Şimdi Ara

UEFA, PSG ve Man City’nin FFP hilelerini örtbas etti

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
612
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bazı kulüplerin yöneticileri, bütçe açıklarını kapatmak için değerinin çok üstünde meblağları içeren sponsorluk anlaşmaları üzerinden kulüplere dışarıdan nakit akışı sağlamaya devam etti. Bu işleme “finansal doping” deniyor. Manchester City ve Paris Saint-Germain finansal doping yapan kulüplere iki örnek. 2010 yılından bu yana Man City’nin sahibi Abu Dhabi Emirliği Prensi Muhammed bin Zayid El-Nehyan’ın kardeşi Şeyh Mansur bin Zayid El-Nehyan. PSG’nin sahibi ise Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin kurduğu Qatar Sports Investments.

    UEFA’nın finansal kontrol kurulu, PSG’nin hesaplarını incelediğinde Katar Turizm Bakanlığı’nın kulübe beş yıla yayılacak şekilde 700 milyon ile 1.125 milyar avro arasında bir sponsor ücreti vereceğini beyan ettiğini farkediyor. UEFA bu rakamları incelemesi için bağımsız uzmanlar tutuyor. Uzmanlara göre, PSG’nin Katar Turizm Bakanlığı’yla (QTA) yaptığı sponsorluk anlaşmalarının gerçek değeri ancak 3 ila 5 milyon arası ediyor. Yani bildirilenden 40-60 kat kadar daha düşük.

    Man City örneği de buna çok benzer. UEFA’nın raporuna göre, Şeyh Mansur’un kulübün Abu Dhabili iki sponsoru üstünde “ciddi bir etkisi” var ve bu sponsorlarla yapılan anlaşmalara ederinin en az üç katından fazla değer biçilmiş. Bu da kulübe yüz milyonlarca avroluk fazladan ödeme yapıldığını gösteriyor.

    Aabar adlı kamu yatırım fonundan sponsorluk ödemesi olarak Man City’ye giden 15 milyon avronun büyük kısmının aslında bizzat Şeyh Mansur’dan geldiği anlaşılıyor. Football Leaks’ten çıkan e-posta yazışmalarına göre Mayıs 2010’da Man City direktörü Simon Pearce, Aabar’ın genel müdürü Muhammed Bedevi El-Hüseyin’e sistemi anlatıyor: “Aabar’ın yıllık zorunlu katkısı 3 milyon sterlin. Geri kalan 12 milyon sterlin Majesteleri’nin sağlayacağı alternatif kaynaklardan gelecek.” Majesteleri derken Şeyh Mansur kastediliyor.

    Aabar’ın basın sözcüsü “hacklenmiş ya da çalınmış verilere dayanan bilgiler hakkında” yorum yapamayacaklarını belirtti. Manchester City ise EIC gazetecilerine şu beyanda bulundu: “City Football Grup ve Manchester City çalışanları ve ilgili kişilerden hacklenmiş ya da çalınmış ve bağlamından uzaklaştırılmış bilgiler hakkında hiçbir yorum yapmayacağız. Bunun kulübün itibarını zedelemeye yönelik organize bir girişim olduğu açıktır.” Şeyh Mansur sorularımıza yanıt vermedi.

    UEFA’nın araştırmasına göre bu sponsorluk anlaşmalarını kulüplerin finansal tablolarından çıkardığımızda gerçek durum ortaya çıkıyor: Bu kulüplerin aslında milyonlarca avroluk bütçe açıkları var. UEFA yönetmeliğine göre kulüplerin gelir-gider tablolarında 5 milyon avronun üzerinde açık olması yasak; böyle bir bütçe açığı, takımların Avrupa Ligi’nden ya da Şampiyonlar Ligi’nden men edilmesiyle cezalandırılabiliyor.

    Kulüp yöneticilerinin kulüp şirketlerine nakit aktarması tamamen yasak değil, ancak sadece 15 milyon avro (yeni kurallara göre 10 milyon avro) aktarabiliyorlar ve bunun tamamen yasal yollarla yapılması gerekiyor. Şişirilmiş sponsorluk anlaşmaları bu yasal yollara dahil değil.

    Bu büyüklükte bütçe açığı olan kulüplerin UEFA kurallarına göre Şampiyonlar Ligi’nden men edilmesi gerekiyor. Şampiyonlar Ligi, oynayan takımlara milyonlar kazandıran bir turnuva. Ancak araştırma gösteriyor ki UEFA’nın finansal kontrol kurulu CFCB, kulüpler finansal doping yaptığında UEFA’nın koyduğu kuralları uygulamak yerine kulüp temsilcileriyle uzlaşmayı yeğliyor. Bu iki örnekte de temsilciler ve UEFA arasında yapılan müzakerelerin sonucunda kurallara uymayan kulüpleri cezalandırmakla yükümlü olan CFCB, kulüplerin cezai işlem gerektiren uygulamalarını örtbas ediyor.

    Kapalı kapılar ardındaki görüşmeler

    Football Leaks’ten çıkan belgeler, UEFA eski Genel Sekreteri ve şimdiki FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun kulüplerle yapılan müzakerelere bizzat katıldığını kanıtlıyor. Infantino’nun da katıldığı bu görüşmelerin sonucunda, takımlara nakit akışı sağlamak için sponsorluk anlaşmalarını kullanma uygulamasının ulaştığı boyutları kamudan gizleyecek anlaşmalara imza atıldı.

    Infantino bu görüşmeler sırasında kendi kurumu ile PSG ve Man City arasında aracı işlevi gördü. Bu da UEFA’nın EIC gazetecilerine verdiği cevapta dile getirdiği “finansal kurul CFCB, UEFA başkanından bağımsız işler ve karar verir” iddiasını yalanlıyor.

    Müzakereler sonucunda PSG’nin Katar anlaşmalarından yılda 100 milyon avro almaya devam etmesine izin veriliyor. UEFA’nın kendi raporları bu anlaşmaların pazar değerinin çok üstünde olduğunu söylemesine rağmen. Karşılığında ise PSG şartlı ceza ödemeyi, harcamalarını kısmayı ve bütçe açığını kapatmayı kabul ediyor. Anlaşmanın yalnızca PSG’nin yapmayı taahhüt ettiği maddeleri halka açıklanmıştı.

    Infantino, Man City’yle yapılan görüşmelerde de aracılık yapmış. 8 Mayıs 2014’te Man City’nin CEO’su Ferran Soriano’yla yüzyüze buluşmak için Londra’ya gidiyor. Soriano bu buluşmayı “son anlaşmadan önceki gizli görüşme” olarak nitelendiriyor. Soriano, EIC gazetecilerinin konuyla ilgili sorularına yanıt vermedi.

    Infantino gizli müzakerelere katıldığını reddetti: “Hayır, ben konsept ve kurallar hazırlanırken dahil oldum.” Daha sonra FIFA’nın Infantino adına gazetecilere gönderdiği yazılı cevapta ise finansal fair play yönetmeliğinin amacının “Avrupa futbolunun mali yönetiminin standartlarını yükseltmek, borçluluğu azaltmak ve kulüpleri kendi kaynaklarıyla iyi işler hale getirmek” olduğu belirtildi. Kurum, bu yönetmeliğin “Avrupa futbolu açısından ekonomik bir başarı” olduğunu da ekledi.

    CFCB müfettişleri Man City’nin Emirates’le yaptığı ve kulübü 233 milyon bütçe açığından kurtaran sponsorluk anlaşmalarının finansal fair play kurallarını ihlal ettiğine karar verdi. Buna rağmen UEFA, kulübün bu değeri şişirilmiş sponsorluk anlaşmalarını devam ettirmesine göz yumdu. Müzakerelerin sonunda iki taraf, finansal dopinge en azından bir sınır koydu: Kulüp her yıl sponsorluk anlaşmalarını, gerçek değerinden en fazla 26 milyon avro kadar fazla gösterebilecekti. Uzlaşmanın bu kısmı da kamudan gizlendi.

    Doğu Avrupa’ya farklı muamele

    The Black Sea, bazı Türkiye ve Romanya takımları hakkında verilen finansal fair play kararlarını inceledi. Araştırmamız, en küçük bir kural ihlalinde bile neredeyse her defasında UEFA’nın bu takımları turnuvalardan men etmeye çalıştığını gösteriyor.

    2012-2015 yılları arasında, yani tam da UEFA’nın yukarıda bahsedilen iki Avrupa deviyle uzlaştığı sıralarda, sekiz Rumen takımı (Targu Mures, Dinamo Bucharest, CFR CLUJ, FC Astra Giurgiu, Botosani, Rapid Bucharest, FC Petrolul Ploiesti ve CS Pandurii Targu Jiu) ve beş büyük Türk takımının çoğu (Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor; ayrıca Karabükspor ve Bursaspor) ödemedikleri borçlar yüzünden finansal fair play yönetmeliğine takılıyorlar. Bu yönetmeliğe göre kulüplerin çalışanlarına, oyunculara, vergi kurumlarına ya da diğer kulüplere herhangi bir borcunun olması yasak. Galatasaray ve Beşiktaş ise yüksek bütçe açıkları vermeleri nedeniyle UEFA’nın men cezasından nasiplerini alıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi D. -- 3 Kasım 2018; 13:17:28 >



  • Türk takımları hakkında da bilgiler var. Yazı daha fazla uzun olmasın diye atmadım. Merak edenler linkten okuyabilir.

    https://theblacksea.eu/stories/football-leaks-2018-tr/hileli-oyun/



  • rüşvet aldıkları bilinen bir şeydi ancak bu kadar göz yumduklarını düşünmüyordum

    Araplar Citye son 7 yılda 2.8 milyar para yatırmış. psgye 1.9 milyar para yatırılmış şaka gibi sözde adaletsizliği engellemek için geldi bu ffp
  • Sonradan görme gavurdan dönme takımlar anca böyle başarılı olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • uefa bizim anlasmalari 4/3 oraninda indirdi, m.cityi indirmedi lakin.



    m.cityde bir de hissedarla para aktariliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Marty.McFLY

    Sonradan görme gavurdan dönme takımlar anca böyle başarılı olur
    glazer sanki refinansman yapmiyor, para aktarmiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O bildiğiniz gibi diil. Şimdi kapalı kapılar ardında olanları, kapı ardından dinleyen arkadaşlarımız gerekli açıklamaları yapacak. Çünkü bir halt bilmeden, en çok bilen biziz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-51A1FC2AA

    glazer sanki refinansman yapmiyor, para aktarmiyor.

    Alıntıları Göster
    Sahtekarlık yaptığınızı kabul ediyorsun yani.

    Bizm bu tarz oyunlara ihtiyacımız yok ki onlardan önce de zengindik.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Marty.McFLY

    Sahtekarlık yaptığınızı kabul ediyorsun yani.

    Bizm bu tarz oyunlara ihtiyacımız yok ki onlardan önce de zengindik.

    Alıntıları Göster
    herkes para aktariyor. katar sponsorlugu 200du, simdi 58 mi 54 mu ne. uefa her sene indirdi.



    mesela 2000li yillarin basinda ispanyol hukumet realin tesisini 1 milyara alip reale bedava kiraladi. los galacticosu o parayla kurdular. sence dogru muydu?



    herkes yapiyor para aktarmayi.



    infantino yalniz m.city ve bizle mi gorusmus. bu belgelerde niye hic real ve barca yok. hakem hatalari normal mi son senelerde. hep ayni takimlarin lehine. o da yok. artik niyeyse.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşin garibi bu kadar kara parayı harcayıp aynı yerde sayıyorlar. Peki bir yaptırım gelecek mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-51A1FC2AA

    herkes para aktariyor. katar sponsorlugu 200du, simdi 58 mi 54 mu ne. uefa her sene indirdi.



    mesela 2000li yillarin basinda ispanyol hukumet realin tesisini 1 milyara alip reale bedava kiraladi. los galacticosu o parayla kurdular. sence dogru muydu?



    herkes yapiyor para aktarmayi.



    infantino yalniz m.city ve bizle mi gorusmus. bu belgelerde niye hic real ve barca yok. hakem hatalari normal mi son senelerde. hep ayni takimlarin lehine. o da yok. artik niyeyse.

    Alıntıları Göster
    Konunun onlarla bi alakası yok ki.
  • İstedikleri kadar para aktarsınlar asla gerçek bir futbol kültürüne sahip olamayacaklar.Çeyrek finalden ötesini göremeyecekler
  • Kuyu suyu kirli çıktı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sen Aydınlatırsın Geceyi

    Kuyu suyu kirli çıktı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Marty.McFLY

    Konunun onlarla bi alakası yok ki.

    Alıntıları Göster
    ikiside para aktarma.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Barcelonayı da incelesinler.Barcelona da City ve psg kadar para harcıyor.
  • Barcelonanın neden adı geçsin şaka mısınız? zaten ceza aldı zamanında barcelona o günden sonra aldığı sattığı oyuncular ortada bu sene + da kapattık transfer sezonunu en basitinden

    FFP işini düzgün yapsın gereken cezaları versin.


    edit : ek olarak bu sadece transfer değil biri kulube 3 milyara yakın para yatırmış diğeri 2 milyara yakın para yatırmış her şeye bakıyorlar şu bu niye yok diye kendinizi kandırmayın boşa aşırı dengesizlik var ortada



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YeQiu -- 5 Kasım 2018; 17:50:53 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: London_

    İşin garibi bu kadar kara parayı harcayıp aynı yerde sayıyorlar. Peki bir yaptırım gelecek mi?
    pardon ayni yerde saymak ? Premier ligin gelmis gecmisin en iyi Sampiyonu MANCHESTER CITY.

    UEFA, PSG ve Man City’nin FFP hilelerini örtbas etti
  • ***

    Mart ayının ortalarında (FFP cezası alınan dönem) Man City CEO'su Ferran Soriano, Infantino ile FFP kurallarıyla ilgili görüşme gerçekleşterdi ve FFP kurallarını Avrupa Birliği mahkemelerine taşımakla tehdit etti.Translate Tweet

    ***

    Yapılan iç mutabakat sonucunda kulüp avukatları eğer soruşturmayı gerçekleştiren Araştırma Dairesi ile anlaşmaya varılamazsa, ManCity'nin bütün yasal cephelerde UEFA karşısında hakkını aramaktan başka bir şansı olmadığını belirtti.
    Kulüp, uyarıdan başka bir eylem beklemiyordu.

    ***

    Kulüp Başkanı Khaldoon Al-Mubarak, kuralların ve kurumun (UEFA) getirdiği yıkımlardan kurtulmak için UEFA'yı önümüzdeki 10 yıl mahkemeye vermek için Dünya'nın en iyi 50 avukatına 30 milyon ödeyeceğini söyledi.

    ***

    Kulüp avukatlarından Simon Cliff, UEFA'nın agresif tavırlardan başka hiçbir şeye cevap vermediğini ve Platini ile Infantino'ya İsviçre mahkemesinde görevi kötüye kullanmaktan dava açmak istedi.

    ***

    UEFA, Manchester City ve PSG'ye FFP kurallarını ihlal ettiği için ceza vermek istedi. Manchester City ve PSG ise UEFA'yı mahkemeye vermekle tehdit etti. Gianni Infantino, mahkemelerden kaçınmak için kulüpler ile anlaştı.

    Buradaki asıl soru: FFP kuralları yasal mı?

    ***

    UEFA'nın, kendi işine ne kadar yatırım yapabileceğini belirleyen bir kuralı yok. Bu kuralı (FFP) ortaya çıkardılar ama mahkemede bu kuralı savunamayacaklarını çok iyi bildikleri için kulüpler ile anlaşma yoluna gittiler.

    ***

    ÖZET: UEFA, Man City ve PSG'yi hedef almak ve diğer takımları korumak için FFP kurallarını ortaya çıkardı. FFP, yarışma kurallarına aykırıydı ve City ile PSG, UEFA'yı mahkemeye vermekle tehdit etti. UEFA bu tehdit sonrasında geri adım attı ve kulüplerle anlaşma yoluna gitti.

    UEFA, PSG ve Man City’nin FFP hilelerini örtbas etti

    @D.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi devmanetihad -- 5 Kasım 2018; 19:58:19 >
  • Ulan her bölgeye en az 3 40 milyon euro üstü transfer yapıp birde başarı ile övünen City'e bak sen.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.