Şimdi Ara

demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı? (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
402
Cevap
37
Favori
278.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hb.comda 26×26 grilpanı 80 tlye görunce bi an acaba dedim ama yok :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mahocan03

    Hb.comda 26×26 grilpanı 80 tlye görunce bi an acaba dedim ama yok :)
    Yok kafaya koydum,emaye kaplama almicam,haftalardır arıyorum safkan döküm tava, memlekette yok yok yok,Lodge sitesinde istediğim model yok.

    Amerikadan safkan lodge döküm kare ızgara tava alıcam arkadaş,o yağı o demire yediricem.Makinede falan yıkamıcam,sıcak suda okşicam ellerimle,doğal doğal,binlerce yıllardır insanlığın yaptıgı gibi.

    O tavayı mangalın üzerine koyup,isli etimi yicem,emaye memaye anlamam,dibine kadar sömürücem o demiri,hadi bakalım.
    Eşimin de demir eksikliği var,ona da yarar hem.

    Yanımda 1-2 tane de fazladan getirebilirsem satıcam kıymetini bileceklere.
    Yok arkadaş ya,ne saçma ülke,yok pasmış yok bilmemneymiş,bakımını bilmeyenin elinde çatal-bıcakta paslanır allahım.

    Bu safkan Amerikan benim olacak!!!

     demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dökümcübaba -- 14 Nisan 2016; 17:21:42 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mcse2k3

    Yok kafaya koydum,emaye kaplama almicam,haftalardır arıyorum safkan döküm tava, memlekette yok yok yok,Lodge sitesinde istediğim model yok.

    Amerikadan safkan lodge döküm kare ızgara tava alıcam arkadaş,o yağı o demire yediricem.Makinede falan yıkamıcam,sıcak suda okşicam ellerimle,doğal doğal,binlerce yıllardır insanlığın yaptıgı gibi.

    O tavayı mangalın üzerine koyup,isli etimi yicem,emaye memaye anlamam,dibine kadar sömürücem o demiri,hadi bakalım.
    Eşimin de demir eksikliği var,ona da yarar hem.

    Yanımda 1-2 tane de fazladan getirebilirsem satıcam kıymetini bileceklere.
    Yok arkadaş ya,ne saçma ülke,yok pasmış yok bilmemneymiş,bakımını bilmeyenin elinde çatal-bıcakta paslanır allahım.

    Bu safkan Amerikan benim olacak!!!

     demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?



    Hocam amazondan alabilirsin, birkaç tane alınca ürün başına kargo ücreti de azalıyor.




  • Hocam ben bir adet alabilrim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pöh62

    Hocam ben bir adet alabilrim

    ailemden almayan olursa haber ederim size,önce onlara soracağım haliyle,tanıdığa gitsin :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mcse2k3

    quote:

    Orijinalden alıntı: pöh62

    Hocam ben bir adet alabilrim

    ailemden almayan olursa haber ederim size,önce onlara soracağım haliyle,tanıdığa gitsin :)

    Bizde aileyiz hocam forum kardeşliği boşunamı akraba tanıdık sayılırız yani şaka bi yana elbette önce tanıdıklarınız hocam kalırsa bir adette ben alabilirim şimdiden teşekkurler




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pöh62

    quote:

    Orijinalden alıntı: mcse2k3

    quote:

    Orijinalden alıntı: pöh62

    Hocam ben bir adet alabilrim

    ailemden almayan olursa haber ederim size,önce onlara soracağım haliyle,tanıdığa gitsin :)

    Bizde aileyiz hocam forum kardeşliği boşunamı akraba tanıdık sayılırız yani şaka bi yana elbette önce tanıdıklarınız hocam kalırsa bir adette ben alabilirim şimdiden teşekkurler

    Alıntıları Göster
    Arkadaşlar saf döküm tavamı almadan önce doğru düzgün türkçe kaynak ve video yoktu.
    Tavamı alır almaz seasoning yaptım ve detaylı bir video çektim,ilgilenenlerin bilgisine :)

    https://www.youtube.com/watch?v=N4Omcu12URI




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dökümcübaba

    Arkadaşlar saf döküm tavamı almadan önce doğru düzgün türkçe kaynak ve video yoktu.
    Tavamı alır almaz seasoning yaptım ve detaylı bir video çektim,ilgilenenlerin bilgisine :)

    https://www.youtube.com/watch?v=N4Omcu12URI

    Alıntıları Göster
    Amazon'dan sipariş ettiğim dökme demir Lodge marka oluklu-ızgara tava geçen hafta elime geçti. Lodge markalı ürünleri Crate&Barrel Türkiye'de satıyor ama benim istediğim modeli nedense getirmedikleri için 20 Usd’ye Amerika’dan sipariş verdim (yaklaşık 2-2.5 haftada elime geçti). 20 USD kargo ücreti dahil, tava+silikon tutacak+temizleyici aparatları ile birlikte 50 USD ödedim.

    Lodge tava, Çin değil, ABD üretimi ve emaye kaplama olmayan saf dökme demir modeli. Pre-seasoned olarak gelmesine rağmen fabrika seasoningini kaldırıp kendim seasoning yapmak istiyordum ama 2 kasaba sormama rağmen iç yağ bulamadım. O yüzden mevcut seasoningi kaldırıp kendiminkini yapma işleminden vazgeçtim. Sadece tozu gitsin diye sıcak suyla yıkayıp, kuruladım, suyu nemi iyice gitsin diye ocakta biraz ısıttım.

    Resimdeki etleri 1 saat önce dolaptan çıkardım,
     demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?

    Tavayı ilk defa kullanacağım için yapışma olmasın diye Ayçiçek yağına iyice buladım. Üzerine çekilmemiş tane deniz tuzunu bolca serpiştirdim. Sonra 10 dakika kadar ısınmış tavaya etleri koydum (tavaya hiç yağ koymadım). Ancak mutfak camı açık olmasına ve aspiratör en yüksek ayarda açık olmasına rağmen yoğun bir duman çıktı. İlk defa yaptığım için herhalde karım Allahtan çok fazla söylenmedi. Biraz duman bekliyordum ama bu epey çoktu. Aslında etleri 3-3.5 dakika civarı pişirmeyi planladığım halde eşim ben iyi pişmiş severim dediği için mutfağı duman kaplamasından sonra bir de buradan veto yemeyelim diye yaklaşık 4.5’ar dakika pişirdim. Etleri çevirirken ve tavadan alırken hiç yapışma falan olmadı, etler tavadan kolayca ayrıldı.
    Çok pişmiş olmasına rağmen yine de beklediğimden iyiydi, biz beğendik.

    Yemekten sonra tavayı sıcak suyla yıkadım, inatçı yapışkan parça falan kalmadı, fırçayla kolayca temizlendi. İyice kurusun diye ocakta ısıttım sonra da riviera zeytinyağı ile kaplayıp kaldırdım.

    Bir dahaki sefere daha az pişirip etin özünü muhafaza edeceğim ve bu sefer etleri de hiç yağlamayacağım, sadece biraz tuz atıp tavaya koyacağım. Umarım duman olayı azalır, buna bir çözüm bulmam lazım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aycanata

    Amazon'dan sipariş ettiğim dökme demir Lodge marka oluklu-ızgara tava geçen hafta elime geçti. Lodge markalı ürünleri Crate&Barrel Türkiye'de satıyor ama benim istediğim modeli nedense getirmedikleri için 20 Usd’ye Amerika’dan sipariş verdim (yaklaşık 2-2.5 haftada elime geçti). 20 USD kargo ücreti dahil, tava+silikon tutacak+temizleyici aparatları ile birlikte 50 USD ödedim.

    Lodge tava, Çin değil, ABD üretimi ve emaye kaplama olmayan saf dökme demir modeli. Pre-seasoned olarak gelmesine rağmen fabrika seasoningini kaldırıp kendim seasoning yapmak istiyordum ama 2 kasaba sormama rağmen iç yağ bulamadım. O yüzden mevcut seasoningi kaldırıp kendiminkini yapma işleminden vazgeçtim. Sadece tozu gitsin diye sıcak suyla yıkayıp, kuruladım, suyu nemi iyice gitsin diye ocakta biraz ısıttım.

    Resimdeki etleri 1 saat önce dolaptan çıkardım,
     demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?

    Tavayı ilk defa kullanacağım için yapışma olmasın diye Ayçiçek yağına iyice buladım. Üzerine çekilmemiş tane deniz tuzunu bolca serpiştirdim. Sonra 10 dakika kadar ısınmış tavaya etleri koydum (tavaya hiç yağ koymadım). Ancak mutfak camı açık olmasına ve aspiratör en yüksek ayarda açık olmasına rağmen yoğun bir duman çıktı. İlk defa yaptığım için herhalde karım Allahtan çok fazla söylenmedi. Biraz duman bekliyordum ama bu epey çoktu. Aslında etleri 3-3.5 dakika civarı pişirmeyi planladığım halde eşim ben iyi pişmiş severim dediği için mutfağı duman kaplamasından sonra bir de buradan veto yemeyelim diye yaklaşık 4.5’ar dakika pişirdim. Etleri çevirirken ve tavadan alırken hiç yapışma falan olmadı, etler tavadan kolayca ayrıldı.
    Çok pişmiş olmasına rağmen yine de beklediğimden iyiydi, biz beğendik.

    Yemekten sonra tavayı sıcak suyla yıkadım, inatçı yapışkan parça falan kalmadı, fırçayla kolayca temizlendi. İyice kurusun diye ocakta ısıttım sonra da riviera zeytinyağı ile kaplayıp kaldırdım.

    Bir dahaki sefere daha az pişirip etin özünü muhafaza edeceğim ve bu sefer etleri de hiç yağlamayacağım, sadece biraz tuz atıp tavaya koyacağım. Umarım duman olayı azalır, buna bir çözüm bulmam lazım.


    :) tava gelmiş sevindim hayırlı olsun,lodge candır.

    1 çay kaşığı yağ yeterlidir ki üzerinde ince bir katman olsun yapışmayı minimize etmek için ve tuz ve karabiberleri üzerinde tutsun.
    Yoksa iri parçalar düşebiliyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dökümcübaba

    quote:

    Orijinalden alıntı: aycanata

    Amazon'dan sipariş ettiğim dökme demir Lodge marka oluklu-ızgara tava geçen hafta elime geçti. Lodge markalı ürünleri Crate&Barrel Türkiye'de satıyor ama benim istediğim modeli nedense getirmedikleri için 20 Usd’ye Amerika’dan sipariş verdim (yaklaşık 2-2.5 haftada elime geçti). 20 USD kargo ücreti dahil, tava+silikon tutacak+temizleyici aparatları ile birlikte 50 USD ödedim.

    Lodge tava, Çin değil, ABD üretimi ve emaye kaplama olmayan saf dökme demir modeli. Pre-seasoned olarak gelmesine rağmen fabrika seasoningini kaldırıp kendim seasoning yapmak istiyordum ama 2 kasaba sormama rağmen iç yağ bulamadım. O yüzden mevcut seasoningi kaldırıp kendiminkini yapma işleminden vazgeçtim. Sadece tozu gitsin diye sıcak suyla yıkayıp, kuruladım, suyu nemi iyice gitsin diye ocakta biraz ısıttım.

    Resimdeki etleri 1 saat önce dolaptan çıkardım,
     demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?

    Tavayı ilk defa kullanacağım için yapışma olmasın diye Ayçiçek yağına iyice buladım. Üzerine çekilmemiş tane deniz tuzunu bolca serpiştirdim. Sonra 10 dakika kadar ısınmış tavaya etleri koydum (tavaya hiç yağ koymadım). Ancak mutfak camı açık olmasına ve aspiratör en yüksek ayarda açık olmasına rağmen yoğun bir duman çıktı. İlk defa yaptığım için herhalde karım Allahtan çok fazla söylenmedi. Biraz duman bekliyordum ama bu epey çoktu. Aslında etleri 3-3.5 dakika civarı pişirmeyi planladığım halde eşim ben iyi pişmiş severim dediği için mutfağı duman kaplamasından sonra bir de buradan veto yemeyelim diye yaklaşık 4.5’ar dakika pişirdim. Etleri çevirirken ve tavadan alırken hiç yapışma falan olmadı, etler tavadan kolayca ayrıldı.
    Çok pişmiş olmasına rağmen yine de beklediğimden iyiydi, biz beğendik.

    Yemekten sonra tavayı sıcak suyla yıkadım, inatçı yapışkan parça falan kalmadı, fırçayla kolayca temizlendi. İyice kurusun diye ocakta ısıttım sonra da riviera zeytinyağı ile kaplayıp kaldırdım.

    Bir dahaki sefere daha az pişirip etin özünü muhafaza edeceğim ve bu sefer etleri de hiç yağlamayacağım, sadece biraz tuz atıp tavaya koyacağım. Umarım duman olayı azalır, buna bir çözüm bulmam lazım.


    :) tava gelmiş sevindim hayırlı olsun,lodge candır.

    1 çay kaşığı yağ yeterlidir ki üzerinde ince bir katman olsun yapışmayı minimize etmek için ve tuz ve karabiberleri üzerinde tutsun.
    Yoksa iri parçalar düşebiliyor.

    Alıntıları Göster
    Teşekkürler, ilk pişirmede yapışma korkusuyla eti yağa buladım, inşallah yoğun duman o yüzdendir. Yoksa işimiz var.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aycanata

    Teşekkürler, ilk pişirmede yapışma korkusuyla eti yağa buladım, inşallah yoğun duman o yüzdendir. Yoksa işimiz var.

    hocam mrk etme,bu hafta bol kuyruk yağını kıymaya basıp köfte yaptım,tavanın içi ızgara çizgilerinin sonuna kadar yağ oldu,onda bile duman çıkmadı,mrk etme tavada sıkıntı yok :)

    https://www.youtube.com/watch?v=xMLAqa9j_hw
  • aycanata kullanıcısına yanıt
    Hocam duman konusunda herhangi bir gelişme olacağını sanmıyorum. Hiç yağ eklemeden de yapsam bile duman çıkışı çok fazla oluyor. Bu işin doğasında duman var yani. Ben balkonda yapıyorum duman sorunu olmasın diye, yoksa mutfakta görüş mesafesi 2 metreye düşüyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MrKemal17

    Hocam duman konusunda herhangi bir gelişme olacağını sanmıyorum. Hiç yağ eklemeden de yapsam bile duman çıkışı çok fazla oluyor. Bu işin doğasında duman var yani. Ben balkonda yapıyorum duman sorunu olmasın diye, yoksa mutfakta görüş mesafesi 2 metreye düşüyor.

    ben o kadar yağlı şeyler pişirdim,kuyruk yağı da dahil,üstelik çok pişiriyorum öyle az pişmiş de yemem ,hiç duman olmadı,nerde sıkıntı çıkıyor anlamadım,ben çok memnunum tavamdan:)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dökümcübaba

    quote:

    Orijinalden alıntı: MrKemal17

    Hocam duman konusunda herhangi bir gelişme olacağını sanmıyorum. Hiç yağ eklemeden de yapsam bile duman çıkışı çok fazla oluyor. Bu işin doğasında duman var yani. Ben balkonda yapıyorum duman sorunu olmasın diye, yoksa mutfakta görüş mesafesi 2 metreye düşüyor.

    ben o kadar yağlı şeyler pişirdim,kuyruk yağı da dahil,üstelik çok pişiriyorum öyle az pişmiş de yemem ,hiç duman olmadı,nerde sıkıntı çıkıyor anlamadım,ben çok memnunum tavamdan:)

    Alıntıları Göster
    ben de epeydir bu konuyu takip ediyorum , hatta lava marka tava ve tencerem de var ama 26x32 cm modelin camı olmadığı için eşim veto ettiğinden kullanamıyorum , malum koku ve duman problemi.

    lava yada başka marka üzerinde cam kapağı olan bir demir döküm tava önerisi olan varsa sevinirim.

    bu arada hatun bu hafta yolcu , evi iyice dumana bulayacağım o yokken




  • Ben de çok memnunum tavamdan. Zaten ızgara yapacağım zaman mutfak balkonunu kullanıyorum, mutfak dumanaltı olmuyor. Sırf bu iş için piknik tüpü almıştım, orda yapıyorum. Az veya çok pişirmeden bağımsız her türlü duman oluyor, tabi balkonda yaptığım için bir problem değil. Acaba tavayı ısıtmadan mı eti pişirmeye başlıyorsunuz? Tavanın yüksek ateşte 5-10dk ısınması gerekiyor.

    https://m.youtube.com/watch?v=OWH7nuXZzOI
    Bu videoda 1.20den itibaren eti pişirmeye başlıyor. Buradaki kadar duman oluyor bende.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mcse2k3

    quote:

    Orijinalden alıntı: MrKemal17

    Hocam duman konusunda herhangi bir gelişme olacağını sanmıyorum. Hiç yağ eklemeden de yapsam bile duman çıkışı çok fazla oluyor. Bu işin doğasında duman var yani. Ben balkonda yapıyorum duman sorunu olmasın diye, yoksa mutfakta görüş mesafesi 2 metreye düşüyor.

    ben o kadar yağlı şeyler pişirdim,kuyruk yağı da dahil,üstelik çok pişiriyorum öyle az pişmiş de yemem ,hiç duman olmadı,nerde sıkıntı çıkıyor anlamadım,ben çok memnunum tavamdan:)



    Evet youtube'daki videonuzu izledim, gerçekten az duman vardı. Acaba eti bolca ayçiçek yağına bulamıştım ondan mı oldu acaba diye merak ediyorum. Bir dahakine ya çok az ya da hiç yağ sürmeden yapacağım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MrKemal17

    Ben de çok memnunum tavamdan. Zaten ızgara yapacağım zaman mutfak balkonunu kullanıyorum, mutfak dumanaltı olmuyor. Sırf bu iş için piknik tüpü almıştım, orda yapıyorum. Az veya çok pişirmeden bağımsız her türlü duman oluyor, tabi balkonda yaptığım için bir problem değil. Acaba tavayı ısıtmadan mı eti pişirmeye başlıyorsunuz? Tavanın yüksek ateşte 5-10dk ısınması gerekiyor.

    https://m.youtube.com/watch?v=OWH7nuXZzOI
    Bu videoda 1.20den itibaren eti pişirmeye başlıyor. Buradaki kadar duman oluyor bende.

    Ülkemde emaye kaplamasız döküm tava ların yılmaz savunucusu,-ayrıca öncülerinden olduğumu da sanıyorum- ve sırf bunun için fazla para verip y.dışından tava alıp ,döküm hakkında site açıp, üşenmeyip 20dk'lık videolar çeken biri olarak bu zamana kadar tavamı gayet iyi ısıttıgımı düşünüyorum

    Çektiğim videoları izleyin,yahu kokoreç bile pişirdim doğru düzgün duman çıkmadı,[size=5]kokoreç abi:yağı etinden fazla olan bir besin resmen
    Sorun etteki yağ yanığı değil, etin kendi yanığı ve dumanı ise,devasa antrikot da pişirdim,aspiratörün yetebileceği kadar duman oldu o da sadece tavaya ilk koyduğumda,geçen hafta kuyruk yağlı kocaman köfteler pişirdim yine duman yok.

    Verdiğiniz linkteki videoya dikkatlı bakın,adam yağlı krep tavasını ateşe koyar koymaz duman çıkıyor,et bile yok üzerinde.
    Sonra 1,58dk gelin mesela,çıkan duman sırf etin yağından ,etin kendisinin yandığı falan yok.

     demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?


    Bu dumanı ete çok yağ sürenler ve soslu et-tavuk pişirenler-ki oda zeytinyağı vs. içerdiğinden- görüyor bence.

    Yalnız kendi çektiğim videolarda da söyledim,hiçbir zaman döküm tavayı en yüksek sıcaklıkta ısıtmadım,hep orta ateşte ısıttım ve bunu da herkese tavsiye ettim.

    Bunu ben uydurmadım,döküm tava almadan önce aylarca araştırdım,yurtdışı yemek bloglarını okudum,bi ton video izledim.
    Hep medium, medium-high da ısıttılar tavalarını,hiç high görmedim.

    Biz de döküm tavayı iyice kızdırın diyorlar,yahu tamam da iyice kızdırmak için illa son gaz ocağı açmak mı lazım?
    Hem Demir bu, ısı iletimi çok çok yavaş,alüminyum alaşımlı ya da çelik tavalar gibi 30sn de kızmaz, ve siz altını çılgın gibi açtıgınızda sadece orta kısmını çok ısıtıp,kenarlarını az ısıtmış oluyorsunuz,çünkü demir ,alimünyum ve çelik gibi değil hemen bütün kısımlar aynı derecede ısınmaz,bu şekilde ısının eşit dağılmasına fırsat vermiyorsunuz, bence.

    Tavayı harlı ateşte 5 dk ısıttıgınızda ve elinizle yokladığınızda aa ısınmış tamam diyorsunuz ama ortadan kenarlara doğru ısı tutma oranı aynı değil,olmayacak.
    Benim size tavsiyem ocağın en büyük gözünde,orta ateşte iyice ısıtmanız ve ısının kenarlara doğru yayılmasına izin vermeniz.

    Döküm geç ısınır ,geç soğur arkadaşlar,bu elementin yapısı bu,yapacak bir şey yok.

    quote:

    http://www.yeraltimutfagi.com/mutfak-icin-faideli-bilgiler/dokme-demir-cast-iron-izgara-tava-ve-tencere

    Fakat demirin ısıl iletkenliği çokta iyi değildir (aluminyumun yaklaşık dörtte biri yavaşlıkta iletir diyelim), bu sebeple tavanızın maksimum sıcaklığına gelebilmesi için en az beş dakika beklemeniz gerekecektir. Yani bazı sitelerde söylendiği gibi öyle yakıt verimi falan yapmaz. Çünkü tavanın ateş gören yüzünden diğer yüzüne giden mesafe büyüdükçe ve ısıl iletimi kötüleştikçe ısı kaybınız artar. Buna göre aluminyum aynı kalınlıkta dökme demir bir tavaya göre yaklaşık 4 kat daha verimlidir. Fakat pişirmede önemli olan nokta tavanın kızma derecesidir. Bu bakımdan dökme demir benzersizdir. Öyle ki mangalda pişen bir et herhangi bir teflon tavada pişen etten nasıl lezzetli oluyorsa, dökme demir ızgara tavada pişen ette o derece lezzetlidir. Hatta aradaki farkı anlamak bile oldukça güç olabilir.


    Ayrıca tavamı çift yuvarlaklı gözde ısıttım hep,hem iç hemde dış kısımlar aynı anda eşit olarak ısındı böylece.
    Ocaklarda wok gözü diye geçer,normallerinden daha güçlü,şöyle bir görünümü var
     demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?

    Ocagı alırken 50TL mi ne fark vermiştim,iyi ki de öyle almısım.

    Belki bu yüzden sıkıntı çıkıyordur sizlerde,ya da tava kalitesinden ya da emaye kaplı olmasından,bilemiyorum dünya kadar yağlı şey pişirdim benim kaplamasız ızgara tavamda sıkıntı yok,lava tavam olsa evde aynı ocak üzerinde eşit ateşle deneme yapacam o kadar kafaya taktım ve meraklardayım bu duman sorununuzun.

    Belki de bunun sorumlusu emaye kaplama katmanıdır,sonuçta dökme ya da püskürtme cam,;Siz alttan demiri ısıtıyorsunuz,içi de demir ancak alttaki demir üstteki emayeyi ısıtıyor,ve siz eti ona temas ettiriyorsunuz,belki de bu katman saf döküm tava gibi gözenekli olmadığından,daha doğrusu demirin gözenekli yapısını kapatıp,içine 0 emme yapan bir katman oluşturdugundan bu şekilde bir tepki veriyor olabilir, ya da sadece emaye olduğundan böyledir,gözenekle alakası yoktur ,neden olmasın?


    bu yazdıklarım size saçma gelebilir,yanlış da olabilir,ama ben böyle pişiriyorum ve sorun yaşamıyorum,burada sadece görüşlerimi paylaşıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dökümcübaba -- 22 Haziran 2016; 10:53:15 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aycanata

    quote:

    Orijinalden alıntı: mcse2k3

    quote:

    Orijinalden alıntı: MrKemal17

    Hocam duman konusunda herhangi bir gelişme olacağını sanmıyorum. Hiç yağ eklemeden de yapsam bile duman çıkışı çok fazla oluyor. Bu işin doğasında duman var yani. Ben balkonda yapıyorum duman sorunu olmasın diye, yoksa mutfakta görüş mesafesi 2 metreye düşüyor.

    ben o kadar yağlı şeyler pişirdim,kuyruk yağı da dahil,üstelik çok pişiriyorum öyle az pişmiş de yemem ,hiç duman olmadı,nerde sıkıntı çıkıyor anlamadım,ben çok memnunum tavamdan:)



    Evet youtube'daki videonuzu izledim, gerçekten az duman vardı. Acaba eti bolca ayçiçek yağına bulamıştım ondan mı oldu acaba diye merak ediyorum. Bir dahakine ya çok az ya da hiç yağ sürmeden yapacağım.

    hocam 3-4 mesaj yukarda demiştim,bir de böyle deneyin ve lütfen geri dönüş yapın bilgilenelim.Farkı göreceksiniz eminim.

    quote:

    :) tava gelmiş sevindim hayırlı olsun,lodge candır.

    1 çay kaşığı yağ yeterlidir ki üzerinde ince bir katman olsun yapışmayı minimize etmek için ve tuz ve karabiberleri üzerinde tutsun.
    Yoksa iri parçalar düşebiliyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mcse2k3

    quote:

    Orijinalden alıntı: MrKemal17

    Ben de çok memnunum tavamdan. Zaten ızgara yapacağım zaman mutfak balkonunu kullanıyorum, mutfak dumanaltı olmuyor. Sırf bu iş için piknik tüpü almıştım, orda yapıyorum. Az veya çok pişirmeden bağımsız her türlü duman oluyor, tabi balkonda yaptığım için bir problem değil. Acaba tavayı ısıtmadan mı eti pişirmeye başlıyorsunuz? Tavanın yüksek ateşte 5-10dk ısınması gerekiyor.

    https://m.youtube.com/watch?v=OWH7nuXZzOI
    Bu videoda 1.20den itibaren eti pişirmeye başlıyor. Buradaki kadar duman oluyor bende.

    Ülkemde emaye kaplamasız döküm tava ların yılmaz savunucusu,-ayrıca öncülerinden olduğumu da sanıyorum- ve sırf bunun için fazla para verip y.dışından tava alıp ,döküm hakkında site açıp, üşenmeyip 20dk'lık videolar çeken biri olarak bu zamana kadar tavamı gayet iyi ısıttıgımı düşünüyorum

    Çektiğim videoları izleyin,yahu kokoreç bile pişirdim doğru düzgün duman çıkmadı,[size=5]kokoreç abi:yağı etinden fazla olan bir besin resmen
    Sorun etteki yağ yanığı değil, etin kendi yanığı ve dumanı ise,devasa antrikot da pişirdim,aspiratörün yetebileceği kadar duman oldu o da sadece tavaya ilk koyduğumda,geçen hafta kuyruk yağlı kocaman köfteler pişirdim yine duman yok.

    Verdiğiniz linkteki videoya dikkatlı bakın,adam yağlı krep tavasını ateşe koyar koymaz duman çıkıyor,et bile yok üzerinde.
    Sonra 1,58dk gelin mesela,çıkan duman sırf etin yağından ,etin kendisinin yandığı falan yok.

     demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?


    Bu dumanı ete çok yağ sürenler ve soslu et-tavuk pişirenler-ki oda zeytinyağı vs. içerdiğinden- görüyor bence.

    Yalnız kendi çektiğim videolarda da söyledim,hiçbir zaman döküm tavayı en yüksek sıcaklıkta ısıtmadım,hep orta ateşte ısıttım ve bunu da herkese tavsiye ettim.

    Bunu ben uydurmadım,döküm tava almadan önce aylarca araştırdım,yurtdışı yemek bloglarını okudum,bi ton video izledim.
    Hep medium, medium-high da ısıttılar tavalarını,hiç high görmedim.

    Biz de döküm tavayı iyice kızdırın diyorlar,yahu tamam da iyice kızdırmak için illa son gaz ocağı açmak mı lazım?
    Hem Demir bu, ısı iletimi çok çok yavaş,alüminyum alaşımlı ya da çelik tavalar gibi 30sn de kızmaz, ve siz altını çılgın gibi açtıgınızda sadece orta kısmını çok ısıtıp,kenarlarını az ısıtmış oluyorsunuz,çünkü demir ,alimünyum ve çelik gibi değil hemen bütün kısımlar aynı derecede ısınmaz,bu şekilde ısının eşit dağılmasına fırsat vermiyorsunuz, bence.

    Tavayı harlı ateşte 5 dk ısıttıgınızda ve elinizle yokladığınızda aa ısınmış tamam diyorsunuz ama ortadan kenarlara doğru ısı tutma oranı aynı değil,olmayacak.
    Benim size tavsiyem ocağın en büyük gözünde,orta ateşte iyice ısıtmanız ve ısının kenarlara doğru yayılmasına izin vermeniz.

    Döküm geç ısınır ,geç soğur arkadaşlar,bu elementin yapısı bu,yapacak bir şey yok.

    quote:

    http://www.yeraltimutfagi.com/mutfak-icin-faideli-bilgiler/dokme-demir-cast-iron-izgara-tava-ve-tencere

    Fakat demirin ısıl iletkenliği çokta iyi değildir (aluminyumun yaklaşık dörtte biri yavaşlıkta iletir diyelim), bu sebeple tavanızın maksimum sıcaklığına gelebilmesi için en az beş dakika beklemeniz gerekecektir. Yani bazı sitelerde söylendiği gibi öyle yakıt verimi falan yapmaz. Çünkü tavanın ateş gören yüzünden diğer yüzüne giden mesafe büyüdükçe ve ısıl iletimi kötüleştikçe ısı kaybınız artar. Buna göre aluminyum aynı kalınlıkta dökme demir bir tavaya göre yaklaşık 4 kat daha verimlidir. Fakat pişirmede önemli olan nokta tavanın kızma derecesidir. Bu bakımdan dökme demir benzersizdir. Öyle ki mangalda pişen bir et herhangi bir teflon tavada pişen etten nasıl lezzetli oluyorsa, dökme demir ızgara tavada pişen ette o derece lezzetlidir. Hatta aradaki farkı anlamak bile oldukça güç olabilir.


    Ayrıca tavamı çift yuvarlaklı gözde ısıttım hep,hem iç hemde dış kısımlar aynı anda eşit olarak ısındı böylece.
    Ocaklarda wok gözü diye geçer,normallerinden daha güçlü,şöyle bir görünümü var
     demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?

    Ocagı alırken 50TL mi ne fark vermiştim,iyi ki de öyle almısım.

    Belki bu yüzden sıkıntı çıkıyordur sizlerde,ya da tava kalitesinden ya da emaye kaplı olmasından,bilemiyorum dünya kadar yağlı şey pişirdim benim kaplamasız ızgara tavamda sıkıntı yok,lava tavam olsa evde aynı ocak üzerinde eşit ateşle deneme yapacam o kadar kafaya taktım ve meraklardayım bu duman sorununuzun.

    Belki de bunun sorumlusu emaye kaplama katmanıdır,sonuçta dökme ya da püskürtme cam,;Siz alttan demiri ısıtıyorsunuz,içi de demir ancak alttaki demir üstteki emayeyi ısıtıyor,ve siz eti ona temas ettiriyorsunuz,belki de bu katman saf döküm tava gibi gözenekli olmadığından,daha doğrusu demirin gözenekli yapısını kapatıp,içine 0 emme yapan bir katman oluşturdugundan bu şekilde bir tepki veriyor olabilir, ya da sadece emaye olduğundan böyledir,gözenekle alakası yoktur ,neden olmasın?



    Ben de en büyük ocağı (içiçe 2 tane alev halkası var) kullanmıştım. En yüksek ayarda %100 değilse bile %90'da 10dk. tavayı ısıttım, bu sefer %70 gibi ayarlayıp yapayım bakalım. Sonucu buraya da yazarım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aycanata

    quote:

    Orijinalden alıntı: mcse2k3

    quote:

    Orijinalden alıntı: MrKemal17

    Ben de çok memnunum tavamdan. Zaten ızgara yapacağım zaman mutfak balkonunu kullanıyorum, mutfak dumanaltı olmuyor. Sırf bu iş için piknik tüpü almıştım, orda yapıyorum. Az veya çok pişirmeden bağımsız her türlü duman oluyor, tabi balkonda yaptığım için bir problem değil. Acaba tavayı ısıtmadan mı eti pişirmeye başlıyorsunuz? Tavanın yüksek ateşte 5-10dk ısınması gerekiyor.

    https://m.youtube.com/watch?v=OWH7nuXZzOI
    Bu videoda 1.20den itibaren eti pişirmeye başlıyor. Buradaki kadar duman oluyor bende.

    Ülkemde emaye kaplamasız döküm tava ların yılmaz savunucusu,-ayrıca öncülerinden olduğumu da sanıyorum- ve sırf bunun için fazla para verip y.dışından tava alıp ,döküm hakkında site açıp, üşenmeyip 20dk'lık videolar çeken biri olarak bu zamana kadar tavamı gayet iyi ısıttıgımı düşünüyorum

    Çektiğim videoları izleyin,yahu kokoreç bile pişirdim doğru düzgün duman çıkmadı,[size=5]kokoreç abi:yağı etinden fazla olan bir besin resmen
    Sorun etteki yağ yanığı değil, etin kendi yanığı ve dumanı ise,devasa antrikot da pişirdim,aspiratörün yetebileceği kadar duman oldu o da sadece tavaya ilk koyduğumda,geçen hafta kuyruk yağlı kocaman köfteler pişirdim yine duman yok.

    Verdiğiniz linkteki videoya dikkatlı bakın,adam yağlı krep tavasını ateşe koyar koymaz duman çıkıyor,et bile yok üzerinde.
    Sonra 1,58dk gelin mesela,çıkan duman sırf etin yağından ,etin kendisinin yandığı falan yok.

     demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?


    Bu dumanı ete çok yağ sürenler ve soslu et-tavuk pişirenler-ki oda zeytinyağı vs. içerdiğinden- görüyor bence.

    Yalnız kendi çektiğim videolarda da söyledim,hiçbir zaman döküm tavayı en yüksek sıcaklıkta ısıtmadım,hep orta ateşte ısıttım ve bunu da herkese tavsiye ettim.

    Bunu ben uydurmadım,döküm tava almadan önce aylarca araştırdım,yurtdışı yemek bloglarını okudum,bi ton video izledim.
    Hep medium, medium-high da ısıttılar tavalarını,hiç high görmedim.

    Biz de döküm tavayı iyice kızdırın diyorlar,yahu tamam da iyice kızdırmak için illa son gaz ocağı açmak mı lazım?
    Hem Demir bu, ısı iletimi çok çok yavaş,alüminyum alaşımlı ya da çelik tavalar gibi 30sn de kızmaz, ve siz altını çılgın gibi açtıgınızda sadece orta kısmını çok ısıtıp,kenarlarını az ısıtmış oluyorsunuz,çünkü demir ,alimünyum ve çelik gibi değil hemen bütün kısımlar aynı derecede ısınmaz,bu şekilde ısının eşit dağılmasına fırsat vermiyorsunuz, bence.

    Tavayı harlı ateşte 5 dk ısıttıgınızda ve elinizle yokladığınızda aa ısınmış tamam diyorsunuz ama ortadan kenarlara doğru ısı tutma oranı aynı değil,olmayacak.
    Benim size tavsiyem ocağın en büyük gözünde,orta ateşte iyice ısıtmanız ve ısının kenarlara doğru yayılmasına izin vermeniz.

    Döküm geç ısınır ,geç soğur arkadaşlar,bu elementin yapısı bu,yapacak bir şey yok.

    quote:

    http://www.yeraltimutfagi.com/mutfak-icin-faideli-bilgiler/dokme-demir-cast-iron-izgara-tava-ve-tencere

    Fakat demirin ısıl iletkenliği çokta iyi değildir (aluminyumun yaklaşık dörtte biri yavaşlıkta iletir diyelim), bu sebeple tavanızın maksimum sıcaklığına gelebilmesi için en az beş dakika beklemeniz gerekecektir. Yani bazı sitelerde söylendiği gibi öyle yakıt verimi falan yapmaz. Çünkü tavanın ateş gören yüzünden diğer yüzüne giden mesafe büyüdükçe ve ısıl iletimi kötüleştikçe ısı kaybınız artar. Buna göre aluminyum aynı kalınlıkta dökme demir bir tavaya göre yaklaşık 4 kat daha verimlidir. Fakat pişirmede önemli olan nokta tavanın kızma derecesidir. Bu bakımdan dökme demir benzersizdir. Öyle ki mangalda pişen bir et herhangi bir teflon tavada pişen etten nasıl lezzetli oluyorsa, dökme demir ızgara tavada pişen ette o derece lezzetlidir. Hatta aradaki farkı anlamak bile oldukça güç olabilir.


    Ayrıca tavamı çift yuvarlaklı gözde ısıttım hep,hem iç hemde dış kısımlar aynı anda eşit olarak ısındı böylece.
    Ocaklarda wok gözü diye geçer,normallerinden daha güçlü,şöyle bir görünümü var
     demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?

    Ocagı alırken 50TL mi ne fark vermiştim,iyi ki de öyle almısım.

    Belki bu yüzden sıkıntı çıkıyordur sizlerde,ya da tava kalitesinden ya da emaye kaplı olmasından,bilemiyorum dünya kadar yağlı şey pişirdim benim kaplamasız ızgara tavamda sıkıntı yok,lava tavam olsa evde aynı ocak üzerinde eşit ateşle deneme yapacam o kadar kafaya taktım ve meraklardayım bu duman sorununuzun.

    Belki de bunun sorumlusu emaye kaplama katmanıdır,sonuçta dökme ya da püskürtme cam,;Siz alttan demiri ısıtıyorsunuz,içi de demir ancak alttaki demir üstteki emayeyi ısıtıyor,ve siz eti ona temas ettiriyorsunuz,belki de bu katman saf döküm tava gibi gözenekli olmadığından,daha doğrusu demirin gözenekli yapısını kapatıp,içine 0 emme yapan bir katman oluşturdugundan bu şekilde bir tepki veriyor olabilir, ya da sadece emaye olduğundan böyledir,gözenekle alakası yoktur ,neden olmasın?



    Ben de en büyük ocağı (içiçe 2 tane alev halkası var) kullanmıştım. En yüksek ayarda %100 değilse bile %90'da 10dk. tavayı ısıttım, bu sefer %70 gibi ayarlayıp yapayım bakalım. Sonucu buraya da yazarım.

    Alıntıları Göster
    BİM'den 50tl ye LAVA'nın döküm tavasını almıştım. Burada yazılanların hiçbirini de yapmadım şimdiye kadar Deterjan ile yıkadım, en yüksek ateşte ısıttım pişirdim fln

    Bazen yapışmalar oluyor. Sanırım yüksek ısıdan mı kaynaklanıyordur bu ?




  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.