Şimdi Ara

Hayatın anlamı nedir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
3
Favori
2.146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hayatın anlamı fakire başka zengine başka biçimlenir. Ortak anlamda keşiştikleri yerde musalla taşıdır. Hayat anlamak anlamamaktan geçer. Anladın kadar anlamazken yaşlandını fark ettinde beyinin bazı yerlerinde şartel atar. Bu durumda bazı zengin geçinenler çevreni horlarlar. Yaşamın son zamanlarında daha çok toprak daha lüsk yaşam hayatın anlamına yerleştirirler. Sonuç anladın kadar yaşa anlayacak bir şey yok zaten her şey kimsayal :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bulsan bile doğru/yanlış olduğunu bilemeyeceksin ki,teyit edecek hiçbişey yok
  • Şahsi inancıma göre amacımız yaratıcının emirleri doğrultusunda iyi bir birey olmaktır. Ayrıca inançlar dışında mutlak amacımız varlığımızı araştırmaktır. Bu da tarih boyunca olduğu gibi her insanın içinde doğuştan yaratıcısını keşfetme isteği olduğunu gösterir.
  • Hayatın anlamı yoktur ve bu anlamı aramak,bulduğunu zannetmek ve bulunan saçmadır.
    Buyur,"Absürdizm/'e" bir gözat.
  • Mutlu olmak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sir Maximus is BACK -- 30 Ağustos 2014; 22:26:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayatın amacı benim. Hepiniz benim için yaratıldınız; hepiniz.
    Başka soru yoksa gidiyorum??
  • şiddet
  • Bir hocam anlatmıştı böyle akıllı, çalışkan bir çocuğa aynı soruyu sormuşlar çocuk düşünmüş düşünmüş şıklar ne demiş.

    Hayatın anlamını bulmak gereksiz bence.
  • hayat anlamsızdır bunu bulmaya çalışanlar felsefeciler vardır buldum diyen yalan söyler.
  • Apple
  • Neye ulaşamadıysan odur

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ölünce anlayabilirz belki cevabın bu evrende olmadığı belli
  • Bence mutlu olmaktır
  • Dünyaya gel,fıtratına göre faydalı birşey yap,üre ve öl.Metaryalist olarak bakarsak bu.Eğer dinen bakarsak,dünyaya gel Yaratıcı'nın emrinde dur,iyi bir insan ol ve öl.Bana sorarsanız da ikisinide yapmak derim.Sonuçta ikiside birbirine mani değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok genel bir soru ve herkes de bu bakımdan meselenin farklı noktalarına değinerek düşüncesini belirtmiş.

    Sonradan daha da açarak, ayrı ayrı sormuşsun. Ben soruyu 3'e ayırarak ilerlemek istiyorum.

    1-) Hayatın anlamı, sırrı, özü ne?

    Hayatı Allah'ın var ettiğine inanan müslüman bir kimliğim, öncelikle bunu bildirmiş olayım. Bu ilk soruya yönelik cevabımı mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışacağım.

    Qur'an ve Allah'ın 99 ismi dikkâte alındığında ortaya çıkan şu; Allah Evreni ve Dünyayı yaratmamış olsaydı bile, durum kendi zatı için şu anki ile eşdeğer olacak; yani kendisi için hiçbirşey değişmeyecekti. Akılalmaz bir iddia, öyle değil mi? Eminim "Deli Saçması" diyenler bile vardır içten içe.

    Tabi bu, tam olarak Hayatın anlamını açıklamıyor.

    Varlığı Ezelî ve Ebedî olan, yani varlığının ne bir başlangıcı ve ne de bir sonu olan bir varlık, Allah. Peki günümüzdeki bir insanın durumu? Allah'ın var ettiği Evren içersindeki Dev Gezegen ve Galaksiler arasından dünyaya milyarlarca yıl sonra gönderdiği trilyonlarca mahlûk arasından bir mahlûk.

    Biri diğerinin yegane sermayesi olacak şekilde, 2 Hayat var etmiş : Dünya ve Âhiret.

    Allah, insana haksızlık yapmadığı sürece insanın sitem etmeye hakkı yok. Âhireti kazanma ve kendini helâk olmaktan kollama imkânı hâlâ insanın elinde mi? Evet. O hâlde itiraza mahal yok. Ve yeterince alâka duyarak Qur'an'a gözatan bir insan, kendisinden beklenenlerin çok olmadığını ve bir hikmeti olduğunu görecektir.

    Birinci sorunun devamı olarak, "Allah insanı niye yarattı?" sorusunu da cevaplayayım. İnsan bir Hiç idi, öyle değil mi? Evet. Ama şu an öyle değil, bir değer ifade ediyor. Ve Allah insanı kesin olarak Cehenneme göndermeyeceği, bunu insanın seçimleri belirleyeceğine göre ortada bir adâletsizlik de yok.

    Daha en başta, bir Hiç iken insanı var ederek değerli hâle getirene teşekkür mü edilir sitem mi? Bir Hiç idik; ama ömrümüzün sonunda sonsuza değin mutlu olabileceğimiz bir yerde olabiliriz.

    Şimdi yine de denilecek ki; "Ya Cehennemlik olursam?"

    Diyeceğim ki; zoru başarmak zordur. Haydi zorun başarıldığını varsayalım; iman muhafaza edilmiş şekilde ölünmesi hâlinde Sevap ve Günah Terazisi'nde günahlar ağır bassa bile Cehennem'de ebediyyen kalınacak değil, aradaki fark miktarınca ceza çekilecek; ama öte taraftan Cehennnem'den Cennet'e sevkolunduğunda yine Sonsuz.

    Denilse ki; "Ben zaten iyi bir insanım. Diğer insanlara zarar vermediğim, hattâ yardımsever biri olduğum hâlde niçin benim payıma sırf Allah'a inanmıyorum diye, Ebediyyen Cehennem düşüyor.!?"

    Güzel bir soru. Haydi, biraz geriye saralım şimdi. Sen ne idin henüz var olmadığında? Bir Hiç, öyle mi? Bir Hiç'in kuvvet ve kudeti olabilir mi hiç?

    Peki o hâlde şu andaki görme, duyma, algılama gibi türlü dallara ayrılmış kudretin kaynağı kim? Allah! Peki, sen kimsin, peki ben kimim, peki biz insanlar..? O'nun kudretle donattığı bir Hiç!

    O'nun kudretini kullanıyoruz ve ayrıca O'nun yarattığı havayı soluyor, O'nun var ettiği gıda ile şu bedeni ayakta tutabiliyoruz. Öyleyse hiçliğimize (tabiri câizse) secde ettiğimiz an, Hakikate karşı en şiddetli muhalefeti biz etmiş oluyor ve bu suretle hür tercihimizle kendi kendimizi helâk ediyoruz.

    İnsan, hayatını bir kafes içersine alacağını zannediyor hayatını bir dizi emre bağlı kılarak. Eğer esareti altına gireceğini düşündüğün; ya aklın ve hür vicdanın sesiyse, hiç bakıldı mı neler var o âyetlerde?

    Cevabı bulunmamış olan ve karşısına çıkıp insanı ürküten her noktada sırtımızı dönüp kaçacak mıyız? Ve işte yine bir seçim çıkacak önümüze. İster Hiçliğimize itimat edip aklımızı hiç hırpalamayarak ardımıza bile bakmadan yürüyüp gideceğiz; ama istersek Allah'tan yardım dileyebiliriz, her sûresinin başında Rahman ve Rahim olduğunu bildiren Allah'tan.

    Bir dünya itiraz, bir dizi "sözde çelişki" dizerler. Hepsine âşinasındır ve tek hamlede kanıtları sunarak istisnasız hepsini serebilirisin yere, ilmin buna yetiyor. Peki sen ilmine mi güveniyorsun? Eğer böyleyse o hâlde bugün değilse bile yarın tökezleyeceksin. Yok o ilmi sana, bahşedene güveniyorsan o senin yolunu rahmetiyle açacaktır; çünkü sen O'na güvendikçe yollar sana açılıyor, sen O'ndan yüz çevirdikçe aklın kilitlenip Allah'ın yardımı kesiliyor.


    Yani demem o ki, ister kabûl edelim ister etmeyelim; ortada apaçık bir gerçek var.

    İşte karşımdaki bir "Ekran". Ben ne kadar ona Volvo diyecek olsam da gerçek değişmeyecek. Ve benim ekrana ekran, Volvo'ya Volvo, Hiç'e Hiç ve Sonsuz Sonsuz demem; yani olanı olduğu gibi kabûl etmem, bir küçük ya da büyük görme değil, bilakis, hakikaitn ta kendisi !

    Bu 1. sorunun cevabıydı.


    2-) Bu Hayat niye, niçin var?

    Allah için her ne olursa olsun, heşey kendisi için eşdeğer olarak kalacağı için Hayat'ın varlığı ya da yokluğu sadece insan için önemli olabilir.

    Allah'ın 99 ismi arasından Hayy ismi, Allah'ın Ezelî ve Ebedî Hayat Sahibi olduğunu işaret ediyor.

    Dünya ve Âhiret ise, Allah insana değer vererek yükseltmek istediği için var bence. Allah insanı var ederek onu kaçınılmaz mutlak bir zulme maruz bırakmadığına, bunun yerine ona seçim şansı tanıdığına ve akıl gibi bir yoldaş bahşettiğine göre garip olan birşey yok. Allah, insanı yüceltmek istemekte iken kulun kendisini alçaltma yolunu seçmesi Allah'ın kuluna zulmü değil, kulun kendi kendine zulmüdür.

    Doğru bir şekilde kullanıldığında doğru yolu bulmamızda bize yardımcı olacak bir akıl var ve Allah'ın varlığına dair o kadar fazla kanıt var ki insan, aklıyla bunlardan birisinden olsun yola çıkarak Allah'ı, en azından varlığına dair bir ipucu bulabilir.


    3-) Hayat nasıl var oldu?

    Bu soruyu herhalde hiçkimse hiçbir zaman tam teşekküllü olarak cevaplayamayacak. İnsanın ilmi ve irfanı yetmez izah etmeye.

    Sözümü tamamlıyorum. Kim olduğunu hiç hatırlamıyorum, birisiniin şöyle bir sözü vardı -ki tamamiyle aynı fikirdeyim;

    " Sonsuz! Başka hiçbir şey insan zihnini bu denli karıştırmamıştır! "




  • Benim için güzel ve keyifli anlar geçirmek, iyilik yapmak, bazen fedakarlıkta bulunmak, benden güçsüz bana ihtiyacı olan masum canlıları korumak, elimden geldiği kadar ibadet etmek vs

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • That depends only but only for you.That s about what you put into the center of your life,nothing more.We inspect the world elements with our brain,you can give the meaning you want:the events,the objects and people.You can say that:My father puts the God at his heart where its too important for him,atleast,thats what he says.But can you see it doing it?Can you see his heart aswell as the God he has been put on himself?You can only see he s making speech of it,nothing more,youre not him.
  • cevap 42




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çalışan Ağustos Böceği -- 5 Ekim 2014; 18:56:28 >
  • Hayatın anlamı nedir çok yanlış bir soru . Hayatın anlamı herkesin görüş ve kriterlerine göre değişir ve ortak bir anlam çıkarılması mümkün değildir . Soru ''Sizce hayatın anlamı nedir ?'' olsaydı buna cevabım mücadele olurdu. Hayat mücadele ettikce savaştıkca anlamlı olmaya başlar benim için.
  • tıkla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ıYı -- 26 Ekim 2014; 19:24:15 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.