Şimdi Ara

Tazminat Hesaplama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
2
Favori
4.647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 1475 sayılı kanunun 14 üncü maddesine göre tüm çalışanlara belirlenen şartlar doğrultusunda kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödenmektedir. Bu makalemizde tazminat hakkında sıkça sorulan sorular, tazminat alma şartları, kanun maddeleri ve online tazminat hesaplama aracı hakkında bilgiler vereceğiz.
    Hesapmatik.com kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı hesaplama formu ekranı;

    Kıdem Tazminatı Alma Şartları
    Aynı işyerinde 1 yıl çalışılmış olunması şartıyla ve iş sözleşmesinin;
    • İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle,
    • İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması benzeri nedenlerle,
    • Askerlik görevi nedeni ile,
    • Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile,
    • Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile,
    • İşçinin ölümü nedeni ile feshi halinde çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir.
    Kıdem Tazminatı sıkça sorulan sorular
    1- İşten kendi isteğiyle ayrılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
    Çalışanların en sık sorduğu sorulardan bir tanesi bu sorudur. Kendi isteğimle işten ayrılsam tazminatımı alabilir miyim diye kafasında soru işareti olanlar için kısa ve açıklayıcı bir makale yazdık iş kanunu düzenlemesine göre kural olarak işten kendi isteğiyle (istifa eden) ayrılan işçi, kıdem tazminatı alamamaktadır. Ancak; iş sözleşmesinin askerlik görevi, emeklilik hakkının elde edilmesi, sağlık problemlerinin işin yapılmasına sürekli bir biçimde engel oluşturduğunun belgelenmesi, işverenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışlarda bulunması nedenleri ile işçi tarafından feshi halinde (istifa eden), çalışma süresinin en az 1 yıl olması koşulu ile kıdem tazminatı hakkı alınabilmektedir.
    2- Evlilik nedeni ile işten ayrılmak için gerekli evraklar nelerdir?
    Evlenen bayanlar nikah gününden bir yıl ileriye dönük olarak kendi isteği ile işten ayrılsa bile kıdem tazminatı alabilmektedir. Yasal düzenleme gereği; Kadın işçilerin evlilik nedeni ile işten ayrılması durumunda, çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir. Bu haktan yararlanılabilmesi için; iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
    3- Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır ?
    Kıdem tazminatı almaya hak kazanan çalışanlar için hazırlanmış olan online kıdem tazminatı hesaplama aracından bahsetmek istiyorum, hesapmatik.com web sitesinde bulunan kıdem tazminatı hesaplama forumundaki; İşe Başlama Tarihi, İşten Ayrılma Tarihi, Aylık Brüt Maaş, Aylık Brüt Ek Ücretler, Yıllık Brüt İkramiye alanlarındaki boş alanları eksiksiz doldurarak kıdem kazminatınızı hesaplaya bilirsiniz.
    Kıdem tazminatı hesaplama formu sonuç sayfasında Hesaplamaya Esas Gün (toplam çalışma süreniz), Damga Vergisi Kesintisi, Ödenecek Kıdem Tazminatı (Net) ve İhbar Sürenizi öğrenebilirsiniz.


    İş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.
    Bir yıldan artan sürelerde oranlanarak hesaplamaya dahil edilecektir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşulu, ikramiye ödemeleri v.b.) brüt tutarları dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.
    4- İşyerinin satılması durumunda işçi kıdem tazminatının ödenmesini isteyebilir mi?
    Herhangi bir işyerinin kısmen veya tümüyle devredilmesi durumunda, söz konusu işyerinde çalışmakta olanlar aynı şartlarla çalışmaya devam edeceklerdir. İşyerinin devri, çalışanların yasal hakları konusunda herhangi bir kayba yol açmaz.
    6- Hamilelik veya doğum nedeni ile işten ayrılan işçi, kıdem tazminatına hak kazanır mı?
    İşten kendi isteğiyle (istifa) ayrılan işçinin, herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılmaktadır.
    7- Özel sektörde çalışanın, kaç yıldan sonra istifa sonucu kıdem tazminatı hakkı vardır?
    Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği, iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir. Öte yandan; iş sözleşmesini fesih etmek isteyen işçi (istifa), feshi yazılı olarak ve çalışma süresine göre 2 ile 8 hafta arasında değişen sürelerle uygulanan bildirim süresine bağlı kalarak işverenine iletmekle yükümlüdür.
    8- İşyerinde 1,5 yıldan beri çırak olarak çalışıyorum. İşveren beni istemiyor, kıdem tazminatı alabilir miyim?
    Alamazsınız çünkü İş Kanununa tabi işçi olmalısınız.
    9- İşveren tarafından iş sözleşmem 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II ( Ahlak ve İyiniyet Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri) gerekçesiyle feshedildi kıdem tazminatına hak kazanır mıyım?
    Kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. Çünkü, Mülga 1475 sayılı İş Kanunu'nun yürürlüğü devam eden 14'ncü maddesinde işveren tarafından bu Kanunun 17'nci ( 4857/25'nci madde) maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında işverence feshedilirse kişiye kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmektedir.
    10- Malullük aylığı nedeniyle işten ayrılıyorum kıdem tazminatına hak kazanır mıyım?
    Hak kazanırsınız. Çünkü, 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'ncü maddesi uyarınca malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan hallerdendir.
    11- Kıdem tazminatında zamanaşımı var mıdır?
    Kıdem tazminatı 818 sayılı Borçlar Kanununun 125'inci maddesi uyarınca 10 yıllık zamanaşımına tabidir.
    12- Kıdem tazminatımdan kesinti yapılır mı?
    Sadece damga vergisi kesilir, başka kesinti yapılmaz. Banka hesabınıza tazminatınızın eksik yatırıldığını düşünüyorsanız işverene bilgi veriniz. Tazminat ödemenizi almadan ödemeyi aldım diye imza atmayınız.
    Kıdem tazminatı hesaplama hakkında detaylı video anlatım linki:http://www.youtube.com/watch?v=FCaEMJT4Hcc
    İşten kendi isteğiniz dışında ayrılırsanız ve işveren size tazminat ödemez ise iş mahkemelerine dava açmanızı öneriyoruz. Aynı zamanda tazminat ödememek için baskı, düşük zam, fazla çalıştırma gibi problemlerle karşılaşırsanız kendiniz işten çıkmayınız yine iş mahkemelerine dava açarak hakkınızı aramanızı öneriyoruz.
    İhbar Tazminatı Alma Şartları
    İşçilerin bilmesi gereken en önemli konuların başında ihbar tazminatı hakkı gelmektedir. 4857/17 sayılı İş Kanunu gereğince iş sözleşmesini fesih etmek isteyen taraf; feshi yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa iletmekle yükümlüdür.

    1- İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
    2-İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
    3- İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
    4- İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır.
    İş sözleşmesini belirlenen bildirim sürelerine uymaksızın fesih eden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek durumundadır. Bildirim süreleri bölünemez, kısmen uygulanamaz.
    Böylesi bir uygulama halinde, tüm bildirim süresi esas alınarak ihbar tazminatı ödenmesi gerekecektir.
    İhbar tazminatı almaya hak kazanmanın esasları nelerdir?
    4857 sayılı İş kanunu 17. madde uyarınca iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa yazılı olarak bildirilmesi esastır. Madde gereğince; 6 aya kadar süren çalışmalarda 2 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar süren çalışmalarda 4 hafta, 1,5 yıldan 3 yıla kadar süren çalışmalarda 6 hafta, 3 yıldan uzun süren çalışmalarda 8 hafta bildirim süresi uygulanmaktadır.

    İş sözleşmesini performansa, işçinin davranışlarına, işin, işletmenin veya işyerinin gereklerine dayalı olarak fesih etmek isteyen işveren, feshi yazılı olarak ve bu sürelere bağlı kalarak işçiye iletmekle yükümlüdür. İş sözleşmesini bildirim süresi vermeksizin fesih eden işveren, bu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak ödemekle yükümlüdür.

    Tazminat almak için ne yapmalıyım: Çalıştığı işten sıkılan iş değiştirmek isteyen ama tazminat hakkınıda almak isteyenlerin aklında olan sorulardan birisidir. İşten ayrılmak isteyenler kendi isteğiyle ayrılması durumunda tazminat hakkından yararlanamazlar bu durumda yapılması gerekilen iş verenle konuşmak olmalıdır büyük firmalarda bu mümkündür anlaşmalı olarak sözleşmenizi fesih yapabilirler ama küçük firmalar tazminatı ödememek için zaten elinden geleni yapıyor bu durumda konuşmanın bir anlamı olmayacaktır. İşten kendinizi kovdurmaya çalışmayın haklıyken haksız duruma düşebilirsiniz fazla rapor alarak kendinizi belki kovdurabilirsiniz ama rapor süresininde bir sınırı olduğu unumayın.

    İhbar tazminatı hesaplama
    İhbar tazminatı almaya hak kazanan çalışanların ne kadar ücret alacağını hesapmatik.com web sitesinde bulunan ihbar tazminatı hesaplama aracını kullanarak online olarak tüm net alacağını hesaplayabilirler.

    Kıdem Tazminatı Hesaplama :http://www.hesapmatik.com/hesapla/kidem-tazminati-hesaplama/

    İhbar Tazminatı Hesaplama :http://www.hesapmatik.com/hesapla/ihbar-tazminati-hesaplama/







  • F3ARBoY F kullanıcısına yanıt
    Kardeşim Merhaba;

    2 yıldır çalıştığım işyerinden bu ay içerisinde polis olursam çıkmayı düşünüyorum. Tazminat alabilir miyim ? Daha Öncede 2016 şubat dönemi için tecilimi bozdurmuştum o olmassa burdan bir çıkış
    kapısı bulabilirmiyiz elimde 2016 şubat celbinde askere gideceğime dair evrak var ama sülüs yok :D biraz paraya ihtiyacım var şimdiden teşekkürler
  • kutlu0780 kullanıcısına yanıt
    Merhaba karde?im çok uzun zaman geçmi? ama yinede cevaplyyayym sorunuzu, öncelikle kendi istei?imizle i?ten ayrylmanyz durumunda size tazminat ödemenezler i?yerinin insiyatifine kalmy? ama bu zamanda nerde öyle i?verenler. Askere gidersen o neden den dolayy tazminatyny alabilirsin.

    Ben sizin yerinizde olsaydym i?yeri yöneticileriyle konu?ur paraya çok ihtiyacym oldu?unu belirtir tazminatymy isterdim, daha önce denemedim ve tazminatymy aldym ama tamamen onlaryn insiyatifinde.
    yanlyz e?er konu?mayy deneyeceksen ula?abilece?in en üst makamla konu? öyle ?ef müdür vs.. olmasyn
  • Merhaba, bir sorum olacaktı.

    Eylül/99 öncesi sgk girişliyim 15 yıl 3600 günü Mayıs'ta doldurdum. Şehir değişikliği (başka şehirde hem eşimin iş bulması hem de benim bulmak üzere olmam) nedeniyle taşınacağız. Masraflarımız çok olacak ve şu an 8 yıldır çalışmakta olduğum yere sgk dan kıdem tazminatı kağıdını alıp (elden ya da noterden?) verip tazminatımı alırsam, sonra gidip 1-2 ay sonra yani bir yerde çalışmaya başlarsam hakkımda dava açarlar mı? Bu süreci nasıl yürütmemi önerirsiniz?

    İlgi gösterip cevaplayan arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.
  • Kardeşim merhabalar, şu an mevcut çalıştığım şirketten ayrılmak istiyorum, kıdem tazminatı alabilmem için kanunen 3.600 gün ve 15 yıl mevzusu var biliyosun, benim gün sayım 4.100, e-devletten giriş yaptığımda işe başlama tarihi 01.10.1999 olarak görünüyor fakat benim aktif olarak işe başlama tarihim 15.02.2005 , 1999 da staj yapmıştım, şimdi sorum şu, 15 yılı hesaplarken hangi tarihi kıstas alıcaz, 1999 alırsak 17 yıl yapar, 2005 i alırsak 11,5 yıl yapar, bana yardımcı olurmusun.. Birde ihbar tazminatını nasıl alabilirim..

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: axiprens

    Kardeşim merhabalar, şu an mevcut çalıştığım şirketten ayrılmak istiyorum, kıdem tazminatı alabilmem için kanunen 3.600 gün ve 15 yıl mevzusu var biliyosun, benim gün sayım 4.100, e-devletten giriş yaptığımda işe başlama tarihi 01.10.1999 olarak görünüyor fakat benim aktif olarak işe başlama tarihim 15.02.2005 , 1999 da staj yapmıştım, şimdi sorum şu, 15 yılı hesaplarken hangi tarihi kıstas alıcaz, 1999 alırsak 17 yıl yapar, 2005 i alırsak 11,5 yıl yapar, bana yardımcı olurmusun.. Birde ihbar tazminatını nasıl alabilirim..

    15 yıl 3.600 gün kuralı ilk işe giriş tarihi 9 eylül 1999 ve daha önce olanlar için geçerlidir.bu tarihte sigorta başlangıcı olanlar sgk dan kağıt alıp tazminatını alabilirler ihbarı alamazlar.
  • prospero P kullanıcısına yanıt
    işten ayrılmanız üzerinden 2 ay geçse sıkıntı olmaz.
  • merhaba.Şirkette 5 yıldır çalışıyordum. Geçtiğimiz günlerde işveren ile sözlü anlaşılarak tek taraflı fesih yapıldı. ( işveren işime son verdi ). Sigorta primlerimiz asgari ücret üzerinden gösteriliyordu. İşten ayrılmadan önce de müdürümüz ile görüştüm ve kıdem - ihbar tazminatımın aldığım gerçek maaş üzerinden hesaplanarak, diğer sosyal haklarımda üzerine eklenerek hesaplanacağını sözlü olarak bana iletti. Hiç bir belge imzalamadım çıkışıma dair. ( ibraname vs gibi ) Şuan ise verilen söz yerine getirilmemekte. Elimde gerçek maaşımı ispatlayacak somut belgeler ( personel maaş listesi ) , ve şuan şirkette çalışıp aynı dertten muzdarip, aynı gün işine son verilen iki arkadaşım daha var. Benim gibi tazminatlarını yüksek ihtimalle asgari ücret üzerinden alacaklar. Şuan halen çalışmakta olan şahit olarak gösterebileceğim arkadaşlarım var. Ayrıca şunu belirteyim, bu ne koparabilirsem kardır operasyonu değil, yanlış anlaşılmak istemem. Çalıştığım yer küçük ve 15 çalışanı olan patron şirketi. Abi kardeş ilişkisi olan bir yer. ( ya da öyle görünen ) 5 yıldır neredeydin diye düşünen arkadaşlar şunu bilsinler ki yaşım 25. Burası benim ilk iş yerim diyebilirim. Geldiğimde bu tip işlerin döndüğünün bilgisine sahip değildim. Öğrendiğim de ise müdürümüze sözlü olarak ilettik, o da bizimle hemfikir oldu ve gerekli talebi patrona iletti ancak bişi değişmedi. bu olay yaklaşık olarak 2 yıl önceydi. Herhangi yazılı bir ikazımız olmadı. Şuan tek isteğim hakkım neyse onu alarak, ekmek yediğimiz kabı da pislemeden güzellikle ayrılmak. Ancak olur da yanlış yaparlarsa bana ne gibi bir yol izlemem gerekir. Desteklerinizi bekliyorum. teşekkürler.




  • 1 Haziran 1993 ilk sigortaya giriş tarihim.18 Eylül 2000'de sigortalı olarak işe başladım.1 aralık 2003'te askere gideceğim için kıdem tazminatımı almayacağımı, dönüşte aynı işyerinde işe devam edeceğimi belirten dilekçe yazdım.Daha önce benimle aynı durumda olan aynı iş yerinde çalıştığım arkadaşlarım da aynı yolu izlediler.İşveren kabul etti ve işten ayrılarak askere gittim.15 Mart 2005'te askerden dönerek tekrar aynı işyerinde çalışmaya başladım.Bu zamana kadar aralıksız çalışmaya devam ettim.KPSS sınavını kazandığım için 2017 temmuz ayında işten ayrılarak memuriyete geçicem.Kıdem tazminatı durumum nasıl olur öğrenmek istiyorum.İlk işe giriş tarihimle askere gidiş tarihim arasındaki süre ayrı ayrı mı hesaplanır yoksa tüm hizmet sürem birleştirilerek mi hesaplanır?Bir de askerlik sürem kadar işe başlama tarihim ileri mi gider yoksa hesaplamada başka bir yol mu var?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ssxumu

    1 Haziran 1993 ilk sigortaya giriş tarihim.18 Eylül 2000'de sigortalı olarak işe başladım.1 aralık 2003'te askere gideceğim için kıdem tazminatımı almayacağımı, dönüşte aynı işyerinde işe devam edeceğimi belirten dilekçe yazdım.Daha önce benimle aynı durumda olan aynı iş yerinde çalıştığım arkadaşlarım da aynı yolu izlediler.İşveren kabul etti ve işten ayrılarak askere gittim.15 Mart 2005'te askerden dönerek tekrar aynı işyerinde çalışmaya başladım.Bu zamana kadar aralıksız çalışmaya devam ettim.KPSS sınavını kazandığım için 2017 temmuz ayında işten ayrılarak memuriyete geçicem.Kıdem tazminatı durumum nasıl olur öğrenmek istiyorum.İlk işe giriş tarihimle askere gidiş tarihim arasındaki süre ayrı ayrı mı hesaplanır yoksa tüm hizmet sürem birleştirilerek mi hesaplanır?Bir de askerlik sürem kadar işe başlama tarihim ileri mi gider yoksa hesaplamada başka bir yol mu var?

    tazminat alma hakkın yok kendi isteğinle çıktıgın için




  • kutlu0780 kullanıcısına yanıt
    Sitemizdeki yazılarda sorununuza belki çözüm bulabilirsiniz. Arama bölümüne istediğiniz kelimeyi yazın ve kolayca sitemizde arama yapın. Bilgi paylaşıldıkça artar.
    http://www.isciara.com/makaleler.php
  • Ben pattime nt mağzalarında çalışanım (10 subat 2016 ise girisim) eylül ayında parttime lar fule cevirelecektir ve mesai ucreti alacaklar diye bölge muduru mesaj attı sonuc olatak izin yapmaksızın 12 saat calistim ancak ay sonunda 1100 tl maas aldim yani zaten maasim okadardı +dan 1 tl bile vermediler daha sonra kasım ayında part timeler isten cikacaktır isteyen fule gece bilir gecmeyenlerinde cikisi verilecek dendi bana istifa imzalatım aynı gün tekrar belirsiz süreli sözlesme imzalattılar (1 kasım 2016) ve benim magza müdürüm seni aramızdan ayırmak istemiyoruz dedi ve haftalık 54 saatini derslerine gore ayarla ve haftalik saatini (54saat) doldurabilirsindedi bende 1 hafta boyle calistim insan kaynaklarindan uyarı geldi vardiya sisteminin disina cikilmayacaktir aksi halde cikisi verilecektir dendi busekilde beni isten cikartiyolar ve 10 aralikta tekmeyi basacaklar

    1-) benim eylul ayinda calistigim 123 saatlik mesai ucretimi vereceklerini solediler ama hala paramı alamadım(parmak bastigimiz kayitlarin 1er nushasini aldim)

    2-) işci mahkemesine gitsem sizce tazminat ve mesai ucretlerimi alabilirmiyi?


    **BİRAZ UZUN YAZDIM AMA OKUYUPTA ALIL VERENDEN ALLAH RAZI OLSUN HATTA FORUMDA AVUKAT VARSA HERTÜRLÜ HAKKIMI ARAMAK İSTİYORUM.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: thurus68


    quote:

    Orijinalden alıntı: ssxumu

    1 Haziran 1993 ilk sigortaya giriş tarihim.18 Eylül 2000'de sigortalı olarak işe başladım.1 aralık 2003'te askere gideceğim için kıdem tazminatımı almayacağımı, dönüşte aynı işyerinde işe devam edeceğimi belirten dilekçe yazdım.Daha önce benimle aynı durumda olan aynı iş yerinde çalıştığım arkadaşlarım da aynı yolu izlediler.İşveren kabul etti ve işten ayrılarak askere gittim.15 Mart 2005'te askerden dönerek tekrar aynı işyerinde çalışmaya başladım.Bu zamana kadar aralıksız çalışmaya devam ettim.KPSS sınavını kazandığım için 2017 temmuz ayında işten ayrılarak memuriyete geçicem.Kıdem tazminatı durumum nasıl olur öğrenmek istiyorum.İlk işe giriş tarihimle askere gidiş tarihim arasındaki süre ayrı ayrı mı hesaplanır yoksa tüm hizmet sürem birleştirilerek mi hesaplanır?Bir de askerlik sürem kadar işe başlama tarihim ileri mi gider yoksa hesaplamada başka bir yol mu var?

    tazminat alma hakkın yok kendi isteğinle çıktıgın için

    15 yıl sigortalııym üstelik 1993 ssk girişim.tazminat hakkım var dostum sen yanlış biliyorsun yada hiçbir şey bilmiyorsun.




  • Herkese Hayırlı günler dilerim.

    Arkadaşlar çalışmış olduğum güvenlik şirketinde 4. Yılımı doldurmak üzereyim ve maaşlarımızı aksatmaya başlattılar. Son aldığım ücret 12 Haziran'da Mayıs ayının maaşıydı ve şuanda aradan 49 gün geçti ve Ağustos ayına girdiğimiz halde haziran ayının maaşı yatırılmıyor. Bunun yanında primleri eksik yatirma, 1.5 yıl Evlilik Agi'si yansitmama, elden para alma ve 12 saatlik çalışma gibi nedenleri ileri sürerek çalışmamı tek taraflı fesih edip tazminat alabilir miyim ?

    Engin bilgileriniz için şimdiden Çok teşekkürler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar.Özel sektörde çalışmaktayım.1 ocak 2018 tarihinde 5600 TL brüt maaşım olacak.Dört maaş brüt ikramiye almaktayım.Maaş ve ikramiyelerin tüm vergileri kesilmektedir.1 Mart 2018 tarihinde işyerinden 15 yıl 3600 gün kanununa göre ayrılıp kıdem tazminatımı almak istiyorum.SGK girişim 1 Haziran 1993.1 ocak 2018 tarihinde kıdem tazminatı tavanının yaklaşık olarak 5000 TL olacağını düşünüyorum.(Şu anda 4743 TL)Bu aldığım ikramiyelerin kıdem tazminatına etkisi olacak mıdır acaba?Yoksa sadece brüt maaşım çalıştığım yıl kadar mı çarpılıp hesaplanacak?Çünkü ikramiyeler de eklenirse kıdem tazminatına esas brüt ücretim oldukça yükselecek.Kafama takılan soru bu.
  • ssxumu S kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    kıdem tazminatı brüt maaş üzerinden hesaplanır.

    brüt maaşınız zaten kıdem tazminat tavanının üstünde. ilgili tarihteki kıdem tazminatı tavan tutarından hesabınız yapılacak. sgk dan mutlaka yazı alarak işvereninize tebliğ etmelisiniz. son çalıştığınız firmadaki çalışma süreniz karşılığındaki kıdem tazminatını alacaksınız. yani 2 yıl çalıştıysanız 2 yıllık tazminat alacaksınız.

    bu işlemi yaparken ihbar sürenizi de dikkate almanızda fayda var. ihbar tazminatı konusunda net bir hüküm yok. bir görüş ihbar sürelerine uyulması gerektiğini söylerken diğer görüş tam tersini söylüyor ve ilgiçtir ki her iki görüş de doğru

    ihbar tazminatının doğması için feshin 17.madde kapsamında yapılması gerekir. diğer taraftan 24. ve 25. madde kapsamında yapılan fesihlerde ihbar süresi aranmaz. her iki maddede de 15 yıl 3600 günden emekliliğe atıf yapılmıyor. bu da her iki görüşü doğru kılıyor.

    tavsiyem ihbar süresini dikkate almanız, işveren de zor durumda kalmamış olur, sizin de kafanız rahat etmiş olur.




  • www.iscialacaklaritazminat.com adresinden kıdem alacağınızı hesaplayabilirsiniz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musakur1 -- 6 Aralık 2017; 20:41:56 >
  • Teşekkürler bilgiler için. En azında not aldım. Sayenizde biraz daha fazla bilgim oldu.
  • Yaşadığımız uzun süreler sonucu her çalışanın hakkıdır tazminat. Bende babam için hesaplamak istedim. Emekli olacak ve ne kadar tutarda tazminat alacağını hesaplamak için bu siteyi buldum:


    https://hesaplama.paratic.com/tazminat/

    Doğru alanlardan doğru bilgiler girilince doğru hesap çıkıyor arkadaşlar. Sizlerde not alın!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.