Şimdi Ara

MSI EKRAN KARTLARINDA SICAKLIK ÖLÇME PROGRAMI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
405
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • bAŞKA BİR FORUMDA GEZERKEN ADAMIN TEKİ BUNU BULMUŞ BENDE SİZLE PAYLAŞIYIM DEDİM.<font color='blue'>Benim gibi MSI 3D Turbo geyiğinden sıkılan ve daha ciddi olarak her an MSI Vga'ların voltaj, fan ve gpu ısılarını okumak isteyen forum kullanıcıları için bir şey, daha doğrusu yurtdışı temelli bir forumda bir yöntem buldum. Bu forum zaten direkt MBM ekibinin kullandığı forum.

    Gerekçe;

    MSI 3D Turbo Experience, MSI'ın grafik kartları için sunduğu Flash destekli bir monitör programı.
    Ama bir sürü problemi var ve sık sık çöküyor. Arada bir hiçbirşey okumuyor ve çöktüğünde diğer tüm iexplore ları da kapattığından ben bu durumdan hoşlanmıyordum.

    Forumda kimse bunun başka nasıl okunabileceğini cevaplamayınca, bende internette başka bir forumda (sanırım dünyadaki tek cevap) cevabı buldum.

    Çözüm;

    Aslında bu çözüm tüm Winbond W83L78 chipli gf4 ve fx kartlarına uyabiliyor, bulduğum forumda deneyenler varmış ve fx5900 ile çalıştıranlar da yazmış oraya, oldu diye.

    Adamlar MSI'ın flash içerisinde kullanılan MSIVGA.ocx activeX kütüphanesini kullanarak Delphi'de MBM için bir plugin geliştirmişler.

    MBM ne diye soran olursa, MotherBoardMonitor demek oluyor ve kullanmayan var ise MBM sitesinden en son sürümünü indirebilir. Oldukça güzel bir program, system tray içerisinde dönüşümlü sistem ısılarını gösteriyor ve kullanışlı bir menüsü var.

    Nasıl Yaparım?

    1-Öncelikle, MSI'ın CDlerinden çıkan 3D Turbo Experience programı bilgisayarda kurulu olmalı. Sizde yoksa MSI sitesinden en yeni versiyonunu indirerek kurun.

    2-Ayrıca, eğer yoksa veya eski sürüm kullanıyorsanız, MBM sitesinden downloads bölümüne girerek 5.3.x versiyonunu indirin ve MBM'i kurun.

    3-Bir taraftan da Plugin dosyasını indirerek zip'i test amaçlı bir klasöre açın.

    4-Açılan dosyalardan MSIplugin.dll'i C:\program files\MBM\plugin klasörüne,
    nvgpio.dll dosyasını da hem C:\program files\MBM klasörüne, hemde c:\windows\system32 klasörüne kopyalayın.

    5-MBM'i kapatıp (sys trayden sağ click/close) tekrar çalıştırın.

    6-System tray'de MBM göstergesine sağ click/plugin/MSIVGA/start plugin diyerek plugin'i aktif hale getirin.

    Şimdiii,

    7-System tray'de MBM göstergesine sağ click/settings diyerek ana ekranı açın.

    8-Sol menüde temperatures sekmesine tıklayarak MBM 5 sensor satırında sensor 10 seçin. Bir altta Should Display Board Sensor satırında Custom seçin. Altında visual'a tıklayın ve gelen menüden Display temp in system tray'i seçin ve display temp in dashboard screen'de seçerek sol yandaki menüden apply deyin. Bu yaptığınız işlem, MSI Grafik kartınızın GPU çalışma sıcaklığını gösterecek.

    9-Sol menüde voltages sekmesine tıklayarak MBM Voltages sensor satırında Voltage 10 seçin. Bir altta Should Display Board Sensor satırında Custom seçin. Altında visual'a tıklayın ve gelen menüden Display this voltage in dashboard screen'de seçerek sol yandaki menüden apply deyin. Bu yaptığınız işlem, MSI Grafik kartınızın GPU çalışma voltajını gösterecek.

    10-Sol menüde fans sekmesine tıklayarak MBM fan sensor satırında fan 10 seçin. Bir altta Should Display Board Sensor satırında Custom seçin. Altında visual'a tıklayın ve gelen menüden Display this fan in dashboard screen'de seçerek sol yandaki menüden apply deyin. Bu yaptığınız işlem, MSI Grafik kartınızın fan devrini gösterecek. Bu devir, gerçek devirin yarısını gösteriyor, ama her kartta böyle yapmıyormuş, bende yarısını gösteriyor mesela. Fan hızını bölme gibi çeşitli ayarları olmasına rağmen benim kartta çalışmadı.

    11-System tray'de MBM göstergesine sağ click/Dashboard diyerek ekrana okumaları getirin. Bu dashboard'ın en sağ kısımında bir bölüm var, bir level metre ile dashboard'ın saydamlığı ayarlanabiliyor. Navigator yönleriyle küçültüp büyütüyorsunuz. Büyüterek 10 numaralı göstergeleri de görmeniz lazım.

    Opsiyonlar;

    1-Cpu, fan ve volt değerlerinden başka 2 tane daha volt değeri var, bunlar volt 11 ve volt 12 olarak geliyor, sırasıyla volt 11 Memory I/O voltajını, Volt 12 de Memory Core voltajını okuyor. Bunları da açmak için 9'cu adımı benzer şekilde tekrar edin.

    2-İsteyenler bu sıcaklık, voltaj ve fan değerlerini daha düşük numaralı göstergelere atayabilir, ama herkesin anakartı farklı olacağından sistemin otomatik tanıyacağı anakart ölçümleri ile çakışma yaşamaması için geliştiren kişi, hepsini 10 numaralı göstergelere atamış durumda.

    Ben ilk boş göstergeye atayarak yaptım, bir problem çıkmadan çalışıyor. Ama bunun için ilaveten yapmanız gerekenler var, kendi başına bulamayanlar için tekrar yardımcı olabilirim.

    Hepsi bu kadar.

    Sonuç;

    MSI vga kartı olanlar için çok fonksiyonel bir ölçüm yöntemi ve system tray göstergesine sahip oldunuz, artık daha rahat o/c yapabilir ve her an GPU'nuzu da gözleyebilirsiniz.

    Bir yandan da, bu plugin de, MSIVGA.ocx çöktüğü için arada bir okuyamıyabiliyor.

    Kolay gelsin,

    meke
    </font id='blue'>
    yAZMIŞ BAKALIM FAYDASI VAR MI?







  • ilginizi cekmedimi
  • [clps]
  • HELALİN VAR zivro kardeş akıllı adamsın
  • sağolasın gardaş
  • Önemli deyil
  • MSI cılar az herhalde burada ama ellerine sağlık yazını arşivime kattım.
    Sağolasın
  • Önemli deyil
  • kim bulmuş sa bayağı kasmıştır heralde. (yöntemi yani)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.