Şimdi Ara

TR de chip üretimi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
0
Favori
2.441
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ilhami kardeş ben alakayı kuramadım pardon ama
  • sen 100$ a alan varmı diyince benim damarıma dokundun da bende sel olup aktım.
    iyi geceler...
  • ilhami doğru söylüyor. Adamlar siz üretmeyin biz size sizin üretim maliyetinizden ucuza satarız deyip sanayii'nin gelişmesini engellemişler hep. Artık bu işe bir yerden başlamalı. Ve bu o yer gibi. Eğer hakkaten 0.7 micron üretmeyi başarabilirlerse olacak gibi bu iş. Üretim laboratuvarlarının fotoları var web sitesinde çok güzel bi yer fakat sadece deneme amaçlı üretim için olduğu belli. O yüzden çok yüklü bir yatırım da gerekiyor. Yani burada sadece deneme sırasında değil devamı sırasında da devlete çok iş düşüyor. AMD 2500+ performansı ayarı bir işlemci ve ona uygun anakartı üretebilseler Sadece Türkiye pazarı yeter. Yapılacak anakart ve işlemcisi stabil sorunsuz çalışsa kim almazki ..?
  • abi cobra helikopterleri için görev bilgisayarını bile üretemeyen tübitak hayret nasıl chip üretmiş???????? micro electronic devices dersi hocamıza göre daha türkiye ram bile üretemezken işlemci hayatta üretemezmiş?
  • acharad +1
    hiç üretmeyip tamamıyle dışa bağımlı olmak o kadar kötü ki.biliyorsunuz bir süre önce Ordu nun silah alımı ihaleleri iptal oldu.basından duydugum kadarıyla nedeni şu;yurtdışında 12 milyar dolara mal olacak cihazları yurtiçi üretim+tasarım vasıtasıyla yurtiçinde 3 milyar dolar gibi bir tutara mal etme imkanı dogmuş.bence bu 3 değil 13 milyar dolar dahi olsa yurtiçinde yapılmalı.hem istihdam doğar yurtiçindeki bu denli kalifiye kafası çalışan eleman için hem de bunun gibi arge çalışmalarıyla teknolojik ilerleme sağlanabilir.tubitak kriptoloji biriminin yaptıgı çip ile birlikte uzun ve virajlı bir yolda araca hareket verdiler.araç bozulmazsa(veya bozmazlarsa) yolda ilerlememeleri için hiçbir neden yok.
  • Arkadaşlar Herşeyin zamanı var siz sanmayın türklerin eli armut topluyor türklerin sevr antlaşmasından kalma bi antlaşması var türkler yeryüzünde teknoloji ve NATO'dan izinsiz silah üretemez gibi ama ..... gerisi bana kalsın....
  • Niye sadece 0.30 diyosunuz 0.15mikronda çip üretilmiş.[wand] Sonuçta içinde çok fazla transistör barındıran ve küçük bir alana sığdırılmak istenen cpu core vb. için hariç bence 0.30 ii bir rakam. Hem bir sonraki hedef 0.07 mikron deyo.[cons] Daha napsınlar [bgdnc2]
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by real_jackals</i>
    <br />Niye sadece 0.30 diyosunuz 0.15mikronda çip üretilmiş.[wand] Sonuçta içinde çok fazla transistör barındıran ve küçük bir alana sığdırılmak istenen cpu core vb. için hariç bence 0.30 ii bir rakam. Hem bir sonraki hedef 0.07 mikron deyo.[cons] Daha napsınlar [bgdnc2]
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

    Yanlış okumuşsun. Dünyada çip mimarisi 0.3-0.15 e kadar inmiş(en küçük olarak). Tübitak 3.0 micronu denemiş ve başarmış. Şu an 1.5 mikron üzerinde çalışıyorlarmış. Fakat bu yıl içinde dünyada en çok kullanılan 0.7 üzerinde denemeler yapacaklarmış ki işte en olumlu haber de bu.
  • yahu AkRaeP,hangi antlaşmalar bu,niye elimizi kolumuzu bağlamışız biz ?senin dediğine göre. Neden gerisi sana kalıyor bahset ki gerçekler ortaya çıksın.
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by FARUKBABA</i>
    <br /><blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by real_jackals</i>
    <br />Niye sadece 0.30 diyosunuz 0.15mikronda çip üretilmiş.[wand] Sonuçta içinde çok fazla transistör barındıran ve küçük bir alana sığdırılmak istenen cpu core vb. için hariç bence 0.30 ii bir rakam. Hem bir sonraki hedef 0.07 mikron deyo.[cons] Daha napsınlar [bgdnc2]
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

    Yanlış okumuşsun. Dünyada çip mimarisi 0.3-0.15 e kadar inmiş(en küçük olarak). Tübitak 3.0 micronu denemiş ve başarmış. Şu an 1.5 mikron üzerinde çalışıyorlarmış. Fakat bu yıl içinde dünyada en çok kullanılan 0.7 üzerinde denemeler yapacaklarmış ki işte en olumlu haber de bu.
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>


    haklısın
  • kesinlikle,
    0,7 mikronu başarırlarsa ki umarım basarırlar müthiş birşey diyebilirim

    kötümser ve de küçümseyici bakışlarla yorumlarıda hiç anlayamıyorum hep yıkıcı olmayalım arkadaşlar arada yapıcı olmayıda deneyelim.

    bu arada AkRaeP nato sevr 29 yıl sonra kuruldu diye biliyorum ama yanlışsam düzelt
  • Milliyetçilik gibi kavramları bir kenara atarsak ki piyasa denilen şey çok da duygusallık denen şeyi kaldırmaz.. Püff diye silkiverir üstünden fazlalığı..

    Eğer bu değeri bütün dünyaya pazarlayacak isek ve gücümüzü bir kez daha tescilleyeceksek biraz daha duygusallığı kenara atıp
    Siyaseti de işe karıştırmayacak olursak biraz da gerçeklerden bahsetmek lazım:

    Tamam Türk Mühendisleri üretir.. Şimdi de laboratuarlarda lazerler ile 0.15u luk tabakalar işlenebiliyor ,0.07u ya da inilecek ama bunun faydası piyasaya "kar edebilecek ayarda" indiğinde mümkün olacak.

    Zaten ortada 5 dolara 0.13u malediliyor. Adam işçiliği malzemeyi ucuz bulmuş hammadde işlemek serbest yapıyor işini..

    bizde ise işçilik (dolayısıyla hayat koşulları) pahalı,[herkes piyasada keyfi şekilde kendine müslüman.. dinamik bir toplum olarak ne yazık ki piyasa da da belli bir birlik kurulmamış]

    hammaddeleri istediğimiz gibi işleyemiyoruz[Malum anlaşmalar gereği Türkiye'de mineral işleme sınırlı tutuluyor. Ki örneğin işlemcilerin silikon çiplerinde kullanılan boraks ta ülkemizde işlettirilmiyor Dışarıdan işlenmiş gelen boraks ise dışarıya işlemeye verdiğimiz fiyatın %2000 i]

    <u>+</u>_______________________________________________________________________________________________

    Ürün rakiplerine göre pahalıya geliyor+(kar marjı düşüyor+rekabette sürüm kaygısı artıyor)

    = Rekabette 3-0 kafadan yenik başlıyorsun işe!


    Yani bu biraz şuna benzedi:

    Sen bir bakkaliye dükkanı açıyorsun. Dükkanın mallarını tutup ucuzluk marketlerinden alıyorsun, sonra karını katınca da fiyatı artmış elindeki pahalı ürünlerle hepsini bir an evvel satayım da işin içinden %5 %10 kar elde edeyim de bari kar zarar ilkokul matematik problemini dramatize etmiş olayım. Tabi bu süre içinde malını satamıyorsun,satmak için ufak fırsatları bekliyorsun, sürüm için şirket unvanını düşürüyorsun,standardını bozuyorsun vs. vs.


    Yani sözün özü şu: Türk Mühendisler bu işi yaptı. Burada beyin gücünü kullanan birşeyler yaratan, siyasi olarak bizim değerimizi taşıyan bir ürün sunabiliyoruz. Ne Mutlu!!!

    Ancak Boraks'ın kilosunu 4 milyona verip 80 milyona alırken;
    işçilik ücreti uluslararası endekste 220 dolar iken(hayat türkiye'de pahalı abi! kabul edin artık)

    ve rakipler kilosu 6 milyona boraks alabilirken;
    fabrikanın bulunduğu ülkede uluslararası endekste işçi maaşı 25 dolar iken
    adamlar çipin tanesini bu sayede 5 dolara malederken


    Şimdi bizde maliyet en az bunun 10 mislisine gelecek.

    Sen buna piyasadaki şirketlerin değil yarısı, zararına satış damping hesabı çeyreği kadar kar marjı koydun diyelim.

    E yine de çok pahalıya gelecek elindeki ürün. Pazara karşı ilgi çekmek için esnetme yapamayacaksın, zarara gireceksin, yani böyle bir durumda sen bunu KİME SATABİLİRSİN YA ALLAHAŞKINA BİR ALLAHIN KULU BANA BUNU İZAH ETSİN.

    ADAM 5 DOLARA MALEDİYOR SEN 70 DOLARA TANESİNİ.. BUNA KAR MARJI KOYAYIM DESEN AYIP OLMASIN DİYE ZARARA GİRSEN BİLE 110 DOLARDAN SATMAN GEREKECEK. E PIYASADA INDIRIM KAMPANYA ZAMAN AŞIMI FIYAT ERIMESI DERKEN ZARARA GIRMAN ICAB EDECEK YA TEK PARTIDE IFLAS BAYRAĞINI ÇEKECEKSIN YA DA BURNUNDAN KIL ALRIDMAYACAKSIN. O ZAMAN DA KIME SATABİLİRSİN MALINI YA SÖYLER MİSİN HANGİ ALLAHIN D*NG**ĞI ALIR BUNU YA! [bore][bore][bore][bore][bore][bore][bore][bore][bore][bore]


    Adam alacak bizden 110 a minimum satması lazım 150ye. Aynı adam veriyor aynısını 50 ye, adam bizim şöyle dönüp de bakar mı yüzümüze allah aşkına!
    Eğer üretimi için de ucuz yol bulunamazsa ne kadar iyi olursa olsun ben pragmatik yanını görmediğim şeyi

    al-- kış --- laa-- yaa-- maaaaaam!

    Üretim için yurt dışında yatırım ve üretim yaparken gideri azaltmak bir şarttır. Yoksa güm diye ilk sallantıda batar şirket. Temel olarak ticaretten kazanmak bunun üzerinedir.

    Bazı milliyetçi arkadaşlar şimdi beni iyice vatan haini yerine koymuşlardır tahmin ediyorum.

    O zaman baksınlar bir Intel e AMD ye Motorola'ya Avrupa da Ericcson'a Nokia'ya Philips'e Sony 'ye..

    Allah aşkına bu adamlar "Süzme Salak" mı ki kendi ülkelerinde üretim yapmıyorlar, fabrikalarını kapıyorlar ekonomisi gelişmiş ülkelerde.. Lojistik maliyetin külfetini artırıyorlar,niye?

    Ya da bunların "ay bu ülkeler çok gelişti istihdamını bozalım da batsinlar" diye mi kendi ülkelerindeki fabrikalarını kapattıklarını ya da sadece tasarım stüdyosuna dönüştürdüklerini, biçem değiştirttiklerini sanıyorsunuz?

    Hayır can kardaşlar! Adam pahalıya geliyorsa bir fabrikayı kapatır abi bu kadar basit. Verimsiz tavuğu kümesten ete alırlar çorbasını yaparlar bu kadar basit.

    Mesela çok olay olmuştu kış başında.. SONY ingiltere fabrikasını kapattı Büyük olay! E adam süper zeki o yüzden.. Gitti yerine Şanghay'da Fabrika açtı! Bu kadar basit. Adam zarar mı etsin orada?

    Yani bizim de atılımımız böyle bir nihai üretim senaryosuyla taçlanmazsa yine Türkler Uzayda fantezisine göner bu iş!

    Yani vecize antolojisi parçalamakla da olmuyor.

    Kafa Meselesi Kafa[wand][wand][wand]
  • acharad arkadaşa bu güzel yazılarından dolayı teşekkür ediyorum .ama atladığı iki nokta var.
    birincisi: eğer biz üretirsek ve sadece kendimize satarsak paramız bizde kalır.
    ikincisi: biz bu teknolojimizi artırırsak aynı diğer ülkelerdeki şirketlerin yaptığı gibi bizde diğer ülkelerde üretim yaparak kar edebiliriz .yani işi ister duygusal ister para açısından düşünün ,isterseniz askeri açıdan düşünün mutlaka teknolojimizi en üst düzeye çıkarmamız gerekir.
    bu arada bana destek olan arkadaşlarada ayrıyaten teşekkürü bir borç biliyorum.
    saygılar, sevgiler , barış ve ileri teknolojili günler dilerim...[frndsp]
  • bir ayrıntı öğrendim. chip in üzerinde Ata'nın resmi varmış. ne kadar güzel bir şey bence :)
  • ya bu güzel bir haberde yalnız haberi bir türlü göremedim.sayfa bağlantısı nedir bir verebilirmisiniz.
  • ilhami

    para bizde kalır ama bir lira dahi kar da edemeyiz. bunu da biliyorsundur değil mi?

    Hem üretirken maliyeti 5 dolara getiren yolu mu seçersin yoksa kendimin olsun buram buram vatanım koksun diye fransada işlenmiş 20 kat pahalı malzemeyi mi kullanırsın? Bu bir yerde yurtdışına daha fazla para kaçırmak değil mi?

    Yani para ne türlü bizde kalıyor 20 kat pahalı malzeme kullanınca ben bunu anlamadım.[stop]

    Teknolojinin ilerlemesi de daha özgür ve özel bir şekilde yapılan, üzerine askeriyenin çöreklenmediği ilim irfan yuvalarında yapılan sağlıklı stratejiler ve arge ile mümkün olur. Bir de kurulan firmanın bundan hallice bir kazanması lazım.

    Yoksa hepsi ü top ya!

    Eğer ülke ile ilgili bir adımda hayır istiyorsan ve bunda samimi isen bence biraz madalyonun arka yüzüne bakıp, o şekilde konuşulmalı diye düşünüyorum. Öteki türlü kuru kuruya kurbanın olayım yok öyle..


    Bal bal demekle ağza bal gelmez. Bu da böyle biline!
  • bazı engellemeler olduğunun bende farkındayım.ama ne yapalım burası vatanımız bu günlere gelebilmemiz için az şehit vermedik.işin bundan sonrası biz gençlere kalmış.
    söylediğin maliyet konusundada haklısın .ama anlamadığım kısım şu ki biz de bu üretimi onlar gibi dışarıda( Çinde vs.. ) yapamazmıyız .yani bunada mı engel var???
    neyse inşallah olaya bir an evvel dahil oluruzda daha fazla kan emici gibi davranan teknoloji ülkelerine bağımlı kalmayız.
    sana ve senin gibi olaya ciddi bakanlara hürmetler...
  • bunu pekala yapabiliriz. Ben de burada üretim yapmamızın bilakis bizi bir kat daha yıpratacağını söylüyorum zaten.

    Çin'de marka oluşturup satan firmalarımız vardı zaten.

    Mesela Utopia var dı.. empanın

    şimdi ayrıldı değişti Hızlısistem oldu adı
  • tamam olayı çözmemiz iyi oldu. yalnız hala bu haberi okuyamamam içimde bir ukde olarak kaldı.birisi şunun bağlantısını(link ini) verse çok müteşekkir kalırım.
  • yavaşta olsa tr kendi chipini üretmelidir amerikaya uçak üreteceğiz demişler o da siz ancak 100 liraya üretebilirsiniz ben size 80e satarım demiş f-16 projesi çıkmış şimdi bunu dinlemeyen almanya ingiltere italya ve ispanya dünyanın en gelişmiş savaş uçağı ef-2000 (typhoon) u üretiyor airbus bu sene pazar payını boeing in üzerine çıkarıp pazara %70 hakim oldu 95te bu sayı %20 idi yani kimse 1 anda başlamaz bu geleceğe yapılan 1 yatırımdır
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.