Şimdi Ara

Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish Çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
1.454
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle geçmeye değer mi sorusunu cevaplayayım kendimce, kesinlikle değer öyle boş beleş bir sürüm değil ciddi güzellikler ve geliştirmeler var.

    Gördüğüm geliştirmeler:
    # Linux Kernel 4.18xx olarak geliyor, bende wi-fi sorunu vardı ek yazılımla kartı kernele tanıtmak zorunda kalıyordum bir çok hp kullanıcısı gibi. Üstelik kernel güncellemesi olunca bu işlemi sürekli yeniden yapmam gerekiyordu, bu yeni Kernel ile birlikte bu sorun tarihe gömülmüş oldu. (realtek 8723be bu leş kart artık kendiliğinden çalışıyor)

    # Ekran kartı için en güncel mesa vulkan llwm v.s dahili olarak bu sürümle birlikle geliyor, steam ve wine oyunları mis gibi windowsda aldığım performansı alıyorum, oyuncu filan değilim de meraktan denedim tabi.

    # Gnome 3.30 ram sorunu ciddi ciddi çözülmüş gibi yada göz boyama karar veremedim ona, baktığınızda gnome shell ram kullanımı azalmış gibi duruyor 90 -120 mb arası 200 300 mb lara çıkmıyor artık, bir süre sonra genel sistem ram kullanımına bakınca sanki hiç bir şey değişmemiş gibi (ama bende 16 gb ram var swap kullanmıyorum ondan olabilir)

    # Sistem açılışı hızlanmış, kernel hataları ile duraklamadığı için yağ gibi akıyor

    # Artık istediğiniz uygulamaya sağ tıklayıp hangi ekran kartıyla çalıştırmak istiyorsanız seçim yapabiliyorsunuz (Adanan ekran kartı, ikincil ekran kartınız oluyor varsa)

    # Yeni tema ve simgeler çok çok güzel ve birbirini tamamlıyor zaten.

    # Bütün uygulamalar son sürümleri ile birlikte geliyor..

    # Snap uygulamalar her zaman ki gibi çöp ve leşden daha öte, sistemin anasını ağlatıp resmen çöplüğe çeviriyor ve aşırı yavaş çalışıyor.. Uygulama marketinde snap olan hiç bir şeyi kurmayın, snap çekirdeğini komple silin hatta.. Snap ve Flatpak Linuxa yapılmış en aptalca projolerdir, düşünce güzel ama işleyiş ve çalışma berbat.. Deb paketlerden kesinlikle şaşmayın eğer bu snap ve flatpakler yayınlaşıp varsayılan olursa şahsen ben bir daha linux filan kullanmam

    # 9 ay destekleniyormuş bu önemli değil bence, Ubuntu 18.04 Tls 9 ay sonra bile şuan ki güncel yapıya ulaşamayacak, üstelik 18.10 sonrasında 19.04 gelecek ardından 19.10 gelecek ve son olarak Ubuntu 20.04 Tls.. Ubuntu 18.04tls kullanan birisi 2023 yılına kadar bu sürümleri göremeyecek ama 18.10 kullananlar görecek ve hep güncel kalmış olacak, ben böyle düşünüyorum.

    Biraz oynadıktan sonra bu görüntüyü aldım her şey kusursuz oldu
    Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish Çıktı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 25 Kasım 2018; 11:13:52 >







  • merhaba
    detaylı paylaşımın için teşekkür ederim.. baya güzel olmuş YENİ Ne Var sorusu için..

    az önce youtube da, yabancı biri 18.10 da yeni ne var diye video çekmişşşşşşşş... yaptığı şu... dosya yöneticisi açıyor.. onun versiyonunu gösteriyor... komut satırının.. libre nin.. yaptığı iş sadece değişen seri noları... yani o seri no ile ne geldi gitti ortada bişi yok
    birçok kişi aynı tarz video paylaşıyor.

    linux sever olarak;
    bu tür video ları gördükçe bu adamların linux ü tanıtmak değil tam tersi insanları linux den soğutmak için yaptıklarını düşünmeye başladım. yani hangi dağıtım olursa olsun.. mutlaka adı .... whats new isimli video lar çekiliyor.. ve yapılan sadece ve sadece klasik libre gibi dosya yöneticisi ve dağıtıma ait paket yükleyicisini göstermek... doğal olarak yeni ne var sorusu havada kalıyor

    bahsettiğin sorunlar... ve kernel ile gelen FIX olayı... sanırım re-install ı gerektiren bir sorun mu ? yoksa upgrade edilebiliniyor mu ?
    bunu da eklersen çok güzel olacak... hatta en hızlı yansı ile gerekli update komutlarını vs vs. tahmini yüklenecek paket boyutu - disk boyutunu da eklersen mükemmel bir konu olacak

    evet... birçok debian dağıtımında hem dahili hemde external wifi kart sorunlarını okuyorum.. özellikle de kali de.

    kşisel olarak...
    maalesef ben ubuntunun klasik gnome ekranını sevmiyorum. belki çok uzun süredir aynı tema ve yapı ile geliyor olması veya kullandıkları renklerin içimi karartması da olabilir. evet macos da yıllardır aynı renk ve tasarım ile geliyor ama insanlar renklerin açık ton ve değişim tonlarından memnun... ubuntu bunu maalesef default tema da yapamadı... xubuntu kurmuştum önceki serisini... ve hem sanal hemde NB da sürekli kernel gibi bir hata çıkması sebebi ile rahatsız oldum.

    adı ne olursa olsun....

    Linux ile kalmaya devam edin




  • tosuntosun T kullanıcısına yanıt
    Merhaba
    Tamamen katılıyorum size bende sizin gibi düşünüyorum, o yüzden final sürümüne kadar günlük geliştirme sürümünü kullandım ne oldu ne bitti bizzat görerek denemek istedim. Bundan sonra başka test sürümü kullanmayacağım bu sondu. 18.10 final ile devam edeceğim.

    Upgrade edip deneme şansım ne yazık ki yok konuyu dün açsaydım deneyebilirdim, eski ssd'yi az önce komple sıfırladım, yeni sıfır bir ssd takıp Ubuntu 18.10 final sürümü sıfırdan kurdum.

    Aslında Gnome arayüzü çok güzel, ama ne hikmetse varsayılan olarak geliş şekli insanları resmen soğutup kaçırmak üzerine kurulmuş, yani bende anlama veremiyorum buna. Misal en basit örnek size şu kenarda ki Rıhtım (Dock) simgeye tıklayınca sadece uygulamayı açmaya yarıyor tekrar tıklayınca küçültmüyor kazık gibi duruyor sadece, genişliğini şeklini filan ayarlayamıyorsun varsayılan geliş şekliyle.

    Ama işte film tam burada kopuyor, o simgeye tıklayınca küçültme büyültme özelliği aslında var, dock genişliği rengi filan ayarlamada var, hemde dahili olarak eklenti yüklemeye gerek olmadan.
    Dconf ile kurcalayınca bu niye böyle dediğin her şey düzeltilebiliyor, varsayılan olarak geliş şekli yüzünden ubuntuya ve gnome kullanan tüm dağıtımlara alerjim vardı kullanmıyordum, gidip linux mint kullanıyordum sırf bu yüzden.

    Sistemi bi düzenleyim gireriz bu konulara




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    rıhtımda simgeye tıklayınca küçültme büyültme özelliği olmaması büyük eksiklik. Dconf editörden bu düzeltiliyor yazmışsınız yöntemi paylaşabilir misiniz? çok yararlı bi paylaşım olur.

    ubuntu 18.10'u kurdum. Bence tema olarak gnome en şık halinde yandaki dockun boyut değiştirme ve otomatik gizleme özelliği ayarlarda grafik arayüz olarak mevcut ama işlev olarak rıhtımda simgeye tıklayınca küçültme büyültme özelliği olmaması büyük eksiklik. Ubuntunun bu sürümü daha güncel ve stabil. lts sürüme göre göze çarpan bi performans farkı hissediliyor. Linux kerneli önceki ubuntu sürümündeyken güncelleyip 18 versiyonunu yükleyince açılışta uzunca bir süre siyah ekranda donuyordu yeni sürümde o sorun yok ve hızlı açılıyor. Bence bu sürüm yüklemeye değer
  • İzleVeÖğren İ kullanıcısına yanıt
    Hocam özellik var, ama hangi akla hizmet varsayılan olarak bu özellik kapalı olarak geliyor anlamak mümkün değil, hiç bir akla mantığa yatmıyor bu yaptıkları iş, zaten görev çubuğu yok filanda yok varsayılan olarak.

    Sistemi kurdum her şey hazır anlatayım o zaman basitçe çok basit zaten.

    Rıhtım Simgelerine Tıklayınca Büyütüp Küçültme:
    ilk önce dconf yüklü değilse; sudo apt install dconf-editor ile kuralım

    Dconf editörü açalım ve sırasıyla; org/gnome/shell/extensions/dash-to-dock kısmına gelelim.
    (Bu bir eklenti değil bu arada, varsayılan gelen dahili docktur)
    click-action satırını arayın harf sırasına göre gidiyor zaten bulursunuz hemen
    o satıra tıklayın ön tanımlı değeri kullan tikini kaldırın
    Altında özel değer yazan bölüme tıklayıp 'minimize-or-previews' seçin
    onay işaretini tıklayın tamamdır bu kadar.

    Buda resim resimdeki gibi olacak:
    Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish Çıktı




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    teşekkürler dediğiniz gibi varsayılanın böyle olması enteresan bir durum. birde grafik arayüze en azından bu ayarı koysalar daha mantıklı olurmuş
  • Debian türevi dağıtımlar nsa nın takibi altındalar, eğer windowstan bir farkı olsun istiyorsanız debian tabanlı dağıtımlardan uzak durun.
  • superpenguen S kullanıcısına yanıt
    wikileaksten nette trolleme diye tabir edilen olaylardan biri olarak ortaya atılmış yalan bir haber o bu konuda ne bir resmi açıklama ne bir duyuru var.

    Belkide NSA debiana sızamadı en sağlam linux dağıtımıdır sonuçta sonra kasıtlı olarak debian için bu yalan haberi çıkardı ki insanlar debian kullanmasın hackleyebildikleri arch, windows falan kullansın diye. Nerden bilebilirsiniz ?

    Diğer bir açıdan bakarsak;

    Cep telefonu kullanıyor musunuz? hükümetler tarafından her hamleniz takip edebilir, her aramanız kaydedilebilir, gönderdiğiniz her bir metin mesajınız okunabilir. Bunu okuduktan sonra cep telefonunu kullanmayı bıraktınız mı? Hayır çünkü yapamazsınız.

    Yine başka bir açıdan bakarsak;

    Asıl hedefi güvenlik, takip edilmemek, gizlilik, internette iz bırakmadan anonim gezinmek olan tails linux'de debian tabanlıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İzleVeÖğren -- 24 Ekim 2018; 2:1:57 >
  • İzleVeÖğren İ kullanıcısına yanıt
    Resmi açıklama bekliyosun öylemi? ciddimisin?
  • İzleVeÖğren İ kullanıcısına yanıt
    Acaba intel nsa'nın zorlaması sonucunda işlemcilerinde bıraktığı spectre ve meltdown açıkları için resmi açıklama yapmışmıydı ben hatırlayamadım, ayrıca birde intel management engine açıkları var onu da nsa'nın isteği üzerine yapmıştı bunun resmi olarak bir yerde bahsedildiğini duydunmu? ayrıca tails' denen dağıtımı yapan insanlar tanrı falanmı bir hata yapıp debian seçmiş olamazlarmı? debian kadar yaygın bir sistemin NSA nın gözünden kaçacağını düşünmek bu devirde biraz düşüncesizlik olur gibi geliyor kannımca.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi superpenguen -- 22 Ekim 2018; 15:21:2 >
  • superpenguen S kullanıcısına yanıt
    quote:

    UPDATE: Wikileaks is officially denying that Julian Assange literally said “Debian Is Owned By The NSA”. For people who are choking on the mere summary title of this article, please see definition of Owned/Pwn (and get some hip!)


    Haberin aslı astarı olmadığı çok uzun süre önce ortaya çıktı. Bu bilgiyi paylaşanlar daha sonra kendileri güncelleme yayınlayarak kendilerini yalanladılar.https://igurublog.wordpress.com/2014/04/08/julian-assange-debian-is-owned-by-the-nsa/

    quote:

    Julian #Assange did not say that #Debian was owned by the #NSA,


    Yukarıdaki alıntı wikileaks twitter hesabından.
    https://twitter.com/wikileaks/status/454261872704094208?lang=tr



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 22 Ekim 2018; 19:19:46 >




  • bu konuyu çok iyi özetleyen bir ata sözümüz var.

    "Çamur at izi kalsın"



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İzleVeÖğren -- 22 Ekim 2018; 22:26:59 >
  • İzleVeÖğren İ kullanıcısına yanıt
    Resmi belge falan beklemeyin bu işlerde, NSA boş durmaz, çoktan torvaldsın kapısını da çaldılar, kernelde farkedemediğimiz bir açık bile olabilir. ateş olmayan yerden duman çıkmaz, buyrun spyware dağıtımınızı kullanmaya devam edin.
    https://www.reddit.com/r/linux/comments/54in5s/the_nsa_has_tried_to_backdoor_linux_three_times/

    altındada kafası çalışan bir adamın attığı yorum var okuduysanız

    That we know of. Could be 30 times.

    veya 300, 3000 falan da olabilir uyumaya devam edin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi superpenguen -- 23 Ekim 2018; 13:19:1 >
  • superpenguen S kullanıcısına yanıt
    Resmen saçmalamaya başladınız, bu açık kaynak kodlu bir sistem ve yüzbinlerce doğrudan ve dolaylı destek verenin gözleri önüne geliştiriliyor. NSA'nın böyle bir çabasının olması neyi değiştirir. Durum böyleyken, kimsenin böyle bir zararlı kod kırıntısı bulduğu da yokken bu neyin çabası? Bence siz rumuzunu superpenguen yerine supersaçma ya da antipenguen olarak değiştirin. Şimdi gidip biraz daha google'ing yapıp biraz daha saçma önerilerle geri gelebilirsiniz. Hadi size ipucu Selinux, Speck Algorithm .

    Ayrıca RMS'in saçma benzetmesini alıp kullanacak kadar kıt bir zihne sahipsiniz. Bakın ben Ubuntu kullanmıyorum, buna rağmen Ubuntu'nun Unity masaüstünde kullandığı eklentinin bir spyware olmadığının farkındayım. Bu eklenti üzerinden yapılan aramalar ya da ziyaretlerle ilgilidir, yani bu eklenti kimsenin özel verisini Ubuntu'yla ya da Amazon'la paylaşmıyordu. Bunu eklentiyi kaldırarak ya da basit bir yapılandırma dosyası ile kapatabiliyordunuz, ha bu kısım gerçekten irdelenip eleştirilebilir bu ayrı bir mevzu ama sizin gibi sapla samanı ayıramayacak olanların yapabileceği kabiliyet değil. Ubuntu artık Unity masaüstünü de geliştirmiyor, güncel ana sürüm Gnome Shell ile geliyor.




  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Öyleyse NSA neden linux torvalds'dan backdoor koymasını istemiş arkadaşım? bir akıllı sensin yani?
  • superpenguen S kullanıcısına yanıt
    Ben de senden beynini çıkartıp yemeni istiyorum. Ne oldu şimdi bir başkası gelip "superşaşkın beynini yemiş" mi diyecek?

    İstemişte ne olmuş, sonuç ne yani? Birisi de çıkıp çekirdekteki şu kod bu sebeple konmuş mu demiş.

    quote:

    altındada kafası çalışan bir adamın attığı yorum var okuduysanız

    That we know of. Could be 30 times.


    Şu alıntıyı görünce insanın aklına şu özlüdeyiş geliyor; kılavuzu karga olanın...

    Anca dırdır, başka bir espirin yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 23 Ekim 2018; 14:18:50 >
  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    OpenSSL buginin ortaya çıkması uzun sürmüş nedense milyarlarca gönüllü geliştirici o bugı farkedememiş acaba bu haber söylediklerinle çelişiyomu arkadaşım, ha soruyorum işte en akıllı senmisin? Biz bu kadarını konuşmadan önce düşünemiyoruz zaten sen 2006da nerdeydin iki dakikada bulur yamardın bu bugi dimi? sen kerneli 3 satır kod zannettin heralde o kadar konuşuyosun bir kere kaynak kodu açıp okudunmu da
    https://freedom-to-tinker.com/2013/09/20/software-transparency-debian-openssl-bug/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi superpenguen -- 23 Ekim 2018; 14:22:0 >
  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Selinux geliştiricilerinden birisi de NSA bunu da biliyosundur umarım.
  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    kullanıcı arama bilgilerini amazona bildiren bir program nasıl spyware olmuyor bunuda açıklarsan sevinirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: superpenguen

    OpenSSL buginin ortaya çıkması uzun sürmüş nedense milyarlarca gönüllü geliştirici o bugı farkedememiş acaba bu haber söylediklerinle çelişiyomu arkadaşım, ha soruyorum işte en akıllı senmisin? Biz bu kadarını konuşmadan önce düşünemiyoruz zaten sen 2006da nerdeydin iki dakikada bulur yamardın bu bugi dimi? sen kerneli 3 satır kod zannettin heralde o kadar konuşuyosun bir kere kaynak kodu açıp okudunmu da
    https://freedom-to-tinker.com/2013/09/20/software-transparency-debian-openssl-bug/
    Linux'a güvenmiyorsan kullanmayabilirsin, nickini süpernsa olarak değiştirirsin olur biter.

    Linux'un o kadar kodu bir günde yazılmadı. Her commit eklenirken yüzbinlerce göz gördü onu. Bunu kavrayacak kadar kırıntı var mı bilmiyorum sende.

    Ayrıca Openssl doğrudan Linux ile ilgili bir durum değil. Güvenlik açıklarının bulunması bunun NSA tarafından eklendiği sonucunu doğurmaz.

    Linux çekirdeğinde belki bundan daha tehlikeli açıklar bile bulunmuştur. Bunlar kısa sürelerde kapatılmıştır. Böyle açıklar ve regresyonlar bir yazılımı doğrudan suçlamak için yeterli kaynak değildir.

    Evet oldukça Openssl ile ilgili açık oldukça tehlikeliydi, ama bir blogta yayınlanan acaba sorusu sebebiyle her şeyi NSA'ya yamamak saçmalık.

    Senin düşündüğün filan yok, sadece orada burada yazılnaların acabalardan bir potpori yapıyorsun o kadar.




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.