Şimdi Ara

Sokak Hayvanlarına ne Verilmeli, Nasıl Verilmeli. Önerilerim.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
2.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sokak hayvanları aslında hepimize ait ve kentimizin süsü bir nevi habitatı, doğasıdır. Sokak hayvanlarının sağlıklı olması sağlıklı bir şehirde yaşadığımızın da göstergesidir bana göre.

    Bir çoğumuz elimizden geldiğince onlar için bir şeyler yapsak da çok da bilinçsiz yaptığımızı düşünüyorum, bu yüzden bildiğim gördüğüm bazı konularda bilgilerimi hayvan ve doğa seven dostlar ile paylaşmak isterim.

    1- Kedi ve köpekler için, evlerden artan pilav, et, özellikle çok tüketildiği için tavuk eti, kemiği, balık kafaları, kılçıksız etlerini vermeyi tercih edin. Bunlar için komşularınızı da yüreklendirin.

    Çünkü bir apartmanda 45 dairede haftanın her günü et ve yemek yenir iken kapısının önündeki iki kedi bir köpeğe verecekleri bir kap yemek bir parça kemik, et muhakkak çıkıyordur. Bu apartman ahalisini birinin uyandırması birinin örnek olması gerekir. O siz olun. Siz yaparsanız onlar da peşinizden gelir.


    2- Pilavı genellikle köpekler ve kediler ve kuşlar, kargalar çok sever. Büayük tavuk kemiklerini de köpekler tercih etmelidir. Çünkü kalın tavuk kemiğinin kedilerin yemesi mümkün değildir. Ama kıkırdak bölümünü kedilere verebilir kemik bölümünü köpeklere verebilirsiniz.

    3- Köpek ve kediler sanıldığının aksine ekmek sevmezler. Aşırı derece aç olmadıkları sürece ekmeği tercih etmezler. Onların önüne koyduğunuz ekmekler hem lokma olarak büyük ve yemeleri zor hem de tercih edilmediği için ziyan olacaktır. Mümkün ise et suyu ile veya yemek ile ıslatılması bir nebze daha kolay hazmetmelerine sağlar


    4- Ekmek daha çok sokak güvercinleri, serçeler ve kumrular için iyi bir beslenme gıdasıdır. Öncelikle asla ama asla aşırı bayatlamış, artık yeşillenmiş küflenmiş bir ekmeği veya yemeği asla kuşlar dahil hir bir hayvana vermeyin. Çok aç kalını bunları yiyen bütün hayvanlar kısa süre sonra ölmeye mahkumdur. Bu bir zehirdir.

    Kuşlar için verilecek ekmekleri kedilerin olmadığı bir alanda vermeye dikkat edin. Çünkü kediler kuşları yemeğe geldiklerine avlarlar. Hayvanlar ekmek için canlarından olur.

    Ekmekler ya çok ufaklanarak verilmeli veya musluk altında biraz su çekmesi sağlanarak kuşların kolayca gagalarıyla parçalayacağı hale getirilerek verilmelidir. Yoksa o küçük gagaları sizin kuru ve büyük parçalanmış ekmeğinizi yemesine izin vermez ve ekmekler ziyan olur ve ortalığa dağılarak çöpe dönüşür.

    5- Özellikle bol bol balık satıldığı mevsimlerde, balıkçı veya pazardan balır alırken balık artıklarını ve kafalarını da isteyin. En azından sizin için ayrıca bir poşete artan balık kafalarını koymalarını isteyebilirsiniz. Bu ziyan edilen balık artık ve kafaları aslında özellikle kış ayları için kediler için inanılmaz büyük bir besin değeri olan gıdalardır. Ve balık artık ve kafalarını çok severler. Karga ve martılar da bu kafaları sever, çünkü kışın bir hayli aç olurlar.

    6- Eğer çiğ vermeyi düşünmüyorsanız bir fırın tepsisinin içine kağıt serip 20 dakita pişirip de verebilirsiniz, böylece tüketmeleri daha kolay olur ve koku yapmaz. Fırın gayet koku çeken ve hızlı pişiren bir araçtır. Gayet de temiz bir yöntemdir.


    7- Makarna, börek veya taneli yemekler kedi, köpek veya kuşlar için oldukça uygundur. Hem besin olarak zengin hem de kolayca yenebilir bir kıvamdadırlar. Aşırı bayat veya bozulmuş gıdayı vermeyin. Sizin yemediğinizi verin yiyemeyeceğiniz bozulmuşu değil. Onlar robot değil birer canlı ve sağlıkları sandığınızın aksine çok zayıf ve bağışıklıkları da düşük.

    8- Yazın kapınızın önünde ve balkonunuzda bir kap su koymanız kuşlar ve kedi köpek için büyük bir yaşam ödülüdür. Su kaplarının temiz kalmasına, yosun tutmamasına dikkat edin. Mümkünse hemen temizlenecek bir kap kullanın. Bunlar için en uygunu büyük yoğurt kaplarıdır. Hem kolay temizlenir hem de kedi köpek için uygun büyüklüktedir. Bir ip ile bağlarak da plastik toplacılarının hedefinden uzaklaşktırabilirsiniz.

    9- Kuşlar için arada buğday alabilir ve verebilisiniz. Kilosu 1 ila 2 lira arası değişen buğdaylar kimi dükkan ve bakkallarda bulunur. 5 Liralık bir buğday ile 3 ila 5 gün boyunca bir hayli kuşun karnını doyurabilirsiniz özellikle kış günlerinde onlar için can suyu olursunuz.

    10- Site veya aparman önünde barınaklardan salınan kimi evcil huylu sokak hayvanınız olabilir. Site veya apartman olarak onlara anlayış gösterin. Her 500 kişilik site bir sokak hayvanına bakabilir artıkları ile besleyebilir. Artık çoğu hayvan bulunduğiu ortamı sahipleniyor ve grup ile yaşamıyor. Yani oraya 10 köpek gelmez bir tanesi sadık bir şekile kapıda oturur. Onlar için yaz kış altlarında bir yumuşak malzemeden materyal bulundurabilirsiniz. Her ne kadar yerde yatmaları normal gibi gelse de çoğu betona yatmaktan sağlık ve eklem sorunu yaşamakta romatizmaya yakalanmaktadır.

    Mümkün ise çok ucuz olan ve her nalburda bulunan "strafor" lardan alın. Fiyatı 3+5 lira olan bu malzeme bir köpeğin altına konduğunda onu çok yumuşak ve sıcak tutar. Kolaylıkla kesilebilen bu malzemeye delik de açarak ip ile site temirine bağlayabilir rüzgar veya fırtınada uçup gitmesini engelleyebilirsiniz.

    Strafor ayrıca kolay kesilmesi bakımından sokak hayvanları özellikle kedi ve köpekler için kulübe yapmak isteyenler için biçilmiş kaftandır. Sır çivi zaplayarak bile montaj yapılabilir. Ayrıca yalıtım malzemesi olduğu için ayrıca içine minder veya ıslanınca küfelenen kumaşlar koymanıza hiç gerek kalmaz.

    Sokak Hayvanlarına ne Verilmeli, Nasıl Verilmeli. Önerilerim.


    Sokak Hayvanlarına ne Verilmeli, Nasıl Verilmeli. Önerilerim.


    11- Zor durumdaki sokak hayvanı için şehrinizde belediyenin bir sağlık hizmeti olup olmadığından emin olun. Çoğu kişi farkında olmasa bile belediyenin sokak hayvanları için özel ambulansı ve sağlık hizmeti vardır, siz bakamaz yapamasanız bile bir telefon ile bu yandımı isteme hakkınız olduğunu bilin. Çoğu veteriner bu konuda duyarsız ve sokak hayvanlarını kurtamanıza size bayağı büyük maliyetler ile engel olabilirler, bu konuda biraz daha makul rakamlar söyleyenine az rastladım, bu yüzden sokak hayvanlarından bu tercihi muhakkak kullanın.

    Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

    Hayvanlara ve doğaya dostça kalın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 3 Aralık 2018; 17:38:40 >



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.