Şimdi Ara

Sultan Papağanı alıştırma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
85.665
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar sultan papağanı aldım , adamın söylediğine göre 7 aylık dişi.adam eline alıyodu ama ben kafese elimi sokunca hayvan terminatör e dönüşüyo.ne yapmalıyım ki alışsın ? kafesin kapağını açıp kendinin çıkmasını beklesem bi işe yarar mı?



  • quote:


    Eğitime başlama aşamaları

    Kuşunuzu eğitmek için en önemli olan ilk şey onun size güvenini sağlamaktır.Eğitime başlamamış olsanız dahi her zaman yavaş hareket edin ve yumuşak ses tonuyla konusun.Kuşunuza zarar verecek ya da ürkütecek hiç bir şey yapmayın.Özellikle kafesin yanında gürültü yapmayın ve kuşunuzun başının üstüne ani hareketlerden kaçının.Kuşunuz eğer başka insanların elinde alışmadıysa, size güvenmeyecektir. Böylece ilk aşama onun güvenini sağlamak olacaktır.

    (Sık karşılaşılan sorulardan biri "Ne zaman başlanmalıdır?" Bunun yanıtı; kuşun geçmiş deneyimleri, huyu, küçüklüğü, cinsiyeti ile ilişkilidir.

    Çok küçük ve yem kırmayı öğrenmiş tek kuşlarda 1. adımın ilk kısmına yani konuşmaya hemen başlamak, diğer kısmına ertesi gün geçmek uygun olacaktır. Bazı minikler daha kafese konulmadan alışmaya başlasalar da olası bir aksilik halinde güven kaybı, korku yaşamaları ve normal sürecin aşırı uzaması sözkonusu olduğundan göze alınmamalı, acele edilmemelidir.

    Tek ve büyük kuşlarda ise kafese el dayama aşaması için kuşun; ortama, kafese , ev içi trafiğe uyum sağlaması amacıyla 1-2 gün süre tanınması daha doğrudur.

    Çift kuşlarda ise mubişseverler bu uygulamalarda zorlamakta, sürü psikolojisi nedeniyle kafes içi ve dışı evcilleştirme yöntemlerine çoğu kez yanıt alınamamaktadır.

    Ancak şunu sakın aklınızdan çıkarmayınız. Kısıtlı süre ayırabiliyorsanız ve herhangi birinde hata yaparsanız/korkutursanız başarı sağlama oranınız çok düşecektir. Öyle ki aşağıdaki aşamalardan hangisinde olursanız olun bir önceki aşamadan başlamanız hatta daha öncekilere dönmeniz gerekebilir. Bu yüzden kuşun önceden planlama ile uzun süreli tatillerin başında eve getirilip eğitimine başlanmasını öneririm. Evinizi paylaşan herkesin de sizi anlaması, yardımcı olması hiç değilse kuşu korkutacak hiçbir davranışta bulunmamaları da şart.

    Bu aşamalardan hiçbirinde kuşun kanatlarını /ayaklarını / kuyruğunu okşamaya, kafasını/gıdısını kaşımaya kalkışmayınız. Bedenlerinin bazı kısımları özeldir onlar için kesinlikle dokunulmasını istemezler. Güvenlerini kaybedersiniz, korkarlar. Bazı yerleri ise, kafa arkası ve yanakları gibi, kaşıtmaktan çok hoşlandıkları ama zaman içinde izin verecekleri yerleridir. Unutmayınız yıllar evet yıllarca sürecek çok güzel bir dostluk; bencillik, acelecilik, hırs yüzünden yok edilmemelidir.) 1. Bölüm

    Güvenini sağlamak: Amacımız kuşunuz ve sizin aranızdaki güveni sağlamak. Bu aşama en az 10-15 dk sürmelidir ve size bunu günde 2-3 kez yapmanızı tavsiye derim.

    1. Adım: Bildiğiniz gibi kuşunuz ellerden korkarlar. İlk olarak kuşunuzun göreceği şekilde ellerinizi kafesin yanına koymaktır. Elinizi o şekilde tutun ve yumuşak ses tonuyla konuşmaya başlayın.Ona korkulacak bir şey olmadığını hissettirin. Zaman geçtikçe ona zarar vermeyeceğinizi anlayacak ve rahatlayacaktır. 3-4 gün bunu tekrarladıktan ve kuşunuz bu harekete alıştıktan sonra 2. adıma geçebilirsiniz. (Bu ellerin kafes yanına konulması ani hareketle değil, kafesin alt kısmından başlayıp çok yumuşak hareketlerle ve uzun bir süreçte yukarıya doğru çıkarılması şeklinde yapılırsa daha az stres yaratır ve tepkileri azalır)


    2. Adım: Şimdi kafesin kapağını yavaşça açın ve kuşunuzu korkutmadan elinizi içeri sokun (Bu aşamaya öncelikle bir elin kafes kapısı açıldıktan sonra alt teline konulması , uzun süre hareket ettirilmemesi şeklinde başlanmalıdır. Daha sonra çok hafif şekilde el biraz daha içeri uzatılır ki elin tamamen kafes içine sokulması kuşun tepkilerine göre 10- 15 dakikadan aşağı olmamalıdır. Kuşun irkildiği ya da kaçtığı görülürse elinizi çıkarın. 1-2 saat sonra yeniden aynı şekilde deneyin.) Başta korkabilir ama alışana kadar hareket ettirmeden elinizi içeride tutun, bir süre sonra rahatlayacaktır.Bunu kuşunuz alışana kadar 4-7 gün yapmaya devam edin.


    3. Adım: Bu adımda ise, elinize darı yada yeşillik alarak elinizi kafesin içinde tutmanız.Bir tüneğin yanına elinizi yaklaştırın ve elinize gelmesini bekleyin, bu zamanınızı alabilir ama sabretmeniz gerekir. 3-5 kez denemelisiniz böylece kuşunuz rahatlayacak ve sonunda elinizden yeme yiyecektir.Kuşunuz bu aşamayı tamamlayana kadar diğer aşamaya geçmeyiniz. (Bu elden yem verme işlemi için kesinlikle uzun süre aç bırakmayınız, tabii tok iken de yemlemeye çalışmayınız. Sabah erken saatler ya da akşamüstleri de aşırı beslenme içinde olduklarından korkmaları açlığa neden olabilir. Öğlenleri, çok aktif oldukları dönemde, uzun süre yem yemedikleri zaman belirlenerek yapılırsa daha sağlıklı olacaktır. Eğer yeşillik ile hiç tanışmamış ise kocaman bir parça da uzatmayın. Bildiği yem/besinler daha iyi olacaktır.)

    2. Bölüm

    Elde evcilleştirme: Bu bölümün amacı da, kuşunuzu kafesin dışında elinize alıştırmaktır.10-15 dakikanızı alır ve günde 2 kez yapmanızı tavsiye ederim.


    Dikkat : Bu aşamaya geçmeden önce MUTLAKA linkteki Güvenlik Önlemleri incelenmeli ve gerekenler hazırlıklar yapılmalıdır. Aksi halde çok olumsuzluk yaşanacak, eğitim zedelenecek hatta kuşun sağlığı tehlikeye girecektir.

    http://www.muhabbetkusu.org/index.php?option=com_content&view=article&id=306:guevenlik-oenlemleri-ev-ici-serbest-ucularda-&catid=36:bakm&Itemid=61


    1. Adım: Kafesin içinde parmağınızı bir tünek gibi düz tutun ve üzerine çıkmasını sağlayın.Eğer çıkmıyorsa, ayaklarının altına yaklaştırın ve üstüne atlamasını sağlayın. Ya da yem vererek elinize gelmesini sağlayabilirsiniz. (Bunun için işaret parmağı kuşa dik olarak uzatılmamalıdır, ayaklarının altına ifadesinin anlamı , dizleri ya da dizler ile bedeni arası olarak anlaşılmalıdır. Aksi halde ayaklarından düşük seviyeye basmak istemezler. Yem uzatmak istenirse de ya baş ve işaret parmakları arasına birkaç yem konulur ya da açık avucun kuşa yakın parmak aralarından başlanıp ortaya doğru birkaç yemle yol hazırlanabilir)


    2. Adım: Kuşu elinize (bu ifade, işaret parmağı üzerine veya açık avuç üzerine kendi isteği ile çıkmasının sağlanmasıdır, avuçlamak değil) aldıktan sonra yavaşça dışarı doğru çıkartabilirsiniz. Eğer geri kafesin içine atlarsa sıkılmadan bu işlemi tekrarlayın.Bunda da başarılı olamazsanız yem vermeyi deneyebilirsiniz (burada da öneride bulunayım; bir elinize çıkan kuşunuzu dışarı doğru çıkarırken diğer elinize 1. adımın sonunda belirttiğim biçimde yem vs. alırsanız işe yarayabilir, elden ele atlar veya yemi ve kuşu aynı elinizde, önceden planlama ve boşta deneme yaparak bulundurabiliyorsanız daha kolay olur). Kuşunuzu kesinlikle elinizle yakalamayın, bu onun güvenini incitecektir.Eğer problemsiz bir şekilde bu adımı atlatabilirseniz, diğer adıma geçebilirsiniz.


    3. Adım: Kuşunuzu dışarı çıkardığınızda ilk yapacağı şey, şaşkınlığından ötürü, kafese geri uçmak olabilir. çünkü o kafese alışmıştı ve orası onun için güvenli, bir yerdi. Siz bu durumda kafesin üstünde onu bırakın ve etrafı keşfetmesi ve kafesin etrafında dönerek dışarıda olmaya alışması için ona biraz zaman tanıyın. Elinize yine yem alarak uzatın ve elinize gelmesini sağlayın. (Kafesin giriş kapısının alt kenarının ortasına, önceden hazırlanıp sabitlenmiş ama kapı açılmasını, eğitimi, beslemeyi vs. zorlaştırmayacak şekilde çok uzun olmayan bir tünek kuşun kafes içine daha kolay dönmesini sağlar. Aksi halde panikleyip kafesten uzaklaşabilir.)

    3. Bölüm

    Bu bölümde ise evcilleştirmeyi tamamlamayı anlatacağım.Öncelikle oda da, pencerelerin, havalandırmanın kapalı olmasına, ateş gibi yanıcı ve zarar verici maddelerin olmamasına dikkat edin.Oda temiz ve toplu olmalıdır. Kuşunuzu evcilleştirmeye başlamadan önce odayı özel olarak hazırlayın. (Almanız gereken önlemleri çok detaylı şekilde yukarıdaki linkte bulacaksınız) Her adım en az 15-20 dk sürmeli ve bu işlem günde 1-2 kez uygulanmalıdır.

    1. Adım: Kuşunuzu elinizin üstünde emniyetli, emin bir odaya götürün.Yürüdüğünüzde kafese doğru geri dönerse, elinize tekrar alın ve pes etmeyin.Kuşu, kafesi göremeyeceği şekilde tutun.Elinizle yem ya da biraz meyve verebilirsiniz. Onunla nazikçe konuşun, sevin, okşayın. Eğer bundan hoşnut olmaz ve kaçarsa kaçtığı yerden tekrar alın ve aynı şekilde eğitmeye devam edin.Günde 3-5 kez bu işlemi tekrarlayın. (Bu taşıma sırasında kuşunuzun elinize ki genelde işaret parmağına tutunurlar, nasıl sıkıca sarıldığını hissedersiniz. Tanımadıkları bir ortama doğru yöneldiklerinde korku nedeniyle aşırı tedirginlik gösterirler. Kafese dönmeye çalışmaları güvenli ortam olarak bildikleri içindir. Kafesin o sırada ulaşamayacakları konumda olması, başka yönlere yönelmelerine yol açar ve daha da korkarak zarar görebilirler. Götürmeye çalıştığınız yön asla karanlık, gürültülü olmamalı. Önceki aşamaları çok iyi başardığınızı düşünürsek, aksi halde zaten denmeyin, eğer gitmemekte direniyorsa, kafesten ayrılmıyorsa ısrar etmeyiniz. Kafesi ile birlikte daha küçük ama çok güvenli bir odaya götürünüz, orada el veya parmağınızın üstüne alarak kafesten çıkarmayı deneyiniz. Elinize alışmış, size güveniyor ise dışarı çıkacak ama belirttiğim gibi ortama yabancı olduğundan parmağınıza sıkıca sarılacak, sizden uzaklaşmak istemeyecektir. Gerçi bu korkudur ama size olan güvenini pekiştirecektir. Ben bu durumda daha fazla güvenmesi için onu kafesine geri koyup tekrar dışarı çıkarıyorum.)


    2. Adım: Şimdi ise eğitime geldi sıra. Bu sefer yemi eğitim için kullanacağız. Parmağınızda olan kuşunuzun, diğer elinizin parmağına adım atmasını sağlayacağız.Ayaklarının altına doğru diğer parmağınızı götürün ve adım atarak öbür parmağınıza atlamasını bekleyin, eğer başarılı olursa ona ödül olarak yem verin ve bu işlemi tekrarlayın. Böylece parmaklarınızın arasında gezmeye alışacaktır. (Buradaki "ayaklarının altına" ifadesini şöyle yorumlamanız gerek: işaret parmağı (kuşa göre) yatay konumda yani bir tünek gibi, kuşun göğüs ve dizlerinin üst hizalarına doğru çok yavaşça yaklaştırılmalıdır. Eğer tepki vermezse gene çok hafifçe karnını altına doğru parmağınızı değdirebilirsiniz. Bacaklarına değdirmemeye çalışın, panik yapmasınlar. Eğitimdeki kuşlar genelde daha alçak düzeylere inmeye çekinirler. Ayaklarının altına doğru tutacağınız parmak bu nedenle işe yaramaz. Bu eğitimi severse bu kez diğer elin işaret parmağı basamak anlatmaya çalıştığım şekilde tutularak tekrarlanır. Kuşunuz bu eğitim sırasında rahat olmalı, parmağınıza sıkıca sarılmamalıdır. Arkasını döner veya yanlamasına durursa bilin ki kaçacak :) Ödül olarak vereceğiniz yemleri kuşun olmadığı elinizin ya baş ve işaret parmakları arasına sıkıştıracağınız birkaç tohumla deneyin ya da gene o elin açık avuç içine koyun. Tüm elinizi hızla yaklaştırmayın.)


    3. Adım: Artık eğitim sürecinin sonuna geldik. Birbirinize iyice alışana ve tanıyana kadar pratik yapmanızı öneririm. Muhabbet kuşlarının iç güdüsel isteği, her zaman yükseklerde olmaktır böylece kendilerini daha güvende hissederler.Omuzunuza çıkmasını ve ordan elinize gelmesini sağlayın. Bu onun çok hoşuna gidecektir. Güzel şeyler yaptığında ona ödül olarak sevdiği yiyeceklerden verin ve bu işlemi tekrarlayın ki hem öğrensin hem de size daha çok alışsın. (Omuza hele başa çıkmak her kuşun kısa sürede yapmak istemeyebileceği şeylerdir. Kuşların "daha yukarı" arzuları nedeniyle eldeki veya parmaktaki kuşun çok yavaşça el/kol indirilerek omuza doğru yürümesi sağlanabilir. Omuza yem/yeşillik yerleştirilebilir. Başa konma ise ayrı maceradır. Bazı kuşlar ayaklarının altındaki saçlardan huylanırlar. Zamana bırakın. Alışsın diye eşimle birlikte başımıza yem koyduğumuz, sevdiği çanı yerleştirdiğimiz, omuzda iken oynamaya bayıldıkları küpeleri saçlar arasına yerleştirdiğimiz kuşlarımız da oldu.)

    Artık kuşunuz evcilleşti ve ona istediği yere uçmasına izin verebilirsiniz. Evinizin emin olan ve kuşun rahat edebileceği odalara salabilirsiniz. Hatta eğer televizyon izlemek isterseniz, oturma odasına omzunuzda gelmesine izin verebilirsiniz.onu evdekilerle de tanıştırın, korkmasına engel olun. Klima ve benzeri hava sirkulasyonlarını kapatın, pencerelerin açık olmadığına dikkat edin. Birbirinizi daha iyi tanıyın ve muhteşem iki dost olun...

    Alıntı.
  • Merhaba;
    Öncelikle ben Bilge Zeynep

    Bende sultan papağanı aldım. Adı OSMAN :)
    Şu anda uyuyor :) İlk aldığımızda 3 aylıktı. Ancak; birlikte olalı 4 ay geçti. Yani 7 aylık.
    İlk aldğımızda ben çok korkmuştum. Kafamda hep şu sorular vardı:
    -- Acaba beni ısırırmı?
    -- Isırsa bile acıtırmı?
    -- Dişimi Erkekmi?
    -- Beni Severmi, Alışırmı?
    -- Çok büyükmü?
    -- Konuşurmu, ötermi?
    Taa ki görünce hepsi cevaplandı. Isırsa bile acıtmadı. Erkekti ve ben çok sevdi. Zaten Sevince alışır. Bir kuşa göre normaldi, konuşmasa bile öterdi. Birlikte olalı 4 ay geçti ki çok keyifli, heyecanlı geçti. Hayvanlar çok güzeldir. Benim Osmanım;
    Abimin omzuna konar, kafesinden kendi çıkar. Kafesinin üstünde durur, kafasına ulaşamadığı için ilk önce acıtmıyacak bir şekilde ısırır ve yalar. Sonra kafasını eğer. Kısacası böyle şeylere çok alıştı. Abim Osman'ı eline aldı ve omzuna koydu. Sonra Abim kafesine koymaya çalışırken büyük tuvaletini yere yaptı ve uçtu uçtuu ve annemin kafasına kondu. "Galibağa özür diliyor." dedik. Sonra kafesten kendi çıkması için çıkış yolunu ona gösterin ve bitişte parmağanızı şıklatın eminim yolunu bulucaktır. Boyunlarını kaşımak için yavaş hareketlerle elinizi hafifçe dokunun ve bir aşağı bir yukarı şeklinde gezdirin...



    Şu anda size bilgisyardan bir ileti atıyorum. Bu günlük bu kadar da bendendi belki başka bir yazıda görüşürüz. O yazıya dek herkese ve herkese ANTLYA'dan GÜLE GÜLE....
  • bilge_zeynep B kullanıcısına yanıt
    15 Eylül 2011 tarihinde açılmış konu. Biraz geç verdiniz yanıtı. Şimdiye çoktan birbirlerine alışmışlardır bile.
  • Tracy-Mcgrady kullanıcısına yanıt
    Terminator dedin guldurdun beni
    Bende aldim 3 gunluk daha , alismadi bana. 1 haftada alisiyormus sanirm

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kusum geleli 1 ay olmadi bana hediye olarak geldigi icin ele alışkın bir kustu ama annem bir gün kafese geçirmek icin kuşu baya bir sıkıştırmış haliyle kuş korkmuş suan elimi uzatiyorum kaçıyor ne yapmam gerekir ??



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Solmazz18 -- 21 Temmuz 2016; 19:10:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Terminatöre dönüşüyor

    Hocam 1-2-4 hafta arasında alışma sağlıyorlar şansa ve ilgiye bağlı
  • bilge_zeynep B kullanıcısına yanıt
    osmanınla aran nasıl çok merak ediyorum 7 yıl sonra okudum ama olsun :D umarım mesajı görürsün

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2021 yılından geliyorum alisir yaşıyorsa 8 senedir


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.