Şimdi Ara

Tanrı, Gelmiş geçmiş en büyük 'Masal' mi? ( Dinlerin Evrimi Hakkında bir Görüş )

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tanrı,Deus,Allah,Theós ve niceleri Hepsi birer yalandan mı ibaret?

    Bir saniyeliğine Çocukluğunuza dönün, Ay tüm görkemi ile parıldıyor. Yanınızda sizden birkaç yaş büyük arkadaşlarınız. esen o güzel rüzgar eşliğinde eğleniyorsunuz. Sonra birisi çıkıyor " Durun, Bir şey anlatacağım!" Evet o tahmin ettiğiniz şey. Annenizin sizi zorla içeriye sokmasına kadar devam eden masallar. Ve sonuç, uykusuz geçen bir gece. Ailemizin bize gerçek olmadığını söylediği halde. Hiç görmediğimiz bir şeyden neden korkarız?

    Korku nedir ile başlayalım, korku dediğimiz şey sizlerin bu satırları okumanızı, benim bunları yazmamı sağlayan yegane özellik. Avcı toplayıcı atalarımızı için vazgeçilemez bir şey. Bir yırtıcıdan kaçmak, hayatta kalmak için gereklidir. Bu özellik Avcı toplayıcıların Yaşamını sürdürmesini sağlar. Onların yaşamı birer korku filmidir dersek yanlış olmaz.

    Yıllar, Asırlar sonra Tarım topluluklarına geçtiğimizde, bu aksiyon ister istemez bir miktar düşüyor. Sabit bir yerde yaşamak, yırtıcılara karşı kısmen koruma ve minimum temas. Ve işte masallar burada devreye giriyor. Bu paslanmakta olan içgüdüyü ayakta tutacak yegane şey. O dönemler kuşkusuz günümüz korku masallarının çıkış tarihi olabilir.


    Peki ya tanrı fikri, bir masaldan mi ibaret?

    İlk tanrı fikri, doğadaki açıklanamayan olayları açıklamak için ortaya çıkan bir fikirdir. Bir ışık yukarıdan aşağıya düşer, köy alev alır. Bunu o çağda bağlayabileceğiniz tek şey eğer istediğiniz zaman şimşek çakamıyorsanız, sizden üstün bir varlığın olması.

    İşte masallar tam burada devreye giriyor, ' Neden, Kim ' gibi soruları. Cevaplayabileceğiniz bir araç. Kendinizden yola çıkarak bu sorulara cevap arayabilirsiniz. Ki o çağdaki insanların yaptığı da tam olarak budur.

    Buraya kadar sorun yok. Skinner deneyinin mantığı ile devam ediyor diyebiliriz. Kendince oluşturdukları belirli yerel dinleri mevcut. Bu arada din olayının aynı şekilde avcı toplayıcı kabilelere de yayıldığını belirtmek istiyorum. İlk olarak bu fikir avcı toplayıcı kabilelerde bile çıkmış olabilir.

    Asırlar sonrasına gidiyoruz. İnsanlar yerleşik hayata adapte olmuşlar. Avcı-Toplayıcı dediğimiz şey bir meslek haline gelmiş. Mis gibi bir tarım devri. Halkı yöneten bir lord,kral,sultan ve benzeri zümre türemiş. Sorgulamaya çalışan insanlar var, tıpkı yürümeye çalışan bir bebek gibiler.
    Yöneten grup tehlike altında hissediyor olacaktır. Ve yapılacak en uygun şey, Ailesini Tanrının gönderdiğini veya ileriye giderek Tanrının kanını taşıdığını söylemek. Din üzerindeki kontrolü ele geçirip baskıcı hale getirmek. Cennet ve cehennem'in ve nicelerinin büyük olasılıkla çıktığı zaman dilimi bu zamanlar olabilir. Günümüz dinlerinin temeli ve adaptasyonu bu çağlarda başlamış olabilir.

    Durup şöyle bir baktığımızda, günümüze ulaşan mevcut dinlerin bu şekilde evrimleşmiş olması oldukça olası gözükmekte.


    Kullanılan kaynaklar;
    yuval noah harari from animals into gods
    richard dawkins god delusion
    Karen Armstrong god history



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Survival -- 17 Ekim 2017; 0:30:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bknz: Yanlış Sebep Safsatası(Fallacy of False Cause)
    http://www.safsatakilavuzu.com
    Tanrı, Gelmiş geçmiş en büyük 'Masal' mi?  ( Dinlerin Evrimi Hakkında bir Görüş )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 14 Ekim 2017; 22:2:14 >
  • Hikâye sözcüğünü "masal" olarak değiştirmeni rica edeceğim.

    Masal: Genellikle halkın yarattığı, hayale dayanan, sözlü gelenekte yaşayan, çoğunlukla insanlar, hayvanlar ile cadı, cin, dev, peri vb. varlıkların başından geçen olağanüstü olayları anlatan edebî tür
  • Güzel yazı. Ancak yukarıda da dendiği gibi hikaye yerine masal olması gerek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gözümden kaçmış düzenledim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tanrının/yaratıcının, ahad/TEK VARLIK olduğunu kabul edebilseydiniz. Evrim de teori değil, KANUN olurdu!



    Tanrı/yaratıcı tek olunca kainattaki bütün bedenler onun bedenleri olur. Neden mi? Bitki, hayvan ve insan dediniz bütün bedenler ONUN DNA ve genlerinden oluşmuştur da ondan.



    Tanrının/yaratıcının TEK varlık olduğunu kabul eden, TEK DNA ve genleri kabul edendir.



    EVRİMCİLER, DNA ve genlerden oluşmamış bir beden ortaya koyabilirseniz, Evrim, yalan olur, koyamaz iseniz, Evrim, KANUN olur. Bunu unutmayın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: birturk

    Tanrının/yaratıcının, ahad/TEK VARLIK olduğunu kabul edebilseydiniz. Evrim de teori değil, KANUN olurdu!



    Tanrı/yaratıcı tek olunca kainattaki bütün bedenler onun bedenleri olur. Neden mi? Bitki, hayvan ve insan dediniz bütün bedenler ONUN DNA ve genlerinden oluşmuştur da ondan.



    Tanrının/yaratıcının TEK varlık olduğunu kabul eden, TEK DNA ve genleri kabul edendir.



    EVRİMCİLER, DNA ve genlerden oluşmamış bir beden ortaya koyabilirseniz, Evrim, yalan olur, koyamaz iseniz, Evrim, KANUN olur. Bunu unutmayın.



    KANUN NEDİR ?

    TEORİ NEDİR ?

    TEORİLER KANUN OLUR MU ?

    BABAM BÖYLE PASTA YAPMAYI NEREDEN ÖĞRENDİ?



    Üstteki sorularda saklı cevap, madem bir fikir öne sürüyorsunuz Temeli sağlam olsun.
    . Daha teori,kanun nedir bilmiyorsunuz ki ? Bir şeye antitez öne sürmeden önce en azından basit kavramlarını bilin ki rezil olmayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Survival -- 17 Ekim 2017; 2:9:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mantıklı düşününce hepsinin dünyayı düzene sokmak üzere iyi planlanmış masallar kurgusu olduğu tarafıma aşikar gelmektedir.

    insanlık bu masallardan öğrenmesi gerekeni öğrendi, çalma, tecavüz etme, hak yeme, dürüst ol, güvenilir ol, şark kurnazlığı yapma vs gibi. Ancak bu problemler çoğunlukla artık bizimki gibi coğrafyalarda sıklıkla görülüyor. Bunun eğitim seviyesinin bilinçli yerlere serilmesi, kaynağı bilim değil hurafelerden almak ve baskılarla doğru orantılı olduğunu düşünüyorum.

    Artık gelişip, kendi kendini eğitebilen uygar bir varlık olma zamanıdır. Başımızı bu masallardan kaldırıp önümüze bakmalı ve gelişmeliyiz, keşfedilecek koca bir evren bizi bekliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi attila_khan -- 17 Ocak 2019; 13:58:55 >
  • Tanrı, toplumsal kurgunun ürünüdür ve insanoğlu inanmak istediği sürece, o da insanın hayal gücü kadar güçlü olmaya devam edecektir.
  • Evrimsel psikolojiyi gördüğüm an okumayı bıraktım

    En büyük masal evrimsel psikolojidir söylemi ve fikri bu olan adamlarsa kalkıp da masallar hakkında ahkam kesmeye çalışmasın

    Hayata o kadar yabancısınız(yabancılaşmayayabancı) ki raflarda toz tutmuş dolasıyla pratik hayatta fonksiyonu olmayan metni bir numaralı düşman bellemişsiniz

    Kaldır kafanı da dışarı çık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 18 Ocak 2019; 17:14:26 >
  • asıl masal olan ateizmdir,
    bu kainatın tesadüfen oluştuğuna inanmak masalların en büyüğüdür.
  • Tanrı niye masal olsun. Biz kimiz neyiz nerden geldik evren nasıl oluştu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ölünce anlarsınız
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.