Şimdi Ara

dizel arabanın turbosu nasıl bozulur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
2
Favori
87.801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar herkesde turboyu elinealırsın muhabbeti var...nasıl oluyor bu???



  • belli bir yol kat ettikten sonra motoru rolantide bir kaç dakika çalıştırmazsan zaman içerisinde artık turbon olmaz bir diğer yöntemde turboyu bozmaz direk patlatırsın arkadaşa verilen şirket arabasıydı palio m.jet epey bi zorladık ibreyi 180 falan dayadık sonra konya makasta arabadan anormal sesler gelmeye başladı ve araba git gide yavaşladı ve sonunda ayrancı tesislerinde durdu çekici çağırıp ankara kartaşa götürdük turbo patlamış dediler
  • kitapçıkta verilen hızlarda uzun süreli kullanım yapılabilir.eğer fazlasını uzun süre kullanırsanız araç haliyle bozuluyo.
  • alla alla ya turbo o kadar cabuk bozulmamasi lazim...eger cok yuksek devirde yuksek hızla gitmessen kolay kolay bozulucagına zannetmiyorum...arkadasta 1.8 T passat vardı..cok fazla zorlardık arabayi artık kendinden gecerdi araba uzun yolda ama hic bise olmadi zorlaya zorlaya 1000km gittik ustune bide bolu dagını tırmandik yine bise olmadi tık yoktu..arbayi normal devirdede kullanmadik artalama araba 3500-4500 devirler arasında kullandik...

  • quote:

    Orjinalden alıntı: ENIGMA

    alla alla ya turbo o kadar cabuk bozulmamasi lazim...eger cok yuksek devirde yuksek hızla gitmessen kolay kolay bozulucagına zannetmiyorum...arkadasta 1.8 T passat vardı..cok fazla zorlardık arabayi artık kendinden gecerdi araba uzun yolda ama hic bise olmadi zorlaya zorlaya 1000km gittik ustune bide bolu dagını tırmandik yine bise olmadi tık yoktu..arbayi normal devirdede kullanmadik artalama araba 3500-4500 devirler arasında kullandik...

    O passat ın kesin şimdi Turbosu değğişmmiştir iyimi
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ENIGMA

    alla alla ya turbo o kadar cabuk bozulmamasi lazim...eger cok yuksek devirde yuksek hızla gitmessen kolay kolay bozulucagına zannetmiyorum...arkadasta 1.8 T passat vardı..cok fazla zorlardık arabayi artık kendinden gecerdi araba uzun yolda ama hic bise olmadi zorlaya zorlaya 1000km gittik ustune bide bolu dagını tırmandik yine bise olmadi tık yoktu..arbayi normal devirdede kullanmadik artalama araba 3500-4500 devirler arasında kullandik...

    3500-4500 devir arası normal bence hatta buna sportif kullanım bile denilebilir...
  • 3500-4500 arası turboya bişi olmaz bizim bahsettiğimiz 500 ve üstü....
  • Benim arkadaş pejo 206HDİ arabayı bile 4500 devirden aşagısında vites degiştirmiyordu. Birde bana yok dizeller devirli kullanmalıymış falan diyordu başlarda. Neticede 6 ayda 2 defa turbo yakmış eleman. 1.si garantiden 2.cisi cebinden odemiş turbonun yenilenmesi için.
    Kaçdefa devirkesicide motor inim inim inlerken gazı kokledigine şahit olmuştum bende. Yani boyle kullanmamak lazım turbo dizel arabayı. Benzinlide farklıdır bekli bilemem ama turbodizel motorda devirkesici civarlarında fazladolaşmak turboyu yakıyor. Tecrübeyle sabit

    Ben kendi aracımda(dizel-getz) sollamalarda falan anca 4500 devirlere anlık çıkıyorum, genelde 3000 devir yukarısına cıkmıyorum hiç.
  • Turbo nasıl çalışır, turbonun motordaki fonksiyonu nedir?
    Bir motorun gücü, yanma hücrelerinde belli zaman aralığında tükenilen yakıt ile doğru orantılıdır. Daha yüksek ve düzenli yanma için daha çok oksijene ihtiyaç duyulur. Günümüzde motor hacimleri sabit tutularak aynı motordan daha fazla verim alabilmenin yolu, yanma hücrelerine turbo vasıtasıyla daha fazla hava aktarabilmekle mümkün olmaktadır. Turbonun temel çalışma prensip, türbin pervanelerinin atık ekzost gazları ile hızla harekete geçip, hava filitresinden bol ve sıkıştırılmış havayı emerek, yanma hücrelerine aktarmasıdır.
    Turbolu motorlarda artık ekzost gazı enerjisi, motorun performansını artırdığı için gerçek manada yakıt tüketiminde tasarruf yapılmaktadır. Ayrıca turbolu motorlarda yakıt gereği gibi tüketildiğinden, çevre koşulları bakımından da vazgeçilmez tercih nedenidir. Bir diğer avantajı ise ülkemizin coğrafyası gibi, bir hayli tırmanış gerektiren yol koşullarında, turbolu motorda güç kaybı en az seviyede oluşmaktadır.

    Turbolu motorlarda motor yağının önemini nedir?
    Turbonun motordan bağımsız bir ünite olduğu halde, motorun ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Motor yağının, yağ filitresinin ve hava filitresinin düzenli bir şekilde değiştirilmesi, turbolu motorların performansının arızasız devamı için en önemli koşuldur.

    Turbolu motorlarda mutlaka araç üreticisinin tavsiye ettiği yüksek kalitede motor yağları kullanılmalıdır. Zira düşük kalitede motor yağları özellikle turbonun içi gövdesinde yüksek ısıyla karbonlaşıp, turboya büyük zarar verir. En önemli zarar, zamanla kümeleşen karbon parçacıklarının turbo yağ kanallarını tıkayarak pervaneli milde, segmanlarda ve gövdede önemli hasarlar meydana getirmesidir. Motorun arızasız çalışması için en az beş misli daha önemlidir. Zira günümüzde turbo devir sayısı 150-300.000 rpm gibi rakamlarla ifade edilebilmektedir. Bu yüksek devirde turbonun çok kısa süre için yağsız kalması, bozulması için yeterli sebeptir.

    Motorun turbo ile olan tüm yağ bağlantılarının (yağ giriş çıkış boruları ve karter havalandırması) çok titizlikle gözden geçirilip, arızalarının giderilmesi şarttır.

    Turboları uzun ömürlü olması için nelere dikkat edilmelidir?
    Öncelikle kötü kalitede hava filitreleri zamanla aşınmakta ve buradan kopan tel veya kağıt parçaları turbonun içine çekilerek turbonun emiş pervanesini kırmaktadır. Ayrıca hava filitrelerini temizlemek için basınçlı hava tutmak çok sakıncalıdır.

    Motordan kopup gelen kırık segman veya piston parçacıkları mercimek kadar küçük olsalar bile dakikada 150 bin devirde dönen ekzost pervanesine çarptıkları zaman büyük hasarlar meydana getirirler. Matkap ile delinmesi mümkün olmayan pervane kanatları bu yüksek devirde dönerken her hangi bir sert cisimle temas ettiğinde hemen kırılmaktadır. Bu nedenle motorun sürekli olarak bakımlı olmasına dikkat edilmelidir.

    Turbolu araçları kullanırken uyulacak kurallar nelerdir?
    Turbolu araçlar sabahları ilk çalıştırılışta kesinlikle gaz verilmemelidir. Ayrıca uzun yolculuklar sonrasında araç stop edilmeden önce mutlaka bir dakika süreyle rölentide çalışmasına dikkat edilmelidir. Aniden stop edilen turbolu araçlarda turbonun içindeki yağ zamanla kurumlaşmakta ve turbonun yağlama kanallarını tıkamaktadır. Dolayısıyla turbonun ömrü kısalmakta veya turbonun yağ vermesine sebep olunmaktadır.

    Kaçak mazot kullanımının turboya zararı nedir?
    Kaçak mazot kullanılan araçlarda zamanla motor yağının niteliği bozulmakta olup ilk önce turboya zarar vermektedir. Zira unutulmaması gereken nokta turboda toleranslar motora göre çok daha hassas ve küçüktür. Motora ilk görünüşte zararı olmayacak yağdaki bozulma turboya rahatlıkla hasar verebilmektedir.

    Günümüzde kullanılan turbo dizel arabalarda dizel kalitesi nasıldır?
    Günümüzde kullanılan turbo dizel araçlar öncelikle comman rail teknolojisine sahip oldukları için bu araçlarda kullanılan yakıt kalitesi çok ama çok önemlidir. Dikkat edilecek olursa günümüz Türkiye’sinde Avrupa Birliği uyum yasaları uyarınca akaryakıt üretiminde ve satışında bazı yenilikler yapılmıştır. Bu yapılan değişikliklere eş zamanlı olarak otomobil ithalatçıları CDİ, HDİ, ve TDİ tipi araçları ithal etmeye ve iki yıl garanti çerçevesinde satmaya başlamışlardır. Daha önceleri Avrupa’da uzun zamandır kullanılan bu araçları ithal edip satmaya yakıt kalitesinden dolayı cesaret edemiyorlardı. Yinede itiraf etmek gerekirse Türkiye’de satılan dizeller Avrupa’dakilerden çok daha düşük kalitededir. Bu kalite farkı zaman içinde tarifsiz turbo ve pompa arızalarının sebep olabilmekte, araç sahibi ile satıcı karşı karşıya getirmektedir. TDİ, CDİ ve HDİ araç sahiplerinin mutlaka bildikleri yerlerden dizel yakıt almalarını ve kesinlikle katkı maddesi kullanmamalarını daha iyidir..

    Sanırım biraz açıklayıcı olmuştur..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: feykdragger

    belli bir yol kat ettikten sonra motoru rolantide bir kaç dakika çalıştırmazsan zaman içerisinde artık turbon olmaz bir diğer yöntemde turboyu bozmaz direk patlatırsın arkadaşa verilen şirket arabasıydı palio m.jet epey bi zorladık ibreyi 180 falan dayadık sonra konya makasta arabadan anormal sesler gelmeye başladı ve araba git gide yavaşladı ve sonunda ayrancı tesislerinde durdu çekici çağırıp ankara kartaşa götürdük turbo patlamış dediler


    motoru belli bir süre daha çalıştırma sebebi yağlama nın tamamlanması içindir.

    turbo-timer denen cihaz bu sebeple icat edildi zaten

    şimdi gelelim palio multijet e

    siz çok zorlamışsınız

    multijet tamemen bilgisayar kontrollü modern bir motor.

    185 gibi bir hızda ecu sensorlardan gelen verileri değerlendirip tehlike durumunda sürücüyü uyarıyor

    sarı bir ikaz lambası göstergede yanar.görmüş olmanız gerekir

    siz bunu dikkate almazsanız uzun süre de o hızda devam ederseniz.

    turbo aşırı ısı sebebiyle patlar.

    benim herkese tavsiyem araç aldıktan sonra kullanıcı kitaplarını mutlaka okusunlar.
  • turbo sürekli çalışırmı veya motor belli bir devire ulaştıktan sonra mı çalışır.
    benim connect 75 ps tddi de kaç devirde devreye girer bilen var mı?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: amele75

    turbo sürekli çalışırmı veya motor belli bir devire ulaştıktan sonra mı çalışır.
    benim connect 75 ps tddi de kaç devirde devreye girer bilen var mı?


    Turbo sürekli çalışır ancak sadece belirli bir devir üzerine çıktığında iş görür. Turbo, egsoz gazının turbo kanatlarına çarpmasıyla döner. Bu da demek oluyor ki motordan egsoz gazı çıkmaya başladığı andan itibaren turbo kanatları döner. Turbo kanatları dönerken vakum etkisiyle negatif basınç oluşturur ve havayı çeker. Çekilen bu hava, turbo kanatları belirli hızlarda döndüğünde yanma odasına basılır.

    Yani teorik olarak turbo motor çalıştığı sürece dönmektedir. Turbo kanatlarının ısınmasının nedeni egsoz gazıyla temas halinde olması sebebiyledir. Gözümle şahit olmadım ama güçlü turbo motorlarda, yüksek devirlerde turbonun nar gibi kızardığını duymuştum.
  • turbonun bu kadar ısınması doğaldır sonuçta eksoz gazıyla motordan çıktığı anda karşılaşmaktadır bu esnada eksoz gazının sıcaklığı yanlış bilmiyorsam 700-800 derece olmaktadır.
  • u turbo bozulursa maliyeti nedir?
  • TURBO ARAÇLARDA ARA GAZ VERİP MOTORUN STOP EDİLMESİ DURUMUNDA TURBO YAĞSIZ KALACAĞI İÇİN ARIZALANIR. O YÜZDEN MOTOR STOP EDİLMEDEN ÖNCE KISA BİR SÜRE RÖLANTİ DEVRİNDE BEKLEYİP MOTORUN STOP EDİMESİ GEREKMEKTEDİR.TURBO DEVRİ HEMEN DÜŞMEYECEĞİ İÇİN MOTOR STOP EDİLDİĞİNDE HALA DÖNMEYE DEVAM EDER BUNDAN DOLAYI TURBO DEVRİNİN DÜŞMESİ BEKLENMELİDİR.
  • Bu arada ben Aydın -İzmir arasın uzun süre 3900 devirde geldim, herhangi bir sorun olmuyor. Redline'a girmediğiniz sürece teorik olarak bir şey olmaz. Sonuçta firmalar devir göstergesindeki kırmızı çizgiyi bu yüzden koyuyorlar, o çizgiye girmediğiniz sürece sorun çıkmaz, artı benim araçta ekstradan bir de vites yükselt lambası da var. Ama sonuçta bunlar komplike kul yapısı makinalar, en düşük devirde giderken de bozulabilirler, illa zorlamaya gerek kalmaz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: emremuslu
    u turbo bozulursa maliyeti nedir?


    Resimde çalışan bir turbonun yaydığı ısı görülebilir.
     dizel arabanın turbosu nasıl bozulur?
     dizel arabanın turbosu nasıl bozulur?


    Ford Otosan Yedek Parça Katoloğu'nda sadece turboşarj ünitesinin geliş fiyatı 695 YTL gözüküyor, sanırım değişmesi durumunda 1000 YTL'nin üzerinde bir fatura çıkacaktır.
  • Turbo nun hava alması lazım deniliyor,
    ancak soğuk havalarda daha çabuk ısınsın diyerek radyatörün önüne bir karton atıp kullananlar var. bu kullanım şekli zararlı mıdır???
  • bu torbonun arıza yapmasi garanti kapsamında mıdır.??..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mus3535

    bu torbonun arıza yapmasi garanti kapsamında mıdır.??..


    Aracı uzun süre izin verilen devirlerin üzerinde kullanılmadığı ve yağ seviyesi sürekli normal düzeydeyken turboda arıza oluşursa çok büyük ihtimalle garanti kapsamına girer. Kullanma klavuzunda izin verilen kullanım şekilleriyle kullanıldığı halde oluşan bütün arızalar garanti kapsamındadır.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.