Şimdi Ara

Türk Halk Müziği Çalgılarının Makamına Göre Çalgının Akort Sesi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhabalar benim sorum şu; Türk Halk Müziği Çalgılarında mesela Ney'de vb. çalgılarda Mi Bemol Ney veya F# Ney gibi satılan çalgılar var acaba bunlar makamdan makama geçerken mesela Mib Ney'den F# Ney'e geçiş illaki komple kendisinin mi değişmesi gerekiyor yoksa Mib Ney'i F#'e de akort edip kullanabiliyor muyuz? Yani sadece Ney için değil birçok farklı THM çalgısı için soruyorum cevaplarsanız sevinirim.



  • Üflemeli çalgılarda akord yapma imkanın bulunmamakta. O yüzden örneğin ney seçimi yaparken, çalacağın müziğe en uygun neyi alman iyi olur. Tasavvuf müziği için,thm için, veya arap müziği için kullanacağın en uygun neyi almalısın. Thm için genel olarak kullanılan neyler süpürde,kız ve mansur'dur. Ancak hangisini alırsan al,sadece kendi akordunda kullanabilirsin.

    Klarnette'de aynı durum söz konusu örneğin. Batı müziği için sibemol klarnetler kullanılırken,türk müziği için tercih edilen sol klarnettir. Yani tercih edeceğin zaman sol klarneti tercih etmen gereklidir.

    Akord işlemi telli ve yaylı çalgılar için mümkündür. Örneğin kemanda batı müziğiyle aynı akord u kullanırsın ancak çalarken farklı notaları kabul edersin. En kalın telde parmak basmadan boş yay çekersen batı müziğinde bu nota portrenin en altındaki sol sesidir. Ancak bu ses türk müziğinde kaba çargah (kalın do) olarak kabul görür. Ses aynıdır ancak batı müziği bu sesi sol kabul eder türk müziği do kabul eder.(Aslında doğru olanı batının kabul ettiğidir.) Bu ton ayarlaması genel olarak ud gibi çalgılara uygun olsun diye yapılmıştır. Kimi zaman do kabul edilen nota re olarak kabul edilip bir ton daha aşağıdan çalabilir kemancı.

    Özetlemek gerekirse bu tarz ayarlamalar üflemeli çalgılar için mümkün değildir. Çünkü akord yapma gibi bir imkanın yoktur. O yüzden üflemeli çalgı seçilirken tarza en uygun alet alınmalıdır.
  • kesikparmak kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.