Şimdi Ara

İnsanın hayatta bir amacı olmasa ne olur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
1
Favori
12.142
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hep söylenir durur: "İnsanın hayatta bir amacı olmalı..." peki neye göre? Bu mutlak doğru bir şey mi?

    Acaba önce "İnsanın hayatta bir amacı olmalı" dayatmacası yapılıyor da daha sonra dayatılacak olan "amaç" lara zemin mi hazırlanıyor?

    Peki insanın hayatta amacı olmasa ne olur? Dağ evindeki bir münzevi olsa ne olur? Ya da sokaktaki bir berduş olsa ne olur?

    Bana göre dayatılan bir amaç peşinde koşup başka insanlara ve canlılara zarar vererek yaşamaktansa, amaçsız bir insan olarak yaşamak daha iyidir bence...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 6 Temmuz 2006; 0:19:42 >



  • depresyon nedenlerinden biri sorumluluk duygusuna sahip olmamakmış. yok ben mental bakımdan çok sağlamım denirse, hayatta bir amacın olmamasının bi zararı olmaz.
  • "amaşsız yaşamak" olamaz diye düşünüyorum, bence amacı olmayan bi hayat, amaç olarak amaçsızlığı öngörmekte, yani amaçsız yaşamak anlamını taşımamaktadır. acizane görüşüm...
  • Sistem doğduğumuzdan itibaren mutlu insan nasıl olunur , dünyada refah'a nasıl ulaşırız, zeki sevilen bir insan nasıl olunur'un portresini ve bunun için neler yapılmasını öyle bir aşılamışki dağ evindeki bir münzevi olmak için önce beyindeki bu kalıpları yıkabilme gücüne sahip olmak gerekir.

    Bu şekilde yaşamayı rededen standartların dışına çıkmayı istiyen anarşist ruhlu insanlar içinde örnekler hemen önlere konulur piskolojik olarak çökmüş hayatı zindana çevrilmiş insanlar her gün tv'lerde gösterilirki insanların beynine "benim hiç durmamam lazım gece gündüz amaçlarımın peşimden koşmam gerekir" düşüncesi empoze edilir. Neden çünkü durulursa oda çökücek oda mafolucak düşüncesi hakimdir onda..
    İnsanları çökerten amaçsız yaşamak değil , bitmek bilmeyen hırstır ruhunu tatmin edememesidir..

    İnsan zaten doğası gereği amaçsız yaşayamaz hayatını devam ettirebilmesi için mutlaka bir şeyin ucundan tutması gerekir ama bunun abartılması durumunda mutsuzluk kaçınılmazdır..

    Ayrıca depresyon ve çağımızın hastalığı denilen panik atak hastaları'nın çoğunluğu köylerde yaşayan boşverci zihniyetten değil yani sorumluluk duygusunun az olduğu insanlardan değil , kendini yarış atı moduna sokmuş şehirli insanlardan oluşur.




  • bnm gibi olur
  • Mutluluk,mutlu olmakta bana göre,yaptığımız her şeyde,her adımda mutlu olmayı isteriz,çalışırken mutlu olmayı,aile kurarken mutlu olmayı,çocuklarımızı büyütürken mutlu olmayı,arkadaşlarımızla sevdiklerimizle mutlu olmayı,her şeyden arındırılmış,içsel özgürlüğümüzü elde etmiş olduğumuzun verdiği vede kendine güvenin tam olduğu mutlu bir dünyada umutla yaşıyabileceğin mutlu bir yaşam.Hayatta mutlu bireyler olmak için yapmadığımız çaba yok,en basit davranışlarımızda bile mutluluğu ararız.Ama mutluluk nerede?Sanırım mutluluğu arıyan insanın amacı da orada galiba.Antik yunan da kinikler vardı,kinik okulunu kurmuşlardı,mutluluk köpeklikte diye.Bunlardan en ünlüsü sinoplu Diogenes dir,bütün dünya zevklerine sırt çevirmiş,kendini doğaya bırakmış vede bir fıçıda yaşamaya başlamıştır,fıçısıyla bir oraya bir buraya,doğada fıçının içerisinde yaşayarak mutlu olmayı istemiş bir insan.Belkide doğada,bir dağ evinde,belkide herşeyin iç içe geçtiği,artık bağımlısı olduğumuz bu çeşmekeş şehirler içerisinde bizleri mutluluğa götürecek amaçta.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika
    Bana göre dayatılan bir amaç peşinde koşup başka insanlara ve canlılara zarar vererek yaşamaktansa, amaçsız bir insan olarak yaşamak daha iyidir bence...



    neden insan bir amaç peşinde koşarken başkalarına zarar versin ?

    ya da her amaç peşinde koşan birilerine zarar mı vermek zorunda ?

    ömrünü insanlığın faydalarına adayanlar, tek bir gözü yaşlı, fakir, yetim bırakmamak amacı ile yola çıkanlardan kime zarar gelir ...

    bence amaçsız yaşamak diye birşey olamaz ...

    ancak irdelenmesi gereken amaçların insanların faydasına nasıl kanalize edilebileceği olmalı ...
  • okadar çok hedefim ve amacım varki anlatamam o yüzden hayatı ve yasamayı çok seviyorum hayattan zevk almıyorum diyenlerede hiç bi anlama veremiyorum o kadar derdim sıkıntım olmasına ragmen yinede nese doluyum yinede hayattan zevk almasını bilirim.
  • Bir karınca kaldırımlarda geziyor. Bu arada kaldırımda insanlar yürüyorlar. Onlarca ayak var kaldırımda. Karınca o kaldırımdan karşıya her gün geçiyor hayatını kaybetmeyi göze alarak. Peki neden? Çünkü karınca sırtında taşıdığı ekmek kırıntısını her gün fırıncıdan alıp karşı marketin alt tarafındaki yuvasına taşıyor. Bu karınca davranışında bir amaç var mıdır? Aç kalmamak için, kısacası yaşamak için, her gün risk alıyor. Amaç: Yaşamak!

    Diğer havyanlarda da gözlemleyebiliriz bunu. Bir kartalın pusu kurması, bir kurdun plan yapması, bir tilkinin komplo hazırlaması...Bunların tümü hayatta kalma amacı taşıyor. İnsanlar da benzeri ögelerle yüklü olabilirler mi? Yaşamak için bir amaca sahip oldukları söylenebilir mi? Yoksa insan aklı ve zekası nedeniyle sadece üremek ve yaşamak için mi yaşamaktadır? Yoksa insan daha farklı bir amaçla yaşayamayacak kadar ilkel bir dürtü dizgesine mi sahiptir?

    Ayrıca amacın ne olduğu da tartışılabilir. Güneş belli bir rotada dönüp duruyor. Bu arada bir çiçek güneşten faydalanıyor. Güneş'in var olma amacı çiçeği beslemek mi? Suyun var olma amacı tüm canlılara hayat vermek mi? Bir meteorun amacı canı sıkıldığında bzaı yerlere şiddetle çarpıp o yeri yok etmek mi? Hayat oldukça karmaşık ve girift bir yapıdadır bana kalırsa. Çoklu amaçlar var. Her bir amaç birden fazla işlevi yerine getiriyor. Kısacası eğer amaç denen kavramı insanlar kendi kafalarından ürettilerse o zaman şu hayvanlar alemine ne demeli? O zaman şu kozmolojideki koşuşturmaya ne demeli? Tartışılır.




  • @Kao; Bir sistem oturmuş artık, sistemin dışına çıkmak ve amaçsız yaşamak çok zor. Dediğin gibi amacı olupta insanlara zarar vermektense amaçsız yaşamayı bende tercih ederim ama maalesef amaçsız olmuyor sistem böle
  • günlük işler rutine bağlanırsa, amaçsız yaşanabilir. yani tıpkı vucudumuzda kanın günde bilmem kaç kilometre yol alması gibi, günlük işleri de böyle bi rutinde yaparsak. bu sistem içinde bile amaçsız yaşayabiliriz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Lacrima

    günlük işler rutine bağlanırsa, amaçsız yaşanabilir. yani tıpkı vucudumuzda kanın günde bilmem kaç kilometre yol alması gibi, günlük işleri de böyle bi rutinde yaparsak. bu sistem içinde bile amaçsız yaşayabiliriz.


    bir denesen de neticesini bizimle paylaşsan nasıl olur ?
  • ben deneyemem ki, çünkü günlük işlerim rutin değil.

    öğretmen, işçi, postacı, gümrük memuru vs. gibi her gün rutin işler yapan biri cevaplayabilir.
  • tatile çıktığın bir zamanda deneyebilirsin ...

    mesela ben haftasonlarını boş geçirdiğim zaman felaket bunalırım. akşama kadar uyuma, tv seyretme internete takılma gibi adiyattan işler yaptığımda kendimi affetmem.

    benim amaçsız gün geçirmem, hiçbir hedefimin olmaması, sadece günü gün etme gibi bir hayat tarzı yaşamam benim için bir işkence olur sanırım.

    sence de öyle olmaz mı ?

    amaçsız, hedefsiz, plansız, başarısız bir yaşamda mutluluk olur mu ?
  • Aslında bazen baktığınızda ve düşündüğünüzde,hayatı bir noktada rutine bağladığınızı düşünmüyormusunuz,bir önceki günden farklı olarak,ertesi günü farklı yaşadışınızı düşünderen şey ne acaba.Düşünüyorum da,çalışıyoruz işte,her gün sabah işe gidiyoruz,yapmamız gereken görevleri aynı standartlarda yerine getiriyoruz,işten çıkıyoruz,eve gidiyoruz,bir ailemiz varsa onlarla beraber yemek yiyoruz,yalnızsak ya dışarıda yada evde yemek yiyoruz gene,bir iki saat tkılıyoruz,ya televizyon karşısında,yada kendimizi meşgul eden bir uğraşla vakit geçiriyoruz,sonra uyumak için yatıyoruz,sabaha tekrar kalkıyoruz,tekrar işe gidiyoruz vs vs. bu böyle devam ediyor,bu durumun içerisinde bir iki ayrıntı farklı olabilir,arkadaşlarınla bulaşabilir,beraber zaman geçirebilir,ilgini çeken başka bir uğraşı olabilir onunla ilgilenirsin falan.Ben her gün birbirirn aynısı olan bu tür durumları yaşıyorum,yani bir sonraki gün bir önceki günün yansıması veya tekrarı gibi geliyor,bir nevi rutin bir haldeyim diyebilirim bunlara göre.Belli şartlanmışlıklar var,bunları yerine getirmek zorundayım.Ama şuna da biliyorum ki bir gün sonrası bir gün öncesnin aynısı değil,aynı olamaz zaten,aynı zamanı yaşamıyorsun,bir gün sonrasında bir belirsizlik var daima,acaba bu belirsizlik mi her günü rutin olmaktan çıkarıyor?O zaman amaç bu belirsizliği ortadan kaldırmak mı caba?




  • quote:

    öğretmen, işçi, postacı, gümrük memuru vs. gibi her gün rutin işler yapan biri cevaplayabilir.


    Ben içmimar,sıralayabileceğimiz bir çok durağan işe göre daha hareketli bir iş yaşantım var,her gün yeni projeler,yeni uygulamalar,toplantılar,farklı şeyler ortaya koyuyor olsamda bu bile bana göre bir çeşit şartlanmışlık,zorunluluk gibi geliyor.Öğretmen belkide hergün aldığı müfredatı günlük olarak öğrencilerine öğretiyor,bende çok farklı değilim ki,belli bir müfredat var,onları insanlara uyguluyorum,ama ev,ama dükkan,ama mağaza,ama vs.
    Rutinlikten çıkaran bence İŞ değil,neyle uğraştığın değil,amaç,rutinlikten çıkaran amaçın kendisi,burda iş bir çeşit araç,belkide buna en iyi örnek sanatçılardır,bir ressam oturur hergün evinde atölyesinde resim yapar,ama bu onun için bir rutin davranış değildir,onunla mutlu olur,onun için resim yapmak bir araçtır,kendini ifade etmektir,gene bir müzisyen için,yaptığı besteler kendisinin çocuğu gibidir,bir heykeltraş için gene aynı,ama ben yaptığım işte kendimi ifade edemiyorum,veya bir öğretmen,bizlerin ifadesinin yansıması sanatçıların kinden çok farklı gibi,bir öğretmen bir çocuğu doğru yetiştirdiği için onunla mutlu olur,bu bir araç,bir doktor bir hastayı iyileştirdiğinde mutlu olur,bir araç,bir postacı için bile,insanlara iyi haberler verdiğini düşünmesi mutluluk tur,gene bir çeşit araç.Amaç gerçekten yaptıkları şeyde,davranışlarında,uğraştıkları işte,kendilerini mutlu hissetmelerimidir,bir şeyin değişimine ortak oldukları için mutlu olduklarımıdır,bu değişimle kendilerini gerçekten ifade ettiklerimidir?




  • belki de diğer canlılardan af buyurun hayvanlardan farkımız bu olsa gerek. allah akıl vermiş, düşünme kabiliyeti vermiş insan doğadaki incelikleri imbik imbik incelemeli ve bu yolda bir amaç doğrultusunda ilerlemeli.kendi görüşüme göre kendimizi tanımamız için. tabii herkes böyle düşünmeyebilir. boş bir insan olup amaçsız yaşamtansa toprak olmayı tercih ederim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ocein

    belki de diğer canlılardan af buyurun hayvanlardan farkımız bu olsa gerek. allah akıl vermiş, düşünme kabiliyeti vermiş insan doğadaki incelikleri imbik imbik incelemeli ve bu yolda bir amaç doğrultusunda ilerlemeli.kendi görüşüme göre kendimizi tanımamız için. tabii herkes böyle düşünmeyebilir. boş bir insan olup amaçsız yaşamaktansa toprak olmayı tercih ederim




    amaç sadece yaşadıgını hisederek yaşamak olmalı.bir biri ardına belirlenen doyumsuz isteklere birkere kapıldımı yaşadıgını unutuyor insan, makineleşiyor hedef için yapması gereken neyse bilinçsizce uyguluyor.
    elde etigi şeyi nakadar zor elde edmişse okadar sahipleniyor paylaşmayı unutup bencileşiyor.önceden bir mahallede bir televizyon varsa o malledeki herkesin televizyonu var demekti .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kargaşa -- 6 Temmuz 2006; 22:38:10 >




  • Aklım var o halde amacım da var.


    Aklım var bundan dolayı bir şeyler istiyorum.
    Aklım var bundan dolayı bir şeylerden korunmak istiyorum.
    Aklım var bundan dolayı eldekinden daha iyisini elde etmeye çalışyorum.
    Aklım var bundan dolayı başkalarının bana karşı tutumlarının belli şekillerde olmasını istiyorum.
    Aklım var.......


    Eğer aklım olmasaydı yukardakilerin çoğunu istemeyecektim. Bunları elde etmek benim için bir amaç olmayacaktı.
  • İnsan sorumluluk sahibi bir mahluktur ve bu sorumlulukları yerine getirmekle mükelleftir. Sorumlulukların isimlerinde anlaşamayabiliriz ama tüm insanlar için ortak sorumluluklar vardır. (Ozon tabakasını delmemek gibi) Bu sorumlulukları yerine getirmek en basit bir amaç olabilir.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.