Şimdi Ara

TIG vs Elektrod Kaynağı & Tavsiye

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
1
Favori
6.497
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Değerli forum üyeleri

    Orta ölçekli sayılabilecek bir ahşap atölyem var ve bu atölyeye metal işlerini yapabilmek için kaynak makinesi almayı planlıyorum. Aklımda ince işçiliğe elverişli olduğu için TIG kaynak makinesi almak var. Linkini aşağıda paylaşıyorum.
    http://www.askaynak.com.tr/urunler/kaynak-makineleri/argon-(tig)-kaynak-makineleri/inverter-201-tig-pfc

    Tahmin edersiniz ki TIG hem makine olarak hemde tüp ihtiyacı ile pahalı makineler. Buna alternatif olarak elektrod kaynak makineside alternatiflerim arasında fakat istediğim işlere yeterli olacak mı emin değilim. Hem ince malzemelerde hemde düzgün bir kaynak dikişi atmakta kullanmak istiyorum. 1mm sac veya 1,5mm profilde çok fazla sorun yaşamak istemiyorum buna ek olarak kaynak dikişinin düzgün olarak oluşmasını istiyorum. Her ihtimale karşı almayı düşündüğüm elektrod kaynağı makinesinin linkinide aşağıda paylaşıyorum. Bu alanda tecrübeli olan forum üyelerinden TIG mi yoksa elektrod kaynağı işlerime yeter mi konusunda fikir rica ediyorum.
    https://www.hepsiburada.com/fimer-x206-inverter-kaynak-makinasi-180-amper-p-HRENSARFIMER206


    Teşekkürler







  • Tıg makineler elektrot kaynağıda yapabilirler, tig makinesi alıp ihtiyaç olmadığında elektrot maşası ile kullanabilirsiniz.
  • Teşekkür ederim cevabınız için.

    Bu özelliklerini biliyorum fakat asıl merak ettiğim TIG ile Elektrod kaynağı arasında yaklaşık 2000 TL'lik bir fark bulunuyor ki tüp bu rakama dahil değil. Amacım hangi makine benim için daha doğru seçim olur bunu anlamaya çalışmak aslında.
  • Bu konuda detaylı bilgi sahibi bir forum üyesi yok mu?
  • Uygun fiyatlı elektrod makinesi olup aynı zamanda da tig yapabilen cihazlar var. Fimerin 5Ampere düşebilen makinesi vardı zamanında fiyatı da gayet uygundu. ANcak üst düzey tig özellikleri bekleyemezsiniz.

    Elektrod sağlamlık vb yönden eksiksizdir. Düzgün bir görüntü oluşmasdı için iyi kaynak yapabilmek lazım. Ancak 1mm civarındaki malzemelerde kaynak punta punta bekleyerek ilerleyebiliyor. Yani ince malzemeyi çok kolay erittiğinden beklemeli kaynak yapabiliyorsunuz.

    Tigin amacı paslanmaz tip malzemelerdir. Siz çanta kaynak tipindeki telli kaynak makinelerini inceleyin. Gazaltının minyatürü. Yalnız bu minigazaltı makinelerinde özlü tel isimli özel bi tel kullanmalısınız. Fiyatı fazla değil, normal telin iki misli, ama tanımıyor kimse. Özlü tel sorunca alüminyum ve krom için olan çok pahalşı telleri anlatıyorlar. Özlü tel; iç kısmında flux barındıran bir teldir. Bu tip bi makineyle çok seri iş çıkarabilirsiniz hem de tüpe ihtiyacı yok çünkü özlü tel kullanıyor. ANcak bir satıcı memnun kalmadığını henüz teknolojisinin oturmadığını, köpürme yaptığını söylemişti. Belki özlü tel kullanmadıkları için köpürme yapmıştır ama sonuçta bu şekilde itiraz da var.

    Şu anda hafif modeller olan inverter kaynak makineleri çok revaçta. Her yere gidebiliyor, e belki her atölyede bulunuyor. Bu bir defa alınmalı. Tig için ise tig elektrodu da bağlanabilen fiyatı ucuz makineleri düşünmek gerekir. Paranız oldukça tüpünü dee torcunu da alabilirsiniz. ANcak profil için tig kaynağı alışıldık bişi değil.

    Tavsiyemiz hafif inverter model elektrod kaynak makinesi.(alüminyum erlektrodlar var çok amper çekiyorlar bu yüzden güçlü makine iyi olur. Hem de 5Ampere düşebilen tig özelliği olursa daha da iyi olur)

    Mini gazaltı makineleri düşünülebilir. Fİrma garantisine güvenilirse alınabilir. ANcak kullanılmayan özellikleri yüzünden fiyatı çok kabarmış modellerden kaçının.

    Tig tavsiye etmek istemiyoruz. Onun yerine ikinci el gazaltı makinesi alının, ince profilleri de takır takır yapar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: semihimes

    Tıg makineler elektrot kaynağıda yapabilirler, tig makinesi alıp ihtiyaç olmadığında elektrot maşası ile kullanabilirsiniz.
    tig ile ilgili benzer şeyler sorucam, gereksiz yeni başlık açmamak adına bu başlıktan devam edeyim.

    çanta tipi elektrot kaynak makineler ile DC TIG makineler arasında, + - uçlardan verilen akım olarak bi fark var mıdır? yani, ikisini de aynı ampere ayarladığımızda (diyelimki 200 ampere ayarladık), makinenin + - uçlarından verilen akım olarak bi fark var mıdır?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi can_celik -- 10 Mart 2019; 20:44:40 >
  • Dc olan ve ya ac yani sadece trafolu olanlar hep çanta şeklindedir. Tek bir trafo ile çalışanlar ac çıkış verir. Hafif olan modeller inverter olur ve dc çıkış onlardadır.

    Büyük bir Tig makinesinde elektriksel simgelerle elektriği nasıl sinyalizasyonla verdiği yazılıydı. Yani ustası şalterlerden istediği sinyali seçiyor. Kesikli testere vb tipi bişilerdi. Tig kaynağı için birçok özellik var.

    5 Ampere düşen tüm dc kaynaklar belki Tig yapabiliyordur ancak istenilen randumanı veremiyor olabilir.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    dünden beri yaptığım araştırmalardan anladığım kadarıyla, ''aluminyum, dc ile olmaz'' gibi bir kanı var. youtube'da belki 100 tane video izlemişimdir, sadece 1 kişi var dc ile aluminyuma düzgün dikiş çekebilen ama o adam da argon yerine helyum kullanıyor, kendi de diyor ''dc kullanacaksanız argon ile dikiş çekemezsiniz'' diye. ayrıca dc kullanacaksanız dikiş kısmını önceden ısıtmanız gerekiyor diyor nüfuziyet bakımından. dc de iş çok zorlaşıyor ve ustalık gerektiriyor anladığım kadarıyla.

    aluminyum için elimdeki inverter e hiç bulaşmayacağım. klasik tip, trafolu, AC elektrot kaynağı alıcam bir tane. zaten yerli imalat var bir sürü, inverterlere göre de ucuzlar, 250 amp likleri 380tl civarı. yanına da argon ile arkadan vanalı bi torç aldım mı sanırım becericem alu kaynağını.

    5 amper mi? 5 amperle doğru dürüst ark bile oluşmaz ki. alu da 2 mm den ince malzemelere kaynak yapılamıyor, şimdiye kadar 2 mm de bile gördüğüm en düşük amper 50.

    ''sadece trafolu olanlar hep çanta şeklindedir'' lafını da anlamadım. AC lerin en küçüğü bile 13 kg. bu bile portatif bi kaynak için çok ağır. amper 250 den yukarı çıktımı ağırlık min 25 kg oluyor ve tekerlekli sehpalı standlarda kullanılıyor haliyle.




  • ac de olsa dc de olsa çanta şeklinde dedim. Yani içeriğini anlamak için inverter yeni nesil ve ya eski model trafolu diye ayırmak lazım. Ağır ve hafif diye ayırt etmek de olabilir.

    Tig kaynağında tungsten erimeyen elektrod ile tel eritilir. 5Amper kaynak yapar bu şekilde. Ama eğer aluminyum elektrodu alıp da çelik elektrod gibi eriteceksneiz o iş çok başka.Ayrrıca tig kaynağı aluminyumdan öte çelik üzerindedir. Aluminyumda amper artar o da ayrı konu.

    Aluminyumun kolay kaynağı, gazaltı ile yapılır. Aluminyumun alevli kaynaklarında malzemeler komple ısıtılması gerekir ve de fazla ısıtıldığında herşey erir. Ama gaz altı kaynağında sadece kaynak bölgesine odaklı ısı oluşur. Alında aluminyumun yüksek ısı transfer özelliği ile ısıyı hemen yayar ancak gazaltı ile yapılan kaynaklarda, alevli kaynaklar gibi diğer bölgeler ısınmıyor.
  • @karafetva

    üstat özlü tel hangi tip makine(ler) de kullanılır, hem mig hem de tig de uyumlu mudur ?

    ya da 2 tip makineye de uygun özelliklerde özlü tel çeşitleri var mıdır?

  • sunshines35 kullanıcısına yanıt

    Özlü tel gazaltı makinalarında teli makaradan otomatik döndürerek alan sistemlerde kullanılmakta. Tig dediğiniz kaynaklarda çubuk kullanılmakta.


    Gazaltı makinalarının gaz depolu olan tüpler ağır olduğundan tüpsüz kaynak için geliştirilmiş tel. İçinde gaz ile benzer vazifeyi yapması için eklenmiş madde var. İçi pastalı lehi teli gibi. Tüple çalışan makinalarda buna gerek yok. AMa hem tüp hem de bu teli kullanan duymuştum daha iyi sonuç bekklentisinden.


    YALNIZ!!! Birisi internette bu özlü tellerin depolanma süresinin çok az olduğunu söyledi Paketinin vakumlu olduğundan bahsediyordu herhalde ve açıldıktan ısa süre sonra bitmese kalanının oksitlenip kaynakta sorun çıkardığını anlatıyordu. BU telle kaynak yapan makinanın büyük toptancısı randumansız olduğunu söylemişti bu tip kaynağın belki de telin açıkta beklemesinden o d sorun yaşamıştı.patlamalar ve sıçramalar yaparak kaynağı yaptırmaması sorun





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    teşekkürler gayet yardımcı oldunuz @karafetva


    anladığım kadarıyla bütçe odaklı ve hobi amaçlı hassas işlerde bir elektrot kaynak makinesi alıp olabilecek en düşük amperlerde 1.6-2mm çubuklar ile kısa kısa malzemeyi delmeden çalışmak gerek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sunshines35 -- 23 Nisan 2023; 15:15:15 >
  • sunshines35 kullanıcısına yanıt

    ince malzemelerde elektrod işi çok zor... Türlü alicengizliklerle iş çıkarılmaya çalışılıypr ve yorucu oluyor. ELektrodun ,inceleri var, ulaşılabilirse.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.