Şimdi Ara

LAPTOP BATARYASININ ETKİN KULLANIMI KONUSUNDA ÖNERİLER

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
163
Cevap
2
Favori
106.081
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar laptopu aldık eve geldik diyelim....

    "Şarj edelim mi ? Edeceksek nasıl edelim? Yoksa dokunmayalım, dogrudan prize takıp öyle mi kullanalım?" gibi sorular heman akla takılıyor. Çünkü bataryamızın performansını uzun süre muhafaza etmesini istiyoruz.

    Bu yüzden iki durum icin ayrı ayrı görüş alalım;

    1. Laptopla fazla dısarıya cıkmayacak biri laptop bataryasını nasıl etkin kullanabilir?

    2. Laptopla sık sık seyahat eden ya da dışarı cıkan biri laptop bataryasını nasıl etkin kullanabilir?

    Buradaki etkinlikten kasıt, bataryanın en uzun sure en performanslı bicimde kullanılmasıdır.

    Lütfen deneyimli ya da yetkin kişiler yanıt yazsın ki bataryalarımızın ömrünü arttıracak dogru yanıtlara ulaşabilelim.

    Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi surfer -- 12 Aralık 2005, 6:01:50 >







  • en başta yeni laptopu eve getirince şarja takacaksın ve bilgisayar açık haldeyken kesintisiz 24 saat şarj edeceksin. bu arabanın motorunu açmak gibi bir şey.

    pille ilgili 19867382 defa söylediğimiz şeyi tekrar söyliyim. asla ama asla laptopu pili çıkarıp sadece şarja bağlı kullanmayın. unutmayın hiçbir pil bir laptoptan daha değerli değildir. ve yine unutmayın her pil nasıl kullanırsanız kullanın en fazla 2-3 yıl sonra ömrünü tamamlar.

    iki sorunun cevabına gelince;
    1. laptopu masaüstü gibi kullanacak birisi laptopu pili üzerindeyken sürekli şarja bağlı kullansın ancak 2-3 günde bir kullanım sırasında fişi çekip pili sonuna kadar (veya %3-4 kalana kadar) bitirsin sonra yine şarja takıp kullanmaya devam etsin.
    2. laptopu sürekli dışarıda ve pilde kullanan birinin pil ömrünü arttırmasının tek yolu 2. bir pil alıp pilleri sürekli dönüşümlü kullanmak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahahakan -- 12 Aralık 2005, 6:11:32 >




  • ya ben sony vaio fs315m aldım.gelince az kullandım bataryası azaldı sonra fişe takıyom kullanıyom yada fişten çıkartım kullanıyom kafama göre yani.çok yalnış ama klavuzu çok basitti birşey yazmıyor adam gibi ne yapmalıyım ya şimdi nasıl kullanayım
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SeTh CoHeN

    ya ben sony vaio fs315m aldım.gelince az kullandım bataryası azaldı sonra fişe takıyom kullanıyom yada fişten çıkartım kullanıyom kafama göre yani.çok yalnış ama klavuzu çok basitti birşey yazmıyor adam gibi ne yapmalıyım ya şimdi nasıl kullanayım


    sony vaio nun kullanım kılavuzu gercekten yetersiz mi?
  • bahanakan olayı çok güzel bir şekilde özetlemiş zaten..tüm lithum ion pillerde olduğu gibi belli bir ömürleri var bu arkadaşların ve bir süre sonra tabiki de kullanılmaz (şarj edilmez) hale geliyorlar..sürekli evde kullanacak birisi arada sırada labtopı kendi pilleri ile kullanması ve şarjını bitirmesi uygulanabilir ve yararlı bir işlemdir..nitekim zaten şunu da biliyoruz ki; fişine takılmayan bir labtop tam performans ile çalışamıyor..yani sürekli dışarıda labtopını kullanacak olan bir vatandaş, şebekeye bağlı olarak kullanan vatandaşa oranla gözle görülebilecek bir performans düşüşünü bilgisayarında yaşayacaktır..neyse konuyu fazla dağıtmayalım..
  • Lap-Top un bataryasını çıkarıp şarzda kullanmanın ne gibi zararı var açılarsanız sevinirimmmm
  • quote:

    Orjinalden alıntı: altanB

    Lap-Top un bataryasını çıkarıp şarzda kullanmanın ne gibi zararı var açılarsanız sevinirimmmm



    Merhaba,
    Bunu ben yaklaşık 1 sene önce sormuştum.
    Tam cümleyi hatırlamıyorum ama,
    " Voltaj dalgalanmlarında anakart bozulur yanar gibi şeyler söylenmişti(Serviste böyle söylüyo)."

    Bir bilgisayarcıda,
    "Sen kendini ABD'de filanmı sandın?,bizim elektrikleri bilmiyomusun saçmalama demişti...

    Saygılarımla,

    MERTŞENER
  • quote:

    Orjinalden alıntı: altanB

    Lap-Top un bataryasını çıkarıp şarzda kullanmanın ne gibi zararı var açılarsanız sevinirimmmm

    soruya bak hizaya gel!yahutta sende benim gibi türkiyede yaşamıyorsun!
  • sürekli pirizde kullanıyorum ve bu konuyla alakalı topic açmayı düşünüyordum benden önce davranmiş arkadaş
    .. gece yatarken flim izlerken cıkarıyorum kendi kapanıyo bitip..

    dogrumu bilmem..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: egzantirig

    sürekli pirizde kullanıyorum ve bu konuyla alakalı topic açmayı düşünüyordum benden önce davranmiş arkadaş
    .. gece yatarken flim izlerken cıkarıyorum kendi kapanıyo bitip..

    dogrumu bilmem..




    Genelde söylenen kullanılmayan zamanlardan fişten çekilmesi.Şahsen ben öyle yapıyorum.Haftada 1-2 kerede (unutmassam) sıfırlıyıp dolana kadar şarjda bırakıyorum.

    Ama her gece pili bitirip sabahına şarj edip şarjda kullanmak nekadar doğrudur bilemiyorum.
    Her pilin bir dolum ömrü olduğunu duymuştum.Eğer bu laptop pilleride böyle ise, kullanırken, şarjda kullanmak iş bitincede kapatıp fişi çekmek daha mantıklı geliyor bana...

    Saygılarımla,

    MERTŞENER




  • YA GÜZEL KARDEŞLERİM

    ÖZELLİKLE egzantrik senin bilgisayara ne garezin varda pili bitirip kendi kendine kapanmaya bırakıyorsun? ha gerçi o kapanmıyordur kendini bekleme moduna alıyordur pil %3-5 kalınca. o zaman sorun yok. ama bilgisayarı asla ŞAK diye kapanmaya bırakma. fiş takılı dursun zaten bilgisayar açık hiç bi şey olmaz merak etme.

    sevgili mertsener; evet laptop pillerinin bir şarj olma sayısı vardır (piline göre yaklaşık 350-500 civarı) ve bu kadar defa şarj-deşarj olduklarında artık hızla tükenmeye başlarlar. ama tabi yine bir yarım saat çalışırlar genelde

    ANCAK VE ANCAK bilgisayar adaptörü elektriğe bağlı iken, pil tam şarj olduktan sonra artık gelen elektrik ufak bir devre yardımı ile pili atlayıp direkt bilgisayara gider yani dolu pilin üstüne şarj yapmaz yani pili korur. o nedenle pil sadece boşken ve tam dolana kadar şarj olur.
    tabi bu devre aynı zamanda adaptörü fişten çektiğin anda elektrik kesintisini algılayarak hemen pili devreye sokar.

    sonuç: pil takılıyken sürekli şarja bağlı kalması pile hiçbir zarar vermez. zaten doğru kullanım şekli budur. sadece pilin sağlığı açısından 2-3 günde bir pil bilgisayar fişten çekilerek boşaltılmalıdır.

    ancak tabi ki bilgisayar kapalı iken adaptörün fişinin çekilmesi gerekir. çünkü yüklediği elektriği bilgisayar kapalı iken bir yere aktaramayan adaptör aşırı ısınır ve yanabilir. ve bu meretlerin adaptörleri de her şeyleri gibi çok pahalıdır (100-200 dolar arası)


    aslında; sonuç olarak nasıl kullanırasınız kullanın ama asla pili çıkarmayın

    sağlıcakla kalın



    not: aslında tabi bu aletler mobil aletler yani normalde şarj aleti sadece pili doldurmak için vardır ve bilgisayarı dışarda, orda, burda pilde kullanırsın. aman pilim uzun gitsin diye de düşünmezsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahahakan -- 13 Aralık 2005, 6:03:04 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: bahahakan
    ancak tabi ki bilgisayar kapalı iken adaptörün fişinin çekilmesi gerekir. çünkü yüklediği elektriği bilgisayar kapalı iken bir yere aktaramayan adaptör aşırı ısınır ve yanabilir. ve bu meretlerin adaptörleri de her şeyleri gibi çok pahalıdır (100-200 dolar arası)

    Yazdıklarına genel olarak katılsam da yukardaki doğru değil. Evet kullanmıyorsak fişini çekmek mantıklı. Ancak ısınmasının sebebi elektriği bir yere aktaramaması değil. Daha doğrusu kullanılan veya kullanılmadığı halde fişi takılı kalan adaptörler farklı ısınmazlar. Denktir.
  • Ellerinize sağlık çok güzel yazmışsınız da...

    aklıma takılanm bir şey kaldı...
    Bir arkadaş; "üzerinde pil varken herhangi bir voltaj değişimine karşı pil tampon gorevi gorup anakartı koruyor" diyor..

    Diğeri de "pil tam dolunca zaten direk elektrik nerjisi pili bi devre vastası ile atlayarak direk Pc ye gidiyor diyor."

    Ben de bu iki açıklamadan şunu anlıyorum.. Pil dolu olursa (ki adaptor takılı çalışırken vaziyette bunun dolması 3-4 saati alır en fazla) ya da hiç olmama durumunda elektirik enerjisi direk PCye gidiyor..

    bu hiç hoş bi şey değil .. Umarım yanlış anlamışımdır..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bahahakan
    ancak tabi ki bilgisayar kapalı iken adaptörün fişinin çekilmesi gerekir. çünkü yüklediği elektriği bilgisayar kapalı iken bir yere aktaramayan adaptör aşırı ısınır ve yanabilir.


    Bu kısım ilginç geldi, daha önce hiç duymadığım birşey... Bu bilgiden emin misin ?
  • Benzer bir soruyu ben de Elektronik Mühendisi bir arkadaşa sormuştum.
    O da bana hemen hemen "bahahakan" arkadaşın söylediklerinin aynısını söylemişti.
    Yalnız bir farkla, o "pilleri sonuna kadar tüketmeyin. pilin %3-4'e kadar boşalmasını beklemeden, %10-15 dolu iken şarja takın" demişti.
    Li-ion veya Ni-MH pillerde, pili dibine kadar kullanmak da pil ömrünü kısaltıyormuş.
    Zaten bu piller Ni-Cd piller gibi "hafızalı" olmadıkları için şarja takmak için tamamen boşalmalarını beklemeye gerek yok.
  • Merhaba,
    1) Li pillerin bir şar edilme sayısı vardır ve buda "defa" olarak adlandırılır. Yani 300-350 defa şarj etmek anlamında.Şarj süreleri arasındaki zamanın artması pilin bu defalarının çabuk azalmasını engeller.
    2) İlk şarjı mutlaka cihazınız kapalıyken yapın.Açıkken şarj etmek kesinlikle yanlıştır...!!!
    3) Pillerinizin daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız deşarj anında pilin doluluk oranının %5 'in altına düşürmeden şarja takın.
    4) İlk şarjda 12-14 saatten fazla daha sonraki şarjlarda 8 saatten fazla kesinlikle bırakmayın.
    5) Pil takılı değilken şebeke dalgalanmalarından cihazınızın anakart v.s. ürünlerinin yanması diye bir olay olamaz çünkü piller regüle görevi görmezler..!!! Pil takılı değilken karşılaşacağınız sorun normal masaüstü cihazlarında elektirik kesildiğinde karşılaşabileceğiniz sorunlardan farklı olamaz.Bu yüzden üretici firmalar mutlaka regüleli bir güç kaynağı önerirler...
    6) Notebook pilleride güç kaynakları gibi çalışırlar, yani üzerlerindeki gerilim adaptör elektiriğe takılı olduğu sürece vardır.Yaniii...piller takılıyken full şarj olduklarında üzerlerindeki gerilim kesilip direk notebooka şebeke gerilimi geçmez.Eğer böyle olsaydı elektirik kesintisi anında pilin devreye girme süresi 3-5 ms gibi çok kısa bir süre olsa bile notebook kendini ya resetler yada kitlenme yapardı.Sadece pil full dolduğu zaman üzerinde dolaşan gerilim azalır ve cihaz gerilimi %95 şebekeden alır ama tamamen kesilmez.
    7) Yurtdışı forumlarında hatta üretici firmaların el altından tavsiye ettikleri.düşük kva'lı ama iyi bir regüleli ups yani güç kaynağı alınıp pilsiz olarak notebooku bu güç kaynağından beslemek denir.Eğer güç kaynağınızdan uzak biryerde kullacaksanız adaptör ve pili kullanmanızdır.Bu şekilde ancak pilinizin ömrünü maximuma çıkarabilirsiniz.
    8) Ayrıca ortam durumlarıda pillerinizin ömrüne etki eder, nem, ısı, manyetizma v.s. gibi...
    Umarım yardımcı olabilmişimdir.
    Teşekkürler,




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mors

    Merhaba,
    5) Pil takılı değilken şebeke dalgalanmalarından cihazınızın anakart v.s. ürünlerinin yanması diye bir olay olamaz çünkü piller regüle görevi görmezler..!!! Pil takılı değilken karşılaşacağınız sorun normal masaüstü cihazlarında elektirik kesildiğinde karşılaşabileceğiniz sorunlardan farklı olamaz.Bu yüzden üretici firmalar mutlaka regüleli bir güç kaynağı önerirler...



    Hocam peki desktop ile laptop lardaki anakart aynımıki hiçbir zarar görmesin, farkı olmasın?
    Benim bildiğim laptoplar bir hayli hassas cihazlar.Bunu ben,LG distrübötörü Ufotekve Boğaziçi'ye,öncedende P.Bell Distrübütörü Koyuncu'ya sordum.
    Hepside senin sölediğinin aksine kesinlikle,-özelliklede TR'de- böyle kullanmayınız diyordu...

    Hangisi doğru şimdi?

    Saygılarımla,

    MERTŞENER




  • Hocam tekrar yazıyorum bence sende aynen benim dediğim gibi bi sor o bahsettiğin firmalara.Piller regüle görevi görürmü?????



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mors -- 13 Aralık 2005, 14:03:14 >
  • Hangisine inanacağımı şaşırdım
  • sony nin kullanım klavuzu ince gerekli bilgiler var ama bana yetmedi yani sorular var aklımda baarya ile ilgili aldım sanırım neyse hepinize teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.