Şimdi Ara

TURKSAT DOĞU BATI KAPSAMA ALANI AYRIMI NEYDEN KAYNAKLANIYOR???

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
7.203
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar Turksat uydusunda kapsama alanı için bazı kanallar doğu bazı kanallar batı bazı kanallarsa türkiye olarak gözüküyor. Benim öğrenmek istediğim konuysa bu doğu batı kapsamı Türkiye'nin tam olarak hangi bölgelerine denk geliyor ve uydudaki bu kapsama alanı neyden kaynaklanıyor? Turksat 4A uydusu uzaydan tüm Türkiye'ye aynı sinyali göndermiyor mu? Bu konuda biri ayrıntılı olarak açıklama yapabilir mi?

    https://www.turksat.com.tr/tr/turksat-frekans-listesi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 14 Aralık 2018; 13:29:26 >



  • Ya millet Allah aşkına 1 kişinin bile konu hakkında herhangi bir fikri yok mu? Böyle sorulan sorulara ilgisiz kalmak bu sitenin sakinlerine hiçmi hiç yakışmıyor.

    @serkanguzel_ @cimbomly
  • Herhalde baya zor soru sordum kimseden ses gelmedi.
  • Doğu batı ayrımı kıtalararası bir ayrım olarak benimsenmiş durumda; sanırım footprint, beam denilen uydunun bazı frekanslarının yeryüzünden en kuvvetli alınan kısmı ile ilgili...



    Birçok kanalın farklı versiyonları buna iyi bir örnek...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • TURKSAT DOĞU BATI KAPSAMA ALANI AYRIMI NEYDEN KAYNAKLANIYOR???


    Evet ama Turksat 4A uydusu yörüngede her yere aynı sinyali göndermiyor mu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 12 Aralık 2018; 23:41:14 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: korkusuzmaraz



    Evet ama Turksat 4A uydusu yörüngede her yere aynı sinyali göndermiyor mu?
    Uydu tek bir uydu değil, aynı yörüngede birkaç uydu birlikte hizmet veriyor ve resimde eksik bölgeler var...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mandollph

    Uydu tek bir uydu değil, aynı yörüngede birkaç uydu birlikte hizmet veriyor ve resimde eksik bölgeler var...

    Alıntıları Göster
    Bildiğim kadarıyla uydularımız Fransa'dan uzaya gönderiliyordu. Yani tek seferde uzaya yörüngeye birden fazla uydu gönderiliyor öyle mi?
  • korkusuzmaraz kullanıcısına yanıt
    Aynı zamanda kaç uydu gönderiliyor bilemiyorum ancak eski uyduların yedek olarak tutulduğunu, internet ve data akışı için kullanıldığını, feed yani canlı yayın aktarımına yardımcı olduğunu, hatta yörüngesinin bile değiştirildiğini biliyorum...



    Tek uyduda farklı bölgelere yönelmiş transponder (tp) kurulumu olabilir...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet ben de görmüştüm uzaya fırlatılan eski uyduların bir takım işler için halan daha kullanıldığını biliyorum. Buna kanıt olarak da daha sonradan yörüngeye fırlatılan 50 derecedeki Turksat uydusunun kanal sayısı 42 derecedeki 4A uydusundan daha az.

    Bunun da nedeni olarak yörüngedeki eski uyduların halan daha kullanılması olarak gösteriliyor. Tapu kadstro, mobil telekominasyon ve internet hizmetleri için falan eski uydulardan yararlanılıyor diye biliyorum. Şimdilerde 5A ile 5B fırlatılacak. Hadi hayırlsıu bakalım. Demek bu doğu batı farkı bu eski uydulardan ayrı ayrı sinyal gönderilmesinden kaynaklanıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 13 Aralık 2018; 22:59:32 >
  • Uydular Fransa’nın Amerika kıtasındaki sömürgelerden fırlatıldı, uyduların üstünde genelde iki yada üç bölgeye bakan farklı beamler bulunuyor bizim dogu bati tr ayrımı bundan kaynaklanır, sizin
    Canagin odaklandığı sinyal yayan küme ile avrupadaki odaklanan canagin ayni kaynağa bakması imkanszidir, PC başından daha sonra
    Detaylı yine yazacağım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maaart -- 13 Aralık 2018; 22:45:5 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Turksat uydularindaki butun frekanslar dogu bati (horizontal & vertical) farketmeksizin tum Turkiye’den ceker. Vertical frekanslar Avrupa, horizontal frekanslar da Orta Asya’ya kadar olan bolgede izlenebilir. Bunun birden fazla uydu olmasiyla alakasi yok, uydudaki transponder’larin yonelimiyle alakali teknik bir konu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: maaart

    Uydular Fransa’nın Amerika kıtasındaki sömürgelerden fırlatıldı, uyduların üstünde genelde iki yada üç bölgeye bakan farklı beamler bulunuyor bizim dogu bati tr ayrımı bundan kaynaklanır, sizin
    Canagin odaklandığı sinyal yayan küme ile avrupadaki odaklanan canagin ayni kaynağa bakması imkanszidir, PC başından daha sonra
    Detaylı yine yazacağım

    quote:

    Orijinalden alıntı: matkapmatkap

    Turksat uydularindaki butun frekanslar dogu bati (horizontal & vertical) farketmeksizin tum Turkiye’den ceker. Vertical frekanslar Avrupa, horizontal frekanslar da Orta Asya’ya kadar olan bolgede izlenebilir. Bunun birden fazla uydu olmasiyla alakasi yok, uydudaki transponder’larin yonelimiyle alakali teknik bir konu.

    Bizzat linkteki Turksatın kendi sitesinde kapsam butonunda doğu batı ve TR (Türkiye) diye üç ayrı seçenek var. Yani bu doğu batı olayı gerçekten var.

    https://www.turksat.com.tr/tr/turksat-frekans-listesi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 15 Aralık 2018; 18:30:57 >
  • korkusuzmaraz kullanıcısına yanıt
    Dedigim gibi butun frekanslar Turkiye’den izlenebiliyor. 4A uydusunda sadece Turkiye’yi kapsayan frekanslar da var. Bu frekanslar yayinlarina uluslararasi lisans almayanlar sifresiz yayin yapabilsin diye var. Ornegin UEFA yayin haklarini yalnizca Turkiye icin alan bir yayinci sadece Turkiye’yi kapsayan bir frekans kullanip uydudan da sifresiz yayin yapabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aaa evet haklısınız hocam ben yanlış anlamışım hem doğu hem batı hem TR kapsama alanındaki bütün kanallar televizyondan izlenebiliyor. Ama madem öyle şebeke arama yaparken neden doğu için ayrı batı için ayrı frekanslar veriyorlar.
  • korkusuzmaraz kullanıcısına yanıt
    Eger Avrupa’da yasasaydiniz dogu yonlu frekanslardan sinyal alamayacaktiniz, o nedenle oyle bir secenek var. Fakat siz Turkiye’de oldugunuz icin sizi cok etkileyen bir ayar degil :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Peki bu doğu batı ayrımı için uydudaki transporterların yönelimiyle alakalı teknik bir konu dediniz. Bunu biraz daha açıklar mısınız? Uydudan bu doğu batı frekanslarına nasıl ayarlıyorlar? Dediniz gibi Avrupa'dan Turksat'ın doğu frekansları izlenemez. Peki bunun nedenini neye bağlıyorsunuz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 14 Aralık 2018; 19:15:23 >
  • korkusuzmaraz kullanıcısına yanıt
    Benim de cok hakim oldugum bir konu degil. Fakat bildigim kadariyla uydularda kullanilan 4 tip sinyal var ve bunlardan 2 tanesi (horizontal & vertical) yayincilikta kullaniliyor. Turksat horizontal frekanslari doguya, vertical frekanslari batiya yonlendirmis. Vertical frekanslarin bazilarini ise Turkiye’ye yonlendirmis. Muhtemelen uydudan cikan sinyaller hem Avrupa hem de Orta Asya’yi kapsamaya yetecek gucte cikmadiklari icin ve iki tarafi da kapsamak istedikleri icin boyle bir tercih yapmak zorunda kaliyorlardir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mantıklı turt dışındaki Türklerinde Turkssatı izleyebilmesi icin yapılmış bir çalışma gibi duruyor

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevabı daha önce verilmiş ama Türksat sitesinde kısa bir açıklaması mevcut.

    Transponder
    Uyduya gelen sinyali alıp, güçlendirip, frekansını uydu alış frekansına inderek, sinyalin kapsama alanında belirlenen bölgelere inişini sağlayan ve uyduda bulunan elektronik ekipmanların tümüne verilen ad.

    https://www.turksat.com.tr/tr/uydu/uydu-terimleri
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.