Şimdi Ara

TÜBİTAK’tan milli bulut hizmeti: Safir Depo [DH Özel Haber]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
0
Favori
1.937
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • TÜBİTAK’tan milli bulut hizmeti: Safir Depo [DH Özel Haber] 

    Tübitak, Gebze’de yer alan veri merkezinde ülkenin başta stratejik kurumlarında olmak üzere ihtiyaç duyabileceği bulut hizmetleri için güvenli ve milli niteliklere haiz bir hizmete başlıyor. Safir Depo adı verilen ve şimdilik Tübitak’ın kendi içinde sunulan hizmet, denemeleri için bazı kamu kurumlarına da açılmış durumda.


    Openstack tabanlı bir bulut bilişim alt yapısı ile kurgulanan veri merkezi üzerinden hizmet verecek olan Safir Depo, toplamda 1500 çekirdek işlemcilere, 7.5TB RAM’e sahip bir yapı üzerinden hizmet verecek. B3Lab bünyesindeki merkez, Tier 2+ bir data center olarak sınıflandırılmış.


    Çevreci Özelliklere Sahip

    Merkezin “yeşil” yani çevre dostu olarak sınıflandırılabilmesi adına da çalışmalar yapan B3Lab, derin öğrenme ve yapay zeka algoritmaları ile sistemin verimli kullanılması adına da bazı çalışmalar yapmış. Bu sayede anlık olarak kullanılmayan makineler kapatılıp, yük dağıtımı yapılıyor, saatlik dilimlerdeki yoğunluğa göre çalışma şartları yapay zeka tarafından otomatik olarak ayarlanabiliyor.


    Merkezdeki tüm izleme, analiz ve yönetim araçları Tübitak bünyesindeki B3Lab ekibi tarafından geliştirilmiş ve üzerindeki çalışmalar sürüyor. Tübitak, Safir Depo’nun güvenli bir şekilde hizmet sunması ve dış tehditlere karşı da mahremiyet sorunu yaratmaması adına özel olarak çalışıyor.

    TÜBİTAK’tan milli bulut hizmeti: Safir Depo [DH Özel Haber]

    Google Drive, Dropbox Benzeri Hizmetleri

    Şu anda responsive bir web sayfası üzerinden internete erişebilen tüm cihazlara hizmet sunan Safir Depo, çok yakında native mobil uygulamalar ile de kullanım yaygınlığını genişletmeyi planlıyor. Sisteme Elastic Search arama yetenekleri de içeride yapılan özel çalışmalar ile kazandırılmış.


    Çoklu dosya yönetimi, Safir Depo dışından kişilerle dosya paylaşımı, Safir Depo içindeki farklı kurumlar ile ortak dosyalar üzerinde çalışma gibi özelliklere sahip olan sistem, ofisi yazılımları üzerinde düzenleme için Libre Office’in açık kaynak kodlu online hizmetini temel alarak bir kullanım ortamı sunmaya başlamış. Yani Google Docs’ta olduğu gibi örneğin iki farklı devlet kurumu çalışanları aynı dosya üzerinde çalışabiliyor olacak.


    Donanım Haber olarak Tübitak tarafından düzenlenen Birinci Ulusal Bulut Bilişim ve Büyük Veri Sempozyumu’na katıldık ve gelişmeleri size ilk ağızdan aktarmaya çalıştık. Bir sonraki haberimizde Safir Depo’nun da üzerinde çalıştığı veri merkezinden farklı geliştiricilere yönelik sunulan farklı hizmetleri sizlere anlatacağız.

     







  • Hadi bakalım

  • Atomları çarpıştırabilmek için ekran kartıları da olacak mı? Diyelimki CUDA kullanmak istiyorum veya OpenCL ile AMD kartlarını kullanmak istiyorum, bu mümkün olacak mı?
    Milli projeleri yabancı bulutlarda yaparken korsanını çıkarmasınlar diye.

  • Güzel düşünülmüş fakat önceliği lütfen devlet dairelerine verin sürekli sistemleri çöküyor

  • eski ulaştırma ve teknoloji bakanımız ne demişti?
    "bulut mulut fazla uğraşmayacaksın kafayı kırarsın"
    bir salon dolusu insan buna gülmüştü. Bir tarafları yalayarak bir yerlere gelebilmiş, vasıfsız bir oda dolusu insan.

  • bulut kullanıyorum artık

    abur cubur dolu oluyor orası
  • 7.5 TB mi sadece? Ne yapacaklarmis o kadar az RAM ile? 1500 cekirdek de epey az bir rakam. Kusura bakmasinlarda bundan bir bulut olmaz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Baelros

    7.5 TB mi sadece? Ne yapacaklarmis o kadar az RAM ile? 1500 cekirdek de epey az bir rakam. Kusura bakmasinlarda bundan bir bulut olmaz

    Kullanıcı başına 7.5TB + 1500 çekirdek ile çok şey yapılabilir ama hesap ağırlıklı işler için ekran kartı daha iyidir. Eğer 80 tane GPU(her biri 2000 çekirdek) varsa çok sayıda proje için yeterli olmaz mı?

    Ayrıca bir anda amazon olmak zor olabilir, özellikle bu döviz kuruyla.
  • beğeni butonu kaldırılmış gayet iyi olmuş.

  • İnsanların ön yargısı tüm yorumlarda gözüküyor. Sistemin adı"Safir Depo" adı üstünde Depo. Google Drive ve Dropbox alternatifi de yazıyor yazıda. Millet bulut bilişim,CUDA falan yazmış şaka gibi... Bulut sistemi değil depo sistemi adı üstünde. İki kelime öğrenip burada ahkâm kesmeyin...

  • Tugrul_512bit kullanıcısına yanıt
    Kullanici basina olursa olabilir, benim haberden anladigim toplam sistem kapasitesinin o kadar olacagi idi.

    Yalniz su var, hadi bu limit kullanici basi olsun. in memory calisan bir veritabani kullanilacaksa mesela Oracle Exadata yada SAP Hana, 7.5 TB limit kesinlikle buyuk olcekli firmalara yeterli olmayacaktir. Ozel sirketleri gecin normal devlet kurumlarina bile yetmez

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Baelros

    Kullanici basina olursa olabilir, benim haberden anladigim toplam sistem kapasitesinin o kadar olacagi idi.

    Yalniz su var, hadi bu limit kullanici basi olsun. in memory calisan bir veritabani kullanilacaksa mesela Oracle Exadata yada SAP Hana, 7.5 TB limit kesinlikle buyuk olcekli firmalara yeterli olmayacaktir. Ozel sirketleri gecin normal devlet kurumlarina bile yetmez

    Haklı olabilirsin. Dandik bir korsan sinema izleme sitesinde bile en az 50 TB film vardır.
  • Çok güzel bir haber, yakında halkın kullanımına da açarlar inşallah.

  • bulut sisteminin tr için gereği yok, 0.80 uploadla mı buluta dosyalarını yükliceksin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Veri cikisi yurdisina olmadigindan yayginlasirsa ayricalik taninir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bulut sistemi diye bir sey



    Ordan dosya alip buraua atiyorlar



    Cok ugrasmamak lazim kafayi y e r s i n i z

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sark kafasi projesi = COP !
  • sınav_testmis_kanka S kullanıcısına yanıt
    Aslında bulut depolamada ondan. Yani bu bir bulut ama depolama türü. Sonrasını sonra yaparlar zaten önce devlet bunu kurumlarına açar.



    Adalet bakanlığında bir katip 2 işlemcili 1 gb ramlı sanal sunucu açacak değil. Yapsa yapsa dosya paylaşacak. Gerisi onu ilgilendirmez.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dostlar merhaba,

    Bi kaç soruya ve kafalarda soru işareti oluşturan konuya açıklık getirmeye çalışacağım dilim döndüğünce.

    Öncelikle yorumların oylamaya kapanması teknik bir hata. Bilerek yaptığım bir şey değil. Farkedince de hemen düzelttim. Kesinlikle yorumların oylamaya kapanması tercih ettiğim bir uygulama değil.

    Sistem konusundaysa ben bizzat işin başındaki ve sürecin içindeki mühendislerle konuşma şansı buldum. Emeklemeden yürünmez, koşulmaz. Bu proje ülkemiz için henüz yolun başı. Tübitak kendi bünyesinde bir merkezde bir adım attı. İlgiye, kullanıma, ihtiyaca göre genişletmek, kapasiteyi yükseltmek işin kolay tarafı. Şöyle düşünün;

    Google'da -in url gov.tr "hizmete özel"- şeklinde bir arama yaptığımda bir sürü sonuca eriştim. Bunlar özel kalması gerektiği halde Google'dan erişilebilir hale gelmiş her ne hikmetse. İşin içinde insan olan her işte açık olur ama Roketsan ile Aselsan ortak bir projede çalışacak olduğunda dosyalarını neden Dropbox'tan Google Drive'dan paylaşsın ki? Tübitak bünyesindeki sistemin temelinde de bu düşünce yatıyor aslında yakında sizlerle bir yazı daha paylaşacağım orada da bahsedeceğim kısmet olursa. B3Lab sadece depola dağıt olayında değil. Küresel ölçekli rakiplerin her yaptığını yapabilecek meziyette hizmet sunmayı amaçlıyor zamanla. Bu işin içinde yük testleri dahil bir çok test ortamını sunabilecek yerel çözümler de var ki bunlar beni çok heyecanlandırdı.

    Benim anlamadığım nokta eleştirilerin dozu. Ne kazanıyoruz ki böyle olunca? Bu insanlar kendilerini adadıkları işlere aldıkları mühendis maaşları ile motivasyon bulamaz. Ülkeme faydalı oldum diyebiliyorsa bir saat daha fazla çalışıp biraz daha farklı işler ortaya koyar. Şu anda da atılacak tek bir fazla adım bile çok önemli. Gerçekten önemli işler yapılmaya çalışılıyor. Bu projelerdeki birçok mühendis de buraları takip ettiğini hatta yeri geldiğinde kendilerini yine kendilerinin savunduğunu bizzat dile getiriyor her seferinde.

    Lütfen bir şeylerle dalga geçerken biraz daha hassas olalım. Köstek olmak kimseye yaramıyor. Siyasetle bilimsel gelişmeleri ayrı ayrı tasnif edebilmek çok büyük meziyet.




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.