Şimdi Ara

UYKU SÜRESİ (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
0
Favori
27.613
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • en ideali süre 8 saat densede bana fazla geliyor en fazla 7 en az 6 saat yeterli oluyor üstelik daha dinamik ve dinç olduğumu hissediyorum..
    yaşla alakası olduğuna bende katılıyorum belli yaşlardan sonra çocuklar gibi bedenin ve ruhun gündüz bile uykuya ihtiyacı olabiliyor..
  • Dinlenmiş olması günlük aktiviteleri yerine getirebilmesi için bir insana 4 saat uyku yetiyormuş. Bunun için bir hap çıkarmışlar. Bu hap insanın 4 saatlik uyku ile zinde kalmasını sağlıyormuş ve iş temposu yoğun olan toplumlarda yaygın kullanım alanı buluyormuş. Ancak bedendeki hücrelerin yenilenmesi için 8 saatlik uyku gerekli olduğu için bu sadece geçici bir çözüm olabilir.

    Bir de başka bir konuya deyineceğim. Gündüz uyunan uyku daha etkili oluyormuş.yani hücre yenilenmesi açısından değil de kişinin dinlenmiş olması açısından. Eskiden din adamları "kayyule" denilen gündüz uykusuna yatarlarmış. Yani gündüz bir kaç saat uyuyup bütün geceyi ibadetle geçiriyorlarmış. Yine aynı ilkeyi kullanıyorlar herhalde.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Dinlenmiş olması günlük aktiviteleri yerine getirebilmesi için bir insana 4 saat uyku yetiyormuş. Bunun için bir hap çıkarmışlar. Bu hap insanın 4 saatlik uyku ile zinde kalmasını sağlıyormuş ve iş temposu yoğun olan toplumlarda yaygın kullanım alanı buluyormuş. Ancak bedendeki hücrelerin yenilenmesi için 8 saatlik uyku gerekli olduğu için bu sadece geçici bir çözüm olabilir.

    Bir de başka bir konuya deyineceğim. Gündüz uyunan uyku daha etkili oluyormuş.yani hücre yenilenmesi açısından değil de kişinin dinlenmiş olması açısından. Eskiden din adamları "kayyule" denilen gündüz uykusuna yatarlarmış. Yani gündüz bir kaç saat uyuyup bütün geceyi ibadetle geçiriyorlarmış. Yine aynı ilkeyi kullanıyorlar herhalde.




    haklısın kao

    gündüz öğle ezanından sonra yarım saatlik uyku 4 kat verim elde edilebiliyor

    bazan ben de uyurum ...

    KAYLULE (Öğle uykusu)

    Öğle uykusu, Peygamber Efendimiz’in (sas) uygulayıp tavsiye ettiği bir uyku olup, ‘kaylûle’ olarak bilinmektedir. Bu uykunun vakti, duha vaktinden (güneşin bir miktar yükselmesinden), öğleden biraz sonraya kadardır. Bu sayede gece ibadetine hazırlanmış olunur. Bu uykunun ayrıca hem ömrün, hem rızkın artmasına vesile olduğuna dair rivayetler vardır.

    Gündüz saatlerinde iki zaman dilimi daha vardır ki, bu saatlerde uyunması tavsiye edilmemektedir. Bunlardan birincisi, ‘gaylûle’ olarak bilinen uykudur. Bu uyku, fecirden, yani günün ağarmasından sonra, kerahet vakti bitinceye kadarki süreyi kapsar. Bu süreçte uyunan uyku, daha ziyade yavaş uykunun sathî dönemlerinden oluşacağı için, gece uykusunun yerini tutmamaktadır. Ayrıca bu uykunun rızkın eksilmesine ve bereketsizliğine sebebiyet verdiğine dair hadis de bulunmaktadır. Sahr Ibnu Vedaa el-Gamidi’nin (ra) rivayet ettiği bir hadîs-i şerifte; “Resulullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle dua ederdi: “Allah’ım, ümmetime erkenciliği mübarek kıl.” (Ebu Davud, Cihad 85; Tirmizi, Buyu 6). Nitekim, Aleyhissalatu Vesselâm Efendimiz bir seriyye veya ordu göndereceği zaman, onu günün erken saatinde yola çıkarırdı. Yukarıdaki hadîsi nakleden Sahr da bir tüccardı, ve işine günün ilk saatinde çıkardı. Böylece zengin oldu ve malı arttı. Tecrübeyle de sabittir ki, rızık için çalışmanın en uygun zamanı, serinlik vaktidir.

    Tavsiye edilmeyen bir diğer uyku ise ‘feylûle’ dir. Bu uyku, ikindi vaktinden güneşin batışına kadar olan süreyi kapsar. Bu saatlerde uyumak, kişide sersemliğe yol açması sebebiyle maddî bir eksikliğe sebep olduğu gibi, günün maddî ve mânevî neticesi çoğunlukla ikindiden sonra ortaya çıktığından, mânevî yönüyle de, o neticeyi görmemeye sebebiyet verir. Sanki kişi o günü yaşamamış gibi olur.




  • bilimsel olarak ispatlanmış bir veridir. ideal uyku süresi 5 saat tir. tabii ki de bunda yatış kalkış zamanının belirli olması çok önemlidir..
  • Kerahat vakitleri denilen güneşin doğuş ve batış saatlerinde uyuyor olmak, hem gün içi vücut enerjisi hem de akıl sağlığı açısından zararlı etkilere sahip. Geceleri salgılanan "melatonin" hormonu güneşin doğuşuyla azalıyor. Güneş doğarken uyanık olmak, bedenin gün içinde daha zinde ve enerjik olmasını sağlıyor. Güneş doğarken uykuda olmayı alzheimer hastalığının sebeplerinden biri sayan bilim çevreleri mevcut. Dr. Nusret Kaya, bu duruma farklı bir açıdan bakıyor: "Hipofiz bezi Budizmde "3. göz" olarak adlandırılıyor. Doğu ekolü, "3. göz"ün güneş ışığına hassas olduğundan, güneş doğarken uyanık olmanın zinde kalmak açısından öneminden bahseder. Bunlar doğacı hipotezler. Bana anlamsız gelmiyor."

    Dr. Mehmet İbiş de bu tip araştırmaların doğal yaşamayı salık veren araştırmalar olduğunu belirtip doğru olabileceğini düşünüyor: "Biz doğanın bileşeniyiz. Bunu günlük rutinlerimizde de göstermeliyiz. Fakat her şeye rağmen doğacıların savunduğu gibi teknolojiden de uzak olamayız."

    İdeal uyku düzeni

    İdeal uyku düzeni kişiden kişiye değişmekle beraber, uzmanlar en iyi uykunun gece alınabileceği konusunda hemfikir. Prof. Dr. Nevzat Tarhan da bu görüşte: "Gece uyku vaktidir. Doğadaki ritme uygun olmak en iyisi. Uykunun sekiz saatten fazlası beyin tembelliği yapıyor. 5 ila 8 saat arası doğal." Dini araştırmalarıyla tanınan Ahmet Şahin, uyku düzeni ile alâkalı olarak "Gece geç vakitte yatmamak, uykudan çalmamak gerekir. Hz. Muhammed (s.a.v), yatsıdan sonra çok oturmaz, yatardı. Gece teheccüde kalkar, sabah ise muhakkak namaza uyanırdı" diyor.

    http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=3299




  • yazları otelde çalışırken 4 saat yetiodu.
    geçen ankda işim vardı ve 01 de yatıp 6 da kalkabiliodum(saat kurmadan)
    şimdi işim yok ve evde 21 de yatıp 10 da kalkamıyorum.
    aslında 6 da uyanıyorum ama kalkamıyorum ve yebniden uyuyorum..
    ne yapmak gerek ? 6 da kalkıp koşmak hata biraz daha erken kalkıp ibadet fln yapsam
    var mı bi taktik tekniği?
    bu arada 12-01 de de yatsam yine aynı saatte kalkabiliom
    saolun saygılar...
  • ya şöyle bir duyumum vardı..kesinliğini araştırmadığım için bilgi olarak sunamıyorum ama tıp ta okuyan bir arkadaşımın merak sonucu edindiği bilgiyi aktarayım..normal bir uykuyu erişkinlerde 4-8 saat arası olarak belirlendiğini sölemişti..ama bu günlük normal aktivite ve sağlıklı öğün alan insanlarda yapılan araştırma sonucuymuş..mesela şu da var;4 ve 4 ün 2 şer katları sağlıklı uykuya eşdeğer olduğunu söylemişti..mesela 4-6-8..tek sayılarda ne gibi sorun çıkıyormuş..neden olduğunu sormadım..tekrar söylüyorum..bunları araştırmadım..sadece duyumdur..sadece iletek istedim..bana çok mantıklı geldi de..
  • yazın öğle uykusu da süper oluya valla
  • Bir belgeselde izlemiştim uykusuzluk sonuçları üzerine bir deney yapılmış ve ve denek olan adam 10 gün uykuzus durmuş. İlk 2 gün biraz biraz uyumsuzluk olmuş 3ve4. günlerde sorhoş gibi dolaşmış 5ve7 günde bünye buna alışmış tekrar zinde haline gelmiş diğer günler ne olmuştu hatırlamıyorum belkide bir sebepten orasını seyretmedim umarım aranızda seyretmiş olan vardır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

    Bir belgeselde izlemiştim uykusuzluk sonuçları üzerine bir deney yapılmış ve ve denek olan adam 10 gün uykuzus durmuş. İlk 2 gün biraz biraz uyumsuzluk olmuş 3ve4. günlerde sorhoş gibi dolaşmış 5ve7 günde bünye buna alışmış tekrar zinde haline gelmiş diğer günler ne olmuştu hatırlamıyorum belkide bir sebepten orasını seyretmedim umarım aranızda seyretmiş olan vardır.



    Melih bey...

    Mutlaka izlemişsinizdir size güveniyorum ama bana bir insanın 10 gün uykusuz kalabileceği pek mantıklı gelmiyor...

    Ben 3 gün uykusuz kalabilmiştim ötesinide bilemiyorum maksimum 4.gün insan dayanamaz bence imkansız gibi geliyor bana...
  • Hayatımda 2 kere 4gün 3 gece işim gereği uykusuz kaldım ( gözümü dahi kırpmadan belki inanılmaz ama zihin bir ideal uğruna yoğun bir şekilde meşkul olunca sorun çıkmıyor ama hedefe ulaşılınca uyku bir anda başlıyor etkisini göstermeye ) ama bunun yanısıra banada biraz imkansız gibi gelsede yinede olabilir(belki) seyrettiğim Belgeselin yalancısıyım.
    Çok net hatırlamıyorum ama Amerikalı bir subaydı bu deneyi gerçekleştiren kişi.
    İlk başta Hız denemeleri için Gönüllü olmuş sonra yer çekimi denemeleri, çarpma testleri derken kırıklar dolu tabii nerdeyse her deneyde bu adamı deneyimli olduğu için kullanmışlar zaten adamında şikayeti yoktu seyrettiğimce.
    Ama adamın adını bilmiyorum belki uygun anahtar kelimeleri bulabilirsek Google dan bu adamın adını sonrada katıldığı deneyleri bulabiliriz.
  • Benimde bazen uykusuz geçirdiğim iki üç gün oluyor, arkadaşlar benden size tavsiye, eğer sabah 7'de işe felan gidecekseniz ve saat 5.30'u geçene kadar hiç uyumaya yeltenmemişseniz o saatten sonra sakın uyumayın bütün gününüzü berbat edersiniz. yani şahsen deneyimliyim bu konuda, Bir kaç sefer böle geç saatte yattığım oldu. zaten en başta sabahleyin kalkamıyorum kalksam bile afallıyorum, dişimi fırçalamayı düşünürken elimde fırçayla bi saat öööyle durup kalıyorum, zaten midemede bulantı giriyo ne yemek yiyebiliyorum ne çay içebiliyorum, bütün gün esne dur bi daha. o yüzden gece gec saatlere kadar bilgisayar başında kaldığımda sabahleyin hiç yatmıyorum mutfağa gidiyorum atıştırıyorum ve doğru işe. dünkü gibi geçiyor. ama sakın üçüncü gün de uykusuz geçireyim felan demeyin kalbinizin titrediğini hissedersiniz...




  • Normalde 7 saat uygun.hiç zorluk çekmeden bütün günü geçiriyorum.Uykusuz kaldığım zaman, bünyem yorgun düşünce o uykusuz zamanların acısı çok kötü çıkıyor.
  • İdeal uyku süresini 6.5-7 saat diye biliyorum... Ben normalde 8,5 saat uyuyorum... sabahları kalkmakta bayağı güçlük yaşıyorum...
  • 7-10 saat uyuyorum. gece çok geçtiğinde istediğin kadar uyku al çok kötü oluyorsun. geç yatmayın derim
  • yetişkinler için 7-8 saat
    çocuklar için de 10-12 saat ideal diye okumuştum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Déstiny -- 22 Nisan 2006; 15:16:00 >
  • en ideal uyku erken yatıp erken kalkılarak alınan uykudur.
  • Bu konuda bilim adamlarının araştırmalarının genellikle 6-7 saat uyku olduğu söylenir. Rivayetlere göre ünlü bilim adamı Nikola Tesla günde sadece 2 saat uyku uyurmuş. Bir diğer ünlü Sosyalist lider V.I. Lenin ise daha fazla kitap okuyabilmek için geceleri kitaplarını ayakta okurmuş .
  • 8 saat uyuyorum. sabah 1 saat' te Gözümü açamıyor önümü göremiyordum.
    gündüz uyuduğum 4-5 saat fazlasıyla yetiyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Mr.Lonely

    quote:

    Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

    Bir belgeselde izlemiştim uykusuzluk sonuçları üzerine bir deney yapılmış ve ve denek olan adam 10 gün uykuzus durmuş. İlk 2 gün biraz biraz uyumsuzluk olmuş 3ve4. günlerde sorhoş gibi dolaşmış 5ve7 günde bünye buna alışmış tekrar zinde haline gelmiş diğer günler ne olmuştu hatırlamıyorum belkide bir sebepten orasını seyretmedim umarım aranızda seyretmiş olan vardır.



    Melih bey...

    Mutlaka izlemişsinizdir size güveniyorum ama bana bir insanın 10 gün uykusuz kalabileceği pek mantıklı gelmiyor...

    Ben 3 gün uykusuz kalabilmiştim ötesinide bilemiyorum maksimum 4.gün insan dayanamaz bence imkansız gibi geliyor bana...


    O meşhur bir deney esasında.
    Görüntüleri filanda vardı.

    Hatta son günlerinde halüsinasyonlar görmeye başlamıştı.
    Birazda huysuz olmaya başlamıştı.

    Deney bittikten sonra normal yattığı süre kadar uyup kalktığında çok dinç hissediyor kendini.
    Basket oynuyor ... vs

    @melih.yanardağlar'ında dediği gibi bir şeye odaklanmışsanız 2 gün boyunca bende uykusuz gezdiğimi hatırlarım.
    Kış dönemiydi. Bir dersin final'ine girip çıktıktan sonra otobüste evimini durağına 10 saniye kala ayakta uyuduğumu bilirim. :D
    Açılan kapıdan gelen o soğukla gözlerim açılmıştı.
    Sonra gelip hafif bir şeyler yer yatarsınız ertesi gün öğlen kalkarsınız.




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.