Şimdi Ara

yüksek devirli torksuz motor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.913
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • selamlar,
    bir projem için yüksek devirli, torksuz fakat uzun süre çalışmaya dayanabilecek bir motor lazım pwm veya değişken voltajda sürebilirim o tamamen bulabildiğim motorun özelliklerine bağlı boyutları oyuncakların içinden çıkan motorlar kadar veya az daha büyük olabilir daha önce böyle bir motor kullanan var mı? ne tavsiye edersiniz?
    amaç yaklaşık 6-7cm çapında bir borudan tazikli hava vermek yani bir adet pervane ihtiyacım da var ama o ikinci planda pervaneyi her türlü ayarlarım.
    şu anda elimde şu gelişmiş teyp mekaniklerinden biri var onun içinde bir motor var denemek istiyorum ama çok gariptir evde yıldız tornavidamı bulamadım o bana bakıyor ben ona boşuna alet işler el övünür dememişler...
    her türlü yoruma, bilgiye ihtiyacım var
    şimdiden teşekkürler
    iyi forumlar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zoptrik -- 25 Ağustos 2011; 6:46:57 >







  • Fırçasız motorlar bildiğimiz motorlar gibi sürülemez. ESC isimli aparatlar sayesinde sürülebilirler. Bence siz şuradan bir bakın motorlara, olmazsa buradan da da bakabilirsiniz.
  • Brushless motor ve Brushless regler lazım. Regleride LİPo aküye bağladımı al sana hazır sistem.

    Brushless motor ve uygun regler üreten kaliteli markalar. Çindende sipariş edebilirsin orda üretiliyor zaten.

    Walkera Brushless motor
    Align Brushless motor

    outer runner motor cinsleride vardır dıştan dönüşlüdür.

    Bunları googleden araştır derim.
  • karaköyde sormuştum brushless 40.000 d/dk 15 tl idi dediğiniz gibi oyuncakların içinden çıkan motorlardan biraz büyük
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NitroWar

    karaköyde sormuştum brushless 40.000 d/dk 15 tl idi dediğiniz gibi oyuncakların içinden çıkan motorlardan biraz büyük


    ESC gerektirdiği için fırçasız motor pahalı bir çözüm olur kanaatindeyim.
  • http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-hobi-oyuncak-rc-model-mystery-5000-rpm-brushless-motor-mystery-30a-esc-45414095/detay/

    Ben bu üründen kullandım daha önce.Motor çok hafif ve ufak boyutta.Çapı 25mm falandı sanırım.Yanındaki ESC nin PWM girişi var.Oraya PWM i verince istediğiniz hızda dönüyor.Kullanımı çok kolay ve boyutuna göre güçlüde bir motor.Parmağımla milini tutup durdurmaya çalışmıştım fakat durduramamıştım.

    Tavsiye ederim.İşini fazlasıyla görür.




  • cevaplar için çok teşekkür ederim. dedikleriniz doğrultusunda google dan araştırma yaptım ben bu ESC meselesini atlamışım. bu motorlar tam olarak nasıl çalışıyor bu durumda ESC tam olarak ne iş yapıyor. eğer bu konuda bilgimiz olursa PIC Basic de bir kod yazıp kendimiz istediğimiz gibi bu motoru sürebiliriz diye düşünüyorum. Gerekli yazılımı sanırım yazabilirim.
    sayın @maytere verdiğiniz linkleri inceledim. ikinci linkte tam benim istediğim gibi bir motor var ama çapı 3.5cm onun dışında kendinden soğutmalı gövdesi vs tam istediğim gibi. acaba hiç ESC ile uğraşmasak da doğrudan fırçalış kuvvetli motorla mı yapsak diye düşünüyorum şimdi.beğendiğim motor, tamiya 540:
     yüksek devirli torksuz motor


    sayın @turan_y verdiğiniz linki inceledim dünden beridir amazon ve ebayda benzer motorlara bakıyorum inanın ucuzunu bulsam hemen alacaktım iyiki almamışım ESC gerektirecekmiş. iyiki buraya danışmışım. şimdilik fırçasız motor işi beklemede. 70tl ucu açık bir proje için biraz fazla bir rakam
    pervane işine ne gibi bir çözüm bulabiliriz? aklımda yine bir iki şey var, 1.si psu fanı dağıtıp fanını almak ki araç için buzdolabı yaparken envai çeşit fan almışım. hepsi öylece yatıyor envai çeşit pervane var. ama kullanacağım yerde ısı da yüksek olabilir ve fan çok yüksek devirlerde zorlanabilir. onun için daha çok alüminyum veya metal bir fan arıyorum. aklıma şu araçlarda kullanılan aptal tasarruf cihazlarından geldi şöyle ki:
     yüksek devirli torksuz motor

    http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=vMurYBW-a6Q
    işte bu aletin de 50tl gibi bir fiyatı var Türkiye'de Çinde 1.5 dolar :) başka bir seçenek bulamazsak amazon veya ebaydan getittirebilirim.
    herkese tekrar tekrar teşekkürler.
    görüşmek üzere...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zoptrik -- 26 Ağustos 2011; 6:21:02 >








  • ESC ler fırçasız motorları sürmek için kullanılır. daha fazla bilgi ;http://www.heliteknik.com/rc-elektronik/esc-regulator-governor/esc-nedir-ne-ise-yarar-nasil-secilir-nelere-dikkat-edilmelidir/499
    Bir de şunu söylemeden geçemeyeceğim Fırçasız motorların istediği akım değerleri yüksektir..
    Pervane olarak arkadaşın verdiği dutc fanlar olabileceği gibi, hobby helikopterlerde veya uçaklarda kullanılan, 2 kanatlı pervanelerden de kullanabilirsiniz.
  • bu "duct fan" meselesi çok iyi oldu bu işler işin özel tasarlanmış son verilen linkten de fırçasız motorların ac akımla çalıştığını ve hızın frekansla belirlendiğini öğrendim yani bu bizim PIC le baya zor yapacağımız bir iş PIC in üreteceği dalgalar ancak kare dalga olacak yani eğer fırçasız motor kullanırsak ESC kullanımı şart oldu.
    projenin asıl amacını açıklayayım.
    uzun süredir karburatörlü aracım için turbo meselesini araştırıyorum. bunu yapmanın iki yolu var. ya karbüratörden önce turbo basıncını vereceksiniz. böyle bir yöntemde karbüratörde baya köklü değişiklikler yapmak zorunda olmanız dışında aracın devrine göre yakıt verecek ayrıca bir sistem düzmek zorundasınız ve bu sistemler de pek sağlıklı çalışmıyor ya da en azından benim kafama yatmadı. lpg de iptal oluyor o da işin ayrı bir kısmı ikinci yöntem karbüratörü turbo girişine vereceksiniz o zaman hiçbir şeyi değiştirmek zorunda kalmıyorsunuz fakat o zaman da intercooler denilen hava soğutma sistemini kullanamıyorsunuz yani turbo devrede uzun süre yol aldığınızda piston üzerinde aşırı sıcaklıktan erimelere kadar gidebiliyor. ayrıca back fire denilen motorun geri tepmesi gibi istenmeyen bir durumda turbo yaprakları kırılıp motora ciddi zararlar verebiliyor.
    şimdi gelelim ben bu sistemle ne yapmak istiyorum.
    elimde yazılımını kendim yazdığım PIC li cut-off devresi var yani aracın devrini anlık okuyorum ve araç 1300 devirin üzerinde gaza basmıyorsam yakıtı kesiyor yani viteste yokuş aşşağı giderken LPG kesicilerinden yakıtı kesiyorum aynı devrenin 2000 devirde kesen hazırını kullandığım zaman yüzde 14 e varan yakıt tasarrufu sağlamıştım uzun yolda.
    şimdi yeni devrede PIC12f675 in 1 tane boş bacağı var ve o bacaktan aracın devrine göre istediğim gibi PWM sinyali verebilirim. yazılıma eklediğim 2 satıra bakar. bu şekilde carburatörle emiş manifoldu arasına yerleştirdiğim 1 "duct fan" sayesinde atmosferik motora giren hava yakıt karışımını yüzde 10-20 civarı arttırabilirim bu yaklaşık 0.2 bar basınca tekabül ediyor ki sanırım ben bu devreyle o basıncı elde edebilirim diye düşünüyorum. yanlız burada da bir problem var bu gün aracımın emiş manifoldunu inceledim üzerinde 4-5 tane emiş var. (2 tane klima, 1-2 tane karbüratöre giden emişler bir tane büyük westenhouse için vs vs.) onları da fanın üzerine bi yere aldık mı tamamdır.
    eğer yapamazsam bile fikir olarak forumda bulunsun belki birilerinin ilham almasına sebep oluruz.

    eğer yapmaya karar verirsem sayın @NitroWar'ın verdiği linkteki duct fan+4500k brushless motor setini almayı düşünüyorum
    http://www.dealextreme.com/p/64mm-duct-fan-4500kv-brushless-motor-45137
    ESC yi de artık nasıl sürebileceğimi iyice araştırdıktan sonra uygun olanını alırım diye düşünüyorum. projeyi araçta kullanacağım için akım olayı pek sıkıntı değil.

    yardımlar için herkese çok teşekkür ediyorum.
    iyi forumlar...




  • Hocam yapınca paylaşında turbolu aracımız olursa ileride biz de deneriz...
  • Maalesef aracım turbolu değil 20 senelik bir araç inşallah Rabbim size daha iyilerini versin.
    Step motor iyi fikir dün yine aynı sistemle çalışan bir psu fanini dağıttım. İcinde 2serden birbirine seri bağlı 4tane elektromiknatis ve bir tane sürücü entegre vardı. Sanırım sürücü entegrenin icinde hall sensör de mevcut. Su anda evde değilim eve gidince fotoları koyarım.
    Teşekkürler
    İyi forumlar...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.