Şimdi Ara

Apple, Mac OS X işletim sisteminin Lion kod adlı 10.7 sürümünü duyurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
0
Favori
12.225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Apple bugün düzenlediği Küresel Geliştiriciler Konferansı 2011 etkinliğinde MacOS X işletim sisteminin Lion kod adlı 10.7 sürümünü tanıttı. Yeni işletim sisteminin detaylarından önce bazı istatistikler paylaşan Apple, 54 milyon Mac kullanıcısı olduğunu ve 2006'dan bu yana Mac satışlarının yıllık %28 büyüme oranına ulaştığını buna karşın PC pazarının ise sadece %1 oranında  büyüdüğünü belirtti. Mac satışlarında ağırlığı  dizüstü bilgisayarların oluşturduğuna dikkat çeken Apple, yeni Mac OS X Lion işletim sistemiyle Mac'leri daha iddialı kılmayı ve son kullanıcılara çok sayıda yeni özellik getirmeyi hedefliyor.



    Apple, Mac OS X işletim sisteminin Lion kod adlı 10.7 sürümünü duyurdu


    Apple'ın Küresel Ürün Pazarlaması'ndan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Phill Schiller tarafından tanıtılan MacOS X Lion, işletim sisteminin şimdiye kadar ki en iyi sürümü olarak tanımlanıyor. 250 yeni özellik ile MacOS X için büyük bir güncelleme anlamına gelen 10.7 sürümü, yapılan geliştirmelere ve eklenen yığınla yeni özelliğe rağmen aynı zamanda agresif bir fiyatlandırma ile sunulacak. Mac OS X Lion'un çıkış tarihine ve hangi fiyatla sunulacağına değineceğiz ama öncesinde işletim sisteminin yeni özelliklerine kısaca değinmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Minimalist arayüz üzerinde daha efektif kontrol sistemine yer verilen Mac OS X Lion'un altı çizilen özellikleri şu şekilde;



    Apple, Mac OS X işletim sisteminin Lion kod adlı 10.7 sürümünü duyurdu


    Mission Control özelliği ile çalışan tüm uygulamalar ve sayfalara kuşbakışı göz atılabiliyor ve hızlı geçiş yapılabiliyor.

     


    Mac OS X Lion için vurgu yapılan ilk özellik çoklu dokunmatik desteği, akıcı animasyonlar ve optimize edilen kullanıcı arayüzü. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Apple'ın Mac satışlarında ağırlığı dizüstü bilgisayarlar oluşturuyor ve bu bilgisayarların hepsi geleneksel Apple anlayışından gelen büyük touchpad'lere sahip. Daha sezgisel bir kullanım hedefleyen Apple, yeni çoklu dokunmatik desteği ile kullanıcıların devinirlik kaydırma, tıklama ve döndürme gibi hareketlerle web sayfaları ve imajları daha efektif bir şekilde kontrol etmelerine olanak tanıyorlar. Yeni destek aynı zamanda "tam ekran" özelliğine sahip uygulamalar arasında geçiş için de büyük fayda sağlıyor. Dizüstü bilgisayarları tamam da peki masaüstü Mac modelleri bu özellikten nasıl faydalanacak diyenler için Apple, daha önce piyasa sunduğu Mac Trackpad adlı aksesuarı işaret ediyor ve bu aksesuarla çoklu dokunmatik kullanımı mümkün kılınıyor.



    Apple, Mac OS X işletim sisteminin Lion kod adlı 10.7 sürümünü duyurdu


    Mac OS X Lion'da uygulamalar işletim sisteminin menülerinden bağımsız olarak tam ekran modunda çalıştırılabiliyorlar.

     


    Mac OS X Lion işletim sistemiyle gelen bir diğer önemli yenilik ise "tam ekran" uygulamalar. Görünen o ki, Apple bundan sonrası için uygulama geliştiricilere "tam ekran" seçeneğini zorunlu tutacak. Ancak bu noktada uygulama geliştiricilerin endişeye kapılmasına gerek yok zira Apple, hazırladığı özel bir araç ile geliştiricilerin kısa sürede uygulamaların tam ekran versiyonlarını hazırlayabileceklerini belirtiyor. Yeni eklenen "tam ekran" uygulama desteğinin özellikle elektronik posta okuma, internet sitelerinde gezme ve fotoğraf görüntüleme de büyük kolaylıklar sağlayacağı belirtilirken, kullanıcıların sadece tek bir tıklama ile uygulamaları tam ekran yapabilecekleri ifade ediliyor. Kullanıcılar, tam ekran modundaki bir uygulamadan diğerine kolayca geçiş yapabilecek veya masaüstü, dashboard ya da Spaces alanlarına tam ekran modundan çıkmadan da erişebilecekler. Apple'dan yapılan açıklamaya göre iWork, iLife, Safari, Mail, iTunes, FaceTime ve diğer pek çok temel uygulamanın "tam ekran" güncellemeleri yapılmış durumda.



    Apple, Mac OS X işletim sisteminin Lion kod adlı 10.7 sürümünü duyurdu


    Version özelliği ile dökümanların otomatik olarak sürekli kaydediliyor ve farklı versiyonlarına dönüş yapılabiliyor ya da o versiyondan kısımlar kopyala-yapıştır ile alınabiliyor.

     


    Apple'ın Küresel Geliştiriciler Konferansı'ndaki Mac OS X Lion sunumda altını çizdiği yeni özelliklerden bir diğeri de Mission Control oldu. Exposé, tam ekran uygulamalar, Dashboard ve Spaces özelliklerini bir araya getiren Mission Control, Mac'inizde çalışan tüm uygulama ve pencereleri kuş bakışı olarak görmenize olanak tanıyor. Basit bir kaydırma hareketi ile masaüstünün küçültülmesiyle devreye giren bu özellik ile açık olan uygulama penrecelerini, tam ekran uygulamaların küçük resimlerini ve dashboard yani kotnrol paneli arasında hızlı bir şekilde gezilmesi ile daha efektif bir yönetim sağlanması amaçlanyor.


    Mac OS X Lion için en önemli güncellemelerden biri de Mac App Store'un entegre olarak geliyor olması. Apple'ın Mac sistemler için hazırladığı uygulama mağazası ile kullanıcılar yeni Mac uygulamalarını keşfedebilecek, iTunes hesabı ile uygulama satın alabilecek ve onları indirip kurabilecekler. Uygulamaların doğrudan Launchpad'e yüklendiği Lion'da ayrıca uygulamalar için daha küçük "delta" güncellemeleri sunulacak ve yeni uygulamalar, uygulama için satın alma ve Push-Notification gibi özelliklerden faydalabilecekler. Yeri gelmişken LaunchPad özelliğinden de bahsedelim. İngilzce Fırlatma Rampası anlamına gelen ancak burada uygulama başlatma noktası olarak telaffuz edebileceğimiz LaunchPad, bir uygulamayı bulma ve çalıştırmayı daha da kolaylaştırıyor. iOS'ta gördüğümüz bir takım özellikleri içeren bu özellik, kurulu olan tüm uygulamaların gösteren tam ekran moduna sahip. LaunchPad ile kullanıcılar, herhangi bir sıra ya da klasör içerisindeki uygulamalarını organize edebiliyorlar.


     


    Mac OS X Lion yani işletim sisteminin 10.7 versiyonu, tamamiyle yeniden tasarlanan mail uygulaması ile geliyor. Lion'un yeni elegant geniş ekran diziliminden faydalanan uygulama, kaydırılabilir zaman çizelgesinde grup ilişkili mesajları içeren yeni sohbet özelliğine sahip. Tekrarlanan mesajları akıllıca gizleyen uygulama bu sayede sohbetlerin daha kolay takip edilebilmesine olanak tanırken, orjinal mesajda gönderilen grafik ve ekleri korumayı sürdürüyor. Yeni arama özelliği kişi, konu veya etiket bazında arama ve tavsiyeleri eşleyebiliyor. Yeni ni mail uygulaması ayrıca Microsoft Exchange 2010 sistemi için de yerleşik destek içeriyor.



    Apple, Mac OS X işletim sisteminin Lion kod adlı 10.7 sürümünü duyurdu


    iOS'tan çeşitli esintiler içeren Mac OS X Lion'un bu yöndeki en bariz güncellemesi LauncherPad yeniliği. Bu özellik ile uygulamalar iOS tarzı organize edilebiliyorlar.

     


    Mac OS X Lion'da bazı ek özellikler de bulunuyor. Yeni Resume yani Sürdürme özelliği, uygulamalarınızı ne zaman olursa olsun ister sistemi yeniden başlattığınızda, ister uygulamadan çıktığınızda veya isterseniz de uygulamayı yeniden çalıştırdığınızda aynen bıraktığınız gibi geri getiriyor. 10.7 sürümünün diğer bir özelliği ise Auto Save yani Otomatik Kayıt özelliği. Bu özellik sayesinde siz herhangi bir döküman üzerinde çalışırken, işletim sistemi bunu otomatik olarak kaydediyor  ve bu sayede herhangi bir sorunda çalışmanızı kaybetmeniz engellenmiş oluyor.

    Versions özelliği ise yarattığınız dökümanının geçmişini otomatik olarak kaydediyor ve kolay bir şekilde versiyonlar arasında gezmenizi, dilediğiniz versiyona geri dönmenizi ya da önceki versiyonlardan kopyala/yapıştır yapmanıza olanak tanıyor. AirDrop özelliği ise üçüncü parti uygulamalarla verilen bir özelliği, işletim sisteminin temel değerlerinden biri haline getiriyor. Çevrimiçi paylaşım hizmeti olan bu uygulama ile aynı uygulamaya sahip kullanıcılar arasında, noktadan noktaya bağlantı kurularak kolay ve hızlı bir şekilde dosya paylaşımı gerçekleştirilebiliyor.


    Apple, Mac OS X işletim sisteminin Lion kod adlı 10.7 sürümünü duyurdu


    Apple tarafından Mac OS X Lion için altı çizilen ancak detayları açıklanmayan diğer 240 özellik arasında yerleşik FaceTime, FileVault 2, Windows Migration, Lion Server eklentisi, Safari Okuma Listesi, yerleşik Xsan ve daha pek çok yenilik bulunuyor. Peki yeni işletim sistemi ne zaman ve hangi fiyat seviyesinden çıkacak ? Uygulama geliştiricilerin an itibariyle beta versiyonuna ulaşabildikleri işletim sistemi, Temmuz ayı ile birlikte resmi olarak kullanıma sunulacak. Sadece Mac App Store üzerinden yayınlanacak olan Mac OS X Lion (10.7), 4GB dosya boyutunda olup işletim sistemi güncellemesi olarak 29.99$'a temin edilebilecek. Tabii Apple'ın sistemleri de Temmuz ayı ile birlikte Lion ön-yüklü olarak sunulacak.












  • Cok guzel bir yaz fx57, tesekkur ederim. Dun ki konferansin bu sekilde ozetinin gecilmesi kacirdigim noktalari kesfetmeme yardimci oldu. Bir elestirim olacak; Bazi cumlelerde anlam dusuklugu var, eger duzeltirsen daha akici bir yazi olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple icin gidilecek cok yol olsa da,üzerine koyarak büyümesi;cok yaygın olmasada ileriye dönük, yaygınlaştığı zaman kendini daha net ortaya koyacak özellikler(facetime,airdrop vs) ekleyerek,stabilitesini koruyarak hatta resume auto save gibi sistem yenilikleriyle güçlendirerek OS piyasasında zamanla daha ses getirecektir -ki belli meslek grupları zaten demirbaş olarak kullandıklarından onlar icin gercekten kullanışlı bir güncellemeye benziyor-

    Ayrıca dokunmatik cagini başlatmış olmanın avantajı olsa gerek arayüzü hiç değiştirmeden tam dokunmatik destegi sunabiliyor isleri onlar icin kolaylaştırıyor sanırım.. Zira Windows ciddi arayüz degisikligine gitmek zorunda kalmış win8 de.. Yelkeni doldurmuş tam yol gidiyor Apple ins ülkemizde ürünlerini uygun fiyatli almak icin taklalar atmamızın gerekmedigi muhtelif sehirlerde Apple Store olan günleri de görürüz :)
  • keşke linux 'te böyle adam gibi
    masa üzeri arabirimleri yapabilse !
    keşke ! :(
  • Bir mac kulanıcı olarak, diğer özellikleri bir yana, sadece vision ve otokayıt özellikleri için bile bu sisteme geçilmesinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum. Biz mac kullanıcılarının en temel sorunlarından birine çözüm bulmuş Apple.

    Apple'ı diğer şirketlerden üstün ve farklı kılan en temel özelliklerden biri, işte bu tarzdaki kimsenin düşünmediği veya yapmadığı şeyleri hayata geçirmesi oluyor. Microsoft'ta benzerini daha sonradan kendi sistemine adapte ediyor. Windows'un gelişim tarihçesine bakın, bazı istisnalar hariç hep böyle olmuştur.
  • Haber için teşekkürler.
  • mac kullanıcısı olmak nasıl bişey acaba
  • buraya ne zaman gelir yeni lionlu macbooklar?
  • Trim desteği bu sürümde bekleniliyordu, fakat bununla ilgili bir gelişme bulamadım bu yazıda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: maviturk
    mac kullanıcısı olmak nasıl bişey acaba

    Anlatılmaz, yaşanır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fx57

    PC pazarının ise sadece %1 oranında  büyüdüğünü belirtti.


    PC pazarının -1 olması gerekmiyor muydu? İzlediğim kadarıyla keynote ta gerilediğinden bahsedildi ?

    Apple, Mac OS X işletim sisteminin Lion kod adlı 10.7 sürümünü duyurdu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi O.Beverly -- 7 Haziran 2011; 14:12:49 >
  • ağzımın suyu aktı ya:D
  • Beyler bende leopard var.Simdi snow leopard update yapsam tüm dosyalarim silinecekmi?Yoksa illaki backup almak zorundamiyim?
  • BABAHAKKI , hiçbir şey olmayacak verilerinize.
  • ne kadar iyi bir özellikmiş bu tam ekran özelliği maşallah. yenilikler kısmında bir paragraf anlatılmış, çok ilerici ve yenilikçi bir firma olan Apple'ı tebrik ederim.

    Apple'ı diğer şirketlerden üstün kılan güzelce paketlenip pahalı sunulan şeyleri tüketip bir statü sembolü haline getirmeyi pek seven insanlar. allahım tam ekran özelliği ekledik demişler tam komedi.
  • ben os x 10.6.7 kullanıyorum aynı zaman da bootcamp sayesinde windows kullanıyorum temmuzda lion app store geldıgınde lion u satın alsam ve yuklesem windows kısmı kendılınden sılınır mı ve mac kısmında bılgılerım sılınır mı...lutfen yardım edin..teşekkurler
  • adamlar pc için %1 yazmış.ulen sanki dünyada bütün sistemler mac kullanıyor resmen atmışlar.maclerin pazar payı çokta ilerleyemez.nete gir,mizk dinle,film izle,bi de tasarımcılara yönelik programlar o kadar.süslü oyuncaklar bunlar.
  • Slmlar DH Misafiri silinmez format falan atmana da gerek yok nasıl leopard tan Snow leoparda geçerken sorunsuz olduysa bunda da öyle olacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bocekgrafik

    Bir mac kulanıcı olarak, diğer özellikleri bir yana, sadece vision ve otokayıt özellikleri için bile bu sisteme geçilmesinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum. Biz mac kullanıcılarının en temel sorunlarından birine çözüm bulmuş Apple.Appleı diğer şirketlerden üstün ve farklı kılan en temel özelliklerden biri, işte bu tarzdaki kimsenin düşünmediği veya yapmadığı şeyleri hayata geçirmesi oluyor. Microsoftta benzerini daha sonradan kendi sistemine adapte ediyor. Windowsun gelişim tarihçesine bakın, bazı istisnalar hariç hep böyle olmuştur.


    Microsoftu sadece windows xp - vista - 7 ailesinden baz alarak soylediginizi farz ediyorum.Zira microsoftun uzman oldugu sunucu tarafında ne yazıkkı applen lafı bile edilmiyor.Bir cok kullanıcı sadece pclerine win 7 xp vista kurudugu için buna gore degerlendiriyor.Sadece bir sunucu işletim sisteminde bulunan ozellikler anlatmakla bitmez.Bilmiyorum konu ile ilgileniyormusunuz ama size bir kac isim vereyim acaba daha once duydunuzmu WDS-WSUS-SCCM-SCOM-SCVMM-TMG-EXCHANGE-LYNC-OCS-DPM-SHAREPOINT Server bunların hepsi bir sunucu turudur baslı basına bir işletm sistemi gibi incelemek gerekir.Yanlıs anlamayın amac sizi rencide etmek degil lakin microsoft sadece son kullanıcıya işletim sistemi yapan bir firma degil.

    SAYGILARLA
  • tam ekran özelliğinin gerçek olduğuna inanamıyorum, bu kadar üstün birşey olamaz, kesinlikle uzaydan gelmiş olmalı... Apple mükemmelsin, süpersin, dünya dünya olalı senin gibi süper ötesi mükemmel bir firma görmedi...
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.