Şimdi Ara

ısıtma ile ilgili bir sorum olacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
25.039
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar aranızda "doğada az enerji ile çabuk ısınan sıvı " nedir bilen varmı.kalorifer sistemi için kullanıcam



  • Belki teknoloji bölümündeki arkadaşlarımız biliyor olabilir istersen birde orada bir konu aç derim.
  • kalorifer sistemi için kullanıcaksan ısı iletkenliği yüksek ve borularla tepkimeye girmeyecek bir sıvı bulman daha iyi olur böylece daha düşük güçte bir hidrofor kullanırsın ve kalorifer sistemin zarar görmez o sıvı nasılolsa aldığı ısı enerjisini taşıyacak.. Üstelik çabuk ısınan bir sıvı anı zamanda çabuk soğur kalorifer peteklerni istediğin dereceye getirmek için bu sefer sirkülasyonu çok hızlı yapman gerekir... sıvının nasıl ısınıp soğuduğu önemli deildir o kadar. Ama civa gibi ısı iletkenliği yüksek birşey kullanman yararına olur.
  • saol. haklısın.
  • ısı iletimi kanunlarına gore bir seyin ısı tasıma potansiyeli ve iletkenligi yogunlugu ile dogru orantıldır.mesela erimiş kursun ve sodyum su anda 3.nesil nükleer reaktorlerde suyun yerini aldı bile.bu yuzden yogunlugu yüksek bir sıvı bulmanız gerek.araştırırsanız internette bunun ile ilgili tablolar vardır muhakkak.civa kullanılamaz dedigi gibi arkadasın civa akıskanlıgı düşük ve yüzey gerilimi yüksek bir madde.bu neden ile enjektor ile cekilemez ve top gibi durur hep.baska bir sey kullanmanız gerek tesisattaki pompanın pompalayabilecegi max yogunlugu aşmayan bisy tabi petekleride delmeyecek
  • quote:

    Orjinalden alıntı: hsk tekno

    ARKADAŞIM SEN BU İŞ İÇİN BUNDAN İYİ Bİ YERE GELEMEZDİM.şu an babamlar bu iş üzerine uğraşıyor.dediğin sıvıyı bulmak için 5 senesini verdi ve buldu.patent hakkını aldı.tabi sana doğal olarak içinde kullanılan maddeleri söleyemem.fakat istersen sana bunu ulaştırabilirim.cep tel 0555_640_10_33.
    90 m kare bi daire için verdiğimiz fiyat 150 ytl.dirkullanılan sıvı 50 litredir.bar basıncanı ise şebeke suyu ilave ederek tamamlıyorsun.bu sistemi servisimiz gelip eve uyguluyor ve gözünüzün önünde test ediyor .ürün üniversite raporludur.
    SAYGILAR...


    Hep reklam hep reklam.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yigiter -- 14 Ocak 2006 0:07:16 >
  • Üzülerek söylüyorum ki burada konuya cevap vermeye çalışan arkadaşların çoğu ısı ve sıcaklık kavramlarını bilmiyorlar."doğada az enerji ile çabuk ısınan sıvı "demişsin ısıda bir enerji olup en fazla (ideal olarak) verdiğin enerji kadar ısıyı bir maddeye yüklersin.ayrıca maddeler ısıyı üzerlerinde saklamazlar (ısıyı başka enerji formlarına kayıplarla dönüştürüp saklayabilirsin)Maddeler birbirleri ile ısıl temasa geçtiklerinde sıcak olan soğuk olana ısı enerjisini sıcaklıkları eşitlenene kadar aktarır. Isıl temasa geçecek bir madde yoksa ışıma ile ısı enerjisini dışarıya verir.Yani sen ısıl yalıtımı üzerinde ve kazaniçinde suyu ısıtırken yakıttan elde ettiğin ısıyı maksimum suya nasıl aktarırım diye düşün.Ayrıca lise 1 fizik kitabından başlayarak termodinamik yasaları üzerine başka fizik kaynaklarından yararlanarak ısı ve sıcaklık konularını iyice benimse.
  • Ayrıca bu raporu hani üniversitenin hangi bölümü verdi verdi ise hangi özelliğine.Çabuk ısınan olarak adlandırdığınız madde sıcaklığını çabuk arttıran mı? Özısıdan haberiniz var mı? ARKADAŞIM SEN BU İŞ İÇİN BUNDAN İYİ Bİ YERE GELEMEZDİM.şu an babamlar bu iş üzerine uğraşıyor.dediğin sıvıyı bulmak için 5 senesini verdi ve buldu.patent hakkını aldı.tabi sana doğal olarak içinde kullanılan maddeleri söleyemem.fakat istersen sana bunu ulaştırabilirim.cep tel 0555_640_10_33.
    90 m kare bi daire için verdiğimiz fiyat 150 ytl.dirkullanılan sıvı 50 litredir.bar basıncanı ise şebeke suyu ilave ederek tamamlıyorsun.bu sistemi servisimiz gelip eve uyguluyor ve gözünüzün önünde test ediyor .ürün üniversite raporludur.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: hsk tekno

    ABİMİN DEDİĞİ GİBİ FİZİK KURALLARINA GÖRE ERKEN ISINAN ERKEN SOĞUR, GEÇ ISINAN GEÇ SOĞUR.BU SEFER DİYECEKSİN SİZİN ÜRÜN NASIL TASARRUF SAĞLIYOR.BUNUN MANTIĞI İSE MADDENİN ÜZERİNE GELEN ISIYI (ABSORBE ETMESİ)EMMESİ ÖNEMLİDİR.BUNA ÖRNEK VERECEK OLURSAK GÜNEŞİN VURDUĞU YERE AYNI BÜYÜKLÜKTE BİR ADET TAŞ VE BİR ADET PLASTİK LEVHA KOY 1 SAAT SONRA İKİSİNİN DE ISISINA BAK.ELBETTE DEMİR DAHA SICAK OLACAKTIR.SOĞUMASINA GELİNCE BU KAARIŞIMIN İÇİNDE BULUNAN MADDELERDEN BİRİ İSE ÜZERİNDEKİ SIVIYI UZUN SÜRE SAKLAMASIDIR.BURDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ UNSUR İSE PETEK İÇİNDE KİREÇ YAPMAMASIDIR.BAZI KENDİNİ DAHİ SANAN ABİLERİMİN YAPTIĞI PETEYE ANTİFRİZ KOYMAKTIR BU İSE PETEKTEKİ KİRECİ VE PASI ÇÖZER VE PETEĞİN DELİNMESİNE SEBEP OLUR.
    BİDE DEDİĞİNİZ GİBİ CİCA KULLANILAMAZ NEDENİ İSE AKIŞKANLIĞI SU İLE DENK OLMALIDIR.CİVA YI TESİSAT ÜZERİNDE SİRKÜLASYONU MÜMKÜN DEĞİLDİR VE CİVANIN MALİYETİ YAPTIĞIN ISI TASARRUFUNU GEÇER.YARDIMCI OLDUYSAM NE MUTLU BANA
    SAYGILAR... BU FORUMDA OLMAKTAN MUTLUYUM.


    Isıyı emmek diye birşey olmaz. Sadece ışıma ile yapılan ısı transferinde ışığı yansıtmamak ve gelen ışığın büyük oranını absorbe etmek diye birşey vardır ve bunu da en iyi siyah renkli maddeler(black body radiation) yapar. Verdiğin örnek bunla ilgili. Diğer ısı transferi türlerinde ise (conduction, convection) ısıyı daha fazla absorbe eden madde diye birşey olmaz. Galiba üstü örtülü bir açıklama yapmak istediğin için açıklayamamışsın.




  • peki konuyu kariştirmak gibi olmasinda ayni odada bulunan biri tahta biri demir bir maddeye dokundugumuzda sicakliklari ayni olmasina ragmen odanin sicaklik durumuna göre (ki şu anda kiştayiz :) demiri daha soguk hissetmemizi belirtirsem konuya bir faydasi olurmu: ) yada insanin elini yakmayacak petekler icat edilirmi : )
  • onun sebebi demirin ısıyı hızlı iletmesi. demir senin vücudundan soğuk olduğu için hızlıca senden ısıyı çekiyor sen soğuk hissediyorsun.insanın elini yakmayacak petek içeriyi de ısıtmaz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: beorn26

    onun sebebi demirin ısıyı hızlı iletmesi. demir senin vücudundan soğuk olduğu için hızlıca senden ısıyı çekiyor sen soğuk hissediyorsun.insanın elini yakmayacak petek içeriyi de ısıtmaz.

    Yok aslinda sadece ön yüzüne yalitici bi madde koysak olur belki hatta resimli petek görmüştüm bi yerde ama gerçekmi bilemiycem cünki sicakliğa dayanikli bi boya varmi bilmiyorum yada direk ön yüze başka bişey koyup boyamişlardir
  • quote:

    Orjinalden alıntı: musatek

    arkadaşlar aranızda "doğada az enerji ile çabuk ısınan sıvı " nedir bilen varmı.kalorifer sistemi için kullanıcam


    az enerji ile ısınan sıvının soğurken verceği enerji de az olur bunu da kafanda bulundur
  • arkadaşlar bu sıvının özelliğinden ziyade ısıyı odanın içinde tutmanın formülünü aramak daha mantıklı olurdu, zira iyi kaplanmamış dış cephe ve kalitesiz tuğla o sıvının getireceği bir nebzelik faydayı misli misline alıp götürecektir. kalorifer peteklerinin geometrik şekli yani yüzeyinin geniş olması ki geri dönen sıvı nekadar soğumuş dönerse o kadar iyidir. tabi burada önemli olan sıvının gömülü borularda değilde peteklerde soğumasıdır. buda boruların stüropor cinsi bir maddeyle kaplanmasını gerektiriyor. civa gibi bir maddeyi uygun olmuş olsaydı bile düşünmek acaip bir durum, zira bu maddenin kullanıldığı termometreler bile zehiri sebebiyle piyasadan kaldırılmıştır.
    ayrıca sıcak soğuk hava sirkulasyonu denen faktörüde hesaba katmak lazım. mesela pencere altına konan petekle odanın penceresiz duvarına konan peteğin odayı ısıtması aynı olmayacaktır. birisi ısıyı odaya dağıtırken öbürü sadece kendi çapını ısıtacaktır.
    yakıt harcaması ve oda sıcaklığı aynı orantılı değildir. örneğin atıyorum 18 C olan bir odaya günde 10 kg yakıt gidiyorsa bu ısıyı 20 C yapmak için belki 20 kg harcıyacaksınız. bilmem anlatabildimmi. demek istediğim tasarrufun büyük payı yüzeyi geniş olan duvarların ısıyı emmemesi için dış cephe izolasyonudur. tuğlaların arasına konan stüroporlar hikaye cünkü beton kirişlerdek gene ısı kaybı olmaktadır. yurt dışına cıktığımda bu avrupalı itlerin komple binanın dış cephesini 10-15 cm kalınlığında stüroporla kapladıklarını ve bu stüroporun üzerine bir çeşit macun cekilip macun kurumadan tavuk kümesinde kullanılan ızgara telin plastik olanını bu macunun üzerine malayla gömüp kurumaya bıraktıklarını ve onun üzerinede normal sıva cekip boyadıklarına şahit oldum. tahminim ızgara 1,5 x 1 m ebatında olan stüropor levhaların çatlama yapmasını önlüyor. neyse asıl konumuz kalorifer sıvısıydı ama parmaklarımdan bu çıktı... bilmiyorum bu sistem ülkemizde varmı yoksada getiren iyi para kazanır ve ısı tasarrufu adınada bir hayır işlemiş olur...




  • stüroporlar ISI YALITIMI İÇİN EN İYİ YOL..
    ama bizde a4 kalınlığında kullanılıyor sanırım:)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: musatek

    arkadaşlar aranızda "doğada az enerji ile çabuk ısınan sıvı " nedir bilen varmı.kalorifer sistemi için kullanıcam


    "doğada az enerji ile çabuk ısınan sıvı " demek ısınma ısısı (spesifik ısı) düşük sıvı demektir. Isınma ısısı bir maddenin bir gramının sıcaklığını bir derece yükseltmek için gereken ısı miktarıdır. Mesela alkolün ısınma ısısı sudan daha düşüktür.

    Ancak binayı ısıtmak için harcanan toplam enerji sonuçta kalorifer kazanından gelen enerjiye eşittir. ve de sonuçta bütün sıvılar enerjinin korunumu kanununa uyarlar. Hal böyle iken bu sıvılar arasında en ucuz ve insan sağlığı için en tehlikesiz olan "su" tercih edilir.
    -------------------
    (not: Türkçe terminolojiye yerleşen ısınma ısısı tabiri tuhafıma gitmektedir. Ölü ölmüş, yangın yanmış der gibi)




  • radyatörlerde kullanılan sıvılar olabilir (yağ gibi)

    ancak ısınmanın maliyetinin yanında sıvının da maliyetini düşünecek olursak su en uygun çözüm gibi geliyor ...
  • Burada bana göre amaç tesisat içerisinde ısıyı muhafaza etmek olmamalı.
    Tesisata sıvı ısıyı iyi tutan bir akışkan koymak istenebilir, ama istenen ısıyı iyi iletmesi olmalıdır.
    Kombi veya kazanı yaktınız. Akışkan ısıyı iyi ileten birşey değilse, baştan kaybettiniz, çünkü sıvı ısınayım diyene kadar ısı baca gazı ile dışarı atılacak. Civa örneği verilmiş, ısıyı iyi iletir ama buharı çok zehirlidir evinizin içine almak istemezsiniz, zaten çok pahalıdır.
    Kalorifer tesisatlarında amaç kazan ısısını borular vasıtası ile odalara iletmek, orada da petekler ile havayı ısıtmak ise, istenen ısının akışkan tarafından muhafaza edilmesi değil iyi iletilmesidir. yani akışkan çabuk ısınınıp çabuk soğuyabilir olmalıdır ki kazan ısısını baca gazı ile dışarı atılmadan peteklere götürebilsin.

    Yağlı radyatörlerde kullanılan yağ gayet mantıklı görünüyor.
  • Bak şimdi farkettim;

    quote:

    yurt dışına cıktığımda bu avrupalı itlerin komple binanın dış cephesini 10-15 cm kalınlığında stüroporla kapladıklarını ve bu stüroporun üzerine bir çeşit macun cekilip macun kurumadan tavuk kümesinde kullanılan ızgara telin plastik olanını bu macunun üzerine malayla gömüp kurumaya bıraktıklarını ve onun üzerinede normal sıva cekip boyadıklarına şahit oldum. tahminim ızgara 1,5 x 1 m ebatında olan stüropor levhaların çatlama yapmasını önlüyor. neyse asıl konumuz kalorifer sıvısıydı ama parmaklarımdan bu çıktı... bilmiyorum bu sistem ülkemizde varmı yoksada getiren iyi para kazanır ve ısı tasarrufu adınada bir hayır işlemiş olur...


    Bu sistem Türkiyede var.
    Amcam da yapıyor. Dairenin içinden sadece dış cephe duvarlarına uygulanıyor. Bildiğiniz alçıpan plaka üzerine sert strofor yapıştırılmış. Bunu içeriden strofor duvara, alçıpan odaya bakacak şekilde duvara vidalıyorsunuz. Birleşme yerlerine ince bir bez şerit var, onu zımbalayıp üzerine tamamen alçı çekiliyor.
    İyi bir ısı izolasyonu sağlıyor. Teras katlarında odaların tavanına da yapılabiliyor. Yazın serin, kışın sıcak.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: suluuguru

    Bak şimdi farkettim;

    quote:

    yurt dışına cıktığımda bu avrupalı itlerin komple binanın dış cephesini 10-15 cm kalınlığında stüroporla kapladıklarını ve bu stüroporun üzerine bir çeşit macun cekilip macun kurumadan tavuk kümesinde kullanılan ızgara telin plastik olanını bu macunun üzerine malayla gömüp kurumaya bıraktıklarını ve onun üzerinede normal sıva cekip boyadıklarına şahit oldum. tahminim ızgara 1,5 x 1 m ebatında olan stüropor levhaların çatlama yapmasını önlüyor. neyse asıl konumuz kalorifer sıvısıydı ama parmaklarımdan bu çıktı... bilmiyorum bu sistem ülkemizde varmı yoksada getiren iyi para kazanır ve ısı tasarrufu adınada bir hayır işlemiş olur...


    Bu sistem Türkiyede var.
    Amcam da yapıyor. Dairenin içinden sadece dış cephe duvarlarına uygulanıyor. Bildiğiniz alçıpan plaka üzerine sert strofor yapıştırılmış. Bunu içeriden strofor duvara, alçıpan odaya bakacak şekilde duvara vidalıyorsunuz. Birleşme yerlerine ince bir bez şerit var, onu zımbalayıp üzerine tamamen alçı çekiliyor.
    İyi bir ısı izolasyonu sağlıyor. Teras katlarında odaların tavanına da yapılabiliyor. Yazın serin, kışın sıcak.


    bu konuyla ilgili web sayfası var mı peki?




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.