dilekçemi veriyorum. Bu hafta. Gelişmeleri paylaşacağım. Dedikodulara göre (Gelir İdaresinin taaa içinden) eylül ekim gibi düzenleme yapılacakmış...



    Yapılacak düzenleme bizim işimize gelecek birşey mi yoksa bu vergi kesintisini almamızı engelleyecek bir olay mı yapacaklar ?

    Ona göre ben de bu bes ten çıkacağım yoksa bekleyeceğim ???
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.