Şimdi Ara

THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
4
Favori
5.209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj



  • THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]


    Obsidian, Private Division ile 2016 yılında yapmış olduğu ortaklık sonrası geliştirmeye başladığı oyunu The Outer Worlds'ü The Game Awards 2018'de tanıttı. Oyun 2019 yılında PS4, Xbox One ve PC platformları için çıkış yapacak.

    The Outer Worlds Obsidian Entertainment ve Private Division'dan yeni tek oyunculu birinci şahıs bilim kurgu rol yapma oyunu.

    The Outer Worlds'te dünyadan en uzak koloni olan Halcyon'a giderken kaybolmuş bir sömürgeci gemide uyanırsınız ve kendinizi sizi yok etmekle tehdit eden derin bir komplonun ortasında bulursunuz. Uzayın en uzak yerlerini keşfettikçe ve çeşitli gruplar ile karşılaştığınızda, karakteriniz bu oyuncu-odaklı hikayenin nasıl gözler önüne serildiğini belirleyecek. Koloninin kurumsal denkleminde siz plansız değişkensiniz.

    ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


    OYUNDAN İLK BİLGİLER

    Obsidian oyunu alternatif bir gelecekte uzayda geçen bir macera olarak tanımlıyor. Bir grup mega şirket dünyadan çok çok uzakta bulunan bir yıldız sistemi ve bu sistem için bir koloni satın alıyor. Bu yıldız sistemin içerisinde iki tane yaşanabilir gezegen bulunuyor ve oyunun başladığı vakitte gezegenleri yaşanabilir kılmak için yapılan çalışmalar çoktan başlamış oluyor.


    Oyunun açılışında oyuncular kendileri devasa bir uzay gemisinde buluyorlar. Gemideki mürettebat yolculuk süresi boyunca dondurulup özel kapsüllerde uykuya alınıyor. Oyun ana karakterin kapsülden çıkmasıyla başlıyor, oyun başladığı vakitte yolculuğun büyük bir kısmı tamamlanmış oluyor fakat yolculuk beklenenden çok daha uzun sürüyor.


    Oyunun yönetmenlerinden Leonard Boyarsky, ana karakterin ikinci koloni gemisinde olduğunu söylemiş. Koloni gemisi gezegene giderken gizemli bir sebepten dolayı ışık hızında seyahat etmeyi bırakmış ve bu yüzden yolculuk olması gerekenden çok ama çok daha uzun sürüyormuş, yaklaşık 70 yıl gibi bir süre.


    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]



    The Outer Worlds evreninde insanlar dondurulduğunda 10 seneden fazla uyuyarak hayatta kalma şansları yokmuş fakat girişimci bir bilim adamı bunu aşmanın bir yolunu bulmuş ve ana karakterimizi uyandırmış. Karakterimiz uyanınca da bilim adamı ona kendisine yardım etmesi için bir görev vermiş. Bu görevi ise gemideki mürettebatın geri kalanını uykudan uyandırmak için gerekli kaynakları bulmakmış.


    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]



    Boyarsky’nin deyimine göre görevi yapmak zorunda değilmişiz. Uyandığımız vakit bilim adamına ihanet edebilir ve diğer taraf için çalışmaya başlayabilirmişiz. Oyunu oynarken dilediğimiz tercihleri yapmakta özgürmüşüz buna olanak sağlanmış. İstersek psikopat bir katil, kahraman veya paralı asker olabilirmişiz, bu kısım tamamen oyuncuya bırakılmış.


    Karakter yaratımı fazla detaylı olmayacakmış ve daha çok old-school yaklaşımını benimseyecekmiş. Karakterimizi envanter ekranı dışında çok nadir görecekmiş, eski Fallout’larda olduğu gibi karakterin sesi olmayacakmış. Oyunun ilk oynanış videosunda da gördüğümüz gibi farklı başlıklar altında farklı diyalog seçimleri olacakmış ve oyun bu tercihlerin birçoğunu unutmayacakmış. Pillars of Eternity oynadığım için bunu çok iyi yapacaklarını biliyorum. Pillars oynarken 10.saatte yaptığım tercihi 120.’inci saatte yüzüme çok net vurmuştu.


    Oyun başladığında oyunculara hemen uzay gemisinin ve geminin başına buyruk mürettebatının kontrolü verilecekmiş. Pillars of Eternity’de olduğu gibi oyun boyunca yanımızda gezdirdiğimiz yoldaşların kararlarımıza ve dünyaya çeşitli yorumları olacakmış. Pillars of Eternity’de mesela Grieving Mother onun istediği kararları vermezseniz bir daha geri dönmeyecek şekilde grubu terk ediyordu.


    Boyarsky bu durumun New Vegas’da gördüğümüzden daha gelişmiş olacağını vurgulamış. Karakterlerin hikâyeye daha çok dâhil olacağından bahsetmiş. New Vegas ve The Outer Worlds karşılaştırması yapmak istemiyormuş bu yüzden bu konu hakkında pek konuşmamış fakat ikisinin aynı DNA’ya sahip olduğunu belirtmiş.


    Oyunun baş tasarımcısı Charlie Staples, yoldaşlarla daha çok etkileşime girmemiz için çeşitli fikirler üzerinde çalıştıklarını ve konuşma yaptığımız vakit yoldaşlarımızın araya girebileceğini söylemiş. Yoldaşlarımızın becerileri aynı zamanda bizim becerilerimiz sayılıyormuş. Mesela karakterinizin tehdit etme becerisi düşük kaldığı vakit grubunuzda tehdit etme becerisi yüksek bir karakter varsa bu seçeneğe sahip olabiliyormuşsunuz ve bu sayede yeni diyaloglara erişebiliyormuşsunuz.


    Boyarsky ve Staples, Mass Effect’i örnek göstererek oyundaki romantik yaklaşımlara değinmişler ve oyunda karakterler arası romantizmi düşünmediklerini belirtmişler.


    Boyarsky, oyunculara daha çok rol yapma şansı sunmaya ve yoldaşlarımızın kişiliklerini geliştirerek onları gerçek birer insana dönüştürebilmemiz için imkân sağlamaya odaklandıklarını söylemiş. Oyunda eğer romantizm bulunursa bunun oyuncuların kararlarına etki edeceğini ve bu yüzden eklemeyi düşünmediklerini belirtmiş.


    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]



    Oyunun gösterimi esnasında Auntie Cleo ve Spacer’s Choice gibi markalar gördük. Oyunun nihai sürümünde 10 farklı marka olacakmış ve her markanın kendine has eşyaları ve silahları olacakmış. Eşyalar oyunda zaman içerisinde yıpranacakmış ve daha kaliteli markaların eşyaları daha dayanıklı olacakmış. Bazı markaların ürünleri diğerlerine kıyasla daha özelleştirebilir olacakmış.
    Oyunda VATS’a benzer bir zamanı yavaşlatma sistemi bulunacakmış.


    Yoldaşlarımız çatışma esnasında bize yardım edecekler ve kendilerinden istediğimiz basit komutları yerine getirebilecekmiş tabii yoldaşlarımızın kişiliğine göre komutlarınıza nasıl uydukları değişecekmiş. Bunlara ek olarak karakterimizin iletişim becerileri de düşmanlarla savaşlar esnasında rol oynayacakmış.


    Staples, diyaloglar esnasında sahip olduğumuz iletişim becerilerinin savaşlarda da etkisi olduğunu söylemiş. Yalan söylemek, tehdit etmek ve ikna etmek adı altında 3 ana iletişim becerisi varmış ve bunlar savaşlarda rol oynuyorlarmış. Mesela bir savaş esnasında bir yaratığı öldürdünüz ve bu durum geri kalan yaratıkların sizin bir tehdit olduğunu düşünmenize yol açtı bu durumda geri kalan düşmanlar kaçabiliyormuş. Oyuncuların diyaloglarının sadece konuşma üzerinden değil genel olarak oynanışa etki etmesini istediklerini belirtmiş Staples.


    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]



    Staples geliştirdikleri yenilikçi bir sistemden bahsetmiş. Deyimine göre bu sistem oyuncuların neleri nasıl yaptığını ve oyuncuya bu eylemler sonrası neler olduğunu izliyormuş. Sistem gözlemleri sonrası oyunculara çeşitli tekliflerde bulunuyormuş, bu teklifler sistemin yaptığı gözleme göre oyuncunun "kusuru" olarak adlandırılmış. Staples, bu sistemi bir örnekle açıklamış, mesela karakterinizle sürekli robotlarla dövüşüyorsunuz ve oyun size bir süre sonra şöyle bir teklif sunuyor: “Bir kusur alabilirsin, bu kusur sana robo-phobia hastalığını verir ve bu yüzden robotlardan korkarsın ve ne zaman robotların yanında olsan karakterinin özelliklerin dibe düşer." Eğer oyuncu bu kusuru kabul ederse bir tane perk puanı kazanıyormuş ve yeni bir özellik edinebiliyormuş yani bir çeşit risk-ödül sistemi.


    Oyunun dünyasının büyük bir kısmı oyunun başlangıcında oyunculara açık olacakmış fakat oyunda bazı yerlerde geri dönüşü olmayan noktalar olacakmış.


    Oyunun dünyası tam olarak açık dünya olmayacakmış daha çok Dragon Age: Inqusition’daki gibi bölümlere ayrılmış olacakmış.


    Oyundaki normal silahlar için hafif, standart ve ağır tipte mermiler bulanacakmış, normal silahlara ek olarak yakın saldırı ve enerji silahları da bulunacakmış.


    Silahları özelleştirebilecek ve güçlendirebilecekmişiz.


    Yoldaşlarımız ve karakterimizin envanterleri ayrı olmayacakmış. Ekibe yoldaş aldıkça envanterimiz genişleyecekmiş.


    Yoldaşlarımız kararlarımızı beğenmezse ekipten ayrılabilir ve gemiye geri dönebilirlermiş. Ekipten ayrılan yoldaşları gemiye gidip ikna ederek tekrar yanımıza alabilirmişiz.


    Her yoldaşın kendine has saldırıları olacakmış, mesela videoda gördüğümüz Felix karakteri uçan tekme atabiliyormuş. Tabii özel hareketlerini yapmaları için uygun silahlara sahip olmaları lazımmış. Yoldaşlarımızın silahlarını istersek kendimiz belirleyebilirmişiz.


    Hackleme ve kilit açma için mini oyunlar yapılmamış, karakterimizin sahip olduğu özelliklere göre bu eylemleri yapabiliyormuşuz.


    6 ana özellik(Güç, Zekâ, vb.) olacakmış ve bu özelliklerin her biri Skyrim’deki gibi 100 puana kadar geliştirilebilirmiş. Özelliklerde her 20 puan ilerleyişte yeni bir perk kazanıyormuşuz.


    Karakterimizi aptal bir karaktermiş gibi yönetebilirmişiz bunun için uygun diyalog seçimleri koyulmuş. Eğer karakterimizi aptal olarak ilerletmek istersek yoldaşlarımızda buna uygun olarak hareket edecek ve cevap vereceklermiş.


    Oyunu kimseyi öldürmeden bitirip bitiremeyeceğimiz konusunda bir açıklama yapmamışlar ama bazı noktalarda robotları öldürmek zorundaymışız.


    Oyundaki robotların yapay zekâları sıradanmış fakat gemimizi idare eden yapay zekânın kendince bir kişiliği varmış.


    Tim Cain oyunda Fallout serisinde olduğu gibi birçok uyuşturucu ilacın olacağını söylemiş.


    ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


    EKRAN GÖRÜNTÜLERİ

    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]


    ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


    KONSEPT TASARIMLARI

    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]


    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]

    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]

    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]

    ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


    VİDEOLAR







    ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CheKD -- 23 Temmuz 2020; 20:13:37 >



  • Oyunu 39 saat sonunda bitirdim ve beğendiğimi söyleyebilirim. Obsidian ortaya yenilikçi bir RPG çıkarmamış fakat yıllar sonra New Vegas tadını aldığımız kaliteli bir iş ortaya koymuş. Yapımcısı Obsidian olduğundan dolayı oyun birçok konuda Fallout oyunlarına benziyor. Bu durum aslında iyi bir şey çünkü Bethesda son zamanlarda seriye hasar verdi, arkasında Microsoft’un desteği ile Fallout’a rakip çıkaran bir Obsidian, Fallout oyunlarının da gelişmesine katkı sağlar. Uzayı konu almaları da ayrıca güzel olmuş. Sonuçta uçsuz bucaksız bir derya ve evreni istedikleri kadar genişletebilirler. Bu tipte uzayı konu alan RPG oyunu pek çıkmıyor, Mass Effect serisi bu işi iyi yapıyordu ama EA sayesinde seri yara aldı.

    Oyun Halycon kolonisinde geçiyor ve bu koloniyi konu alıyor. Dünyadan bu koloniye 2 farklı gemi gönderiliyor, bir tanesi başarılıyla koloniye ulaşırken diğeri yani karakterinde içerisinde bulunduğu Hope nedeni bilinmeyen bir şekilde galakside sürükleniyor ve koloniye ulaşamıyor. Hope’un içerisindeki binlerce sanatçı, mühendis, bilim adamı özel kapsüller içerisinde hiper uykuda bekliyorlar. Koloni kuruluyor, yıllar geçiyor fakat Hope hala uzayda sürüklenmeye devam ediyor. Oyunun evreninde hiper uykuda en fazla on sene kalınabiliyor, bu süre sonrasında uykudaki kişi uyandırıldığında ise vücudu içerisinde gerçekleşen hücre patlamaları ölmesine sebep oluyor. Koloninin idaresine sahip olan The Board, Hope gemisine erişimi engelliyor fakat Phineas Welles isimli bir bilim adamı bir şekilde gemiye girmeyi başarıyor ve hiper uykuda 10 seneden daha fazla kalanların hücre patlaması yaşamadan uyanmasının bir çözümünü buluyor. Sonrasında ise bu çözümü ilk olarak sizin üzerinizde deniyor. Hiper uykudan seneler geçtikten sonra uyanan karakter kendini bir anda Welles’in yanında buluyor fakat Welles daha durumu açıklayamadan The Board güçleri Hope gemisine varıyor ve Welles ile beraber kaçmak zorunda kalıyorsunuz. Sonrasında ise oyunun hikâyesi başlıyor. Oyunun hikâyesine damdan düşmüş gibi başladığınız için çözmeniz biraz zaman alsa da bir süre ilerledikten sonra olayı idrak edebiliyor, Halycon kolonisi ve hikâyesine yakından tanık oluyorsunuz.

    Oyunun en çok beğendiğim ve keyif aldığım tarafı diyalogları oldu, devasa genişlikte diyalog seçeneği sunmasa da iyi yazılmış ve esprili diyaloglar sayesinde konuşmalar oldukça keyifli geçti ki oyunun büyük bir kısmının diyaloglardan oluştuğunu düşündüğümüz de bu durum güzel bir şey. Pillars of Eternity ve Tyranny’deki gibi uzun ve yer yer sıkıcı olan metin blokları neyse ki bu oyunda yoktu. Oyundaki mizah anlayışı gayet güzeldi ve diyaloglara güzelce yedirilmişti, birçok defa ilginç ve komik anlar yaşadım diyaloglar sayesinde. Karakter yeteneklerinin diyaloglarda kullanılmış olması da güzel olmuş özellikle oyunda yalan söylemek çok keyifli. New Vegas oynarken de karakterin diyalog özelliklerine ağırlık vermiştim bu oyun içinde aynısını oldu. Karakter yetenekleri arasında oyunda en etkin olanlar diyalog ve gizlilik yetenekleriydi zaten, geri kalan yetenekler bu ikisine kıyasla nispeten daha az etkiliydiler.

    Oyundaki yoldaş karakterlerin çoğunu beğendim özellikle Ellie ve Nyoka favori yoldaşlarım oldu. Oyundaki gemi ortamı ve gemi mürettebatı muhabbeti güzel olmuş. Özellikle gemiyi idare eden yapay zekâ ADA’nın olaylara müdahale etmesi, gemi içerisindeki etkileşimleri ortaya keyifli ve komik anlar çıkarmış. Gemi mürettebatının kendi aralarında yaptığı muhabbetler zaman zaman tekrar etse de onlar da gayet keyifliler. Özellikle ADA ve SAM’in muhabbetleri çok iyiydi. Yoldaş karakterlerin sahip olduğu yan görevleri de beğendim. Toplam da 8 tane yoldaş görevi bulunuyor, bunlar arasında Ellie’nin ki ve Vicar’ın ki favorilerim oldu. Bu konuda Obsidian güzel bir iş ortaya çıkarmış, yoldaş karakterleri güzel yaratmışlar. Yerine ve konuştuğunuz kişiye göre yanınızdaki karakterin de muhabbete dâhil olması güzel düşünülmüş ve ilginç durumlara sebep olabiliyor.

    Oyunda yaratılan dünyayı çok beğendim. Oyunun dünyası capcanlı ve rengârenk, bu durum bazı kişilerin hoşuna gitmese de ben beğendiğimi söyleyebilirim. Oyunda oldukça canlı bir dünya var, iç mekânlar birbirini andırsa da gezegenler farklı şekillerde tasarlanmış. Obsidian uzay ve uzay kolonileri konsepti üzerinden gittiği için oyunda açık bir dünya bulunmuyor. Farklı gezegenler, uzay üsleri, asteroitler, vb. bulunuyor ve bence doğru bir karar almışlar. Uzay gibi devasa bir alan içerisinde tek ve büyük bir açık dünya oyunun konseptiyle ters düşerdi. Oyundaki bölgelerin çoğu büyük olmasa da içleri iyi doldurulmuş, özellikle etrafı araştıran ve keşfetmeyi seven biriyseniz oyundan oldukça keyif alırsınız. Oyundaki gezegenler ise tek bir bölgeden değil kendi içerisinde birkaç bölgeden oluşuyorlar bu yüzden kademe kademe araştırıyorsunuz, tek bir seferde tüm gezegeni araştırmak mümkün değil. Görevler yapısı gereği sizi koloni içerisinde sürekli seyahat ettiriyor, oyunun başlangıcında bulunduğunuz bir bölgeye oyunun sonuna doğru görev gereği dönebiliyorsunuz. Bahsetmiş olduğum gezegen içi bölgelerde genelde bu şekilde açılıyor, görevlerde ilerledikçe veya yan görev yaptıkça bir gezegeni tamamen açabiliyorsunuz. Olası devam oyunlarında da büyük ihtimalle bu yönde karar alacaklar fakat sonraki oyunlarda bölgelerin büyüklüğü Microsoft’un verdiği bütçeye göre The Witcher 3’deki gibi devasa da olabilir.

    Oyundaki ana ve yan görevler de genel olarak keyifliydi. Özellikle koloniyi yakından tanımak ve evrenin önemli figürlerini, gruplarını öğrenmek için yan görevleri yapmak gerekli. Oyunda 5 farklı grup ve 3 farklı şirket bulunuyor, görevlerdeki tercihlerinize göre bu gruplara yaklaşıyor veya uzaklaşıyorsunuz. New Vegas’daki gibi gruplar arası keskin düşmanlıklar yok. Bu oyunda gruplar arasındaki düşmanlık, görevleri yapma şeklinize göre yumuşayabiliyor. Grupların görevini yaptıkça koloninin nasıl işlediğini ve ne konumda olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Görevleri birkaç farklı şekilde tamamlamak mevcut, etrafı araştırırken öğrendiğiniz ekstra bilgilere göre de görevi farklı şekilde yapabiliyorsunuz.

    Oyunun en büyük eksiği ve göze çarpan noktası ise yapay zekâsı ve zorluğu. Oyun bu konuda maalesef başarısız kalıyor. Gerek düşman yapay zekâsı gerekse de yanınızdaki karakterlerin zekâsı sırıtıyor. Oyunu Hard zorluğunda oynadım fakat zorlandığımı söyleyemem hatta silah kullanımı yeteneklerine hiç ağırlık vermemiş olmama rağmen. Yetenek puanlarının çoğunu diyalog, gizlilik, teknik özelliklere harcadım ve silah kullanımı yeteneklerimi olduğu gibi bıraktım. Yanınızdaki karakterleri daha etkin hale getirmek için liderlik yetenekleri koymuşlar fakat çatışmalarda etkili olmadıkları için sadece özel saldırılarını gerçekleştirmeleri için biraz ağırlık verdim. Etrafa zaten deli gibi eşya, silah ve mermi koymuşlar. Oyunun daha ilk 10-15 saatinde oyun boyu beni idare edecek sağlık eşyası, ilaç, mermi, vb. topladım. Eğer Supernova seçmediyseniz oyun zorluk anlamında pek bir şey sunmuyor. Supernova’yı da gereksiz zor yapmışlar, New Vegas’daki Survival mod gibi istediğin vakit kayıt alamama, sadece gemide kayıt alma, yoldaşlar çatışmada düştüğünde gerçekten ölmesi gibi oyuncuyu yoran gereksiz etkileri var. Zorluk anlamında oyun maalesef iyi bir denge sunamıyor, zoru gerçekten zor geri kalanı ise yeteri kadar değil. NPC’lere belli bir rutin koymamaları da kötü olmuş, bazı yerlerde özellikle NPC’ler put gibi dikiliyorlar, bir saniye bile ayrılmıyorlar. Bu durum hem eşya çalmayı kolaylaştırıyor hem de zorlaştırıyor. Mesela adamın arkasındaki kilitli kapıyı açıyorum, hiçbir şekilde tepki vermiyor, içeri giriyorum her şeyi alıp çıkıyorum, karakter müdahale etmiyor. Bir diğer durumda ise görev gereği almam gereken bir şey var fakat karakter kasa veya alacağım eşyanın dibinde durduğu için alamıyorum, alsam anında görüyor, “Hop! Kardeşim ne yapıyorsun sen?” diye müdahale ediyor. Perkler’in çoğu da oyunda zorluk dengesi iyi olmadığı için Supernova dışında pek etkili olmuyor. Ben çatışmada işime yarayacak çoğu perki seçmedim ve oyunda da zorlandığımı söyleyemem.

    Oyunun sunduğu kusur mekaniği fikir olarak güzel olsa da uygulama da maalesef pek çeşitlendirilememiş ve rol yapmaya pek etkisi olmamış. Bu kusurları edinebilmek için oyunda belli olaylar yaşamalı ve bazen de yanınızda belli bir yoldaşın olması gerekli. Oyun boyunca yaklaşık 15’e yakın kusur ile karşılaştım ve bunlardan 4’ünü seçtim. Bu dördü dışındakiler 1 perk için çok fazla şey talep ediyordu, oyun benden 1 perk için 3 tane ana niteliğimi düşürmemi bekliyor. Zaten oyunun başında bunlara ekleyebileceğim 6 puan var, bir perk için bu 6 puanın 3’ünü hiç etmek hiç mantıklı gelmiyor. Ayrıca edinilen kusurların rol yapma konusunda da etkisinin olmasını isterdim. Mesela Raptidon korkusu diye bir kusur sundu oyun bana, bunu kabul ettim. Bir görev gereği Raptidon bölgesine girip bunları öldürmem lazımdı fakat oyun bana verdiği kusuru diyaloglarda ek seçenek olarak sunmadı. Sonuçta karakterimin bu konuda bir kusuru var ve bunu rol yapma kısmında kullanabilmeliyim diye düşünüyorum. Mesela bu görevde oyun kusurumu diyaloglara eklese ve görevin seyri değişse ortaya çok güzel ve ilginç bir durum çıkabilirdi. Yine de ilginç bir mekanik olduğunu söyleyebilirim umarım devam oyunlarında üstüne koyarak daha güzel bir şey ortaya çıkarırlar.

    Obsidian bu oyunla beraber yine ortaya güzel bir iş çıkarmış bence. Ben oyunu beğendim sebebi ise New Vegas tadında bir oyunla karşılaşmış olmam ve beklentimin bu olmasıydı. Obsidian büyük ihtimalle uzun seneler devam edeceği yeni bir seriye ve evrene bu oyun ile başlamış oldu. Oyunun evreni, içerisindeki gruplar, karakterler, önemli figürleri beğendim ve devam oyunlarını merakla bekliyorum. Tabii yenilikçi bir RPG oyunu arıyorsanız oyun beklentinizi pek karşılamayabilir. Obsidian garanti oynamış ve klasik bir RPG deneyimi sunmuş fakat bunu olabildiğince iyi bir şekilde sunmuş. AA bir yapıma göre oldukça kaliteli ve gelecekte alacağı Microsoft desteği ile devasa bir seriye dönüşebilir.
  • Vay be. Heyecanlandım. Oyunda acaip absürtlük hissiyatı var. Tıpkı New Vegas gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Return to Monke

    Vay be. Heyecanlandım. Oyunda acaip absürtlük hissiyatı var. Tıpkı New Vegas gibi.
    Evet ya baya güzel görünüyor, nasıl tanımlayacağımı bilemedim siz yazana kadar.

    Rage + Fallout NW + Borderlands tadı var resmen. İnşallah güzel bişey olur, öyle gibi duruyor.
  • Umarım fazla beklemeyiz. Yalnız tanıtım esnasında Bethesda'ya çat çat vurdular.

    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]
  • Redditte herkes bu oyunu övüyor. Çok kaliteli bir ekip var başlarında. Fallouttan artık alamadığımız tadı bu oyundan alabiliriz umarım.
  • Fallout 76 fiyaskosu sonrası bu oyunun duyurulması yapabilecekleri tüm reklamlardan daha iyi. Bethesda'nın leş oyunu adamların güzel reklamı oluyor.



    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]
  • Arkadaşlar sadece bende mi oluyor bilmiyorum ama bu tarz oyunlarda bir iç bulantısı göz kayması yaşıyor gibiyim. Psikolojik de olabilir gibi :D
  • Game Informer oynanış yayınladı. Oyun sunumda hoşuma gitmişti, oynanışı izleyince daha çok hoşuma gitti. Şu oynanıştan sonra CRPG yapmadıkları için bir kez daha memnun oldum. Pillars of Eternity çok güzel seri fakat bir o kadar da ağır. Ortam ve oynanış Prey'den izler taşıyor, bu da beni memnun etti. Kendisi 2017'de oynadığın en iyi oyunlardan bir tanesiydi. Tema olarak da doğru bir seçim yapmışlar, piyasada ihtiyaç duyulan bir tema. Diyaloglar ve hikayeden zaten hiç şüphe etmiyorum, adamlar Fallout'un yaratıcısı istese de kötü yapamazlar.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CheKD -- 7 Aralık 2018; 20:22:26 >
  • Oyun çok güzel gözüküyor , atmosferi çok iyi .

    Borderlands - Bioshock - Fallout karışımı enfes bir oyun geliyor .
  • Polygon'da oyun hakkında bilgiler, konsept tasarımları ve yeni ekran görüntüleri paylaşılmış. Önemli olan bilgileri çevirdim özellikle kusur sistemi ilginç olmuş.

    Obsidian oyunu alternatif bir gelecekte uzayda geçen bir macera olarak tanımlıyor. Bir grup mega şirket dünyadan çok çok uzakta bulunan bir yıldız sistemi ve bu sistem için bir koloni satın alıyor. Bu yıldız sistemin içerisinde iki tane yaşanabilir gezegen bulunuyor ve oyunun başladığı vakitte gezegenleri yaşanabilir kılmak için yapılan çalışmalar çoktan başlamış oluyor.


    Oyunun açılışında oyuncular kendileri devasa bir uzay gemisinde buluyorlar. Gemideki mürettebat yolculuk süresi boyunca dondurulup özel kapsüllerde uykuya alınıyor. Oyun ana karakterin kapsülden çıkmasıyla başlıyor, oyun başladığı vakitte yolculuğun büyük bir kısmı tamamlanmış oluyor fakat yolculuk beklenenden çok daha uzun sürüyor.


    Oyunun yönetmenlerinden Leonard Boyarsky, ana karakterin ikinci koloni gemisinde olduğunu söylemiş. Koloni gemisi gezegene giderken gizemli bir sebepten dolayı ışık hızında seyahat etmeyi bırakmış ve bu yüzden yolculuk olması gerekenden çok ama çok daha uzun sürüyormuş, yaklaşık 70 yıl gibi bir süre.


    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]



    The Outer Worlds evreninde insanlar dondurulduğunda 10 seneden fazla uyuyarak hayatta kalma şansları yokmuş fakat girişimci bir bilim adamı bunu aşmanın bir yolunu bulmuş ve ana karakterimizi uyandırmış. Karakterimiz uyanınca da bilim adamı ona kendisine yardım etmesi için bir görev vermiş. Bu görevi ise gemideki mürettebatın geri kalanını uykudan uyandırmak için gerekli kaynakları bulmakmış.


    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]



    Boyarsky’nin deyimine göre görevi yapmak zorunda değilmişiz. Uyandığımız vakit bilim adamına ihanet edebilir ve diğer taraf için çalışmaya başlayabilirmişiz. Oyunu oynarken dilediğimiz tercihleri yapmakta özgürmüşüz buna olanak sağlanmış. İstersek psikopat bir katil, kahraman veya paralı asker olabilirmişiz, bu kısım tamamen oyuncuya bırakılmış.


    Karakter yaratımı fazla detaylı olmayacakmış ve daha çok old-school yaklaşımını benimseyecekmiş. Karakterimizi envanter ekranı dışında çok nadir görecekmiş, eski Fallout’larda olduğu gibi karakterin sesi olmayacakmış. Oyunun ilk oynanış videosunda da gördüğümüz gibi farklı başlıklar altında farklı diyalog seçimleri olacakmış ve oyun bu tercihlerin birçoğunu unutmayacakmış. Pillars of Eternity oynadığım için bunu çok iyi yapacaklarını biliyorum. Pillars oynarken 10.saatte yaptığım tercihi 120.’inci saatte yüzüme çok net vurmuştu.


    Oyun başladığında oyunculara hemen uzay gemisinin ve geminin başına buyruk mürettebatının kontrolü verilecekmiş. Pillars of Eternity’de olduğu gibi oyun boyunca yanımızda gezdirdiğimiz yoldaşların kararlarımıza ve dünyaya çeşitli yorumları olacakmış. Pillars of Eternity’de mesela Grieving Mother onun istediği kararları vermezseniz bir daha geri dönmeyecek şekilde grubu terk ediyordu.


    Boyarsky bu durumun New Vegas’da gördüğümüzden daha gelişmiş olacağını vurgulamış. Karakterlerin hikâyeye daha çok dâhil olacağından bahsetmiş. New Vegas ve The Outer Worlds karşılaştırması yapmak istemiyormuş bu yüzden bu konu hakkında pek konuşmamış fakat ikisinin aynı DNA’ya sahip olduğunu belirtmiş.


    Oyunun baş tasarımcısı Charlie Staples, yoldaşlarla daha çok etkileşime girmemiz için çeşitli fikirler üzerinde çalıştıklarını ve konuşma yaptığımız vakit yoldaşlarımızın araya girebileceğini söylemiş. Yoldaşlarımızın becerileri aynı zamanda bizim becerilerimiz sayılıyormuş. Mesela karakterinizin tehdit etme becerisi düşük kaldığı vakit grubunuzda tehdit etme becerisi yüksek bir karakter varsa bu seçeneğe sahip olabiliyormuşsunuz ve bu sayede yeni diyaloglara erişebiliyormuşsunuz.


    Boyarsky ve Staples, Mass Effect’i örnek göstererek oyundaki romantik yaklaşımlara değinmişler ve oyunda karakterler arası romantizmi düşünmediklerini belirtmişler.


    Boyarsky, oyunculara daha çok rol yapma şansı sunmaya ve yoldaşlarımızın kişiliklerini geliştirerek onları gerçek birer insana dönüştürebilmemiz için imkân sağlamaya odaklandıklarını söylemiş. Oyunda eğer romantizm bulunursa bunun oyuncuların kararlarına etki edeceğini ve bu yüzden eklemeyi düşünmediklerini belirtmiş.


    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]



    Oyunun gösterimi esnasında Auntie Cleo ve Spacer’s Choice gibi markalar gördük. Oyunun nihai sürümünde 10 farklı marka olacakmış ve her markanın kendine has eşyaları ve silahları olacakmış. Eşyalar oyunda zaman içerisinde yıpranacakmış ve daha kaliteli markaların eşyaları daha dayanıklı olacakmış. Bazı markaların ürünleri diğerlerine kıyasla daha özelleştirebilir olacakmış.
    Oyunda VATS’a benzer bir zamanı yavaşlatma sistemi bulunacakmış.


    Yoldaşlarımız çatışma esnasında bize yardım edecekler ve kendilerinden istediğimiz basit komutları yerine getirebilecekmiş tabii yoldaşlarımızın kişiliğine göre komutlarınıza nasıl uydukları değişecekmiş. Bunlara ek olarak karakterimizin iletişim becerileri de düşmanlarla savaşlar esnasında rol oynayacakmış.


    Staples, diyaloglar esnasında sahip olduğumuz iletişim becerilerinin savaşlarda da etkisi olduğunu söylemiş. Yalan söylemek, tehdit etmek ve ikna etmek adı altında 3 ana iletişim becerisi varmış ve bunlar savaşlarda rol oynuyorlarmış. Mesela bir savaş esnasında bir yaratığı öldürdünüz ve bu durum geri kalan yaratıkların sizin bir tehdit olduğunu düşünmenize yol açtı bu durumda geri kalan düşmanlar kaçabiliyormuş. Oyuncuların diyaloglarının sadece konuşma üzerinden değil genel olarak oynanışa etki etmesini istediklerini belirtmiş Staples.


    THE OUTER WORLDS [PS4 ANA KONU] [OBSIDIAN]



    Staples geliştirdikleri yenilikçi bir sistemden bahsetmiş. Deyimine göre bu sistem oyuncuların neleri nasıl yaptığını ve oyuncuya bu eylemler sonrası neler olduğunu izliyormuş. Sistem gözlemleri sonrası oyunculara çeşitli tekliflerde bulunuyormuş, bu teklifler sistemin yaptığı gözleme göre oyuncunun "kusuru" olarak adlandırılmış. Staples, bu sistemi bir örnekle açıklamış, mesela karakterinizle sürekli robotlarla dövüşüyorsunuz ve oyun size bir süre sonra şöyle bir teklif sunuyor: “Bir kusur alabilirsin, bu kusur sana robo-phobia hastalığını verir ve bu yüzden robotlardan korkarsın ve ne zaman robotların yanında olsan karakterinin özelliklerin dibe düşer." Eğer oyuncu bu kusuru kabul ederse bir tane perk puanı kazanıyormuş ve yeni bir özellik edinebiliyormuş yani bir çeşit risk-ödül sistemi.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CheKD -- 8 Aralık 2018; 19:56:45 >
  • Fear sistemi çok güzel düşünülmüş gerçekten, bir düşmana karşı de-buff alıyorsunuz ama karşılığında ekstra özelliğe sahip perk kazanıyorsunuz. Böylece hem zorluk artıyor hem de yeni yetenek kazanmış oluyorsunuz.

    Klasik Fallout'da yer almış birkaç çalışan da varmış ekip içerisinde ama genel olarak New Vegas'ı yapan adamlardan oluşuyor. New Vegas her ne kadar şahane bir hikayeye sahip olsa da silah mekanikleri çok kötüydü, umarım bu konuya el atmışlardır. Onun dışında genel görüntü çıksa da oynasak kıvamında.
  • Obsidian'dan sonra Chris Avellone'da geçirmiş.


  • Oyun, Unreal Engine 4 ile yapılıyormuş. Grafikler beklenenden çok daha iyi gelecek anlaşılan.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CheKD

    Oyun, Unreal Engine 4 ile yapılıyormuş. Grafikler beklenenden çok daha iyi gelecek anlaşılan.
    Nerede yazıyor UE4 ile yapıldığı? Ben aradım bilgi bulamadım
  • Microsoft satın almadı mı bunları, hala ps4’e neden oyun yapıyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Obsidian tarafından açıklanmadı mı bilmiyorum fakat aşağıdaki analiz videosunda Unreal Engine 4 kullanıldığı söyleniyor. Videoda oyun hakkında başka detaylardan da bahsediliyor.


  • dark dragon kullanıcısına yanıt
    Private Division ile daha öncesinde anlaşma yaptılar bu yüzden oyunun yayınlama hakları Private Division'da fakat geçen günlerde açıklama yaptılar ve oyunun haklarının Obsidian'da kalacağını söylediler. Olur da Obsidian oyunu bir seriye çevirmek isterse sonraki oyunlar büyük ihtimalle Windows ve Xbox'a özel olur.
  • PCGamer’dan bir editör 1 saatlik özel demo gösterime katılmış, gördükleri ve geliştiricilere sorduğu soruların cevaplarıyla bir yazı hazırlamış önemli kısımları çevirdim.

    Oyunun dünyasının büyük bir kısmı oyunun başlangıcında oyunculara açık olacakmış fakat oyunda bazı yerlerde geri dönüşü olmayan noktalar olacakmış.

    Oyunun dünyası tam olarak açık dünya olmayacakmış daha çok Dragon Age: Inqusition’daki gibi bölümlere ayrılmış olacakmış.

    Oyundaki normal silahlar için hafif, standart ve ağır tipte mermiler bulanacakmış, normal silahlara ek olarak yakın saldırı ve enerji silahları da bulunacakmış.

    Silahları özelleştirebilecek ve güçlendirebilecekmişiz.

    Yoldaşlarımız ve karakterimizin envanterleri ayrı olmayacakmış. Ekibe yoldaş aldıkça envanterimiz genişleyecekmiş.

    Yoldaşlarımız kararlarımızı beğenmezse ekipten ayrılabilir ve gemiye geri dönebilirlermiş. Ekipten ayrılan yoldaşları gemiye gidip ikna ederek tekrar yanımıza alabilirmişiz.

    Her yoldaşın kendine has saldırıları olacakmış, mesela videoda gördüğümüz Felix karakteri uçan tekme atabiliyormuş. Tabii özel hareketlerini yapmaları için uygun silahlara sahip olmaları lazımmış. Yoldaşlarımızın silahlarını istersek kendimiz belirleyebilirmişiz.

    Hackleme ve kilit açma için mini oyunlar yapılmamış, karakterimizin sahip olduğu özelliklere göre bu eylemleri yapabiliyormuşuz.

    6 ana özellik(Güç, Zekâ, vb.) olacakmış ve bu özelliklerin her biri Skyrim’deki gibi 100 puana kadar geliştirilebilirmiş. Özelliklerde her 20 puan ilerleyişte yeni bir perk kazanıyormuşuz.

    Karakterimizi aptal bir karaktermiş gibi yönetebilirmişiz bunun için uygun diyalog seçimleri koyulmuş. Eğer karakterimizi aptal olarak ilerletmek istersek yoldaşlarımızda buna uygun olarak hareket edecek ve cevap vereceklermiş.

    Oyunu kimseyi öldürmeden bitirip bitiremeyeceğimiz konusunda bir açıklama yapmamışlar ama bazı noktalarda robotları öldürmek zorundaymışız.

    Oyundaki robotların yapay zekâları sıradanmış fakat gemimizi idare eden yapay zekânın kendince bir kişiliği varmış.

    Tim Cain oyunda Fallout serisinde olduğu gibi birçok uyuşturucu ilacın olacağını söylemiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CheKD -- 9 Aralık 2018; 22:47:44 >
  • Çok güzel detaylar gelmiş . Merakla bekliyorum oyunu .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • New Vegas'daki gibi istersek tüm karakterleri öldürme hakkımız olacakmış, NPC'lerin hiçbiri hikaye için hayati değer taşımayacakmış.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.