Şimdi Ara

Telsim’i alan İngiliz şirketi casus çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
620
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yunanistan iki aydır büyük bir casusluk skandalıyla çalkalanıyor. Yunanistan’da cep telefonu şebekesini alan İngiliz Vodaphone şirketinin bu ülkenin başbakanı, bakanları, generalleri ve istihbarat servisi yöneticilerinin telefonlarını dinlediği ortaya çıktı.
    Vodaphone Yunanistan'da ABD adına telefonları dinlemiş

    Yürütülen soruşturma sırasında Vodaphone şirketi bu dinlemeleri ABD için yaptığını itiraf etti. Skandala İsrail'in de adı karıştı. Vodaphone Türkiye'ye de tanıdık bir şirket. Çünkü Vodaphone, üç ay önce Türkiye'nin ikinci büyük cep telefonu şirketi Telsim'i satın almıştı.

    İngiliz Vodaphone şirketinin Yunanistan başbakanı, bakanları, genelkurmayı ve istihbarat görevlilerinin telefonlarını dinlediği ortaya çıktı. Dinlenen telefonlar sadece Vodaphone'un hattına sahip olan cep telefonlarıyla da sınırlı değil; kurulan sistemle diğer cep telefonu hatları ve normal telefonların da dinlendiği saptandı. İki ay önce ortaya çıkarılan bu casusluk faliyetinin ardından Yunanistan'da yer yerinden oynadı.


    Giderek büyüyen skandal ülkeyi tam anlamıyla ayağa kaldırdı. Cumhuriyet'in Atina temsilcisi Murat İlem'in gazetesinde yazdıklarını dışında tutarsak, bu haber Türk basınında birkaç küçük haber dışında görülmedi.

    Bütün devlet yöneticileri dinlenmiş


    Yunan basınında, Vodaphone'un Ericson yardımıyla "gölge telefon" denilen çok sayıda elektironik sistemler yerleştirdiği ve böylelikle bütün konuşmaları izlediği haberleri yer aldı. Bu sistemin yerleştirildiği bölgeler arasında başbakanlık, bakanlıklar, genelkurmay başkanlığı ve istihbarat servisi de var.


    Skandala İsrail'in de adı karıştı

    Skandalın bir başka ayağında ise İsrail menşeyli Converse isimli teknoloji şirketi var. İddialara göre, şirket telefonlardaki sesin tanınması konusunda uzman ve Vodaphone ve Ericsson'la birlikte çalışıyor.

    Telefonlar ABD Büyükelçiliği'ne yönlendirilmiş

    Yunan basınında çıkan haberlere göre, Vodaphone telefonları ABD ve İngiltere adına dinlemiş ve kaydetmiş. Çünkü, izlemeye alınan bütün telefonlar ABD Büyükelçiliği'ne yönlendirilmiş. Yani, diğer bir anlatımla telefonları Amerikan Büyükelçiliği dinlemiş.

    Vodaphone, skandal büyünce telefon denleme faaliyetini ABD ve İngiltere için yaptığını itiraf etti.


    Şimdi yunanistan'da sorulan soru şu: Amerika'nın müttefiki ve pek çok konuda Washington ile işbirliği yapan Yunanistan'ın başbakanı, generalleri, istihbart örgütü ve diğer üst düzey yöneticileri neden dinleniyor? Vodaphone şirketinin istihbarat örgütleriyle ilişkisi nedir?



    Bu sorulara henüz açık bir yanıt verilebilmş değil. Yine Yunan basınında çıkan haberlere göre, skandalı ortaya çıkaran mühendis bir süre sonra evinde ölü bulunuyor. Önce bu mühendis'in intihar ettiği açıklanıyor. Ancak, daha sonra yürütülen soruşturmada olayın bir intihar değil cinayet olduğu açığa çıkıyor.



    Vodaphone Türkiye'de..



    Skandal Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyduğu Uzan Grubu'na ait Telsim'i yaklaşık üç ay önce (13 Aralık 2005) alan kuruluş aynı şirket, yani Vodaphone.. Girdiği ihalede 4.5 milyar dolar fiyatla Telsim'i alarak Türkiye'nin ikinci büyük cep telefonu şebekesini ele geçiren Vodphone'un yapısı üzerindeki kuşkular, Yunanistan'daki olay üzerine arttı. Bu şirketin Türkiye'de de benzer faaliyetlerde bulunup bulunmayacağı bilinmiyor. Çünkü, Vodaphone'un elindeki teknoloji, sadece Telsim hatlarını değil, diğer cep telefnu şirketleri ve normal hatları da izleme yeteneğine sahip.


    Yunan Vodafone'u ifade veriyor
    Vodafone'un Yunanistan Genel Müdürü George Koronias, hükümete uzanan telefon dinleme skandalıyla ilgili olarak Yunan parlamentosunda komisyon karşısına çıkıyor.
    Atina hükümetinin geçen ay itiraf ettiğine göre 2004 Yaz Olimpiyatları sırasında başbakan dahil kabinenin önde gelen üyelerinin, üst düzey güvenlik yetkililerinin, bazı gazetecilerin ve yabancı işadamlarının telefonları dinlenmişti.

    Telefonların Ağustos 2004'teki Atina Olimpiyatları'ndan hemen önceki günlerden başlayarak bir sonraki yılın bahar aylarında casus yazılımın keşfine kadar dinlendiği sanılıyor.

    Milletvekillerinin açıklık getirmek istediği bir başka konu, gizli yazılımın ortaya çıkarılmasından iki gün sonra Vodafone telefon ağının önde gelen bir yöneticisinin evinde asılı halde bulunuşuyla ilgili.

    'CIA parmağı var'

    Vodafone, sözkonusu kişinin 'intiharından' hemen önceki gün Atina hükümetini telefonların dinlendiğinden haberdar etmişti.

    Ölü bulunan yöneticinin ailesini temsil eden avukat, intihar açıklamasının şüphe götürdüğünü söyleyerek yeniden otopsi yapılması için çağrıda bulundu.

    Vodafone, yöneticinin ölümünün telekulak skandalıyla bir ilgisi olmadığını söylüyor.

    Yunanistan'daki genel kanı, bunun bir CIA operasyonu olduğu yönünde.

    Atina'daki Amerikan büyükelçiliğinden üç yıl önce ayrılmış olan eski bir Amerikalı diplomat, verdiği demeçte, ''Perde arkasında Amerikan hükümetinin parmağı olduğundan eminim'' dedi.

    Bu eski diplomata göre Amerikan hükümeti, Yunanlı yetkililerin Atina Olimpiyatları'nı olası terör saldırılarından koruyup koruyamacağından emin olmak için telefonları dinletti.







  • kaynak belirtebilirmisin
  • evet kaynak belirtebilir misiniz.
    bu tur haberler maillerde yakında cok ses getirmesi beklenen vodafone u karalamak için dolasıyor...




  • baksen vodaphone'a..peki;diğer şirketlerin yapmadığı ne malum
  • vışşş olay ciddi galiba
  • iyi allhtan voda türkiyedeki sistemi tam oturtmadan bu iş ortaya çıktı.. şimdilik bizim için tehdit yok gibi. türk yetkililer bu olaydan sonra ne yapacaklarını ve nasıl önlem alacaklarını masaya koyup kararlaştırmışlardır (umuyorum)
  • bu arkadaş "vodaphone" adlı şirketi söylemiş.
    oysa türkiyede telsimi alan şirket "vodafone"

    şaka bir tarafa bu haber doğru bile olsa -ki hiç sanmıyorum, hangi şirket biz amerikalılar için böyle yaptık der ki? üstelik dingiltere şirketi- bu ülkede bi cem uzan ve telsim vakası yaşandı.
    aydın doğanın ertuğrul özkükün filan konuşmalarını yayınlamalarını ne çabuk unuttunuz.
    cem uzanın yanında vodafone'cular devede kulak kalır.


    edit; aşağıdaki arkadaşın kaynaklarından sonra baktımda bütün buralara bu haberi veren tek bir yer. o da, yunan ta nea gazetesi. ve o da ıspatlayamamaış, sadece iddaa etmiş.
    bilmem anlatabildimmi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berden -- 19 Mart 2006; 19:51:38 >




  • arkadaşım VODAPHONE farklı şey
    vodefone farklı şey karıştırma
  • bişi farkedio mu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burak_3000 -- 19 Mart 2006; 20:22:22 >
  • Eğer bu haber doğruysa en az vodafone kadar bu işin içinde olan diğer bir şirkette ericsson.Hatta elektronik sistemleri kuranda ericssonmuş yani Vodafonenun Türkiyeye gelmesine gerek yok ericsson bunu başka bir operatör yardımıylada yapabilir yada yaptı.
    Haber ne kadar doğru bilemiyorum ama bu yunanlılar çok paranoyak onu biliyorum 1 ay kadar önce gazetede okumuştum TSK'nın yunan subaylarının telefonlarını dinlediğini bu yüzden üslere cep telefonlarının sokulmadığı yazıyodu.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: buffy1907

    Eğer bu haber doğruysa en az vodafone kadar bu işin içinde olan diğer bir şirkette ericsson.Hatta elektronik sistemleri kuranda ericssonmuş yani Vodafonenun Türkiyeye gelmesine gerek yok ericsson bunu başka bir operatör yardımıylada yapabilir yada yaptı.
    Haber ne kadar doğru bilemiyorum ama bu yunanlılar çok paranoyak onu biliyorum 1 ay kadar önce gazetede okumuştum TSK'nın yunan subaylarının telefonlarını dinlediğini bu yüzden üslere cep telefonlarının sokulmadığı yazıyodu.


    dinlemek steyen rahatlıkla dinlerde dinleyen birinin ortaya çıkması olay
  • Vodafone: Telekulağı Ericsson'a sorun Bu başlık BBC deb arkadaşlar, yani Vodaphone deil düpedüz bildiğimiz Vodafone bu..
  • yazılışı vodaphone okunuşu vodafon
    ve olay %100 doğru
    sonuç.....................yünanistan kovuyor
    çözüm.....................vodafone türkiyeyi dinleyecek
  • REZALET !!!!

    YABANCI DÜŞMANI DEĞİLİM . ANCAK HABERLEŞME GÜVENLİĞİ HEM BİREYLER İÇİN HEM DE DEVLETLER İÇİN ELZEMDİR. Gayrı milli unsurlar bu haberi de halkımızdan saklamaya çalışıyorlar !!!
  • iyide ingiliz ve amerikalılarda sonsuz para ve güç olduğu için her türlü istediği ülkeyi dinlerler ve eminim yıllardır bizide dinliyorlardır.

    zaten burkcell altyapısı zericsson tarafından kurulu buraya dikkat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • yazilisi vodafone okunusu vodafon
    quote:

    Orjinalden alıntı: gren

    yazılışı vodaphone okunuşu vodafon
    ve olay %100 doğru
    sonuç.....................yünanistan kovuyor
    çözüm.....................vodafone türkiyeyi dinleyecek
  • haberdeki yazılışından bahsettim genelde vodafone olarak geçsede haberde vodaphone yazısı kullanılmış

    http://www.internethaber.com/author_article_detail.php?id=2731
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.