Şimdi Ara

Tether'den kaçan yatırımcılar Bitcoin'i canlandırdı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
127
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Uzun bir süredir Bitcoin'in değeri 6200-6300 dolar arasında değişirken bugün sabah saatlerinde Bitcoin'in değerinde yüzde 10 civarında artış yaşandı. Borsalardaki verilerin ortalamasını alan Coinmarketcap'e göre Bitcoin'in değeri 6900 doların üstüne çıkarken popüler kripto para borsalarından Bitfinex'te ise bu değer 7700 dolara ulaştı. Bu artışla birlikte kripto para piyasasının toplam değeri saatler içinde 20 milyar dolar arttı. Peki bu beklenmedik artışın arkasında ne yatıyor? 


     

    Yatırımcılar neden Tether'den kaçıyor? 

    Bugün piyasalarda yaşanan ani değişimin arkasındaki bir numaralı isim değeri 1 dolara sabitlenen kripto para birimi Tether(USDT). Britanya Virjin Adaları merkezli Tether şirketi, piyasaya sürdüğü her 1 Tether'in karşılığı olarak banka hesabında 1 dolar bulunduğu belirterek Tether'in değerinin 1 dolara(zaman zaman yüzde 1'in altında düşüşler veya artışlar olsa da) sabitliyor. 


     

    Bu istikrarlı değeriyle dijital dolar olarak da adlandırılan Tether, özellikle dolar veya euro gibi itibari para birimlerinin olmadığı borsalarda yatırımcılar için güvenli liman oluyor. Nitekim ani düşüşlerde yatırımcılar kripto paralarını Tether'e çevirerek sanki ellerinde dolar tutuyormuşcasına daha sonra rahat bir şekilde işlem yapabiliyor. Bu da Tether'i günümüz kripto para dünyası için neredeyse vazgeçilemez bir araç haline getirmiş durumda. 


     

    Tabi Tether'in Bitfinex borsasıyla olan yakın ilişkisini de belirtmekte fayda var. Tether her ne kadar bağımsız bir şirket olarak yönetilse de Bitfinex adeta Tether'in çatı şirketi konumunda. Tether'in kuruluşuna destek sağlayan ve Tether'e platformunda yer veren ilk kripto para borsası olan Bitfinex'in CEO'su J. L. van der Velde aynı zamanda Tether'in de CEO'su. Bütün bu verilerden de anlaşılacağı üzere Tether ve Bitfinex arasında sıkı bir ilişki var.


     

    Tether'le ilgili asıl endişelendirici unsur Tether şirketinin banka hesabında yeterli miktarda dolar olup olmaması. Şu an için Tether'in piyasa değeri 2.4 milyar doları aşmış durumda. Buna göre 1 dolar=1 USDT eşitliğinin sağlanabilmesi için şirketin hesabında en az 2.4 milyar dolar bulunması gerekiyor. Tether şirketi bu eşitliği kamuoyuyla paylaşmak için bankalarla, hukuk firmalarıyla ve denetleyici firmalarla birlikte çalışıyor. Şirketin çalıştığı son banka Porto Riko merkezli Noble Bank olurken Tether ve Bitfinex geçtiğimiz haftalarda bu banka ile artık çalışmayacaklarını açıkladı.


     

    Binance Tether'i borsadan çıkaracak iddiası 

    Bu açıklamanın ardından geçtiğimiz günlerde Bitfinex'in iflas edeceği iddiası ortaya atılırken Bitfinex yaptığı açıklama ile bu iddialara yanıt verdi. İflas ettiği yönündeki iddiaları yalanlayan borsa dolar yatırma ve çekme işlemlerini durdurduğunu ve bir hafta içinde işlemlerin eskisi gibi kullanılabileceğini açıkladı. Bu durum yatırımcıların kafasındaki şüpheleri artırırken Tether'le ilgili ilginç haberler ortaya çıkmaya başladı.


     

    İlk olarak popüler kripto para borsası KuCoin, Tether cüzdanındaki değişim nedeniyle bir süre için Tether yatırma ve çekme işlemlerini durdurduğunu açıkladı. Bu haberin ardından işlem hacmi itibariyla dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance'in, Tether'i platformundan çıkaracağı söylentisi yayılmaya başladı. Her ne kadar konuyla ilgili haberlerde sahte görseller kullanılsa ve Binance tarafından resmi bir açıklama yapılmasa da bu iddialara kripto para topluluklarında ciddi bir paniğe neden oldu.


     

    Bütün bu gelişmelerin ardından parasını Tether'de tutan yatırımcılar, Tether satarak Bitcoin almaya başladı. Yoğun satışların ardından bugüne kadar değeri pek değişemeyen Tether yüzde 10'luk bir düşüş yaşadı ve Tether'in değeri 0.91 dolara kadar geriledi. Kraken gibi bazı önemli borsalarda ise Tether'in değeri 0.85 dolara kadar düştü.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.