Şimdi Ara

Time Lapse (ikinci video)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
3
Favori
5.785
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • oncelikle time lapse calismalarinin bulundugu bir konu bulamadim olsa cok daha iyi ve yararli olurdu aslinda...


    ilk Time Lapse denememi yapmis bulunmaktayim bir kac eksik yanlis olmasina ragmen cokda kotu olmadi gibi
    sizlerle paylasip yourmlarinizi-elestirilerinizi okumaktan buyuk zevk duyarim.

    24 saat boyunca 50sn de 1 yaklasik 1700 resim kullandim (50 biraz yuksek kaldi 20-25 saniyede bir olsa daha akici ve duzgun olurmus)
    resimlerle light roomda hafif oynayip time lapse i burada yaptim.
    normalde 24 fps olmasi lzmdi ama araliklar yuksek oldugu icin cok hizli oldu gecisler o yuzden hizi biraz azaltmak zorunda kaldim daha da
    azaltamadaim bu seferde cok kopuk oluyordu gecisler.
    aralarda kontrollerden dolayi hafif oynamalar var.
    exposure haric her sey manueldeydi auto-focus dahil. 24 saat basinda duramayacagim icin exposure u otomatikte biraktim.

    Makine Nikon D3100 lens 18-55mm

    iste video





    Ikinci denememide yaptim bu sefer daha guzel bi sonuc cikti gibi ama cekim suresini cok uzun tutamadim bu sefer o yuzden biraz kisa yaklasik 1.30 - 2 saatlik bir cekim





    time lapse hakkinda genel bir bilgi vermek gerekirse ...(ben bu konuda profesyonel degilim bir kac gunluk arastirmam kendi yaptigim cekimlerden aldigim sonuclar dogrultusunda kendi bildiklerimi size aktarmak amaciyla yazilmis bir yazidir. yanlislarim-eksiklerim olabilir eger gorur ve duzeltmek-eklemek isterseniz cok memnun olurum bu sayade bende kendimi gelistirmis olurum)

    oncelikle 1 adet intervalometer a ihtiyacimiz var . hem surekli basinda durmamak hemde makinenin oynamasini engellemek icin
     Time Lapse (ikinci video)

    daha sonra saglam bir tripod isimizi gorucektir. ne kadar az oynama olursa cekim suresince o kadar temiz sonuc aliriz ( bkz benim videodaki titremeler )

    simdi cekim yapacagimiz icerisinde hareket bulunduran bir mekan bulmaliyiz .

    mekanda hazirsa gelelim cekim islemine.

    mumkun olan herseyi manuele almaliyiz resimler arasinda farkliliklar olmamasi icin. ozellikle focus kesinlikle manuel olmali . eger cekimler arasinda farkli noktalara focus yaparsa makine ki hareketli ortamlarda bu olasilik baya bir yuksek cikan sonuc hic birseye benzemez.

    cok uzun olmayan ve surekli basinda durabilecegimiz ( isik durumu degisiklik gosteriyorsa ) durumlarda exposure da dahil hersey manuel olursa cok guzel sonuclar elde edilir . ama benim durumumdaki gibi 24 saatlik cekim suresince disari cikacak sonra eve donup uyuyacaksaniz . exposure u otomatige almaniz mantikli olacak yoksa oglenden aksama yada geceden sabaha degisim kisimlarini kacirirsaniz ya simsiyah yada bembeyaz bir timelapse le karsi karsiya kalmaniz icten bile degil :)


    makinemizde hazirsa simdi geldi intervalometer'i ayarlamaya
    oncelikle ne kadar bir cekim yapacagimiza karar verelim 3 saat , 5 saat , hafiza karti dolana kadar , yada belirli bir adet fotograf hangisini istiyorsaniz.
    intervalometer larda makinenin kac saniyede bir fotograf cektigini ayarlayabiliyoruz buna ek olarak kac adet fotograf istedigimizide ayarlayabiliriz . mesela bu sayiyi 300 e ayarlarsak 300. cekimden sonra makine cekime devam etmeyecektir.

    cekim araligini bir kac sekilde belirleyebiliriz. mesela 4 saatlik bir cekim yapicaz ve videomuzun 1 dakika olmasini istiyoruz. genel olarak 24fps yani 1 saniyede 24 kare olucak sekilde yaparsak videolarimizi en akici sonucu elde ederiz . bu hesaptan yola cikacak olursak 1 dakikalik video icin 60x24=1440 adet fotografa ihtiyacimiz var. cekim suremizi 4 saat olarak belirledik 4 saat= 4x60x60=14.400 saniye yani 14.400 saniyede 1440 adet fotograf cekmemiz gerekir buda 10 saniyede 1 fotograf demek oluyor intervalometerimizi 10sn ye ayarlayip cekime basliyoruz. istediginiz seye gore bu hesaplamalardan sonuclarinizi elde edebilirisiniz. saniye ve cekim suresini belirleyip videonun ne kadar tutacagini yada cekimin ne kadar surmesi gerektigini cok basit bir iki islemle hesaplayip planinizi ona gore yaparsiniz

    ayrica eger cekimi yaptigimiz mekan hareketli bir ortamsa . araclar insanlar gibi fotograf cekim araligini kisa tutmak daha iyi sonuc verecektir . ama bir cicegin acma sahnesi , bulut vb gibi yavas hareketli olaylarda bu sureyi uzun tutabilirsiniz.

    cekimleri yaptiktan sonra cesitli programlarla hizlica resimlere bir iki mudahelede bulunabilirsiniz mesela yaptigimiz sey bir video oldugu icin resimleri 16/9 oraninda kirparsak daha hos bir goruntu elde edebiliriz. Resimlerle isimiz bittikten sonra cesitli programlar yardimiyla video ciktimizi alabiliriz ben ligthroom kullandim ozel hazirlanmis user templatelerle cok kolay bir sekilde videonuzu olusturabilirsiniz. bundan sonrada arkaniza yaslanip yapmis oldugunuz videoyu rahatlikla izleyebilirsiniz. tabi hersey yolunda gittiyse eger bir hata varsa yaptiginiz 3-4 saatlik cekim , sonrasi isleme vb hepsi bosa gitmis olabilir bu cok can skici bir durum :).





    ayrica eminimki makinenin hareket ettigi timelapse videolarini gormussunuzdur. cok degisik bir goruntu olusuyor ve sonuclar mukemmel otesi. Bunlarin nasil yapildigini merak ederken karsima Timelapse motion control systems & dollies cikti.

    burda aletlerden bir tanesinin nasil calistigini gorebilirsiniz
    http://vimeo.com/31817037


    burdada bu aletle yapilmis bir cekim var gercekten etkileyici
    http://vimeo.com/38010004


    bunun gibi cesitli ekipmanlar var. 800-1000 dolar civari satiyorlar bu aletleri ama sonuclar dedigim gibi muhtesem.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dreamman115 -- 16 Mayıs 2012; 7:50:32 >



  • Güzel olmuş eline sağlık. Baya uğraş gerektiriyor sanırım.
  • İlk denemeniz için bence çok güzel.

    @Roohans ' ın da dediği gibi sanırım çok uğraşı gerektiriyor.
  • İlk deneme için harika! 24 saatlik çekimler yerine 2 saatlik çekimler deneyip tekniği oturtup daha yüksek sürelere çıksanız, büyük tecrübe kazandıracaktır.
    Tebrikler...
  • Gayet güzel. zaten kusur denebilecek şeyi de siz belirtmişsiniz. fotoğrafların üst üste gelmemesinden kaynaklı sekme hareketleri var. onun dışında gayet güzel. Ben yapamam açıkcası. Hem bunu yapabilecek biryerde değilim hemde o kadar fotoğrafı oturup tek tek açıp video haline getirmem için kendimi aşıp sinir katsayımı zorlamam gerek
  • eger kontrollu bir yerdeyseniz benim balkon oldugu gibi timer li shutter release i ayarlayip birakiyorsunuz o kendi kendine cekiyor 24 sonra sd karti alip bilgisayara takiyorsunuz
    fotografla oynayip oynamamak size kalmis ama lightroomda 10-15dk bir resim uzerinde ugrasip digerlerinide hemen ayni ayarlara getirebiliyorsunuz.
    export kismi biraz uzun suruyor bilgisayara gorede degisirde benmki 1 saate yakin surdu galiba yani herseyi kendi haline birakirsaniz sizin zamaninizdan 1-2 saat anca caliyor.

    @blower simdi evin balkonundayim rahatim o cekerken disari cikabiliyorum diye direk 24 saattten giristim disarda cekim yapicak olursam ztn 2 ser saatlik fln olur max obur turlu zor is
  • Bnmde merk.ettim.bi konu bu.guzel.calisma olmus..kolay gelsin;-)
  • çok güzel olmuş. mekan da gayet güzelmiş. tebrikler.
  • tesekkurler arkadaslar
  • Çalışma gerçekten çok iyi.Aslında biraz daha geniş bilgi verirseniz sevinirim.Yapılış süreci ve detaylar hakkında.
  • bende bunu ormanda ve parçalı bulutlu bir havada yapmak istiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ayhan_eee

    Çalışma gerçekten çok iyi.Aslında biraz daha geniş bilgi verirseniz sevinirim.Yapılış süreci ve detaylar hakkında.



    detay olarak
    oncelikle bir intervalometer edinmeniz gerekiyor. bu sayede zaman araligini belirleyip otomatik olarak fotograf cekebilirsiniz.
    daha sonra ben surekli basinda olmadigim icin exposure haric hersey manueldi . focus ve WB dahil bu ikisini her zaman manuelde olmasini soyluyorlar gerci herseyin manuelde olmasini soyluyorlar :). kisa sureli isigin cok degismeyecegi durumlarda dedigim gibi exposure u manuel yaparsaniz daha duzgun sonuclar cikar benimkinde aralarda titresim-parlamalar var.
    bunlar yaptigim ilk deneme ve biraz arastirma sonucu edindigim bilgiler cok daha detayli bilgi verebilecek arkadaslar vardir burada .daha , cok fazla bilgi sahibi degilim

    ondan sonra ben lightroomla resimleri 16/9 oraninda kesip bir iki ufak detay ekledim sonra ayni programla 24fps video ciktisi olarak aldim .
    ama benim zaman araligi uzun oldugundan video cok hizli oldu normalde 24fps olarak kalmasini tercih ediyorlar daha bi akiskan video icin
    imovie ile videoyu yavaslatip bir iki detay daha ekledim ve bukadar.
  • bu arada pil sorunu var tabiki grip mi var yoksa farklı bizim çözümmü kullandınız.
  • ben bi kere degistirdim pili 1700 fotografta fln eger ekranla ole oynamazsaniz d3100 un cekebilecegini dusunuyorum cunku en basta pilim tam dolu degildi.
    aralik 50sn oldugundan mumkun oldugu kadar tripodu bozmadan kapagini acip oyle degistirdim ben. deneme olarak basladigimdan pil tam dolu baslamamistim.
    ama tabiki grid oneriyorlar timelapse icin ama bende yok ne yazikki :)
  • evet ekranla zaten oynamaycaksın :) benim 60d 1000 foto çekiyor yaklaşık ama hiç denemedim timelaps için kaç çekebilir.

    Ayrıca canon kullananlar için, eğer kumanda vs. yoksa magiclantern firmware var, odaki intervalometer gayet başarılı, ben yükledim ancak kullanmak henüz nasip olmadı. pil konusunda magiclantern nasıl makineyi yoruyormu bilmiyorum normalde pile negatif katkısı var, ancak intervalometer özelliğini kullanırken bu durum devam ediyorsa 1000 çekim olur 800 çekim %20 azaltır.
  • Diğer forumda da söylemiştim . Tekrardan elinize saglık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Creative_Director

    Diğer forumda da söylemiştim . Tekrardan elinize saglık.

    tesekkurler
  • Açıklama için teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dreamman115

    oncelikle time lapse calismalarinin bulundugu bir konu bulamadim olsa cok daha iyi ve yararli olurdu aslinda...


    ilk Time Lapse denememi yapmis bulunmaktayim bir kac eksik yanlis olmasina ragmen cokda kotu olmadi gibi
    sizlerle paylasip yourmlarinizi-elestirilerinizi okumaktan buyuk zevk duyarim.

    24 saat boyunca 50sn de 1 yaklasik 1700 resim kullandim (50 biraz yuksek kaldi 20-25 saniyede bir olsa daha akici ve duzgun olurmus)
    resimlerle light roomda hafif oynayip time lapse i burada yaptim.
    normalde 24 fps olmasi lzmdi ama araliklar yuksek oldugu icin cok hizli oldu gecisler o yuzden hizi biraz azaltmak zorunda kaldim daha da
    azaltamadaim bu seferde cok kopuk oluyordu gecisler.
    aralarda kontrollerden dolayi hafif oynamalar var.
    exposure haric her sey manueldeydi auto-focus dahil. 24 saat basinda duramayacagim icin exposure u otomatikte biraktim.

    Makine Nikon D3100 lens 18-55mm

    iste video



    Hocam elinize emeğinize sağlık.

    Öncelikle mekan mükemmel. Canlı renkler, şehir akışı, durağan objeler, gökyüzü vs. herşey bir arada. Sizin de belittiğiniz gibi, Exposure'da manuel olsa ve daha hızlı görüntü akışı olsa harika olurmuş. Zaten siz de pozlamadan ve fps den bahsetmişsiniz. İlk Time Lapse için gerçekten güzel.

    Tekrar emeğinize sağlık.
  • Hocam ilk mesajda Time Lapse hakkında bilgilendrici bilgiler eklersen hemen kütüphaneye taşırız konuyu.Gerçekten harika olmuş eline sağlık
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.