Şimdi Ara

KONU SİLİNEBİLİR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
68.385
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cesurbeyaz -- 19 Aralık 2018; 20:48:30 >



  • HDi
    teknolojisi nasıl çalışır?

    Elektronik olarak kontrol edilmekte olan enjektörler yüksek basınç altında (1350 bar) tutulan ortak bir yakıt besleme yoluna bağlıdır. Ortak yakıt yolu sistemine özgü çok hassas bir elektronik beyin motor sıcaklığı, hava sıcaklığı, atmosferik hava basıncı ve hatta gaz pedalının konumu da dahil bir çok parametreyi gözlemler. Bu faktörleri göz önüne alan elektronik beyin otomobilin motoru içindeki yakıt besleme, püskürtme basıncı ve yakıtın silindirlere püskürtülme hızı gibi işlemleri düzenler. Enjektörler her silindirin içine tam olarak belirlenmiş miktarda yakıtın püskürtülmesini sağlayan değişken kontrol kafalarına sahiptir. Ayrıca elektronik beyin yakıtın silindirlere en doğru zamanda püskürtülmesini garantiler.

    Püskürtülen yakıt miktarı ve püskürtme süresi, püskürtme basıncından ve motorun döngüsünden bağımsız olarak ayarlanır. Bu fonksiyonların ayrıştırılması:

    Ön veya pilot püskürtmenin belirli miktarda ve sürede yapılmasını ve bunun neticesinde motor gürültüsünün ve motor tarafından atılan krili gazların miktarını azaltılmasını,
    Ateşleme kıvılcımı ve gereken güç çıkışına göre ayarlanan ana püskürtme yapılmasını olanaklı kılar.Yakıt Tüketimi ve Tork Bilgileri
    Bazı HDi modellerinin yakıt tüketimi ve tork bilgileri aşağıda verilmiştir.

    Model Yakıt Tüketimi (lt/100km)Şehir Dışı/Şehir İçi/Karma
    206 1.4 HDi 70 hp------------------- 3.6 ---/ 5.5 ----/ 4.3
    307 1.6 HDi 90 hp------------------- 4.3 ---/ 6.1 ----/ 4.9
    407 1.6 HDi 110 hp------------------ 4.6 ---/ 7.0 ----/ 5.5

    HDi: Ekonomik kullanım ve bakım maliyetleri…
    HDi motor bir önceki jenerasyon dizel motorlarla karşılaştırıldığında %20 yakıt ekonomisi sağlar. Ayrıca periyodik bakım aralıkları ve maliyetleri de bir önceki jenerasyon dizel motorlara göre daha düşüktür.

    Bu mükemmel ekonomiklik üç önemli ekolojik yeniliğin sonucudur.
    Ortak yakıt yolu sistemi...
    Bosch ile birlikte geliştirilmiş olan ortak yakıt yolu sistemi yüksek basınç pompası kullanmaktadır(1350 bar). Silindirlere püskürtülen yakıt miktarı elektronik beyin sayesinde kesinlikle ayarlanabilmektedir. Püskürtme deliklerindeki küçük çaplı memeler yakıtın yanmadan önce tamamen buharlaştırılmasını garantilemektedir.
    Özel dizayn edilmiş yanma odası...
    Yanma odası mükemmel bir hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir ve ideal bir yakıt-hava karışımı sağlanmasını garantilemektedir. Bu özellik yakıt-hava karışımının neredeyse tamamen yanmasına katkıda bulunur ve çok yüksek bir verimlilik sağlar.
    Yeni tip motor yağı...
    HDi motor yüksek ekonomi sağlaması için yeni tip bir motor yağı kullanmaktadır.
    HDi: Çevreye saygı...
    HDi teknolojisi ve özellikle de "pilot püskürtme" özelliği daha verimli yanma ve yakıtın tamamen yakılmasını sağlar. Bu da egzos gazlarının azaltılması demektir.
    Normal standartlarla karşılaştırıldığında HDi motor sera etkisi yapan gazlarda (CO2) %20, ozona zararlı gazlarda %50 ve kurum parçacıklarında %50 azalma sağlamaktadır. HDi motor çevrenin korunmasına katkıda bulunmaktadır


    TDI
    VW Grubu' nun direkt enjeksiyonlu turbo dizel için kullandığı kısaltma.Bu kısaltmanın arkasında 3 ve 8 silindir ile 60-225 hp arasında değişen motorlar bulunuyor.Lupo 3L' nun 1.2 lt TDI motoru dünyanın en iyi etki dereceli motoru; dizel yakıtta bulunan enerjinin yüzde 45' ini harekete çeviriyor.TDI motorları, VW ve Audi' nin dizel teknolojisinde öncü olmasını sağlıyor.
    CRDI hakkında bir bilgi bulamadım işine yarar umarım echop.net




  • Daha önce bu konuda kapsamlı bilgi verilmişti diye hatırlıyorum...
  • BİR DAHA VERMİŞ OLDUK zaralı degil yaralı bilgi
    quote:

    Orjinalden alıntı: microab

    Daha önce bu konuda kapsamlı bilgi verilmişti diye hatırlıyorum...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: AlpacHino
    BİR DAHA VERMİŞ OLDUK zaralı degil yaralı bilgi


    Katılıyorum,yermek için yazmadım fakat geniş olarak tartışıldığını ve konuyu açan arkadaşa faydası olacağını düşünerek yazmıştım...
  • ya çoğu Common-rail tip dizel işte tek borudan mı geçio die biliorum

    en büyük özelliği hem sesiz hem ekonomik hemde seri

    temiz yakıt ister bu motorlar
  • CRDI Teknolojisi ve dizel araç kullanımı konusunda deneyimli forumdaşlardan yardım bekliyoruz.
  • Mükerrer konu
  • CRDI ise Hyundai ve KIA'nın kullandığı Açılımı Common Rail Diesel Intercooler olan bir motor tipidir.

    Common Rail Teknolojisi Nedir ?

    Common-Rail sistemi yeni geliştirilen bir dizel direkt püskürtme sistemidir. Bu yeni geliştirilen sistemin, bugüne kadar kullanılan aynı türdeki sistemlere göre yakıt sarfiyatı konusunda bazı avantajları olmakla birlikte egzoz gazı emisyonu, çalışma sistemi ve gürültü oluşumunda da net bir şekilde daha üstün olduğu görülmüştür. Gelecek vaad eden bu tekniğin anahtar kelimeleri “tutuculu püskürtme” veya “ortak boru” anlamına gelen “Common-Rail”dir. Direkt tahrik edilen blok veya tek pompalı sistemlerden farlı olarak Common-Rail’de basınç oluşumu ve püskürtme ayrılmaktadır. Püskürtme basıncı, motor devir sayısına ve püskürtme miktarına bağımlı kalmadan oluşturulur ve belli sınırlar içerisinde serbest olarak seçilebilmektedir. Geleneksel dizel direkt püskürtücüleri yaklaşık 900 bar’lık basınç ile çalışırken, Common-Rail Sistemi, yakıtı 1600 bar’a kadar yükselen bir basınç ile ortak bir boru üzerinden enjektörlere dağıtır. Elektronik motor kumandası, bu yüksek basıncı motorun devir sayısına ve yüküne bağlı olarak ayarlar. Püskürtmeyi, enjektörler üzerinde bulunan ve süratle anahtarlanabilen manyetik supaplar sağlamaktadır. Bu da yine püskürtme olayının şekillendirilmesi, püskürtme miktarının ölçülmesi ve yakıt püskürtmesi bakımından yeni imkanlar sağlamaktadır. Ayrıca yine bu imkanlar sayesinde yeni sistemin mükemmel bir avantajı olan pilot (ön) püskürtme ortaya çıkmaktadır.




  • Bunların hepsi aynı ...un lacivertidir.

    Örnek olarak,
    ALFA ROMEO JTD
    FIAT MULTIJET
    OPEL CDTI
    SAAB TiD/TTiD
    SUZUKI DDiS
    TATA Quadra-Jet hepsi ortak bir platformda geliştirilmiştir ve neredeyse hepsi aynıdır.

    Otomobil firmaları tek başlarına ayakta duramadığı için birleşme yoluna gittiler mesela GM, Reno-Dacia-Nissan-Samsung, VW-Seat-Skoda vs...
    Aynı motoru farklı isimler ile ittiriyorlar işte.

    Detaylı bilgi:
    http://en.wikipedia.org/wiki/JTD_engine
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.