Şimdi Ara

Microsoft ve Intel'e büyük darbe (IBM ve Sony'den)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
689
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Microsoft, Intel ve AMD'ye çok büyük bir darbe geliyor. E3 fuarında IBM, Sony ve Toshiba 3.5 senedir üzerinde çalıştıkları son teknoloji cell kod adlı tahmini hızı 1 teraflopluk (pentium 4 ün 100 katı hızında) işlemciyi bu sene sonunda üretmeye başlayacaklarını ve bunu ilk olarak kendi geliştirdikleri bir iş istasyonuyla (workstation) piyasaya süreceklerini bildirdiler.

    "Tek çipte süperbilgisayar" olarak nitelendirilen bir veya birkaç cell çipiyle çalışacak bu yeni bilgisayar tüm dengeleri değiştirecek. Şu anda lale devrini yaşayan Intel'in server işlemcileri büyük yara alacak, intelin en güçlü server işlemcisi itanium 2 bile cell karşısında çocuk oyuncağı kalıyor, itanium 2 ortalama 10 gflop, tek bir cell işlemcisi en az 1024 Gflop, hatta masaüstüne bile yayılabilir. Zaten cell'in cep telefonuna kadar pek çok alanda kullanılacağı söyleniyor.

    Cell işlemcisi aynı zamanda 2006'da çıkacağı kesinlik kazanmaya başlayan playstation 3 lerde de kullanılacak. Tabi bundan da microsoft xbox-2 çok büyük zarar görecek. Microsoft x-box 2 de 3 tane özel yapım powerpc ve yeni nesil ati grafik işlemcisi kullanmayı planlıyordu ama bu bile 1 tek cell işlemcisinin çok çok gerisinde.

    Microsoftun bir diğer kaybı da ilk piyasaya çıkıcak bu iş istasyonlarının özellikle film yapımı ve oyun yapımı gibi dijital içerik oluşturma alanlarına hitap etmesi. Bu yeni makinenin bu piyasayı ele geçirmesiyle bu alanda hakim olan windows işletim sistemi ve windows yazılımlarına büyük darbe geliyor. Çünkü bu yeni makinada windows kullanılmayacak, sony ve ibmin kendi geliştirdikleri bir işletim sistemi ve araçlar kullanılacak.

    Cell işlemcisinde self healing adı verilen ciddi dahi olsa işlemcide meydana gelecek bir kısım arızalı kendi kendine düzeltebilme özelliği var. Cell'in paralel çalışabilme yeteneği var, ağ üzerinde birden fazla cell işlemcisi beraber çalışabiliyor. 1 milyara yakın transistör içeriyor, 0.65 nanometre,... bildiğim kadarıyle dünya üzerinde şu anda bu kadar güçlü bir silikon işlemci yok.

    Yeni çip neredeyse 7 milyon dolarlık cray isimli süperbilgisayarla aynı hızda, IBM'in deep blue süperbilgisayarından daha hızlı. IBM'in Power ve PowerPC işlemcilirinden, Sony'nin de MIPS işlemcilerinden elde ettileri tecrübeyi son teknolojiyle birleştirerek 3.5 sene önce 400 milyon dolarla projeye başladılar. Bu zaman zarfında IBM'in de Sony'nin de ayrı ayrı milyar doları aşaran harcamaları oldu. Sonradan Sony bu çipi üretebilmek için 1 milyar dolar ile son teknoloji bir fabrika kurmaya başladı, fabrika gelecek sene tam performans çalışmaya başlayacağından sanırım ilk prototipleri IBM üretecek.

    http://www.gamesindustry.biz/content_page.php?section_name=dev&aid=3451
    http://www.reed-electronics.com/electronicnews/article/CA416865?spacedesc=news
    http://www.geek.com/news/geeknews/2004May/bch20040512025124.htm
    http://techzone.pcvsconsole.com/news.php?tzd=2488
    http://www.extremetech.com/article2/0,1558,1591521,00.asp







  • ¿
  • bu kadar büyük sıçramayı teknoloji kaldıramayabilir
  • hehe, Hemen gaza gelmeyin arkadaslar boyle... Ne MS'a ne intel'e ne AMD'ye bisey olmaz... Ben bu kadar zamandir cell ile ilgili haber okuyorum hic bu kadar gazman bi makale okumadim ... MS XBox ile konsol piyasasinin ne kadarini elinde tutuyo ki "cok agir darbe" yesin bu isten ... Hatta Xbox'tan ne kadar kar ediyo, onu bi arastirin... MS'un XBox'tan hicbir kari yok... Kaldi ki PS3 piyasaya ciktiginda Cell , Blu-Ray vs. gibi maliyeti arttiran etkenler yuzunden fiyatı tahminen 500$ a yakin olabilir... Onun icin insanlar oyle cikar cikmaz atlayamiyacak ustune PS3'un... Zaten donanim ne kadar iyi olursa olsun onu hakkiyla kullanacak yazilim lazim... PS2'nin gucunun ne oldugu oyun yazanlar tarafindan daha yeni yeni anlanabilmisken Cell'in gucunu tam anlamiyla gosterecek oyunlar icin epey zaman var... Xbox Next ise PClerde kullanilana yakin CPU ve ekran karti kullanicak... Oyun yazanlar, cikar cikmaz XBox Next'i sonuna kadar somurecek oyunlar piyasaya surebilir... Bu acidan Xbox Next avantajli ... Ayrica Microsoft sifir karla satisa sunabilir Xbox Next'i piyasaya... Sirf Sony'nin tekelini kirmak icin... Intel , AMD kismina gelirsek Cell islemci dogal olarak cok pahali olacak... Hatta cok bile az kalabilir fiyati yaninda... Intel ve AMD , Cell'in fiyatı kendileriyle rekabet edebilecek seviyeye inene kadar armut toplamiyacaklar heralde... Onlarda butun imkanlarini sonuna kadar zorlayip ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardir... Tabii bunlar hep uzun vadede olacak isler... Yukardaki bi eksikligi tamamliyayim ; Blu-Ray ,Playstation3 baslikli topicte yazmistim bunu , Yapilan aciklamada Cell in Intel P4 2.5 GHz'den 100 kat hizli olacagi iddia ediliyo... Bunlar su an icin sadece soylenti... Su an biz ne soylesek yalan... Hem zaten MS, Intel ve AMD de benim hic umrumda degil bana istedigim hizmeti istedigim fiyattan versinler de gerisi beni ilgilendirmez... [dry]




  • Piyasanın tekeli içindeki standardı yerinden oynatamadıktan sonra gerisi hikaye.

    ve bu piyasada da yazılım çok değişken olsa da donanımda temel mimari bellidir: x86 ve intel architecture optimizations. Bunun üzerinde radikal bir çözüm olmazsa isterse bu ürün ağzıyla kuş tutsun yine sıfıra sıfır elde var sıfır. Bırak yaralamayı, piyasada ayakta kalabilirse ne ala.

    Kaldı ki gerek AmigaOne da olsun, gerek Pegasos'ta olsun gerekse de SONNET üzerinde bulunsun PPC platformu zaten fazlasıyla ezici bir üstünlüğe sahipti mesela.

    Örneğin G4 1000MHzler 1500MHz ye overclock olduklarında 400MHz DDR bellek altyapısı ve 32bitte 4 kanallı AltiVec sistemi (eğer desteklenirse) kesinlikle Pentium karşısında çok ezici bir işlemci.

    Ancak bu işlemci üzerinde Windows platformu çalıştıramamak işi burada yokuşa sürüyor. Kesinlikle böyle bir süratte 3 tane Pentium4 2000i cebinden çıkarabilecek işlemcinin nimetinden faydalanamıyoruz. sistemler tamamen farklı kulvarlar üzerinde çalışıyor.

    Konsollarda da buna benzer kozmetik uyum problemleri yaşanmaktadır.

    Ki PS2de birçok oyun PS2 adamakıllı Vector Unitler kodlanmadan yazılmış ve doğrudan iç işlem gücünü çarçur eden yapıda yazılmış oyunlardı. Resmen sıradan 300MHz 32bitlik bir işlemci muamelesi yapılmıştı bunlara. Ki şu an sadece arkasında MS olduğu için Doom3 Serious Sam gibi oyunlar kuşa çevirilerek GBAya derlenir gibi ana platformdaki haliyle alakası olmayan GUDİK OYUNCUKLAR yazılmaktadır "xbox" a .ve amaç sadece reklamı artırmak ve sürüm yapmak. Yoksa P3 733 64MB sonlandırılmış RDRAM ve Ti200 daha nereye kadar gidebilir ki?

    PS2 bile bu kompleks yapının altında SDK eksikliği yüzünden az kalsın güme gidiyordu(MS, XBOXta sonuç alsaydı şimdi scenerlar hariç kimse PS2 kodlamayacaktı, milletin ps2 ye bakışı 300MHz DVDROM lu HANTALLAŞTIRILMIŞ CEP BİLGİSAYARI şeklinde olacaktı. Çünkü senaryoda yegane görevi geviş dahi getirmeden tüketmek olan bir kesime böyle verilecekti bu. Tabi o kadar mühendislik de doğru Çöpe)

    inşallah ps3te de böyle olmaz ümit ederim.
    Bir de x86 uyumlu olabilse, bunun üzerinde bir denemeleri olsa ne kadar iyi olurdu..

    VIA bile Cyrix3,Apollo 266 ve DeltaChrome dan müteşekkil PClerini Glory diye oyun konsolu yapma çabası içinde.. Bence hem ucuzluktan hem de uyumdan ötürü bu tutar. Çünkü x86 ve intel standardlarına uyum var. USB mi USB ieee1394 mü ieee1394 RS232 mi RS232, PCI mı PCI ,AGP mi AGP.

    Belki bu saatten sonra hiç upgrade olamasa bile sırf uyumdan ötürü bu heyula sürüm yapar.
    Hiç sanmıyorum ki kalıplaşmış bir olgu üzerine rakip çıkararak ona darbe vurulsun.

    Sadece kendilerini yerler bir de eski native formlarını tekrar ederler olacağı bu.




  • keyn bu yazı sana;
    olay abartma değil, üstteki yazımdaki ilk linki tıkla ve baştan sona oku, ayrıca 1 teraflopdan hızlı olacağı çok büyük olasılık, çünkü pek çok yerde bu defalarca geçti, sana onlarca link verebilirim.

    önce xbox konusunda bir piyasa araştırması yaparsanız durum söylediğiniz gibi değil. ms xbox satışlarından zarar ediyor lakin şu ana kadar 15 milyona yakın xbox satıldı ve nintendo gamecube'u sollamış durumda (ps2 70 milyon) yani kısa zamanda playstation 2 den sonra 2.sıraya x-box yerleşti. Ayrıca xboxda piyasaya çıkan her oyundan ms lisans ücreti alıyor, satılan her uyundan minik bir yüzdesi var (+sdk satışından), dolaysıyle makina satışlarından kaybettiği parayı büyük ölçüde geri döndürüyor. msin x-box daki amacı kar değil piyasada yer edinmekti, hedefi x-box 2 de kazanmaya başlamaktı ama ps3 den sonra bu çok zor, bunu ben değil piyasa uzmanları söylüyor, linklere bakarsan. x-box 2 eskisinde olduğu gibi pc konfigürasyonu şeklinde olmayacak, xbox-1 de ağzı yanan ms konsol tarzını seçti, son rivayetlere göre grafik işlemcisini ati, işlemcisini ibm ( 3 adet özel yapım power)ve boardunu sis yapıcak, ama harddisk içermeyebileceği konsol tarzında olacağı söyleniyor. E3 fuarında bir developerın söylediğine göre (yukarıdaki linklerde var) microsoft şu anda kapı kapı dolaşıp "daha çok çözünürlük, daha çok hız,..." istiyor developerın söylediğine göre onlar da "şu anda malesef böyle bir teknoloji yok diyor, ama sony şu anda bunu yapmış durumda (developerın sözü)"

    bir diğer olay da ilk adımda zaten masaüstü piyasasına saldırmayı düşünmüyorlar, önce workstation piyasasına giriyorlar dikkat edersen, bir süre sonra işi oturttuktan sonra neden masaüstü piyasasına da ürün sürmesinler ki, nitekim transmetanın crusoe işlemcisi kendisine yer edinmedi mi zamanında ? gene sana pek çok link verebilrim cell çipini cep telefonlarına kadar sokmayı hedefliyorlar. Blue-ray %100 ps3e konacak diye birşey yok, ihtimali var ama aynı ihtimal xbox-2 için de geçerli. bir diğer olay da xbox-2 de kullanılması düşünülen 3 adet işlemcinin ve yeni jenerasyon ati işlemcinin cell'den daha ucuza malolacağını zannetmiyorum.

    fiyat konusuna gelince, cell çipi birden fazla çekirdekten oluşuyor ve bu oran değişken. Örneğin bir cep telefonunda 1 çekirdek kullanırken ps3 de 16 çekirdek belki bir workstationda 64 çekirdek kullanıcaklar. intel daha 2 sene sonra 2 çekirdeğe çıkma çabasında. tabi çekirdek adedi hızı ve fiyatı değiştiriyor. yani ihtiyca göre hız ve fiyat sağlayabiliyor.

    http://home.btconnect.com/cell/CELL.ppt
    http://pc.watch.impress.co.jp/docs/2003/0529/kaigai03l.gif
    http://pc.watch.impress.co.jp/docs/2003/0529/kaigai01l.gif
    http://pc.watch.impress.co.jp/docs/2003/0529/kaigai02l.gif
    http://pc.watch.impress.co.jp/docs/2003/0529/kaigai04l.gif
    http://pc.watch.impress.co.jp/docs/2003/0529/kaigai05l.gif
    ....




  • Acharad yazın güzel, özellikle "Piyasanın tekeli içindeki standardı yerinden oynatamadıktan sonra gerisi hikaye." sözüne ben de katılıyorum, ben de eski amigacılardanım 68000 ustası. belki ileride girse bile masaüstünde başarılı olamayacak diye önyargım ama aklıma bir de şu geliyor anomal bir işlem hacmi var, bu hızla x86yı kolayca emule edebilir yazılımla, hem de pentium 4 den daha hızlı, bu konuda ppc nin ilk zamanlarında ibmin çalışmaları vardı. çünkü bir emülatör ortalama orjinalinin 1/10 hızında çalışır, bunda ise 100 kat hız var. intel daha yeni 64 bite geçmeye çabalarken bu işlemci 128 bit, intelde 4 data registeri varken bunda 128,.... ne biliyim anormal bişi belki bi taşları yerinden oynatır.
  • Tabi bu arada x86 sınıfı da boş durmayacaklar tabi. İçeriği devamlı olarak körükleyecekler. Ancak monoblok olmayan donanımlarda işlemci emulasyonu çok zor oluyor. Onun yerine daha ziyade JIT emulasyon tercih ediliyor. Mesela Playstation2 ye Linux derlemesinde işlemci dümdüz bir muameleye tutulmuş,Vector unitler harici olarak desteklenmiş ancak WineX gibi JIT emulatorlerle güzel çözümler sunulabilmiş.

    windows gibi farklı çalışan bir sistemde de dataların akışı değiştirilmeden JIT emulasyonun extradan katabileceği hız çok düşük olacak tabi. Bu yüzden PS2 ye derlenen Linux yeniden düzenleniyor. VU ve FullSpeed DMAC desteği dahili hale gelirse şu an yazılım ortamının yorucu etkilerine tabi kalmadan low level emulasyonlar yapabilen bir linux kurulabilir ps2lere.

    Bir de PCI expansionları olsa diyesim geliyor ama..
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by elmaarmut</i>
    <br /> bir diğer olay da xbox-2 de kullanılması düşünülen 3 adet işlemcinin ve yeni jenerasyon ati işlemcinin cell'den daha ucuza malolacağını zannetmiyorum.
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
    Sen bu soyledigine hakkaten inan#305;yomusun?..

    Ayrica bana onlarca link vermene gerek yok Cell ile ilgili... Daha once de dedigim gibi Blu-Ray ve PS3 ile ilgili actigim topicte yazdim hepsini de pek ilgi cekmedi nedense... [dry]
  • keyn;
    birincisi; söylediklerimde yanlış bir bilgi varsa lütfen söyle düzelteyim, yada linleriyle sana ispat edeyim, ben burada 1 hafta önce E3 fuarında yaşanan olağandışı bir gelişmeyi size aktarıyorum, istediğiniz gibi düşünmekte ve yazmakta serbestsiniz, ama beni abartmakla yalan haber vermekle suçlamaya kalkışan olursa altında kalmam anında ispatıyla karşılığını da veririm, bunun dışında ağaz dalaşı yapmak hoşuma gitmez.

    ikincisi; senin matığın alıyor mu 3 adet ibmin ms için özel yapacağı power işlemci + atini yeni jenerasyon çipi 1 tek cell çipinden ucuz olacak? ben zannetmiyorum, ama xbox-2 pahalı olacak da demiyorum, ps3 ve xbox-2 çıktığında fiyatlarının birbirine çok yakın olacağından eminim. tıpkı şu anki gibi, haberleri takip et, ms fiyat indiriyor ardından sony, sony fiyat indiriyor ardından ms, ikisinin fiyatları şu an başabaş, gerekirse biri zarara giriryor rekabet ortamında çaresi yok.

    üçüncüsü blu-ray sadece ps3 ile alakalı değil, dvdden sonra jenerasyon, pclerde de kullanılacak gelecek nesil konsollarda da.
    dördüncüsü zaten blue-ray konusunda uzman olan kim, sony. ee adamın kendi ürünü zaten abartı bir maliyeti olsa ps3e koyup ps3ü xbox-2 den yada nintendonun yeni jenerasyon konsolundan pahalıya satması aklına yatıyor mu?

    son olarak yazdıklarına birşey demiyorum ama karşılıklı saygı hususunda ölçüye dikkat edelim.

    Acharad;
    seninle sohbet zevkli, aslında ps2de linux çalıştırmak problem değildi zaten çünkü ps2 aslen mips işlemcisine sahip + custom cipset var tabi, linuxu mips işlemciye göre derleyip native code olarak çalıştırabiliyorlar ps2de bu çok güzel tabi, bu arada bak ne buldum:
    http://arrakis.ncsa.uiuc.edu/ps2/cluster.php




  • işin teknik yanını sizler dediniz , ki baya da güzel oluyor böyle ustalardan bişeyler kapmak. ben olaya dışarıdan baktığım için şöyle düşünüyorum;

    günümüz koşullarında bile bu kullandığım bilgisayarın hızı bana yeterken (P4 2.8 HT, 512DDR400, 80SATA, HIS9600XT) niye daha hızlı bir sisteme gerek duyayım? sonuçta napıyorum ki? nasanın bilimsel hesaplamalarını yapacak değil ya bu bilgisayar. nedir yani devamlı daha hızlıya devamlı daha hızlıya? şöyle bir şey olsa; o çıkan bilgisyarı sadece bilimadamları alsa, ve bu hiç değişmese.. (forumda bu kadar o/c manyağı oldukdan sonra "bok değişmez" neyse biz fantezi yapıyoruz. örneğe devam edelim) ee o zaman neyi geliştirecekler?

    bazen aklım almıyor, çıldırasım geliyor; 1990dan beri sanki dünyada her sene 1990 öncesine oranla 1 "sene" = 50 "1990 öncesi sene" ye karşılık geliyor.. yok uçan arabalar, görünmez kıyafetler felan.. ne oluyor yahu [dntw]




  • ppclerdeki altivec benzeri 4 kanaldan işleyebilme vector unit gibi özrllikleri ve işlemci içi 48GB/s bus gibi özellikleri de dahil ederek yapıyorlar bu batarya işlem projesini değil mi?

    Bir de bu tip hesaplama şeylerine yabancıyım da bununla uzun denklemler atom bombasının patlaması ya da aerofoil hava akım sürtünme simulasyonu gibi ağır hesaplar mı yaptırıyorlar?

    Bir de RS232 Gigabit Ethernet bağlantısı darboğaz yaratıyor mu arada? Yoksa içerik o kadar dinamik iletişim gerektirmediğinden fazlasıyla yeterli mi oluyor? Kafam bunlara takıldı.

    Bir de bu Cell in kullandığı teknoloji ve çipte kullanılan ara malzeme ne ki acaba? O kadar işlemcinin transistor sayısı kadar ünite barındırmak ve de hızlı ve düşük emisyonlu transistor üretmek pek kolay bir iş değil. Karbondan vaz mı geçtiler yoksa?
  • peki ışık kullanılsaydı ne olurdu? bi bilgisyar dergisinde ışık ile "500.000Ghz" hıza çıkılabileceği yazıyordu... (chip)
  • Daha bizim karbondan kurtulmamız lazım önce.. ışık ile yönetilen bir fludik yapı ve bunu taşıyabilecek nitelikli ve ışığı geciktirmeden,sönümletmeden koherent şekilde iletecek bir lazer,ve bu şekilde matrix halindeki fludik modüller geliştirilmesi lazım. Işığın ince yollardaki direnci tabi şu anki karbonun elektrik direncinden çok daha az rahatça dolanıyor ve transistorlerin verimi bir kat daha artıyor.
  • Acharad,
    iç yapısı, kullanacağı bus ve ram konusunda da rivayetler vardı ama aklımda değil, örneğin ram teknolojisi olarak şu anki teknoloji yetmediği için rambusdan yellowstone teknolojisininin lisansını aldıklarını biliyorum, ha bak google da buldum biraz daha ayrıntı:
    http://www.google.com.tr/search?q=cache:xtEm8QeQLA4J:nkcp.zive.net/kokoro/archives/001146.html+ps3+cell+rambus&hl=tr

    rs232 standardıyla gigabit ethernet arasında bağ olduğunu sanmıyorum, benim bildiğim rs232 seri porttur ve paralel ve seri portun yerini sonradan firewire ve usb gibi standartlar aldı. gigabit ethernetlerde ise bizim 100 mbitliklerin 10 katı kanal lazım. çipin paralel çalışmasını kastediyorsan, çip zaten gigabit ağlarda hızlı çalışıyordur tabiki ve yüksek hızlı bir ağda paralel çalışması sorun yapmaz, zaten süperbilgisayarlar da bu sistemle çalışıyor, mesele 1 ghlik 2048 tane işlemci kasalara bölünüp fiber kabloyla her kasadan her kasaya bağlantı yapılıyor ve her kasada bir extra io çipi var mesela 100 kasa varsa her kasadan diğer 99 kasaya bağlantı var büyük sistemlerde. ama cell fiber düşük hızı olan ağlarda da paralel çalışabiliyor diye biliyorum, bunun ismi grid teknolojisi.www.grid.org da bilgi olması lazım. gridin özelliği herhangi bir ağdaki tüm işlemcilerin paralel çalışması. biri boştayken yoğun olanın yükünü hafifletiyor, cellde işlemci içerisinde network io kontrolcüsü olduğunu biliyorum, yani temelden network tabanlı tasarlamışlar, tabi diğer arkadaşlar bunu tek bir işlemcideki çekirdek adediyle karıştırmasın.

    süperbilgisayarlar aslında çok fazla iş için kullanılıyor, örneğin, hava tahminleri, uçak tasarımı, genetik alanında, nükleer bomba testlerinde artık simülasyondan faydalanılıyor,... şu anda dünyadaki en hızlı makina 35 di sanırım teraflopluk japon necin earth simulator isimli süperbilgisyarı ama bildiğim kadarıyle kabinlerde yüzlerce işlmeciden oluşuyor. araştırma alanı ise sanırım dünyanın jeolojik simülasyonu içindi, dünyada yakın zamanda meydana gelebilecek değişiklikleri simülasyonla tahmin amaçlı olması lazım diye biliyorum ama adresi burda sanırım birsürü araştırma projesi yürütüyorlarmış
    http://www.es.jamstec.go.jp/esc/research/index.en.html

    cellin ayrıntılarını ben de detaylı bilmiyorum, çip 300mm wafers teknolojini kullanıyor, ibmin power işlemcisinde bir işlemcide birden fazla çekirdek olayı zaten vardı ve ara sıra ibm mühendislerinin silikon/transistör alanında yeni keşiflerini falan duyuyordum, ama bu boyutta bir atılımı nasıl yaptılar benim için tahmin etmek zor.




  • ışık olayı doğru ve çok hızlı newscientistte okudum bende.
    bir israil firması şu anda 8 teraflopluk bir optik işlemci geliştirmiş ve piyasaya sürmüş, lakin fiyatı yüksekmiş ve hantalmış, geliştirmeye çabalıyorlar.
  • Arkadasim sana yalanci diyen, saygisizlik eden oldu mu?.. Niye birisi itiraz ettiginde hemen komplekse girip savas baltalarinizi cikariyosunuz anlamiyorum... Ayrica bu 1 hafta once E3 fuarinda yasanmis bi olay olabilir ama olagandisi ve yeni degil zira benim takip edebildigim kadariyla Ocak ayindan beri bu haberler var... Ben yeni bisey goremedim yazdiklarinda ... Cell islemcisi toplam 400 milyon dolar Ar-Ge maliyetine sahip yepyeni bir islemci... Xbox Nextteki parcalar ise bi nevi modifiye parcalar yani yuzlerce milyon dolar harcanip gelistirilmis yepyeni seyler degil... Rakipleri 400 milyon dolara yepyeni bi islemci gelistirirken MS'in 400 milyon dolari sirf modifiyeye verecegini dusunuyosan bisey demiyorum... " Blu-Ray'in abarti bi maliyeti olsa " demissin... Bence once Blu-Ray'le ilgili webdeki bilgileri sonra bir de Toshiba ve NEC'in birlikte gelistirdikleri ve DVDForum'a kabul ettirdikleri HD DVD'yle ilgili bilgileri oku... Bak bakalim maliyet olarak aradaki farklara... [dry]




  • oo! Yaklaşık 32 tane işlemci var gibi..

    Bu PE lerin içinde ALU+Cache+VectorUnit olduğunu varsayıyoruz tabii.. çok iyi
  • sevgili keyn, benim sana kızmamın nedeni herşeyi bilirim edalarıyla yazımla dalga geçercesine karşılık vermen. sen tutup da "hehe, Hemen gaza gelmeyin arkadaslar boyle..." dersen bende haliyle kırılırım, güzel bir olay duydum sevindim zahmette bulunup size yazdım bilgilendirmek amaçlı, yoksa ben cell projesinde çalışıyor değilim ki çıkarım olsun.

    cell çipinin 400 milyon dolarla başladığı 3 sene evvel de biliniyordu, ama bu çipi ilk ps3lerde göreceğimizi sanıyorduk, halbuki öyle olmadı ms ve intel için daha kötüsü oldu ilk olarak bir workstationda geliyor, ayrıca daha önce çipin 2007ye sarktığı söyleniyordu şimdi 2004 sonunda üretime geçeceği ortaya çıktı, ilk yazımdaki ilk linkime tıklarsan bu haberin yeni olduğu anlarsın, bu yazıyı yazmamın esas nedenini anlamamışsın daha.

    bir diğer olayda sony ps3den celldeki yatırımını çıkarmayı planlamıyor, sony ve ibm celli apayrı bir proje ve ürün olarak düşünüyorlar, pek çok alanda kullanılacak. mesela muhtemelen tıpkı daha önce power işlemcilerin 680x0ların yerini aldığı gibi highend bazında ibmin yeni highend server işlemcisi olacak. yani ps3 ve cell tamamen farklı cell ps3dan çok daha büyük bir proje.

    blu-ray dediğin gibi şu an pahalı, ama maliyeti 13$a üretilen bir çipi 200$a aldığımızı başka bir konuda arkadaşlar dile getirmişti, blu-ray recorderların gerçek maliyetini en iyi sony bilir o üretiyor, dediğim gibi maliyeti gerçekte düşükse veya düşürecek bir yöntem buldularsa, kullaırlar ama eğer yüksekse kullanmazlar, ben ne dedim daha önce bu bir olasılık dedim kesinlik yok, aynı olasılık xbox-2 için de geçerli, spesifikasyonları kesin değil xbox-2nin de eğer sony napar eder koyarsa, muhtemlen partnerlarına bir varyasyonunu sipariş verip benzer bir teknoloji ms de ekleyecektir. bakınız sony son zamanlarda geliştirdiği psx ürününde sırf fiyatı yüzünden başarısız oldu bu hataya tekrar düşeceğine aklın kesiyor mu?

    ayrıca ben msci yada sonyci falan değilim, hangisi işime gelirse ona bakarım. elin adamlarından bana ne, ama birisi iyi birşey yapacak gibi duruyor ben size sadece onu haber viriyorum.




  • Acharad, bazı yerlerde 64 corea kadar çıkacağı bazılarında 16 bazılarında 32 diye geçiyor. ALU+Cache zaten var ama bu scalar bir işlemci yani vector ünitesi yok işlemci içinde. ama mutlaka ps2deki emotion engine gibi bir grafik sentezcisi varyasyonunu haricen ekleyeceklerini düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.