Şimdi Ara

Fransız bir kanal Foxconn'da yaşanan sıkıntıları gözler önüne serdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
0
Favori
2.084
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj




  • Fransız bir kanal Foxconn'da yaşanan sıkıntıları gözler önüne serdi





    Konu işçi sağlığı ve hakları olunca halen iPhone 5 modelinin birleşimini yapan Apple'ın tedarik ortağı Foxconn ilk akla gelen firmalardan birisi olmaktadır. 




    Sık sık kötü çalışma şartları nedeniyle intiharlar, kötü muamele nedeniyle isyanlar ve iş kazalarıyla gündeme gelen Foxconn bu kez bir belgesele konu oldu. 




    France 2 kanalı tarafından yayınlanan Envoyé Spécial adlı programın yapımcıları, gizli bir şekilde Zhengzhou şehrindeki tesislerde son iki ay çekimler yaptı ve karşılaştığı olayları yansıttı. 




    Kaydedilen görüntülerde işçilerin yatakhanesinin halen inşaat halinde olduğu, elektrik ve su olmamasına rağmen insanların ikamet etmeye devam ettiği, bir yöneticinin prizlerin kullanılması halinde elektrik çarpması olabileceği konusunda uyarılarda bulunduğu görülüyor. Yoğun üretim süreci nedeniyle inşaatlara zaman ayrılamadığı belirtiliyor.




    Programda fabrikada yıl başından bu yana şikayet konusu olan ve Apple'ın giderme sözü verdiği sıkıntıların devam ettiği vurgulanıyor. 




    Örneğin çalışma yaşındaki öğrencilerin bazı okul yönetimleri tarafından tehdit edilerek düşük maaş karşılığı fabrikada çalıştığı tespit edilmiş. Aylık verilen 290$ maaş ise fabrika tarafından barınma ve sigorta kapsamında kesintiye uğruyor. Bir yılda bir işçi en fazla 340$ biriktirebiliyor. 




    Ayrıca firma çeşitli testler uygulayarak bunlardan da para kesiyor. Fabrika hakkında işçileri aylık 150 saat, kesintisiz 90 gün çalışmak zorunda bıraktığı için şikayetler bulunuyor. 




    Bazı işçiler ise firmanın vaat ettiği iPhone 5 talebini yetiştirmek için acımasız işe alım politikaları izlediğini ve gözlerden uzak bölgede olduğu için problemlerin kolayca örtbas edildiğini iddia ediyor. 




    Dün yayınlanan programın oldukça ses getireceği tahmin ediliyor. Ancak hem Apple hem de Foxconn kanunların ve sorumlu örgütlerin belirlediği kurallar çerçevesinde işçilere en iyi şartları sağlamak için çaba gösterdiklerini belirtiyor.  

     




  • ne diyeceğimi bilemedim
  • Böyle saçma iş olamaz bu tam bir zulümdür. Arkalarında hükümet varki güvenip bunları yapabiliyorlar tamamen skandal kapatılması ve dehşet bir ceza alması gerekiyor bence...

  • Ilk aklıma gelen , fransa , sömürge , kölelik , siyah ırk , şuandaki ekonomik kriz! Dünyanın en pahalı kenti PARIS orada ))) Foxonn içinde dandik anakart üreticisi ... En azından ip4 ten sonra bunlar azalmalıydı..... 1 cihaz bedelinin yarısını birikim yapabilen çinli çocuk köle işçiler .....

  • burda firmalardan çok çin hükümetine görev düşüyor firmalar tabikide en ucuza çalışan elemanı çalıştırmak ister ama sen standartları adam gibi belirleyip kontrol edersen firmalar böyle bir canilik yapmaz yapamaz.

  • Modern zamanların köleliği işte, başka açıklaması yok bunun. Şimdi suç Apple'da mı, Çin hükümetinde mi bilemedim.
  • Su belgesel berde merak ettim biryerden izleyemiyormuyuz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • burdan atip tutmak nekadar kolay :)

  • sömürülmenin böylesi, gerçekse çok feci bir durum....(ki gerçektir)
    türkiye'dede farklı değildir fabrika ortamı sabah 8 - akşam 8 yanlış hatırlamıyorsam 740 tl maaş (haftada 1 gün bile tatil yaptırmayan fabrikalar mevcut) geçin geçinebilirsen...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 78erhan78

    Su belgesel berde merak ettim biryerden izleyemiyormuyuz

    http://www.youtube.com/watch?v=dIwbO8isXN8
  • Bunlar yüzünden kaç aydır yeni iphone, nexus ipad, vs bekliyoruz.

  • Vahşi kapitalizm. Ve maalesef bir çoğumuz da kölesi olmuş durumdayız..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • A(e)lma mazlumun ahını çıkar ayfon 5s'te :D

  • 1 tane alın,temiz bakın, 5-6 yıl kullanın. Alternatif ürünlere sans verin. İs, talebi oluşturan tuketıcıde bitiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi face1tr -- 15 Aralık 2012; 23:38:21 >
  • Kimse burda zorla çalıştırılmıyor.Şartlar zor çünkü nüfus fazla millet iş buldumu bırakmak istemiyopr şartlardan memnun değillerse işi bırakırlardı ama bırakmıyorlar demekki para sağlıktan önce geliyor dünyanın düzeni böyle bizde ağır şartlar altında çalışıyoruz avrupaya kıyaslarsak.

  • Vaybe ,Ne Apple mış .

    Samsung' u ,HTC' si,Huawei si vs firmaların cihazlarının yapıldığı ,imalatçı diğer firmalardaki işçiler in çalışma şartları çokmu iyiki, bu konunun belgeseli dahi yapılıyor.

    Bugün Türkiye de bile uzun zamandır ,herhangi bir sektörde , Fason iş yapan firmalarda var olduğu bilinen gerçekler ,Niye belgeselini yapacak kadar dikkat çekiyor.

    Kim ,neden yapmış ,bilememde.Reklamın iyisi kötüsü olmaz.

    Bu tür haberler vb leri,Foxconn çalışanlarının durumuna dikkat çekmekten çok ,Apple ın ekmeğine yağ sürüyor bence.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • herkes hak ettiği hayatı yaşar....ne kadar da doğru

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mooderator

    herkes hak ettiği hayatı yaşar....ne kadar da doğru


    ne alaka.. oradaki masum işçiler bu çileyi "hak"mı ediyorlar şimdi !? Sen kaderin gereği ordaki bir ailenin çocuğu olarak da doğabilirdin ve olaylar ona göre gelişir orda çocuk işci olarak çalışabilirdin mesala ? Tamam kaderleri bu ona birşey diyemeyiz, ama "hak" etmek olmamış...

    not: Kaderimiz, bütüne baktığımızda hak ettiğimizdir ama dünyevi kaderimizi biz belirleriz, tercihlerimiz doğrultusunda biz çizeriz, yön veririz. Bu yön vermeler, ve gidilen yolların tümü ise manevi anlamda geçen kader olsa gerek, ki buda rab tarafından bilinir ve değiştirilemezdir. Labirent bir bulmacanın çözümü gibi.. (bence)

    edit: Tamamen saçmalamış da olabilirim kavramlar çok derin bu konularda daha bilgili kimseler yol göstermeli bence ama hala "hak etmek"in doğru olmadığında diretiyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi manyakurt -- 16 Aralık 2012; 0:06:19 >
  • Burada 3 suçlu var:
    1 - kendi halkını köle gibi batılı şirketlere sömürten çin hükümeti;
    2 - işçilerin sırtından milyarlarca dolar kar elde edip onlara hakkını vermeyen şirketler;
    3 - bu şekilde üretilen ürünlere büyük talep gösteren bilinçsiz tüketiciler.

    Peki bu suçluları kim yargılayacak? Hiçkimse...

  • Çin Halk Cumhuriyetinin anlayışı bu.
    Aslolan devlet, millet umurlarında değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.