Şimdi Ara

Kütüphaneler Ciddi Konu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
2
Favori
525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar öncelikle konu ciddi bir konudur nereye açacağımı tam bilemedim ama umarım yardım edecek arkadaşlar vardır.Adminler daha iyi olacaklarını düşündükleri bir yere konuyu taşıyabilirler.

    Konumuz halk kütüphanesi ve üniversite kütüphanesi.

    İlk olarak kütüphanede ders çalışmayı seven ve faydasını fazlasıyla gören birisiyim tabiki kütüphanede kütüphane ortamı olursa,olursa diyorum çünkü sorun burada başlıyor.

    Üniversite öğrencisiyim ve arkadaşlarla ayrı bir ev tuttuğumuz için ayrıca evde verimli ders çalışamayacağım için halk kütüphanesine yada üniversitenin kütüphanesine gidiyorum.Buralarda yaşadığım sorunları size yazacağım ve kendi bulduğum çözümleri ayrıca sizden gelen çözümleri üniversite için Rektöre,Halk kütüphanesi içi kütüphane müdürüne öneri/istek olarak ileteceğim.

    Halk kütüphanesi için yaşadığım sorunlar:
    Kütüphaneye gayet hevesli bir biçimde gidiyorum derse başlıyorum herşey iyi güzel,derken birisi fısıldaşmaya başlıyor bazende sesi artarak,sabrediyorum susar diyorum yok susmuyor,kibar bir şekilde “pardon biraz sessiz olabilirmisiniz çalıştığım dersi anlayamıyorum”diyorum genelde bir cevap gelmeden içinden bana küfreden bakışlarla
    ders çalışmama devam ediyorum,derken başka birisi başlıyor grup olarak çalıştıkları için seste oluyor tabi aynı şekilde”pardon çalıştığımı anlayamıyorum ayrıca burası bireysel çalışma alanı,biraz sessiz olabilirmisiniz” diyorum gelen cevap –iyi çalış(gebertecem seni dışarda der gibi).Ve artık yoruldum arkadaşlar buradaki insanlar laf anlamıyor kütüphane onlar için geyik yapma,grup halinde ders çalışıp geri kalan insanları düşünmeme,kızları kesme alanı olarak görülüyor.Bu tiplerden rahatsız olup uflayıp puflayanlarda yok değil ama benden başka sesini çıkaran olmuyor,çok rahatsız olurlarsa sanki haklı değillermiş gibi kütüphaneden çıkıyorlar.Ha birde giriyorum tüm masalarda kitap var ama çalışan yok,bazen o kitapların sahipleri 2 saat sonra gelip burada benim eşyalarım vardı deyip insanı deli ediyorlar.
    Gelelim bulduğum çözümlere:
    1-Masalarda herhangi bir numara yok bu masaların numaralandırılması.
    2-Kütüphaneye gelen kişilerin bu numaralara göre masalara oturması.
    3-Numaralar verilirken arka arkaya gelen yada grup olarak gelen kişilerin en uzak noktalarda olacak şekilde numaranın verilmesi.
    4-Yemek yada mola için dışarı çıkan kişilerden dışarı çıkarken numaralarının alınması ve çıktığı saat ile girdiği saat 30 dk dan fazla ise yerlerinin sırada bekleyenler varsa bekleyenlere verilmesi.
    5-Kapı girişlerine gerekirse her masaya kütüphane kurallarının konulması(konuşan olursa bak ben yanlış birşey söylemiyorum buradada aynısı yazıyor diyerek yanlışın kendisinde olduğunu kanıtlayabilmek için)

    Üniversite Kütüphanesi için:
    Tamam arkadaş üniversite eyvallah güzelde öğrenciler kütüphanenin ne olduğunun farkında değil.Yaşadığım bir olay;Bir çocuk telefonlar konuşuyor yanında arkadaşları var daha rahat konuşmak için kütüphanenin ders çalışma kısmına giriyor ağlarmısın gülermisin bizzat gözümün önünde olmuştur.Yine halk kütüphanesinde olduğu gibi konuşma olayları ve benim uyarma olaylarım yaşanmıştır ve en sonunda uğraşmaktan yorgun düştüm.Burda diğerinden farklı olarak kütüphanedeki memurlar seslerine hiç dikkat etmiyorlar,kitap arama bilgisayarları çalışma salonunda olduğu için öğrenciler sesli bir şekilde konuştuklarından ders çalışanlar rahatsız olabiliyor,2. ve 3. kat pencereleri ses yaptığı için rüzgar olunca ders çalışmak bazen zor olabiliyor,kütüphane hafta sonları açık değil hafta içi ise akşam 5’e kadar açık,final zamanları açık olma gibi bir durumu yok,kütüphane kurullarının yazılı olduğu panolar yok 3. katta sadece 1 tane var onuda kaç kişi okumuştur merak ediyorum,giriş kattaki çalışma salonunun kapısının önünde kitap ödünç alma yeri var ve buradaki memurlar gerek kitap verirken gerekse boş dururken konuşma sesleri veya müzik sesleri rahatsız edici olabiliyor,ayrıca salonların giriş kapıları genelde açık bırakıldığı için dışarıdaki ses dışarı derken kütüphane içi-salon dışı olan kısımdaki ses rahatsız edici oluyor.
    Aklıma Gelen Çözümler:
    1-Öğrencilere kütüphanenin nasıl kullanılması gerektiği anlatılmalı yada anlatan broşürler dağıtılmalı.
    2-Giriş kapılarına kapıların kapalı tutulmasının yazılı olduğu kağıtlar asılmalı.
    3-Giriş kapılarına sessiz olunması gerektiği ve grup çalışmasının yasak olduğunun yazılması.
    4-Kitap arama bilgisayarlarının kütüphane ders çalışma salonundan çıkarılıp,kütüphanenin giriş kısmındaki geniş alana taşınması.
    5-Kitap ödün verme bölümünün kütüphanenin ders çalışma salonu kapısı önünden kaldırılıp, kütüphane ana giriş kapısının yanındaki boş alana taşınması ve bu sayede kitap arayanların ders çalışanları rahatsız edememesinin sağlanması.
    6-Kütüphanede çalışan memurlara gerekli ikazların yapılıp kütüphane ciddiyeti içerisinde olmalarının sağlanması.
    7-Kütüphanenin arkadaşlarla buluşma yeri olmadığının öğrencilere öğretilmesi.
    8-Genel kütüphane kurallarının yazılı olduğu broşürlerin öğrencilerin görebileceği ve okuyabileceği yerlere asılması ve bu broşürlerin/tabloların çoğaltılması.


    evet arkadaşlar iki kütüphane içinde yaşadığım ve çözüm bulmaya çalıştığım sorunlar ve fikirlerim bunlar,bazı fikirler daha önce gittiğim ve gördüğüm kütüphanelerde uygulanan kurallardır,her türlü fikre açığım dediğim gibi gerekli yerlere bu sıkıntıları ileteceğim ama sizinde düşündüğünüz şöyle olsa daha güzel olur,şunu yanlış düşünüyorsun dediğiniz fikirleriniz varsa yardım ederseniz sevinirim,bu durum çok canımı sıkıyor,okuyan herkese teşekkürler.

    Not:Yazım hataları için kusura bakmayın.



  • Umarım sorun çözülür hocam haklısınız yazdıklarınızda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ryuk The Shinigami

    Umarım sorun çözülür hocam haklısınız yazdıklarınızda.

    teşekkürler,yeni fikirler gelmezse aklıma gelen şekliyle gerekli yerlere ileteceğim,Rektör sağolsun öğrenciyle yakından ilgileniyor ona iletebilirsem halledeceğinden şüphem yokta,halk kütüphanesi için emin değilim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bersis576

    quote:

    Orijinalden alıntı: Ryuk The Shinigami

    Umarım sorun çözülür hocam haklısınız yazdıklarınızda.

    teşekkürler,yeni fikirler gelmezse aklıma gelen şekliyle gerekli yerlere ileteceğim,Rektör sağolsun öğrenciyle yakından ilgileniyor ona iletebilirsem halledeceğinden şüphem yokta,halk kütüphanesi için emin değilim.

    Kütüphanede ses yapanlara ya da insanları rahatsız edenlere ceza puanı verip belli bir puandan sonra kütüphaneye almazlarsa etkili bir çözüm olur bence.
  • Şehrimde bana yakın ( yürüyerek gidebileceğim ) bir kütüphane yok maalesef. Bu tür sorunlardan haberdar değildim.
    Bu önerileriniz gerçekten mantıklı ve gerçek öneriler. Yapılabilme ihtimali çok yüksek. Bir an önce gerekli yerler ile iletişime geçmelisiniz.
  • Güzel bir konuya deginmissin. Bazı kütüphane lerde yerler yüzünden ayakkabı gacurt diye ses çıkartıyor yerlere hali tarzında bir şeyler yapılabilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evet olabilir gerçekten teşekkürler öneriniz için.
  • teşekkür ederim,bizde varda işte insanlara gerçekleri söyleyip yardımcı olmak istersem suçlu oluyorum,baktım stresten kalbim ağrımay başladı bende çözüm bulmaya karar verdim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Simo Hayha

    Güzel bir konuya deginmissin. Bazı kütüphane lerde yerler yüzünden ayakkabı gacurt diye ses çıkartıyor yerlere hali tarzında bir şeyler yapılabilir

    evet bunuda yazayım:)gerçekten Adnan Ötüken Kütüphanesinde ve okul kütüphanesinde toğuklu ayakkabı çok ses çıkartabiliyor,gerçi dikkatli olanlar parmak uçlarında yürüyorda bazıları geçerken orduyla ders çalışıyor gibi hissedilebiliyor:)teşekkürler.
  • Bu konular hakkında bir çözüm önerim yok ama haklısınız. Hele masaya kitap koyanlar yok mu insanı deli ediyor. Bir keresinde kütüphaneye bir gittim, arkadaş bildiğin kütüphanenin 1/4'ü boş ama her masada çanta, kitap var. Yahu boş bırakacaksan kitap koyma, satın mı aldın orayı? Sınav zamanı dışı bomboş olan yer sınav zamanı yer bulunmuyor. Ses problemi ise yaşamadım, üniversite kütüphanesine gidiyorum düzenli olarak. Sanırım gelenler biraz daha bilgi sahibi; halk kütüphanesi nasıldır bilemem. Elbet arada telefon konuşması falan oluyor ama sessiz konuşmak için bayağı çaba sarfediyorlar sağ olsunlar

    Yer konusunu da sorun etmiyorum, sadece kaynak sıkıntısı olduğu zaman sorun oluyor işte onda da kitapla rezervasyon yaptıran şahsı muhteremler yüzünden ta 15-20 dakika yürüyüp vardığım kütüphaneden tekrar 15-20 dakika yürüyerek dönüyorum. Bizim üniversitede bol bol boş sınıf var, girip birine çalışıyorum çalışmak istersem.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TMoE -- 11 Aralık 2013; 23:01:45 >
  • TMoE T kullanıcısına yanıt
    demekki benzer sıkıntılar olabiliyor kütüphanelerde,bu yer mevzusu önemli çünkü kendileri çalışmıyorlar çalışacak kişide gelip yer olmadığını görüp tekrar gidiyor,sanırım bu kuralların ilkokulda öğrencilere sebepleriyle birlikte anlatılması gerekiyor.
  • Halk kutuphanesine gazete okuka salonda yasli morugun teki gazetesini okurken yere turku o gunsur kutuphanelerden sogudum.evde kitap okuyorum
    Kutuphanedeki memurlarin zerre kadar umrumda degil.adamlar salla basi al maasi tarzi hayatvsuruyor.daha kucuklugumde bir arkadas grubu ile kutuphaneye gitmis orada calisan saf kurt memur bize niye geldigimizi azarlayici bir tavirla sorup herkesi fbi ajani edasiyla sorguladi.iste boyle adamalri devletin en onemli sosyal kurumlarinda cahilde calistirip insanlari kitaptan kutuphaneden sogutuyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok haklısın dengesizler heryerde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olgi kullanıcısına yanıt
    kütüphane çalışanlarınında bilinçlendirilmesi lazım bazı yerlerde örneğin KTÜ ktüphanesinde memurlar ses çıkaranı uyarıyorlar,ama bim okul kütüphanesinde memurlar müzik dinliyor bişe söylersen suçlu oluyorsun,bu konuyuda ekleyeceğim maddelere teşekkürler.
  • rektörlüğü gönderdiğim önerileri rektörlük uygulamaya koymaya başlamış,bundan sonra kütüphane tam olarak kütüphane olacak sanırım mutluyum:)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.