Şimdi Ara

DVD Player İncelemesi (Mod. Yavuz BAHÇEKAPILI.dan)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar yeni açılacağından bahsettiğimwww.evsinemasi.com adresinde yaptığım bir DVD player incelemesini yer aldı;

    http://www.evsinemasi.com/detay.php?urun=103

    Link direkt çalışmayacaktır. Öncelikle üye olmanız gerekmekte. Üyelik şimdilik ücretsiz.

    Saygılarımla...



  • Sn.Yavuz Bahçekapılı bahsettiğiniz inceleme yazınızı okudum. Emek verilerek hazırlanmış bir yazı. Amatör bilgilerle yazılmış olduğu her halinden belli. Şöyle bir göz gezdirdiğimde gözüme batan bazı hata ve eksikler var, hepsini yazmak zor o yüzden yalnızca çok bariz 1-2 noktayı yazmak istedim. Sanırım yazıyı hazırlama sırasında aceleden gözden kaçmış olmalı. Aşagıda yazınızdan alınmış bir paragraf var, o paragrafta birkaç düzeltmem olacak.

    "Televizyon (Tv olarak kısaltılacaktır) bağlantısını yaparken görüntü kalitesinden ödün vermemek için destekliyorsa Tv.nin RGB destekli scart terminalini kullanmakta fayda var. İkinci tercih olarak S-video ve en son tercih olarak A/V terminali tercih edilmelidir. Tv eğer DVD oynatıcı çalıştığında otomatik olarak kanal değiştiriyorsa RGB scart terminaline sahip demektir. Çoğu yeni TV zaten bu özelliğe sahiptir. S-video bağlantısı A/V çıkışından daha iyi bir görüntü vermekle birlikte çoğu tv de olmayan bir terminaldir. Açıkçası scart bağlantısı ile s-video arasında ben bariz bir fark göremedim. İnsanın görme eşiğininde bunu algılaması çok zor, belki de mümkün değil. Bu ancak teknik rakamlarla açıklanabilecek bir durum olsa gerek."


    Yazınızda A/V terminali olarak bahsettiğiniz terminal hangisi? A/V terminali audio/video kelimelerinin kısaltılmışıdır. Yani ses ve görüntü girişi demektir. Scart ve anten girişi(RF) dışında hem ses hemde görüntü girişini aynı terminalden yapabilen başka giriş seçeneği yoktur.Sizin A/V girişi olarak bahsettiğiniz giriş anten girişi olarak bilinen RF girişi mi? yoksa kompozit video bağlantısı mı?(sarı video bağlantı soketi). Eğer A/V terminalinden kastınız anten girişi ise DVD'nin bu girişten bağlanması affedilmez büyük bir hatadır. Eğer A/V girişinden kastınız kompozit video (sarı uçlu soket) girişi ise o zamanda buna audio/video demek doğru değil, zira bu giriş yalnızca video girişidir.

    "Tv eğer dvd oynatıcı çalıştığında otomatik olarak kanal değiştiriyorsa RGB scart terminaline sahip demektir" cümleniz ise hatalıdır. TV'nin scart bağlantısında otomatik olarak kanal değiştirmesi RGB destekli olmasını gerektirmez. Bu özelliğin RGB ile uzaktan yakından alakası yoktur.

    "S-video bağlantısı A/V çıkışından daha iyi görüntü vermekle birlikte çoğu tv'de olmayan bir terminaldir" cümlenizin de düzeltilmesi gerekir. Bir tv'nin scart içinde RGB giriş terminali varsa aynı şekilde scart içinde s-video terminalide vardır, zira her ikiside komponent video formatı olup aynı comb-filtreyi kullanırlar. Tv'nin arkasında s-video girişi olarak 4 pinli DIN konnektörü olmaması scart içinde s-video girişi olmayacağı anlamına da gelmez. İstisnalar olsa bile şöyle bir genelleme yapılabilir. Bir scart içinde RGB girişi varsa s-video girişininde olması kuvvetle muhtemeldir.

    "Açıkçası scart bağlantısı ile s-video arasında ben bariz bir fark göremedim" cümleniz de yanlış anlaşılmaya müsait. SCART konnektör bir bağlantı fişidir. Bu bağlantı fişi ile değişik kalitede video bağlantıları yapılabilir. Yani bazı tv'lerin scart konnektörü yalnızca kompozit video bağlantısına sahipken, bazıları ise kompozit+ s-video bağlantısını destekler veya daha gelişmiş tv'lerin scartı kompozit video + s-video+ RGB bağlantılarının üçünüde içinde barındırabilir. O yüzden s-video bağlantısı ile scart bağlantısını karşılaştırmak yanlıştır. Önemli olan scart içindeki hangi tür video girişini s-video girişiyle kıyasladığınızdır.

    Audio ATT başlığı altındaki ses özellikleri arabaşlığı içinde "Dijital sokette distorsiyon olmamaktadır" cümlesi de hatalıdır. Digital ses bağlantısı da distorsiyona uğrayabilir. Özellikle koaksiyel digital ses bağlantısı bildiğiniz gibi elektrik sinyali şeklinde iletim sağlar.Elektrik sinyali iletimi yapan kablolar manyetik veya elektriksel dış etkenlere maruz kalırsa kablo içindeki sinyal rahatlıkla distorsiyona uğrayabilir.
    Yazı bir hayli uzun oldu,düzeltmelere burada son verirken aletin video DAC( digital-analog convertor) özellikleri ile ilgili gözüme batan birşeyi de vurgulamak istiyorum. Yazmış olduğunuz teknik özellikler içinde Video DAC hızının 10 bit 27mHz. olduğunu gördüm. Bu aletin 2X over sampling yaptığını gösterir. Yeni teknoloji cihazların 16x oversampling oranlarının yanında bu oran çok düşük kalmaktadır. Şu an migros gibi marketlerde satılan 80 milyonluk DVD'lerin bile video DAC hızı 10 bit 54mHz iken sony'nin özelliği biraz demode kalmış.
    Lütfen bu yazdıklarımı yapıcı eleştiriler olarak yorumlayınız. Eksik ve hatalarınızı düzeltebilmeniz için size yapılmış bir yardımdır. Selam ve saygılar ORDİNARYÜS.
  • Sevgili ordinaryüs,

    Nickin ile doğru orantılı olarak çok güzel yapıcı eleştirilerde bulunmuşsun. Teşekkürler. Benim her zaman daha doğru bilgiye ihtiyacım vardır. Bunun için size özellikle eleştirilerinizden dolayı kızmam mümkün değil aksine minnettar olmam gerekir ki minnettarım.

    Gerçekten söylediklerinizin birçoğunda haklısınız. Özellikle amatör bir yazı olduğu açık. Acele ettiğim de doğru. Hatta hiçbir arkadaşa danışmadığım doğru. Fazla teknik detaya girmesem aslında bu kadar amatörce hatalar olmazdı. Bunun için buna Revizyon.0 demiştim.

    Hatalara açıklık getirmek bakımından: Audio (R/L) ve Video (Composite) bağlantılardı. Kırmızı+Beyaz+Sarı bağlantı terminallerinden bahsetmek istemiştim. Kullanım kitapçığında da audio/video olarak geçiyordu. Bende A/V diye kısaltayım dedim demek ki yanlış anlaşılmaya müsaitmiş. :))

    RGB olayını aslında okuduğum bir yazıdan okumuş ve ayrıca SONY yetkili servisindeki teknisyen arkadaşa sorduğumda aynı cevabı almıştım. Scart, s-video kabloları bağlıyken TV, DVD player gibi (eğer RGB destekli scart konnektörü varsa) bir cihaz çalıştırıldığında otomatik olarak kanal değiştiriyorsa (burada kastım dvd videonun bağlı olduğu s-video ya da scart terminalinin bağlı olduğu kanala atlıyorsa) Tv.nin scart konnektörü RGB desteklidir. Bunun için yazdım.

    Distorsiyon olayı tamamen yanlış. Tabiki distorsiyon olabilir.

    Demode olayına kısmen katılıyorum. Ancak video dac.ın 80 milyonluk dvd.lerde olması görüntünün sony.den daha iyi olması anlamına gelmiyor. Çok ilginç aslında dostum. SONY herhalde farklı şeylerin peşinde. 12 bit 108 mhz olan dvd player.ı var ancak fiyatından yanına yaklaşmak mümkün değil. DVP NS730 gibi. Precision drive özelliği de 80 milyonluk dvd.lerde olmayan bir özellik. SONY.nin başka işler peşinde olduğundan kastım bu idi :))
  • Sn.Bahçekapılı,
    Daha öncede belirttiğim gibi DVD cihazı çalıştığında tv'nin otomatik olarak kanal değiştirmesi RGB veya başka birşeyle bağlantılı değildir. Sony servisindeki teknisyen arkadaşınız da demekki bunu bilmiyor. Bildiğiniz gibi scart konnektörü 21 adet pin kapsar. Bu tırnaklardan herbirinin numarasına göre fonksiyonu vardır ve bu fonksiyonlarda standarttır. Scart içindeki 8 numaralı pin bu fonksiyonun sviç'idir (switch). 8 nolu pin scart konnektörde bağlı ise DVD veya CD cihazı çalışır çalışmaz tv cihazı bu kanala otomatik olarak geçer.
    Scart konnektörün pinlerinin bağlantı şeması ve detaylar için aşağıdaki linke bakınız. Sayfanın en altında 8 no'lu pin'in fonksiyonu için bir de dip not var. Selamlar
    http://www.electronics2000.co.uk/data/pinout/scart.htm
  • Bahsettiğiniz linke tıklayarak bağlantı şemasını inceledim.

    "Note 1: Pin 8 provides function switching. Applying 9.5-12V to the pin will cause a compatible TV or VCR to switch to the AV (SCART) input"

    Dikkat ederseniz compatible TV.den bahsediyor. O zaman olayı RGB.ye bağlamak değilde TV.nin scart konnektöründe de 8 numaralı pin.in bağlantılı olması gerekiyor diye anladım. Karşılıklı olarak 8 numaralı pin.in bağlantılı olması yani. Yani uyumlu TV.den kasıtları bu olsa gerek. Çünkü 9.5-12V.u uygulayacağı bir bağlantı olması gerekiyor. Yanlışsam düzeltin.
  • Hayır yanlışlık yok. Bende aynı şeyi söylüyorum. Otomatik kanal değiştirme 8 nolu pinlerin karşılıklı bağlı olması durumunda gerçekleşiyor. Yani RGB olup olmaması fark ettirmiyor. Şöyle bir örnek vereyim. Digitürk standart dekoder'ının arkasında 2 tane scart çıkışı vardır. Bunlardan bir tanesi (sanırım üstte olan scart çıkışı) tv'ye bağlandığında dekoder açıldığında tv direkt olarak digitürk'e geçiyor(8 nolu pin bağlı olduğu için). Ancak diğer scart çıkışında bu kanal atlama özelliği yok. Bilindiği gibi digitürk dekoder'ında RGB çıkışı da yok.
  • Ay bu forum ne güzel olmaya başladı yaaa.
    Seviyeye bak seviyeye.
    Bence Announcment yapılası bi topic yani saolun varolun hep böyle konuşunki
    Herkes belli saygı çerçevesinde cümleler kursun.
  • bencede süper!!!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.