Şimdi Ara

Mikrotikçiler buraya Mikrotik Türkçe Forum? Sorularım var..

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
167
Cevap
11
Favori
27.995
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ustalar, Abiler!!
    PfSense misali bu mikrotik için Türkçe forum bulamadım.. Pfsense forumu sayesinde 5651 loglama bile yapmış olduk

    mikrotik.com.tr sitesinde ilk başlangıç için iyi denebilecek yazı var ama gerisi yok.. Detaya girince telefon numarasını aramızı istiyor.. Adam siteye yazmadığına göre niçin aramamızı istediği de malum oluyor. Keşke bir forum sayfası oluştursalar idi..

    Neyse fazla bilgim olmadan gözümü yumdum aldım bir tane RB450G iyi mi ettim kötümü bilmiyorum. En kötü olarak 5 portlu gigabit ethernet switch olarak iş yapmaya devam eder. :)

    Kullanım amacı apartmanlarda ortak internet var. sözde bununla adil band genişliği, şifreyi öğrenen internete girmesin vs.. düşüncesi idi..

    Apartmanda 3 adet AP ve 2 adette repeater mevcut (Toplam 5 cihaz)+(Modem ve RB450G) Bir kaç sorum var yapmak istediklerim;

    1- Artık her evde bir pc bulunmuyor. 1-2 laptop cep androidler tabletler, akıllı TV vs.. Her komşuya belli bir band genişiliği vermek istiyorum.(Sabit değil yoğunluğa göre eşit paylaşılacak) Fakat Adam evinde 4 cihaz var diğer komşunun evinde 1 laptop var. Cihaz bazında eşit band genişliği ]değil, Komşu bazında band genişliği yapmak istiyorum.

    2- MAC adresine göre internete çıkmasını sağlayabilirmiyim. Bu tahminem hotspot ile oluyordur başka yolu varmı? Aslında yoksa buda kullanılabilinir.

    3- Hotspot olsa bile yabancı kullanıcılar internete bu ağı yerel ağ olarak kullanabilirler değil mi? Mesela iki ayrı yan apartmandaki kişiler (Arada bizim apartman var) karşılıklı counter strike bizim ağ üzerinden oynayabilirler değil mi?

    4-RB40G de tam kurcamasamda Radius server var gibi. AP lerinde 802.1x (Radius doğrulama) kullanarak kullanıcıların ağa dahil olması güzel bişi diye düşünüyorum Fakat sistemde iki adet REPEATER var. Genişleme için Ya web yada WPA sabit şifre istiyor. Yani kullanıcı adı ve şifre girilecek yer yok.. Zaten Windows da daha önceki basit tecrübeme göre radius içinde bir geçerli sertifika oluşturmamızı istiyor, buda ayrı bir dert.. (Sanırım bu madde elenecek gibi)

    Aslında durdukça aklıma sorular gelmeye devam ediyor. ama sizleri fazla korkutmamak için kademe kademe gideyim :)

    Şimdi DHPC ye baktım 16 cihaz görünüyor. Sabit ip veren var mı belli değil. ARP list de 12 cihaz görünüyor. (12 cihazdan biri modem diğeri bir AP diğer AP ler nerede belli değil :) ) Yani şu nada ağ da kaç cihaz çalışıyor bilemiyorum..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmet_alp -- 15 Eylül 2014; 16:56:12 >
  • UP.. arada kaynamasın. bilen birileri vardır diye düşünüyorum
  • Bazı sorularının yanıtına alttan ulaşabilirsiniz
    http://bilgi.wi.com.tr/hotspot/
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sehz4de

    Bazı sorularının yanıtına alttan ulaşabilirsiniz
    http://bilgi.wi.com.tr/hotspot/

    İlgi ve bilgi için teşekkür ederim. Zira kimse yardım etmemeye başladı..
  • merhaba.
    mümkün olduğunca (bildiğimce) sorularınızı yanıtlamaya çalışayım.
    kurmak istediğiniz tüm yapı için hotspot kurmak yeterli olacaktır kanımca. her bir daireyi bir grup olarak tanımlayıp user sayısı girebilir ve onlara bant genişliği atayabilirsiniz. zaten hotspot kurulumu video paylaşım sitelerinde oldukça yer almakta. kurulum konusunda takıldığınız bir yer olursa yardım etmeye çalışayım. size tavsiyem öncelikle routerinizi 6.6 güncelleyin. zaten kurulum arayüzü oldukça kolaylaşacak. tüm ip dağıtımını hotspotun yapmasını sağlayın.
    örnek videoda bandtiwh limitleme yapılmış.
    http://www.youtube.com/watch?v=eZm-vQtE3zE
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bluecolor

    merhaba.
    mümkün olduğunca (bildiğimce) sorularınızı yanıtlamaya çalışayım.
    kurmak istediğiniz tüm yapı için hotspot kurmak yeterli olacaktır kanımca. her bir daireyi bir grup olarak tanımlayıp user sayısı girebilir ve onlara bant genişliği atayabilirsiniz. zaten hotspot kurulumu video paylaşım sitelerinde oldukça yer almakta. kurulum konusunda takıldığınız bir yer olursa yardım etmeye çalışayım. size tavsiyem öncelikle routerinizi 6.6 güncelleyin. zaten kurulum arayüzü oldukça kolaylaşacak. tüm ip dağıtımını hotspotun yapmasını sağlayın.
    örnek videoda bandtiwh limitleme yapılmış.
    http://www.youtube.com/watch?v=eZm-vQtE3zE

    güzel paylasim +1

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mümkün. mikrotik konusunda size şunu söyleyebilirim elinizdeki 450g ile bir layer7 cihazın tüm işlevlerii yapabilirsiniz. yapmak istediğiniz queues ile yapabilirsiniz isterseniz hotspot da kullandırtabilirsiniz. 450g üzerinde dahili bir radiusmanager mevcuttur ve adı usermanager bunu aktif edip her kullanıcıya kullanıcı adı ve şifresi verebilirsiniz eş zamanlı kullanım ilede diğer kullanımları sınırlandırabilirsiniz. Komşuların multi player oyun oynaması ise bunu da engellemeniz mümkün sadece bir adet firewall a kural yazmakdan ibaret kurulum için yardımcı olabilirim ücretsiz ve code larıda buradan da paylaşabilirim
  • msty19 M kullanıcısına yanıt
    Merhabalar Sorum oldukça sizin etiketleyerek foruma soru soruyorum :)

    Yapmak istediğim
    Arkadaşlar ağa yeni bir cihaz dahil ettiklerinde bu yeni cihazın MAC adresini kullanarak, Mikrotik içindeki bir WEB sayfasına yönlendirmek istiyorum. Sayfada Yeni cihazın MAC adresini Yöneticinize kaydettirin gibi bir mesaj çıkacak ve internete girmeyecek..

    Mikrotik Files klasörüne bir HTML dosyası koysan bunu nasıl çağırabilirim?

    Mesela Hotspot HTML dosyaları Filesi içinde duruyor. Demekki bir yolla bende kendim HTML dosyası çağırabilirim diye düşünüyorum ama nasıl?

    Denemedim ama şöyle bişi olabilirmi?

    Http://10.0.0.1/sdcard/YeniCihaz.html
  • bunu çağırabilirsiniz evet mümkün ama önce firewall'a kurallar girip 80 portundan gelenleri önce kendi üzerindeki ftp ye bak diyebilirsiniz de bunu yapacağınıza hotspot kurun o sayfayı istediğiniz gibi düzenleyin.
  • msty19 M kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekküürler.. Hotspot için radius kullanmasak de Hotspot içindeki users den kullanıcı tanımlasak ne gibi aksaklık eksiklik vs olur? dezavantajı nedir.
  • bir kaç gelişmiş kota gibi nitelik tanımlama siz zorlanabilirsiniz o kadar. radius konusunda da mikrotiğin üzerinde zaten usermanager olarak dahili bir radius ve veritabanı bulunuyor
  • msty19 M kullanıcısına yanıt
    Dediğiniz gibi Hotspot kullanmaya başladım. Mac adreslerini bildiğim cihazları "IP Binding" den "Bypass"ı olarak ekledim. böylece şifre sormadan direk internete girebildiler. Tanımsız MAC ile internet istendiğinde Karşılama sayfası çıkıyor ve gerekli uyarıyı yapıyor. Güzel oldu.

    Bu arada WebProxy Cesh ini Sd-Card a yaptırıyordum. zamanla sistemin yawaşlamasıda bundanmış sanırım Sd-card bozulmuş. Şimdi 100MB kara ram a ayırdım. Daha iyi oldu.

    Log lar sd-Card a almaya devam ediyorum. (Elimde eski 2GB lik Sd card vardı şansıma çalıştı).


    Band genişliği paylaşımı hakkında bir sorum olacak. Hız sınırlamadaki Queue Type Seçimi önemlimi? Ben Hotspot-default seçtim. Birde pcq-upload ve pcq-download-default gibi seçeneklerde mevcut. Seçim fark edermi?


    Bir soru daha ekleyeyim;

    PfSense de Bandwithd eklentisi mevcuttu. Bununla her ip in nekadar veri kullandığı Günlük, aylık, haftalık gibi grafikleri mevcuttu. Bu mikrotikdede var ama RB450G reboot edildiğinde veya elektrikler kesilip gittiğinde veriler sıfırlanıyor. Bu kota kullanım verileri sd-card üzerinde saklama nın bir yolu varmı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmet_alp -- 14 Mart 2014; 18:27:54 >
  • Script komutlarını öğreten türkçe kaynak önerebilirmisiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdiki sorunum...
    Komşular ile paylaşım yapmaktayım. Çocukları vs de var doğal olarak, Yasaklı sitelere giriş yapmaya çalıştıklarını, 5 dakika kadar giriş yapmaya çalışanın ip otomatik bloklayan Script varmıdır?

    Yok ise nasıl yapılabilinir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mehmet_alp M kullanıcısına yanıt
    Sanırım üstteki sorumun cevabı; memory log da saklı. scrip ile DENY leri tespit edip ip nolarını firewalldan bloklatmakdan geçiyor.. Bu loglarıda 3-5 dakikada bir kontrol ettirmek gerekecek tabi.. Tam istediğim gibi olamasada bu iş yapılabilecek gibi görünüyor. Yazarken bi,le aklıma değişik çözüme yardımcı olabilecek fikirler gelmekte .Tabi tecrübe olmayınca fikir geliyor geçiyor...

    Neyse...


    Bildiğimiz gibi artık mikrotik lerimize sürüm 6.15 e çıktı (6.17 bile oldu ben yüklemedim)..

    Artık CAPsMAN isminde ağıöızdaki wirelees cihazları kontrol etmemize sağlayacak bir menümüz oldu.
    yada ben öyle anladım.. Bu konuda bilgisi olan varmıdır?
  • Merhaba,

    CapsMan sanırım sadece mikrotik ekosistemi içinde çalışıyor gibi anladım.

    Bir de aşağıdaki cihaz yeni çıkmış sanırım. Kullanan oldu mu?
    http://routerboard.com/RBmAP2n
  • 20 Ağustos dan önce mikrotik rotik mail yollamak sıkıntı yoktu. Şimdi timeout hatası veriyor. . . Bu konuda bilgisi olan varmı?

    Bu başarısızlık üzerineemail log kurdum. Logda sadece timeout ile ilgili hata mesajı var. Yani Server bağlandı
    , şifre onaylandı, hani hiç bir mesaj yok..

    Versiyonu 6.15 den 6.18 é yükselttim sorun çözülmedi. Sanki email Tools durmuş gibi..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mehmet_alp M kullanıcısına yanıt
    Server adresi değişmiş.. Şimdi sorun yok..

    173.194.70.108
    idi

    173.194.67.108
    olmuş
  • şu sıralar scrip yamaya merak sardım..
    SSH komutu ile uzaktaki Access Point reboot yapmaya çalışıyorum..

    /system ssh address="192.168.8.21" command="reboot" user=root

    bu komutu Mikrotik deki Winbox terminalinde yazınca AP yi rebootluyor bir sıkıntı yok.. (Tabi bunu yapıncaya kadar SSH private key vs öğrenir gibi olduk ... Neyse..

    Bu komut Winbox terminalde sıkıntısız çalışırken, Bu komutu SCRIPT içine yazdığımızda iş görmüyor. Çalışmıyor..


    Oysa yazdığım basit scriptleri terminalde derleyerek hataları görüp düzeltme yaparak başarıya ulaşıyordum.
    Bu /system ssh komutu script içinde kullanılamıyormu?
  • mehmet_alp M kullanıcısına yanıt
    Sanırım svript için SSH poliçesi olmadığından olmuyor gibi geldi. Ama tahmini bir cevap oldu.. Bu işi anlayanlardan hala cevap bekliyorum..

    Script içine SSH yazamazsak bize ne faydası olacak ki bunun?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.